فهرست مطالب

هوش مصنوعی و ابزاردقیق - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 46، آبان 1393)

دو ماهنامه هوش مصنوعی و ابزاردقیق
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 46، آبان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/22
  • تعداد عناوین: 16
|
  • نیلوفر خانقاهی صفحه 2
  • فرزانه بدیعی صفحه 4
    این مقاله به طور اختصار به چگونگی حل اختلافات دعاوی به صورت الکترونیکی در شهرداری ها می پردازد. در روند تطبیقی این مقاله سامانه حل اختلاف الکترونیکی در شهرداری های انگلیس بررسی شده و امکان اعمال این سامانه در ایران و برخی از مشکلات حقوقی و اجرایی بررسی خواهد شد. روش هایی در جهت بهره برداری از امکانات موجود مانند استفاده از ایمیل و الگو برداری از سایر مراکز حل اختلاف خارجی و داخلی ارائه داده خواهد شد. همچنین مواردی از قبیل پذیرش ادله به صورت الکترونیکی ارجاع اجباری به مراجع حل اختلاف و آموزش عموم بررسی خواهد شد.
  • شهریار علوی، لیلا مارانی، محبوبه آقابابایی صفحه 10
    امروزه استفاده از فناوری های جدید امری اجتناب پذیر گشته است. گسترش شهرها، رشد جمعیت، مهاجرت بی رویه، رشد سریع ساخت و ساز و استفاده روز افزون مردم شهر از وسائط نقلیه، مدیریت شهرها را دچار مشکل ساخته است. ابزارهای گوناگونی برای بهنیه سازی و مدیریت درست سامانه حمل و نقل و ترافیک وجود دارد، یکی از این ابزارها، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) است. سامانه های اطلاعات جغرافیایی با مدیریت منابع اطلاعات حمل و نقل و ایجاد ارتباط متقابل با آنها سبب تسهیل دسترسی به اطلاعات ترافیکی می گردد. هدف از ایجاد GIS برای سامانه حمل و نقل تشکیل یک پایه اطلاعاتی میان حمل و نقل و GIS است. بنابراین در این مقاله بر آنیم که ضمن بررسی وضعیت حمل و نقل ترافیک خمینی شهر، با بهره گیری از روش تحلیلی- توصیفی، میدانی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی به ساماندهی مدیریت حمل و نقل ترافیک شهر با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) بپردازیم.
    کلیدواژگان: ساماندهی، مدیریت، حمل و نقل، خمینی شهر، GIS
  • سلیمانی صفحه 17
    تاریخ نگاری ما ایرانیان به ویژه در دوره معاصر، به طور عمده سیاسی بوده و به رخدادهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کمتر پرداخته شده است. با توجه به این حقیقت که نهادهای مدنی در این دوره تاسیس شده اند، اطلاعات ما از سیر تحولات اجتماعی کشورمان بسیار اندک است. این مشکل از آنجا ناشی می شود که شکل بندی های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه ایرانی کمتر در منابع رسمی تاریخی و منتشر شده این دوره بازتاب یافته اند. این آثار بیش از شصت سال است که مورد اسفاده مورخین قرار گرفته و هنوز عمده مراجع تحقیقات جدید را همین منابع، که دیگر مطلب تازه ای در آنها یافت نمی شود، تشکیل می دهد. ما در برابر این پرسش نسل جدید که معماران واقعی جامعه ما چه کسانی بوده اند، ناچار به سکوت هستیم. واقعا راه آهن ما را آلمانی ها و آمریکایی ها ساختند و صنعت نفت کشورمان را انگلیسی ها بنا کرده و توسعه دادند؟ راه ها، توسعه شهرها و ساخت بیمارستان ها و مدارس و... توسط چه کسانی انجام شد؟ ما برای پاسخ به پرسش های فوق و پرسش هایی از این قبیل نیازمند منابع جدید هستیم.
