فهرست مطالب

بین المللی ژئوپلیتیک - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1395)

فصلنامه بین المللی ژئوپلیتیک
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدرضا حافظ نیا* صفحات 1-12
    در چارچوب پارادایم رقابت استراتژی های بحری و بری در جهان، امروزه دو گسل بزرگ ژئواستراتژیک در مقیاس کروی و در غرب و شرق اوراسیا شکل گرفته است که به نظر می رسد سرچشمه سیاست های کنونی در جهان می باشند. در واقع سطح تقابل ژئواستراتژیک جهانی در طرفین خشکی اوراسیا قرار دارد. این تقابل ها از یک سو در شرق و بر سطح گسل خشکی اوراسیا با اقیانوس آرام، و از سوی دیگر در غرب و بر سطح گسل قاره های اوراسیا با اروپا و آفریقا قرار دارد. انگار که دولتهای آمریکا و اروپا و متحدین استراتژی بحری به عنوان بازیگران استراتژیک پهنه های آبی اقیانوس های آرام و اطلس و پسکرانه های آنها، دولتهای روسیه و چین و متحدین استراتژی بری به عنوان بازیگران استراتژیک پهنه خشکی اوراسیا را به محاصره در آورده و به چالش انقباض فضایی می کشند. روسیه و چین نیز برای خروج از این چالش و شکستن محاصره و نایل آمدن به انبساط فضایی قلمرو خود، با تمام قوا به مقابله با آنها برخاسته اند.
  • محمدرضا حافظ نیا *، احمد طاهری، منوچهر فرج زاده اصل صفحات 13-38
    گرد و غبار به عنوان یکی از مخاطرات حاصل از تعامل انسان و طبیعت، در سرتاسر حوضه دجله و فرات گسترش یافته است. این پدیده از جنبه ها و ابعاد مختلفی برخوردار است که یکی از آنها جنبه سیاسی می باشد. در مقاله حاضر به بررسی پیامدهای سیاسی گرد و غبار در حوضه دجله و فرات پرداخته شده است. سوالی که در این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و مبتنی بر اطلاعات کتابخانه ای و میدانی بررسی شده، این است که: «عوامل سیاسی موثر در تشدید پدیده گرد و غبار در حوضه دجله و فرات کدام اند؟». نتایج به دست آمده نشان می دهد افزایش نارضایتی سیاسی، افزایش مهاجرت، افزایش هزینه های ملی، نقش آفرینی سازمان های بین المللی و تحت تاثیر قرار دادن سیاست کشورهای منطقه از پیامدهای سیاسی این پدیده بوده است.
    کلیدواژگان: پدیده گرد و غبار، پیامدهای سیاسی، حوضه دجله و فرات
  • عباس مصلی نژاد* صفحات 39-65
    سیاست منطقه ای ترامپ در خاورمیانه با چالش هایی روبه رو بوده است. چالش هایی که برای آینده آمریکا هزینه هایی را ایجاد می کند. اولین چالش آمریکا را می توان ناشی از خلا جایگاه حکومت های اقتدارگرای سوریه، لیبی، عراق و یمن در محیط منطقه ای دانست. چنین چالش هایی زمینه ظهور گروه های افراطی و طیف گسترده ای از مهاجرین را فراهم می سازد. چنین چالش هایی را باید عامل اصلی بی ثبات سازی کشورهای منطقه ای در خاورمیانه دانست. انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا پیامدهای زیادی را در ارتباط با موضوعات حقوق بشر به وجود آورده و این امر را می توان یکی از عوامل ایجاد شوک سیاسی در منطقه دانست. اگرچه بسیاری از کشورهای عرب برای پیروزی ترامپ پیام شادباش مخابره کردند، اما عبارت های به کار گرفته ترامپ می تواند مشکلاتی را برای زنان، گروه های اقلیت نژادی آمریکا و آینده مسلمانان ایجاد نماید. بسیاری از این چالش ها نمی تواند از سوی دستگاه سیاست خارجی آمریکا در چارچوب مولفه های حقوق بشری پاسخ داده شود. جامعه جهانی انتظار ابهام دیپلماتیک از آمریکا درباره موضوعات اجتماعی و منطقه ای را نداشت. در این فرآیند، ترامپ تعریف جدیدی از نقش متحدین و الگوی رفتار آنان در تعامل با آمریکا و در امنیت جهانی را ارائه دهد. اتحادیه اروپا، کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی و گروه های سنی مذهب خاورمیانه در دوره ترامپ با ابهام سیاسی و دیپلماتیک روبه رو شده اند. ایدئولوژی سیاسی و الگوی رفتاری کشورهایی همانند عربستان نمی تواند مورد پذیرش تیم سیاست خارجی ترامپ قرار گیرد. جامعه جهانی انتظار دارد که ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا رویکرد متفاوتی درباره مسائل منطقه ای خاورمیانه و جهان با زمان کاندیداتوری ایفا نمایند. بسیاری از شعارهای ترامپ با ضرورت های ساختاری آمریکا هماهنگی و مطابقت ندارد. شیخ نشین های خلیج فارس که در ائتلاف با آمریکا قرار دارند، نگرانی بیشتری نسبت به آینده سیاست ترامپ در منطقه دارند.
    شعارهای انتخاباتی ترامپ درباره آینده کشورهای خاورمیانه منجر به شکل گیری تصمیمات مشکل ساز برای سیاست منطقه ای آمریکا می شود. اگرچه نوع نگرش اعضای کابینه ترامپ می تواند بر چگونگی تصمیم گیری در امنیت منطقه ای موثر باشد. موضوعاتی همانند آینده فلسطین و جایگاه منطقه ای کشورهایی همانند ایران و عربستان با ابهام روبه روست. ایفای نقش تاریخی آمریکا در ارتباط با کشورهای عرب منطقه و اسرائیل نیازمند آمریکایی است که از قدرت سازنده بیشتری در مقایسه با دوران موجود برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، امنیت منطقه ای، داعش، دولت ترامپ، سیاستگذاری
  • حسین ربیعی *، یدالله کریمی پور، علی ابوالخانی صفحات 66-85
    هند و اسرائیل روابط دراز مدت و چند جانبه ای با هم دارند. ایران به عنوان کشور سوم، دو موضع متفاوت در مورد این دو کشور دارد. از یک سو دنباله های فرهنگ ایران تا هند کشیده شده و ایرانیان پیوندهای دیرینه رسمی و غیررسمی با این کشور دارند و از سوی دیگر به خاطر شکل پیدایش اسرائیل و رفتاری که در برابر مسلمانان اتخاذ کرده است، از ابتدای انقلاب اسلامی به عنوان کشور غاصب شناخته شده و در زمره دشمنان ایران قرار گرفته است. پیوند دشمن ایران با دوست ایران می تواند وضعیت های قابل مطالعه ای ایجاد کند. این پژوهش با هدف ارزیابی سیاست های ژئوکالچری اسرائیل در کشور هند و اثرات آن بر نفوذ فرهنگی ایران در شبه قاره صورت گرفته است. روش مطالعه توصیفی – تحلیلی بوده و نتایج براساس مطالعات کتابخانه ای به دست آمده است. فرضیه تحقیق این است که گسترش مناسبات دوستانه اسرائیل و هند می تواند منافع ملی ایران را تهدید کند. بررسی ها نشان می دهد که اسرائیل ابزارهای مختلفی برای کاستن از دامنه نفوذ و اثرگذاری ایران در جامعه هند استفاده کرده و اثرگذاری فرهنگ ایرانی را محدود می کند.
