فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 28 (زمستان 1396)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 28 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرتضی امیدیان *، زهرا عبداللهی طزرجان، مهدی رحیمی صفحات 1-20
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه حمایت اجتماعی ادراک شده و درگیری شناختی در دو سطح عمیق و سطحی با واسطه گری خودکارآمدی در دانشجویان دانشگاه یزد بود. این پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری تمامی دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه یزد به تعداد 9551 نفر بودند که از آن، 386 دانشجو با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند و پرسشنامه های تجدید نظرشده فرایند یادگیری دو عاملی سطحی و عمیق (کمبر و همکاران، 2004)، خودکارآمدی (شرر و همکاران، 1982) و حمایت اجتماعی ادراک شده چند بعدی (زیمت و همکاران، 1988) را تکمیل کردند. داده ها با روش آماری همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزارهایSPSS و AMOSتحلیل شدند. مدل نهایی پژوهش برازش خوبی داشت. بر اساس یافته های به دست آمده، حمایت اجتماعی ادراک شده از طریق خودکارآمدی، درگیری شناختی عمیق را به صورت مثبت و معنی دار و درگیری شناختی سطحی را به صورت منفی و معنی دار پیش بینی کرد. همچنیناثر حمایت اجتماعی ادراک شده بر هر دو نوع درگیری شناختی به صورت مستقیم معنی دار نبود. نتایج نشانگر نقش مهم خودکارآمدی در درگیری شناختی عمیق دانشجویان است.
    کلیدواژگان: درگیری شناختی عمیق، درگیری شناختی سطحی، خودکارآمدی، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • مریم پور آقا، یحیی قائدی *، آن پیلگرن، سعید ضرغامی صفحات 21-48
    این مقاله تحت عنوان« تمایز و تشابه مشاوره فلسفی با رویکرد عقلانی عاطفی الیس»به دنبال مقایسه مشاوره فلسفی با نظریه روان درمانی عقلانی- عاطفی الیس است در این راه سه پرسش اساسی مطرح شده است:1.ماهیت مشاوره فلسفی چیست؟ 2. ماهیت فلسفی نظریه عقلانی عاطفی الیس چیست؟3. مشاوره فلسفی چه تمایز ها و تشابه هایی با نظریه عقلانی عاطفی الیس دارد؟ برای پاسخ به پرسش نخست و دوم از روش تحلیلی استفاده شده است.هم تحلیل زبانی مد نظر بوده است که در آن به مفهوم ها توجه شده است و هم تحلیل گزاره ها در قالب ادعاها و تعاریف متفاوتی که از مشاوره فلسفی بعمل آمده است. برای پاسخ به پرسش سوم از تحلیل تطبیقی استفاده شده است.نتایج نشان می دهد که تحلیل تعریف های مشاوره فلسفی می تواند تا حدودی چیستی آن را تبیین کند. نظریه الیس از فلسفه های شرقی چون بودیسم، کنفسیوسیسم، تائوئیسم، فلسفه سقراطی، رواقی[S1] و اپیکوری نشات گرفته است. به همین دلیل نظریه الیس برخی خصایص فلسفی و مشاوره فلسفی را دارد و از جهاتی نیاز با مشاوره فلسفی متمایز است . این[S2] مقایسه به لحاظ نظری و عملی سودمندی هایی دارد. از انجا که مشاوره فلسفی همچون پارادایم و رشته جدید خود را مطرح می سازد باید بتواند حد و مرز های خود را با سایر پارادایم ها و رشته ها مشخص کند و نیز کسانی که قرار است چون مشاوران فلسفی عمل کنند باید بتوانند تمایز خود را با مشاوره و روان درمانی مرسوم نشان دهند. مشاوره فلسفی برای کمک به مراجع، بیشتر بر واکاوی تفکر، کسب شناخت، خودشناسی، وادار کردن فرد به گفتگو و پرسشگری با استفاده از روش های فلسفی تکیه و تاکید دارد و به دنبال توجیه صرف رفتارهای مراجع و درمان به شیوه سنتی نیست. بکارگیری استدلال منطقی در نظریه الیس بر استاندارد هایی جهان شمول استوار است. در حالیکه در مشاوره فلسفی بر استاندارد های درونی و منحصر بفرد هر فرد تاکید می شود. و نیز بررسی ارتباط عقل، عاطفه و باور چنانکه در نظریه الیس مطرح است، بررسی می شود.