    جستجوی ما در اسناد، حکایت از این دارد که ایرانیان در توسعه گسترده کشور خود نقش بسیار شورانگیز داشته اند. اما این حقیقت از دل کتاب های تاریخی منتشر شده بیرون نمی آید. از طرف دیگر ساماندهی و طبقه بندی اسناد در بایگانی های رسمی کشور با ضعف ها و مشکلات بسیار جدی روبه روست. و این مشکل یکی از موانع عمده در سر راه پژوهش های مربوط به توسعه شهری به شمار می رود.
  • محمد نظری، فتاح آقازاده صفحه 21
    امروزه ابزار مدیریت واحد شهری فناوری اطلاعات است و ایجاد شهر الکترونیک می تواند در کاهش ناهماهنگی میان مدیران و ایجاد یکپارچه سازی موثر باشد. مقاله حاضر تلاشی است برای تبیین نقش و جایگاه توسعه شهر الکترونیک در بهبود مدیریت شهری. استفاده از فناوری ارتباطات و اطلاعات (ICT) در زمینه مدیریت امور شهری یکی از موضوعات مهم و کاربردی در اداره کلان شهرهاست. با توجه به تجارب موفقیت آمیزی که در زمینه استفاده از این فناوری در نقاط مختلف جهان موجود است و همچنین با توجه به رویکرد سالهای اخیر در ایران برای استفاده از فناوری ارتباطات و اطلاعات در خدمات شهری، در این مقاله سعی شده است ضمن معرفی شهر الکترونیک به برخی از نتایج ملموس استقرار شهر الکترونیک، مانند تاثیر آن بر ترافیک شهری پرداخته شود.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، شهر الکترونیک، شهروند الکترونیک، فناوری اطلاعات و ارتباطات(ICT)
  • آرمان بحری، سعید صادقپور وجدی، رامین فرجاد، سارا پرتو، حامد زاهدی، مهدی گلزارنیا، شیدا روحانی، سمیه باقربیگی صفحه 35
    امروزه دیگر به سختی می توان ضرورت وجود و استفاده از رایانه را در جهت بهبود زندگی جامعه بشری نادیده گرفت و به همین دلیل روز به روز شاهد افزایش و گسترش کمی و کیفی این قوی ترین ابزار پیشرفت بشر در دنیای کنونی هستیم. با توجه به ویژگی های شهرداری الکترونیکی در خصوص حذف پرونده های کاغذی، ارتباط الکترونیکی با شهروندان، پرداخت عوارض، اطلاع رسانی الکترونیکی و... شهروندان نابینا نیز همانند تمام اقشار جامعه به منظور پیشبرد اهداف خود، زندگی روزمره، تحصیل و کار نیازمند به استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات هستند.
    در مقاله حاضر ضمن بررسی نیازهای شهروندان دارای معلولیت بینایی، امکاناتی را که شهرداری الکترونیکی می تواند برای این گروه فراهم نماید، بررسی می گردد. همچنین اشاره ای به الزامات قانونی درباره محورهای کنفرانس خواهیم داشت. محصولات سخت افزاری، نرم افزاری و تجهیزات جانبی که در ایران تولید شده، حاصل 15 سال تحقیق و تولید محصول بوده و دارای 9 گواهینامه ثبت اختراع و جوایز معتبر علمی داخلی و خارجی است. با این تجهیزات و رعایت استانداردهای لازم دسترسی به خدمات الکترونیکی شهرداری ها برای نابینایان فارسی زبان نیز کاملا مهیاست.
  • امیر فرمانبر، همایون یزدان پناه، سمانه فرمانی صفحه 44
    امروزه در بیشتر شهرهای جهان، شهرداری ها نقش بسیار پررنگی را در مدیریت امور شهری ایفا می کنند. با توجه به رشد روزافزون فناوری اطلاعات در دنیا، اگر نهادی مانند شهرداری بتواند خود را با این فناوری همراه کند، می تواند خدمات بیشتر و بهتری را به شهروندان ارائه دهد. در این مقاله، سعی شده تا با بررسی آمارها و اطلاعات به دست آمده از شهرداری شهر جدید بهارستان در استان اصفهان، معیارهای رشد فناوری اطلاعات در این شهرداری بررسی شده و به وسیله تطبیق آنها با شاخصهای فناوری اطلاعات، وضعیت فعلی شهرداری این شهر مشخص شود و پیشنهادهای برای توسعه این نهاد خدمات رسان، ارائه گردد.
