فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 25 (بهار 1396)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 25 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • افشین بابامرادی، آزاد الله کرمی، اسماعیل سعدی پور صفحات 1-22
    این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی یادگیری مشارکتی بر حمایت اجتماعی و شادکامی دانش آموزان پسر اول متوسطه شهرستان قدس صورت گرفته است. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی است و برای رسیدن به هدف از روش تحقیق شبه آزمایشی استفاده شده است. طرح تحقیق شامل پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر اول متوسطه شهرستان قدس است که در سال تحصیلی 1392-1391 مشغول به تحصیل بودند. برای انتخاب نمونه از روش تصادفی خوشه ایاستفاده شد. قبل از هر چیز، از هر دو گروه پیش آزمون حمایت اجتماعی و شادکامی و بعد از پایان دوره در نیمسال دوم، پس آزمون گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از شاخص های آمار توصیفی شامل «میانگین» و «انحراف معیار» و در بخش آمار استنباطی از روش «تحلیل کوواریانس چند متغیری» استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از اثربخشی بیشتر یادگیری مشارکتی در مقایسه با روش سخنرانی بر حمایت اجتماعی و شادکامی بوده است.
    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، حمایت احتماعی، شادکامی
  • محمد علی جعفری، زهرا نوروزی، محبوبه فولادچنگ صفحات 23-38
    هدف کلی از این پژوهش، بررسی ساختار عاملی، پایایی و روایی مقیاس همدلی اساسی در دانش آموزان دبیرستانی شهر شیراز بود. مشارکت کنندگان پژوهش 700 نفر (340 دانش آموز پسر و360 دانش آموز دختر) از دانش آموزان دبیرستانی شهر شیراز بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و مقیاس همدلی اساسی و خرده مقیاس های ارتباط با همسالان و پرخاشگری را تکمیل کردند. به منظور تحلیل داده ها از روش آلفای کرونباخ، بازآزمایی، تحلیل عامل اکتشافی و روایی همگرا و واگرا استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی حاکی از وجود 2 عامل به نام های ابعاد عاطفی و شناختی بود. نتایج بررسی اعتبار سازه عاملی نشان داد که دو خرده مقیاس همدلی اساسی 7/37 واریانس را به خود اختصاص می دهند و پایایی آزمون به روش آلفای کرونباخ بین 74/0 تا 80/0 و به روش باز آزمایی بین 72/0 تا 80/0 محاسبه شد. همچنین در تحقیق حاضر، دختران همدلی بیشتری را در مقایسه با پسران از خود نشان دادند. بر اساس این نتایج، مقیاس همدلی اساسی ابزاری معتبر برای ارزیابی میزان همدلی در نوجوانان ایرانی است و می تواند مورد استفاده متخصصان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پایایی، تحلیل عاملی، روایی، مقیاس همدلی اساسی
  • فرهاد کهرازهی، بهزاد ریگی کوته صفحات 39-56
    پژوهش حاضر به منظور بررسی پژوهش های انجام شده در ارتباط با اثربخشی مداخلات روان شناختی بر عزت نفس دانش آموزان دوره دبیرستان و راهنمایی انجام شد. در این خصوص، فراتحلیل با یکپارچه کردن نتایج حاصل از انجام تحقیقات مختلف، تلاش می کند تا میزان اندازه اثر مداخلات روان شناختی را مشخص کند. بدین منظور با استفاده از ملاک های درون گنجی به منظور انتخاب نمونه پژوهش، از بین 40 پژوهش، 27 پژوهش را که از لحاظ روش شناختی مورد تایید قرار گرفتند، انتخاب و فراتحلیل بر روی آنها انجام گرفت. تعداد کل آزمودنی هایی که در پژوهش های انتخاب شده مشارکت داشتند، برای دانش آموزان دبیرستان 655 نفر و برای دانش آموزان راهنمایی برابر با 1151 نفر بود. ابزار پژوهش، چک لیست فراتحلیل بود. پژوهش حاضر مبتنی بر 27 اندازه اثر بود. نتایج پژوهش نشان داد، میزان اندازه اثر مداخلات روان شناختی بر عزت نفس دانش آموزان، مطابق جدول تفسیر اندازه اثر کهن در حد بالاست. بنابراین مداخلات روان شناختی بر ارتقاء عزت نفس دانش آموزان در ایران تاثیر بسیار زیادی داشته است.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، مداخلات روان شناختی، عزت نفس
