فهرست مطالب

Agricultural Science and Technology - Volume:21 Issue: 3, May 2019

Journal of Agricultural Science and Technology
Volume:21 Issue: 3, May 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/02/17
  • تعداد عناوین: 20
|
  • ح.نجفی علمدارلو * صفحات 503-516
    کنترل آثار مخرب زیست محیطی که از فعالیت های کشاورزی به جا می ماند، همواره یکی از دغدغه های جوامع به شمار می رود. حمل و نقل گندم در ایران از طریق جاده ای صورت می گیرد که وابسته به سوخت های فسیلی است و منجر به انتشار حجم زیادی از دی اکسید کربن شده است. بر این اساس، اعمال سیاست های کنترلی برای درونی سازی آثار جانبی انتشار این آلاینده ها ضروری به نظر می رسد. یکی از راه های کنترل این نوع از آلودگی ها استفاده از ابزار مالیات است. بنابراین هدف این مطالعه بررسی آثار اقتصادی دریافت مالیات آلودگی بر روی فعالین بازار گندم می باشد. این مالیات متناسب با ارزش سایه ای آلودگی است که در نتیجه مصرف انرژی در بخش توزیع محصول اتفاق می افتد. برای این منظور از یک مدل تعادل فضایی پویا برای مدلسازی سازی بازار گندم و از تابع مسافت نهاده برای برآورد مالیات انتشار دی اکسید کربن استفاده شده است. نتایج تحلیل حاکی از این است که اعمال سیاست دریافت مالیات، مقدار تجارت گندم در کشور در حدود 24 درصد کاهش خواهد یافت، در صورتی که تنها 16.2 درصد از قیمت گندم به عنوان مالیات در نظر گرفته شده است. همین پدیده منجر به حذف بعضی از مسیرهای تجاری از شبکه توزیع گندم می شود. در نتجه مقدار انتشار دی اکسید کربن به مقدار قابل توجهی کاهش خواهد یافت. از طرف دیگر، به علت افزایش هزینه های حمل و نقل، مازاد رفاه تقاضا کنندگان کاهش می یابد، اما مازاد رفاه برای تولیدکنندگان و درآمد های دولت افزایش خواهد یافت. در نهایت درونی سازی آثار جانبی انتشار دی اکسید کربن، منجر به افزایش رفاه جامعه خواهد شد.
    کلیدواژگان: تعادل قیمت فضایی، تابع مسافت ستاده فضایی، مالیات آلودگی آب، بازار گندم
  • ر.سندهیل *، ت.آرتی، پ.لال، ب.ک.گروراج، ا.جمالودهن، ی.چادهری، ر.راتور صفحات 517-530
    چناچه اقتصاد به گونه ای هماهنگ مدیریت نشود و بازارها یکپارچه (ادغام) نباشند، عدم قطعیت درقیمت غذای اصلی، اقتصاد را به مخاطره می اندازد. در این پژوهش، تلاش شد با استفاده از داده های ماهانه )ژوئیه 2000 تا ژوئن 2016)اخذ شده از فائو FAO، رفتار قیمت و گستره یکپارچگی در سراسر بازارهای عمده فروشی و خرده فروشی گندم در هندوستان تجزیه تحلیل شود. یافته ها چنین اشاره داشت که در (ناحیه( Patna قیمت در بازار عمده فروشی و خرده فروشی و نیز واگرایی قیمت کمترین مقدار را داشت و این امر نمایانگر آن بود که منطقه مزبور یک محل اصلی تولید و مصرف گندم بود در حالیکه در ناحیه Chennai قیمت گندم و واگرایی آن بیشترین مقدار را داشت و نشانگر تولید ناچیز در آنجا بود. شاخص های قیمت ماهانه وابستگی فصلی کاملا روشنی را با ورود محصول بعد از برداشت محصول نشان میداد. برای دانستن اینکه بازارها در یک روند قطعی مشارکت دارند یا نه، گستره یکپارچگی (ادغام) قیمت با استفاده از روش جانسون بررسی شد و به دنبال آن آزمون قانون تک قیمتی ( law of one price، LOOP). آزمون حداکثر احتمال حاکی از یکپارچگی شدیدی در ترکیبهای مختلف از بازارها بود و بعضی بازارهای جفت(market pairs ) علیت یک جهتی(unidirectional-causality) نشان دادند در حالیکه بقیه بازارها یا علیت دو جهتی داشتند یا بدون علیت بودند. به استثنای بازارهای عمده فروشی و خرده فروشی نواحی Panta ، دهلی، و مومبای، بقیه ترکیب بازارها LOOP را تایید نکردند. این پژوهش، برای بهبود کلی عملکرد(اقتصادی)، از تخصیص منطقی منابع برمبنای گستره یکپارچگی قیمت و کاهش دخالت دولت ( market distortion) حمایت می کند.
  • ا.علی میرزایی *، س.م.حسینی، ی.حجازی، ح.موحدمحمدی صفحات 531-543
    عملکرد یک نظام ترویج و خدمات مشاوره ای چندبخشی، تا حد بسیار زیادی از وجود کنشگران حرفه ای چندرشته ای و تعاملات اجرایی آن ها در راستای کسب دستاوردهای هم افزایانه در یک شبکه نهادی متعادل تاثیر می پذیرد. هدف مطالعه حاضر، شناسایی مرز نهادی نظام چندبخشی ترویج کشاورزی ایران و تبیین سطح تعاملات کنشگران چندگانه آن در حوزه اجرای برنامه های ترویجی بود. در این راستا، یک طرح تحقیق آمیخته به شیوه دنباله ای تدوین شد. داده های فاز کیفی از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند گردآوری و به کمک روش تحلیل محتوای کیفی تجزیه و تحلیل شد. داده های فاز کمی نیز با استفاده از یک نسخه پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری و با تکنیک تحلیل شبکه های اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس یافته های کیفی، تدارک بینندگان چندگانه خدمات ترویجی و مشاوره ای کشاورزی در 21 طبقه نهادی مجزا دسته بندی شدند. افزون بر این یافته های کمی حکایت از آن داشت که شبکه اجرایی ترویج، از منظر انسجام و تعاملات نهادی در وضعیت مطلوبی به سر نمی برد. چنان که تنها تعداد اندکی از تدارک بینندگان خدمات با برخورداری از نفوذ و قدرت اثرگذاری بسیار بالا در مرکز شبکه روابط اجرایی جای گرفته اند. حال آن که اکثر کنشگران، از تعامل و در نتیجه قدرت اثرگذاری اندکی برخوردار هستند و به عنوان گره هایی کم تاثیر، در حاشیه شبکه قرار دارند. چنین شبکه ای، تا حد بسیار زیادی ناپایدار و از دیدگاه های مختلف آسیب پذیر است و به نظر نمی رسد که بتواند کارکردهای مورد انتظار از نظام ترویج را در شرایط ناهمگون بخش کشاورزی ایران برآورده سازد. لذا پایه ریزی یک عرصه نهادی چندبخشی به منظور تمرکز بر تقویت همکاری های متقابل و یکپارچه سازی اقدامات جمعی کنشگران، به عنوان یک اصلاح ساختاری مهم در نظام فعلی ترویج کشاورزی پیشنهاد می گردد که در راستای دستیابی به این مهم، نقش تسهیلگرانه کارگزاری های ترویج دولتی بسیار حایز اهمیت خواهد بود.
    کلیدواژگان: نوآوری کشاورزی، نظام ترویج کثرت گرا، ارتباطات اجرایی، شبکه های اجتماعی
  • م.اکبری*، م.دانش، پ.دولتشاه، آ.خسروانی صفحات 545-560
    هدف از این مقاله ارزیابی تاثیر کارآفرینی سازمانی بین المللی روی عملکرد کلی شرکتهای فعال در صنایع غذایی حلال با درنظرگرفتن نقش تعدیلگر محیط خصمانه بین المللی است. داده ها از 250 شرکت فعال در صنایع غذایی حلال جمع آوری شد و با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت. طبق نتایج به دست آمده شرکت هایی که فعالیت های کارآفرینی سازمانی بین المللی انجام می دادند دارای عملکرد مالی و عملکرد صادراتی بهتری بودند. همچنین نتایج، تاثیر چشمگیر کارآفرینی سازمانی بین المللی را روی موفقیت شرکت ها در بازار داخلی و خارجی نشان داد. از طرفی ماهیت ادراک شده محیط به خصوص محیط خصمانه روی رابطه کارآفرینی سازمانی بین المللی و عملکرد تاثیرگذار بود. نتایج این مقاله با تبیین رابطه کارآفرینی سازمانی بین المللی و عملکرد کلی شرکت با درنظرگرفتن نقش تعدیلگر محیط خصمانه بین المللی به شکاف موجود در ادبیات مربوطه کمک کرده است. در نهایت مقاله حاضر از طریق بررسی ارتباط کارآفرینی سازمانی بین المللی، عملکرد شرکت و محیط خصمانه بین المللی مشارکت گسترده ای به پژوهش های جاری داشته است.
