فهرست مطالب

بین المللی ژئوپلیتیک - سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1386)

فصلنامه بین المللی ژئوپلیتیک
سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/05/11
  • تعداد عناوین: 5
|
  • الگوی نظری طراحی راهبرد دفاعی مبتنی بر عوامل ژئوپلیتیکی
    محمدرضا حافظ نیا، غلامعلی رشید، اکبر پرهیزگار، محمدحسین افشردی صفحه 1
    منابع، امکانات و ابزارهایی که برای طراحی یک راهبرد مورد توجه قرار می گیرند، در موارد زیادی از نظر موضوع و مصداق، با عوامل شناخته شده ژئوپلیتیکی تطابق دارند، از جمله می توان به موقعیت استراتژیک و ژئواستراتژیک، وضعیت اقتصادی، سیاسی، نظامی، اجتماعی، فرهنگی، جنبه های طبیعی و فیزیکی سرزمین نظیر شکل، وسعت و نیز موقعیتهای ارتباطی، دریایی، ساحلی و نوع، میزان منابع طبیعی و کمیت و کیفیت منابع انسانی و عناصر فرهنگی و تاریخی و... اشاره کرد. طراحان استراتژی های دفاعی در نهادهای دفاعی نظامی با وجود آنکه در طرحهای خود به برخی از عوامل ژئوپلیتیکی توجه می کنند و آن را در طراحی های خود دخالت می دهند، اما هیچ نشانه ای از توجه علمی و تاثیر نظام مند این عوامل در تدوین استراتژی های دفاعی دیده نمی شود. ارائه یک الگوی نظری برای طراحی راهبردهای دفاعی مبتنی بر عوامل ژئوپلیتیکی، مستلزم شناسایی عوامل مؤثر و کشف رابطه میان این عوامل با راهبرد دفاعی، تبیین نوع، چگونگی و میزان تاثیر عوامل مورد نظر در طراحی راهبرد دفاعی است. بیان رابطه میان عوامل ژئوپلیتیکی و راهبرد دفاعی به دلیل ماهیت کیفی اغلب عوامل ژئوپلیتیکی، کاری دشوار ولی امکانپذیر است. مقاله حاضر با بهره گیری از روش های علمی و با تبدیل جنبه های کیفی این عوامل به معیارهای کمی، مدلی برای تعیین میزان تاثیر و نحوه دخالت این عوامل در تدوین راهبردهای دفاعی ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: راهبرد دفاعی، عوامل ژئوپلیتیکی، نقش عوامل ژئوپلیتیکی، الگوی نظری
  • محمد باقر قالیباف، محمد هادی پوینده صفحه 41
    دیدگاه بیضی استراتژیک انرژی جفری کمپ (1997) در ادبیات جغرافیای سیاسی جایگاه ویژه ای دارد. این اصطلاح ناظر به کشف ذخایر فسیلی جدید در حوزه خزر بوده که بر طبق نظر برخی از کارشناسان با اهداف سیاسی- امنیتی صورت پذیرفته است و برخی نیز آن را یکی از اهداف پنهانی ایالات متحده از طرح خاورمیانه بزرگ برای دسترسی ذخایر منطقه در نظر می گیرند. سؤال اصلی پژوهش حاضر این است که آیا در حال حاضر نیز می توان از این اصطلاح استفاده کرد؟ به عبارت دیگر آیا کشف ذخایر جدید در سالهای اخیر در حوزه خزر به پیش بینی های گذشته جامه عمل پوشانده است؟ و آیا ایالات متحده توانسته است به اهداف اقتصادی خود از نظر منابع انرژی در این حوزه دست پیدا کند؟ هدف این مقاله ارائه تصویری روشن از روند تحول در کشف منابع جدید انرژی در این حوزه است که خود منشا بسیاری از تحولات سیاسی- امنیتی می باشد.
