فهرست مطالب

هوش مصنوعی و ابزاردقیق - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 45، امرداد 1393)

دو ماهنامه هوش مصنوعی و ابزاردقیق
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 45، امرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/18
  • تعداد عناوین: 15
|
  • نیلوفر خانقاهی صفحه 2
    رایانش ابری، یک فناوری در حال پیشرفت است؛ پیشرفت در مجازی سازی، ذخیره سازی اطلاعات، اتصال و قدرت پردازش با هم ترکیب شده اند و یک اکوسیستم جدید برای رایانش ابری ایجاد کرده اند. شکی نیست که رایانش ابری، یکی از موضوعات روز و محبوب صنعت فناوری اطلاعات است و در جهان، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. می توان پیش بینی کرد که روزی اغلب سازمانها اطلاعات خود را به ابرها خواهند سپرد و از ابرها برای پیشرفت سازمان های خود کمک خواهند گرفت. اما هدف از ایده محقق شده با نام فناوری رایانش ابری، چیست؟ و این فناوری چه کاربردهای عمده ای دارد؟ در بخش نخست این مقاله، مفاهیم اولیه مرتبط با رایانش ابری مطرح گردید؛ در این بخش هدف، معرفی اهداف و کاربردهای رایانش ابری است تا بتوان در بخشهای بعدی این فناوری را بیشتر و تخصصی تر معرفی کرد.
  • نعمت الله چنگیزی، مهدی منوچهری، علی رحیمی صفحه 4
    کنترل فرایند عبارت است از روش هایی که برای کنترل پارامترهای یک فرایند در طی روند ساخت و یا تولید محصول مشخصی به کار می رود. برای مثال می توان به تنظیم و کنترل نسبت مواد مخلوط شونده یک رآکتور، دمای یک بویلر، فشار یک مخزن و... اشاره کرد که کنترل فرایند در بر گیرنده سخت افزار و نرم افزار لازم برای رسیدن به هدف مربوطه است. کنترل فرایند می تواند باعث کاهش نوسان کیفیت محصول و به عبارت دیگر حفظ کیفیت مطلوب و مورد نظر تولید در کنار اطمینان به تولید، حفظ استاندارد، تولید رقابتی، امکان تغییرات دلخواه در نوع محصول و تولید ایمن باشد. همچنین سازندگان بدین وسیله می توانند از هدر رفت منابع مالی جلوگیری نمایند. در بعضی از فرایندها برای رسیدن به حداکثر بازدهی و بازده نیاز است فرایند در یک نقطه یا محدوده ای مقرر تثبیت شود. برای مثال، ممکن است در یک رآکتور شیمیایی نیاز باشد که فرایند در یک دمای مشخص بماند تا واکنش شکل بگیرد. یعنی دقت در کنترل دمای فرایند تضمین کننده بازده فرایند است. سازندگان با بهره گیری از سامانه کنترل فرایند مناسب می توانند باعث بهینه سازی منابع مورد نیاز برای حصول تولید نهایی گردند. در صنعت زمانی که صحبت از کنترل فرایند پیش می آید ناخودآگاه در ذهن مهندسان، کنترل پسخور تداعی می شود. گرچه کنترل پسخور اساس کنترل سامانه ها بوده و در صورت فراهم بودن شرایط، پایداری را به دنبال خواهد داشت اما خاطر نشان می شود که برای کنترل فرایندهای خیلی پیچیده(مانند فرایندهای پتروشیمی) معمولا کنترل پسخور به تنهایی پاسخگو نخواهد بود. در این مقاله سعی شده به هفت روش مهم کنترلی که اساس تمامی حلقه های کنترلی است، پرداخته شود. البته ممکن است در کتاب ها و مقالات مختلف این روش ها با عناوین دیگر یا از لحاظ تعداد، بیشتر یا کمتر معرفی شوند که بیشتر جنبه سلیقه به خود می گیرد.
