فهرست مطالب

بین المللی ژئوپلیتیک - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1390)

فصلنامه بین المللی ژئوپلیتیک
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1390)

  • بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا احمدی پور، محمدرضا حافظ نیا، عبدالوهاب خوج ملی صفحه 14
    نمایندگی و تحدید حدود حوزه های انتخاباتی در جغرافیای انتخابات دو تا از بحث های اساسی رشته جغرافیای سیاسی می باشد که با روش های حوزه بندی انتخاباتی و نیز معیارهایی که در حوزه بندی انتخاباتی برای انطباق حوزه ها با معیارهای علمی حوزه بندی انتخاباتی اعمال می شود، ارتباط نزدیکی دارد. پیچیدگی های جغرافیای طبیعی و انسانی استان گلستان که عناصر مختلف جغرافیای طبیعی (کوه، جنگل، جلگه، دشت، صحرا و دریا) و جغرافیای انسانی (قومیت های مختلف - فارس، ترکمن، سیستانی، ترک و بلوچ- شهرها، مرزهای تقسیمات کشوری، مرزهای حوزه های انتخاباتی، راه های ارتباطی و مراکز قدرت سیاسی و اداری) را در یک محیط محدود جغرافیایی گرد هم آورده است، مسائل گوناگونی را از دید جغرافیای انتخابات در مقابل محقق گذاشته است. این مقاله با رویکرد توصیفی- تحلیلی در قالب توجه به میزان انطباق شرایط حوزه های انتخاباتی استان گلستان با معیارهای استاندارد حوزه بندی انتخاباتی و موارد اعمال پدیده جری ماندرینگ در حوزه بندی حوزه های انتخاباتی به دنبال پاسخگویی به سئوال زیر می باشد که: رابطه نسبت جمعیتی گروه قومی ترکمن در استان گلستان و تعداد نمایندگانشان در مجلس شورای اسلامی چگونه می باشد؟ بر اساس نتایج این تحقیق، بعضی از موارد عدم انطباق حوزه های انتخاباتی و جری ماندرینگ در تحدید حدود حوزه های انتخاباتی استان گلستان مشاهده می شود که تاثیر منفی در درجه نمایندگی گروه قومی ترکمن بر جای گذاشته است. بعد از انقلاب اسلامی پدیده جری ماندرینگ به ضرر گروه قومی ترکمن اعمال شده است. ولی روند تغییرات حوزه های انتخاباتی استان گلستان در راستای انطباق حوزه ها با معیارهای استاندارد حوزه بندی حرکت کرده است.
    کلیدواژگان: جغرافیای انتخابات، حوزه های انتخاباتی، جری ماندرینگ، نمایندگی، استان گلستان
  • سید موسی پورموسوی، مرتضی قورچی*، قهرمان رستمی صفحه 41

    شهرهای جهانی پدیدهای نوظهوری هستند که در متن اقتصاد جهانی به عنوان مکان های پیوند دهنده شبکه اقتصاد جهانی عمل می کنند و سبب شکل گیری فضای جریان ها و به وجود آمدن کانون های قدرت نوظهور در نقشه جغرافیای سیاسی جهان شده اند. تاکنون، 54 شهر جهانی توسط پژوهشگران گروه تحقیقاتی پیتر تیلور شناسایی شده و بر اساس برخی شاخص های انتخابی که عمدتا در چهار حوزه اقتصاد، فرهنگ، امکانات زیربنایی و ارتباطات است، در سه رده شهرهای جهانی آلفا (10 شهر)، بتا (10 شهر) و گاما (34 شهر) طبقه بندی شده اند. پیرو همین طبقه بندی به نظر می رسد شهر اول با شهر پنجاه و چهارم تفاوت هایی عمیق دارد. لذا «شهر جهانی» یا «ورلد سیتی» با «جهان شهر» یا «گلوبال سیتی» تفاوت بنیادی دارد. به طور کلی هنگامی که یک کلان شهر در چارچوب اقتصاد جهانی جایگاهی را کسب نماید و به عنوان یکی از گره های شبکه اقتصاد جهانی در فضای جریان ها به رقابت با سایر شهرها بپردازد از وضعیت کلان شهری به وضعیت «شهر جهانی» ارتقاء یافته است و از هر چندین ده «شهر جهانی» یک مورد تبدیل به «جهان شهر» می شود. مقاله حاضر ضمن تبیین مفهوم «شهر جهانی» و «جهان شهر»، سعی دارد با ترسیم تفاوت های این دو، ابهام مفهومی آنهارا برطرف کند. هدف مقاله اثبات تفاوت میان «شهر جهانی» و «جهان شهر» و حوزه های نفوذ ژئوپلیتیکی آنها به صورت مجزا است. شاخص های مورد استفاده منبعث از مطالعات پیشین از جمله فرضیه های ورلد سیتی فریدمن و گلوبال سیتی ساسن و به ویژه شاخص های12 گانه پژوهشگران گروه پیتر تیلور در حوزه شهرهای جهانی است. براساس نتایج تحقیقاتی گروه تیلور، ده شهر جهانی برتر؛ به عنوان شهرهای جهانی آلفا شناسایی شده اند که شش مورد آنها؛ یعنی نیویورک، لندن، پاریس، توکیو، هنگ کنگ و سنگاپور «جهان شهر» محسوب می شوند. شش شهر دیگر این گروه، در صورت ادامه روند پیشرفت، در آینده به جایگاه جهان شهری دست می یابند. همچنین «شهرهای جهانی» گروه های بتا و گاما، صرفا به عنوان شهرهای جهانی، با درجه اهمیت متفاوت، تابع چهار «جهان شهر» فوق هستند. لذا مفهوم «شهر جهانی» صراحتا متفاوت از «جهان شهر» است. جهان شهرها کانون های اصلی فرماندهی اقتصاد جهانی محسوب می شوند که در راس سلسله مراتب شبکه شهرهای جهانی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: اقتصاد جهانی، شهرهای جهانی، جهان شهرها، کلان شهر، نفوذ ژئوپلیتیکی
  • جواد اطاعت، سیده زهرا موسوی صفحه 70
    امنیت موضوعی استنباطی است که مفهوم آن ثابت اما محتوای جغرافیایی- سیاسی آن تابع شرایط زمان و مکان تغییر می کند. در گذشته امنیت ملی عمدتا از نظر تهدید نظامی خارج از مرزها مورد توجه قرار می گرفت که مقابله با آن نیز ساز و کار نظامی داشت. اما امروزه این مفهوم از حوزه تعاریف کلاسیک خود خارج شده و رابطه تنگاتنگی با توسعه یافته است. در گذشته پیشرفت و اعتلای واحدهای سیاسی با حاکمیت عقلانیت ابزاری با نگرشی محدود و تک سویه مترادف ایجاد و تداوم رشد اقتصادی در نظر گرفته می شد. اما توسعه مفهومی فراتر از رشد اقتصادی و به بیان دیگر محیط بر رشد است. این نگرش از اواخر دهه1960 دچار تغییر و تحولات اساسی در مفهوم خود گردید. به طوری که پس از کنفرانس جهانی استکهلم، گزارش براتلند و همچنین گزارش ریودوژانیرو، در پارادایم جدید خود با عنوان توسعه پایدار، تمامی زوایای زندگی انسان را با تاکید بر عدالت اجتماعی و توزیع عادلانه منابع، مورد توجه قرار می دهد. بنابراین توسعه نابرابر در فضاهای سیاسی یک سرزمین می تواند بستر مناسبی را برای ایجاد متغیرهای اثرگذار بر مؤلفه های امنیت ملی و تکوین نواحی بحرانی فراهم نماید.
    امروزه این تهدید بیشتر متوجه نظام های سیاسی متمرکز است که ساختار مرکز-پیرامون را شکل می دهند. این ساختارها عمدتا شامل حاشیه کمتر توسعه یافته نسبت به مرکز می باشند. در ایران نیز چنین ساختاری منجر به برهم خوردن تعادل و توازن منطقه ای بین مرکز و پیرامون گردیده است و مهمتر آنکه نواحی پیرامونی اکثرا منطبق بر نواحی قومی-مذهبی می باشد. در چنین شرایطی تمایزات افزایش می یابد و عامل واگرایی تقویت می گردد. با توجه به رهیافت فوق، این تحقیق با در نظر گرفتن ارتباط مستقیم میان امنیت ملی و توسعه ملی، به بررسی سطح توسعه یافتگی استان های کشور به منظور مقایسه استان های مرزی و مرکزی با تاکید بر استان سیستان و بلوچستان پرداخته است. این تحقیق به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از مدل تاکسونومی عددی، نشان می دهد که شکاف عمیقی میان سطح توسعه یافتگی استان سیستان و بلوچستان نسبت به دیگر نواحی وجود دارد.