    کلیدواژگان: ایران، هند، اسرائیل، ژئوکالچر، امنیت
  • سعید رضا خلخالی، عزت الله عزتی *، عبدالرضا فرجی راد صفحات 86-99
    ادیان یکی از نیروهای اساسی در جهان امروز هستند و توانایی ویژه ای برای ایجاد «تغییر سیستمی» دارند، آنها به پیروان خود انگیزه می دهند و به عنوان متغیری اساسی باعث ورود بازیگران جدیدی در عرصه جهانی شده اند. همچنین، انگیزه مذهبی، از گذشته تاکنون، عامل موثری برای جنبش های مسلحانه همچون، فعالیت گروه های بنیادگرای اسلامی بوده است. منطقه خاورمیانه به علت داشتن مرزهای نامتجانس سیاسی، نگرش های بعثی، ملی گرایانه، عروبت و جنبش های اسلامی و تضادهای انسانی از یک سو، و حضور کنشگران فرامنطقه ای از سوی دیگر، از ابتدای قرن بیستم تاکنون محل نضج و سازماندهی گروه های بنیادگرای اسلامی بوده است. این پژوهش درصدد آن است تا با استفاده از رهیافت های واقع گرایی و هویت به این پرسش پاسخ دهد که؛ آیا اندیشه های دینی و برساختن هویتی جدید از آن، باعث سازماندهی گروه های بنیادگرای اسلامی در منطقه شده است؟ یافته ها نشان می دهد، اندیشه های دینی کنشگران منطقه ای، که تبدیل به ایدئولوژی شده است، باعث گردیده، استفاده از دین برای اهداف و مقاصد سیاسی، یکی از شگردهای گروه های بنیادگرا در خاورمیانه شود. نتیجه آنکه؛ بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای با استفاده از بسترهای موجود، توانسته اند گروهای بنیادگرا را سازماندهی نمایند و پیش بینی می شود که این درگیری های ایدئولوژیک باعث تغییر توازن ژئوپلیتیک منطقه گردد و پیامدهای جهانی را نیز شامل شود.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی دینی، هویت، بنیادگرایی، خاورمیانه
  • محسن جان پرور * صفحات 100-122
    مرزها از جمله پدیده های جغرافیایی- فضایی هستند که دارای ابعاد مختلفی می باشند. به نحوی که پژوهش ها و کارهای علمی در زمینه مطالعات مرزی برای اینکه بتواند دقیق و قابل قبول باشد، باید به گونه ای انجام شود که ابعاد مختلف مطالعات مرزی را در نظر بگیرد. مسئله ای که وجود دارد این است که در کارهایی که مورد بررسی قرار گرفته است تنها به برخی از ابعاد توجه شده است و سایر ابعاد در نظر گرفته نشده است که این خود زمینه کاهش اعتبار و کارایی این مطالعات را فراهم آورده است. گام اول در مطالعات مرزی را می توان شناخت ابعاد پایه ای مطالعات مرزی در نظر گرفت. بر این مبنا، تحقیق حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از تحلیل محتوا و داده های کتابخانه ای و میدانی با هدف دستیابی به ابعاد پایه ای مطالعات مرزی به انجام رسیده است. نتایج تحقیق حاضر که نشان دهنده آن است که شاخص های مورد بحث در مطالعات مرزی مستخرج از نظریه ها، دیدگاه ها و مقالات مرزی شامل حداقل 55 شاخص می باشد که آن را در قالب هشت بعد جغرافیایی، سیاسی- حاکمیتی، دفاعی- امنیتی، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، حقوقی، ژئوپلیتیکی و تکنولوژیکی می توان تقسیم بندی کرد. این شاخص ها و ابعاد از طریق آزمون T-test مورد ارزیابی قرار گرفته و مورد تایید قرار گرفته است و رتبه بندی آنها به این صورت است که بعد دفاعی- امنیتی را بیشترین و تکنولوژیکی پایین ترین امتیاز را به خود اختصاص داده اند. از سوی دیگر باید توجه داشت با توجه به ماهیت دو جانبه مرزها، این ابعاد هشت گانه پایه ای مطالعات مرزی باید در دو سوی مرزها در نظر گرفته شود و مورد مطالعه قرار بگیرد تا مطالعات و کارهای علمی دقیق باشد و کارایی لازم را داشته باشد.