    کلیدواژگان: مشاوره فلسفی، تعریف های مشاوره فلسفی، نظریه عقلانی عاطفی الیس
  • ثریا حکیمی، سیاوش طالع پسند، اسحق رحیمیان، مارگارت کرن صفحات 49-82
    تاکید روان شناسی مثبت گرا بر سلامت و بهزیستی، به ایجاد مداخله های آموزشی جدید با هدف ارتقاء بهزیستی در مدارس انجامیده است که باعث بهبود یادگیری و همچنین افزایش سطح بهزیستی دانش آموزان می شود. هدف عمده این مطالعه به کارگیری مدل مداخله روان درمانی مثبت گرا برای نیل به این اهداف است. پژوهش حاضر به صورت شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون–پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. از مدارس راهنمایی تهران به صورت تصادفی یک مدرسه به عنوان گروه آزمایشی (43 نفر) و مدرسه دیگر به عنوان گروه کنترل (41 نفر) در نظر گرفته شد. مداخله روان درمانی مثبت گرا در گروه آزمایشی اجرا شد. شرکت کنندگان، قبل و بعد از اجرای مداخله 14 جلسه ای، آزمون های افسردگی و بهزیستی را تکمیل کرده و نمرات درس های ریاضیات و علوم تجربی، ثبت شد. از آزمون تحلیل اندازه گیری مکرر چند متغیری برای تحلیل داده ها استفاده شد. داده ها به صورت یک ماهه پیگیری شدند. یافته ها نشان داد که روان درمانی مثبت گرا در گروه آزمایشی، اثر معناداری بر روی کاهش میزان افسردگی داشته است (مجذور اتای تفکیکی = 35/0). همچنین گروه آزمایشی به میزان بالاتری از بهزیستی [معنا (مجذور اتای تفکیکی=28/0)، روابط (مجذور اتای تفکیکی= 27/0) و دستاورد (مجذور اتای تفکیکی= 17/0)] نسبت به گروه کنترل دست یافت. به علاوه، سطح پیشرفت تحصیلی ریاضیات (مجذور اتای تفکیکی = 05/0) و علوم تجربی (مجذور اتای تفکیکی= 12/0) نیز در گروه آزمایشی افزایش پیدا کرد. روان درمانی مثبت گرا به دلیل توجه ویژه ای که بر افزایش جنبه های مثبت گرا افراد دارد، می تواند موجب پیشگیری و کاهش علائم افسردگی و نیز افزایش شکوفایی دانش آموزان شود.
