فهرست مطالب

فناوری حمل و نقل - پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه فناوری حمل و نقل
پیاپی 25 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید علیدادی، محمد مهدی خبیری* صفحه 1
    نگاهی به وضعیت کنونی عملکرد مخلوط های آسفالتی در روسازی راه ها و خرابی های ترک خوردگی در آن نشان می دهد مصالح سنتی آسفالتی جوابگوی بارهای ترافیکی و محیطی نبوده و باید بر پایه دانش و تجربه فناوری ها، راهکارهای جدیدی ارایه و با به کارگیری مصالح نوین در این صنعت تحول ایجاد نمود. تولید انواع الیاف در سال های اخیر در کشور و امکان بازیافت الیاف و کاهش هزینه از جمله عواملی هستند که اجرای آسفالت الیافی در کشور را فراهم آورده اند. بنابراین تحقیق در زمینه کاربرد این مصالح فناورانه از نظر فنی و اقتصادی می تواند راهگشا و نقطه آغاز رویکرد به استفاده بیشتر از این مصالح باشد. در این مقاله، ضمن معرفی صنایع تولیدی الیاف، به صورت اجمالی وضعیت تحقیقات انجام شده در خصوص این نوع مصالح بررسی شده است. نتایج نشان می دهد افزایش الیاف شیشه و کربن مقاومت مخلوط آسفالتی را %15 بهبود می بخشد، ولی استفاده بیش از اندازه از آنها اثر معکوس دارد. نتایج آزمایش ها نشان می دهد مدول ارتجاعی مخلوط آسفالتی با الیاف به طور متوسط %15 بیشتر از مخلوط آسفالتی بدون الیاف است.
    کلیدواژگان: الیاف شیشه، الیاف کربن، مخلوط آسفالتی، عملکرد مقاومتی، پارامترهای اختلاط حجمی
  • امید تی تی دژ، سید محمدحسین تائب موسوی*، محمد نبی پور صفحه 13
    یکی از راهکارهای موثر برای کاهش مشکلات ترافیکی، ارتقای حمل ونقل هوشمند کالا می باشد. سیستم حمل ونقل هوشمند، فرصتی برای بهبود وضع موجود شبکه حمل ونقلی فراهم ساخته و استفاده از حمل ونقل هوشمند کالا می تواند به افزایش ایمنی سفر، امنیت محموله و کاهش زمان تاخیر، منجر گردد. هدف این تحقیق بررسی امکان تطبیق شرایط حمل ونقل هوشمند کالا، برای وسایل نقلیه سنگین در بندر امیرآباد می باشد. در این راستا، راهکارهای ممکن، مورد مطالعه قرار گرفته و از طریق روش های تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، مناسب ترین راهکارها انتخاب شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد از بین راهکارهای هوشمندسازی، توزین در حال حرکت وسایل نقلیه سنگین، بیشترین اولویت را داشته و پس از آن سیستم نوبت دهی هوشمند برای ورود به بندر، مانیتورینگ وضعیت کالا، استفاده از سیستم شناسایی خودکار و سیستم برنامه ریزی مسیر اولویت یافتند.
    کلیدواژگان: حمل و نقل کالا، هوشمند سازی، بندر امیرآباد، روش تحلیل سلسله مراتبی
  • علیرضا آقایی فر، محمدحسین نژاد، مهناز عابدی* صفحه 23
    یکی از آسیب های سیستم ریلی ارتعاشات ناشی از تردد قطارها می باشد که از طریق زمین بر ساختمان های مجاور ریل تاثیر می گذارد. البته با توجه به گسترش سیستم ریلی و افزایش سرعت قطارها به خصوص در بافت فرسوده شهری مجاور قطارشهری، اهمیت بررسی اثر ارتعاشات زمینی قطار بیشتر نمایان می شود. در اینجا کاربرد لایه های میراگر که در زیر خط ریلی یا در زیر فونداسیون ساختمان ها پهن می شود تا این ارتعاشات ریلی کاهش یابد بیان شده است. توضیحات مدل اجزای محدود سیستم ریلی و ساختمان مجاور ریل با و بدون استفاده از لایه های میراگر آمده است. در نهایت پیشنهاد شده است در موارد مشابه در صورتی که مدل نرم افزاری آسیب به ساختمان مجاور ریل را مطرح کند از لایه های میراگر معرفی شده استفاده شود.
