فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1395)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • مرضیه باباگلی، سید رضا بلاغت* صفحات 1-20
    قسمت اعظمی از توفیق و یا شکست برنامه های آموزش وپرورش به نوع تفکر، بینش و معنایی که معلمان برای کار خویش قائل هستند، بستگی دارد. لذا مطالعه ی حاضر که از نوع همبستگی است، باهدف بررسی رابطه روح فلسفی و هوش معنوی با کیفیت تدریس معلمان مقطع متوسطه شهر بابل انجام گرفته است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه معلمین زن پایه ی دوم دوره دوم مقطع متوسطه در سال تحصیلی 93-94 به تعداد 300 نفر و دانش آموزان همین معلمان به تعداد 1617می باشند. در این پژوهش پرسشنامه ها ی کیفیت تدریس سراج (2002)، روح فلسفی محقق ساخته و هوش معنوی بدیع، سواری، باقری دشت بزرگی، لطیفی زادگان، (1389) مورداستفاده قرارگرفته است. در تجزیه تحلیل استنباطی داده ها از آزمون کولموگراف-اسمیرونوف، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شده است.. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین روح فلسفی و هوش معنوی با کیفیت تدریس و همچنین بین روح فلسفی و هوش معنوی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. از ابعاد روح فلسفی، طرفداری از ارزش های انسانی، کنجکاوی، نوجویی و ژرف اندیشی و از ابعاد هوش معنوی، پرداختن به سجایای اخلاقی و تفکر کلی و بعد اعتقادی، قادر به پیش بینی کیفیت تدریس می باشند.
    کلیدواژگان: کیفیت تدریس، روح فلسفی، هوش معنوی، معلمان، شهر بابل
  • نونا تقوی، فاطمه شاطریان محمدی*، آزاده فرقدانی صفحات 21-46
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس سخت رویی مرتبط با مدرسه(SHRS) در دانش آموزان دبیرستانی ساوه بود. پژوهش از نوع توصیفی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دبیرستانی مدارس دولتی ساوه در سال تحصیلی 92-1391 بود. نمونه پژوهش شامل 360 دانش آموز دبیرستانی بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل مقیاس سخت رویی مرتبط با مدرسه، مقیاس سخت رویی اهواز و فرم کوتاه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس(DASS) بود. تحلیل عاملی اکتشافی یک مدل اندازه گیری سه عاملی(سه عامل کنترل، تعهد و مبارزه طلبی) را نشان داد که در تحلیل عاملی تاییدی تایید شد. ضریب آلفای کرونباخ برای عامل ها و کل مقیاس دامنه ای از77/0 تا 89/0 داشت. ضریب پایایی بازآزمایی SRHSپس از 4 هفته برای کل مقیاس معنادار بود (01/0 p<). نتایج مربوط به بررسی روایی همگرا و واگرای مقیاس نشان داد کلیه خرده مقیاس ها و همچنین کل مقیاس سخت رویی مرتبط با مدرسه رابطه مثبت و معناداری با مقیاس سخت رویی اهواز(01/0p<) و رابطه منفی و معناداری با فرم کوتاه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس داشت(01/0 p<). در مجموع پژوهش حاضر نشان داد مقیاس سخت رویی مرتبط با مدرسه و خرده مقیاس های آن از پایایی و روایی مطلوبی برخوردار است و می توان از آن برای ارزیابی میزان جسارت دانش آموزان در موقعیت های دشوار تحصیلی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ویژگی های روانسنجی، تحلیل عاملی، اعتبار، روایی، مقیاس سخت رویی مرتبط با مدرسه
  • هاجر خباز *، احمد خامسان، میترا راستگو مقدم، محمد رضایی صفحات 47-64
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های وسعت بخشی تفکر با تاکید بر روش ادوارد دبونو (CORT) بر مهارت های حل مسئله و بهزیستی ذهنی، انجام شد.روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه ی آماری شامل 20 دانشجوی دختر دانشگاه بیرجند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گروه کنترل از نظر رشته ی تحصیلی و سال ورود به دانشگاه، همتا شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های شادکامی آکسفورد (OHI) و شیوه های حل مسئله استفاده و از آزمون t تفاضل برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شد . نتایج پژوهش نشان داد که میانگین نمرات تفاضل هم برای حل مسئله و هم برای بهزیستی ذهنی، در گروه آزمایش به طور معنادار بالاتر از گروه کنترل بوده است. این یافته ها نشان می دهد آموزش مهارت های وسعت بخشی به روش ادوارد دبونو(CORT) می تواند به عنوان یک روش آموزشی برای افزایش مهارت های حل مسئله مورداستفاده قرار گرفته و موجب افزایش بهزیستی ذهنی شود.