    کلیدواژگان: افسردگی، بهزیستی، پیشرفت تحصیلی، روان درمانی مثبت
  • مسعود خنجرخانی *، محمد عباسی صفحات 83-104
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر تعدیل کنندگی ذهن آگاهی در رابطه بین استرس و سازگاری تحصیلی دانشجویان کارشناسی بود. این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. در این پژوهش، 312 نفر از دانشجویان سال اول کارشناسی دانشگاه لرستان به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. دانشجویان پرسشنامه استرس ادراک شده (کوهن و همکاران، 1983)، پرسشنامه ذهن آگاهی، توجه، هوشیاری (براون و ریان، 2003) و پرسشنامه سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک (1989) را کامل کردند. تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تعدیلی به منظور بررسی رابطه بین استرس و سازگاری تحصیلی و همچنین توان تعدیلی متغیر ذهن آگاهی استفاده شد. نتایج نشان داد که بین استرس و سازگاری تحصیلی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین، نقش تعدیل گر ذهن آگاهی در رابطه بین استرس و سازگاری تحصیلی دانشجویان مورد تایید قرار گرفت. این مطالعه نشان داد که سطوح بالاتر ذهن آگاهی رابطه بین استرس و سازگاری تحصیلی را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: استرس، ذهن آگاهی، سازگاری تحصیلی
  • احمد شجاعی *، پرویز پرزور صفحات 105-126
    هدف اصلی این پژوهش بررسی اثربخشی مراسم معنوی اعتکاف در افزایش سلامت روانی و شادکامی دانش آموزان (مطالعه موردی دانش آموزان مقطع متوسطه اردبیل) در سال تحصیلی 96-95 بود. روش پژوهش، شبه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را، دانش آموزان مقطع متوسطه شهر اردبیل تشکیل می دهند. نمونه ی پژوهش شامل 100 نفر از شرکت کنندگان در اعتکاف و 100 نفر از دانش آموزانی که در این مراسم شرکت نداشتند (ضمن کنترل یکسانی شرایط سنی و وضعیت اقتصادی- اجتماعی) بودند، که به طور تصادفی ساده در نظر گرفته شدند. دانش آموزان شرکت کننده با تکمیل پرسشنامه سلامت عمومی GHQ-28 و پرسشنامه شادکامی آکسفورد یک بار قبل و یک بار بعد از مراسم اعتکاف مورد بررسی قرار گرفتند. در حالی که برای دانش آموزان غیر معتکف، تنها یک بار این آزمون ها اجرا گردید. بعد از جمع آوری داده ها، نتایج توسط نرم افزار آماری SPSS-17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی شامل تحلیل کوواریانس استفاده گردید. نتایج نشان داد که مراسم اعتکاف باعث بهبود سلامت روانی دانش آموزان در گروه مداخله شده و در کاهش علائم اضطراب، افسردگی، علائم جسمانی و اختلال در عملکرد اجتماعی تاثیر بسزایی می گذارد و شادکامی را نیز به طور معنی داری افزایش می دهد. با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه، می توان گفت شرکت در مراسم مذکور و مناسک مذهبی و معنوی مشابه، باعث بهبود سلامت روانی و افزایش نشاط و شادابی نوجوانان می شود که فراگیر شدن آن برنامه ریزی دقیق مسئولان را می طلبد.
    کلیدواژگان: اعتکاف، سلامت روانی، شادکامی، دانش آموزان
  • بهنوش شهرکی نیا، عبدالوهاب پورقاز *، حسین جناآبادی صفحات 127-148
    هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه هوش فرهنگی و تفکر انتقادی با یادگیری خود راهبر دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده علوم انسانی دانشگاه سیستان و بلوچستان می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد که 234 نفر از دانشجویان بر اساس جدول مورگان به صورت طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه هوش فرهنگی آنگ و همکاران (2004)، تفکر انتقادی ریکتس (2003)، یادگیری خود راهبر فیشر، کینگ و تاگو (2001) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون،t تک نمونه استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد میانگین هوش فرهنگی، تفکر انتقادی و یادگیری خود راهبر در دانشجویان بالاتر از حد متوسط بود. نتایج ضریب همبستگی پیرسان نشان داد بین هوش فرهنگی و یادگیری خود راهبر و همچنین تفکر انتقادی با یادگیری خود راهبر رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0 < p). نتایج تحلیل رگرسیون مشخص کرد از بین مولفه های هوش فرهنگی، انگیزش و فراشناخت و از بین مولفه های تفکر انتقادی، تعهد و بالیدگی قادر به پیش بینی یادگیری خود راهبر می باشد. (01/0 < p). درمجموع به نظر می رسد هوش فرهنگی، عملکرد تحصیلی و یادگیری آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین با توسعه تفکر انتقادی، رغبت برای یادگیری افزایش می یابد و درنتیجه میزان پیشرفت تحصیلی دانشجویان بیشتر می شود. با توجه به تحلیل داده ها می توان نتیجه گرفت بین هوش فرهنگی، و تفکر انتقادی با یادگیری خود راهبر رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، تفکر انتقادی، یادگیری خودراهبر، دانشجویان
  • علی عرب * صفحات 149-168
    دوره ی نوجوانی یکی از حساس ترین و بحرانی ترین دوره های رشد هر انسان بوده که به علت بی ثباتی در وضعیت روانی ممکن است تصمیم گیری های فرد به رفتارهای خطرناک منتهی شود. هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه امید به زندگی با نگرش به رفتار بزهکارانه و تجربه مصرف مواد مخدر در میان دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه مدارس منطقه حاشیه تشین شیرآباد و مرکز شهر زاهدان بود. هدف فرعی پژوهش، مقایسه دانش آموزان مدارس شیرآباد و مرکز شهر از لحاظ متغیرهای پژوهش بود. روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان شیر آباد و مدارس ناحیه ی دو مرکز شهر زاهدان بودند که از میان آن، تعداد 200 نفر از دانش آموزان (100دانش آموز از شیرآباد و 100 دانش آموز از مرکز شهر) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سنجش نگرش به رفتارهای بزهکارانه (فضلی، 1389) و پرسشنامه امید (میلر و پاورز، 1998) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و آزمون تی مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد که بین امید به زندگی با نگرش منفی به رفتار بزهکارانه رابطه مثبت و با نگرش مثبت به رفتار بزهکارانه رابطه منفی و معنی داری وجود دارد (001/0≥p). علاوه بر این نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که امید به زندگی به ترتیب 29، 6 و 33 درصد از واریانس تجربه مصرف مواد، نگرش مثبت و منفی به مواد را تبیین می کند. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که بین میانگین نمرات دانش آموزان شیرآباد و مرکز شهر در مقیاس های تجربه مصرف مواد، نگرش منفی و مثبت به مواد و امید به زندگی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0≥p). بنابراین بر اساس یافته های این پژوهش توصیه می گردد با برگزاری کلاس ها و کارگاه های آموزشی در مدارس در زمینه افزایش امید به زندگی و امیدواری، سلامت جسمانی و روانی دانش آموزان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: امید به زندگی، تجربه مصرف مواد، نگرش به رفتار بزهکارانه
  • عاطفه علامه *، منیجه شهنی ییلاق، علیرضا حاجی یخچالی، مهناز محرابی زاده هنرمند صفحات 169-206