    کلیدواژگان: عملکرد صادرات، عملکرد مالی، خصومت بین المللی محیط زیست، کارآفرینی بین المللی شرکت ها
  • ر.رضایی *، س.میانجی صفحات 561-574
    در پژوهش حاضر، مدل اعتقاد سلامت به عنوان چارچوبی برای درک عوامل تاثیرگذار بر قصد کشاورزان برای انجام اقدامات ایمنی غذایی در مزرعه در ایران به کار گرفته شد. مدل پیشنهاد شده به طور تجربی از طریق داده های پیمایشی گردآوری شده از 230 تولیدکننده کاهو در استان البرز در شمال ایران مورد بررسی قرار گرفت. تکنیک مدل سازی معادله ساختاری برای آزمون روابط فرضیه ای در مدل پژوهش استفاده شد و تحلیل عاملی تاییدی به منظور بررسی روایی و پایایی مدل اندازه گیری تحقیق به کار رفت. نتایج نشان داد که موانع درک شده اصلی ترین متغیر پیش بینی کننده قصد کشاورزان برای انجام اقدامات ایمنی غذایی در مزرعه بود. افزون بر این، متغیرهای مزایای درک شده، خودکارآمدی و راهنمای اقدام، از دیگر متغیرهای پیش بینی کننده قصد بودند. قابل توجه ترین یافته این تحقیق آن بود که متغیرهای ادراک تهدید یعنی شدت درک شده و حساسیت درک شده، اثر معنی داری بر قصد کشاورزان برای انجام اقدامات ایمنی غذایی در مزرعه نداشتند. در مجموع، مولفه های اصلی مدل اعتقاد سلامت در حدود 6/45 درصد از واریانس قصد را تبیین کردند. یافته های این تحقیق، در وهله نخست از مدل اعتقاد سلامت به عنوان یک چارچوب موثر برای بررسی قصد انجام رفتارهای ایمنی غذایی پشتیبانی کرده و ضمن ارایه توضیحی مستدل برای قصد درگیری کشاورزان در اقدامات ایمنی غذایی در مزرعه، اطلاعات کاربردی را در راستای توسعه برنامه های مداخله ای موثر در زمینه اقدامات ایمنی غذایی در مزرعه در ایران فراهم می کند.
    کلیدواژگان: ایمنی غذایی در مزرعه، مدل اعتقاد سلامت، ارزشیابی رفتار، ادراک تهدید، کشاورز
  • س.اکبری، س.انصاری مهیاری، ا.ح.مهدوی، آ.زحمت کش، ا.دهنوی صفحات 575-585

    مطالعه ی حاضر به منظور بررسی اثرات شکل فیزیکی و مقدار علوفه ی جیره بر بیان ژن های IGF I و IGF II در اپیتلیوم شکمبه ی گوساله های هلشتاین طراحی شد. دوازده گوساله ی نر به چهار گروه تیماری اختصاص داده شد: آردی (GR)، آجیلی (TX)، پلت (PL) و آردی با ده درصد علوفه (GF). گوساله ها در سن 50 روزگی از شیر گرفته شدند و سپس در روز 70 بعد از تولد کشتار شدند. نمونه های بافت اپیتلیوم شکمبه بلافاصله برای اندازه گیری فراوانی mRNA جمع آوری شدند. نتایج نشان داد که تنها بیان IGF I تحت تاثیر تیمارها قرار گرفت. همبستگی معنی داری بین بیان IGF I و هر کدام از فراسنجه هی بافتی شکمبه که به نام طول پرزهای شکمبه و قطر لایه ی کراتینوسایت، مشاهده شد (p < 0.05). همبستگی معنی داری بین بیان IGF II و فراسنجه های بافتی شکمبه دیده نشد. با توجه به نتایج، بیان بالاتر IGF I در تیمارهای پلیت و آجیلی با وجود نرخ کم رشد، ممکن است به علت شرایط چالش برانگیز شکمبه ی در حال توسعه در گوساله ها باشد. در واقع، بافت شکمبه جهت حفظ pH شکمبه در حداقل توسط افزایش بیان IGF I تلاش می کند.

    کلیدواژگان: لایه کراتینوسایت، پرز، گوساله های هلشتاین
  • ا.محمودس *، و.بن موسی، ت.ا.خلدی، م.کبوچی، س.س.لیگوت هوگنون، ی.لروکس، م.حسونا صفحات 587-600
    در ابتدای آزمایش، چهارصد ریسه جدا شده از شیر گوسفند و بز تونسی از نظر توانایی بقا در دستگاه گوارش غربال شد. از میان آنها، مقاومت 43 باکتری به پپسین، pH=2، پانکراتین و نمک صفرا در حد 3% حتی بعد از 5 ساعت قابل مشاهده بود. شناسایی آنها با استفاده از توالی ژنی 16S rRNA انجام شد و ما به گونه ( Lactobacillus plantarum) (29 جدایه از شیر گوسفند و 11 جدایه از شیر بز) وLactobacillus pentosus (2 مورد از شیر گوسفند و 1 مورد از شیر بز) دست یافتیم. ما توانایی خود-انعقادی و/یا آب گریزی( hydrophobicity ) را نشان دادیم. بالاخره، هر دو ریسه M63 و C78 سطح مهمی از چسبندگی به سه سلول اپیتلیال دستگاه گوارشی شامل Caco-2 TC7،HT29-MTX، و HT29-CL.16Eرا بروز دادند. رویهم رفته، بر اساس این خواص، می توان ریسه های لاکتوباسیل را ریسه هایی با فواید امید بخش برای تولید غذا های کاربردی (functional foods ) برای مصرف کننده قلمداد کرد.
  • و.کومار *، م.کالپانادوی، س.لال شریواستاوا صفحات 601-614
    این آزمایش با هدف بررسی سینتیک تغییرات رنگ فلفل دلمه ای در طی خشک شدن در سامانه میکرویو به کمک خلاء (VAM) در سه سطح قدرت میکرویو(100 ،200، و 300 وات W) و خلاء ( 200 ، 400، و 600 میلیمتر جیوه) انجام شد. تغییرات رنگ با استفاده از دستگاه رنگ سنج tristimulus اندازه گیری شد. در قدرت های کمتر میکرویو همراه با سطوح خلاء بالاتر، نمونه های خشک شده با VAM در وضع بهتری بودند و کمترین نشانه های سوختگی (browning) را داشتند. پارمتر های L*، ΔE*، و H* برازش خوبی با مدل سینتیکی صفر داشت در حالیکه پارامترهای a*، b*، C*، و BI* از مدل سینتیکی درجه اول تبعیت می کردند. همه این پارمترهای رنگ به یک معادله درجه دوم به صورت تابعی از نسبت قدرت میکرویو به سطح خلاء برازش شد. هردو پارامترΔE* و BI* با افزایش قدرت میکروویو و کاهش سطح خلاء، زیاد شدند، در حالیکه دیگر پارامترهای رنگ در همین شرایط کاهش یافتند. چنین فرض شد که وابستگی ضریب نرخ (rate constant) به تراکم قدرت (power density) از نوع Arrhenius بود. انرژی فعال سازی برای پارامترهای سینتیک تغییر رنگ با استفاده از یک معادله نمایی مبتنی بر معادله Arrhenius محاسبه شد. مقادیرانرژی فعال سازی محاسبه شده در محدوده 3.20 -13.58 Wg‒1 بودند به جز برای b* ((Ea = 26.708 Wg‒1 و C* ( (Ea = 20.4105 Wg‒1). مقادیر Ea به دست آمده برای b* و C* نسبتا بیشتر بود، به این قرار پارامترهای مزبور سنجه های حساستری از تغییر رنگ بودند. ازاین رو برای به دست آوردن محصول با کیفیت، لازم است در خشک کردن فلفل دلمه ای بعد از برداشت محصول مراقبت بیشتری معمول داشت.
