فهرست مطالب

هوش مصنوعی و ابزاردقیق - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 40، آبان 1392)

دو ماهنامه هوش مصنوعی و ابزاردقیق
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 40، آبان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحه 2
    جراح مغز و اعصاب ایتالیایی عضو گروه جراحی پیشرفته تورین ادعا می کند بشر به سطحی از دانش دست پیدا کرده که می تواند جراحی پیوند سر انسان را انجام دهد! بر اساس گزارش تلگراف، دکتر سرجیو کاناورو جراح مغز و اعصاب معتقد است تکنولوژی وجود دارد که به جراح ها امکان می دهد جراحی به سبک فرانکشتاین، پیوند سر یک انسان به بدن انسانی دیگر، انجام دهند، جراحی که در سال 1970 بروری حیوانات آزمایش شده است. به گفته وی تا به امروز هیچ راه حلی برای اتصال دوباره نخاع وجود نداشت و موضوع آزمایش پس از پیوند برای همیشه فلج می شد. پیشرفت های اخیر باعث شده اند که پیوند نخاع امکان پذیر شود
  • صفحه 3
    سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور در راستای توسعه آموزشهای مهارت در کشور تفاهمنامه ای با شرکت قشم ولتاژ امضا کرد. این تفاهمنامه در محل سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور به امضای آقای دکتر کوروش پرند، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور و آقای امید بارزی، مدیرعامل شرکت قشم ولتاژ رسید. آموزش مهارت سامانه های خودکار صنعتی با امضای این تفاهمنامه اجرایی گردید.
  • نسرین بارفروش، مهدی کرباسیان، ناصر ملاوردی صفحه 4
    با توجه به دشوارتر شدن رقابت و وضعیت نامنظم بازارهای هدف در صنایع مختلف، تعمیر و نگهداری تجهیزات مورد توجه بیشتری قرار گرفته است؛ بدان جهت که به کاهش هزینه های عملیاتی و ایجاد مزیت رقابتی منجر خواهد شد.
    در صنایع رشد یافته، RCM به طور فزاینده ای نسبت به سایر روش ها مورد توجه قرار گرفته و موفق تر عمل کرده است. با توجه به وسعت اغلب واحد های صنعتی و تجهیزات بسیار زیادی که در آنها وجود دارد، مدیریت از طریق سامانه کاغذی بسیار دشوار است. لذا برای بهبود بخشیدن به روال فعالیت های نت، با استفاده از رویکردهای موجود از جمله FMEA و CMMS می توان اطلاعات لازم، برای کاندید کردن تجهیزاتی که نیاز به تجزیه و تحلیل RCM دارند را به دست آورد.
    در این مقاله، با استفاده از یک مطالعه موردی بر استفاده بهینه از داده های در دسترس واستخراج اطلاعات مورد نیاز به عنوان ورودی هایی برای تحلیل، با RCM تاکید شده است. استفاده از FMEAو CMMS در جهت جمع آوری و تحلیل این داده ها، تاثیر چشمگیری بر بهبود قابلیت اطمینان سامانه داشته است.