  • علی سلسله صفحه 17
    تغییرات گسترده وپیشرفتهای به دست آمده در عرصه فناوری اطلاعات وارتباطات در دهه های اخیر، ضرورت تجدید نظر در مسائل مختلف سازمانی را امری اجتناب ناپذیر کرده است. فراگیر شدن استفاده از فناوری های اطلاعات وارتباطات مانند اینترنت، پست دیجیتالی وشبکه های کامپیوتری، منجر به آن شده تا شکل های سازمانی نوین، پا به عرصه وجود بگذارند که با سازمان های سنتی، بزرگ و دیوانسالار کاملا متفاوت هستند.
    دولت دیجیتالی شیوه ای برای دولتها به منظور استفاده از فناوری اطلاعات است که تسهیلات لازم برای دسترسی مناسب به اطلاعات وخدمات دولتی، اصلاح کیفیت خدمات و ارائه فرصت های بیشتر برای مشارکت در فرایند ونهادهای مردم سالار را فراهم می آورد. در دولت دیجیتالی شهروندان می توانند بدون مراجعه به ادارات وسازمان های دولتی از طریق کامپیوتر متصل شده وخدمات مورد نیاز خود را بدون حضور در یک مکان خاص (به اسم اداره) و زمان مشخص (به اسم ساعات اداری) به صورت شبانه روزی و کل ایام هفته دریافت دارند.
    شهرهای دیجیتالی: نرم افزار، سخت افزار و بستر مورد نیاز را برای دسترسی شهروندان در تمامی اوقات شبانه روز به پایگاه های داده خدمات دولتی وبخش خصوصی بر روی شبکه وب فراهم می آورند.
    در این مقاله، پژوهشگر با روش تحقیق اسنادی، در پی: شناخت مفاهیم شهر و دولت دیجیتالی است و از این طریق راهکارها، خدمات و پیامدهای ایجاد آنها را جستجو می نماید.
    کلیدواژگان: شهر دیجیتالی، دولت دیجیتالی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • محمد باقر فرهند، میثم مجیدی، شکرالله عنایتی صفحه 35
    مدیریت شهری دامنه گسترده ای از خدمات و فعالیت ها را در برمی گیرد. لزوم ارائه خدمت شایسته و رفع نیازهای فوری شهروندان دیباچه ای بوده است برای راه اندازی مرکز سامانه مدیریت شهری 137 شهرداری تهران، البته رشد روز افزون سطح آگاهی ها و درخواست های مردم از بدنه شهرداری در سال های اخیر و همچنین فراگیر شدن فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطاتی در عرصه یک شهر الکترونیک برابر سند راهبردی چشم انداز 20 ساله کشور و همچنین برنامه های توسعه چهارم و پنجم دولت های خدمتگذار، نیز از مسایل مهم و محوری این بحث شناخته شده است.
    آغاز فعالیت این سامانه با رویکرد جدید و توجه ویژه شهردار تهران به این مرکز، فرصتی برای حضور مشارکت جویانه شهروندان و متقابلا ایجاد زمینه بررسی میزان آشنایی، بهره گیری و رضایتمندی شهروندان تهرانی به عنوان مخاطبان و مشتریان این مرکز را فراهم ساخته است. در این چهارچوب اهمیت توجه به شهروندان به عنوان مشتریان شهرداری تهران از جایگاه خاصی برخوردار است، لذا استفاده از آخرین روشولوژی های انقلاب اطلاعاتی و ارتباطاتی در این بستر بیش از پیش احساس می گردد.
    بدون شک غفلت از ایجاد یک ساختار پویا، موثر و کارآمد در راستای رفع نیازهای مرکز سامانه 137، در عدم تحقق انتظارات شهردار محترم تهران از این سامانه بسیار موثر است، توجه به پویایی، کارآمدی، اجتناب از گستردگی بیش از حد، کنتر ل و تحلیل اطلاعات، آموزش، ارتقا علمی و توانمند سازی منابع انسانی، فرهنگ سازی، اطلاع رسانی و تبلیغات از ویژگی های مهم سازمان مرکز سامانه مدیریت شهری 137 است.