  • ا.فیضی، ع.مرادی*، ا.معصومی اصل صفحات 615-626
    به منظور بررسی تاثیر محیط کشت و ترکیب هورمونی بر کنترل جنین زایی ثانویه در بلوط ایرانی (Quercus branti L.) از جنین های زیگوتی نابالغ استفاده شد. بدین منظور، جنین های نابالغ در 5 آزمایش جداگانه متوالی در معرض تیمارهای مختلف شامل دوره های مختلف سرمادهی (4 درجه سانتی گراد)، محیط های کشت SH، MS، غلظت های مختلف هورمون های 2,4-D، BAP، IBA و ویتامین گلوتامین قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش طول دوره سرمادهی به 8 هفته، القاء جنین زایی ثانویه کاهش یافت (75/68 درصد). در میان غلظت های مختلف MS یا MS حاوی تنظیم کننده رشد گیاهی، کمترین میزان جنین کروی (66 درصد) و القاء جنین زایی ثانویه (5/87 درصد) در تیمار MS+IBA+BA مشاهده شد. افزودن 75/0 میلی گرم در لیتر گلوتامین به محیط MS منجر به کاهش جنین زایی ثانویه شد (25/56 درصد). در میان محیط های کشت MS و SH، تیمار ½ SH به طور کامل (25/6 درصد) این پدیده را کنترل کرد. بیشترین میزان بلوغ جنین و کنترل جنین زایی ثانویه در تیمار +SHگلوتامین به دست آمد که بالاترین تبدیل گیاهچه (100 درصد) و شاخص بنیه گیاهچه (93/51) را در مقایسه با کاربرد SH به تنهایی داشت. نتایج کلی نشان دهنده این موضوع است که غلظت مواد غذایی و تنظم کننده رشد در بلوغ جنین و تبدیل گیاهچه دارای اهمیت زیادی هستند و جنین زایی ثانویه را از طریق کنترل چرخه جنین زایی کنترل می کنند.
    کلیدواژگان: درصد تبدیل، جنین زایی، تنظیم کننده های رشد گیاهی، کشت بافت
  • ر.تقی زاده * صفحات 627-636
    پارامترهای جدول زندگی شته خردل Lipaphis erysimi (Kaltenbach) (Hemiptera: Aphididae) روی چهار رقم کلزا (ناتالی، نپتون، دانوب و اوکاپی) در دمای 1± 25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی مورد مطالعه قرار گرفت. داده ها به وسیله جدول زندگی ویژه سنی ماده آنالیز شد. در طول دوره رشد پورگی و باروری شته روی ارقام کلزای آزمایشی، تفاوت معنی داری وجود داشت. کوتاه ترین (07/0 ± 13/7 روز) و طولانی ترین (15/0 ± 91/8 روز) دوره رشد پورگی به ترتیب روی ارقام ناتالی و اوکاپی مشاهده شد. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) شته بین30/0 روی رقم ناتالی و 21/0 روی رقم اوکاپی بود. بیش ترین مقدار نرخ ذاتی افزایش جمعیت (00/0 ± 30/0 بر روز)، نرخ خالص تولیدمثل (35/1 ± 62/30 نتاج)، نرخ متناهی افزایش جمعیت (01/0 ± 35/1 بر روز) و کمترین مقدار مدت زمان تولید یک نسل (12/0 ± 54/11 روز) و مدت زمان دو برابر شدن جمعیت (03/0 ± 34/2 روز) روی رقم ناتالی به دست آمد. دوره رشد پورگی کوتاه تر، طول دوره رشدی بالغ طولانی تر و همچنین نرخ ذاتی افزایش جمعیت، نرخ خالص تولیدمثل، نرخ متناهی افزایش جمعیت، باروری و نسبت بقاء بیش تر، نشان داد که این آفت روی ارقام ناتالی، نپتون و دانوب عملکرد مطلوبی دارد. به طور کلی نتایج نشان داد که ارقام کلزا روی پارامترهای جدول زندگی شته خردل اثر معنی داری دارد و ارقام ناتالی، نپتون و دانوب به عنوان ارقام مطلوب برای رشد جمعیت آفت می باشند.
    کلیدواژگان: جدول زندگی، کلزا، رشد و نمو
  • س.میرزامحمدی، م.حسینی*، ج.کریمی، ح.صادقی، ت.درویش موجنی صفحات 637-646
    همیاری مورچه-شته ممکن است منجر به کاهش یا افزایش عملکرد گیاه شود. این امر به هزینه نسبی خسارت حاصل از گیاهخواری شته در مقابل سود نسبی حاصل از ممانعت مورچه از حضور سایر گیاهخواران (غیرشته) و خسارت وابسته به آن بستگی دارد. به منظور بررسی اثر همیاری شته پنبه Aphis gossypii و مورچه قهوه ای Lasius brunneus برعملکرد گیاه پنبه در سال 1393، مطالعه مزرعه ای با حضور و عدم حضور مورچه روی پنبه در مرکز تحقیقات پنبه استان گلستان انجام شد. در طول آزمون (2 ماه) با فواصل زمانی 4 روز، انبوهی جمعیت های شته و مورچه، کفشدوزک هفت نقطه ایCoccinella septempunctata و کرم غوزه پنبه Helicoverpa armigera روی هر گیاهو در پایان عملکرد گیاه پنبه اندازه گیری گردید. حضور مورچه باعث افزایش معنی دار جمعیت شته شد، اما با ممانعت از حضور C. septempunctata و H. armigera بطور معنی داری جمعیت آنها را کاهش داد. در حضور مورچه، عملکرد گیاه پنبه علی رقم افزایش جمعیت شته پنبه، به طور معنی داری افزایش یافت. این نتیجه می تواند به دلیل اثر حضور مورچه در کاهش انبوهی H. armigera و خسارت وابسته به آن روی گیاه پنبه باشد. به طور کلی، نتایج مطالعه حاضر بیانگر پیامد اثر غیرمستقیم همیاری مورچه-شته در افزایش عملکرد گیاه با کاهش خسارت H. armigera بود. از آنجایی که این آفت خسارت شدیدی روی گیاه پنبه ایجاد می نماید، توجه به شکارگری مورچه از لحاظ اقتصادی سودمند است.
    کلیدواژگان: شته پنبه، مورچه قهوه ای، همیاری، کرم غوزه پنبه، عملکرد گیاه
  • پ.عبدلی، ع.ا.طالبی *، س.فراهانی صفحات 647-658
    جنس Dolichogenidea در طی سالهای 1390-1389 در شمال ایران مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه ها با استفاده از یک سری از تله های مالایز جمع آوری شد. گونه جدید Dolichogenidea fernandeztrianai Abdoli and Talebi sp. nov. توصیف و شکل های مربوط به ویژگی های تاکسونومیک آن ارائه گردید. گونه جدید با استفاده از خصوصیات زیر تشخیص داده می شود: در بال جلو طول رگبال R1برابر یا اندکی بلندتر از پترواستیگما و 4.9 برابر فاصله رگبال R1تا رگبال 3RSb؛ حاشیه های جانبی ترژیت اول شکم کم و بیش موازی، صاف و طول آن 1.7 برابر عرض ناحیه عقبی آن؛ ترژیت دوم شکم صاف، عریض و مستطیلی شکل؛ ترژیت سوم شکم بلندتر از ترژیت دوم؛ غلاف تخمریز از قاعده تا انتها تقریبا یک شکل و طول آن  ببشتر از طول ساق پای عقب است. چک لیست به روز شده برای گونه های ایرانی این جنس همراه با اطلاعات پراکنش جغرافیایی و مراجع مرتبط ارائه شده است.