    کلیدواژگان: نگهداری و تعمیرات (maintenance)، نگهداری و تعمیرات مبتنی بر قابلیت اطمینان(RCM)، سامانه مدیریت نت کامپیوتری ((CMMS، تجزیه و تحلیل حالات خرابی و آثار آن (FMEA)، نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه (PM)
  • شهریار افندی زاده زرگری، هاجر حاج محمدی، نازلی دهقانی صفحه 11
    چراغهای راهنمایی به عنوان یکی از اجزای مهم و کلیدی در تقاطعات، نقش موثری در کنترل جریان ترافیک بر عهده دارند. از این رو مطالعه و تحقیق بر روی هماهنگ سازی و فاز بندی این چراغها می تواند گام مهمی جهت جلوگیری از به وجود آمدن ازدحام و پس زدگی صف در یک شبکه باشد. هماهنگ سازی تقاطعات شبکه یکی از بهترین راهکارها جهت برقراری جریان ترافیک پیوسته است. هماهنگ سازی، بسته به شرایط، انواع مختلفی دارد که دو نوع ساده و معکوس آن در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. اختلاف فاز، عنصر مهم و کلیدی یک شبکه هماهنگ شده محسوب می شود، از این رو در این مقاله برای محاسبه فازبندی بهینه و اختلاف فاز مناسب ابتدا شبکه مد نظر در نرم افزار SYNCHRO آنالیز گردیده و سپس نتایج آن در نرم افزار AIMSUN شبیه سازی شده است. معیار کلی برای ارزیابی عملکرد چراغ راهنمایی مرجع و اختلاف فازمناسب، تاخیر در شریانی اصلی شبکه است. این تاخیر توسط نرم افزار AIMSUN و به صورت تفاوت زمان سفر مورد انتظار و زمان سفر اندازه گیری شده در شرایط شبیه سازی، محاسبه می گردد. نتایج حاصل شده حاکی از آن است که در شرایط فوق اشباع، به دلیل پس زدگی صف و عدم توانایی چراغ پایین دست در تخلیه مناسب رویکرد، استفاده از روش پیشروی معکوس و در شرایط زیر اشباع استفاده از پیشروی مستقیم بهترین گزینه جهت هماهنگ سازی شبکه هستند.
    کلیدواژگان: هماهنگ سازی، پیشروی مستقیم، پیشروی معکوس، تاخیر
  • الماه فتوحی قیام، شهرام جعفری صفحه 19
    در این مقاله یک سامانه خبره، برای تشخیص بیماری های (آدیسون، سندروم کوشینگ، پرکاری تیروئید، کم کاری تیروئید، کم کاری - پارا تیروئید، نارسایی کلیه، دیابت، نقرس، کم خونی) با استفاده از نرم افزار CLIPS ارائه شده است. این پروژه با استفاده از درخت تصمیم گیری، بیماری های ذکرشده را تشخیص می دهد. روش کار به این صورت است که، نتایج آزمایشهای بیوشیمی خون و علائم بیماری های ذکر شده را به عنوان ورودی دریافت می کند و پس از مقایسه با مقادیر نرمال، خروجی مرتبط را مشخص می نماید. درباره استفاده از مزایای درخت تصمیم گیری می توان به فهم ساده و پرهیز از سوالهای اضافی، با توجه به نتایج حاصل اشاره نمود. این پروژه پس از بررسی و آزمایش به دست فرد خبره نتایج مطلوبی را کسب نموده است.
    کلیدواژگان: سامانه خبره، CLIPS، تشخیص پزشکی
  • حمید قیسوندی، نبی ساعدی، حبیب الله ابراهیمی بخت صفحه 23
    یکی از مهمترین دغدغه های نظام آموزشی و پرورشی یک کشور، ایجاد بستری مناسب برای رشد و تعالی سرمایه های فکری در جامعه اطلاعاتی و دانایی محور است. تحقق این امر مستلزم تعریف مجدد و نوینی از نقش و کارکرد مدرسه به عنوان اصلی ترین نهاد آموزشی در جامعه است. امروزه نظام آموزشی کشور به مدرسه ای نیاز دارد که با بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، امکان یادگیری پیوسته را فراهم نماید و فرصتهای نوینی را در اختیار افراد برای تجربه زندگی در جامعه اطلاعاتی قرار دهد، به گونه ای که این فناوری نه به عنوان ابزار، بلکه در قالب زیرساخت توانمندساز برای تعلیم و آموزش حرفه ای محسوب می شود.
