فهرست مطالب

هوش مصنوعی و ابزاردقیق - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 27، شهریور 1390)

دو ماهنامه هوش مصنوعی و ابزاردقیق
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 27، شهریور 1390)

  • بهای روی جلد: 17,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 32
|
  • مسعود پارسی، احمدرضا جعفری صفحه 4
    هر چاه نفت یا گاز میباید مجهز به یک شیر ایمنی درون چاهی و یک شیر ایمنی برون چاهی باشد. شیر ایمنی درون چاهی که اختصار نام لاتین آن SSSV، SCSSV یا DHV است در پایان مرحله حفر چاه نصب می شود. این شیر ایمنی برای پیشگیری از خسارات بیشتر در زمان نشت خارجی چاه یا آتش سوزی بسیار مهم است. شیر ایمنی برون چاهی (SSV) عملکرد مشابهی در خروجی چاه و بعد از مجموعه اتصالات سرچاهی دارد.
    کلیدواژگان: چاه نفت، تابلوی کنترل، توان هیدرولیک، اندازه گیری، تغذیه هوا، منطق و توقیف اضطراری، اینترلاک
  • محمد موسی زاده صفحه 6
    این مقاله، کاربرد فناوری نمونه سازی سریع یا RP را در ساخت قالب پوسته کلاچ موتور دیزل بررسی می کند. بنا به تقاضای توسعه محصولات و ساخت قالب، سامانه یکپارچه مهندسی معکوس و نمونه سازی سریع (RE/RP) کاربردی مهندسی در ساخت قالب ایجاد کرده است. درباره گرفتن قالب ریختگی برای پوسته کلاچ موتور دیزل یک نمونه از کاربرد مهندسی فناوری ساخت شیء به صورت لایه ای LOM در ساخت سریع قالب و فناوری های وابسته، مانند تنظیمات پارامتر دما و فشار در پرسکاری گرم، تطابق توان لیزر با سرعت برش لیزر، چیدمان و عملیات حرارتی نمونه اولیه در فناوری RP بحث شده است. قالب ریختگی تولید شده با فناوری LOM عمر کاری کافی و رضایت بخشی دارد. به طوری که در 100 قطعه ریختگی ناهموار پوسته کلاچ برای موتور دیزل مورد استفاده قرار می گیرد. این فناوری موجب کاهش در هزینه ساخت و کوتاه تر شدن چرخه تولید گردیده است.
    کلیدواژگان: نمونه سازی سریع، موتور دیزل، ساخت شیء به صورت لایه ای، قالبسازی LOM
  • اعظم قمری لنگرودی صفحه 8
    آنچه در این پروژه انجام شد ابتدا اتصال دستگاه فشار، به رایانه برای خواندن و نوشتن پارامترهای مختلف دستگاه، هم برای شناسایی مدل و هم برای کنترل مقدار خروجی بود. در این پروژه برای حذف اغتشاش وارد بر سامانه فشار موجود در آزمایشگاه کنترل فرایند، یک کنترل کننده از روش جایابی مقادیر ویژه طراحی می کنیم. این کنترل کننده به روش بازخور حالت انتگرالی طراحی شده است که دو هدف را دنبال می کند: 1- خوب عمل ردیابی را انجام می دهد و سامانه پس از مدتی پایدار می شود و 2- اغتشاش وارد آمده به سامانه را حذف می کند.
    در ابتدا شناسایی و مدلسازی سامانه توسط اعمال یک پله ورودی از طریق نرم افزار LABVIEW و به دست آوردن یک سری داده های ورودی و خروجی سامانه و انتقال این داده ها به بلوک IDENT MATLAB و تقریب زدن مدلی سه پارامتری از روش معیار %63 در قسمت PROCESS MODEL این بلوک صورت گرفت. در ادامه در مورد طراحی کنترل کننده بازخور حالت انتگرالی و طراحی رؤیتگر و اعمال کنترل کننده به دستگاه و مقایسه نتایج به دست آمده از مدل و سامانه و نیز مقایسه با نتایج به دست آمده از کنترل کننده هایPID با ضرایب مختلف بحث می شود.
    کلیدواژگان: بازخور انتگرالی، ردیابی، مشاهده گر
  • حسن ساجدی پور، رضا معتمدیه صفحه 10
    راهبرد نگهداری و تعمیرات بر اساس وضعیت (condition monitoring) به عنوان راهبرد برتر، یکی از سرفصلهای اصلی برنامه نت در سازمان های پیشرو به شمار می رود. پیاده سازی این راهبرد، مستلزم ترویج فرهنگ و تفکر پیش بینانه و پیش اقدامانه در سطح کارخانه و به ویژه پرسنل تولید و تعمیرات کارخانه است. در کنار آن، برنامه های پایش وضعیت CM به عنوان بازوی اجرایی در راستای استقرار راهبرد CBM نقش کلیدی را بر عهده دارند.
    در این نوشتار سعی شده تا از تجربیات CM در زمینه سیاستهای کلان به کار گیری تجهیزات به باور این نکته نائل آییم که: «الگوبرداری و مهیا نمودن تجهیزات مرتبط به تنهایی شرط لازم و کافی برای دستیابی به اهداف و تعالی سازمانها نیست، بلکه نیروی کارآمد نیز لازم است.» و «باید از تجربیات ناموفق و شکستهای خود و سایرین در راه رسیدن به تعالی، پلی ساخت.» ضمن آن که تکنیکهای پایش وضعیت، هر روز در حال پیشرفت و بهینه شدن است.