  • محمدرضا بمانیان، پونه فامیلی صفحه 47
    با توجه به عصر حاضر ونیاز غیر قا بل انکارانسان امروز به فناوری، بررسی یک اجتماع الکترونیکی می تواند نقطه عطفی در خصوص مطالعه و شناخت استفاده از فناوری در یک شهر باشد. در این مجتمع های زیستی ارتباطات و فعالیت های روشاول حقیقی و واقعی عمدتا مجازی می شوند. بر اساس این امر فرم ها و فضاها نیز قالب های هندسی ادراکی و مفهومی جدیدی پیدا می کنند. از جمله پایه ها این اجتماع روش های رساندن پیام از کاربری به دیگری از موارد مهم محسوب می گردد، در این صورت زیرساختهای این مجتمع زیستی مجازی خود می تواند به عنوان پایه ها اصلی انتقال، مورد مطالعه قرار گیرد، در این اثنا زیرساختهای مخابراتی به عنوان رکن اصلی ایجاد ارتباط و شکل گیری یک شهر الکترونیک از اهمیت خاصی برخوردار است.
    در مقاله حاضر ابتدا شهر الکترونیک و مدل آن درباره زیرساختها مورد بررسی قرار گرفته است. سپس به فناوری های جدید مخابراتی و استفاده از آن در شهر الکترونیک پرداخته شده است. در ادامه موضوع زیرساختهای ارتباطی در آموزش مجازی و پدیده همگرایی و همگرایی شبکه ها مورد بررسی قرار گرفته است. در انتها نیز ضمن اشاره به همگرایی در خدمات و تجهیزات و سرویس دهنده ها، نتیجه گیری لازم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: شهر الکترونیک، زیرساختهای مخابراتی، فناوری، انتقال داده
  • امیر فرمانبر، پرویز شاه حسینی، سپیده ناطقی گرگری صفحه 60
    اینترنت با تاثیر گذاری بر جنبه های مختلف زندگی انسان، تحول عظیمی ایجاد کرده، این تغییرات روند بیشتر سازمان ها و نهادها را نیز عوض کرده است و آنها را از روش های سنتی به سوی روش های نوین سوق داده است، (به خصوص در صنعت و تجارت) که اصول آن بر پایه تعامل انسان و ماشین است. البته این امر به برنامه ریزی دقیق و توجه به تمام جزئیات نیاز دارد. تمام انسان ها به دنبال صرفه جویی در وقت و هزینه های زندگی هستند، و اگر این هزینه های مصرفی کاهش یابد می توان از آن در جهت توسعه دیگر فعالیت هاستفاده کرد و در نهایت این صرفه جویی موجب سوددهی بیشتر و رفاه بیشتر خواهد شد.
    در این مقاله به شناخت شهر کازرون پرداخته و به بررسی وضعیت شهرداری الکترونیکی این شهرمی پردازیم و پیشرفت های این شهر در زمینه فناوری اطلاعات را مطرح کرده، و با معیارهای درست مقایسه می کنیم و راهکارهایی برای توسعه بیشتر و سریع تر کازرون ارائه داده می شود. شهر کازرون باراه اندازی، آموزش و اجرای سامانه جامع شهرسازی (نوسازی، درآمد، املاک)، اداری و مالی (پرسنلی، حسابداری، حضور و غیاب، انبار) و راه اندازی وب سایت و سامانه تلفن گویا گامی مناسب بسوی دولت الکترونیکی برداشته است.