    مدرسه هوشمند به عنوان یکی از مهمترین مولفه های نظام آموزش و پرورش، یک سازمان آموزشی و پرورشی پویا و یادگیرنده است که در جهت فرایند یادگیری و بهبود مدیریت به صورتی نظام یافته بازسازی شده است تا دانش آموزان سطوح مختلف را برای زندگی در عصر اطلاعات و ارتباطات آماده نماید. یک مدرسه هوشمند به عنوان یک سازمان یادگیرنده، در طول زمان تکامل یافته و به طور مستمر، کارکنان حرفه ای خود، منابع آموزشی و توانایی های اجرایی اش را توسعه می دهد؛ در یک مدرسه هوشمند، یادگیری، نتیجه تفکر است و یک تفکر خوب از سوی همه دانش آموزان، قابل یادگیری است و همان گونه که مدارس جایی برای رشد دانش آموزان هستند، مدارس هوشمند، لازم است جایی برای رشد کارکنان، مدیریت و معلمان نیز باشند.
    فناوری در مدارس هوشمند، به عنوان شتاب دهنده و توانمندساز عمل می نماید و نه تنها برآورده کننده اهداف کنونی نظام آموزش و پرورش است، بلکه نیروی کاری را می پروراند که توانایی رویارویی با چالش های قرن بیست و یکم را نیز داشته باشد و بتواند روش های معلم محوری و یادگیری مبتنی بر حافظه را تغییر دهد و روشی که فعالیت، تفکر و خلاقیت و مسولیت را در همه دانش آموزان ایجاد نماید اتخاذ کند؛ در این میان، باید نقش فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی را به عنوان یک تسهیل گر در این تحول در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: مدارس دیجیتال (هوشمند)، حلقه های آموزشی، تکثیر فرهنگی، آموزش و پرورش، فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، تفکر خلاق
  • آوا بهرامی، نرگس روزی طلب، علی گلکار، شهرام جعفری صفحه 29
    در این مقاله یک سامانه خبره برای تشخیص کاردیومیوپاتی اتساعی قلب با استفاده از نرم افزار CLIPS و اعمال ضرایب قطعیت ارائه شده است. این پروژه با استفاده از درخت تصمیم گیری بیماری قلبی فرد (به طور مشخص کاردیومیوپاتی اتساعی) را تشخیص می دهد. روش کار به این صورت است که بر اساس نتایج آزمایشگاهی و علائم پاراکلینیکی به عنوان ورودی تحویل سامانه خبره می گردد و پس از تجزیه و تحلیل مبتنی بردرخت تصمیم گیری توسط موتور استنتاج مربوط به سامانه خبره، خروجی نهایی که همانا وجود یا عدم وجود کاردیومیوپاتی اتساعی است توسط سامانه خبره به کاربر نمایش داده میشود. یکی از مزایای درخت تصمیم گیری این است که با توجه به نتایج آزمونهای آزمایشگاهی که وارد سامانه می شود، از پرسیدن سوالات اضافی صرف نظر می شود. ضریب قطعیت بیانگر درجه باور نسبت به یک حقیقت است. در این پروژه ضرایب قطعیت در نظر گرفته شده اند و مقایسه تشخیص مبتنی بر سامانه خبره با تشخیص متخصصان کاردیولوژی حاکی از آن است که سامانه خبره پیاده سازی شده با فرض وجود داده های آزمایشگاهی مربوط به بیمار 80% منطبق بر نظر متخصصان قلب و عروق (کاردیولوژیست) است.
