فهرست مطالب

فناوری حمل و نقل - پیاپی 24 (بهار و تابستان 1394)

نشریه فناوری حمل و نقل
پیاپی 24 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهناز فضلی، محمدحسین پور، محمد کبگانی صفحه 1
    همزمان با اوج گیری صنعتی شدن شهرها و حضور مسلط خودرو بر بافت های شهری، کیفیت محیطی مناطق شهری به ویژه بخش مرکزی و تاریخی شهرها افول نموده و موجب بروز معضلات دسترسی و جابجایی، تداخل شدید سواره و پیاده و تضییع حقوق کاربران غیر سواره گردید. بکارگیری راهبردهای حمل ونقل پایدار همچون دوچرخه سواری و پیاده روی یکی از راه حل های عملی التیام بخش مشکلات این بافت هاست که نقش بسزایی در کاهش هزینه های سفر، افزایش کارایی اجتماعی، ایمنی و امنیت شهروندان، کاهش آثار مخرب زیست محیطی، سلامتی و... دارد. در این نوشتار با استفاده از روش تحقیق توصیفی - تحلیلی پس از جمع بندی وضعیت دسترسی و جابجایی در بخش مرکزی شهرها، شیوه های پایدار نظام حرکتی مبتنی بر پیاده روی و دوچرخه سواری جهت انطباق هرچه بیشتر با ویژگی های فیزیکی این بخش از شهرها پیشنهاد شده است. به منظور پیاده سازی اثربخش راهبردها، برخی از خدمات سیستم های حمل ونقل هوشمند (ITS) جهت پشتیبانی و حفظ ایمنی کاربران این دو مد حرکتی ارایه شده است. بکارگیری مناسب و بجای هر یک از این فناوری ها با توجه به ساختار فیزیکی و عملکردی معابر بخش های مرکزی شهرها نقش بسزایی در حفظ ایمنی عابران پیاده و دوچرخه سواران در برخورد و عبور از مسیرهای سواره ایفا می نماید.
    کلیدواژگان: بافت های مرکزی شهر، راهبردهای حمل ونقل پایدار، پیاده روی، دوچرخه سواری، سرویس های ITS
  • امیرمسعود رحیمی، محمدرضا احدی*، وحید عباسی صفحه 11

    سرعت غیرمجاز عامل اصلی 85 درصد تصادفات جاده ای مرگباراست. بنابراین کنترل سرعت در جاده ها می تواند مداخله ای امیدبخش در کاهش تعداد جراحات و تلفات جاده ای باشد. این مقاله به بررسی نقش بازدارندگی دوربین های ثبت تخلف سرعت نصب شده در آزادراه زنجان- تبریز در وقوع تصادفات جاده ای با استفاده از تحلیل های آماری پرداخته و سپس روند تاثیر آن بر کاهش تصادفات در آینده را با استفاده از مدلسازی در گروه ARIMA از تکنیک سری های زمانی نیز مورد سنجش قرار داده است. نتایج تحلیلی نصب دوربین در آزادراه زنجان-تبریز نشان دهنده کاهش (3±20%) در سرعت متوسط وسایل نقلیه عبوری، همچنین کاهش (4±30%) در تخلف سرعت مجاز شده و نهایتا حداکثر سرعت غیرمجاز ثبت شده را نیز کم نموده است.

    کلیدواژگان: دوربین کنترل سرعت، مدیریت سرعت، سرعت غیرمجاز، متوسط سرعت، تحلیل سری زمانی، سامانه ثبت تخلف
  • بررسی مدل های برآورد هزینه های چرخه عمر در خطوط ریلی
    نیلوفر مین باشی، مرتضی باقری صفحه 29
    هدف از این مقاله بررسی مدل های موجود برای برآورد هزینه های چرخه عمر خطوط ریلی است. مهم ترین فاز در چرخه عمر خطوط ریلی فاز بهره برداری است که وابستگی بالایی به نحوه نگهداری و تعمیرات دارد. برآورد هزینه های چرخه عمر، مدیریت زیرساخت را قادر می سازد تا راهبردهای مختلف تعمیراتی را از نظر هزینه مقایسه نموده و در عین حال راهبردی را که تمامی الزامات قابلیت اطمینان، آماده به سرویس بودن، تعمیرپذیری و ایمنی را برآورده می سازد انتخاب نماید. در این مقاله سه مدل اصلی برآورد هزینه های چرخه عمر برای خطوط ریلی شامل مدل: زوتمن، پاترا و آندراده بررسی می شوند. همچنین محدودیت های اصلی در بکارگیری برآورد هزینه های چرخه عمر که نبود داده های قابل اطمینان و پیچیدگی زوال اجزای خطوط ریلی است، شناسایی گردیده اند. روش انجام این تحقیق مرور ادبیات و رویکرد نویسندگان به صورت کیفی است.