    پرخاشگری اختلال شایعی است که برای کودکان، خانواده ها و مدارس مشکلات عمده ای ایجاد کرده است. لذا، هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش مهارت های مطلوب اجتماعی مبتنی بر برنامه گروه بندی مهارت بر پرخاشگری و خودکارآمدی در تعامل با همسالان دانش آموزان پسر دوره ابتدایی دارای رفتارهای پرخاشگرانه شهر اهواز بود. این پژوهش از نوع آزمایشی میدانی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. نمونه پژوهش شامل 41 دانش آموز پسر پایه های پنجم و ششم دوره ابتدایی در سال 95-1394 بود که مطابق با نظر معلمین و روان شناس از ملاک های تشخیصی رفتار پرخاشگرانه برخوردار بودند و به طور تصادفی به دو گروه آزمایشی و گواه گمارده شدند. ابزارها شامل نظام سنجش مبتنی بر تجربه آخنباخ (فرم گزارش معلم) و مقیاس خودکارآمدی کودکان در تعامل با همسالان بود. هر دو گروه و معلمان آن ها پیش آزمون ها را تکمیل کردند. سپس، به گروه آزمایشی مهارت های مطلوب اجتماعی آموزش داده شد. سرانجام، از هر دو گروه پس آزمون و بعد از 6 هفته، پیگیری، به عمل آمد. نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری نشان داد که آموزش مهارت های مطلوب اجتماعی باعث کاهش پرخاشگری و افزایش خودکارآمدی در تعامل با همسالان می شود و این اثرات همچنان پس از 6 هفته برقرار بود. براساس نتایج به دست آمده، آموزش مهارت های مطلوب اجتماعی در کاهش پرخاشگری وافزایش خودکارآمدی در تعامل با همسالان موثر بود. بنابراین، کاربرد آموزش مهارت های مطلوب اجتماعی جهت کاهش پرخاشگری و بهبود خودکارآمدی در تعامل با همسالان کودکان پرخاشگر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های مطلوب اجتماعی، برنامه گروه بندی مهارت، پرخاشگری، خودکارآمدی در تعامل با همسالان
  • بهمن کرد *، صبری کریمی صفحات 207-230
    مطالعه حاضر با هدف بررسی پیش بینی تنظیم هیجانی بر اساس شفقت ورزی به خود و تن انگاره دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه انجام گرفت. روش شناسی این پژوهش توصیفی- همبستگی است که 342 دانشجو (127 دختر و 215 پسر) در سال 1395 با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انجام شد. ابزارهای گردآوری شامل پرسشنامه های شفقت ورزی به خود(SCS) نف؛ مقیاس روابط چند بعدی خود- بدن (MSRQ) کش؛ مقیاس تنظیم هیجانی گروس- جان بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و آزمون t استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد: همه مولفه های شفقت ورزی به خود و تن انگاره به استثناء جهت گیری قیافه با تنظیم هیجان دانشجویان رابطه معنادار دارند. مولفه های مثبت شفقت ورزی به خود (خود مهربانی، حس اشتراک انسانی و ذهن آگاهی) و مولفه های جهت گیری تناسب اندام و رضایت بدنی در تن انگاره نقش معناداری در پیش بینی تنظیم هیجان دانشجویان دارند؛ یافته های این پژوهش نشان داد شفقت ورزی به خود و تن انگاره بر اساس جنسیت تفاوت معناداری وجود ندارد. بنابراین، یافته های این مطالعه موید این موضوع است که ابعاد مثبت شفقت ورزی به خود (خود مهربانی، اشتراک انسانی و ذهن آگاهی) و تنها مولفه های جهت گیری تناسب اندام و رضایت بدنی نقش اساسی در تنظیم و مدیریت هیجان دانشجویان دارند.
    کلیدواژگان: شفقت ورزی به خود، تن انگاره، تنظیم هیجان
  • سعید محسن تبار فیروز جایی، کیومرث فرح بخش، مجتبی سلم آبادی، سپیده محسن تبار فیروزجایی صفحات 231-252
    هدف
    پژوهش حاضر به دنبال تدوین مدل تاب آوری با توجه به سبک های هویتی و احساس شکست در میان معلمان متاهل شهر بابل بوده است.
    روش
    به منظور جمع آوری داده ها، نمونه ای شامل 300 نفر از معلمان شهرستان بابل به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شد. ابزارهای مورداستفاده جهت دستیابی به اهداف پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه سبک های هویتی برزنسکی (ISI_6G)، پرسشنامه احساس شکست و پرسشنامه تاب آوری بزرگ سالان (RSA). جهت تحلیل داده، از تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که سبک هویت اطلاعاتی به صورت مستقیم، سبک هویت هنجاری با نقش واسطه ای احساس شکست و سبک هویت اجتنابی و سردرگم به صورت مستقیم و با نقش واسطه ای برتاب آوری تاثیر دارد.