    کلیدواژگان: سامانه خبره، CLIPS، تشخیص پزشکی، کاردیومیوپاتی اتساعی
  • هنگامه شمسی پور، مسعود یقینی، محمد علی صندیدزاده صفحه 33
    ارائه روشی مناسب برای جانمایی بهینه دپوهای تعمیر و نگهداری اتوبوسهای شهری در شبکه حمل و نقلی هدف اساسی تحقیق حاضر است. در این پژوهش، پس از تعیین نقاط تقاضا، به شناسایی نقاط کاندید برای احداث دپوهای تعمیراتی پرداخته شده و با توجه به ظرفیت دپوها و مقدار تقاضاها، مکانیابی دپوهای تعمیراتی با حداقل هزینه، در سطح شبکه صورت می گیرد. روش حل مورد استفاده، الگوریتم ژنتیک است. نکته اصلی در این الگوریتم آن است که بر خلاف الگوریتم ژنتیک معمول که با اعمال هر دو اپراتور جهش و بازترکیبی فرزند جدید تولید می شود، در این روش اپراتور جهش برای تولید فرزند جدید به کار نمی رود، بلکه پس از اعمال این اپراتور روی هر یک از جفت والد، والدین جدیدی تولید می شوند که در نسل جاری با اعمال اپراتور بازترکیبی برای تولید فرزند، وارد می شوند. به بیان دیگر تنها با اعمال اپراتور بازترکیبی است که فرزند جدید برای تشکیل جمعیت بعدی تولید می شود. این روش نسبت به الگوریتم ژنتیک معمول، توانایی جستجوی محلی بهتری را در مراحل پایانی داراست. به منظور تعیین اعتبار الگوریتم مفروض، چندین مسئله آزمایشی حل شده و نتایج مطلوبی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: جانمایی دپوهای تعمیراتی، مسئله جانمایی تجهیزات، مسئله p، median ظرفیت دار، الگوریتم ژنتیک
  • محمد مهدی فاضلی، محمدمجتبی فاضلی، شهرام جعفری صفحه 40
    شهرها و شهرکهای جدید در کشورهای مختلف جهان، برحسب ضرورت ها و نیازهای انسانها طراحی و احداث می شوند و این سیاست و نگرش، می تواند از کشوری به کشور دیگر و حتی از شهری در یک کشور به شهری دیگر در همان کشور متفاوت باشد. این تفاوتها، به دلیل مغایر بودن شرایط آنها از نظر آب و هوا، ویژگی های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، ابعاد و اندازه خانوار و امثال آنها به وجود می آید. در شهر شیراز و حتی در سطح کشور، استانداردها و شاخصهای مشخص و معینی به منظور تعیین همه سرانه های شهری تدوین و ارائه نگردیده است. از طرفی، استفاده از استانداردهای کشورهای دیگر نیز در حوزه های کاربردی مختلف شهری مانند آموزشی، بهداشتی و درمانی و امثال آن، با توجه به مطالب ذکر شده، قابلیت اجرایی نخواهد داشت. بنابراین بخش مهم و عمده فعالیت ما، تعیین و استخراج شاخصهای موجود در این سامانه بودهکه برای این منظور، تحقیقات و گزارشهای پیشین مطالعه شده و جلساتی با خبرگان این حوزه برگزار شده است. مطالب موجود در این مقاله، نتایج بدست آمده از این تحقیقات میدانی است. مابا استفاده از زبان برنامه نویسی کلیپس یک سامانه خبره ارائه خواهیم کردکه با استفاده از این شاخصها به عنوان پایگاه دانش، و گرفتن اطلاعاتی از کاربر، میزان تفاوت معیارهای شهرنشینی در شهرهای ایران با استانداردهای جهانی را برآورد می نماید و پیشنهادهایی را برای بهبود در زمینه طراحی و توسعه شهری به کاربر می دهد.
    کلیدواژگان: سامانه خبره، شاخصهای شهری ایران، CLIPS، سرانه های شهری، استانداردهای شهری
  • سیمین نقوی، یاسمن سرلتی، شهرام جعفری صفحه 46
    فعالیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری نیازمند منابع و سرمایه میباشند. باتوجه به محدودیت منابع و سرمایه در کشورهای در حال توسعه، نیاز به انتخاب طرحهای درست سرمایهگذاری به میزان زیادی احساس میشود. این موضوع در کشور ما به میزان زیادی مشهود است، به طوری که اگر تخصیص و برنامهریزی درست منابع وجود داشت، هم اکنون شاهد نیمهکار ماندن و غیر اقتصادی شدن بسیاری از طرحها نبودیم.