    این پژوهش با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و مبتنی بر جدیدترین آمار منتشر شده از مراکز و مؤسسات معتبر درباره میزان ذخایر انرژی حوزه خزر و خلیج فارس در دهه اخیر انجام شده است. چنان که نتایج بررسی نشان می دهد بین برآوردهای اولیه صورت گرفته و میزان ذخایر اثبات شده کنونی، تفاوت چشمگیری وجود دارد. در نتیجه بر اساس این دیدگاه، جایگزین کردن حوزه دریای خزر به جای حوزه خلیج فارس نادرست بوده و همچنین اطلاق بیضی استراتژیک انرژی حداقل در شرایط کنونی با واقعیتهای منطقه تطابق ندارد.
    کلیدواژگان: بیضی استراتژیک انرژی، حوزه خلیج فارس، حوزه خزز
  • امیر محمد حاجی یوسفی صفحه 61
    از دید برخی از نظریه پردازان، جهانی شدن را می توان معادل غیر سرزمینی شدن دانست که در مقابل ژئوپلیتیک که اهمیت مرزهای سرزمینی را خاطر نشان می سازد، قرار می گیرد. هر یک از جهانی شدن به معنای غیرسرزمینی شدن و ژئوپلیتیک به معنای اهمیت سرزمین و جغرافیا، دارای الزامات خاص خود می باشد. این مقاله به دنبال پاسخ به این سؤال اساسی است که از میان منطق جهانی شدن و منطق ژئوپلیتیک، کدام یک سایق اصلی سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه بویژه پس از یازدهم سپتامبر 2001 بوده است؟ این مقاله ضمن بررسی دیدگاه های مختلف مدعی است که در واقع منطق ژئوپلیتیک مهمترین عامل هدایت کننده سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه بویژه پس از حوادث یازدهم سپتامبر بوده، اما این منطق در پوشش منطق جهانی شدن پنهان شده است. به عبارت دیگر، سیاست خاورمیانه ای آمریکا در ظاهر با منطق جهانی شدن هدایت می شود، اما هدایتگر واقعی آن منطق ژئوپلیتیک است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، جهانی شدن، سیاست خارجی آمریکا، خاورمیانه
  • محمد حیدری، حمیدرضا محمدی صفحه 91
    جهان در آستانه دهه 1990 میلادی با یک رخداد جدید و کم نظیر بنام فروپاشی اتحاد جماهیرشوروی مواجه شد. این رویداد بدون مداخله یک قدرت خارجی و تنها مبتنی بر شکافها و گسستهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی داخلی صورت واقعیت به خود گرفت و ساختار نظام بین الملل را از حالت دوقطبی و موازنه قدرت رها و به سمت بی قطبی و سیال بودن رهنمون کرد. در چنین شرایطی هریک از قدرتهای موجود جهان با توجه به منافع و نیتهای سلطه طلبی تلاش کردند تا مسئوولیتها و وظایف قدرت حذف شده را عهده دار شوند تا خلا ناشی از عدم حضور قدرت برتر را تامین کنند. برتری طلبی توام با تعارض منافع در حوزه های دچار خلا قدرت شده و آنارشی ناشی از به هم خوردن تعادل و توازن قدرت، نابسامانی های مثل تجاوز نظامی آمریکا به عراق به بهانه آزادسازی کشور اشغال شده کویت، واقعه یازده سپتامبر2001 را به دنبال داشت. در این حالت بررسی پیامدهای فروپاشی بلوک شرق و تحولات ژئوپلیتیک دهه 1990میلادی، بویژه آثار این تحولات در خاورمیانه، همچنان در کانون توجه پژوهشگران مسائل منطقه قراردارد. مقاله حاضر که درصدد بررسی آثار دگرگونی ها بر منافع و امنیت ملی ایران و تلاش برای شناخت محیط منطقه ای این کشور است، این فرضیه ها را به آزمون گذاشته است: 1- پس از فروپاشی شوروی، مرزهای ژئوپلیتیکی آمریکا با مرزهای جغرافیایی روسیه انطباق پیدا کرد؛ 2- انبساط فضایی آمریکا موجب محاصره فیزیکی ایران شده و در نهایت هزینه های امنیتی این کشور افزایش پیدا کرده است. به نظر نویسنده برای کاهش هزینه های امنیتی وضعیت فعلی ایران مناسب است که راهبرد اتحاد و ائتلاف در پیش گرفته شود.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی آمریکا، ژئوپلیتیک، راهبرد اتحاد و ائتلاف، بحرانهای منطقه ای، نظام بین الملل، امنیت ملی