    نتیجه گیری
    هویت اجتنابی و هویت هنجاری در مواقعی که موقعیت استرس آور و تنش زایی در موفقیت وجود دارد به شدت دچار تنیدگی می شوند. احساس شکست موجب می شود تا تاب آوری و مقاومت افراد در برابر استرس کمتر باشد؛ بنابراین تاثیر منفی بر تاب آوری دارند. برعکس افراد دارای هویت اطلاعاتی در برابر استرس از مقاومت و تاب آوری بالایی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، سبک های هویتی (اطلاعاتی، هنجاری، اجتنابی) احساس شکست
|
  • Morteza Omidian *, Zahra Abdullahi Tezerjan, Mehdi Rahimi Pages 1-20
    The purpose of this study was to investigate relationship between perceived social support and deep and surface cognitive engagement with mediating of self-efficacy among Yazd university students. This research design was a correlational and the statistical population was all undergraduate students of Yazd University (with 9551 students) that 386 were selected by stratified random sampling. Participants completed questionnaires of the revised two-factor version of the learning process (Kember et al., 2004), self-efficacy (Sherer et al., 1982), and multidimensional scale of perceived social support (Zimet et al., 1988). Data were analyzed by multiple regression method and path analysis, using SPSS & AMOS softwares. The final model of research fitted well to the data. The results showed perceived social support through self-efficacy had positive relationship with deep cognitive engagement and negative relationship with surface engagement significantly, also the direct paths between perceived social support and both kind of cognitive engagement were not significant. The results indicated the important role of self-efficacy in student's deep cognitive engagement.
    Keywords: deep cognitive engagement, perceived social support, self, efficacy, surface cognitive engagement
  • Maryam Pooragha, Yahya Ghaedi *, An Pigleren, Saeed Zarghami Pages 21-48
  • Soraya Hakimi, Siavash Talepasand, Issaq Rahimian, Margaret Kern Pages 49-82
    The emphasize of Positive Psychology on health and well-being of people has led to new intervention models by positive psychology in shools to promote well-being in education system, which will result in achievement in learning and well-being. Therefore, the main purpose of this study was to utilize Positive Psychotherapy intervention for achieving these targets. The present study was a semi-experimental design with pretest-posttest and a control group. Two schools were randomly selected for having one class in each school as experimental group (n=43) and control group (n=41). Participants in both groups completed the questionnaire of well-being. Then, the intervention was performed in the experimental group. Multivariate repeated measures analysis of variance was used to analyze the data. Data were also followed for a month. The results showed that Positive Psychotherapy had a significant effect on the reduction of depression in experimental group (Partial Eta Square=0.35). It had a significant effect on increasing the level of well-being (meaning (Partial Eta Square=0.28), relationships (Partial Eta Square=0.27) and accomplishment (Partial Eta Square =0.17) compared to the control group. The intervention also increased the level of academic achievement in Mathematic (Partial Eta Square=0.05) and Sciences (Partial Eta Square=0.12) in the experimental group. Positive Psychotherapy due to special attention to the positive aspects of individuals, may also flourish students.
    Keywords: Academic Achievement, depression, Positive Psychotherapy, well, being
  • Masoud Khanjarkhani *, Mohammad Abbasi Pages 83-104
    The purpose of the current study was to examine the moderating effect of mindfulness in the relationship between stress and academic adjustment in undergraduate students. This research was a descriptive study of correlation kind. 312 first year undergraduate students were selected at Lorestan University by multistage cluster sampling method. The students completed Perceived Stress Scale (Cohen and et al, 1983), Mindful, Attention Awareness Scale (Brown and Ryan, 2003), and completed the academic adjustment scale of Baker and Siryak (1989). Hierarchical linear regression analyses were used to examine the relationship between stress and academic adjustment, and also the moderating role of mindfulness. Results reveal that there is a significant relationship between stress and academic adjustment. Moderator role of mindfulness in the relationship between stress and academic adjustment was also confirmed. This study cleared that higher levels of mindfulness moderates the relationship between stress and academic adjustment.
