فهرست مطالب

نشریه روانشناسی پیری
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید ولیاللهموسوی، ماریانا محفلی، سجاد رضایی، شیما پورابوالقاسم حسینی صفحات 1-12

    درد یکی از فراوان ترین نشانه های گزارش شده توسط سالمندان است که با وضعیت نامطلوب سلامتی همراه است و می تواند امیدواری را در زندگی سالمندان کاهش دهد. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر خنده درمانی بر امیدواری و شدت درد ساکنان آسایشگاه سالمندان بود. این پژوهش باطرح شبه تجربی پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه بود و جامعه آماری شامل کلیه سالمندان مقیم سراهای شهر آستانه اشرفیه است و نمونه ها از میان 44 نفر از افراد مقیم آسایشگاه مهرآیین شهرستان آستانه اشرفیه انتخاب شدند. براساس ملاک های ورود، 32 نفر انتخاب شده و به طورتصادفی در دو گروه آزمایش (16نفر) و کنترل (16نفر) به عنوان نمونه جایدهی شدند. گروه آزمایش، برنامه مداخله ای شامل خنده درمانی به روش مادان کاتاریا، پخش فیلم های طنز وخواندن کتاب های لطیفه را به مدت یک ماه، طی12 جلسه ی 100دقیقه ای دریافت کردند. درمرحله پیش آزمون و پس آزمون، سالمندان هر دو گروه به پرسشنامه سلامت عمومی (گلدبرگ و هیلیر) به عنوان غربالگر و مقیاس امیدواری بزرگسال (اسنایدر) و مقیاس پیوسته بصری (وودفورد و مرسکی) پاسخ دادند. پس از گذشت یک ماه آزمون پیگیری نیز اجرا شد. داده ها با استفاده ازتحلیل کوواریانس اندازه های مکرر پردازش شدند. نتایج نشان داد بین میانگین تعدیل شده دو گروه آزمایش و کنترل در میزان امیدواری و شدت درد در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی دار وجود دارد (05/0P<). باتوجه به نتایج می توان گفت خنده درمانی بر امیدواری و شدت درد موثر است. بنابراین لازم است از مداخله خنده درمانی به منظور کاهش درد و افزایش امیدواری که در بهبود زندگی و هدفمندی سالمندان تاثیرگذار خواهد بود به عنوان یکی از درمان های مکمل غیردارویی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خنده درمانی، امیدواری، شدت درد، سالمندان
  • محمدحسین آسوده، فرشاد محسن زاده، کیانوش زهراکار صفحات 13-26

    معنای زندگی اصلی مهم در تشخیص بهزیستی، سلامت و کیفیت زندگی سالمندان است. با این وجود این موضوع کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. بر این اساس هدف اصلی این پژوهش تعیین اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر معنای زندگی سالمندان می باشد.

    روش بررسی

    طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون- پس آزمون و آزمون پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه سالمندان فرهنگسرای امید و فرهنگسرای ملل شهر تهران بودند. انتخاب نمونه از طریق نمونه گیری در دسترس بود و از بین افرادی که نمره پاییین از پرسشنامه معنای زندگی داشتند به صورت هدفمند تعداد 8 نفر از هر جامعه انتخاب شدند و یکی از گروه ها به عنوان گروه آزمایش و گروه دیگر به عنوان گروه کنترل انتخاب شد. مداخله به صورت هفتگی در16 جلسه 90 دقیقه ای برگزار شد. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از تحلیل واریانس تکرارسنجش و آزمون بونفرنی انجام شد. یافته ها نشانگر آن بود که مشاوره مرور زندگی بر معناجویی سالمندان اثرگذار بوده و در سطح (05/0> P) معنا دار شد. با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که این درمان به عنوان یک درمان اثر بخش می تواند برای مشاوران و روانشناسان، برای سالمندان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، مرورزندگی، معناجویی، سالمندی
  • عزت لله قدم پور، سیروس مرادی زاده*، محمد شاه کرمی صفحات 27-38