    کلیدواژگان: مرز، سامان، مطالعات مرزي، ابعاد پايه اي
  • زهره پوستین چی* صفحات 123-145
    سیاست قدرت های بزرگ در محیط منطقه ای با نشانه هایی از موازنه جدید همراه می شود. علت موازنه را می توان تغییر در ساختار قدرت منطقه ای دانست. در دوران ترامپ نشانه هایی از موازنه جدید در سیاست منطقه ای آمریکا نسبت به ایران به وجود آمده است. ترامپ تلاش دارد تا «سیاست موازنه خارج از حوزه سرزمینی» را در خلیج فارس و خاورمیانه شکل دهد. چنین رویکردی تمرکز بر ارتقاءگرایی منافع ملی و منطقه ای آمریکا در دوران ترامپ دارد. سیاست منطقه ای ترامپ در ارتباط با موازنه جدید منطقه ای ایران بر ساختار موازنه منطقه ای و سیاست بین الملل تاثیرگذار خواهد بود. سیاست منطقه ای باراک اوباما در ارتباط با ایران براساس نشانه هایی از «دربرگیری»، «همکاری های سازنده» و «مذاکره در ارتباط با موضوعات راهبردی» دانست. چنین رویکردی منجر به ارتقاء مرحله ای نقش منطقه ای ایران گردید. تیم سیاست خارجی اوباما به این موضوع اشاره داشتند که نقش ایران در موازنه منطقه ای از اهمیت لازم برای سیاست آمریکا برخوردار است. چنین رویکردی در رهیافت ژئوپلیتیکی ترامپ مشاهده نمی شود. ترامپ بر الگوهایی از تعامل براساس مولفه های راهبردی، جغرافیایی و ژئوپلیتیکی تاکید دارد. تیم سیاست خارجی ترامپ بر این موضوع تاکید دارند که رهیافت های امنیتی آمریکا می بایست بر محیط منطقه ای و راهبردی ایران اثرگذار بوده، به گونه ای که شکل جدیدی از منافع و اهداف آمریکا را بازتولید کند. نگرش تیم سیاست خارجی ترامپ ماهیت سیستمیک داشته و بر روند ارتقاء همکاری های گذشته آمریکا و اروپا با کشورهای حوزه خلیج فارس در ارتباط با امکان پذیری امنیت منطقه ای تاکید دارند. به همین دلیل است که زمینه برای شکل گیری نشانه هایی از امنیت منطقه ای دسته جمعی در سیاست راهبردی ترامپ برای محدودسازی موقعیت منطقه ای ایران مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: موازنه منطقه ای خارج از سرزمین، موازنه مجدد منطقه ای، منازعه، ترتیبات امنیتی، مهار و محدودسازی
  • پیمان کاویانی فر، بهاره سازمند * صفحات 146-182
    راهرو های حمل و نقل بین المللی و خطوط لوله بین دولتی منبع مهم قابل مناقشه و رقابت بین قدرت های بزرگ هستند. از نقطه نظری واقع گرایانه، اینها نه تنها ابتکارهایی اقتصادی هستند، بلکه می توانند به عنوان اهرم های سیاسی از سوی کشورهای واقع در مسیر مورد استفاده قرار گیرند. بنابراین هر قدرت بزرگ، راهروی تامین کننده منافع خود را پیشنهاد داده است. ابتکار تراسیکا و راهرو گاز جنوبی اتحادیه اروپا، جاده ابریشم جدید ایالات متحده آمریکا و حمایت این کشور از خطوط لوله ای همچون باکو-تفلیس-ارزروم، ماورای خزر و تاپی؛ ابتکار یک کمربند یک جاده چین و در نهایت حمایت روسیه از راهرو بین المللی شمال-جنوب و پروژه های مختلف خط لوله، همگی آشکارا مطابق با این رویکرد واقع گرایانه هستند. جمهوری اسلامی ایران به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی، به طور بالقوه با انتخاب های