    Keywords: Stress, Mindfulness, academic adjustment
  • Ahmad Shojaie *, Parviz Porzoor Pages 105-126
    The main objective of this study was to investigate the effectiveness of religious seclusion (Itikaf) in increasing mental health and happiness of students (case study of Ardabil high school students) in the academic year of 1396-97. The research method was quasi-experimental using pre-test and post-test design with control group. The statistical population of the study is Ardebil high school students. The research sample consisted of 100 participants in religious seclusion and 100 students who did not attend the event (while controlling the same age and socioeconomic status), which were randomly considered. Participants completed the General Health Questionnaire (GHQ-28) and the Oxford Happiness Questionnaire once before and once after the ceremony. While for non-static students, these tests were performed only once. After collecting the data, the results were analyzed by SPSS-17 software. For data analysis, descriptive statistics including mean and standard deviation and inferential statistics including covariance analysis were used. The results showed that religious seclusion ceremony improves the mental health of students in the intervention group and significantly reduces the symptoms of anxiety, depression, physical symptoms and social dysfunction, and also increases happiness significantly. According to the results obtained in this study, it can be said that the participation in the same ceremonies and similar religious and spiritual rituals, improve mental health and increase the vitality and happiness of adolescents, which encompasses the exact planning of the authorities.
    Keywords: religious seclusion (Itikaf), mental health, happiness, students
  • Behnoush Shahraki Niya, Abdolvahab Pourghaz *, Hossein Jennaabadi Pages 127-148
    The Purpose Of This Research is Determining Of The Relationship Between Cultural Intelligence And Critical Thinking With Self-Directed Learning Among MA Students Of Humanity Faculty At Sistan And Baluchistan University. A Descriptive-Correlation Method Was Used In This Research Through Which 234 Students Were Selected Based On Morgan Table Using Random Sampling. Ang et al (2004) Cultural Intelligence Questionnaire, Rickettes Critical Thinking Questionnaire (2003) And Fisher, King, Taugo Self-Directed learning (2001) Questionnaire Were Used as The Instruments. Data Analysis Processes Were Done Using Pearson Correlation Coefficient Test, Regression Analysis, One-Sample t-test. Due to The Results It Was Found That The Average Of Cultural Intelligence, Critical Thinking And Self-Directed learning is More Than Normal Among Students. Based on Findings From Pearson Correlation Coefficient, There is a Positive And Meaningful Relationship Between Cultural Intelligence And Self-Directed learning And Between Critical Thinking And Self-Directed learning (p
    Keywords: Cultural Intelligence, Critical Thinking, Self, directed learning, Students
  • Ali Arab * Pages 149-168
    Adolescence is one of the most sensitive and most critical periods of human growth, because due to the instability in mental status the individual decisions may lead to risky behaviors. The main aim of study was investigating the relationship of life expectancy, attitude towards delinquent behavior, and experience of drug abuse among male senior high school students in Shirabad suburban area and downtown of Zahedan. The objective of study was to compare the variables of this study among the students of Shirabad area and downtown. The method of this study was descriptive, correlational designs. The statistical population included all students in Shirabad and schools of district 2 in downtown. Among them, using the cluster random sampling method, 200 students were selected (100 students in Shirabad and 100 students in downtown). The measurement tools were the Fazli Attitude towards Delinquent Behaviors Questionnaire (2010) and the Miller & Powers Hope Scale (1998). To analyze the obtained data Pearson correlation coefficient, regression analysis and independent t-test were used. The results of this study showed that life expectancy was significantly and positively related to negative attitude towards delinquent behavior, moreover, life expectancy was significantly and diversely correlated with positive attitude towards delinquent behavior (p≥0.001). In addition, the results of regression analysis showed that the life expectancy explains respectively 29, 6 and 33 percent of the variance of experience of drug abuse, positive attitude towards delinquent behavior and nagative attitude towards delinquent behavior. Moreover, the results of study revealed that there is a significant difference between the students of Shirabad and the students of downtown regarding the experience of drug abuse, negative and positive attitude towards the delinquent behavior and life expectancy (p≥0.001). Considering the results of this study it is recommended to hold workshops and trainings to improve mental and physical health of students by increasing hope and life expectancy.