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر افزایش شادکامی و بهبود کیفیت زندگی سالمندان مرکز صدیق شهر خرم آباد انجام شد. روش پژوهش فوق یک روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه می باشد. جامعه آماری عبارت بودند از کلیه سالمندان مرکز صدیق شهر خرم آباد که به صورت شبانه روزی در مرکز نگهداری می شوند. بدین منظور تعداد 24 نفر از سالمندان مرکز انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. جهت سنجش متغیرها در پیش آزمون و پس آزمون از پرسشنامه شادکامی آکسفورد (29 سوالی) و پرسشنامه بهبود کیفیت زندگی (26 سوالی) سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. داده ها با روش تجزیه و تحلیل کواریانس چند متغیره تحلیل شدند. قبل از اجرای مداخله از آزمودنی های دو گروه پیش آزمون به عمل آمد، سپس آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت آموزش ذهن آگاهی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پس از کنترل اثر پیش آزمون در هر دو متغیر، در پس آزمون تفاوت معنی داری بین گروه آزمایش و گواه به دست آمد که در سطح p<0/001 معنی دار می باشند. آموزش ذهن آگاهی منجر به افزایش شادکامی و بهبود کیفیت زندگی در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شده بود. نتایج تحقیق تاثیر آموزش ذهن آگاهی بر افزایش شادکامی و بهبود کیفیت زندگی در سالمندان را نمایان می سازد.

  • روح الله یادگاری، مژگان حیاتی*، مجید یوسفی افراشته صفحات 39-50

    در همه جوامع به ویژه جامعه ایران سالمندان از گروه های خاص و نیازمند توجه هستند. از جمله متغیرهایی که در گروه سالمندان حسب دوره سنی آنها مهم است تفکر وسواس گونه درباره مرگ است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سلامت معنوی و جهت گیری مذهبی با وسواس مرگ در سالمندان با میانجیگری قدرت تحمل ابهام است. این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است که جامعه آماری آن شامل سالمندان شهر زنجان در سال 1396 است که از این تعداد، 250 نفر از از آنها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. با رعایت اصول اخلاقی و رازداری، ابتدا پرسش نامه مختصر وضعیت روانی و سپس پرسش نامه های سلامت معنوی پولوتزین و الیسون، قدرت تحمل ابهام مک لین، وسواس مرگ عبدالخالق و جهت گیری مذهبی آلپورت اجرا شد. سپس با روش های آمار توصیفی و استنباطی –رگرسیون چندگانه- یافته ها مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد وسواس مرگ با سلامت مذهبی رابطه منفی (41/0-) ، با جهت گیری مذهبی درونی رابطه منفی (28/0-) و با جهت گیری مذهبی بیرونی رابطه مثبت (15/0) داشت. سلامت معنوی و جهت گیری مذهبی بیرونی در پیش بینی وسواس مرگ، نقش تبیین کننده داشتند. در نهایت، نقش میانجی گری قدرت تحمل ابهام نیز تایید گردید. نتایج این پژوهش می تواند در شناخت بهتر دوره سالمندی و چالش های این گروه کارآمد باشد و به طورمستقیم در مشاوره سالمندی یاری گر باشد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، جهت گیری مذهبی، وسواس مرگ، قدرت تحمل ابهام
  • رزیتا پارپایی، کیوان کاکابرایی صفحات 51-59

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی معنا درمانی به شیوه گروهی بر کاهش افسردگی و اضطراب زنان سالمند با سندرم آشیانه خالی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه ی پژوهش را کلیه زنان سالمند شهرستان شیراز در سال 1395 که فرزندانشان آن ها را ترک کرده و از آنها جدا شده اند تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 24 نفر انتخاب شدند و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 12 نفر) جایگزین شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II) و پرسشنامه اضطراب بک (BAI) استفاده شد. گروه آزمایش 10 جلسه 2 ساعته معنا درمانی به شیوه گروهی طی 2 ماه و نیم دریافت کردند، در حالی که گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای را دریافت نکردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در سطح توصیفی از آماره های میانگین و انحراف معیار و در سطح استنباطی از آزمون تحلیل کواریانس استفاده شد. یافته های به دست آمده نشان داد که میانگین نمرات افسردگی و اضطراب در پس آزمون گروه آزمایش به طور معناداری از میانگین نمرات پس آزمون در گروه کنترل پایین تر است. بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان گفت که معنا درمانی به شیوه گروهی بر کاهش افسردگی و اضطراب زنان سالمند با سندرم آشیانه خالی موثر است.

