فهرست مطالب

پژوهش های تاریخی ایران و اسلام - پیاپی 20 (بهار و تابستان 1396)

مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام
پیاپی 20 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علمی و پژوهشی
  • آرزو رسولی صفحات 1-12

    هر واقعه تاریخی باید در بستر فرهنگی خاص خود و با توجه به زمان و مکان خاص خود سنجیده شود. تاریخ ایران باستان را تاکنون بیشتر تاریخ پژوهان غربی نگاشته اند و طبعا نگرش خاص خود را به تاریخ ایران داشته و چه بسا بستر فرهنگی ایران را درک نکرده اند. امروز می توانیم با بهره گیری از گفتمان فرهنگی، تاریخ خود را بازنگری کنیم و به یاری نقد فرهنگی بکوشیم درک درستی از حقایق تاریخی پیدا کنیم.
    یکی از موضوعات بحث برانگیز در تاریخ ایران باستان شورش گئوماته مغ و سرکوب این شورش به دست داریوش و یارانش و به قدرت رسیدن داریوش است. بسیاری از ایران شناسان غربی در صحت گفته های داریوش تردید کرده اند. به یاری نقد فرهنگی می توانیم با ارزیابی گزارش داریوش یکی از زوایای تاریک شاهنشاهی هخامنشی را آشکار کنیم.

    کلیدواژگان: داریوش، گئوماته، بیستون، هرودت، گفتمان فرهنگی، نقد فرهنگی، تاریخ گرایی نوین
  • سارا رستخیز، عفت سادات افضل طوسی صفحات 13-30

    فهم ما از زیبایی ریشه های فرهنگی دارد. فرهنگ و بازنمودهای فرهنگی، ملاک های زیبایی را برای ما درطول تاریخ تبیین و تعریف می کند. بخش مهمی از ادراک زیبایی یعنی ادراک معنا، نشان ها و نمادها علاه بر آن که در زیبایی شناسی واجد اهمیت خاص است، مشخص کننده خصوصیات و چگونگی ارتباط مردم با هنرهای صناعی نیز هست. هنرهای صناعی بخشی یکپارچه از میراث فرهنگی به شمار می روند و در بررسی زیبایی شناسانه میراث فرهنگی در هنرهای صناعی همواره یک طرف رابطه را مردم تشکیل می دهند. در اینجا سوال اصلی این است که مردم در ارتباط با هنرهای فرهنگی، زیبایی را چگونه ارزیابی می کنند یا چگونه هنری را زیبا می دانند؟ متغیرهای تاثیرگذار بر درک زیبایی شناسی هنرهای صناعی از دیدگاه مخاطب چیست؟ هنرهای صناعی بخش جدایی ناپذیر زندگی روزمره اند و به زندگی و محیط فردی و اجتماعی شکل می دهند. مفهوم لذت ناشی از زیبایی در انسان سنتی از راه استفاده و کاربرد هنرهای صناعی در زندگی پدید می آمده است و ما نمی توانیم این لذت را با لذت ناشی از هنر جدید مقایسه کرده و در یک عرض قرار دهیم. آثار هنری جدید که در امتداد سنت هنری گذشته تولید می شوند با یادآوری حس لذت از وجود خاطره زمانی و مکانی گذشته، معنا می یابند. ولی در بسیاری از موارد این یادآوری ها به علت قطع در تکرار و استمرار، نیاز به تعلیل سازی دارد. در این پژوهش سعی است به معیارهای فرهنگی مشترک برای لمس و درک زیبایی در هنرهای صناعی ایران پرداخته شود و این هدف، با توجه به تعریف فرهنگ و کارکردهای زیبایی شناسی هنرهای صناعی دست یافتنی است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، زیبایی شناسی، تزئین، هنرهای صناعی
  • اعظم ریاحی، صالح پرگاری صفحات 31-50

    خراسان از قدیم الایام تاکنون ، بستر فعالیت های بشری و یکی از مراکز پر اهمیت جمعیتی ایران و مستعد تغییرات اجتماعی بسیار بوده است. تغییرات جمعیتی از دگرگونی های محسوس در تاریخ این منطقه محسوب می شود. این منطقه به دلیل موقعیت ویژه جغرافیایی (منطقه ای مرزی) و امکانات اقتصادی بیشتر نسبت به همسایگان خارجی، نقش مهمی در روند مهاجرت برون مرزی ایران و مهاجرت اقوام کشورهای همسایه به ایران داشته است. در دوره پهلوی اول، شمار زیادی از ساکنان مرزنشین خراسان به افغانستان مهاجرت کردند. در این مقاله به چرایی این امر پرداخته شده است.نتیجه تحقیق بیانگر آن است که مهاجرت اجباری ساکنان مرزی ایران به افغانستان و اسکان گروهی از قوم خاوری به دلیل شرایط اجتماعی منطقه (اشتراکات قومی و فرهنگی با مرزنشینان افغانستان و دوری گزیدن از اصلاحات اجتماعی دولت ایران)، شرایط جغرافیایی و طبیعی منطقه (کمبود باران، قحطی) و مشکلات اقتصادی زمینه ساز آن شد که مهاجرت در رمزهای خراسان افزایش یابد. این تحقیق با مطالعه مدارک تاریخی ازجمله اسناد دیپلماسی دوره پهلوی اول و به روش کتابخانه ای و آرشیوی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: خراسان، مهاجرت، افغانستان، مرز، دوره پهلوی اول
  • روزبه زرین کوب، محمد ملکی صفحات 51-80