  • فرزانه میکائیلی منیع، سوسن مهدوی فر، علی عیسی زادگان، سعید مهنا صفحات 57-88
    این پژوهش با هدف بررسی روابط ساختاری امید، خودکارآمدی تحصیلی و ادراک از جو کلاس با انگیزش تحصیلی دانش آموزان انجام گرفت. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی (الگویابی علی) بود. کلیه دانش آموزان پایه اول دبیرستان مدارس دولتی شهر ارومیه (11430N=) در سال تحصیلی 1392-1391 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دادند. روش نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای بود. تعداد 180 نفر دختر و 200 نفر پسر مورد مطالعه قرار گرفتند (380=n). برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس انگیزش تحصیلی هارتر، آزمون امید اسنایدر، مقیاس خودکارآمدی موریس و پرسشنامه ادراک از جو کلاس تریکت و موس استفاده شد. داده ها با روش الگویابی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج به دست آمده نشان دادند، مدل ساختاری انگیزش تحصیلی دانش آموزان مدلی روا در جامعه مورد پژوهش است و داده ها برازش مناسبی با مدل نظری دارند (052/0 =RMSEA). بر اساس این مدل، 79/0 از واریانس انگیزش تحصیلی قابل تبیین است؛ از این رو، جو کلاس بر خودکارآمدی، انگیزش تحصیلی، خودکارآمدی بر امید، خودکارآمدی بر انگیزش تحصیلی و امید بر انگیزش تحصیلی اثر مستقیم معنادار دارند. فقط ادراک از جو کلاس بر روی امید معنی دار نبود؛ درنتیجه، عوامل مذکور می توانند به طور مناسبی انگیزش تحصیلی دانش آموزان را تبیین کنند. بر این اساس، احتمالا می توان انگیزش و عملکرد دانش آموزان را با ارتقای امید و خودکارآمدی تحصیلی ارتقاء بخشید.
    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، امید، خودکارآمدی، جو کلاس
  • نیلوفر میکائیلی، پرویز پرزور *، فاطمه بازدار، رحیمه حاتملو صفحات 89-104
    هدف از این پژوهش، بررسی ارتباط ویژگی های شخصیتی و راهبردهای مقابله با استرس با خودناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان دختر بود. روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی است. نمونه پژوهش شامل 200 دانش آموز دختر بود که از جامعه آماری دانش آموزان دختر مقطع دوم و سوم دبیرستان شهر ایلام به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ابعاد شخصیتی (NEO-FFI)، راهبردهای مقابله با استرس و خودناتوان سازی تحصیلی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری استفاده شد. نتایج حاصل از ضریب همبستگی نشان داد که میان بعضی ویژگی های شخصیتی و راهبردهای مقابله ای با خودناتوان سازی تحصیلی، ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین، بر اساس نتایج رگرسیون چند متغیری، روان رنجورخویی، باز بودن نسبت به تجربه و راهبرد مقابله ای هیجان مدار، به عنوان قوی ترین پیش بین های خودناتوان سازی تحصیلی بودند. با توجه به نقش و اهمیت ویژگی های شخصیتی و راهبردهای مقابله با استرس در خودناتوان سازی دانش آموزان، پیشنهاد می شود آموزش و پرورش در کنار سنجش های گوناگونی که در مقاطع تحصیلی مختلف به وجود می آورد، بخشی را نیز به سنجش ابعاد روانی و شخصیتی دانش آموزان اختصاص دهد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، راهبردهای مقابله با استرس، خود ناتوان سازی تحصیلی، دانش آموزان
  • ناصر ناستی زایی*، رضا نوروزی کوهدشت، علی ثمره میر صفحات 105-122