    کلیدواژگان: برآورد هزینه های چرخه عمر، برنامه ریزی تعمیرات خطوط، مدل های هزینه چرخه عمر در زیرساخت ریلی
  • نوید نبیون، محمد مهدی خبیری صفحه 39
    امروزه تخلیه ضایعات مختلف کارخانجات صنعتی به ویژه گرد و غبارهای تولید شده در آنها، به یک مشکل بزرگ تبدیل شده است. این مواد موجب آلودگی محیط زیست اطراف محل تخلیه به دلیل غیرقابل تجزیه بودنشان می شوند. در سال های اخیر، کاربرد ضایعات صنعتی در ساخت راه در کشورهای صنعتی و کشورهای در حال توسعه اهمیت بسیاری یافته است. اگر این مواد بتواند به طور مناسبی در ساخت راه استفاده شود، آلودگی و مشکلات انهدام آنها کاهش می یابد. خاکستر بادی، غبار کوره سیمان، سنگ گچ فسفر و پودر فریت، همگی ضایعات کارخانجات صنعتی هستند که در صورت استفاده آن در آسفالت نه تنها می توان به آسفالتی متفاوت و با کاربردی متفاوت دست یافت بلکه می توان تا حد زیادی مشکلات زیست محیطی حاصل از دپوی آن را کاهش داد. در این مطالعه به بررسی دقیق تر این ضایعات و به ویژه فریت و کاربرد آن در صنعت و خواص و عملکرد فرومغناطیسی آن در مخلوط های آسفالتی پرداخته می شود. در واقع وقتی در مخلوط حاوی فریت، یک میدان خارجی اعمال شود، امکان جهت گیری همه ممان های دوقطبی در یک جهت از میدان فراهم می شود و می توان به آسفالت فرومغناطیس دست یافت. به علاوه، روسازی مغناطیسی را می توان به واسطه استفاده از کویل های (پیچک های) رسانا در روسازی به دست آورد که به یک مدار الکتریکی تعبیه شده در روسازی متصل هستند و هم جریان مستقیم و هم متناوب دارند. این کویل ها یک میدان مغناطیسی به وجود می آورند که با نزدیکی یا عبور شاسی فلزی وسیله نقلیه، فعل و انفعال نشان داده و جریان های گردابی ایجاد می کند. این فرایند رایج ترین روش شناسایی وسیله نقلیه است که به نام حلقه های القایی نیز نامیده می شود و کاربردهایی نیز می تواند داشته باشد برای مثال شارژ باتری اتومبیل به وسیله اثر القایی. با توجه به توسعه وسایل الکتریکی و کاربردهای استفاده از میدان های مغناطیسی حاصل از روسازی مغناطیسی می توان به قابلیت های جدیدی در سیستم های حمل ونقل هوشمند دست یافت. از سوی دیگر، فریت ها می توانند تشعشع ریزموج را توسط گرمایش سریع جذب کنندبنابراین این امکان فراهم می آید که حرارت توسط ریزموج ها به مخلوطی که حاوی ذرات فریت است انتقال یابد. این ویژگی، امکان استفاده از مخلوط های آسفالت با محتوی فریت را برای ذوب کردن برف و یخ، همچنین تعمیر مخلوط «در محل» توسط گرمایش ریزموج، مهیا می سازد. جهت تعیین مشخصات مکانیکی و حساسیت رطوبتی مخلوط آسفالتی حاوی فیلر فریت، نمونه هایی نیز آماده و آزمایش های مربوطه انجام گرفت که نتایج حاصل نشان می دهد، استفاده از فریت به عنوان فیلر در مخلوط آسفالتی مشخصات مکانیکی و مقاومتی خوبی را نتیجه می دهد و حاکی از دوام بالای مخلوط در برابر رطوبت و نیز چسبندگی بهتر و یکنواخت تر آن با قیر دارد.