    کلیدواژگان: ارتعاشات ریلی، لایه میراگر، فونداسیون ساختمان، مدل نرم افزاری
  • حسین حق شناس، رقیه عبداللهی*، علی عبداللهی صفحه 31
    داده های به دست آمده از تردد شمارها که پیوسته در سال جمع آوری می شود، اطلاعات ارزشمندی است که می توان از آن برای محاسبه پارامترهای ترافیک استفاده نمود. از پارامترهای ترافیک کلیدی که در طراحی راه ها مورد استفاده قرار می گیرد، ضریب ساعت اوج و تشخیص چندمین ساعت اوج جهت طراحی راه می باشد. روش ارایه شده آیین نامه های طراحی راه و مهندسی ترافیک که بر اساس مطالعات میدانی در آمریکا می باشد، استفاده از سی امین ساعت اوج است. هدف از این پژوهش استفاده از اطلاعات دستگاه های هوشمند ترددشمار در تخمین پارامترهای ترافیک در چند راه ایران با شرایط توپوگرافی، کاربری و ترافیک متفاوت است. در این پژوهش اطلاعات ترافیک هفت محور مختلف بررسی شدند و اطلاعات ثبت شده در ترددشمارها در سال 1392 برای آنها جمع آوری گردید. با استفاده از مجموع ترافیک سالیانه، پارامتر AADT به صورت حجم همسنگ سواری محاسبه شده و سپس با محاسبات ریاضی روی نمودارهای نزولی حجم ترافیک بر اساس ساعات اوج، ساعت اوج طراحی به دست آمده و بر اساس آن ضریب ساعت اوج k بدست آمد. نتایج حاکی از آن است که درصد وسایل نقلیه سنگین، نوع راه و هدف سفر غالب آن از مهم ترین عوامل موثر بر ضریب ساعت اوج هستند.
    کلیدواژگان: تردد شمار، ضریب ساعت اوج k، ساعت اوج طراحی، ITS، AADT
  • فهیمه نامور، فاطمه معینی فر، شهدیه زارعیان جهرمی* صفحه 41
    پس از گذشت چند دهه از روند برنامه ریزی حمل ونقل پایدار در بیشتر شهرهای کشورهای توسعه یافته، این مفهوم در ایران با توجه به اهمیت آن در توسعه شهری هنوز فاقد رویکرد و چارچوب مشخصی است. در واقع برنامه ریزی حمل ونقل پایدار الگویی است که در دهه های اخیر به دنبال ناکارآمدی سازوکارهای پیشین حمل ونقل در مجامع بین المللی و به ویژه در کشورهای در حال توسعه به منظور دست یابی به اهداف شهر پایدار مطرح گردیده است.این پژوهش درصدد شناسایی مفهوم و ویژگی های حمل ونقل پایدار و بررسی وضعیت حمل ونقل پایدار در کلان شهر شیراز و ارایه راهکارهایی در جهت تحقق اهداف حمل ونقل پایدار در کلان شهر شیراز با تکیه بر مطالعات اسنادی و میدانی است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و بر اساس هدف، از نوع مطالعات کاربردی است. نتایج معیارها و شاخص های مورد بررسی از نظر جامعه آماری این پژوهش نشان از وضع نامطلوب آنها بر مبنای اصول حمل ونقل پایدار در کلان شهر شیراز دارد؛ در واقع اولویت اصلی جامعه آماری تحقیق جهت رفع نیازهای روزمره بهره گیری از وسایل نقلیه شخصی است. از این رو بر پایه مبانی نظری این پژوهش جهت دست یابی به حمل ونقل پایدار ضروری است مدیران شهری شیراز نسبت به بهره گیری از شاخص های حمل ونقل پایدار و بومی سازی آن بر مبنای ویژگی های کلان شهر شیراز اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، حمل ونقل، پایداری، کلان شهر شیراز
  • مکانیابی دوربین نظارت تصویری با استفاده از GIS / مطالعه موردی: محور تهران- بازرگان
    رضا بیابانی اردکانی* صفحه 51
    استفاده از دوربین های نظارت تصویری1 امروزه یکی از موثرترین روش های جمع آوری اطلاعات در جوامع پیشرفته است. این ابزار مفید به مدیران و کارشناسان، توانایی دسترسی تصویری به کلیه مسیرها و در نهایت پردازش آنها را می دهد تا بر اساس آن تصمیمات مقتضی جهت هدایت روان ترافیک، ارتقاء سطح ایمنی، کاهش تصادفات،... را اتخاذ نمایند. در این مطالعه با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و تجزیه و تحلیل های فضایی در محور مهم و ترانزیتی تهران- بازرگان مطابق با راهنمای بکارگیری سامانه های نظارت تصویری در جاده ها هماهنگ با سایر اجزای ITS به ارزیابی و انتخاب بهترین مکان برای استقرار آنها پرداخته شده است. شاخص های مورد بررسی شامل: نرخ تصادفات، نسبت تردد به ظرفیت، کریدور اصلی بودن، وجود دسترسی و تقاطع در محور، وجود عوارضی، میزان تخلفات در واحد طول معبر، درصد وسایل سنگین به کل ترافیک و...می باشد که پس از امتیازدهی و ارزیابی آنها، برای قطعات محور فوق سطح نظارت مورد نیاز مشخص می گردد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، مکان یابی، نظارت تصویری، ITS
  • آرسام صلاحی مقدم*، محمدرضا احدی صفحه 59
    نیاز به سیستم های مدیریت بحران در طول زمان به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. یک بحران می تواند فاجعه بزرگی در بسیاری از بخش های جامعه پدید آورد که شامل بلایای طبیعی (زمین لرزه، سونامی، گردباد، آتش، سیل و غیره)، حملات تروریستی یا خرابکاری (انفجار، آدم ربایی و غیره)، حوادث (انفجار، آلودگی اضطراری، تصادفات خودرو و غیره) و اختلالات فناوری باشد. همه اینها، نمونه هایی از موقعیت های اضطراری و غیر قابل پیش بینی هستند که می تواند منجر به صدمات شدید شوند مگر این که بلافاصله پس از وقوع حوادث، اوضاع تحت کنترل قرار گیرد.