    همچنین شهر جدید بهارستان معرفی شده و به بیان ویژگی های آن پرداخته شده است. پیشرفت این شهر در زمینه فناوری اطلاعات بررسی شده است و سخت افزارها و نرم افزارهای مورد نیاز مطرح شده، نقاط ضعف و توانمندی های این شهرداری در زمینه پیشرفت های فناوری اطلاعات و ارتباطات بررسی شده و راهکارهایی برای پیشرفت بهارستان در زمینه شهرداری الکترونیکی نیز مطرح خواهد شد.
    کلیدواژگان: شهرداری الکترونیکی، مدیریت شهری، خدمات شهری، سرویس های الکترونیکی
  • همایون یزدان پناه، رحیم مستاجران صفحه 51
    منافع حاصل از به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات باعث شده است که در اغلب شهرها و شهرداری ها تلاشهایی برای پیاده سازی این فناوری صورت گیرد. اما این تلاشهای آغازین، در اغلب کشورها (به خصوص در کشورهای توسعه نیافته و کشورهای در حال توسعه) چالش عمده ای را ایجاد کرده که علی رغم سرمایه گذاری در این فناوری، گسترش و نفوذ کاربردهای متنوع فاوا، به کندی صورت می پذیرد. علت اصلی این مشکل، پایین بودن سطح آمادگی الکترونیکی جامعه یا شهرداری برای پذیرش و استفاده از فاوا در جوامع و شهرداری ها و همچنین عدم بررسی کارایی و اثربخشی سرمایه گذاری صورت گرفته در این زمینه است. در طرح ارزیابی فناوری اطلاعات و ارتباطات به منظور ارزیابی مناسب فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری ها که ناشی از اقدامات صورت گرفته و برنامه کلان فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICTMP) است، پروژه ارزیابی آمادگی الکترونیکی در ابتدای هر سال از برنامه و پروژه ارزیابی عملکرددوره ای (سالیانه) فاوا در انتهای سال پیشنهاد می گردد.
    در این مقاله سعی شده طرح ارزیابی فناوری اطلاعات و ارتباطات در شهرداری ها و ارتباط آن در به روزرسانی طرح جامع فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICTMP) شهرداری ارائه گردد.برای این منظور اقدام به طراحی چرخه عمر فناوری اطلاعات و ارتباطات در راستای تحقق چشم انداز شهرداری الکترونیکی گردیده است.اقدامات اصلی در طراحی این چرخه تدوین و بومی سازی مدلی برای ارزیابی آمادگی الکترونیکی شهرداری ها شامل مدل، اوزان، شاخصها و انتخاب مدل ارزیابی عملکرد (اثربخشی) دوره ای (سالیانه) فاوا و به کارگیری نتایج حاصل از ارزیابی ها در به روزرسانی برنامه کلان فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICTMP) است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، آمادگی الکترونیکی، شهرداری الکترونیکی، اهداف کنترلی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، اثر بخشی
  • وجه الله قربانی زاده، غلامحسین دلجو، آرین امیری صفحه 64
    با رشد فزاینده جمعیت در کلان شهر تهران و به دنبال آن افزایش مشکلات و مسائل ناشی از شهرنشینی در ابعاد وسیع اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی لزوم ایجاد و استفاده از بسترهای مدیریت شهری جدید همراه با به روزترین و کاربردی ترین فناوری ها احساس می شود. یکی از مشکلات رایج و فراگیری که در مدیریت کلان شهر تهران مشاهده می شود، ضعف دریافت اطلاعات به موقع مدیران شهری درباره نیازهای شهروندان و تشخیص ضرورت های ارائه خدمات شهری در نواحی و مناطق مختلف شهرداری است. در این میان یکی از بهترین روش ها برای کسب اطلاعات دقیق در زمینه مسائل و