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، مهارت های تفکر، روش ادوارد دبونو، مهارت های حل مسئله
  • علیرضا عظیم پور، حسین اسکندری، صغری ابراهیمی قوام صفحات 65-82
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش «فلسفه برای کودکان» (P4C ) بر تحول اخلاقی دانش آموزان بود. به این منظور، دو کلاس در پایه ی پنجم مدرسه ای ابتدایی و پسرانه در منطقه ی یک آموزش و پرورش شهر تهران به طور تصادفی انتخاب شد. یکی از این کلاس ها به عنوان گروه آزمایش تحت 9 جلسه آموزش P4C قرار گرفت. از هر یک از کلاس ها 16 نفر بطور تصادفی برای آزمون گیری انتخاب شدند. با استفاده از فرم های موازی معماهای اخلاقی کلبرگ و پیاژه و پی گیری بالینی قضاوت های اخلاقی کودکان به روش مصاحبه ی فردی استدلال های اخلاقی دانش آموزان از نظر تراز کلی تحول اخلاقی، خود پیروی اخلاقی و اخلاق فاعلی در پیش آزمون و پس آزمون نمره گذاری شد. تحلیل کورایانس چندگانه هیچ گونه تفاوت معناداری را بین پس آزمون های تعدیل شده ی دو گروه در هیچ یک از متغیرها نشان نداد و بنابر این هیچ یک از فرضیه های پژوهشی مورد تایید قرار نگرفت. به نظر می رسد اجرای روش آموزش فلسفه به کودکان در بافت آموزش و پرورش ایران نیاز مند مداخلات شدید تر و ملاحظات بیشتری است.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، تحول اخلاقی، تراز تحول اخلاقی، خود پیروری اخلاقی، اخلاق فاعلی
  • طاهره گرگیج سالم، افسانه مرزیه، عبدالوهاب پورقاز صفحات 83-112
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش پیش بینی کنندگی انگیزش تحصیلی در ارتباط با سبک های هویت و راهبردهای فراشناختی دانش آموزان می باشد. روش تحقیق ، توصیفی از نوع همبستگی می باشد، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم مقطع متوسطه دوم شهر زاهدان در سال تحصیلی94-1393 به تعداد (2559) می باشد که از بین آنان نمونه ای به حجم 336 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای- چند مرحله ای انتخاب شد.به منظور جمع آوری داده هامقیاس انگیزش تحصیلیAMS) )والرندوهمکاران(1992)،پرسشنامه پایگاه هویت من EOM-EIS2)) بنیون وآدامز (1986) و پرسشنامه حالت فراشناختی انیل و عابدی(1997) به صورت گروهی توسط افرادگروه نمونه تکمیل شدند. اعتبار این پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب α=0/91،α=0/72،α=0/89به دست آمد.جهت تجزیه و تحلیل داده ها ازمیانگین و انحراف معیار ،آزمون هایT تک گروهی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به روش گام به گام استفاده گردید.نتایج پژوهش نشان دادکه ،دانش آموزان درمتغیر انگیزش تحصیلی، سبک هویت کسب شده، و راهبردهای فراشناختی دروضعیت مطلوبی می باشند.از بین مولفه های انگیزش تحصیلی ،انگیزش درونی با سبک هویت کسب شده و راهبردهای فراشناختی بیشترین ارتباط رانشان داد ، همچنین سبک هویت کسب شده بیشترین ارتباط را باراهبردهای فراشناختی نشان داد ،ازبین مولفه های انگیزش تحصیلی، درگام اول انگیزش درونی گام دوم انگیزش بیرونی وگام آخر بی انگیزشی بیشترین پیش بینی رااز هویت کسب شده داشته است سبک هویت سردرگم درگام اول توسط مولفه بی انگیزشی و درگام دوم توسط انگیزش درونی پیش بینی شد ، برای سبک هویت دیررس انگیزش درونی وبرای سبک هویت زودهنگام انگیزش بیرونی تنها مولفه هایی بودند که وارد الگوی پیش بینی کننده شدند.برای پیش بینی راهبردهای فراشناخی درگام اول انگیزش درونی ،درگام دوم بی انگیزشی ودر گام آخر انگیزش بیرونی بیشترین پیش بینی را از راهبردهای فراشناختی داشته اند.