    کلیدواژگان: امنیت، توسعه، توسعه پایدار، سیستان و بلوچستان، ایران
  • مسعود غفاری، بهروز زرین کاویانی صفحه 88
    مشارکت سیاسی به عنوان یکی از ابعاد توسعه سیاسی، در بر گیرنده ابعاد و وجوه فراوانی است که می تواند نظام های سیاسی را در فرآیند دستیابی به یک وضعیت مطلوب به لحاظ نزدیکی به دموکراسی یاری رساند. در این راستا مشارکت سیاسی به عنوان یک متغیر وابسته، همواره از عواملی چند تاثیر و تاثر پذیرفته است. نوع ساخت نظام سیاسی، وجود قومیت ها و هویت های متعدد در داخل یک سرزمین، مسائل اقتصادی– اجتماعی و فرهنگی گوناگون از جمله عواملی هستند که در افزایش یا کاهش سطح مشارکت شهروندان تاثیر بسزایی دارند. هدف از نگارش این مقاله، بررسی علل روند نزولی میزان مشارکت شهروندان استان کردستان در بازه زمانی 1376 تا 1384 می باشد. در نهایت نتایج حاصل از تحقیق بیانگر آن است که عوامل اقتصادی، رسانه ها، حقوق شهروندی، تغییر فضای سیاسی کشور و همچنین تغییر و تحولات سیاسی در کردستان عراق، بر کاهش سطح مشارکت مردم استان کردستان تاثیرگذار بوده اند. در این تحقیق مهمترین عامل داخلی امید به تغییر فضای سیاسی کشور در دوره زمانی مورد مطالعه است و مهمترین عامل تاثیرگذار خارجی نیز تغییر و تحولات صورت گرفته در مناطق کردنشین عراق و دستاوردهای مهم آنان در چارچوب کشور عراق بوده است.
    کلیدواژگان: دموکراسی، مشارکت سیاسی، انتخابات ریاست جمهوری، استان کردستان، ایران
  • عباس مصلی نژاد صفحه 111
    انعقاد پیمان های دفاعی توسط بازیگرانی انجام می‎شود که دارای ویژگی کنش گری باشند. به عبارت دیگر، واحدهایی که در شرایط انفعال قرار دارند و یا فاقد ابزار و قابلیت مؤثری برای نقش‎آفرینی منطقه‎ای و یا دفاع از خود باشند، قادر نخواهند بود تا شرایط شکل‎گیری و سازمان دهی پیمان‎های دفاعی را به وجود آورند. این امر به مفهوم آن است که بازیگری قادر خواهد بود تا به انجام عمل تعیین‎کننده مبادرت نماید که از توانمندی لازم برای تاثیرگذاری بر محیط امنیتی خود برخوردار و از سوی دیگر دارای انگیزش‎های ایدئولوژیک، ژئوپلیتیکی و یا استراتژیک برای کنترل محیط امنیتی خود باشد.
    ایران در زمره کشورهای منطقه‎ای محسوب می‎شود که در گذشته تاریخی خود از نقش‎آفرینی محیطی برخوردار بوده است. با بازیگران مختلف به‎گونه‎ای تعامل برقرار کرده که نتایج مؤثر و پایداری برای امنیت و بقای سیاسی کشور به‎وجود آورده است. این امر را می‎توان انعکاس روح ملی ایران در فضای منطقه دانست. اگرچه قابلیت‎های دفاعی جمهوری اسلامی ایران به گونه‎ای مرحله‎ای رشد داشته است، اما این امر را نمی‎توان به عنوان تنها مؤلفه‎ ارتقای قابلیت منطقه‎ای جمهوری اسلامی ایران دانست. سازماندهی پیمان های دفاعی در چارچوب «رهیافت نئورئالیسم تدافعی» و اصل «موازنه تهدید» مورد توجه قرار می گیرد. از آنجایی که در محیط منطقه ای ایران تضادهای امنیتی متقاطع وجود دارد، از این رو، بهره گیری از پیمان دفاعی بیشترین مطلوبیت را برای ایران ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: پیمان های دفاعی، امنیت ملی، ائتلاف، همکاری منطقه ای، خودیاری، مشارکت، دفاع منطقه ای، دیپلماسی دفاعی، چندجانبه گرایی، گذار از آنارشی، ایران
  • فاطمه هاشمی صفحه 136