    کلیدواژگان: ضایعات صنعتی، فریت، آسفالت فرومغناطیسی
  • مهدی روانشادنیا، فاطمه جزووزیری صفحه 49
    با توجه به آمار بالای تصادفات در راه های کشور و نیز پیشرفت های شگرف جهانی در زمینه تجهیزات هشداردهنده و کنترل هوشمند و اثربخشی آنها، نیاز به نصب و راه اندازی این تجهیزات در کشور امری ضروری است. از سوی دیگر با توجه به هزینه های نسبتا بالای این تجهیزات باید محورهای مهم تر را به نحوی اولویت بندی نمود که تمامی معیارهای اصلی در نظر گرفته شود تا بیشترین اثربخشی حاصل شود. بنابراین در این مقاله با بکارگیری روش تصمیم گیری چند معیاره ELECTRE و کدنویسی آن در Fortran، پرترددترین محورهای کشور رتبه بندی شده اند. نتایج نشان می دهد آزادراه تهران- کرج اولویت اول را برای نصب و پیاده سازی تجهیزات حمل ونقل هوشمند جاده ای داراست.
    کلیدواژگان: حمل ونقل هوشمند (ITS)، تصمیم گیری چندمعیاره، ELECTRE، اولویت بندی محورها، آزادراه تهران، کرج
  • الهه حاج هاشمی، سیدمهدی تشکری هاشمی، سمیه سودمند صفحه 63
    این مقاله با هدف بررسی اثرات دوربین های کنترل سرعت در کاهش تصادفات جاده ای با محاسبه فاکتورهای مداخله گر1 و انتخاب گروه های مرجع مناسب صورت می گیرد. روش همسان سازی بر اساس نمره P2 برای انجام این کار استفاده می شود. انجام همسان سازی بر اساس نمره P و استفاده از این روش منجر به تسهیل روند انتخاب نمونه برای گروه کنترل می گردد. همسان سازی با استفاده از برنامه psmatch2 در نرم افزار STATA قابل انجام خواهد بود. مطالعه موردی انجام شده برای 771 سایت و 4787 سایت به ترتیب برای نمونه های گروه مورد3 و گروه کنترل4 در یک دوره 9 ساله در انگلستان می باشد. روش PSM کاهش قابل توجهی در تعداد تصادفات با هر نوع شدتی در سایت های دوربین سرعت را نشان می دهد. دوربین های سرعت در کاهش تعداد تصادفات تا فاصله 200 متری از سایت دوربین بیشترین تاثیر را دارند و هیچ شواهدی از مهاجرت تصادف در اطراف سایت دوربین مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: همسان سازی، فاکتورهای مداخله گر، دوربین کنترل سرعت، تصادفات جاده ای
  • سامان سروری قره آغاج، اعظم دخت صفی صمغ آبادی صفحه 81
    پیچیدگی عملیات فرودگاهی و افزایش پرواز ها در فرودگاه های پرتردد موجب شده مساله تخصیص گیت های فرودگاه به پرواز ها از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. در این میان پروازهایی وجود دارد که دارای شرایط خاص از قبیل مسافران اورژانسی، توانخواه، تشریفات و... می باشند که اصطلاحا پروازهای خاص نامیده می شوند. با افزایش پروازها و ارایه خدمات متنوع تر، برای کسب رضایت بیشتر مسافران و کاهش هزینه های فرودگاه باید به پروازهای خاص توجه بیشتری نمود. نیاز به تجربه و تخصص افراد خبره برای تخصیص بهتر این پروازها سبب شد تا در این تحقیق استفاده از سیستم خبره جهت رفع نیاز فرودگاه و تعدیل حل مساله پیشنهاد شود. اما سرعت عمل پایین سیستم خبره برای مسایل بزرگ و عدم اطمینان از تولید جواب بهینه، سبب شده است در این تحقیق به تنهایی از سیستم خبره استفاده نشود. از این رو پیشنهاد می شود برای تخصیص پروازهای خاص از سیستم خبره و برای تخصیص سایر پروازها از الگوریتم های فراابتکاری چندهدفه استفاده شود.