    یک سازمان سالم، جایی است که افراد دوست دارند در آن کار کنند و افتخار می کنند که بخشی از آن سازمان هستند. انتظار بر این است که تعهد سازمانی کارکنان در سازمان های سالم بیشتر باشد؛ از این رو، مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه سلامت سازمانی مدارس با تعهد سازمانی دبیران مقطع متوسطه دوم زاهدان در سال تحصیلی 1394-1393 انجام گرفت. مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی بوده که به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی از بین 1038 دبیر مقطع متوسطه دوم شهر زاهدان تعداد 281 دبیر از طریق دو پرسشنامه سلامت سازمانی هوی و فیلدمن (1997) و تعهد سازمانی لینز (2003) مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه همزمان با کمک نرم افزارspss21 استفاده شد. بر اساس یافته ها، میانگین نمرات سلامت سازمانی مدرسه و تعهد سازمانی دبیران، در سطح بالاتری از میانگین نظری قرار داشت. بین سلامت سازمانی مدرسه و مولفه های آن (نفوذ مدیر، پشتیبانی منابع، تاکید علمی، روحیه، یگانگی نهادی، ملاحظه گری و ساخت دهی) با تعهد سازمانی دبیران، رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (01/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که تمام مولفه های سلامت سازمانی به جز مولفه ساخت دهی و پشتیبانی منابع توان پیش بینی تعهد سازمانی دبیران را دارند (05/0p<)؛ بنابراین، می توان نتیجه گرفت کهسلامتسازمانی مدرسه باعث می شود دبیران نسبت به مدرسه احساس تعهد سازمانی بیشتری داشته باشند و در راستای تحقق اهداف آن گام بردارند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، سلامت سازمانی، دبیران مقطع متوسطه دوم
  • سهیلا نوشادی، راضیه شیخ الاسلامی صفحات 123-152
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای فرسودگی تحصیلی در رابطه بین ساختار کلاس و سازگاری دانشجویان با دانشگاه انجام شد. شرکت کنندگان این پژوهش شامل 320 نفر (161 زن، 159 مرد) از دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه شیراز بودند که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور بررسی متغیرهای پژوهش، هر یک از شرکت کنندگان، پرسشنامه ساختار کلاس (الیوت و چرچ، 2001)، پرسشنامه سازگاری با دانشگاه (بیکر و سیریک، 1989) و مقیاس فرسودگی تحصیلی مزلاچ (شائوفلی و همکاران، 2002) را تکمیل کردند. پایایی ابزارهای پژوهش به وسیله ضریب آلفای کرونباخ و روایی آنها از طریق همسانی درونی احراز شد. برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار ایموس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که رابطه ساختار کلاس با سازگاری با دانشگاه و فرسودگی تحصیلی از لحاظ آماری معنادار است. همچنین، فرسودگی تحصیلی در رابطه بین بعضی از ابعاد ساختار کلاس و سازگاری با دانشگاه، نقش واسطه ای ایفا می کند. نتایج نشانگر اهمیت ساختار کلاس در سازگاری دانشجویان با دانشگاه است.
    کلیدواژگان: ساختار کلاس، فرسودگی تحصیلی، سازگاری با دانشگاه، دانشجو
  • ابوالقاسم یعقوبی، شیما صدیقی، نفیسه یاری مقدم، پروین راسخی صفحات 153-176
    یکی از راهکار های تاثیرگذار در فرایند تعلیم و تربیت، استفاده از مکانیزم خودنگاری و توقف فکر بر میزان توجه و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است. خودنگاری و توقف فکر در مهار هیجانات شخصی افراد در تشویق کودکان برای گرفتن مسئولیت رفتارشان تاثیر بسزایی دارد و در روند پیشرفت تحصیلی دانش آموزان به طور قابل توجهی موثر است. در این پژوهش که از روش تحقیق آزمایشی استفاده شد، دو گروه آزمایش، به روش خودنگاری و دیگری به روش توقف افکار و یک گروه کنترل مورد آموزش قرار گرفتند. جامعه آماری تحقیق را کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم متوسطه ناحیه دو همدان که در سال تحصیلی 1394-1393 مشغول به تحصیل بودند، تشکیل داده که تعداد 75 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شده اند. در تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره استفاده شد و قبل از اجرای آزمون وجود پیش شرط های آزمون با استفاده از آزمون کلموگراف اسمیرونف، نمودار پراکندگی، آزمون لون و ام باکس مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده از بررسی معدل نوبت اول و دوم دانش آموزان برای سنجش پیشرفت تحصیلی آنان در قبل و بعد از اجرای طرح حاکی از آن بود که آموزش خودنگاری و توقف افکار موجب افزایش توجه متمرکز و پراکنده و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان شده است.