    کلیدواژگان: نت بر اساس وضعیت، پایش وضعیت، آنالیز ارتعاشات
  • نسیم وحیدی اصل، مهدی اختیاروکالتی، ضیاءالدین دایی کوزه کنانی صفحه 12
    تاثیرات گاز منوکسید کربن بر روی سلامتی انسان امروزه یکی از مباحث عمومی و مورد علاقه است. در کشور ایران در سال 1383 تعداد 713 نفر در اثر استنشاق گاز منواکسید کربن جان خود را از دست دادند و سالانه %20 به این آمار اضافه می شود. هشداردهنده های منوکسید کربن برای امنیت بیشتر مصرف کنندگان لوازم گازی تولید می شوند. آشکارسازهای منوکسید کربن برای اندازه گیری مقدار منوکسید کربن موجود در هوا و هشدار قبل از خطرناک شدن و جلوگیری از مسمومیت ناشی ازآن طراحی می شوند. زمانی که آشکارسازها به بازار معرفی شدند عمر کوتاهی حدود دو سال داشتند، ولی با پیشرفت فناوری طول عمر آنها نیز افزایش یافت و اکنون به بالاتر از پنج سال رسیده است. آشکارسازها یا با برق ویا با باطری و یا با هر دو آنها کار می کنند و محل نصب آنها نیز اهمیت زیادی دارد. آنها می توانند نزدیکی سقف یا در کف اتاق قرار بگیرند، البته محل نصب آنها از طرف سازنده آشکارسازها تعیین می شود. همچنین انواع آشکارساز دیجیتالی (به صورت نمایشگر سطح منوکسید کربن) و یا نوع بی سیم آن برای اطلاع به افراد دیگر از طریق تلفن یا پیام کوتاه طراحی شده است.
    کلیدواژگان: آشکارساز، گاز منوکسید کربن، حسگر، اپتوشیمیایی، بایومیمتیک، نیمه هادی ها، الکتروشیمیایی
  • مهدی شادمند، رعنا میراب زاده اردکانی صفحه 14
    سامانه عایقی در ماشینهای الکتریکی، تعیین کننده ترین بخش برای طول عمر ماشینهای الکتریکی است. یکی از عوامل مهم دخیل در تخریب تدریجی عایق اصلی سیم پیچی استاتور ژنراتورهای نیروگاهی، پدیده تخلیه های جزئی (Partial Discharge (PD)) است. تخلیه های جزئی در عایق سیم پیچی استاتور، به چهار دسته تقسیم می شوند که عبارتند از: تخلیه شیار (بین سطح خارجی شینه و شیار هسته استاتور)، بین لایه های عایقی (درون لایه عایق اصلی)، بین کنداکتور و عایق اصلی سیم پیچ و روی بازوهای سیم پیچ استاتور (نواحی خارج از هسته استاتور).
    عمدتا به دلیل اعمال خم ترنسپوزیشن به استرندهای تشکیل دهنده سیم پیچ (Roebel Bars) در ژنراتورهای با سطح ولتاژ بالا، سطح خارجی استرندهای تشکیل دهنده شینه ها، دارای برآمدگی و فرورفتگی های زیادی است که برای داشتن سطح صاف، به منظور اعمال لایه های عایقی، لازم است تا با مواد پرکننده، غیریکنواختی سطح شینه ها برطرف گردد. اما حفره-های هوایی در این نواحی باقی می مانند که پس از اعمال لایه های عایقی و پخت عایق، این حفره هایی در زیر لایه عایق اصلی سیم پیچ استاتور محبوس شده و در طول عملکرد ژنراتور، باعث بروز پدیده تخلیه جزئی می شود.
    با توجه به این که عمر سامانه عایقی، تعیین کننده طول عمر هر ماشین الکتریکی است، این بهبود کیفی به معنی افزایش طول عمر ماشین، کاهش هزینه های تعمیرات و نگهداری در طول عمر ماشین، افزایش قابلیت اطمینان ماشین و افزایش بازده اقتصادی ماشین است.
    کلیدواژگان: سامانه عایقی رزین ریچ، کرونا، حفاظت کرونای داخلی، تخلیه های جزئی، آزمایش PD، تانژانت دلتا
  • میرسعید صفی¬زاده، مسعود حسنیان، بیژن پوراعظمی صفحه 16
    وجود ترک در بیشتر سازه های فلزی به ویژه در محل اتصالات از جمله مشکلات عمده مهندسان در تعمیر نصب و نگهداری سازه های فلزی است. ترک یابی با استفاده از روش های آزمایش غیرمخرب در زیر لایه های عایق و همچنین لایه-های اکسیدی، رنگ و نیز در سازه های چندلایه کار بسیار دشواری است. عدم تشخیص به موقع این ترکها منجر به رشد ترک و از بین رفتن کل سازه می شود. آزمون جریان گردابی گذرا به عنوان یک روش نوین غیر مخرب برای شناسایی عیوبی مانند خوردگی و ترک در سازه های چند لایه معرفی شده است. در این مقاله نشان می دهیم که آزمون غیر مخرب جریان گردابی گذرا قادر به تشخیص ترک در زیر لایه های عایق سازه های فلزی است.