    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، سبک های هویت، راهبردهای فراشناختی
  • مینا محبی، رحیم بدری صفحات 113-138
    هدف پژوهش حاضر آزمون الگویی از پیشایندها و پیامدهای تنظیم هیجانی با بررسی نقش حمایت خودمختاری والدین، معلم و کنترل ادراک شدهدر دانش آموزان بود.جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان در شهرستان تبریز بود. نمونه پژوهش 313 دانش آموز بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش شامل مقیاس ادراک شیوه فرزندپروری والدین، پرسشنامه جو یادگیری، خرده مقیاس کنترل تحصیلی، پرسشنامه تنظیم هیجانی، مقیاس استرس آموزشی برای نوجوانان و معدل دانش آموزان بود. آزمون مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم الگوی پیشنهادی پژوهش، به ترتیب، با استفاده از روش های مدل معادلات ساختاری و بوت استرپ انجام گرفت. یافته های پژوهش حاضر نشان دادند که حمایت خودمختاری والدین و ادراک کنترل، پیشایندهای تنظیم هیجانی، و پیشرفت تحصیلی و تنیدگی تحصیلی از پیامدهای تنظیم هیجانی در دانش آموزان هستند. همچنین، یافته ها نشان داد که مسیرهای غیرمستقیم حمایت خودمختاری والدین و ادراک کنترل با پیشرفت تحصیلی و تنیدگی تحصیلی با میانجی گری تنظیم هیجانی معنی دار بودند. به علاوه، مسیر مستقیم حمایت خودمختاری معلم با تنظیم هیجانی و مسیر غیرمستقیم آن با پیشرفت تحصیلی و تنیدگی تحصیلی معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: ادراک از حمایت خودمختاری والدین، ادراک از حمایت خودمختاری معلم، کنترل ادراک شده، تنظیم هیجانی، پیشرفت تحصیلی، تنیدگی تحصیلی
  • زهرا نیک منش، بهمن کرد تمینی، مهدی سرگزی صفحات 139-158
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی خودتعیین گری مذهبی توسط سبک های دلبستگی بود. جامعه مورد مطالعه دانش آموزان دختر و پسرپایه پیش دانشگاهی(18 تا 21 سال) شهرستان زاهدان در سال تحصیلی90-1389 بود. نمونه ی پژوهش شامل 346 که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای گردآوری داده های مورد نظر پژوهش از پرسش نامه خودتعیین گری مذهبی ریان و همکاران و مقیاس تجدیدنظرشده دلبستگی کولینز و رید استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون گام به گام مورد استفاده قرار گرفت. نتایج همبستگی نشان داد سبک دلبستگی ایمن با خود تعیین گری مذهبی خودپذیر همبستگی مثبت دارد، سبک دلبستگی اضطرابی با خود تعیین گری مذهبی خودپذیر همبستگی معکوس دارد و سبک دلبستگی اجتنابی همبستگی مثبت با خود تعیین گری درون فکنی شده نشان می دهد. براساس رگرسیون گام به گام، سبک دلبستگی اجتنابی به میزان 012/0 واریانس سبک خودتعیین گری مذهبی درون فکنی شده راتبیین می کند و سبک دلبستگی اضطرابی به میزان 037/0 واریانس سبک خود تعیین گری مذهبی خودپذیر را تبیین می کند. بنابر این، هر چه انگیز های مذهبی درونی تر می شود تضاد سبک دلبستگی اضطرابی و اجتنابی با آن بیشتر می گردد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، خود تعیین گری مذهبی خودپذیر، خود تعیین گری درون فکنی شده، سبک های خودتعیین گری مذهبی
  • ابوالقاسم یعقوبی، مریم عبدالهی*، حسین محققی، خسرو رشید صفحات 159-172
    پژوهش حاضر با هدف تبیین رفتار اخلاقی در نوجوانان براساس دانش فراشناخت اخلاقی با توجه به تفاوت های جنسیتی انجام شده است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهرستان خرم آباد است که از میان آنها 250 نفر (125 پسر و 125 دختر) بر اساس روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و پرسش نامه های فراشناخت اخلاقی و رفتار اخلاقی را تکمیل کردند. سپس داده ها با استفاده از روش رگرسیون و آزمون تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که فرضیه اول رد و دو فرضیه دیگر تایید شدند. به این معنی که دانش فراشناخت اخلاقی دانش آموزان نمی تواند رفتار اخلاقی آنها را پیش بینی کند . اما در رفتار اخلاقی و سه مولفه ی فراشناخت اخلاقی دانش آموزان دختر و پسر تفاوت معناداری وجود دارد. بنابراین لازم است در بررسی رفتار اخلاقی نوجوانان در جستجوی عوامل دیگر به خصوص عوامل غیرشناختی بود و در آموزش اخلاق به نوجوانان و کمک به تحول اخلاقی مثبت در آنها به تفاوت های جنسیتی هم توجه داشت.