  • ب. احمد، ن.محمود *، ک.سهیل، ا.و.ر.سلجوقی، ا.خان، ا.رب، ه.زادا، س.حسین صفحات 659-669
  • ز.کول آبادی، م.ب.باقریه نجار، ع.عبدالزاده صفحات 671-681
    اونوسما (Onosma dichroantha Boiss.) یک گیاه دارویی محلی متعلق به خانواده گاوزبانیان است که به علت داشتن ماده شیکونیم در پوست ریشه از دیر باز در ایران برای درمان زخم مورد استفاده قرار گرفته است. بهینه سازی کشت درون شیشه ای اونوسما و تولید شیکونین به عنوان روشی جایگزین برای برداشت بی رویه گیاه از محیط طبیعی دارای اهمیت بسزایی است. مطالعه حاضر، شدت رشد، برخی خواص بیوشیمیایی و محتوی شیکونین گیاه اونوسما (O. dichroantha) تحت تاثیر غلظت های مختلف سیلیکون به فرم سیلیکات پتاسیم را در محیط کشت هیدروپونیک بررسی نموده است. کاربرد سیلیکون تا غلظت 0/5 میلی مولار، وزن تر، کلروفیل a/b کاروتنوئیدها و پروتئین محلول بخش هوایی و شیکونین ریشه گیاه را افزایش داد، لیکن محتوی ترکیبات فنلی تغییر معنی داری نداشتند. به علاوه تغذیه Si فعالیت آنزیم های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز محلول را افزایش داد، در حالیکه فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در ساقه و ریشه تغییری نداشت. جالب توجه اینکه، محتوی شیکونین ریشه گیاه    O. dichroanthaتحت تاثیر سیلیکون حدود دو برابر بیشتر از مقدار آن در گیاه کنترل بود، در حالیکه فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیا لیاز (یک آنزیم کلیدی در مسیر بیوسنتز شیکونین) تغییری نیافته بود. این مشاهدات پیشنهاد می کند افزایش مقدار شیکونین تحت تاثیر تیمار سیلیکون به علت افزایش پایداری شیکونین و یا افزایش محلهای تجمع آن در ریشه حاصل شده است. تصور می شود داده های حاصل برای بهبود تولید شیکونین در کشت سلولی گیاه اونوسما در مقیاس ازمایشگاهی و یا صنعتی کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: اونوسما، سیلیکون، شیکونین، فنیل الانین آمونیا لیاز
  • س.کانیسزوسکی *، ر.کوسون، م.گرژرزوسکا، ا.کوالسکی، ا.بادلک، ج.سزوجدا گرژیبوزکا، ل.توسیو، گ.آگاتی صفحات 683-697
    این پژوهش به منظورتعیین اثر کوددهی نیتروژن (N) بر عملکرد و صفات کیفیتی و انبارداری دو کولتیوار گوجه فرنگی به نام های Calista (مخصوص فرآوری) و Volna (برای تازه خوری) طی سال های 2014 و 2015 انجام شد. مقدار مصرف N برابر 0، 50، 100 و 200 کیلوگرم در هکتاربود. نتایج آزمایش از عکس العمل معنادار سال، کوددهی N و کولتیوار حکایت داشت. در سالی که شرایط کشت ورشد در طی دوره سبزینگی خوب بود، هر دو کولتیوار مطالعه شده عملکرد بالا ومشابهی نشان دادند. در سالی که شرایط آب وهوایی نامساعد بود( درجه حرارت پائین تر، بارندگی کل بیشتر، و GDD کوچکتر) عملکرد کولتیوارVolna به طور معناداری کمتر ازCalista شد. کوددهی N تاثیری معنادار بر عملکرد داشت، هرچند که واکنش کولتیوارها در هر سال تغییر میکرد. در سال 2014، یک رگرسیون مثبت درجه دو بین مقدار مصرفN و عملکرد Calista (با R2=0.90) و یک رابطه خطی باVolna (با 0.77=R2) به دست آمد. اما در سال 2015، رابطه برای کولتیوارVolna (R2=0.71) و Calista (R2= 0.44) به صورت خطی بود. پارمترهای شیمیایی و فیزیکی کیفیت گوجه فرنگی به سال کشت محصول وابسته بود و تغییر میکرد. به طور میانگین، برای سالهای مطالعه و کولتیوارهای آزمایشی، افزایش مقدار کود N بر محتوای لایکوپین و پلی فنل های محلول و نیز کل فلاونوئیدها و محتوای اسکربیک اسید و فعالیت آنتی رادیکال اثر گذاشت ولی بر ماده خشک و موادجامد محلول، سفتی میوه، قرمزی میوه و اسیدیته بی اثر بود. مقدار لایکوپین و نیز سفتی میوه در کولتیوارCalista به طور معناداری بیشتر و بهتر از Volna برای تازه خوری بود. افزون بر این، قابلیت انبارداری گوجه فرنگی کولتیوارCalista به طور معناداری بهتر از Volna بود.
  • ز.صفری، ع.ا.مهرابی * صفحات 699-714
    تحلیل فیلوژنی گونه های Triticum L. و Aegilops L.  با استفاده از توالی های بین رونوشت های ژن های ریبوزومی هسته ای (ITS) انجام شد. طول کل محصولات PCR در ITS1 و ITS2 به ترتیب از 650 جفت باز تا 700 جفت باز متغیر بود. پس از هم ترازی، تنوع توالی ها بین گونه ها محاسبه شد. محتوای G+C نواحی ITS بین 8/60% در ITS2 تا 5/61% در ITS1 متغیر بود. تحلیل فیلوژنی با استفاده از روش نزدیک ترین همسایه (NJ) و بر مبنای فواصل ژنتیکی جفتی، انجام گرفت. نتایج درخت NJ به خوبی توانست گونه های دو جنس Triticum L. و Aegilops L. را از هم جدا کند و سه کلاستر ایجاد کرد، گندم های اینکورن، گندم های پلی پلوئید و آژیلوپس ها. نتایج ما نشان داد که ارتباط بین ژنوم A گندم نان و T. urartu نسبت به T. boeticum بیشتر است. در ارتباط با ژنوم D، نزدیکی بیشتری بین گندم نان و Ae. Tauschii  نسبت به سایر گونه های آژیلوپس حامل ژنوم D (Ae. crassa و Ae. cylindrica) مشاهده شد. نتایج به دست آمده همچنین نشان دادند که Ae. speltoides از سایر گونه های جنس آژیلوپس جدا بود و در کلاستر گندم های پلی پلوئید قرار گرفت. رابطه نزدیک بین Ae. speltoides  و گندم های پلی پلوئید نشان داد که این گونه محتمل ترین دهنده ی ژنوم B به گونه های گندم می باشد. مطالعه حاضر، پتانسیل نواحی ITS را در مطالعات فیلوژنی تایید کرد و قویا تکامل گندم های زراعی را که از طریق هیبریداسیون و پلی پلوئیداسیون بین گونه های Triticum L و Aegilops L. اتفاق می افتد را تصدیق کرد.
    کلیدواژگان: آژیلوپس، فیلوژنتیک، DNA ریبوزومی، تریتیکوم
  • ب.حسینی، ح.دهقانی *، م.خدادادی صفحات 715-727
    پانزده توده بومی شنبلیله در دو شرایط رطوبتی عدم تنش و تنش کمبود آب در سیستم لایسیمتر مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه واریانس نشان داد که تنوع ژنتیکی معنی داری بین اکوتیپ ها براساس همه صفات به جز برای صفت تعداد ریشه های جانبی وجود داشت. همچنین اثر متقابل اکوتیپ × محیط رطوبتی برای همه صفات به جز روز تا رسیدگی، دمای کانوپی و عملکرد دانه معنی دار بود. بر اساس مدلسازی معادلات ساختاری، متغیرهای پیش بینی کننده در نمودار علت و معلولی به ترتیب 59، 29، 65 و 54 درصد از کل تنوع صفات وابسته شامل طول ریشه، قطر ساقه، وزن خشک اندام هوایی و درصد کربن انتقال یافته به دانه را توجیه کردند. این صفات وابسته درونی وراثت پذیری عمومی بالایی داشتند و 100% کل تنوع عملکرد دانه را توجیه کردند. کارایی تعرق تاثیر مثبتی بر عملکرد دانه از طریق قطر ساقه، طول ریشه، وزن خشک اندام هوایی و درصد کربن انتقال یافته به دانه داشت. نتایج حاصل از مقدار تابع شاخص تحمل به خشکی و گروهبندی حرارتی نشان داد که توده جهرم به تنش خشکی حساسیت بالایی داشت و توده های یزد و هندی حساس به خشکی بودند. همچنین توده های تیرانچی و شیراز متحمل به خشکی بودند. به طور کلی توده های متحمل به خشکی طول ریشه بلندتری نسبت به سایر توده ها در شرایط تنش کمبود آب نشان دادند. بنابراین این توده ها ممکن است به عنوان والدین تلاقی در برنامه های اصلاحی معرفی شوند.