    کلیدواژگان: ترک یابی، آزمون جریان گردابی، آزمون جریان گردابی گذرا، تحلیل سیگنالی
  • علیرضا خواجه، ابراهیم فرجاه، علیرضا سیفی صفحه 18
    تجزیه و تحلیل گازهای محلول در روغن ترانسفورماتورهای قدرت با استفاده از گازکروماتوگرافی (GC) اطلاعات مهمی در مورد وضعیت عیوب ترانسفورماتورهای در حال بهره برداری در اختیار بهره بردار قرار می دهد و او را قادر خواهد ساخت تا قبل از وارد آمدن خسارات سنگین بتواند نسبت به تشخیص و رفع عیب اقدام نماید. در این مقاله انواع روش های کلاسیک و هوشمند به کار رفته در تشخیص عیوب ترانسفورماتورها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ترانسفورماتورهای قدرت، گازهای محلول در روغن (DGA)، تشخیص عیب
  • صالح محسنی، احمدرضا ولی، ولی الله بابایی پور صفحه 20
    فرایندهای تخمیر فدبچ روش رایج تولید فراورده های بیولوژیک نوترکیب از ارگانیسمهای مختلف است. این فرایندها به جهت مشکلات مدلسازی دقیق و کمبود اندازه گیری روی خط عناصر دارای نامعینی های فراوانی هستند. همچنین به دلیل غیرخطی و غیرایستا بودن این فرایندها و نامعینی پارامترها کنترل این فرایندها کار بسیار دشواری است. در این تحقیق چند روش کنترل خوراک در فرایند بیولوژیک فدبچ کشت E.coli با چگالی سلولی بالا مولد پروتئین نوترکیب حاصل از داده های تجربی پژوهشهای قبلی بررسی و طراحی شد. بدین منظور ابتدا یک کنترلگر PI خودتنظیم به روش شبکه عصبی طراحی شد و مزایا و معایب آن مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس یک کنترلگر بهینه برای این فرایند ارائه شد و برای مقاوم کردن آن در مقابل اغتشاشات و نامعینی ها از روش خطی سازی بازخور استفاده شد که توانست نرخ رشد ویژه را برای دستیابی به بالاترین مقدار بهره وری تولید بیومس و پروتئین نوترکیب حفظ نماید.
    کلیدواژگان: کشت فدبچ، کنترل بهینه، کنترل خطی ساز بازخور، کنترل PI خود تنظیم، شبکه عصبی
  • امین نیکوبین، عباس دیدبان، عاطفه حبیب اللهی صفحه 22
    در این مقاله برای یک منیپولیتور دو لینکی با یک بار مشخص شده در پنجه، مسیر بهینه ای طراحی می گردد. در ابتدا یک مدل از این منیپولیتور در نظر گرفته می شود و پس از افزودن مدل موتور DC و جعبه دنده به آن، معادلات دینامیکی آن استخراج می گردد. این مسئله بهینه سازی مسیر بر اساس روش حل غیر مستقیمی از مسائل کنترل بهینه بنا شده است که از تشکیل تابع همیلتونین از توابع هدف داده شده به دست می آید که این توابع هدف عبارتند از: کمترین گشتاور و ارتعاش.
    کلیدواژگان: منیپولیتور، طراحی مسیر، مدل موتور، جعبه دنده
  • دانیال بوستان، ناصر پریز صفحه 24
    تشخیص آسیب در تجهیزات مکانیکی فرایند استنتاج از داده ها به کمک سامانه ای است که رابطه پیچیده و غیرخطی میان بردار مشخصه و حالت (سالم یا معیوب بودن) یک سامانه را مدل می کند. به دلیل پیچیدگی بالای این رابطه، عموما از سامانه های هوشمند برای مدل سازی استفاده می شود. در میان این سامانه ها، شبکه های عصبی و فازی از موفقیت بیشتری در زمینه شناسایی آسیب برخوردارند. در این مقاله سعی بر آن است تا با معرفی روشی ساده اما کارآمد و با استفاده از شبکه عصبی پیشخور سه لایه در تحلیل سیگنالهای ارتعاشی، آسیب موجود در بلبرینگ شناسایی شده، با استفاده از شبکه فازی- عصبی ANFIS به تخمین شدت آسیب در این وسیله پرداخته شود. این روش، در عین سادگی در مواجهه با مسائلی مانند نبود تعبیر فیزیکی مناسب از معیارهای انتخابی و نیز حساسیت به شرایط اولیه که عموما سایر روش ها با آنها روبه رو هستند، عملکرد مناسبی از خود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تبدیل فوریه زمان کوتاه، شبکه های عصبی، ANFIS، بلبرینگ
  • محمد قریشی، ایمان اکبری، مهدی فخر طه، نرجس سادات رضوی صفحه 26
    به علت افزایش آلودگی محیط زیست در دهه های اخیر توجه به حفاظت محیط زیست و به ویژه جلوگیری از آلودگی هوا امری مهم و سرنوشت ساز است. در این مقاله به بیان روشی اجرا شده برای کاهش میزان آلودگی هوای ناشی از انتشار گاز منوکسید کربن و هیدروکربنهای سنگین خروجی از اگزوز واحد باکس آنیلینگ مجتمع فولاد مبارکه پرداخته شده است. با توجه به این که گاز خروجی از پایه های واحد باکس آنیلینگ حاوی 8 تا 12 درصد هیدروژن و در دمای بالایی است، خود می تواند به عنوان منبع حرارتی مورد استفاده قرار گیرد. با کاربرد یکپارچه سازی فرایند، گاز مد نظر به کوره های واحد، بازگشت داده شد تا علاوه بر این که منوکسید کربن موجود در این گاز در اثر سوختن تبدیل به دی اکسیدکربن گردد، از انرژی این گاز نیز استفاده مفید شود. در نتیجه این امر، غلظت منوکسید کربن گاز خروجی از میزان ppm5000 به کمتر از ppm10 کاهش یافت و میزان صرفه جویی انرژی حدود (kj/hr) 18500 برای هر پایه (معادل 110000 نرمال متر مکعب گاز طبیعی در سال برای واحد) حاصل گردید.