    در این پژوهش به کمک دانش و تخصص کارشناسان و افراد خبره در زمینه اعطای تسهیلات به مشتریان بانکدر قالب یک پایگاه دانش، به پیاده سازی یک سامانه خبره میپردازیم. سامانه خبره ارائه شده به منظور کمک به ارزیابی کارشناسان مربوطه و تسریع در انجام فعالیتهای او است. همچنین به کمک سامانه ذکر شده به میزان زیادی دقت افزایش یافته و مدیریت، نظر ارائه شده از کارشناسان را با اطمینان بیشتری برای رد یا پذیرش اعطای تسهیلات به مشتریان مدنظر قرار میدهد. سامانه پیشنهاد شده از فاکتور قطعیت جهت بیان چگونگی اعطای تسهیلات و بسیاری از ویژگی های مورد بررسی توسط کارشناس استفاده میکند تا به کمک اعداد و درصدهای قطعیت، مدیر را برای تصمیمگیری یاری نماید.
    کلیدواژگان: سامانه خبره، پایگاه دانش، فاکتور قطعیت، تسهیلات بانکی
  • دنا آزادی بوگر، پدرام جلالی، شهرام جعفری صفحه 51
    آنچه که یک هواپیمای فوق سبک را در شرایط بحرانی نجات می دهد ما حصل چندین فرایند علمی و عملی است که هر کدام نیز به نوبه خود، نقش موثری در رسیدن به این هدف مهم ایفا می کنند. وسائل پرنده ای که حداکثر وزن برخواست آن 600 کیلوگرم بوده و دارای دو صندلی (که شامل صندلی خلبان نیز است)، وسیله پرنده فوق سبک نیز می گویند.
    این هواپیما عموما دو نفره بوده و برای امور تفریحی، پروازهای کاری، شخصی، گشت زنی برای بررسی و حفاظت از محیط زیست و برخی کابردهای نظامی مورد استفاده قرار می گیرد. در عین حال از سامانه های متفاوت و الگوهای مشخص نیز برای رویارویی با شرایط مختلف استفاده می کنند که سامانه Emergency آن برای شرایط بحرانی و پیچیده، هواپیما را از سوانح هوایی محفوظ می دارد.
  • صفحه 55
    جلد نخست این کتاب حاوی اسامی 1015 شرکت فعال در زمینه اتوماسیون و ابزاردقیق همراه با مشخصات تماس آنهاست. جلد دوم، با تقویت بانک اطلاعاتی شرکتهایی که زمینه فعالیت آنها به طور مستقیم و غیر مستقیم به موضوع اتوماسیون صنعتی مرتبط است به چاپ رسید. این کتاب شامل اسامی شرکتها، شرح خدمات آنها و شماره تماس در دسته بندی های موضوعی و نیز الفبایی است.
    کتاب سوم، علاوه بر دستهبندی های الفبایی و موضوعی به بحث درباره چالش های صنایع عمده کشور از قبیل نفت، نیرو، سیمان، فولاد، حمل و نقل و. .. میپردازد. در بخشی دیگر، چکیده گفتگو با 15 مدیر صنعتی آمده و بخش پایانی کتاب به درج پرکاربردترین استانداردهای مرجع در زمینه اتوماسیون، ابزاردقیق، حفاظت و ایمنی پرداخته است.
    کتاب چهارم که به صورت الکترونیکی (در قالب pdf) منتشر شده است، عمدتا به تکنیکها و استانداردهای مرجع کابل کشی در حوزه اتوماسیون و نیز توزیع توان میپردازد. از آنجا که تاکنون کتابی مرجع و همهگیر در این زمینه به چاپ نرسیده است، این کتاب میتواند جای خالی چنین نیازی را پر نماید.