مختلفی روبرو است و از این رو باید به دقت این ابتکار ها و چالش های آنها را برآورد کند. این مقاله پس از ارائه یک توصیف دقیق و به نسبت جامع از ابتکارهای بین دولتی حمایت شده از سوی اتحادیه اروپا در حوزه دریای خزر و دریای سیاه، تاثیر حل مساله هسته ای بین ایران و غرب و استمرار سیاست خارجی توسعه محور را بر موانعی که این ابتکارها با آن روبه رو هستند ارزیابی می کند. فرضیه پژوهش این است که حل مساله هسته ای، برچیده شدن تحریم ها و استمرار سیاست خارجی توسعه محور، موانع توسعه راهرو گاز جنوبی را به شکل قابل توجهی کاهش خواهد داد اما وضعیت ابتکار تراسیکا چندان تغییر نخواهد کرد.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، ایران، تحریم ها، تراسیکا، راهرو گاز جنوبی
  • مجتبی آراسته، هاشم داداش پور *، علی اکبر تقوایی صفحات 183-218
    مقاله حاضر به بررسی تحول روابط بنادر ایرانی و مناطق پیرامونی آنها از عهد باستان تاکنون و از منظر ژئوپلیتیکی و فضایی پرداخته است. در همین راستا از روش تحلیل محتوای داده های تاریخی که مبتنی بر داده های نوشتاری، تصویری و منابع دست دوم است، برای دستیابی به هدف پژوهش استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تحول ژئوپلیتیکی ارتباطات بنادر ایرانی و مناطق پیرامونی در سه دوره کلی قابل تقسیم بندی است: در دوره اول (از آغاز هخامنشیان تا قبل از صفویه) با وجود حاکمیت مقتدرانه اغلب دولت های ایرانی بر بنادر تحت قلمرو خود در دو سوی خلیج فارس، ساختار فضایی پیشکرانه محور همراه با تعامل دوسویه میان بنادر و پسکرانه بویژه تا مقیاس منطقه ای رواج داشت. در دوره دوم (از آغاز صفویه تا اواخر قاجاریه) با ورود نیروهای خارجی قدرتمند به آب های خلیج فارس، سیاست حفظ تمامیت قلمرو درون سرزمینی به عنوان سیاست اصلی ژئوپلیتیکی حاکمان وقت قرار گرفت و عملا توجه به حفظ سواحل و پسکرانه ها بر حفظ جزایر و بنادر پیشکرانه اولویت یافت. در نتیجه در این دوره ساختار فضایی پسکرانه محور مبتنی بر تعامل متعادل در هریک از سه سطح محلی، منطقه ای و ملی جریان یافته و جغرافیای فضایی کشور بر اساس حفظ قدرت سیاسی یکپارچه و فعالیت اقتصادی درون زا استوار شد. دوره سوم، با کشف نفت در ایران آغاز شده و تا به امروز ادامه دارد. در این دوره نظام تولید، تجارت و توزیع کشور دچار تغییرات اساسی شده و با شکل گیری نظام قدرتمند سرمایه داری جهانی، جغرافیای فضایی ایران تابع تغییرات سیاسی و اقتصادی این نظام می شود. با هدایت جریان سرمایه به پایتخت و اخذ سیاست های توسعه ای همچون قطب رشد، ساختار فضایی کشور به سمت الگوی قطبی - کریدوری گرایش می یابد. این الگو در ادامه به ساختار فضایی پسکرانه ای قطب محور مبتنی بر صادرات تک محصولی (نفت) منتهی شده است. به عبارت دیگر، جغرافیای فضایی، سیاسی و اقتصادی کشور در این دوره وابسته به تصمیمات سیاسی و اقتصادی متمرکز در پایتخت شده و نظام سکونت، فعالیت و توزیع خدمات در مناطق پسکرانه محلی - منطقه ای، تابع برنامه ریزی های صورت گرفته در قطب پسکرانه ملی (پایتخت) شده است.