    کلیدواژگان: صرفه جویی انرژی، منوکسید کربن، باکس آنیلینگ، کاهش آلودگی
  • محمد میران بیگی، مهدی خدابنده، فرهاد یوسفی، رضا میران بیگی صفحه 28
    با توجه به اهمیت صنایع پتروشیمی، این صنایع از دیر باز در جهان مورد توجه مراکز علمی، صنعتی و سرمایه گذاری قرار داشته اند. در این مقاله ضمن بیان اهمیت تحقیقات مختلف در زمینه کنترل و اتوماسیون صنایع پتروشیمی، ویژگی های فرایندهای موجود در این صنایع را بررسی می کنیم. همچنین با تشریح ساختار کلی اتوماسیون در این صنایع، جایگاه کنترل کننده های فرایند پیشرفته در اتوماسیون صنایع پتروشیمی و ارتباط آنها با سطوح دیگر را تبیین می کنیم. در این راستا مزایای ناشی از اتوماسیون این صنایع و بهره گیری از کنترل کننده های فرایند پیشرفته ذکر می گردد.
    کلیدواژگان: صنایع پتروشیمی، اتوماسیون، کنترل کننده های فرایند پیشرفته
  • احسان مهرابی صفحه 30
    در این مقاله برای یک محفظه 3 بعدی که دارای سامانه گرمایش از کف است دمای میانگین با استفاده از نرم افزار فلوئنت محاسبه می شود. به کمک تئوری شبکه های عصبی، مدل سامانه گرمایش از کف با استفاده از جعبه ابزار شبکه عصبی در نرم افزار متلب با دو لایه شامل لایه پنهان با 20 نرون عصبی و تابع تصمیم گیری دلخواه و لایه خروجی با یک نرون عصبی و تابع تصمیم گیری خطی با شش ورودی و یک خروجی ایجاد می شود. پس از آموزش شبکه، مسئله تحت شرایط مختلف با استفاده از فلوئنت و استفاده از هوش مصنوعی تحلیل و نتایج آنها با یکدیگر مقایسه می شود. نتایج نشان داد شبکه عصبی ایجاد شده به خوبی توانایی تخمین دمای میانگین محفظه با شرایط مرزی مختلف را دارد.
    کلیدواژگان: گرمایش از کف، انتقال حرارت تشعشعی، شبکه عصبی
  • حسین کاوه پیشقدم، مرتضی باقرپور، احمد افسری صفحه 32
    برنامه ریزی از مهم ترین و اساسی ترین مسائل در اداره واحدهای صنعتی است. همچنین نگهداری و تعمیرات از اهمیت ویژه ای در بالا بردن کمیت و کیفیت محصولات سامانه های تولیدی برخوردار است. با توجه به توسعه روزافزون صنایع و لزوم توجه بیشتر به امر تولید و حضور در بازارهای جهانی، نگهداری و تعمیرات به عنوان یکی از ارکان اساسی و مؤثر در کاهش هزینه های تولید محسوب می شود. در این پژوهش اشاره ای به روند پیدایش و رشد سامانه های نگهداری و تعمیرات گردیده است و با توجه به اهمیت سامانه مکانیزاسیون به عنوان یک ابزار مهم در جهت آنالیز داده ها و اتخاذ تصمیمهای مدیریتی، به بررسی نقش این سامانه ها در مدیریت نگهداری و تعمیرات پرداخته، معیارهای انتخاب سامانه مناسب برای سازمان یا شرکت را با توجه به استانداردهای داخلی و خارجی بررسی و سپس اشاره ای کوتاه به برخی از مشکلات نرم افزارهای مکانیزاسیون مدیریت نگهداری و تعمیرات می نماییم.
    کلیدواژگان: مدیریت نگهداری و تعمیرات، سامانه مکانیزه، حمایت مدیران ارشد، فرهنگ سازی
  • نادر جهانگیری، سعید راحتی قوچانی، عبدالحمید اصفهانی صفحه 34
    یک سامانه شناسایی و طبقه بندی اسامی (NER: Name Entity Recognition) سامانه ای است که می تواند یک یا چند نوع از اسامی را در متن، شناسایی و طبقه بندی کند. این اسامی می توانند اسامی اشخاص، سازمانها، شرکتها، مکانها (کشور، شهر، خیابان و...) زمان (تاریخ و ساعت)، مقادیر مالی، درصدها و... باشد. هر چند که در دهه اخیر کارهای زیادی بر روی سامانه های شناسایی و طبقه بندی اسامی در زبانهای مختلف و دامنه های مختلف انجام شده است، مشکلات و محدودیتهایی که در زبان فارسی وجود دارد باعث شده است تا سامانه های شناسایی و طبقه بندی اسامی در این زبان با مشکل مواجه شوند. در این مقاله علاوه بر بررسی این مشکلات و راه حلهای آن، یک بردار ویژگی برای آموزش سامانه استخراج گردیده است. برای استخراج ویژگی ها از مجموعه داده پژوهشکده هوشمند علائم استفاده شده است.