    هدف از این مقاله ارایه تعریف مشترکی برای جامعه پژوهشگران و بخش اجرایی در حیطه برنامه ریزی و مدیریت بحران می باشد. حوزه مطالعه در این مقاله، سیستم های مدیریت بحران در حوزه ایمنی حمل ونقل می باشد. وظیفه این سیستم ها شناسایی، ارزیابی، کمک به اداره وضعیت بحران و همچنین سازماندهی و ارتباط بین همه طرف های درگیر در اداره و کنترل بحران را شامل می شود. این سیستم، منابع مرتبط به مدیریت و دستیابی به اطلاعات مورد نیاز ارگان های ذیصلاح در حوزه مدیریت، برنامه ریزی و کنترل بحران را با حوزه های مختلف از جمله مدیریت، برنامه ریزی و کنترل ترافیک در بحران پیوند می زند. این تحقیق حاوی ملزومات غیررسمی در حوزه سیستم مدیریت بحران (CMS) و چندین مدل به شرح زیر است: 1- مدل مدیریت بحران در حوزه حمل ونقل و تصادفات، 2- مدل پیش بینی احتمال تصادفات خودروها در حوزه سیستم مدیریت بحران، 3- مدل راه اندازی سیستم مدیریت بحران ویژه در خصوص تصادفات خودرو (CCCMS)، 4- تشریح ساختار فیزیکی سیستم مدیریت بحران در تصادفات خودرو CCCMS ) Car Crash CMS)، 5- مدل ارایه طرح های قابل اجرا در بخش CCCMS .
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، مدلسازی، تصادفات رانندگی ایمنی
|
  • M.Alidadi, M.M.Khabiri* Page 1
    Attitude to the current status of the asphalt mixtures performance in road pavement and cracking failures show that traditional asphalt materials can not meet the environmental and heavy traffic requirements and innovation should be created by knowledge and experience technologies of the new strategies and application of new materials in the industry.
    Fiber asphalt is provided in the country because of production of fiber types in the recent years in the country and it provides the possibility of recycling asphalt and reductions of cost implementation; therefore, research in the application of this technological material in of technical and economical terms could solve the problem and can be a starting point of this approach for using these materials.
    In this article, the fiber manufacturing industry is introduced in brief, the previous research about this kind of materials are investigated. The results show that increase in glass and carbon fiber can improve resistance of asphalt mixture by %15, but excessive use of them has a negative effect. The results show that the modulus of elasticity of asphalt mixture with fiber %15 is higher than asphalt mixture without fibers. Mechanical structure of asphalt fibers were also examined.
    Keywords: Glass Fibers, Carbon Fibers, Asphalt Mixture, Marshal Stability, Volumetric mixing Parameters
  • O. Titidezh, S.M.H. Taebmusavi*, M. Nabipour Page 13
    One of the main strategies to reduce traffic problems is promoting intelligent transportation of goods. Intelligent Transportation System provides an opportunity to improve the existing transportation system and the use of intelligent transportation of goods can increase cargo and travel safety, and reduce latency. The purpose of this study is to explore the possibility of implementing intelligent transportation of goods for heavy vehicles in Amirabad port. In this context, possible solutions have been studied and through the Analytic Hierarchy Procedure (AHP), the most appropriate strategies have been Selected. The results show that among different ways which exist to make the system intelligent, weighing heavy vehicles while moving has the highest priority and after that the intelligent system for entering the port, monitoring products status, the use of automatic identification system and route planning system were priorities.