    کلیدواژگان: ایران، بنادر، پسکرانه، تحول ژئوپلیتیکی و فضایی
|
  • Mohammad Reza Hafeznia * Pages 1-12
    In the frame of the paradigm of competition between maritime (sea) and land strategies there are two grate geostrategic faults in global scale located at the West and East of the Eurasia that seems are the origins of current policies in the world. In fact, the global geostrategic confrontations are located in the onshore parts of the Eurasia. These confrontations are limited from East to onshore gap-line between land of Eurasia and Pacific Ocean, and from West to the gap-line between Eurasia and Europe and Africa. It looks that, European states and the USA and the maritime strategy allies have surrounded the land of Eurasia, and challenge the land strategy and its allies and enforce them to the spatial contraction. In opposite, Russia and China as the main actors of the land strategy try to cope with this challenge, and reach to the spatial expansion.
  • Mohammad Reza Hafeznia*, Ahmad Taheri, Manuchehr Farajzadeh Asl Pages 13-38
    The dust phenomenon is spread across the Tigris and Euphrates river basins, as a hazard resulting from the human and environment interaction. The phenomenon has various aspects and one of them is the political one. In this article, the political effects of the dust phenomenon at the Tigris and Euphrates'' basins are studied. Using analytic- descriptive method and based on library and filed research data gathering procedures, the research intends to examine this question: “what are the political factors affecting the exacerbation of dust storms at the Tigris and Euphrates'' basins? «The obtained results indicate that the phenomenon has caused increases in political discontent, emigration, and national costs, role-playing of the international organizations and has affected the policies of the Middle East countries.
    Keywords: Dust Storm, Political Effects, Tigris, EuphratesBasins
  • Abbas Mossallanejad * Pages 39-65
    As it looks at the region, Trump can see three central challenges facing the Middle East, working together to create the horrible brew we''re now dealing with. The first challenge is the security vacuums in places like Syria, Iraq, Libya and Yemen that followed the collapse of some of these Arab republics. These vacuums are highly problematic, setting the conditions for extremism. They are where extremists organize and plan attacks, and where refugees originate. A lot of these destabilizing problems, then affect the entire region. Trump''s election is a massive setback for humanitarian issues, in fact, many welcome him, despite his rhetoric on Muslims, women and minorities. Most troubling, however, is that many of U. S questions about his approach to the Middle East cannot be answered right now because he literally has no experience in foreign policy. The international community has no idea what to expect from Trump, and such diplomatic uncertainty is a humbling experience at best. Trump needs to reassure its nation''s allies before he becomes president; assurances and commitments are especially crucial when times are tough, as they are now. NATO is important, but so are theSunni Arab states. Given that one of Trump''s few clear aims is to destroy the Islamic State, it is absolutely imperative that Saudi Arabia and similar countries be involved, since the group''s ideology cannot be discredited without them. The expectation that «Trump as president» will be starkly different from «Trump as candidate» is a false hope at best. Saudi Arabia should be ready for some surprises, likely in the form of negative rhetoric from the Trump administration. Ultimately, the kingdom needs to create an alliance of Sunni countries to serve as a bulwark against a potentially anti-Sunni Trump. While Trump has long signaled a desire to get out of the Middle East, candidates often flip positions when they face difficult decisions as president. Yet the ultimate outcome of any given regional crisis will depend heavily on the cabinet members and advisors surrounding him. Whatever the case, given the region''s current situation the Palestinians more divided than ever, the Iranians bent on regional expansion, and the Saudis in the midst of a «revolution disguised as economic reform» U. S historical allies in Israel and the Sunni Arab countries need a strong America now more than ever.