    کلیدواژگان: پردازش زبان طبیعی، شناسایی و طبقه بندی اسامی، انتخاب ویژگی
  • هاله عربی، حسین ابراهیم نژاد صفحه 36
    بازشناسی تابلوهای راهنمایی و رانندگی بخش مهمی از سامانه های کمک راننده هوشمند است که به آشکارسازی و کلاس بندی خودکار تابلوهای راهنمایی و رانندگی در تصاویر جاده ای می پردازد. ما در این مقاله بر مرحله کلاس بندی تمرکز می کنیم. برای کلاس بندی نوع تابلو و علامت قرار گرفته در داخل آن (pictogram)، از یک ویژگی مبتنی بر مرز به نام signature استفاده می نماییم که در زوایای مختلف، فاصله مرز را از مرکز جرم شکل محاسبه می کند. در پایان، شبکه عصبی وظیفه کلاس بندی را براساس ویژگی استخراج شده برعهده دارد.
    کلیدواژگان: بازشناسی تابلوهای راهنمایی و رانندگی، signature، شبکه عصبی احتمالاتی
  • آیدا فولادی وندا، نرگس چهره راضی، رسول امیرفتاحی، سعید صدری، محمدعلی منتظری صفحه 38
    گریت بارها قطعات کوچک فولادی هستند که در کف زنجیر پخت گندله، در ناحیه آهن سازی به کار می روند. طی مراحل مختلف پخت، این گریت بارها از محیطهایی با دماهای متفاوت عبور می کنند (محدوده این دماها شامل دمای محیط تا 1400 درجه سانتی گراد است). به مرور زمان بر اثر دمای بسیار بالا و وجود اکسیدهای هوای محیط، گریت بارها تغییر شکل می یابند. در حال حاضر در واحد گندله سازی مجتمع فولاد مبارکه، نظارت بر خرابی های پالتها توسط نیروی انسانی صورت می گیرد. به دلیل وجود گرما، سروصدای زیاد، آلودگی محیط که ناشی از وجود گازهای خطرناک و نرمه سنگ آهن است و همچنین دقت پایین و خستگی ناظر انسانی، جایگزین شدن یک سامانه خودکار برای تشخیص و گزارش خرابی ها ضروری به نظر می رسد. در این مقاله با استفاده از تکنیکهای پردازش تصویر سامانه ای برای تشخیص خرابی ها با دقت و سرعت مناسب پیشنهاد شده است. این سامانه قادر است انواع عیوب گریت بارها را تشخیص، دسته بندی و گزارش نماید.
    کلیدواژگان: بازرسی خودکار، پالت، گریت بار، پردازش تصویر، استخراج ویژگی
  • رضا عسگری مقدم، محمد فیروزمند، مریم اسلامی¬فر صفحه 40
    چهره انسان تحت تاثیر عوامل مختلف مانند شدت روشنایی، چرخش سر، داشتن لبخند و سایر موارد تغییر می کند. این تنوعات الگوهای ورودی غیرخطی و متغیر با زمان هستند که منجر به تغییرات زیادی در دادگان تصاویر چهره هر فرد می شوند. به دلیل تاثیر این تنوعات، کارایی سامانه های بازشناسی چهره در شرایط کنترل نشده به طور چشمگیری کاهش می یابد. در این مقاله یک روش ابتکاری و برگرفته از سامانه بازشناسی در انسان، برای حذف تنوعات چهره بر اساس هنجارسازی تمامی حالات مختلف چهره یک فرد، به یک تصویر چهره با نگاه روبه رو و بدون حالات احساسی با شبکه عصبی پیشنهاد شده است. به این ترتیب شبکه عصبی می تواند با کاهش بعد غیرخطی الگوهای ورودی در فضای دادگان تعلیم، تنوعات فوق را حذف کند. آزمایشهای عملی برروی دادگان تصاویر چهره AUT و ORL موفقیت روش در افزایش کیفیت بازشناسی چهره را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بازشناسی مقاوم چهره، تنوعات چهره، شبکه های عصبی متداعی، کاهش بعد غیرخطی
  • محمدحسن خوب کار، مهرگان مهدوی، حمید خردادی آستانه صفحه 42
    شبکه های سیار دارای محدودیتهایی مانند پهنای باند و ترمینال و صفحه نمایش هستند. از این رو تکنیکهایی لازم است تا اطلاعات صفحات وب را با توجه به محدودیتهای پهنای باند، ترمینال و صفحه نمایش بر روی ابزارهای بیسیم سیار به خوبی نمایش دهد. از این رو هدف از این مقاله ارائه تکنیکی است تا داده های ورودی صفحات HTML را به صورت خودکار برای نمایش در ابزارهای سیار، تبدیل و قابل نمایش با کیفیت مناسب نماید و تغییرات روی صفحات وب (به روزرسانی) را به طور خودکار روی نسخه های متعدد مربوط به دستگاه های سیار مختلف اعمال نماید. در این مقاله، دو عامل مهم یکی حجم صفحات و دیگری زمان بارگذاری شدن صفحات بروی تلفنهای همراه مورد بحث است که با راهکار پیشنهادی، حجم صفحات وب مقدار قابل ملاحظه ای کاهش می یابد و صفحات وب با زمانی حدود 2 تا 5 ثانیه بر روی تلفنهای همراه نمایش داده می شود.