مشکلات شهروندان و دریافت نقطه نظرهای مردم پیرامون مدیریت شهری، ایجاد خطوط ارتباطی مناسب با شهروندان و کسب اطلاعات از طریق خود آنان است و این مهم با ایجاد سامانه موسوم به 137 در شهرداری تهران دنبال می شود. در این پژوهش کاربردی که اطلاعات آن از میان 412 نفر از شهروندان تهرانی و با استفاده از پرسشنامه گردآوری شده است، سعی بر آن است که تعدادی از عوامل موثر بر میزان استفاده از خدمات مرکز تازه تاسیس سامانه 137 توسط شهروندان بررسی شود تا از طریق شناسایی این عوامل، به فراگیر شدن هر چه بیشتر بهره گیری از این سامانه به عنوان یکی از زیر مجموعه های ضروری تحقق «شهر الکترونیک» کمک شود. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که مهم ترین عامل تاثیرگذار بر پذیرش سامانه 137 توسط شهروندان «درک سهولت استفاده از سامانه» است و عامل «درک سودمندی و احساس مفید بودن سامانه» نیز می تواند در میزان استفاده عملی شهروندان از آن تاثیر به سزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: سامانه مدیریت شهری 137، الگوی پذیرش فناوری (TAM)، پذیرش فناوری، درک سودمندی، سهولت استفاده
  • مجید ثابت ورنامخواستی صفحه 83
    ساماندهی عوامل و منابع برای پاسخگویی به نیازهای ساکنان شهر و مجموعه ای از اجزا زنده ای که در شهر حضور یافته و با یکدیگر تعامل و ارتباط دارند را مدیریت شهری نامیده اند. شهرداری مسئول مدیریت شهر است و به عنوان هسته مرکزی مدیریت شهر، هدایت، نظارت راهبری و جلب مشارکت سایر مجموعه هاست. بدین ترتیب شهرداری می تواند در نظام مدیریت شهری تحقق بخش عمده ای از اهداف مربوطه را به عهده گیرد. دولت الکترونیک نیز شامل تمام سازمان های دولتی است که از طریق کاربرد فناوری با یکدیگر ارتباط دارند، همچنین پل ارتباطی میان افراد، اطلاعات و دولت هستند.بنابراین نیاز به یک سامانه یکپارچه الکترونیک برای انسجام میان دولت، اطلاعات و افراد است. پس دولت الکترونیک استفاده سهل و آسان از توزیع خدمات دولتی به صورت مستقیم و شبانه روز و شکل پاسخگو از دولت است.
    نخستین وظایف شهرداری هنگام تصویب قانون بلدیه تهیه نان و نظافت معابر بود سپس گسترش یافت تا به امروز که متولیان شهر هستند و شهرداری ها نیز از حالت ساده خارج شده تا بتوانند پاسخگوی مسائل جدید شهری باشند. در کشورهای توسعه یافته شهرداری ها علاوه بر امور خدماتی و عمرانی در سطح شهر در تمام زمینه ها به صورت مستقیم و غیرمستقیم به اداره شهر می پردازند و اعمال فعالیت های مدیریتی و برنامه ریزی در حیطه وظایف آنان است و نظام اداری ایران فاقد رده مدیریت محلی(شهری) است طوری که نهادهای رسمی در اداره امور شهرهای ایران کمترین هماهنگی را دارند. بعد از چندین سال از بدو تاسیس شهرداری ورنامخواست در این یکی دو ساله اخیر روندها یکسان و امور تمرکز یافته است و همکاران با ساماندهی بیشتری انجام وظیفه می نمایند زیرا هدف از هرسازمان تامین رفاه، آسایش و رفع نیازمندی های مردم آن محل است که برخی به طور مستقیم، بعضی به طور غیرمستقیم وسیله حصول به این هدف است. پس دستیابی به اهداف آن از طریق فعالیت های سازمان یافته، بهتر و راحت تر قابل دستیابی است. سازمان ها از خصوصیاتی برخوردارند و ممکن است تا حدودی با یکدیگر متفاوت باشند اما آنچه مهم است فرایند یکسان در سازمان های محلی است تا به تبع آن مشکلاتی را ایجاب ننماید.