    هدف مقاله حاضر بررسی موانع ایجاد امنیت پایدار در منطقه خلیج فارس و ارائه الگو و ساز و کارهای مناسب برای ایجاد ثبات و امنیت پایدار در این منطقه است. در این راستا چارچوب نظری مجموعه امنیتی منطقه ای که از سوی بوزان مطرح شده است به عنوان چارچوب مفهومی مناسب و جامع برای بررسی شرایط امنیتی خلیج فارس مورد تبیین قرار می گیرد. تسلط تهدید، رقابت، اختلاف و خصومت در الگوهای دوستی و دشمنی بازیگران مجموعه امنیتی خلیج فارس و موارد دیگری مانند رقابت های تسلیحاتی و اختلافات سیاسی و ایدئولوژیک در سطح منطقه ای از موانع عمده شکل گیری امنیت پایدار در خلیج فارس محسوب می شوند. آمریکا به عنوان بازیگری مداخله گر در مجموعه امنیتی خلیج فارس محسوب می شود که مانع از توسعه همکاری های منطقه ای شده است و حتی سیاست های آن به تشدید رقابت ها و خصومت ها انجامیده است. در این راستا با توجه به موانع درون منطقه ای و برون منطقه ای ایجاد امنیت پایدار در خلیج فارس، الگوی امنیتی مشارکتی و همکاری جویانه و سازوکارهای مرتبط با آن برای بهبود شرایط امنیتی در خلیج فارس پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، امنیت پایدار، امنیت جمعی
  • مدل سازی ریاضی برای سنجش امنیت خارجی / مطالعه موردی: جمهوری اسلامی ایران
    محسن مرادیان صفحه 168
    سنجش و اندازه گیری امنیت خارجی کشورها به منظور تعیین وضعیت امنیتی آنها در نظام بین الملل و مقایسه آن ها با یکدیگر، از دغدغه های همیشگی اداره کنندگان و مسئولین سیاسی کشورها بوده است. در این راستا تاکنون تلاش هایی جهت کمی کردن و سنجش وضعیت امنیتی کشورها صورت گرفته لیکن همه این تلاش ها از منظر یک یا چند متغیر محدود عمل کرده و به علت تفاوت در متغیرهای مورد استفاده، هیچ گاه منعکس کننده وضعیت جامع و فراگیر کشورها نبوده اند. در عین حال این شاخص ها عمدتا منعکس کننده اوضاع امنیتی کشورهای غربی بوده و استفاده از آنها برای کشوری نظیر جمهوری اسلامی ایران منطقی به نظر نمی رسد. زیرا به علت شرایط خاص جمهوری اسلامی ایران، نمی توان همه شاخص هایی که در نظام بین الملل تعریف می شوند را برای سنجش امنیت خارجی جمهوری اسلامی ایران ملاک قرار داده و با آنها، امنیت کشور را ارزیابی نمود. با توجه به این امر و با نگرش به این که ایران در یکی از کانون های بحران یعنی خاورمیانه واقع شده، این تحقیق کار خود را با فقدان مدلی برای سنجش امنیت خارجی جمهوری اسلامی ایران به عنوان مساله تحقیق آغاز نمود. هدف از انجام این تحقیق استخراج شاخص های سنجش امنیت خارجی جمهوری اسلامی ایران و طراحی مدلی بود که بتوان با کمک آن، سطح امنیت خارجی جمهوری اسلامی ایران را سنجید. موضوع و روش تحقیق به گونه ای است که به دلیل تلاش برای مدل سازی، فاقد فرضیه می باشد. با عنایت به این موضوع برای انجام تحقیق، هنگام استخراج شاخص های امنیت خارجی جمهوری اسلامی ایران که با مؤلفه های نرم امنیت مرتبط است، از روش کیفی و تحلیل سیستماتیک و برای طراحی مدل سنجش امنیت، از روش موردی– زمینه ای استفاده شد. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که امنیت قابل سنجش بوده و سطح امنیت خارجی جمهوری اسلامی ایران در نیمه اول 1388 در مقیاس صفر تا 100، مقدار 6/56 می باشد.