    Keywords: Attitude toward Delinquent Behavior, Experience of Drug Abuse, Life Expectancy
  • Atefe Allame *, Manije Shehni Yeelagh, Alireza Hajiyakhchali, Mahnaz Mehrabizade Honarmand Pages 169-206
    The aggression is a prevalent disorder that has made many problems for children, families and schools. Thus, the purpose of present study was to determine the effect of prosocial skills training based on skillstreaming programon aggression and self-efficacy in peer interaction of male elementary school students with aggressive behaviors in Ahvaz. This study was a field experimental study with pre-post-test and follow-up with control group design. The sample consisted of 41 male students in fifth and sixth grades of elementary school in year of 2015-16 that were assigned in to two experimental and control groups randomly based on the opinion of teachers and psychologist and had aggressive behavioral diagnostic criteria. The instruments included Achenbach System of Empirically Based Assessment (Teacher’s Report Form) and Children’s Self-Efficacy for Peer Interaction Scale.The pre-tests were administered to both groups and their teachers.Then, the intervention was administered to the experimental group. Eventually, the post-tests were administered to both groups and their teachers and after 6 weeks they received the follow-up. Results of multivariate analysis of covariance indicated that prosocial skills training causes decrease in aggression and increase in self-efficacy in peer interaction and these effects still has been after 6 weeks. According to the results, the prosocial skills training was an effective intervention in reduce aggression and increase self-efficacy in peer interaction. Thus, the use of prosocial skills training to reduce aggression and improve self-efficacy in peer interaction of aggressive children can be suggested.
    Keywords: Pro social Skills Training, Skill streaming Program, Aggression, Self, efficacy in Peer Interaction
  • Bahman Kord *, Sabri Karimi Pages 207-230
    This study aimed to predict emotional regulation based on self-compassion and body image undergraduate students of Islamic Azad University of Urmia. The methodology this study was discraptive -correlation. 342 students (127 girls and 215 boys) was selected using convenience sampling method in 2016. Measurement tools included Neef’s self-compassion, scale their multi-dimensional relations - the body (MSRQ) Cash, and the scale of emotional regulation (2003) Gross – John. To analyze the data, Pearson's correlation coefficient, and regression analysis were used and independent t test. The findings revealed that all components of self-compassion, and body image, except gesture orientation there is a significant relationship with emotion regulation. All the positive components of self-compassion (self-kindness, a sense of common humanity and mindfulness) and the components of orientation of fitness and physical satisfaction in the body image plays an important role in predicting emotional regulation. Similarly, the findings of this study showed that not significant difference between self-compassion and body image based on gender. Therefore, the findings of this study approves that the positive aspects of self-compassion (self-kindness, Common Humanity and mindfulness) and the components orientation of fitness and physical satisfaction in body image play a fundamental role in the emotional regulation and management.
    Keywords: self, compassion, Body Image, Emotional regulation
  • Saeed Mohsentabar Fioozjaee, Kiomars Farahbakhsh, Mojtaba Salmabadi, Sepide Mohsentabarfiroozjaie Pages 231-252
    The present study was carried out to formulate resiliency model with regard to identity styles and sense of failure among married teachers in the city of Babol.
    Method
    To collect data, a sample of 300 individuals of teachers in the city of Babol was selected through random cluster sampling. The instruments used to achieve the objectives of research include Brzonsky Identity Style Inventory (ISI-6G), the Sense of Failure Scale, and Resiliency Scale for Adults (RSA). To analyze data, path analysis was used. Findings: The results showed that the informational identity style directly, the normative identity style with mediating role of the sense of failure, and avoidant identity style directly and with mediating role of the sense of failure affect on resiliency.
    Conclusion
    The avoidant identity style and normative identity style are severely suffered from stress when there is a stressful situation for success. Sense of failure causes resiliency and tolerance of individuals to be reduced against stress. So, they have a negative impact on resiliency. On the contrary, people with informative identity style have high resiliency and tolerance against stress.
    Keywords: resiliency, identity styles (informative, normative, avoidant), sense of failure