    کلیدواژگان: آموزش خودنگاری، آموزش توقف افکار، توجه پراکنده، توجه متمرکز، پیشرفت تحصیلی
|
  • Afshin Bbamoradi, Azad Allah Karami, Esmaeel Sadipour Pages 1-22
    The purpose of the current study was to investigate the effectiveness of the Cooperative learning on the social support and happiness in First-Grade High school students of Ghods town. This research is an applicative research and in order to reach the goal have used the semi-experimental method of research. The research plan was pretest-posttest with the experiment and control group. The statistical population comprised all First-Grade High school students of Ghods town in the school year 2012/2013. In order to select sample for survey the Cluster sampling method was used.First of all a pre-test of social support and happiness was given to both groups. Then, a post-test was given at the end of the study. Data were analyzed by descriptive statistic including mean and standard deviation and also inferential statistic including MANCOVA test. Research findings indicate cooperative learning more effective compared to the lecture on social support and happiness.
    Keywords: Cooperative learning, Social Support, happiness
  • Mohammad Ali Jafari, Zahra Nooroozi, Mahbobe Foolad Chang Pages 23-38
    The purpose of this study was to investigate the factor structure and reliability, validity of basic empathy scale among high school students of Shiraz.Participants were 700 high school students (340 male and 360 female) from Shiraz city that selected by cluster sampling method and they completed basic empathy scale and peer relation and aggressive subscales. Cronbach’s alpha, test-retest reliability, exploratory factor analysis and convergent and divergent validity for data analyzing were used. The results of exploratory factor analysis showed two factors that named affective component and cognitive component. The two factors explained 37/7 percent of total variance and Cranach’s alpha coefficients for scale were ranged from 0.74 to 0.84 and test-retest reliability coefficients were from 0.72 to 0.80. Also, in present study girls showed more empathy than boys.Based on this result, BES is a valuable instrument for assessing of empathy in adolescences and it can be used by mental health and educational professionals
    Keywords: reliability, factor analysis, validity, basic empathy scale
  • Farhad Kahrazehi, Behzad Rigi Kote Pages 39-56
    The present study examined the effectiveness of psychological intervention on self-esteem of guidance and secondary high school students. Meta-analysis method has been used in this study by integrating the results of various investigations; measure the effectiveness of psychological interventions on self-esteem has been identified[. Using the criteria for selecting the sample of treasure for this purpose, among the 40 studies, 27 of which were acceptable in terms of methodological, and meta-analysis was performed on them. The total number of subjects that participated in selected research for secondary high school were 655 and for elementary[ school were equal to 1151. Research instrument was a checklist of meta-analysis. Results, showed that of psychological interventions on self-esteem of students, high school d = 0.97(P ≤ 0.00001) and guidance, d = 0.85 (P ≤ 0.0001), that the effect sizes obtained for all two sections according to Cohen’s was high the effect size.
    Conclusion
    A psychological intervention on self-esteem student's high school and guidance has high impact. [It means psychological educational interventions on academic performance of dyscalculia[ students in Iran have high impact .
    Keywords: Meta-Analysis, Psychological interventions, Self-Esteem
  • Farzane Mikaeeli Manba, Sosan Maddavi Fard, Ali Eesa Zadegan, Saeeed Mohana Pages 57-88
    The aim of this study was to investigate the structural relationship between hope, academic self-efficacy and perceived classroom environment with academic motivation of students. The descriptive correlational design (causal modeling) is used. The target population includes all the first-grade students of Urmia public high schools studying during 2012-2013 academic year. Multi-stage sampling method was used. A total sample of 180 girls and 200 boys is studied (n=380). Harter’s academic motivation scale, Snyder’s hope test, Morris self-efficacy scale, and the classroom environment questionnaire by Trickett and Moos are used for data collection. Data are analyzed using structural equation modeling. Results suggest that structural model of students’ academic motivation is a valid model in the population studied and that data is well-fitted to the theoretical model (RMSEA=0.052). About 0.79 of the variance is explainable according to this model. Path coefficients display that all the paths are significant except the path from perception of classroom environment to hope. Hence, mentioned factors can properly explain students’ academic motivation. Therefore, considering these factors during the education, students’ academic motivation and performance can be improved.