    برای تهیه سیستم خبره، دانش فرد خبره در خصوص پروازهای خاصی که دارای مسافران اورژانسی، توانخواه و VIP هستند و پروازهایی که نیاز به سوختگیری و تعمیرات فوری دارند توسط مهندس دانش جمع آوری شد و سیستم خبره، با استفاده از برنامه نویسی ویژوال بیسیک و کلیپس با خروجی های اکسل طراحی گردید. اطلاعات پروازهای خاص و معمولی توسط شرکت های هواپیمایی به ترتیب وارد سیستم خبره و الگوریتم فراابتکاری MOPSO معرفی شده در مقاله سروری ]4[ می شوند و عملیات تخصیص انجام می پذیرد. برای سنجش راهکار پیشنهادی، نتایج حل مساله با ترکیب سیستم خبره و الگوریتم MOPSO با نتایج موجود در مقاله سروری ]4[ مقایسه شد. مقایسه نتایج حاکی از کاهش هزینه ها و بهبود اهداف، با استفاده از مدل پیشنهادی در زمان معقول می باشد.
    کلیدواژگان: فرودگاه، سیستم خبره، مساله تخصیص گیت، مسافر اورژانسی، توانخواه
|
  • B.Fazli, M.Hosseinpour, M.Kabgani Page 1
    Simultaneously with escalation of industrialization in the cities and the dominant presence of vehicle on the urban texture environmental quality especially of urban areas¡ the historic and central part of cities decline and lead to problems of access and transportation¡ severe interaction of car and pedestrians and violation of Non-motorised users rights in the space. Use of sustainable transport strategies such as cycling and walking is one of the practical solutions to heal the problems of this texture that play a great role in reducing travel costs¡ increased social efficiency¡ safety and security of citizens¡ reduce the damaging effects of environmental¡ health and etc. This paper summarizes the status of access and mobility in inner cities sustainable modes of walking and cycling more and more to accommodate with the physical characteristics of this part of the city has been suggested. In order to effectively implement these strategies¡ some of the services of intelligent transport systems (ITS) are presented to promote¡ support and maintenance the safety of users of these two modes of movement.
    Keywords: Central Textures of City, Sustainable Transport Strategies, Walking, Cycling, ITS Services
  • A.M.Rahimi, M.R.Ahadi, V.Abbasi Page 11

    Based on the change in classification of the ten most important reasons of early death of diseases and injuries¡ traffic accidents will be changed from ninth reason to third reason in coming decade. Considering the most important reason in traffic crashes is exceeding allowable speed¡ this study is aimed to estimate the amount of effects of speed controlling cameras on the declining the number of accidents and the speed chosen by drivers. To gain that¡ some statistical descriptive criteria have been used to analyze records of speed and traffic volume on the freeway between Zanjan and Tabriz. These criteria are used for the data recorded in 1390¡ 1391 and 1392. Estimate the impact of speed cameras on reduce accidents on the future with using of ARIMA modeling of time series techniques have been performed.The analysis revealed a decrease cameras installed in Tabriz-Zanjan Freeway (3 ± 20%) at an average speed of passing vehicles. The reduction of (4 ± 30%) in violation of the speedlimits and eventually recorded over speed limit is too low.This study shows the cameras have had a significant effect on average speed reduction in general in all length of the freeway.

    Keywords: Traffic Fatalities, Speed Controlling Cameras, Traffic Volume, Allowable Speed, Average Speed
  • Assessment of Life Cycle Costing (LCC) Models for Railway Track
    N.Minbashi, M.Bagheri Page 29
    This paper is reviewing life cycle costing models available in the literature for railway track. Life cycle costing¡ takes into account the costs of different phases of a system giving a comprehensive understanding of costs by identification of cost-drivers. Operation phase is the most important phase in a railway system life cycle and depends crucially on maintenance decisions. Using life cycle costing method enables the infrastructure manager to compare various maintenance strategies based on their life cycle costs and choose the strategy with lowest cost while providing a standard level of reliability¡ availability¡ maintainability and safety (RAMS). This paper reviews three life cycle costing models for railway track (Zoeteman¡ Patra and Andrade) available in the literature. This paper identifies unavailability of reliable data and complex degradation process of railway track components as major limitations in application life cycle costing for railway track so far. This paper is a literature review paper based on qualitative approach of the authors.