    کلیدواژگان: امینت ملی، امنیت خارجی، شاخص های سنجش امنیت، مدل های سنجش امنیت، ایران
|
  • Zahra Ahmadypour, Mohammad Reza Hafeznia, Abdolvahab Khojamli Page 14
    Representation and delimitation of constituencies in electoral geography are two of the most important arguments in the field of political geography that are in a close relationship with electoral delimitation methods and criteria by which electoral delimitations coincide with scientific constituencies. The complexities of natural and human geography of Golestan province that gathers different elements of natural geography (mountain, jungle, plat, plain, desert and sea) and human geography (different ethnic group – Persian, Turkmen, Sistani, Turk and Baluch – cities, boundaries of country divisions, communicational paths and political and administrative power centers) in a geographical limited environment, have made different problems for the researcher from an electoral geography perspective. In this paper, by the descriptive and analytic approach considering the rate of coincidence of conditions of constituencies of golestan province with standard criteria of electoral delimitation and cases of applying Gerry Mondering phenomenon in delimitation of constituencies of Golestan province, we are searching an answer for the following question: what is the relationship of population ratio of Turkmen ethnic group in Golestan province with their representation in Islamic Council parliament. Based on the results of this research, some cases were found which were in inconsistent with standard constituencies and Gerry Mondering phenomenon in the delimitation of constituencies of Golestan province that has a negative effect on the representation degree of Turkmen ethnic group. After Islamic revolution, Gerry Mondering phenomenon has not been in favor of Turkmen ethnic group but the process of the changing of constituencies of Golestan Province has been in line with coincidence with standard delimitation.
  • Mousa Pourmousavi, Morteza Ghourchi, Ghahraman Rostami Page 41

    The world cities are new-fangled phenomenon in the world economic system as the nodes where the world economy network connected and are the cause to shape the spaces of flows and makes the new power centers in the world's geopolitics. Meanwhile, the scholars of Peter Taylor's research group identified 54 cities as world cities and classified them on the bases of some deliberative indicators mainly in four field, namely, economics, culture, infrastructures, and communication facilities and categorized them into three ranks: world cities α (10 city), β (10 city), and γ (34 city).On the bases of these researches it seems there is a deep gap between the first and the fifty-fourth cities. Thus we can conclude that there is a basic difference between the "world cities" and the "global cities". Generally speaking, when a metropolis finds her place in the global economy framework and begins to compete with the other cities as a node in the global economy network and in the spaces of flows, it will promote to a "world city" and it occurs only for one among a dozen. This paper attempts to explain the meaning and clarify the concept of these two different terms and explain the differences between the two and at the same time try to eliminate their conceptual ambiguity. The main purpose of the paper is to prove separately the differences between the "world city" and the "global city" and their geopolitical infiltration zone. The indices which have been used here are mainly inspired by Freedman's world city and Sassen's global city hypothesis, with an especial consideration to the Taylor's group 12 indicators. According to Taylor's group researches there are 10 first rank cities which identified as α cities, which six cities of these (New York, London, Paris, Tokyo, Hong Kong, and Singapore) considered as "global city". The other six cities in this group would be considered as global if they could continue the development process they are moving toward. The "world cities" which is considered as β and γ groupings considered as world cities with different rank of importance are subordinate to the four "global cities" mentioned above. Therefore we can see an explicit difference between the concepts of "world city" and "global city". Global cities are the headquarters of global economy and stand at the top of world cities.

  • Javad Ettaat, Zahra Mousavi Page 70
    Security is a kind of deduction affair which has stable concept but it’s Geographical-political contents can be changed according to the time and the place’s condition. In the past, national security has been noticed in case of trooper`s threat from over the borders that the reaction also have its own task. But nowadays that concept has a closer relation with development than its classical description. In the past, development was also an equivalent for making and extending economy that after the 1960s the concept has been basically changed. As since Global Lecture on Stockholm, the Brat land report and also Rio de Janeiro report, in its new paradigm (Sustainable Development) notices all the aspects of human’s life with emphasis on social justice and impartial resources distribution. Therefore, spatial inequalities and unequal development in political spaces of a country can profound the political gaps; and it presents appropriate foundation for forming effective variables on national security parameters and creation of critical areas.Nowadays, centralized political systems which forming the structure of center-peripheral, have to deal with this threat. Mainly, these structures are consisting of edge that has been developed lesser than the center. In Iran, also, such a structure has been disturbed the territorial equivalency and balance between the center and environs and a more important thing is that environs areas are mostly have influenced by the ethnic-religious parts. In these cases differences will increase and divergence factor become strengthen. Regarding to what we mentioned, this research will analysis the level of developing in provinces of the country in order to compare Central and Border States, with underlining Sistan & Baluchistan province. This research will show that there is a big difference between Sistan & Baluchistan’s level of developing and other provinces, using Taxonomic module and descriptive- analyzing method.