  • سید هادی زرقانی صفحه 116
    مرز به پدیده ای فضایی اطلاق می شود که منعکس کننده قلمرو حاکمیت سیاسی یک دولت بوده و مطابق قواعدی خاص در مقابل حرکت انسان، انتقال کالا، نشر افکار و... مانع ایجاد می کند. یکی از مباحث مهم در مورد مرزهای بین المللی، نقش و کارکردهای مختلف مرز و از آن مهمتر شناخت عوامل مختلف مؤثر بر آنها است. صاحبنظران و کارشناسان نقشها و کارکردهای متفاوتی را برای مرزها بر شمرده اند که از جمله می توان به مواردی مانند جداکنندگی، یکپارچه سازی، کشمکش و ارتباط، تحدید حدود منطقه اعمال حاکمیت و قدرت حکومت، شکل دهی به مناسبات اقتصادی و سیاسی بین حکومتها، مانع دفاعی و اقتصادی و... اشاره کرد. به نظر می رسد بر اساس یک رویکرد نوین و یک نگرش کلی می توان مهمترین کارکردهای مرز را به دو دسته کارکردهای دفاعی- امنیتی و کارکرد ارتباطی- تجاری تقسیم کرد.
    از سوی دیگر، عوامل ژئوپولیتیکی مختلفی بر نقش و کارکرد مرزها مؤثر است که از جمله می توان به مواردی مانند: نظامهای سیاسی کشورهای همسایه در دو سوی مرز، ویژگی های اقتصادی و اجتماعی مرزنشینان، موقعیت نسبی کشور و نوع فضای استراتژیک مسلط بر منطقه، نوع نگرش و رفتار حکومتها نسبت به مرز، ذخایر و منابع طبیعی موجود در منطقه مرزی، پیمانهای سیاسی- نظامی کشورهای هم مرز با قدرتهای فرامنطقه ای و... اشاره کرد. در این مقاله تلاش شده است تا با مروری بر کارکرد و نقش مرزها، مهمترین عوامل ژئوپولیتیکی مؤثر بر کارکرد امنیتی و ارتباطی مرزها، با تاکید بر مرزهای جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مرزهای بین المللی، نقش و کارکرد مرز، عوامل ژئوپولیتیک، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Geopolitical Factors in Strategic Defense Planning: A Theoretical Model
    Mohammad Reza Hafeznia, Gholam Ali Rashid, Akbar Parhezgar, Mohammad Hossein Afshordi Page 1
    In many cases, resources, facilities and instruments used to project a strategy are adjusted to well-known geopolitical factors in terms of issue and proof. Some of these factors are strategic and geo-strategic situation; others are economic, political, military, social, and cultural conditions or natural and physical phases of the land such as shape and extent. There are other communicational, sea and coastal situations. The type and size of natural resources and quality and quantity of human resources, and cultural and historical elements are also important geopolitical factors.Defense strategy planners usually pay attention to the role of geopolitical factors although there is no evidence of scientific consideration and systematic effects of these factors in codification of defense strategy. In order to provide a theoretical model for defense strategies based on geopolitical factors, this paper maintains that the effective factors and the relationship between these factors and defense strategy should first be identified. Then the expression of the type, manner and the effects of proposed factors in planning defense strategy should be taking into consideration. In this article, a model for determining the scope of effectiveness of these factors along with the methods in which these factors engaged in codification of defense strategy have been provided.