    کلیدواژگان: زیر ساخت، اینترنت، فناوری اطلاعات، شهرداری الکترونیکی، آموزش الکترونیکی، تجارت الکترونیکی
  • علی زنگی آبادی، محبوبه آقابابایی، مهین نسترن صفحه 70
    هدف اصلی تاسیس ایستگاه های آتش نشانی تامین بخشی از امنیت شهر در راستای اهداف از قبل تعریف شده آنهاست. معمولا سازمانها و مراکز ارائه خدمات ایمنی و آتش نشانی که با هدف ایمن سازی و محافظت شهروندان ایجاد شده اند زمانی وارد عمل می شوند که حریق یا حادثه ای اتفاق افتاده و شهروندان از کنترل و مهار آن ناتوان باشند. مدیریت این گونه حوادث که ازتنوع بی شماری برخوردار هستند نیاز به امکانات و تجهیزات پیچیده و اطلاعات دقیقی از علوم و فنون مختلف دارد، لازمه رسیدن به این هدف، اعمال دید سامانه اتیک و یکپارچه به عناصر شهری به صورت میکرو و جهت دهی ساختار شهر در قالب ماکرو است که این مهم در قالب استفاده از سامانه های اطلاعات جغرافیایی(GIS) تا حد زیادی دست یافتنی است. تحقیق حاضر به بررسی زمینه های کاربرد این ابزار نوین در برنامه ریزی استقرار و مدیریت ایستگاه های آتش نشانی شهر خمینی شهر پرداخته است. این تحقیق به روش اسنادی، کتابخانه ای و میدانی به بررسی منابع و جمع آوری اطلاعات پرداخته و به صورت توصیفی و تحلیلی نتایج مربوطه را مورد ارزیابی قرار داده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، استقرار، مکان یابی، ایستگاه های آتش نشانی، GIS
  • منصور نوروزی صفحه 85
    پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات را می توان یکی از دستاوردهای بشر دانست که، در صورت استفاده درست از آن می تواند جامعه را به آرمان شهر (مدینه فاضله) نزدیک کند. هدف این نوشتار تبیین رابطه فناوری اطلاعات و برنامه ریزی فرهنگی با تاکید بر پدیده شهروند الکترونیک است.از جمله سئولاتی که به آنها پرداخته شده عبارتند از: برنامه ریزی آموزشهای مورد نیاز شهروندان الکترونیک از بعد فرهنگی کدام است؟ چالش های فرهنگی حاصل از توسعه یک جانبه فناوری، بدون برنامه ریزی(تاخر فرهنگی) چیست؟ روش تحقیق مروری-تحلیلی است که با استفاده از روش کتابخوانی، گزارشها رسمی دولتی وتجربیات شخصی اعمال شده است. یافته های آن را به طور خلاصه می توان چنین بیان کرد: به منظور فرهنگ سازی و کنترل چالشها، باید در سه راستای زیر به صورت همزمان برنامه ریزی نمود.بعد شخصی شامل برنامه ریزی آموزش مهارتهای رایانه، افزایش دانش اطلاعاتی، آموزش زبان انگلیسی و...، بعد خانوادگی شامل برنامه ریزی آموزش راه های کنترل فرزندان، پیشگیری از اعتیاد به اینترنت، هویت سازی، افزایش اعتماد به نفس، تقویت بنیه اعتقادی ملی و... ودر بعد اجتماعی برنامه ریزی فعالیت هایی از قبیل تنظیم قوانین و مقررات دنیای مجازی، کاهش هزینه ها، سهولت دسترسی به ابزار.
    کلیدواژگان: فرهنگ، شهروند الکترونیک، اینترنت، آموزش، برنامه ریزی فرهنگی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • ناصر مزینی صفحه 101
    راه اندازی و توسعه آموزش های الکترونیکی یکی از ابزارهای بلامنازع در ارتقا دانش و توانمندسازی شهروندان در فضای مجازی است. نگاهی گذرا به تجربیات گذشته در این زمینه دستاوردها و مزایای بیشماری را نمایان می سازد لیکن این ابزار نیز مثل هر فناوری دیگر باید به شکل مناسب و متناسب به کار گرفته شود. برخی تجربیات اجرا شده طی سالهای اخیر در ایران مجموعه ای از موفقیت ها و نیز ناکامی ها را به دنبال داشته است. و لذا به منظور دستیابی به حداکثر مزایای این نوع آموزش، ضروری است چالش های پیش رو را شناخته و مرتفع نماییم.
    در این تحقیق ضمن مرور بر روش های اجرا و پیاده سازی آموزش های الکترونیکی در شرایط فعلی کشور به ویژه برای طبقه عموم شهروندان، تلاش نموده ایم انواع چالش های ممکن در این راه را معرفی و راهکارهایی نیز برای کاهش تاثیر آنها ارائه نماییم.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، تولید محتوا، خصوصیات فرهنگی، فرهنگ سازی
  • بهرام تیماس، عباس عباسی خاک صفحه 112
    کلیه خدمات امورمشترکان در صنعت آب و فاضلاب به دو بخش اداری و فنی تقسیم می گردد، که بخش فنی مرتبط با فیزیک انشعاب آب و فاضلاب شامل نصب و خدمات پس از نصب است و بخش اداری شامل تمامی امور اداری مرتبط با درخواستهای مشترک و یا متقاضی آب و فاضلاب است، به طوری که حتما برای انجام این امور احتیاج به پرونده مشترک است.