    کلیدواژگان: تخصیص اسیمیلات، تنش خشکی، شنبلیله، مدلسازی معادلات ساختاری
  • د.رجبی، س.ف.موسوی *، ع.روزبهانی صفحات 729-745
    برنامه ریزی توزیع آب سد زاینده رود به شش شبکه آبیاری واقع در پائین دست این سد بر اساس یک رهیافت هیدرواکونومیک در شرایط کمبود آب انجام شده است. ساختار هیدرواکونومیک از طریق تلفیق مدل شبیه سازی هیدرولوژیک (MODSIM) و مدل بهینه سازی اقتصادی (برنامه ریزی مثبت ریاضی، PMP) به دست آمده است. اولویت های توزیع آب به شبکه های آبیاری براساس ارزش اقتصادی آب مصرفی گیاهان در الگوی کشت فعلی تحت سناریوهای نرمال (سال پایه 94-1393) و شرایط خشکسالی تعیین شده است. نتایج نشان داد که علاوه بر تغییر در اولویت های توزیع آب در داخل شش شبکه آبیاری، الگوهای کشت فعلی نیز باید تغییر کنند. ترتیب تحویل آب به شش شبکه آبیاری از شبکه رودشت شروع و به شبکه آبیاری سنتی ختم می شود. همچنین، بیشترین کاهش سطح زیر کشت در سال پایه، در مقایسه با کشت بهینه، مربوط به یونجه (در شبکه های آبیاری نکوآباد و مهیار- جرقویه)، شبدر (در شبکه های آبیاری رودشت و آبشار) و ذرت علوفه ای (شبکه های آبیاری برخوار و سنتی) می شود. افزایش سطح زیر کشت حبوبات در شبکه های آبیاری آبشار و رودشت به ترتیب 14 و 21 درصد خواهد بود. با توجه به نتایج، اگر آب بر اساس قیمت های سایه ای آن تخصیص یابد، ارزش اقتصادی هر متر مکعب آب به طور متوسط افزایش خواهد یافت. بعلاوه، بیشترین و کمترین افزایش در ارزش اقتصادی آب در شرایط خشکسالی به ترتیب در شبکه آبیاری نکوآباد (4660 ریال بر متر مکعب) و شبکه آبیاری رودشت (3890 ریال بر متر مکعب) اتفاق خواهد افتاد.
  • ه.طاهری سودجانی، م.حیدرپور، م.شایان نژاد *، ح.کاظمیان، ح.شریعتمداری، م.افیونی صفحات 747-760
    توسعه مواد جدید برای بهبود راندمان استفاده از کود ها و افزایش عملکرد آن ها یکی از اهداف اصلی محققان در بخش کشاورزی است. مطالعات انجام شده نشان می دهد که این تحقیق برای اولین بار اثر زئولیت اصلاح شده با منیزیم را بر بهبود خصوصیات کمپوست زباله شهری بررسی می کند. زئولیت طبیعی از نوع کلینوپتیلولیت و با اندازه ذرات کمتر از 250 میکرون بود که با استفاده از نمک منیزیم کلرید اصلاح شد. مقادیر مختلفی از زئولیت طبیعی و اصلاح شده (5، 10 و 15 درصد وزنی) به منظور اصلاح کمپوست مورد استفاده قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد با کاربرد کمپوست حاوی زئولیت اصلاح شده، pH کمپوست در انتهای دوره به طور موثری تا حدود 7/7 کاهش یافت. علاوه بر این، با کاربرد کمپوست حاوی زئولیت طبیعی و اصلاح شده، هدایت الکتریکی به ترتیب 13/32 و 25/41 درصد نسبت به تیمار شاهد (کمپوست بدون زئولیت) کاهش نشان داد. میزان نگهداشت آمونیوم با کاربرد کمپوست حاوی 15 درصد وزنی از زئولیت طبیعی و اصلاح شده 51/64 و 10/110 درصد افزایش یافت. با کاربرد زئولیت به ویژه زئولیت اصلاح شده تحرک فلزات Cu، Pb، Zn، Fe، Ni و Mnکاهش یافت. بیشترین میزان کاهش تحرک فلزات سنگین در فلز مس مشاهده شد. به گونه ای که با کاربرد کمپوست حاوی زئولیت طبیعی و اصلاح تحرک فلز مس به ترتیب 16/44 و 82/47 درصد نسبت به تیمار شاهدکاهش یافت.
  • ج.وی، ج.ژنگ، ج.یو، د.ژاوو، ی.چن، م.روان، ک.یه، ز.یاوو، ر.وانگ، گ.ژوو، ی.یانگ، ز.لی، ه.وان * صفحات 761-769
    فلفل وحشی (Capsicum frutescens L.) دارای صفات منحصر به فرد سازگاری با چالش های ناشی از شرایط نامناسب است و می تواند منبعی از تنوع و تغییر برای بهبود فلفل معمولی باشد. به این خاطر، ازدورگ گیری بین گونه ای به عنوان روشی موثر در اصلاح نژاد فلفل با رگرسیون حائلی (introgression breeding) که ژن های مطلوب را از خویشاوندان وحشی به گیاه کشت شده منتقل می کند استفاده شده است. در این آزمایش، با استفاده ازدورگ گیری بین گونه ای، 8 هیبرید باروF1 از تلاقی فلفل (C. annuum)  و خویشاوند وحشی آن (C. frutescens L.) به ترتیب به عنوان ماده و نر، تولید شد. هیبرید های بین گونه ای با استفاده از توصیف کننده های مورفولوژیک رایج و شاخص های مولکولی SSR شناسایی شد. بر پایه نتایج، بین فلفل کشت شده، خویشاوندان وحشی، و هیبرید بین گونه ای F1 تفاوت معناداری در صفات اگرونومیکی وجود داشت. هیبرید بین گونه ای F1 ویژگی های بینابینی داشت هرچند که بیشتر صفات اگرونومیکی هیبرید مقدارشان به مقادیر گونه وحشی نزدیک تر بود. تجزیه تحلیل نشانگرهای SSR به روشنی نشان داد که هیبرید بین گونه ای F1 دارای باندهایی از هر دو نمونه مادری و پدری بود و نشانه ای بود از ناخالص بودن هیبرید F1 (heterozygous). نتایج آزمایش ما برای بهنژادگرانی که می خواهند ژن های مطلوب را از گونه وحشی (C. frutescens)به گونه کشت شده منتقل کنند هیبرید فراهم می کند و این گام مهمی است برای روش اصلاح نژاد با رگرسیون حائلی.
|
  • H. Najafi Alamdarlo* Pages 503-516
    Control of environmental impacts which remain from agricultural activities is always a concern for communities. In Iran, wheat transportation takes place on roads that are dependent on fossil fuels and results in the release of a large amount of carbon dioxide. Accordingly, applying control policies for internalization of the external effects of releasing these pollutants seems necessary. One way to control this type of pollution is the use of tax instruments. Therefore, the aim of this study was to evaluate the economic effects of pollution tax on wheat market actors. This tax is proportional to the shadow value of pollution that happens due to energy consumption in the distribution sector. For this purpose, a Dynamic Spatial Equilibrium Model has been used to model the wheat market and Input Distance Function has been used to estimate carbon dioxide emission tax. The results showed that application of the tax payment policy would reduce wheat trade in the country by about 24 percent, while only 16.2 percent of the wheat price was considered as tax. Therefore, carbon dioxide emission will be significantly reduced. On the other hand, due to increased transportation costs, economic surplus for customer declined and economic surplus for producers and government revenues increased. Hence, internalization of the external effects of carbon dioxide emission will increase the welfare of the society.
    Keywords: Dynamic spatial price equilibrium, Environmental tax, Input distance function, Wheat Market
  • R. Sendhil*, T. Arti, P. Lal, B. M. Gururaj, A. Jamaludheen, U. Chaudhary, R. Rathore Pages 517-530
    Uncertainty in staple food prices places the economy under jeopardy if not managed coherently and markets are not integrated. An attempt was made to analyze the wheat price behavior and extent of integration across selected wholesale and retail markets in India sourcing monthly data from FAO (July 2000-June 2016). Findings indicated that the price in wholesale and retail markets as well as its divergence was lowest in Patna, implying a major production and consumption zone, and highest in Chennai, indicating a negligible production. Monthly price indices exhibited a clear-cut seasonality linking with the arrivals of post-crop harvest. Extent of price integration was examined using Johansen’s approach to know whether markets share a linear deterministic trend followed by testing the Law Of One Price (LOOP). The maximum likelihood test indicated a strong integration in different combinations of markets with some market pairs showing unidirectional-causality, while the rest exhibiting either bidirectional-causality or no-causality. Barring Patna, Delhi, and Mumbai’s retail and wholesale markets, the rest of the market combinations did not confirm the LOOP. The study advocates rational allocation of resources based on the extent of price integration and reducing the market distortion for improving the overall performance.