    Keywords: Life Cycle Costing (LCC), Railway Track Maintenance Planning, Life Cycle Costing Models in Railway Track
  • N.Nabiun, M.M.Khabiri Page 39
    Disposal of different wastes produced from different Industries is a great problem. If these materials can be suitably utilized in highway construction¡ the pollution and disposal problems may be partly reduced. Fly ash¡ cement kiln dust¡ Phosphogypsum and ferrite powder¡ are all industrial waste that not only it cause decreasing environment problems¡ but also different asphalt mixtures can be made by them. In this research¡ the study of these wastes¡ especially ferrite and its application in industry and also its ferromagnetic properties and performance in asphalt mixtures will be discussed. In fact¡ when an external field is applied on the resulted material¡ it is possible for all the dipole moments to be oriented one direction and it is a way of obtaining a magnetic asphalt. Additionally¡ magnetic pavements can be obtained by the inclusion of conductive coils connected to an electrical circuit embedded within the pavement¡ both with direct or alternate current. The coils generate a magnetic field that interacts with the metal chassis of the vehicle¡ generating eddy currents. This is the most common vehicle detection method¡ also called inductive loops. On the other hand¡ ferrites can absorb microwave radiation by rapidly heating. It allows heat transfer from microwave power supply to a mixture containing ferrite particles. This feature enables the use of asphalt mixtures with a different ferrite content to melt the snow and ice¡ as well as allowing to repair the mixture‘‘in situ’’ by microwave heating. To investigate mechanical properties and moisture susceptibility of the asphalt mix containing ferrite¡ the necessary samples were prepared and the related tests were performed and the results proved the highly effective role of active fillers in HMA mix which increases the mix resistance and indicated its higher bonding with bitumen.
    Keywords: Industrial Wastes, Ferromagnetic Asphalt, Ferrite Waste
  • M.Ravanshadnia, F.Jozvevaziri Page 49
    According to the high number of road accidents in the country and the world dramatic improvements in warning devices and intelligent controllers and their efficacy¡ it is necessary to install this equipment in the country. On the other hand¡ according to the relatively high costs of the equipment¡ we should prioritize the more important axes in such a way that all major criteria can be considered to achieve maximum effectiveness. So in this paper¡ using multiple criteria decision making method of ELECTRE and its coding in FORTRAN¡ the most crowded country axes are ranked. The results show that the Tehran-Karaj Freeway has the first priority in the install at and implement in of intelligent road transportation equipment.
    Keywords: Intelligent Transportation systems (ITS), Multiple Attribute Decision Making (MADM), ELECTRE, FORTRAN, Priority Axes, Tehran, Karaj Freeway
  • E.Hajhashemi, S.M.Tashakori Hashemi, S.Soodmand Page 63
    This paper aims to evaluate the impacts of speed limit enforcement cameras on reducing road accidents by accounting for both confounding factors and the selection of proper reference groups. The propensity score matching (PSM) method is employed to do this. The propensity score can be used as the criteria for selecting the reference group in before-after control studies. The propensity score matching can be done using the program psmatch2 in STATA software. A total of 771 sites and 4787 sites for the treatment and the potential reference groups respectively that are observed for a period of 9 years in England¡ are applied in this paper as a case study. The PSM method shows that there are significant reductions in the number of accidents of all severities at speed camera sites. Speed cameras were found to be most effective in reducing accidents up to 200 meters from camera sites and no evidence of accident migration was found.
    Keywords: Speed Cameras, Propensity Score Matching, Road Accidents, Confounding Factors.
  • S.Soroori, A.Safi Samghabadi Page 81
    Complexity in airport processing and flight increase in crowded airports made “gate’s attribution to specific flights” a very important issue. There are flights with specific condition like: passengers with emergency situation¡ physically challenged¡ VIP¡etc; which are called specific flights. By increasing the number of flights and offering various services to passengers; to get contentment of passengers and decrease the costs of airports¡ more attention to specific flights need to be paid. Requirements for experienced and knowledge of expertise for better attribution of these flights made the author offer expert system in this research in order to adjust the solution and meet the need of airports. However¡ because of low-speed function of expert system in important issues and uncertainty about optimized response of expert system¡ it is suggested not using expert system alone. Therefore it is recommended to use expert system in specific flights and using multi- objective meta-heuristic algorithm for other flights. To provide expert system knowledge of expertise in Specific flights with emergency passengers¡ impotent people and VIP and flights which need refueled and immediate repairs has been collected and expert system is designed by using visual basic and clips programming and excel outputs. Flight information of specific and ordinary flights collected from airports are inserted in expert system and MOPSO meta-heuristic algorithm¡ introduced by Sorouri’s paper¡ in order and assignment process takes place. To evaluate suggested solution¡ the result of solving problem by using expert system and MOPSO algorithm is compared with existing result in Sorouri’s paper. Cost reduction and optimized aimed is the outcome of this comparison using suggested design in reasonable time.
    Keywords: Airports, Expert System, Gate Assignment, Emergency Passengers, Physically Challenged