    این مقاله به بخش اداری امور مشترکان می پردازد و قصد دارد با استفاده از فناوری اطلاعات IT)) چگونگی رسیدن به توسعه خدمات آب و فاضلاب از یک نقطه (محل) به چندین دفتر خدمات دهنده در سطح شهر را نشان دهد. به طوری که سرعت دسترسی مردم به خدمات آب و فاضلاب افزایش یافته و همزمان با کاهش نیروی انسانی شاغل در سازمان و افزایش ساعات کار خدمات به مشترکان همراه باشد. این روش چگونگی رسیدن به اصل 44 قانون اساسی در بخش اداری امور مشترکان صنعت آب و فاضلاب را نشان می دهد. این مقاله تلاش دارد که نشان دهد چگونه با استفاده از فناوری اطلاعات می توان الگوی خدمات به مشترکان را تغییر داد به گونه ای که ضمن ایجاد کارآفرینی و توسعه بخش خصوصی و ارائه خدمات در ایام تعطیل، در وقت و انرژی نیز صرفه جویی ایجاد نماید. این مقاله به مبحث امنیت نیز نظر خواهد داشت ولی محور اصلی مقاله بهره وری IT در صنعت آب و فاضلاب است، به طوری که دور نما چگونگی خدمات امور مشترکان به صورت الکترونیک را نشان خواهد داد.
  • صادق سلیمانی، آزاده قادری، ندا قادری صفحه 118
    زندگی بشر در طول تاریخ سه مرحله را گذرانده است؛ عصرکشاورزی، عصرصنعت، عصراطلاعات. اکنون وارد مرحله چهارم شده ایم: عصر مجازی. دنیای مجازی پیشرفته با امکانات فراوان خود تفاوت زیادی با دنیای واقعی و مشکلات و دغدغه های فیزیکی آن فراروی آورده است. در این فضا مفاهیمی مثل دولت الکترونیک، شهر مجازی، شهرداری الکترونیکی و شهروند الکترونیکی مطرح می شود. شهروند الکترونیکی با مفاهیم و ساختارهای شهروندی جدیدی مطرح خواهد شد. در این نوع شهروندی شکل زندگی متفاوت است و مفاهیم زمان و مکان تغییر می کند.
    در این مقاله سعی شده با توجه به تغییرات زندگی بشر در طول قرون و ورود انسان به عصر اطلاعات وتلاش برای رسیدن به جامعه مجازی آرمانی و با بررسی و برشمردن حقوق و مسئولیت های شهروندی، حقوق آدمی در جامعه امروز و فردا بررسی شود و با دانستن آن قدمی در احقاق حقوق بشری برداشته شود. نتیجه نهایی آن است که حقوق انسان در گذار از اعصار ثابت است و تفاوت آن در دوره های مختلف در میزان توجه وچگونگی تحقق اش است.
  • احسان خیام باشی صفحه 129
    پدیده اینترنت و سهولت دسترسی به اطلاعات از این طریق و هزینه و مشکلات تهیه سخت افزار، نرم افزار و تخصصی بودن کار با داده های مکان مرجع برای کاربران عمومی و لزوم دستیابی به اطلاعات به روز از یک سو و GIS Base بودن بیش از 70 در صدی اطلاعات از سوی دیگر موجب گسترش تمایل به ایجاد و استفاده از فناوری Web GIS در کاربران و موسسات و سازمان های خدماتی شده است.