    کلیدواژگان: ترانسکدینگ، مبتنی بر سرور، مبتنی بر کاربر، مبتنی بر پراکسی، برچسب، تلفن همراه، وب
  • علیرضا احمدی فرد، جواد عباسی آقاملکی صفحه 44
    در اختیار داشتن تصاویر با رزولوشن و کیفیت بسیار بالا در پاره ای از زمینه های پردازش تصویر و بینایی ماشین، بسیار حائز اهمیت است، به ویژه در مبحث انطباق تصاویری که مبتنی بر ویژگی هستند. زیرا برای استخراج ویژگی ها از تصویر، وضوح و کیفیت بالاتر بر دقت انتخاب نقاط و صحت استخراج ویژگی از آنها خواهد افزود. در این مقاله، روشی ارائه می شود که با استفاده از یک دوربین با رزولوشن 3.2 مگاپیکسل و الگوریتم SIFT، تلاش می کنیم تا تصویری با کیفیت به مراتب بالاتر، از یک الگو مانند نقشه که مورد نظر است تهیه کنیم. البته از این روش می توان برای تهیه تصویر از هر ساختار و یا الگویی استفاده به عمل آورد.
    کلیدواژگان: SIFT، تطبیق تصویر، نقاط کلیدی، نقشه ترافیکی
  • اکبر غفارپور رهبر، حسین سلیمانی صفحه 46
    شبکه های حسگر مانند گوش انسانند و متشکل از حسگرهای مختلف جایگذاری شده در نقاط مختلف یک فضای باز وسیعند. برای شناسایی وسایل نقلیه با استفاده از شبکه های حسگر، در این مقاله ابتدا سیگنال صدای وسایل نقلیه با میکروفن دریافت شده، سپس در واحد مرکزی هر حسگر مورد پردازش قرار داده می شود. سپس ویژگی های pitch، ضرایب کپسترال مبتنی بر معیار مل MFCC و مشتقات اول و دوم آنها، فرکانسهای فرمنت و ضرایب LFPC از سیگنال صوتی استخراج می شود. سپس ویژگی های به دست آمده وارد طبقه بند شده و در نهایت، نوع وسیله نقلیه آشکار شده در شبکه حسگر بی سیم در خروجی طبقه بند اعلام می گردد. ویژگی های استخراجی با استفاده از طبقه بند SVM مورد ارزیابی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: شبکه های حسگر بی سیم، طبقه بندی کننده SVM، آشکار سازی وسایل نقلیه
  • وحید قدس، احسان الله کبیر صفحه 48
    در این مقاله دو روش ساده و کارا برای آشکارسازی کاسه حروف به منظور گروه بندی آنها ارائه می شود. این روش ها برای حروف تنها که به صورت بر خط نوشته شده باشند، مناسب هستند. کاسه حروف در شکل ساده آن در حروفی مانند «س» و در شکل چرخش یافته در حروفی مثل «ع» دیده می شود. گروه بندی حروف کمک زیادی به بهبود میزان بازشناسی آنها می کند. نتایج دو روش پیشنهادی روی مجموعه داده «حروف برخط دانشگاه تربیت مدرس» ارائه و مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: بازشناسی، دستنوشته برخط، فارسی، حروف تنها، گروه بندی
  • محمدرضا میرزابابایی، محمدکاظم اکبری فتیدهی، علیرضا هاشمی گلپایگانی صفحه 50
    در دنیای خدمات وب و میزبانی سایت برای سازمان های مختلف، برنامه های سرویس دهنده به سازمان های متفاوت باید از سویی کاملا از یکدیگر جداسازی شوند و از سوی دیگر امکانات را به خوبی به اشتراک بگذارند و به سمت تنظیمات بهینه در مراکز داده ای که بر مبنای مجازی سازی کار می کنند حرکت کنند. در این مقاله یک مدل بهینه برای مسئله تدارکات پویای منابع مرکز داده و یک راه حل تحلیلی بررسی و ارائه شده است. ساختار تنظیمات خودکار مراکز داده با استفاده از الگوریتمهای محاسبات هوشمند تجهیز شده است و بر اساس یک روش مبتنی بر شبکه عصبی هاپفیلد برای حل مسئله تدارکات شبکه است. این روش تاثیر بالاسری مجازی سازی و تاخیرهای تنظیمات مکرر را در مراکز داده بزرگ به کمتر از نیمی از تاخیر بهترین روش های موجود می رساند و باعث می شود که اجرای قراردادهای سطح خدمات نیز تضمین گردد.