    امروزه کاربرد فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، به ویژه اینترنت به منظور تقویت دسترسی به خدمات دولتی و توزیع آنها به نفع شهروندان، شرکت ها و کارمندان بخش عمومی فی نفسه امرجدیدی نیست چرا که موسسات دولتی از نخستین و بزرگترین مصرف کنندگان این فناوری بوده اند. با این وجود یکپارچه شدن تمام فرایندهای شهرداری در عملکرد شان تاثیر مثبت می گذارد.
  • رزیتا توکلیان صفحه 103
    فناوری اطلاعات و ارتباطات خصوصا اینترنت، به صورت فعال حکومت ها را در قرن بیست و یکم به شدت تغییر داده است. داده کاوی یکی از دستاورد های فناوری اطلاعات و ارتباطات برای بهبود تحلیل ها و تصمیمات سازمانی و راهبرد های مدیریتی است. ادبیات بسیار وسیعی روی داده کاوی و فناوری های به کارگیری موثر آن وجود دارد. در سال های اخیر، شهر الکترونیک توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است. شهر الکترونیک از استفاده موثر دولت از فناوری های پیشرفته اطلاعات و ارتباطات و از طریق کانل های اطلاعاتی مختلف همچون تلفن، اینترنت و ایستگاه های عمومی کامپیوتری، ناشی می شود. هر روزه حجم عظیمی از داده های دسترسی کاربران در سامانه های شهر الکترونیک تولید می شوند. کاوش این داده ها در تجزیه و تحلیل های دولت، پیشگویی ها، راهبرد ها، کنترل و برنامه ریزی های عملیاتی و تاکتیکی تاثیر گذار هستند. داده کاوی در شهر الکترونیک نقش مهمی در تنظیم اهداف دولتی، کشف رفتار شهروندان و تخمین زمینه های فعالیت آینده آنها دارد. البته در نقش این داده ها در موفقیت حکومت نباید گزافه گویی کرد. زیرا اتوماتیزه کردن عوامل داده کاوی در خدمات شهر الکترونیک، هنوز نیازمند حل کردن بعضی مشکلات است. در اینجا برای فهم بهتر از اهمیت و جایگاه داده کاوی در شهر الکترونیک، مطالعه ای شامل کاربرد های داده کاوی و چالش های پیاده سازی موفق آن در شهر الکترونیک، توسعه داده شده است. این مطالعه می تواند منافعی را در اختیار سهام داران مختلف و صاحبان اختیار که نیاز به دستگیری دانش مخفی و ضمنی از شهروندان، سازمان ها و یا کسب و کار ها دارند، قرار دهد.
  • مدل مثلث اقدام برای تبدیل بایگانی سنتی به بایگانی الکترونیکی
    احسان خیام باشی، حسن دیباج صفحه 119
    با توجه به این که بنابر ضرورتهای مختلف حرکت به سمت ایجاد سازمانها و شهرهای الکترونیکی در دنیای امروز گریز ناپذیر است، باید بدانیم که پرداختن به این مهم و طراحی، استقرار و بهره برداری از سامانه های مکانیزه و الکترونیکی بدون دقت نظر کافی در موضوع بایگانی الکترونیکی عملا محقق نخواهد شد، به عبارت دیگر دستیابی به اهداف سازمان های الکترونیکی با بهره برداری از فناوری اطلاعات و ارتباطات و سامانه های مکانیزه بدون برنامه ریزی و تبدیل ساز وکار بایگانی سنتی به الکترونیکی امکانپذیر نخواهد بود.