    در این میان شهرداری ها به عنوان گسترده ترین نهاد خدماتی در سطح شهرها از جایگاه ویژه ای بر خوردار هستند که یکی از مهمترین وظائف آنها برنامه ریزی، مدیریت و نظارت بر نوسازی، بهسازی و گسترش و توسعه شهر از منظر شهرسازی و معماری است، از این رو نمایش نقشه های رقومی و ارائه اطلاعات توصیفی به روز شهرسازی مانند کاربری ها، ارتفاع مجاز، میزان عقب نشینی ها و... به مالکان و متخصصان به همراه بهرگیری از قابلیتهایی مانند روئیت تصاویر ماهواره ای و ایجاد امکان تطبیق این تصاویر و نقشه های دیجتالی شهر، در یک سامانه اطلاع رسانی خدمات شهرسازی مبتنی بر وب GIS پویا و دارای تعامل، علاوه بر کاهش چشمگیر مراجعه روزمره شهروندان به شهرداری ها، موجب ایجاد مکانیسم خود اصلاحی مغایرتهای احتمالی نقشه ها با وضع موجود و دروازه ای برای ورود به شهر الکترونیکی و شهرداری شیشه ای در کنار ایجاد و توسعه سایر سامانه های مکانیزه خواهد بود، لذا در این مجال مدل طراحی و پیاده سازی یک سامانه مکان مرجع مدیریت و انتشار اطلاعات شهرسازی، مبتنی بر وب ارائه گردیده که البته قابلیت استفاده و بهره برداری در سایر زمینه های خدمات شهری و توریسم وگردشگری نیز در آن پیش بینی شده است.
  • محمدرضا بمانیان، فاطمه رضایی فر صفحه 152
    به موازات تحولات وسیع فناوری ودنیای متغیراطلاعاتی، یکی از مهم ترین مباحث در جامعه فراگیر فناوری و توسعه اطلاعاتی، مسئله دولت الکترونیک است. دولتی که درآن، کاربرد شبکه اینترنت توسط سازمان های دولتی برای ارائه خدمات و اطلاعات به مردم، شرکتها و سایر سازمان های دولتی از الزامات انکارناپذیر آن محسوب شده و بدین ترتیب کلیه شهروندان، شرکت های تجاری، سایر سازمان های دولتی و کارمندان دولت را قادر می سازد تا از طریق یک وب سایت در شبکه اینترنت و بدون محدودیت های مکانی و زمانی به اطلاعات و خدمات دولتی دسترسی پیدا کنند. در گذشته ای نه چندان دور برقراری هرگونه ارتباط کاری میان شهروندان و یا مدیران اداری با موسسات دولتی تنها از طریق حضور فیزیکی در ادارات دولتی یا دیگر سازمان های مربوطه میسر بوده است. امروزه با پیشرفت و گسترش فناوری های ارتباطات و اطلاعات، شهروندان می توانند خدمات و اطلاعات دولتی را به صورت Online، در هر قالب زمانی و مکانی دریافت نمایند.
    در مقاله حاضر مبانی دولت الکترونیک و اهمیت ایجاد آن در عصر ارتباطات و فناوری اطلاعات مورد بررسی قرار گیرد، در همین راستا ابتدا به بیان تعابیر مختلفی که از دولت الکترونیک استناط می شود پرداخته، پیشینه بحث دولت الکترونیک بیان خواهد شد و به دنبال آن ضرورت ایجاد دولت الکترونیک، ابعاد آن، راهبرد استقرار، راهکارهای دولت الکترونیک در جهت ارتقا سطح خدمات مطرح می شود و سپس نظریه «کارو» در زمینه تحقق دولت الکترونیک تشریح خواهد شد. در ادامه، پورتال (Portal) از مولفه های دولت الکترونیک مورد بحث قرار گرفته، تعریف، اهداف راه اندازی و خصوصیات یک پورتال دولتی بیان شده، ضمن برشمردن ویژگی های دولت الکترونیک، یک نمونه موفق از ایجاد دولت الکترونیک در ژاپن ارائه می شود و در نهایت ابعاد مختلف تجربه ایران در زمینه دولت الکترونیک در سال های اخیر مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، شهروندان، فناوری، دسترسی نامحدود، خدمات الکترونیکی