    کلیدواژگان: معنا درمانی، افسردگی، اضطراب، سالمندان، سندرم آشیانه خالی
  • سید یونس محمدی، هانیه کمالی* صفحات 61-72

    با توجه به رشد سریع جمعیت سالمندان در قرن 21 به ویژه در کشورهای در حال توسعه، توجه به برآورده کردن نیازهای جسمانی و روانی سالمندان ضروری است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی معنادرمانی گروهی بر سازگاری اجتماعی، کاهش احساس تنهایی و سلامت عمومی سالمندان انجام شد. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی بود که به صورت پیش آزمون، پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه سالمندان 80-60 سال ساکن سراهای سالمندان شهر تهران در سال 1397 می باشد. در زمینه اهداف تحقیق 30 نفر از سالمندان به صورت در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گروه کنترل (هر کدام 15 نفر) به صورت تصادفی قرار گرفتند. برنامه مداخله ای گروه آزمایش (معنادرمانی گروهی) در 10 جلسه 90 دقیقه ای انجام شد. گروه کنترل در این مدت مداخله ای دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل (1962) ، احساس تنهایی راسل، پیلوا و کورتونا (1980) و سلامت عمومی گلدبرگ و هیلد (1979) استفاده شد. داده ها با استفاده از میانگین، انحراف استاندارد و تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل از نظر سازگاری اجتماعی، کاهش احساس تنهایی و سلامت عمومی تفاوت معنا داری وجود دارد (001/0>P). بنابراین می توان نتیجه گرفت که معنادرمانی گروهی بر افزایش سازگاری اجتماعی، کاهش احساس تنهایی و بهبود سلامت روان موثر بوده است و این درمان در مراکز سالمندان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: معنادرمانی، سازگاری اجتماعی، احساس تنهایی، سلامت عمومی، سالمندان
  • بهزاد محمدی، شهاب پروین پور، علیرضا شیرینی صفحات 73-82

    به دلیل روند روبه رشد جمعیت سالمندان بهبود ویژگی های روان شناختی آنها ازجمله افسردگی، اضطراب و توجه انتخابی ضروری است. درنتیجه، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین ریتمیک ایروبیک با موسیقی بر توجه انتخابی، افسردگی و اضطراب مردان سالمند شهر اردبیل بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. 24 سالمند (07/67 M=، 59/5SD=) به روش در دسترس و داوطلبانه از بین سالمندان شهر اردبیل بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و به دو گروه 12 نفره آزمایش و کنترل به صورت تصادفی جای دهی شدند. ابزار مطالعه عبارت از پرسشنامه های افسردگی بک، اضطراب بک و آزمون استروپ بود. تمرین ایروبیک با موسیقی به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه یک ساعته برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss-22 و آزمون آماری تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد هر سه متغیر گروه آزمایش؛ توجه انتخابی (000/0P=) ، افسردگی (02/0P=) و اضطراب (000/0P=) در پس آزمون نسبت به پیش آزمون پیشرفت معناداری داشته است، اما در گروه کنترل پیشرفت معنادار نبود (05/0p>). با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که ورزش ایروبیک به واسطه ایجاد هماهنگی و ترکیب حرکات و اجرا به صورت کل می تواند توجه انتخابی را بهبود بخشد همچنین مفرح بودن و ترکیب آن با موسیقی بر کاهش افسردگی و اضطراب موثر است.

    کلیدواژگان: تمرین ایروبیک، موسیقی، افسردگی، اضطراب، توجه انتخابی
|
  • Seyed Valiolah Mosavi, Mariana Mahfeli, Sajjad Rezaei, Shima Poorabolghasem Hosseini Pages 1-12