    کلیدواژگان: شبکه های عصبی مصنوعی، مراکز داده، تدارکات منابع، مجازی سازی سرویس دهنده ها
  • محمدرضا قلی زاده، بهنام فرج پور، مرتضی قلی زاده صفحه 52
    فاکتورهای اقتصادی و اکولوژیک ممکن است باعث شود تمایل داشته باشیم ماشینهای سنتی با بر طرف کردن مشکلات ارتعاشی به کار خود ادمه دهند. بهره وری بیشتر در یک سامانه تولید خودکار باعث جلب توجه به اهمیت از بین بردن خطای ماشین ابزار می شود. فاکتورهای متعددی ممکن است بر فرایند ماشینکاری مؤثر باشد که برخی از آنها غیر قابل اندازه گیری است و برخی دیگر در حین کار تغییر می کنند. در هر حال، دسترسی راحت و استفاده گسترده از میکروکنترلرهای مناسب باعث ایجاد تمایل به استفاده از یک الگوی کنترلی هوشمند برای غلبه بر مشکلاتی از این دست شده است. میزان بالای نیروی محرک به همراه حرکتهای نسبی کم میان ابزار برش و قطعه کار، توجهات را به سمت استفاده از محرکهای ساخته شده از مواد هوشمند به همراه میکروکنترلها برای جبران چنین خطاهای حرکتی حرکتی جلب نموده است.
    کلیدواژگان: افزایش عمر ابزار، قطعه گیر هوشمند، شکست ابزار، سادگی کار اپراتور، سوراخکاری
  • جواد عبدی صفحه 54
    مدلسازی عواطف، در گرایشهای علوم روانشناسی شناختی و طراحی سامانه های هوشمند در سالهای اخیر مورد توجه بوده است. نشان داده شده است که عواطف، با وجود این که عمدتا تصور می شود که یک فاکتور منفی در تصمیم گیری است، قابلیت قوی در تصمیم گیری های سریع و رضایت بخش دارند. در دهه آخر فعالیتهای پروفسور کارولوکس کارهای زیادی در این حوزه به خصوص، ارائه یک مدل محاسباتی ریاضی بر پایه سامانه لیمبیک مغز پستانداران برای کنترل سامانه های مهندسی، پیش بینی سری های زمانی اتفاقی، رباتیک و غیره صورت گرفته است که در این مقاله به بررسی تئوری مطرح شده و کارهای انجام شده به دست ایشان در این حوزه پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: یادگیری عاطفی مغز، سامانه لیمبیک، آمیگدالا، اوربیتو فرانتال کورتکس
  • زیبایی مهندسی
  • صفحه 1
    ساخت این سد در سال 1931 آغاز شده بود و بتن مصرفی آن برای ساختن جاده ای بین نیویورک و سان فرانسیسکو کفایت می-کرد. درازای دریاچه تشکیل شده (دریاچه مید)، 176 کیلومتر است و مدت 6 سال طول کشید تا پر شود.
    پل 160میلیون دلاری سد هوور، در ارتفاع 300 متری از سطح رود بزرگ کلرادو حامل قسمتی از جاده اصلی شماره 93 ایالات متحده است که گردنه جاده قدیمی در اطراف و بالای دیواره سد را پشت سر می گذارد. این پل پیوندی بین ایالات نوادا و آریزوناست و روزانه 17000 خودرو سواری و کامیون از روی آن عبور می کنند. جاده اصلی همزمان با این سد مشهور در سال 1936 گشوده شد.
    در یک شاهکار برجسته مهندسی، دو کمان بتنی عظیم که از دل صخره ها بیرون زده اند، جاده را نگه می دارند. این کمانها از 53 تکه جداگانه هر یک به طول 8 متر تشکیل شده اند که در کارگاه پل، قالب ریزی و با بالابر تسمه ای بالا کشیده شده اند. در نهایت این کمانها بیش از 300 متر طول خواهند داشت.
  • تازه های فناوری
  • صفحه 2
    حتما مثل معروفی که بیان می کند «پول را حتی اگر پیدایش کردی بشمار!» را شنیده اید. شمارش پول یا به صورت دستی است و یا در صورتی که پول هنگفتی به شما رسید چاره آن دستگاه پول شمار است. اما شاید پول شماری که Wei Hansen چینی و دوستانش طراحی کرده اند راه حل سوم و بهتری باشد و انقلابی در صنعت شمارش پول!
    این دستگاه پول شمار که به صورت انگشتی است و با توجه به اندازه کوچک آن و قرار گرفتن در دست مانند یک انگشتری به کمک اشعه مادون قرمزی که بر روی اسکناسها می تاباند، شمارگان آن را در صفحه LED کوچک خود به نمایش می گذارد. شاید با تولید انبوه این ماشین پول شمار انگشتی، انگشتان شما هم مجهز به یک پول شمار شود!
  • لذت مهندسی
  • صفحه 3
    برای نخستین بار همانند دانشگاه های سراسر دنیا و با هماهنگی دفتر فعالیتهای دانشجویی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف مسابقه چالش جاذبه برگزار شد و شریفی ها میزبان مسابقه پرتاب تخم مرغ بودند. تا آنجا که حافظه ما یاری می دهد نه تنها در شریف که در هیچ دانشگاه ایرانی دیگری هم مشابه آن برگزار نشده بود. در این مسابقه که با عنوان طنزآمیز «مبارزه با قانون جاذبه» برگزار می شد، 32 تیم شرکت کرده بودند که در میان آنها، شریف با 20 تیم در اکثریت بود و جایزه هم به کسی می رسید که موفق می شد تخم مرغهای بیچاره را در پرتاب از ارتفاع 15 متری سالم نگه دارد. ابزار لازم برای این مسابقه یک دستگاه بالابر، دو شانه تخم مرغ و بسته هایی که نقش بسته بندی را داشت و قبلا طراحی و آماده شده بود و یک عدد سفره پلاستیکی بود. برای رساندن تخم مرغها به چنین ارتفاعی، از یک بالابر پانزده متری استفاده شد که به محل مسابقه آورده شده بود. کاپیتان هر تیم ناچار بود در کابین بالابر بنشیند و منتظر شود تا بالابر، او را به ارتفاع پانزده متری ببرد تا با دست خود، حاصل کار تیم را از آن ارتفاع رها کند. هر تیم می بایست برای هر عدد تخم مرغ، بسته ای اختراعی می ساخت که بیش از 5 کیلوگرم وزن نداشته باشد.