  • پریسا روحانی، احسام مذهب، راویا شیخ امامی صفحه 174
    امروزه با ورود به هزاره سوم و شروع عصر مجازی و با قدم نهادن به حیطه نانو فناوری و ظهور فناوری اطلاعات و ارتباطات، جوامع دچار تغییرات بنیادین و اساسی شده اند. ایجاد شهر الکترونیک و قدم گذاشتن در مرحله فناوری اطلاعات نیز یک فرصت انکار ناپذیر است شهر الکترونیک دسترسی الکترونیکی شهروندان به شهرداری، ادارات دولتی، بنگاه های اقتصادی و کلیه خدمات شهری به صورت شبانه روزی را فراهم می کند. این شهر عاملی در جهت ایجاد سازمان های شیشه ای است به طوری که تمام کارکردها و هدف های سازمان به طور شفاف قابل ملاحظه باشد، این شهر از بستر پیشرفته اطلاعات مخابراتی برخوردار است به صورتی که می توان از طریق کامپیوتر با خانه ها، مدارس، ادارات، دوستان و غیره ارتباط برقرار کرد. مفهوم شهرداری الکترونیک به میزان زیادی با مفهوم شهر الکترونیک عجین است شهرداری الکترونیک امکان دسترسی شهروندان به پایگاه های داده خدمات شهرداری، به صورت 24 ساعته و هفت روز هفته را فراهم می آورد. شهرداری الکترونیک با بهره گیری از فناوری اطلاعات، با تغییر در معماری ساختار خود و با ساده سازی رویه ها و قوانین و مهندسی دوباره فعالیت ها و شفافیت رویه ها و ارتباط موثر با شهروندان، خدمات خود را در حوزه وظایف شهرداری به صورت قابل دسترس و امن به شهروندان ارائه می کند. از این طریق نه تنها مدیریت دولتی به شکل مناسبت تری اعمال می شود بلکه فاصله میان دولت و شهروند کم شده رضایت مندی شهروندان از خدمات دولتی متمرکز افزایش یافته و مفهومی چون شهر الکترونیکی در جامعه نقش می گیرد. از آنجا که شهرداری ها قسمت عمده ای از فعالیت سازمان ها را در شهر ها عهده دار و در هر نوع برنامه ریزی و تصمیم گیری مدیریت شهری، سهم عمده ای را دارا هستند، می توانند کانون راه رسیدن به شهر الکترونیکی باشند. در این مقاله به بررسی مفهوم و رابطه متقابل شهر و وظایف آنها پرداخته ایم و تا حد امکان سعی خواهیم کرد این موضوع را تبیین و ارائه کنیم.
  • معرفی کتاب اتوماسیون (4 جلد)
    صفحه 203
    جلد نخست این کتاب حاوی اسامی 1015 شرکت فعال در زمینه اتوماسیون و ابزاردقیق همراه با مشخصات تماس آنهاست. جلد دوم، با تقویت بانک اطلاعاتی شرکتهایی که زمینه فعالیت آنها به طور مستقیم و غیر مستقیم به موضوع اتوماسیون صنعتی مرتبط است به چاپ رسید. این کتاب شامل اسامی شرکتها، شرح خدمات آنها و شماره تماس در دسته بندی های موضوعی و نیز الفبایی است.
    کتاب سوم، علاوه بر دسته بندی های الفبایی و موضوعی به بحث درباره چالش های صنایع عمده کشور از قبیل نفت، نیرو، سیمان، فولاد، حمل و نقل و. .. می پردازد. در بخشی دیگر، چکیده گفتگو با 15 مدیر صنعتی آمده و بخش پایانی کتاب به درج پرکاربردترین استانداردهای مرجع در زمینه اتوماسیون، ابزاردقیق، حفاظت و ایمنی پرداخته است.
    کتاب چهارم که به صورت الکترونیکی (در قالب pdf) منتشر شده است، عمدتا به تکنیکها و استانداردهای مرجع کابل کشی در حوزه اتوماسیون و نیز توزیع توان می پردازد. از آنجا که تاکنون کتابی مرجع و همه گیر در این زمینه به چاپ نرسیده است، این کتاب می تواند جای خالی چنین نیازی را پر نماید.