    Pain associated with undesirable health status and can reduce the hope in the elderly’s life appears to be one of the most abundant symptoms reported by the aged. Thus, the aim of the current study was to investigate the effectiveness of laughter therapy on the hope and pain intensity in residents of the nursing homes in Astaneh-ye Ashrafiyeh, Iran. This research was a quasi-experimental of pretest-posttest and control group with a one-month follow-up design. The statistical population consisted of all the aged who resided in nursing homes in Astaneh Ashrafieh. Selected among 44 residents in the MehrAein nursing home were statistical samples. Based on the inclusion criteria, 32 elderly were selected and randomly assigned into experimental (n=16) and control (n=16) groups as participants. The experimental group received an interventional program consisting of Madan Kataria's laughter therapy, playing comic movies, and reading comic books for one month, in twelve 100-minute sessions. Filled out by participants in pre-test post-test phases were General Health Questionnaire (Goldberg & Hillier), Adult Hope Scale (Snyder) and Visual Analogue Scale (Woodforde & Merskey). The follow-up phase was conducted one month after the end of intervention. Having been processed through the Repeated Measures Analysis of Covariance, the results demonstrated that there is a significant difference between experimental and control groups in the post-test and follow-up phases in terms of the adjusted mean of hope and pain intensity scores ‌(P<0.05). Concerning the results, it can be mentioned that laughter therapy seems to be effective on the hope and pain intensity. Therefore, laughter therapy is necessary to be considered as one of the non-pharmacological complementary therapies to reduce the pain and increase the hope which, in turn, will improve the living conditions and purposefulness of the elderly

    Keywords: Laughter therapy, Hope, pain intensity, elderly
  • mohammadhosein asoodeh, farshad mohsenzadeh, kyanoosh zahrakar Pages 13-26

    Meaning in life seems to be a significant factor in characterizing the elderly’s well-being, health and quality of life. However, meaning in life has scarcely been covered by researchers. Hence, the main purpose of this study was to investigate the effectiveness of life review based group counseling on meaning in life in the elderly. This study was a quasi-experimental of pretest-posttest and control group with a follow-up design. The statistical population consisted of all the aged the member of community centers in Tehran, Iran, of which Omid and Melal were selected randomly. It was convenience sampling through which the statistical samples were selected in that selected among people who had been scored less than the cut-off point in Crumbaugh and Maholick's Purpose in Life Test were eight participants from each community center. Life review intervention was performed through 15 weekly 90-minute sessions. Having been undergone through the Analysis of Covariance, the results demonstrated that the life review intervention has a significant effect on meaning in life in the elderly (p < 0.05). Accordingly, it can be concluded that the life review can be utilized by psychologists and counselors as an effective therapy for the elderly.

    Keywords: Group counseling, life review, meaning in life, elderly
  • Ezatolah Ghadampour, sirous moradizadeh, Mohammad Shahkarami Pages 27-38

    The growth of the elderly papulation has gradually caused researchers and experts to confirm the importance of taking into consideration the elderly’s health and to recommend the provision of necessary facilities and the presentation of special services. Thus, the aim of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness training on increasing happiness and improving the quality of life in the elderly in Khorramabad, Iran. The current research was a quasi-experimental of pretest-posttest with control group design. The statistical population consisted of all the elderly in nursing homes located in Khorramabad in 2017, among whom the statistical sample were selected based on inclusion criteria and assigned randomly into experimental (n=12) and control (n=12) groups. Used to measure the variables were the Oxford Happiness and the World Health Organization Quality of Life Questionnaires. Data were analyzed using multivariate covariance analysis. It was post-test phase conducted after the intervention was presented. Results indicated that after the effect of pre-test on the variables was controlled, it was seen that there is a significant difference between the experimental and control groups in the post-test phase (P<0.001). Hence, the mindfulness training resulted in the increase of happiness and the improvement of quality of life in the experimental group in comparison with the control group. The results reveal the necessity of utilizing mindfulness training plan to improve the quality of life and to enhance the happiness in the elderly. Therefore, mindfulness training is suggested to be applied in psychological services delivered for the elderly.

    Keywords: Mindfulness, happiness, quality of life, elderly
  • Roholah Yadegari, Mojgan Hayati, Majid Yousefi afrashteh Pages 39-50

    In all societies, especially the Iranian society, elderly people are from specific groups and need attention. Among the variables that are important in the elderly group is their obsessive thinking about death. The purpose of this study was to investigate the relationship between spiritual health and religious orientation with obsessive-compulsive disorder in the elderly by mediating the power of tolerance of ambiguity. This is a descriptive-correlational study. The population of this study included elderly people in Zanjan in 1396; Of these, 250 of them were selected using available sampling method. Following ethics and secrecy were completed at first a brief mental status questionnaire and then Palutzian-Elison’s spiritual health, the ambiguity tolerance ability of McLean, Abdul-Khaleq’s death obsession and the religious orientation of Allport. Then, descriptive and inferential statistics-multiple regression-findings were analyzed. The results showed that death obsession with religious health had a negative relationship (-0.41) with a negative religious (-0.28) and religious orientation (0.15) internal religious orientation. Spiritual health and external religious orientation in the prediction of obsessive-compulsive disorder had an exploratory role. Finally, the mediating role of the power of tolerance of ambiguity was confirmed. The results of this study can be effective in understanding the age and the challenges of this group and help directly in elderly counseling.