    هر تیم می توانست سازه ای به ابعاد یک متر مکعب بسازد تا جلوی آسیب دیدن تخم مرغ را بگیرد. تخم مرغها هم پس از رها شدن، باید در یک سطح مشخص به مساحت هشت متر مربع فرود می آمدند وگرنه تیم دو امتیاز منفی از هیئت داوران سه نفره مسابقه می گرفت.
    در نقطه ای که بسته بندی تخم مرغ می بایست سقوط می کرد یک سفره پلاستیکی پهن کرده بودند که بسته با نیروی جاذبه به سفره پلاستیکی برخورد می کند باید بسته بندی متلاشی می شد اما تخم مرغ نمی شکست و روی گستره پلاستیکی فرود می آمد. سه نفر داوران مسابقه بودند که پس از سقوط بسته محتوی تخم مرغ با در نظر گرفتن خلاقیت برای ساختن بسته بندی تخم مرغ و سالم ماندن و میزان قل خوردن و یا ترک خوردن و یا شکستن تخم مرغ روی سفره پلاستیکی در محدوده مشخص شده به تیمهای شرکت کننده در مسابقه از 1 تا 6 امتیاز داده می شد.
  • دنیای جذاب هوش مصنوعی
  • صفحه 4
    الگوریتم کلونی مورچگان الهام گرفته شده از مطالعات و مشاهدات بر روی کلونی مورچه هاست. این مطالعات نشان داده است که مورچه ها حشراتی اجتماعی هستند که در کلونی ها زندگی می کنند و رفتار آا بیشتر در جهت بقای کل کلونی است تا در جهت بقای یک جزء از آن. یکی از مهمترین و جالب ترین رفتار مورچه ها، رفتار آا برای یافتن غذاست و به ویژه چگونگی پیدا کردن کوتاه ترین مسیر میان منابع غذایی و آشیانه. این نوع رفتار مورچه ها دارای نوعی هوش جمعی است که مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است. یک تحقیق، الگوریتم جامعه مورچگان را در یک مسئله حمل ونقل هوایی به کار می برد.
    برنامه ریزی پرواز از جمله مسائل اصلی شرکتهای هواپیمایی است که به صورت یک مسئله بهینه سازی از دیرباز مطرح بوده است. مسئله جامع برنامه ریزی پرواز معمولا برای حل، به چند زیرمسئله تقسیم می شود. تخصیص هواپیما یکی از زیرمسئله های برنامه-ریزی پرواز است. در این مسئله با فرض معلوم بودن برنامه زمان بندی پروازها و مشخصات ناوگان آماده پرواز، نوع هواپیمای هر پرواز تعیین می شود. طی مطالعات اخیر، این مسئله به صورت یک مسئله جریان در شبکه چند کالایی(Multi Commodity Network Flow) با متغیرهای صحیح و حقیقی، مدلسازی شده و برای حل آن، از روش های مرسوم در حل این نوع مسائل استفاده شده است.
    برای حل مسئله از الگوریتم کلونی مورچگان استفاده گردیده است. به منظور ارزیابی کارایی این الگوریتم، از نرم افزارGAMS برای محاسبه جواب دقیق استفاده شده است. نتایج حل مسائل نمونه با روش های مذکور در مقایسه با نرم افزار بهینه سازی GAMS حاکی از مطلوبیت و قابلیت بالای این روش در حل مسئله تخصیص هواپیما به پرواز است.
  • جور دیگر باید دید
  • صفحه 5
    تصور کنید که پیراهن خود را در کمد آویزان کرده اید و در همان حین و در کسری از زمان، لباس شما در جای خود شسته شده، ضد عفونی شده، اتو کشیده شود و آماده پوشیدن باشد. شاید این رویایی باشد اما شرکت Minsung Bae بر آن است تا با طرح یک ماشین لباسشویی به صورت آویزان شده در کمد لباس با شستشو و ضد عفونی کردن لباسها در جای خود آن را به واقعیت تبدیل کند. شیوه شسشتشو و تمیز کردن لباس در این مدل مفهومی از ماشینهای لباسشویی شاید تا قسمتی شبیه کار همین دستگاه های بخار شو باشد که هر روزه بر مصرف کنندگان آن افزوده می شود.
    این دستگاه که با قلاب به کمد آویزان می شود دارای پنلهایی مشبک است که در هر پنل، پیراهن را قرار داده و سپس با زدن دکمه آن از رطوبت، یونیزاسیون و فشار هوا برای از بین بردن باکتری ها و شستشو استفاده می کند و شما دیگر خیالتان راحت خواهد بود که بر سر هیچ قراری با پیراهن آلوده حاضر نخواهید شد!