    Keywords: the Middle East, Regional Security, ISIS, Trump Administration, Policy Making
  • Hossein Rabiee *, Yadollah Karimipour, Ali Aboalkhani Pages 66-85
    India and Israel are in a multilateral long-term relationship with each other. Iran, as a third party, has two different stances with regard to these two countries. On the one, Iranian culture has its root in India and Iranian have longstanding formal and informal relationship with this country; on the other hand, because of the emergence of Israel and the way it treats Muslims it has been known as a usurper since the Islamic Revolution and is regarded as one of Iran''s enemies. Relationship between Iran’s enemy and ally can create conditions worthy of study. This study is aimed at evaluating geo-culture policies of Israel in India and its impact on cultural influence of Iran in the Indian subcontinent. This is a descriptiveanalytical research, the results of which are obtained based on library studies. The research hypothesis is that expansion of friendly ties between Israel and India could threaten Iran''s national interests. Studies have shown that Israel has adopted various policies to reduce the effectiveness of Iran influence in Indian society and limit the influence of Persian culture.
    Keywords: Iran, India, Israel, Geo, culture, Security
  • Saeid Reza Khalkhali, Ezzatollahezzati *, Abdoreza Farajirad Pages 86-99
    Religions are one of the major forces in the world today and have a special ability to create «systemic change». They motivate their followers and as a key variable allow new players appear in the global arena. Furthermore, religious motivations, from past to present, are effective factor for forming armed movements such as Islamic fundamentalist groups. Middle East area due to the disparate political boundaries, Baathist, nationalist and Arab attitudes, Islamist movements and human conflicts on the one hand, and the presence of extra-regional activists, on the other hand, was the place for evolving and organizing of the Islamic fundamentalist groups. This research seeks to use the realistic approaches and identity and to answer the following question: Did religious ideas and constructing a new identity based on them make Islamic fundamentalist groups organize their activities in the region? Results show that the religious ideas, which has been turned into an ideology, has made regional activists use of religion for political goals and objectives and this is one of the techniques of fundamentalist groups in the Middle East. As a result, using existing platforms, regional and trans-regional activists have been able to organize fundamentalist groups. It is predicted that these ideological conflicts will change geopolitical balance of the region geopoliticallywhichwill also have some global consequences.
    Keywords: Religious Ideology, Identity, Fundamentalism, theMiddle East
  • Mohsen Janparvar * Pages 100-122
    Borders are geo-spatial phenomena which including different dimensions. So, research and scientific work in the field of border studies for being accurate and acceptable should be done in such a way those different dimensions of border studies have considered. The problem is that only some dimensions have been considered and not others which would provide reduction of the credibility and effectiveness of the studies. The first step in the study of border can be considered basic dimensions of the border. So, this study has been completed by analytical and descriptive study and by using content analysis and data library with the aim of achieving basic dimensions of border studies. The results indicate that the dimensions discussed in border studies derived from theories, views and border articles are at least 55, which can be divided in the form of eight; geographical, political-sovereignty, defense-security, socio-cultural, economic, legal, geopolitical and technological. These dimensions and indexes by T-test have been evaluated and approved and their ranking is as follows; security-defense have the highest score and technological the lowest score. On the other hand it should be noted with regard to the nature of the bilateral border; these eight basic dimensions of border must be considered on both sides of the border and studied until scientific studies and researches have the necessary performance.