  • Masoud Ghaffari, Bahrouz Zarrin Kaviani Page 88
    Political participation as a key factor of political development has many facets which can help political systems achieve a favorable situation vis-à-vis its proximity to democracy. In this regard, the political participation as a dependent variable is often influenced by a number of factors. The structure of political system, existence of different ethnic groups and diverse identities in a country as well as socio-economic and cultural issues are among the factors that have significant effects on the increment or decrement of political participation by citizens there. The present paper tries to study the reasons of increasing political participation of Iranian citizens in the province of Kordestan during 1997-2005. Utmost, the results show that economic factors, media, civil and political rights, changes in the country’s political atmosphere and similarly political transition in Iraqi Kurdistan have been influential on the decreasing trend of peoples’ participation in Iran’s Kordestan region. In this research, the most effective internal factor has been the hope to political changes in the country during the proposed period of study. At the same time, the most effective external factor has been the political transitions in Iraqi Kurdish region and their important outcomes under the framework of Iraq.
  • Abbas Mossalanejad Page 111
    Iran actually began détente in foreign policy since 1988. At that period, Iran’s foreign policy made some Great powers and regional actors can organize and to make defense pact. They have capacity and variable instrument for self defense or to improve their regional security. These countries can use from ideology, defense motivation and geopolitics situation. Iran has historical role in Middle East. Iranian sprit and its geopolitical situation provide power and capacity for regional defense role. Islamic Republic of Iran for its regional role needs to make power and regional defense coalition.In this article, I use from “defensive Neo-Realism approach”. This approach has been presented by “Stephen Walt”. He emphasized on “balance of threat”. Iran can use this approach to promote its motivation, national role and capability for defense coalition.
  • Fatimah Hashemi Page 136
    The present research aims to study the obstacles hindering the establishment of sustainable development in the Persian Gulf and present appropriate model and arrangements for stability and security in this region to be ensured. To this end, the theoretical framework of regional collective security provided by Bouzan is considered as the appropriate and comprehensive concept for security situation in the Persian Gulf to be studied. Elements of dominance, threat, rivalry, dispute, and conflict in enmity and friendship models of the regional players together with other factors like arms competitions and political-ideological disputes in the region are main obstacles for sustainable security to form. The US as an intervening player in the collective security of the Persian Gulf not only prevents the development of regional cooperation efforts but also worsens disputes and conflicts. Considering intra- and inter-regional obstacles, the participatory and cooperative security model with the relevant requirements is recommended for the improvement of security in the Persian Gulf.
  • Mohsen Moradian Page 168
    Measuring the external security of a country to determine its security in an international system and compare it is the main concern of politicians. Accordingly, we witness different efforts for measuring and quantizing security level of different countries but none of these efforts can show the real situation of the security level of them. At the same time, these studies reflect the Western county’s security and use them for measuring I.R. Iran external security level is not possible and reasonable. So due to special situation of Iran, we can’t use international indices to measure its external security. For this reason and because of the position of Iran in Middle East, this research has been started with the lack of a model for measuring the external security of the I.R. Iran as the problem of research. The objective of this research is to extract the indices to measure the external security of the I.R. Iran, design a model by which its contribution the level of external security of the I.R. Iran could be measured and measure the status quo of the external security of the I.R. Iran.The subject and research methodology is in a situation that lacks hypotheses because of effort for modeling and the methodology of research is qualitative methodology and systematic analysis for extraction the indices of external security of the I.R. Iran which are related to the soft elements and case- field methodology for designing the model for measuring security. International Security Studies (ISS) has changed and diversified in many ways since 1945. This research provides the first intellectual indices of the development of the subject in the world. It sets out the driving forces that shaped debates in ISS, shows what makes ISS a single conversation across its diversity, and gives an authoritative account of debates on all the main topics within ISS. This is an unparalleled survey of the literature and institutions of ISS that will be an invaluable guide for all students and scholars of ISS, whether traditionalist, “New agenda” or critical. The results of this research show that although determining dimensions, indices and indexes of threats helps analyzers make decisions, we should not imagine that it is a static model. The results of this research, also, show the security level is measurable and according following equation: y1= ε1+ η1 λ y11+ η2 λ y21+ η3 λ y31+ η4 λ y4, the external security index of the I.R. of the Iran in first six months of 2009 at scale 0-100 was 56.6.