    کلیدواژگان: رفتار اخلاقی، نوجوانان، دانش فراشناخت اخلاقی، تفاوت های جنسیتی
|
  • Marzie Babagoli, Seyed Reza Belaghat * Pages 1-20
    The most part of success or failure of educational programs depends on the thought, attitude, and the meaning the teachers mean their work by. Therefore the present study with correlational design aimed at exploring the relationship among philosophical spirit, spiritual quotient and high school teachers’ teaching quality in Babol. The statistical population included all second grade female teachers of second level of high school (N= 300) and their students (N=1617) in the academic year of 2014-2015. In current study, a teaching quality questionnaire adopted from Siraj Teaching Quality Questionnaire (2002), a researcher-made questionnaire on philosophical spirit, and a Spiritual quotient Questionnaire developed by Badie et al. (2010) were used. Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation coefficient, and stepwise regression analysis were manipulated in the inferential analysis. Results indicated that philosophical spirit and spiritual quotient were significantly and positively correlated with teaching quality and philosophical spirit was significantly and positively related to spiritual quotient. Among dimensions of philosophical spirit, advocacy of human values, curiosity¸ innovativeness, and contemplation and among dimensions of spiritual quotient, addressing moral virtue and general thoughts and belief aspects could predict teaching quality.
    Keywords: Teaching quality¸ Philosophical spirit, Spiritual quotient¸ Teachers¸ Babol
  • Nona Taghavi, Fateme Shaterian Mohammadi *, Azade Faraghdani Pages 21-46
    The purpose of this study was to examine the psychometric properties of School Related Hardiness Scale (SRHS) in Save’s High School Students. The research method was descriptive. Statistical population was containing all of Save’s governmental high school students in 2012-2013 academic years. Sample of research was consisted of 360students of high schools who were selected using stratified random sampling. Assessment instruments consisted of School Related Hardiness Scale, Ahwaz Hardiness Scale, and short form of Depression Anxiety Stress Scale (DASS). Exploratory factor analysis showed a tree factor measurement model (tree factor of control, commitment, and challenge) that confirmed by confirmatory factor analysis. Cranach’s alpha coefficient for all of factors and total scale of SRHS was ranged from 0/77 to 0/89. Test-retest reliability coefficients of SRHS after 4 weeks were significant for total scale (P
    Keywords: Psychometric Properties, Factor Analysis, Reliability, Validity, School Related Hardiness Scale (SRHS)
  • Hajar Khabaz*, Ahmad Khamesan, Mitra Rastgi Moghadam, Mohammad Rezaee Pages 47-64
    This study was conducted to investigate the effect of breath's thinking skill with emphasis on Edward De Bono’s method (CORT) on problem solving skills and subjective well-being. The research method was semi-experimental with pretest-posttest with control group design. The sample included 20 female students from the University of Birjand. The research sample was selected from available students. Experimental and control groups was matched by student's field of study and the year of entering. The data gathered by the Oxford Happiness and Problem Solving Skills Questionnaires and the t-minus test was used for the research hypotheses. The results showed subtracting the post-test scores from the pre-test scores in the experimental group was significantly higher than control group, both in subjective well-being and problem solving methods (p
    Keywords: subjective well, being, Edward De Bono's method, Problem Solving Skills
  • Ali Reza Azimpour*, Hossein Eskandari, Soghra Ebrahimi Gavam Pages 65-82
    The aim of present investigation is the study about effectiveness of teaching “philosophy for children” (P4C) on student’s moral development. In order to this aim two classroom in grade five in a primary and male school were selected by random selection. One of these classrooms as experimental group taught in 9 session of P4C. 16 students in any classrooms selected for interview by random selection. moral reasoning was examined (level of moral development, moral autonomy, subjective moral reasoning) of this children in pre test and post test in control and experiment group by parallel forms of Kohlberg and Piaget moral dilemmas and clinical interview of children’s moral reasoning after their judgment. But multiple covariance analysis didn’t show any significant difference between moderated post tests in any of variables so there didn’t prove any hypothesis of this study. It seems that the execution of “philosophy for children” in Iran education tissue needs to more sever manipulation and more consideration.