    Keywords: Allocation of resources, Law of one price, Market integration, Price integration, Seasonal price index
  • E. Alimirzaei*, S. M. Hosseini, S. Y. Hejazi, H. Movahed Mohammadi Pages 531-543
    The performance of a pluralistic extension and advisory system is strongly influenced by the presence of multidisciplinary professional actors and their executive interactions for synergistic achievements in a balanced institutional framework. The specific purpose of this study was to explore the institutional boundary of Iranian pluralistic extension system and the extent to which the multiple providers interact with each other in implementation of related programs. A sequential mixed methods research was developed. Qualitative data were collected via semi-structured interviews, and were analyzed by theme analysis. Quantitative data were gathered using a researcher-made questionnaire and were analyzed by social network analysis. According to the qualitative findings, multiple service providers were classified into 21 distinctive institutional categories. Also, findings showed that the current executive network was not satisfactory in terms of institutional coherence, such that a few dominant providers were very influential in the center, while most of the others had little linkages and thus power at the margin of the extension network. Such a highly centralized network is unsustainable and vulnerable from different viewpoints and cannot fulfill the tasks expected from extension system in Iranian heterogeneous agriculture sector. In this regard, establishing a multi-sectoral institutional platform to focus on enhancing mutual coordination and combining collective actions is recommended as an important structural adjustment in the current extension system. To this end, facilitating roles of the public extension agency as the most influential actor of the existing extension network will be extremely significant.
    Keywords: Agricultural innovation, Executive relationships, Professional relationships, Social networks
  • M. Akbari*, M. Danesh, P. Dolatshah, A. Khosravani Pages 545-560
    The aim of this paper was to evaluate the impacts of International Corporate Entrepreneurship (ICE) on general performance in Halal Food Industry, with moderating part of global environmental hostility. Our data comprised of 250 firms working in Halal Food Industry in Iran and they were studied utilizing the structural equation modeling. According to the results, the firms exploit ICE activities by accomplishing higher general performance in addition to promoting export and financial performance. The results underscore the significance of ICE for organizational achievement, both in general and in foreign markets. Also, the results suggest that the perceived nature of its environmental condition, especially hostility, will affect the link between ICE and performance fundamentally. This study explored the relationship between ICE and firm performance along with the role of hostility at the international environment in this relationship. The findings of this study help bridge the gap in the literature by assessing the impact of ICE on an organization's general performance with the hostilities at the international scale playing a moderating role in this regard. This paper makes huge contribution to the current works by exploring the connection between ICE, firm performance, and global environmental hostility.
    Keywords: Export performance, Financial performance, International Environment Hostility, International corporate entrepreneurship
  • R. Rezaei*, S. Mianaji Pages 561-574
    In the present research, the health belief model was used as a framework for understanding the factors affecting farmers’ intentions to engage in the on-farm food safety practices in Iran. The suggested model was empirically tested using the data collected from a survey of 230 lettuce producers of Alborz Province in northern Iran. The structural equation modeling technique was utilized to test the hypothesized relationships in the research model and confirmatory factor analysis was used to examine the validity and reliability of the measurement model. The results revealed that the perceived barrier was the most reliable predictor of the farmers’ intentions to engage in the on-farm food safety practices. Further, the variables including perceived benefit, self-efficacy, and cues to action were among the main predictors of the intention. Most notably, the threat perception variables, i.e. perceived susceptibility and severity, had no significant effects on the farmers’ intentions to engage in the on-farm food safety practices. Overall, the main components of the health belief model explained about 45.6% of the variance of intention. The findings gave preliminary support for the health belief model as a powerful framework for scrutinizing the intention to engage in food safety behaviors, offering a reasonable explanation for the farmers’ engagement intention in on-farm food safety practices, and providing practical information that can be incorporated into the development of more effective on-farm food safety interventions in Iran.
    Keywords: Alborz province, Behavioral evaluation, Structural equation modeling, Threat perception
  • S. Akbari, S. Ansari Mahyari*, A. H. Mahdavi, A. Zahmatkesh, E. Dehnavi Pages 575-585

    This study was designed to investigate the effects of physical forms and hay contents of diets on gene expression of insulin-like growth factor (IGF) I and II in rumen epithelium of Holstein calves. Twelve male calves were assigned to 4 treatments: ground (GR), texturized (TX), pellet (PL), and ground+10% forage (GF). Calves were weaned on day 50 of age and then slaughtered on day 70 after birth. Rumen epithelial tissue samples were immediately collected for quantification of mRNA abundance. Results indicated that only IGF I expression was influenced by the dietary treatments. A significant (p<0.05) correlation between IGF I expression and each of histological parameters denoted as length of rumen villi and diameter of keratinocyte layer was observed. No significant correlation between IGF II expression and rumen histological parameters was found (p>0.05). Regarding the results, higher IGF I expression in PL and TX treatments despite the low growth rate might be due to the challenging condition of developing rumen in calves. In fact, the rumen tissue attempted to maintain rumen pH at least by induction of a higher IGF I expression.

    Keywords: IGF I, IGF II, Keratinocyte layer, Rumen villi, Holstein calves
  • I. Mahmoudi*, O. Ben Moussa, T. E. Khaldi, M. Kebouchi, C. SoligotHognon, Y. Leroux, M. Hassouna Pages 587-600
    Four hundred strains isolated from Tunisian sheep and goat raw milks were initially screened for their ability to survive the GastroIntestinal Tract (GIT). Forty-three among the four hundred bacteria were resistant to pepsin, pH 2, pancreatin and bile salts at 0.3%, even after 5 hours of incubation. Identification using 16S rRNA gene sequencing was established and we obtained as a species Lactobacillus plantarum (29 isolates from sheep milk and 11 from goat milk) and Lactobacillus pentosus (2 isolates from sheep milk and 1 from goat milk). We showed the ability for auto-aggregation and/or hydrophobicity properties. Finally, both M63 and C78 strains showed an important level of adhesion to three intestinal epithelial cells Caco-2 TC7, HT29-MTX, and HT29-CL.16E. Taken together, these properties allow the lactobacilli strains to be considered promising beneficial strains for developing functional foods for consumers.
    Keywords: Auto-aggregation, Functional foods, Hydrophobicity, Lactobacilli
  • V. Kumar*, M. Kalpana Devi, S. Lal Shrivastava Pages 601-614
    Experiments were conducted to study the color change kinetics of green bell pepper during vacuum-assisted microwave (VAM) drying at three levels of microwave power (100, 200, and 300 W) and vacuum (200, 400, and 600 mmHg). The color change, measured by a tristimulus colorimeter, in VAM dried sample was found better with least browning at lower microwave power and higher vacuum level combinations. L*, ΔE* and H* were fitted well to zero-order kinetic model, while a*, b*, C* and BI* followed a first-order kinetic model. All these color parameters were fitted to a quadratic equation as a function of microwave and vacuum level ratio. Both ΔE* and BI* increased with the increase in microwave power and decrease in vacuum level, whereas other color parameters decreased under the same condition of the process variables. The rate constant was assumed to have Arrhenius-type dependence on power density. The activation energy was calculated for color change kinetic parameters by using an exponential expression based on Arrhenius equation. The activation energy values were calculated and found within the range of 3.20-13.58 Wg‒1, except for b* (Ea = 26.708 Wg‒1) and C* value (Ea = 20.4105 Wg‒1). The b* and C* values obtained were relatively higher and thus were more sensitive measures of color change, which must be taken care of during postharvest drying of green bell pepper for getting a quality product.
    Keywords: Activation energy, Arrhenius equation, Color parameters, Zero-order kinetic model
  • E. Faizy, A. Moradi*, A. Masoumi Asl Pages 615-626
    Using immature embryos that undergo somatic embryogenesis, we studied the effects of different hormonal compounds and media on controlling secondary somatic embryogenesis (SSE) in Persian oak (Quercus brantii L.). To this end, we focused on the immature embryos that were subjected to several treatments including chilling (at 4 ℃) period and SH, MS, 2,4-D, IBA, BAP, and glutamine concentrations in 5 separate sequential experiments. The results showed that, by extending chilling period to 8-weeks, SSE induction was reduced (68.75%). In different MS concentrations or MS containing PGRs, the lowest globular embryo (66%) and the secondary embryo induction (87.5%) were observed in embryos treated with MS+IBA+BA. Adding 0.75 mg L-1 glutamine to MS resulted in a decrease in the secondary somatic embryogenesis (56.25%). Among MS and SH media, 1/2 SH almost entirely controlled this phenomenon (6.25%). The highest maturation progression was obtained in the SH+glutamine treatment, which had the highest conversion to plantlet percentage (100%) and vigor index of plantlets (51.93) compared to the use of SH alone. We found that nutrient and PGR concentration were critical in embryo maturation and conversion percentage and stop the embryo induction cycle that plays a major role in secondary embryogenesis.