  • Nilofar Mikaeeli Manba, Prviz Pourzoor *, Fateme Bazdar, Rahime Hatamloo Pages 89-104
    The aim of this study was to investigate the relationship between personality characteristics and academic self-handicapping strategies for coping with the girls. The method used is descriptiveThe sample consisted of 200 students were female. That the second and third level students in Ilam were selected randomly.To collect data from questionnaires character, incapable of coping with stress and Academic Self-handicapping. To analyze the data, Pearson correlation and multiple regression analyzes were used. The results of the correlation coefficient of correlation between certain personality traits and coping strategies with demonstrated academic self-handicapping. Also based on the results of multiple regression neuroticism, openness to experience and emotion-focused coping strategies as the strongest predictor of academic self-handicapping. Considering the role of personality traits and coping strategies of self-handicapping in students, It is proposed to measure education with a variety of different educational levels to bring the part to the psychological and personality assessment, students allocated to that.
  • Naser Nastizaee*, Reza Nouruzikuhdasht, Ali Samare Mir Pages 105-122
    A healthy organization is where people love the work and are proud to be part of that organization. It is expected that the organizational commitment to be more in healthy organizations. This study investigated the relationship between organizational health and organizational commitment of second high school teachers of Zahedan in the academic years 2014-2015. This study is a descriptive- correlation and among of 1038 second high school teacher, 281 highs choll teacher in Zahedan were selected by Simple Random Sampling model. For collecting data, the Hoy & Feldman's organizational health (1997), and Linz's corganizational commitment (2003) questionnaires were used. The data were analyzed using Pearson correlation and Regression analysis through Spss21 software. The finding showed that all components of organizational health (principal influence, support resources, academic emphasis and morale, horalick, consideration and initiating structure) have positive and significant relationship with organizational commitment. Multiple regression findings showed that all components of organizational health except initiating structure and support resources can explain and predict teachers’ organizational commitment. According to the findings, Managers can plan and implement appropriate strategies to promote components of quality of work life of teachers to provide efficient services. Basded to findins organizational health can make teachers feel more loyal to their school and take steps towards achieving organizational goals.
    Keywords: Organizational Commitment, Organizational Health, Second High School Teachers
  • Soheila Noshadi, Razie Sheykholeslami Pages 123-152
    The present study investigated the mediating role of academic burnout in the relationship between class structure and students’ adjustment to university. Participants were 320 university students (161 women, 159 men) from Shiraz University who were selected by random multistage cluster sampling method. To study the research variables, each participant completed the Class Structure Questionnaire (Elliot & Church, 2001), Adjustment Questionnaire (Baker & Siryak, 1984) and Academic Burnout Scale (Schaufeli, et al., 2002). Reliability of research instruments were determined by Cronbach's alpha coefficient and validity were determined by internal consistency. To analysis data, were used structural equation modeling by AMOS. The result showed that the relationship of class structure with adjustment and academic burnout is significant. Also the academic burnout played a mediating role in the relationship between some aspects of class structure and adjustment.
    Keywords: class structure, academic burnout, adjustment, university student
  • Abolghasem Yaghoobi, Shima Sedighi, Nafise Yari Moghadam, Parvin Rasekhi Pages 153-176
    one influential way in education process is using autobiography and thought pause on the students` concentration and academic progress .Since autobiography and thought pause plays an important role in harnessing individuals` emotions and encouraging individuals to assume responsibility , it can be used to help children to have progress in the academic situation this research with survey method, two test group were tested in autobiography and thought pause and in control group. The statistical sample consisted of all second grade high school girls of the first zone of Hamadan That theyenrolled in the academic year 94-93, of whom 75 were chosen in simple sampling method. In data analysis, multivariable covariance test was used and test prerequisites such as kolmogrov-Smearnov ,scatter chart, Leven test and M.Box were performed before the main test.The results of the average score of the first and second period of students show that teaching autobiography and thought pause leads to great concentration and academic progress
    Keywords: teaching autobiography, thought pause, scattered attention, concentrated attention, academic progress