    Keywords: philosophy for children, moral development, levels of moral development, moral autonomy, moral subjectivism
  • Tahere Gorgij Salem, Afsane Marzie, Abdol Whab Pourghaz Pages 83-112
  • Mina Mohebi, Rahim Badri Pages 113-138
    The aim of the current study was to examine a model of antecedents and consequences of emotion regulation with role of parent, teacher autonomy support and perceived control in the students. The study statistical population consisted of all female high school students of first grade in Tabriz city. The sample of the study was 313 students who were selected by cluster random sampling method. The instruments of the study consisted of perceptions of parent’s scales, learning climate questionnaire, academic control subscale, emotion regulation questionnaire, educational stress scale for adolescents and average of students. Structure equation modeling and bootstrapping procedures were used to examine the direct and indirect paths of proposed model. Results of the present study indicated that parent autonomy support and perceived control were antecedents, and academic achievement and academic stress were consequences of emotion regulation in students. Also, the findings indicated that indirect paths of parent autonomy support and perceived control with academic achievement and academic stress, with mediating role of emotion regulation, were significant. In addition, the direct path of teacher autonomy support with emotion regulation and its indirect paths with academic achievement and academic stress were not significant.
    Keywords: perception of parent autonomy support, perception of teacher autonomy support, perceived control, emotion regulation, achievement, academic stress
  • Zahra Nikmanesh, Bhman Kord Tamini, Mehdi Sargazi Pages 139-158
    The purpose of present study was to predict the religious self-determination through attachment styles. The sample size consisted of346 pre-university students (18 to 21 years) from Zahedan city that were selected through multistage cluster sampling method. Self-Regulation Questionnaire – Religion) Ryan& at al. (and Adult Attachment Scale) Collins & Read (were used to collect the data. To analyze the data Pearson Correlation Coefficient and Stepwise Regression were applied. The results Pearson Correlation Coefficient demonstrated that secure attachment style had significant positive correlation with Identified religious self-determination style, anxious attachment style and Identified religious self-determination style were negatively correlated and avoidant attachment style was positively correlated with Interjected religious self-determination style. The results of the stepwise regression depicted that avoidant attachment style predicted 012/0 of the variance in Interjected religious self-determination style, and the anxious attachment style predicted037/0 of the variance in Identified religious self-determination style. Therefore any increasing in internal religious motivations can increase in controversy of the avoidant and anxious attachment styles with them.
    Keywords: Attachment Styles, Identified Religious Self, determination Style, Interjected Religious Self, determination Style, Religious Self, Determination Styles
  • Abolghasem Yaghobi, Maryam Abdollahi *, Hossein Mohagheghi, Khosrow Rashid Pages 159-172
    The purpose of the present study was to explanation of moral behavior in adolescents on the basis of moral metacognition knowledge due to the gender differences. Accordingly, 250 people (125 boy students and 125 girl students) were selected by multistage cluster sampling among first high school students in the city of Khorramabad and completed Moral metacognition and Moral behaviour questionnaires. Then,data were analyzed using regression method and Independent t test. Results showed that the first hypothesis is rejected and two other hypotheses were confirmed. It means moral metacognition knowledge in students cant anticipate their moral behavior. But there is significant difference in moral behavior and the three components of moral metacognition in girls and boys. therefore it is nessecery in order to examine the moral behavior in adolescents be searched other factors, especially the non-cognitive factors and in teaching morality to adolescents be attentioned to the gender differences
    Keywords: moral behavior, adolescents, moral metacognition knowledge, gender differences