    Keywords: Conversion percentage, Plant growth regulators, Tissue culture, Macronutrient concentration
  • R. Taghizadeh* Pages 627-636
    Life table parameters of Lipaphis erysimi (Kaltenbach) (Hemiptera: Aphididae) were determined on four canola (Brassica napus L.) cultivars (Nathalie, Neptune, Danube, and Okapi) at 25±1 ˚C, 60±5% RH, and 16L:8D hours photoperiods. Data were analyzed using the female age-specific life table. There were significant differences in duration of nymphal developmental time and fecundity of aphid on the experimental canola cultivars. The shortest (7.13±0.07 day) and longest (8.91±0.15 day) nymphal developmental time were on Nathalie and Okapi, respectively. The rm value of L. erysimi ranged between 0.30 on Nathalie and 0.21 day-1 on Okapi. The highest values of rm (0.30±0.00 day-1), R0 (30.62±1.35 offspring), finite rate of increase (1.35±0.01 day-1), and the lowest mean generation time (11.54±0.12 days) and DT (2.34±0.03 days) were recorded on Nathalie. Shorter nymphal developmental time, longer adult longevity as well as greater intrinsic rate of increase, net reproductive rates, finite rate of increase, fecundity and survivorship revealed that this pest performed well on Nathalie, Neptune and Danube cultivars. Consequently, the results indicated that canola cultivars had significant effect on life table parameters of L. erysimi and the Nathalie, Neptune, and Danube cultivars were suitable hosts for population growth of the pest.
    Keywords: Age-specific life table, Nymphal development, cv. Nathalie, cv. Danube, cv. Neptune
  • S. Mirzamohammadi, M. Hosseini*, J. Karimi, H. Sadeghi, T. Darvish Mojeni Pages 637-646
    Ant-aphid mutualism may increase or decrease plant yield. This depends on the relative cost of damage by ant-tended aphids versus the relative benefit of ant suppression of other (non-aphid) herbivores and associated yield losses. To evaluate the effect of mutualism between cotton aphid, Aphis gossypii, and brown ant, Lasius brunneus, on the productivity of cotton plant, a field experiment was conducted in the presence or absence of ants in the Cotton Research Center of Golestan province (Iran), in 2014. During the two-month test, the numbers of A. gossypii and visiting ants L. brunneus as well as Coccinella septempunctata and Helicoverpa armigera on each plant were counted in four-day intervals and, finally, the yield of cotton plants was measured. Ant presence significantly increased the abundance of cotton aphid, whereas the ant with suppression in presence of C. septempunctata and H. armigera significantly reduced their abundance. Regardless of the increase in the abundance of A. gossypii, cotton plant yields significantly increased in the presence of L. brunneus. This could be due to the effect of ant presence and the reduction of H. armigera abundance and the associated yield losses on cotton plant. In general, the results of the current study showed that indirect benefits of ant-aphid mutualism influence cotton plants by suppression of H. armigera damage. Since this pest causes serious damage on cotton plant, increasing attention to the role of ant predation is economically useful.
    Keywords: Cotton aphid, Brown ant, Cotton bollworm, Plant yield
  • P. Abdoli, A. A. Talebi*, S. Farahani Pages 647-658
    The genus Dolichogenidea was studied from the northern Iran during 2010–2011. The specimens were collected using a set of Malaise traps. A new species Dolichogenidea fernandeztrianai Abdoli and Talebi sp. nov. is hereby described and illustrated. The new species can be distinguished by the following characters: fore wing vein R1 as long as or slightly longer than pterostigma and 4.90× as long as distance of vein R1 to vein 3RSb; T1 more or less parallel- to subparallel sided, smooth, with a distinct protuberance on central area and its length 1.70× posterior width; T2 smooth, transverse and rectangular; T3 longer than T2; ovipositor sheath with uniform width from base to apex and clearly longer than metatibia. An updated checklist for the Iranian species of this genus is provided in addition to their distribution data and references.
    Keywords: New species, Species-groups, Taxonomy
  • B. Ahmad, N. Mehmood*, K. Sohail, A. U. R. Saljoqi, A. Khan, A. Rab, H. Zada, S. Hussain Pages 659-669
    The study investigated the toxicity of Parthenium extracts in comparison with Neem extracts against 3rd and 4th instar larvae of the diamondback moth, Plutella xylostella L.. The side effect of Parthenium extracts was also examined against larval parasitoid, Cotesia plutellae. Extracts obtained from their respective plants were dissolved independently to get stock solutions, which were further diluted to different concentrations (1%, 2%, and 3%) with distilled water. The experiment was laid out in completely randomized design with four treatments, including the control, and replicated six times in vitro. Results showed that Parthenium crude extracts was very effective in comparison with the control against P. xylostella, whilst the highest mortality was recorded at 3% concentration of Neem in comparison with Parthenium extracts against both stages of P. xylostella. Overall, the highest mortality was recorded at 3% concentration of Neem extracts followed by 2% Neem extracts, 3% Parthenium extracts, 1% neem, 2% and 1% Parthenium extracts. The lowest mortality was noted in the control (i.e. 70%, 58.33%, 51.67%, 35%, 33.33%, 18.33% and 16.67% in case of 3rd instar mortality whilst 61.67%, 50%, 41.67%, 30%, 16.67% and 15% in case of 4th instar mortality, respectively). Less harmful effect was observed for larval parasitoid, C. plutellae. Finally, it was concluded that all the treatments had the ability to control P. xylostella to some extent, but Parthenium crude extract was less efficient in comparison with Neem extract, as 3% crude extract of Neem had a sufficiently toxic effect on the P. xylostella.
    Keywords: Botanical insecticide, Cabbage, Cotesia plutellae, Larval parasitoid, Toxicity
  • Z. Koolabadi, M. B. Bagherieh*, A. Abdolzadeh Pages 671-681
    Onosma dichroantha Boiss. is a local medicinal herb in Iran, belonging to the Boraginaceae family that is used mainly for wound healing due to the presence of shikonin in its root cortex. Optimization of Onosma spp. in vitro cultures and shikonin production is encouraged as an alternative to harvesting the plant from its natural habitats. The present study evaluates the growth rate, several biochemical properties, and shikonin content of O. dichroantha plants treated with various concentrations of silicon (in the form of potassium silicate) in a hydroponic medium. Silicon application up to 0.5 mM increased the fresh mass, chlorophyll a/b, carotenoids, soluble proteins in shoots, and the lignin content in roots; however, phenolic compound contents were not significantly affected. In addition, silicon nutrition increased catalase and soluble ascorbate peroxidase activities, whereas polyphenol oxidase activity was not affected in roots and shoots. Interestingly, the shikonin content of O. dichroantha roots treated with increased concentrations of Si was 2-fold higher than that in the control plants, while the activity of phenylalanine ammonia lyase, a key enzyme in shikonin biosynthesis, was not affected. This suggests that the observed increase in shikonin in response to the silicon treatment could be due to increased stability or more accumulation sites of shikonin in roots. These data may be used for improvement of shikonin production in cell cultures of O. dichroantha under experimental or industrial conditions.