    لذا در این مجال ضمن بررسی انواع مواد قابل آرشیو نگهداری به ارائه مدلی برای تبدیل ساختار بایگانی های سنتی به بایگانی الکترونیکی در خصوص عمومی ترین ماده آرشیوی یعنی اوراق و اسناد کاغذی پرداخته و مدل مثلث اقدام یا طرح جامع تمام مکانیزه، شامل اجرای موازی و هم زمان پالایش، اسکن و استخراج و تلخیص اطلاعات با قابلیت پیاده سازی در کلیه سازمانها و ادارات ارائه می شود و یک نمونه عملیاتی شده آن در محوری ترین سازمان شهر الکترونیکی یعنی شهرداری مورد بررسی قرار می گیرد.
  • امیر احسانی، علی احسانی صفحه 156
    با توجه به نقش IT در خدمات رسانی به شهروندان توسعه فناوری اطلاعات برای کلان شهرها یک ضرورت اجتناب ناپذیراست که ظرفیت های مستقل و در عین حال، ترکیب های بسیار گسترده ای را فراهم آورده است که قدرت و ظرفیت «جهان جدید» و «شهرهای جدید» را به صورت گسترده و خیره کننده ای افزایش داده است. برای فهم این فضای تازه، شناختن خصایص اصلی این فضا از جمله «غیرمرکزی بودن»، «به هم پیوستگی»، «دیجیتالی بودن» و «قابلیت دسترسی» اهمیتی اساسی دارد. با فهمیدن ظرفیت های این فضا می توان با نگاهی درست ارتباط ترکیبی «تکاملی- تعاملی» میان دو فضای فیزیکی و مجازی برقرار کرد که به توسعه فیزیکی- مجازی تمام ابعاد زندگی بشری خواهد انجامید و از این منظر، دوفضایی کردن شهر نیز یک نوع توسعه کلان فضای شهری محسوب می شود.اما آنچه در این میان حائز اهمیت است این است مسئولان ما باید به صورت کلان تر به این خدمات بنگرند این امر درست است که توسعه خدمات الکترونیک در جهان امروز امری طبیعی است و در بیشتر نقاط جهان از جمله ایران در حال پیشرفت و پیگیری های مداوم است ولی مهمتر از آن مدیریت این خدمات الکترونیک در سطح جامعه است تا بتوان با مدیریتی درست باعث اعتلای جامعه شود به همین منظور ما درایم مقاله به بررسی نیازهای مدیریتی خدمات الکترونیک می پردازیم و با ارائه نمونه های مدیریتی برانیم تا بتوانیم با ارائه راهکارهای مناسب و مدیریت درست این خدمات در جهت اصلاح هر چه بیشتر الگوی مصرف قدم برداریم.
  • مریم ایزدنگهدار، فریبرز سبحان منش، منیژه کشتگری صفحه 171
    روز به روز شاهد استقبال بیشتر و برداشتن گام های موثرتری در راستای الکترونیکی شدن تعاملات مختلف در نهادها، سازمانها و سازمان های مختلف کشور هستیم. شهرداری ها نیز از این قاعده مستثنی نبوده، برگزاری کنفرانس های بین المللی شهرداری های الکترونیکی، خود مستندی بر این استقبال و وسیله ای برای جذب ایده های نو و سرعت بخشی به رسیدن به اهداف آن است. شهرداری ها همواره می توانند منشا اجرای پروژه های جدید در ساخت و سازها، با استفاده از دانش و تجربیات متخصصان مربوطه، از اقصی نقاط جهان باشند. لذا برآن شدیم تا دراین مقاله، مدل های مدیریتی الکترونیکی مختلفی که برای انجام پروژه ها، با استفاده از فناوری های نوین اطلاعاتی در جهان مطرح گردیده، بیان نماییم و اصولا ویژگی های پروژه هایی را که مناسب این گونه پیاده سازی ها هستند، توضیح دهیم و در خاتمه، از ادغام مطالب فوق، یک چهارچوب منطقی برای اجرای پروژه های نوآور، پیشنهاد نماییم. امید است که این مقاله توانسته باشد، پیشنهادی موثر درشیوه مدیریت نوین الکترونیکی پروژه های شهرداری، ارائه کرده باشد.