  • Mohammad Baqer Qalibaf, Mohammad Hadi Pooyandeh Page 41
    The of Energy Strategic Ellipse Geoffrey Kemp, (1997), has a particular status in the field of political geography. This viewpoint indicates that recent discovery of fossil resources in the Caspian Sea, has had political-security aims when ever other experts consider it as one of the secret targets of the US in Greater Middle East Initiative, with the object of gaining possession of the new resources. The main question in this research is whether or not one can utilize this viewpoint for the time being. In other words, has the discovery of the new resources in the Caspian Sea basin been the past predictions come true in recent years? Also has the US been able to acquire its economic aims of the energy resources in this region? This article targets to represent a clear portrait of the process of vicissitude in the discovery of the new energy resources in this area, which is the origin of many political-security changes. This research has been carried out by using analytic-descriptive method, basined on the newest published statistics of the authorized centers and institutions about the amount of the energy resources in the Caspian Sea and Persian Gulf, compiled in the last decade. The result of the investigation illuminates that there is considerable difference between the preliminary performed estimates and the amount of the present established resources. As a result, in accordance with this viewpoint it is wrong to replace Caspian Sea Basin with Persian Gulf Basin. Also the so-called Energy Strategic Ellipse does not imply with the realities of the region, at least in the present circumstances.
  • Amir Mohammad Haj Yousefi Page 61
    Globalization has attracted lots of attentions in the academia in the last few decades. Many people and many disciplines have sought to define its characteristics as well as its consequences. One major feature of globalization, it is argued, is that it has reduced the importance of territoriality and borders in politics. Thus, globalization as de-territorialization stands in opposite to geopolitics. However, both globalization and geopolitics have shaped states` behavior and foreign relations. This article sets to examine which of globalization or geopolitics has had major impact on the American foreign policy in the Middle East particularly after 9/11. Our main thesis is that the United States` foreign policy in the Middle East since the event in September 11, 2001, has been basically shaped by its geopolitical interests but under discuss of globalization.
  • Mohammad Heidari, Hamid Reza Mohammadi Page 91
    Early in the 1990s. The world was faced with a new and unusual of incidence, known a collapse of the soviet union, that occurred not because of interference of any foreign power, but simply on the basis of ruptures in the inter political, social, military and cultural structure of the union at the same time changing the bipolarity and balance of power to lake of polarity and fluidity in international relation. Under the circumstance every one of the great powers, having in mind. Their own interest tried assume responsibility abilities of the disappeared power they filling the vacancy created by its abs sense. The desire for superiority confided. The clash of interest and the resulting anarchy created irregularities such as American invasion of Iraq on the exclude of the liberating Kuwait-occupied by Iraq the September 2001, etc. Consequently, the study of the results of the breakdown of the eastern black and the geopolitical development, of the 1990s, particularly their impact, in the middle east, remain the main point of interest in the minds of treachery, of the middle east problems. The present article having in mind the studying the effect of the development upon interests of the Iran in the area put forth the following theory:1- After collapse of the Soviet Union the geopolitical frontiers of the us. Has reached the geopolitical frontiers of Russian.2- The spatial expansion of America has resulted in physical siege of Iran, thus increasing its security expenditures. In the opinion of the author, in order to reduce the security cost it is advisable to consider adoption of alliance and collation policies.
  • Sayed Hadi Zarghani Page 116
    Borders are spatial phenomena that define geographic boundaries of political entities or legal jurisdictions, such as governments and states. And thus under certain regulations prevent illegal transferred goods, animals or people. One of the important aspects of the international borders is the role and functions of different boundaries and more important than that is the knowledge of knowing various factors affecting them. Experts design different roles and functions for borders such as consolidation, struggle, communication, delimitation, separation, formation of political economies. It seems that based on a new approach and a general attitude one can divide the most important border functions into two groups namely defensive-security and communication-commercial. On the other hand, geopolitical factors of different nature affect the role and function of the borders, including the cases can be as pointed out: among these one can name The political system of neighboring countries one two sides of the border, economic and social status of the border residents relative position of the country the type of strategic control over the region, kind of attitude and behavior of the states towards the border, reserves and natural resources in the border region. This article has tried to analyze the effectiveness geopolitical factors on the role and function of the International boundaries in relation to the Islamic Republic of Iran.