    Keywords: Border, Boundary, Border Studies, Basic Dimensions
  • Zohreh Poostinchi * Pages 123-145
    Rebalancing of Power is one of the most important subjects for international and national security in U.S policy toward Iran and other regional actors. President Trump attempts to change U.S regional policy based on offshore balancing in Persian Gulf and Middle East. This approach concentrated on promotes U.S national interest. Trump’s policy will effect on regional structure of international politics. Barak Obama policy toward Iran concentrated on negotiation and engagement process for promote Iran’s position in regional and international politics. Obama foreign policy team argues that politics and international relations depended on Iran’s role in regional balancing of power. Geopolitical approaches emphasized on Trump interaction of geography and strategy. Trump’s team argues that defense and security policy depended on how U.S policy and regional countries collaborates their goals and interests. Trump’s foreign policy team has systematically tried, significant rapprochement among the Persian Gulf states on the issue of security almost impossible. For these reasons, a collective regionally crafted security arrangement that includes littoral states on Iran.
    Keywords: Offshore Balancing, Regional Rebalancing, Conflict, Security Arrangement, Containment
  • Peyman Kavianifar, Bahareh Sazmand * Pages 146-182
    International Transport Corridors and Interstate Pipelines are important sources of conflict and competition between major powers. From a Realistic point of view, they are not only economic Initiatives but also can be used as a political leverage for countries en route. So each major power has proposed its own preferred corridor. EU’s TRACECA Initiative and Southern Gas Corridor, United State’s New Silk Road and its support for pipelines like BTE, TCP, TAPI etc, Chinese OBOR Initiative and Russia''s support for International North-South Corridor-INSC and various pipeline projects are obviously in line with this Realistic Approach. I.R. Iran due to its geopolitical situation potentially faces different choices, so it is important to exactly survey this initiatives and obstacles facing. After offering a very exact and comprehensive description of European supported Interstate Initiatives in Caspian Sea and Black sea, this article will evaluate the consequences of the resolution of nuclear issue between I. R. Iran and the West and continuation of Development Oriented Foreign Policy in terms of reducing obstacles facing these initiatives. The hypothesis is that the resolution of nuclear issue, termination of sanctions and continuation of development oriented Foreign Policy will considerably ease the obstacles that development of Southern Gas Corridor-SGC facing, but will not overshadow TRACECA’s status.
    Keywords: EU, Iran, Sanctions, TRACECA, Southern Gas Corridor
  • Mojtaba Arasteh, Hashem Dadashpoor*, Aliakbar Taghvaee Pages 183-218
    This article explores the relation of Iranian ports with their surrounding regions from the geopolitical-spatial perspective since 6th century BC. Content analysis of historical data obtained from written, pictorial and secondary sources is the method used to achieve this aim. The results denote that the geopolitical-spatial evolution of Iranian ports and the surrounding regions can be classified into three general eras: in the first era (from 6th to 15th century), with the domination of the most powerful Iranian states on both sides of the Persian Gulf, the geopolitical-spatial of Iran often had foreland-oriented structure with mutual interaction of ports and hinterlands especially up to regional scale. In the second era (from 16th to 19th century) which coincided with the arrival of powerful foreign forces in the Persian Gulf, the rulers implemented a geopolitical policy: the protection of mainland with the aim of territorial integrity maintenance. So, in this era hinterland-oriented spatial structure was formed based on the interaction in local, regional and national levels. Also, the geospatial scheme of the country was founded on the basis of endogenous activities and integration political power. In the third era and with the exploration of oil (beginning of the 20th century till now), production, trade and distribution system of the country has undergone radical changes and along with formation of powerful world capitalist system, it has become subject to political and economic changes of this system. Directing capital flow to the capital and obtaining such development policies as growth pole, spatial structure of the country has tended towards corridor- polarized pattern. This pattern has led to the poleoriented hinterland spatial structure based on single-product (oil) export. In other words, in the country has tended towards corridor- polarized pattern. This pattern has led to the poleoriented hinterland spatial structure based on single-product (oil) export. In other words, in this era, the political, spatial and economical geography relied on the political and economic decisions that were concentrated in the capital. Accordingly, spatial planning in the local-regional hinterland about habitats, activities and distribution of services depended on the capital decisions in the national hinterland.
    Keywords: Iran, Ports, Hinterland, Geopolitical, Spatial Evolution