    Keywords: Boraginaceae, Cell culture, Phenylalanine ammonia lyase, Medicinal plants, Potassium silicate
  • S. Kaniszewski*, R. Kosson, M. Grzegorzewska, A. Kowalski, E. Badełek, J. Szwejda, Grzybowska, L. Tuccio, G. Agati Pages 683-697
    This study was conducted in 2014-2015 to determine the effects of nitrogen (N) fertilization on yield, quality traits, and storage ability of two tomato cultivars, namely, ‘Calista’, for processing, and ‘Volna’, for fresh market. N was applied in doses of 0, 50, 100, and 200 kg N·ha-1. Significant interactions were found between the studied years, N fertilization, and cultivars. Both tested cultivars produced high and similar yields in the year with good growing conditions during vegetation period. In the year with unfavorable weather conditions (lower average temperature, more total rainfall, and a smaller sum of GDD), cv. ‘Volna’ produced a significantly lower yield compared to the cv. ‘Calista’. N fertilization had a significant impact on yield, however, the reaction of cultivars varied in each years. In 2014, quadratic positive regression was found between N rates and yield of cv. ‘Calista’ (R2=0.90) and linear relation for cv. ‘Volna’ (R2=0.77). In 2015, however a linear positive regression was found for cv. Volna (R2=0.71) and cv. Calista (R2= 0.44). The chemical and physical parameters of tomato quality varied depending on the year of cultivation. On average for the studied years and cultivar, increasing N fertilization affected the lycopene and soluble polyphenols content, as well as total flavonoids and ascorbic acid content and antiradical activity. N rate did not affect dry matter and soluble solids content, fruit firmness, fruit redness, and acidity. Cultivar ‘Calista’ had significantly higher lycopene content and better fruit firmness than cv. ‘Volna’ for fresh market. Furthermore, the storage ability of tomatoes cv. ‘Calista’ was significantly better than cv. ‘Volna’.
    Keywords: Lycopersicon esculentum L., N fertilization, Fruit storage, Tomato chemical composition, Fruits physical parameters
  • Z Safari, A. A. Mehrabi* Pages 699-714
    Phylogenetic analysis of Triticum L. and Aegilops L. species was performed using the nuclear ribosomal Internal Transcribed Spacer (ITS) sequences. The full length of PCR products for ITS1 and ITS2 ranged from 650 bp to 700 bp, respectively. Sequence divergences between species were estimated following aligning. The average G+C contents of the ITS regions was 60.8% for ITS2 and 61.5% for ITS1. The phylogenetic analyses were constructed using the Neighbor-Joining (NJ) method based on pairwise genetic distances. The resulting NJ tree successfully separated Triticum and Aegilops species and displayed three clusters, einkorn wheats, polyploid wheats, and Aegilops. Our results confirmed that the A genome of bread wheat is more related to T. urartu than T. boeticum. In the case of the D genome, the affinity between Ae. tauschii and bread wheat was greater than other D genome-bearing species of Aegilops (Ae. crassa and Ae. cylindrica). Obtained results also revealed that Ae. speltoides was separated from Aegilops cluster and grouped with polyploid wheats. The close relationship between Ae. speltoides and polyploid wheats indicates that the former is the most likely donor of the B genomes to wheats. The present study verified the potential of ITS regions in phylogenetic studies and strongly supported the evolution of cultivated wheats, which occurred through hybridization and polyploidization between Triticum and Aegilops species.
    Keywords: PCR products, Phylogenetics, Polyploid wheats, Rdna
  • B. Hosseini, H. Dehghani*, M. Khodadadi Pages 715-727
    Fifteen endemic ecotypes of the fenugreek were evaluated under well-watered and water deficit stressed conditions in the lysimetric system. Results of analysis of variance revealed that there was significant genotypic diversity for all of the traits, except root branch number. Also, ecotype × water treatment interaction was significant for all traits, except days to ripening, canopy temperature, and grain weight. Based on structural equation modeling, predictors in the causal diagram could explain 59%, 29%, 65%, and 51% of the total variation of dependent traits consisting root length, stem diameter, shoot dry weight, and percent assimilate partitioned to grain, respectively. These dependent traits had high broad sense heritability and explained 100% variation of grain weight. Transpiration efficiency had a positive effect on grain weight through stem diameter, root length, shoot dry weight, and percent assimilate partitioned to grain. Results of membership function value of drought tolerance index and heat map clustering revealed that Jahrom ecotype was a highly drought susceptible ecotype, and Yazd and India were drought susceptible ecotypes. Also, Tiranchi and Shiraz were identified as drought tolerant ecotypes. Overall, under water stress conditions, the drought tolerant ecotypes had deeper roots than the other ones. Therefore, these ecotypes might be considered as donor parents in fenugreek breeding programs.
    Keywords: Assimilate partitioning, Drought stress, Drought tolerance, Structural equation modeling
  • D. Rajabi, S. F. Mousavi*, A. Roozbahany Pages 729-745
    Planning for optimal distribution of Zayandehrud Dam water to six Irrigation Networks (INs) located downstream of this dam was carried out based on a hydro-economic model under water scarcity conditions. The hydro-economic structure was developed through coupling the hydrologic simulation model (MODSIM) and economic optimization modelling approach (Positive Mathematical Programming, PMP). Water distribution priorities to the INs are based on the economic value of water used by crops in the current cropping pattern under different scenarios of normal (base year, 2014-2015) and drought conditions. Results showed that, in addition to the change in the priorities of water distribution throughout the six INs, the existing cropping patterns should also change. The order of water delivery to the six INs starts from Rudasht IN and ends with the Traditional IN. Also, the highest reduction in the area under cultivation in the base year, compared to the optimum cultivation, is related to alfalfa (in Nekoabad and Mahyar-Jarghouyeh INs), clover (in Rudasht and Abshar INs) and forage corn (Borkhar and Traditional INs). Beans cultivated area increases by 14 and 21% for Abshar and Rudasht INs, respectively. Based on the results, the economic value per m3 of water will rise on the average, if water is allocated on the basis of its shadow prices. Moreover, under drought conditions, the highest and the lowest increase in the economic value of water will take place in the Nekoabad IN (4,660 Rials m-3) and Rudasht IN (3,890 Rials m-3), respectively.
    Keywords: Cropping pattern, Economic value of water, MODSIM model, PMP
  • H. Taheri Soudejani, M. Heidarpour, M. Shayannejad*, H. Kazemian, H. Shariatmadari, M. Afuni Pages 747-760
    Developing materials to improve the efficiency of fertilizers and increase their performance is one of the main areas of research in the agricultural science. To the best of our knowledge, this is the first time that Mg-modified zeolite is used for modification of composting process of urban organic solid waste. Natural zeolite was clinoptilolite with a particle size smaller than 250 μm modified with MgCl2.6H2O salt. Different ratios (i.e. 5, 10, and 15% , on a weight basis) of natural and/or Mg-modified zeolite were used to modify the Municipal Solid Waste (MSW) compost. Experimental results revealed that the pH of the final compost product with the Mg-modified zeolite was effectively buffered at 7.7. Furthermore, in comparison to the control treatment (without zeolite), the compost with natural and Mg-modified zeolite showed 32.13 and 41.25% reduction in electrical conductivity, respectively. Ammonium retention of the compost containing 15% natural and Mg-modified zeolite was increased by 64.51 and 110.10%, respectively. Metals mobility test of the matured composts also revealed that adding zeolite, especially the Mg-modified zeolite, could decrease the mobility of Cu, Pb, Zn, Fe, Ni, and Mn metals. The most decrease in the mobility of metals was observed in Cu, which was about 44.16 and 47.82%, in the compost with the natural and Mg-modified zeolite, respectively.
    Keywords: Ammonium retention, Composting, Conductivity reduction, instead of Composting, Metals mobility
  • J. Wei, J. Zheng, J. Yu, D. Zhao, Y. Cheng, M. Ruan, Q. Ye, Z. Yao, R. Wang, G. Zhou, Y. Yang, Z. Li, H. Wan* Pages 761-769
    Wild pepper (Capsicum frutescens L.) could be a source of variation to improve cultivated pepper due to its unique traits with adapting challenges caused by adversity. Interspecific hybridization has been used as an effective way of pepper introgression breeding, which transfers genes of interest from wild relatives to cultivated crops. Here, eight fertile hybrids F1 were produced from pepper (Capsicum annuum L.) and the wild relative (C. frutescens), as female and male, respectively, by interspecific hybridization. Interspecific hybrids were identified using conventional morphological descriptors and SSR molecular markers. The results showed that significant differences in agronomic traits existed among cultivated pepper, wild relatives, and interspecific hybrid F1. Interspecific hybrid F1 presented intermediate values, although they were closer to the wild species in most of the agronomic traits. Analysis of SSR markers clearly showed that interspecific hybrid F1 had bands from the paternal and maternal accessions, which indicated that F1 hybrid was heterozygous. Our results provide hybrid for breeder to transfer genes of interest from wild relative, C. frutescens, to cultivated pepper, which is an important step for introgression breeding.
    Keywords: Gene transfer, Interspecific hybridization, Introgression breeding, Morphological descriptors