    Keywords: AmirAbad Port, Transport of Goods, Analytic Hierarchy Procedure
  • A. Aghaeifar, M.H. Nejad, M. Abedi* Page 23
    One of the problems of the rail system is the vibrations induced train movements which affects on neighboring structures. The importance of the rail vibration studies is increasingly obvious, regarding to the extension of rail system and increase in trains’ speed. This paper reviews the usage of damping layers under the rails or structures’ foundations which can reduce the vibrations. The explanations of the infinite model of rail syatem and its neighboring structures with/ without using damping layers are provided. Finally, it is recommended to use damping layers, if the model shows the possible damage to the neighboring structures.
    Keywords: Rail Vibrations, Damping Layer, Structure's Foundation, Software Model
  • H. Haghshenas, R. Abdollahi*, A. Abdollahi Page 31
    Data obtained from traffic count that collected continuously is valuable information for calculation of the traffic parameters. The analysis hour (an appropriate hour for road design) and K-factor (the proportion of AADT that occurs during the peak hour) are the key traffic parameters in the road design process. The method proposed by Highway Capacity Manual and AASHTO geometric design manual based on field studies in America, is the thirtieth peak hours. The purpose of current study is the use of intelligent traffic counts data, to estimate the parameters of the traffic in seven roads with different conditions, topography, users and traffic. In this study, seven roads were analyzed and traffic data and traffic count were collected during 1392. By using total annual traffic equivalent car volume AADT calculated and then analysis hour and the K-factor mathematically calculated based on graphs of descending traffic hours. The results indicate that the percentage of heavy vehicles, the type of road and the main purpose of the trip important factors affect on analysis hour and k-factor.
    Keywords: Traffic Count, Peak Hour Factor (K), Peak Hour Design, ITS, AADT
  • F. Namvar, F. Moeenifar*, S. Zareian Jahromi Page 41
    After several decades of sustainable transport planning process in developed countries, the importance of this concept of urban development, approach and framework is still lacking in Iran. The sustainable transport planning is the model that have been proposed to following the inefficiency of former transport mechanisms, the international community, and particularly in developing countries, in order to achieve the goals of sustainable city. This study sought to identify the meaning and characteristics of sustainable transport and check the status of sustainable transport in Shiraz and guidelines for achieving the goals of sustainable transport relying on documentary and field studies. This study is a descriptive - analytical methods relying on documents – Library and the study is practical. The results of the evaluation criteria and indicators of the population of this research, show the unfavorable situation on the principles of sustainable transport in Shiraz. The main priority for the statistical community to meet the needs of the everyday use of private vehicles. Hence, on the basis of theoretical research, to achieve sustainable transportation, urban management have to use indicators for sustainable transport and localization of the characteristics to the city.
    Keywords: Transportation, Sustainability, Shiraz
  • R. Biabani Ardakani* Page 51
    Today, using surveillance cameras is one of the most effective methods of data collection in developed communities. Through these equipments, authorities have visual access to all of the routes and they can process them to take the required decisions in order to guide the traffic, improve safety, decrease accidents, etc. In this paper, the evaluation and selection of the best locations for installation of these equipments is studied through using GIS and spatial analysis of Tehran- Bazargan route which is one of the most important transit routes of the country, based on the guideline for application of visual surveiiance systems on roads in accordance with other ITS components. The criteria for this study are the rate of accidents, ratio of traffic to capacity, being the main corridor, existence of access, junction and tollgate, the rate of violations per unit length, percentage of heavy vehicles. These criteria are scored and evaluated, then the required level of monitoring for the different sections of the route is determined.
    Keywords: Geographical Information System (GIS), Locationing, Visual Surveillance, Intelligent Transportation System (ITS)
  • A. Salahi Moghadam*, M.R. Ahadi Page 59
    The intent of this study is to propose a comprehensive (same) definition of crisis management understandable for all researchers and authorities. The case study of this research came from crisis management systems of road transport area. These systems include identification, evaluation, and handling a crisis situation by orchestrating the communications among all parties involved in the crisis. This is done through resource management and allocation, and by providing access to relevant crisis-related information to authorized users. The systems (models) proposed herein are:1) To explain the characteristics of a crisis management model in the context of road transport and traffic accidents
    2) To predict the probability of crash occurrence
    3) To operate a specific crisis management system used for traffic accidents
    4) To describe physical attributes of a crisis management system for traffic accidents
    5) To present an ultimate model which is applicable for the area of CCCMS.
    Keywords: Crisis, Models, Car accident, Safety