    Keywords: Spiritual health, Religious Orientation, death obsession, ambiguity tolerance ability
  • Rozita Parpaee, Keivan Kakaberaei Pages 51-59

    Due to the rapid growth of the elderly population in the 21st century, especially in developing countries, it seems necessary to pay attention to fulfilling the elderly’s physical and psychological needs. Hence, the present study aimed to investigate the effectiveness of group logo therapy on social adjustment, loneliness and general health in the elderly. The current research was a quasi-experimental of pretest-posttest and control group design. The statistical population included all the 60-80 years old elderly who resided in nursing homes in Tehran, Iran in 2018. Selected through convenience sampling method and inclusion criteria were 30 elderly assigned randomly in experimental (n=15) and control (n=15) groups. The control group did not receive any intervention. The experimental group received an interventional program of eight 90-minute sessions. Data were collected using Social Adjustment (Bell), loneliness (Peplau & Curtona) and General Health (Russell, Goldberg & Hillier) Questionnaires. Having been undergone using mean, standard deviation, and multiple covariance analyze, the results indicated that there is a significant difference between experimental and control groups in the post-test phase in terms of adjustment, loneliness and general health (P<0.001). Therefore, it can be concluded that logotherapy appears to be effective on improving social adjustment, reducing loneliness and enhancing general health in the elderly.

    Keywords: Logo therapy, social adjustment, Loneliness, general health elderly
  • Seyed Younes Mohammadi, Honia Kamali Pages 61-72

    Due to the rapid growth of the elderly population in the 21st century, especially in developing countries, pay attention to the physical and psychological needs of the elderlies is essential. The goal of present study was to study the Effectiveness of group logo therapy on social adjustment, loneliness and general health of elderly. This semi-experimental research was conducted with pre-posttest design with an experimental and a control group. Population was all elderly who were a member of the daily elderly center in Tehran in 2018. For the purposes of the research, 30 elderly were selected and randomly assigned to experimental and control groups (n=15 each). The control group did not receive any intervention. An interventional program of experimental group (group logo therapy) was performed in 10 sessions of 90 minutes. To collect data, the questionnaire on social adjustment Bell (1962), loneliness Russell, Peplau & Curtona (1980), General Health Questionnaire (GHQ) Goldberg & Hillier (1979( were used. The data were analyzed and represented as mean, standard deviation, and covariance. Findings showed that there is significant differences between 2 groups in adjustment,loneliness and general health (P<0.01). therefore can be concluded that logo therapy is effective on enhancing social adjustment, reducing loneliness and enhancing general health of elderly.

    Keywords: logo therapy, social adjustment, loneliness, general health, elderly
  • Behzad Mohammadi Orangi, Shahab Parvinpour, Alireza Shirini Pages 73-82

    Due to the ever growing population of the elderly, improving their psychological characteristics such as depression, anxiety and selective attention seems to be necessary. Hence, this study aimed to investigate the effectiveness of eight-week aerobic rhythmic exercise along with music on depression, anxiety and selective attention in the elderly men in Ardebil, Iran. The current research was a quasi-experimental of pretest-posttest and control group design. Selected through convenience and voluntary sampling methods were Twenty eight participants with an average age of 67 (SD=5.59) who were assigned randomly into experimental (n=12) and control (n=12) groups. Study tools included Beck's Depression, Beck's anxiety and Strop’s selective attention questionnaires. It was experimental group for whom Aerobic training along with music were presented in eight one-hour sessions, 3 sessions a week. Data were analyzed through SPSS-22 using Covariance Analyze. Results indicated that all three variables including selective attention (P<0.001), depression (P=0.02), and anxiety (P<0.001) the experimental group had a significant improvement in the post-test compared to the pre-test, although this was not the case for the control group (P>0.05). According to the findings, it can be concluded that Aerobic is expected to improve selective attention through creating harmony and combining movements and performance. Besides, the combination of Aerobic and music seems to be effective on decreasing depression and anxiety.

    Keywords: Aerobic training, music, Depression, anxiety, selective attention