    کلیدواژگان: کار از راه دور، فناوری های اطلاعات و ارتباطات، دفاتر و سازمان های مجازی، تیم های کاری مجازی، مدیریت الکترونیکی، پروژه های شهرداری
  • صالح خدیور، یونس رحمانی صفحه 186
    ایجاد و توسعه شهر الکترونیکی امروزه شامل عوامل و شاخصهای متعددی است.یکی از این شاخصها آموزش الکترونیکی است.آموزش الکترونیکی یک روش کارا برای ارائه طیف گسترده از مباحث آموزشی به شهروندان است.اگر خواهان توسعه شهر الکترونیکی باشیم، آن گاه قطعا قبول خواهیم داشت یکی از مهمترین مولفه های دیجیتالی شدن زندگی شهروند امروزی آموزش الکترونیک خواهد بود.در حال حاضر رایج ترین و مهمترین نوع از این پدیده جدید دانشگاه مجازی است.مزایای بیشمار این پدیده نو در صنعت آموزش بر هیچ کس پوشیده نیست، ولی راه اندازی و به کارگیری آن با مسائلی مواجه است که در برخی از کشورها به خصوص کشور ما این مسائل بیشتر به چشم می آید که برخی سخت افزاری، برخی نرم افزاری و برخی فرهنگی و نیز برخی به نیروی انسانی و روش مدیریت آموزش مربوط می شود.از این رو است که با توجه ضرورت وجود این چنین سامانه هایی برای تحقق شهر الکترونیک در این مقاله سعی شده به این مشکلات و چالش ها پرداخته شود و فرض بر این است که خواننده با آموزش الکترونیکی و ویژگی های آن آشنایی کامل دارد.این مقاله با بررسی یک مطالعه موردی (نخستین دانشگاه مجازی رسمی ایران) مشکلات و مسائل دانشجویان طی یک تحقیق پیمایشی مورد استخراج قرار گرفته و داده های گردآوری شده با استفاده از آزمونهای آماری مورد آزمون و بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که علی رغم وجود مشکلات و مسائل فنی در زمینه زیر ساخت ها، مسائل فرهنگی، اجتماعی و مدیریتی از جمله چالش های پیش روی این دانشگاه ها در ایران هستند.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دانشگاه مجازی، شهر الکترونیکی، دانشگاه الکترونیکی علم و صنعت، چالش های آموزش الکترونیکی
  • معرفی کتاب اتوماسیون (4 جلد)
    صفحه 206
    جلد نخست این کتاب حاوی اسامی 1015 شرکت فعال در زمینه اتوماسیون و ابزاردقیق همراه با مشخصات تماس آنهاست. جلد دوم، با تقویت بانک اطلاعاتی شرکتهایی که زمینه فعالیت آنها به طور مستقیم و غیر مستقیم به موضوع اتوماسیون صنعتی مرتبط است به چاپ رسید. این کتاب شامل اسامی شرکتها، شرح خدمات آنها و شماره تماس در دسته بندی های موضوعی و نیز الفبایی است.
    کتاب سوم، علاوه بر دسته بندی های الفبایی و موضوعی به بحث درباره چالش های صنایع عمده کشور از قبیل نفت، نیرو، سیمان، فولاد، حمل و نقل و. .. می پردازد. در بخشی دیگر، چکیده گفتگو با 15 مدیر صنعتی آمده و بخش پایانی کتاب به درج پرکاربردترین استانداردهای مرجع در زمینه اتوماسیون، ابزاردقیق، حفاظت و ایمنی پرداخته است.
    کتاب چهارم که به صورت الکترونیکی (در قالب pdf) منتشر شده است، عمدتا به تکنیکها و استانداردهای مرجع کابل کشی در حوزه اتوماسیون و نیز توزیع توان می پردازد. از آنجا که تاکنون کتابی مرجع و همه گیر در این زمینه به چاپ نرسیده است، این کتاب می تواند جای خالی چنین نیازی را پر نماید.