    اشکانیان ارمنستان در دوران شاهنشاهی اشکانی به دلیل قرابت سببی و نسبی که با فرمانروایان ایران داشتند و همواره متحد ایران دربرابر روم بودند؛ اما با سقوط اشکانیان و روی کار آمدن ساسانیان در ایران فصل جدیدی در روابط ارمنستان با ایران و روم آغاز شد. برخلاف دوران پیش از آن، که اشکانیان ارمنستان همواره در نزاع بین ایران و روم در صف مقدم مقابله با نفوذ امپراتوری روم بودند، این بار با سقوط اشکانیان ایران و روی کار آمدن خاندان ساسانی، از در اتحاد با دشمنان ساسانیان درآمدند. در این میان، ساسانیان نیز سیاست پرتنشی را نسبت به ارمنستان در مقابله با امپراتوری روم در پیش گرفتند که در ابتدا منجر به جنگ های پی درپی اردشیر بابکان و جانشینش، شاپور یکم با امپراتوری روم بر سر ارمنستان شد که درنهایت، به موفقیت شاپور در به زیر سلطه درآوردن ارمنستان انجامید. به گونه ای که از اواسط نیمه سده سوم میلادی، ارمنستان تبدل به مرکز فرماندهی نیروهای ساسانی در جنگ با روم شد. در این دوران، شاهان اشکانی ارمنستان برای درامان ماندن از گزند احتمالی ساسانیان، به امپراتوری روم پناهنده شدند و از جانب روم بر بخش هایی از ارمنستان غربی که زیر سلطه روم باقی مانده بود، به عنوان شاهان دست نشانده روم حکومت می کردند. نفوذ اشکانیان در ارمنستان تا بدان جا بود که پس از شکست شاهنشاه نرسه از امپراتوری روم در پایان سده سوم، خواستار پذیرش و رجعت دوباره تیرداد، شاهزاده اشکانی شدند که پیش از این ازدست نیروهای ساسانی به امپراتوری روم پناهنده شده بود.

    کلیدواژگان: اشکانیان ارمنستان، ساسانیان، امپراتوری روم، ارمنستان
  • میراث اداری ساسانیان در ایران دوره سامانی
    سامان ستاریان، هوشنگ خسرو بیگی، جمشید نوروزی، سید حسن قریشی صفحات 81-108

    با سقوط شاهنشاهی ساسانیان و ورود اسلام به ایران و تشکیل خلافت اسلامی توسط امویان و عباسیان، سامانیان اولین حکومت ایرانی بودند که موفق شدند ساختار اداری منسجم و کارآمدی را تاسیس کنند و معیار و الگویی برای حکومت های بعداز خود شدند.پرسش اصلی پژوهش پیش رو این است که نقش دهقانان و دبیران در انتقال سنت های اداری ساسانیان و سیاست سامانیان برای احیای ساختار اداری و مبانی نظری اندیشهشاهنشاهی دربار ساسانیان چگونه بوده است؟ این مقاله درصدد است با روش توصیفی-تحلیلی، نقش دهقانان و دبیران در انتقال سنت های اداری ساسانیان به دوره اسلامی به ویژه سامانیان، چگونگی احیا، تشکیل و الگوبرداری از ساختار اداری وکوشش برای تجدید مبانی نظری اندیشهنظام شاهنشاهی دربارساسانی را توصیف وتحلیل کند.فرضی هاصلی این است که ازنظر الگو،روش و مبانی نظام اداری سامانیان اقتباسی از دورهساسانیان است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهدکه دهقانان ودبیران نقش اساسی در انتقال سنت های اداری ساسانیان به دورهاسلامی داشته اندوسامانیان با احیای ماهیت،شیوه ها و اصطلاحات دیوان های ساسانی و تجدیدمبانی نظری دربار ساسانیان ازطریق ترجمهمتون پهلوی،ایجاد دربار مجلل و انتساب به خاندان ساسانی در راستای کسب مشروعیت سیاسی توانستند گام های اساسی دربنیادنظام اداری کارآمد بردارند.

    کلیدواژگان: دربار، دهقانان، دبیران، دیوان، ساسانیان، سامانیان
  • ردپای هویت بلوچ در زنگبار
    امیر بهرام عرب احمدی صفحات 109-128

    یکی از خصوصیات بارز جامعه ایرانی از گذشته های دور تاکنون که دستاوردهای باشکوهی در عرصه توسعه فرهنگ و تمدن ایرانی خارج از مرزها در مقاطع مختلف تاریخی به دنبال داشته است، مهاجرت قبایل ایرانی به سرزمین های دور و نزدیک جهان است. مهاجرت ایرانیان بلوچ به زنگبار و نقش محوری این جزیره در استقرار بلوچ ها در بخش هایی از کشورهای امروزین تانزانیا، کنیا و اوگاندا به همراه مناسبات دوستانه آن ها با بومیان مسلمان این کشورها، یکی از این نمونه هاست که نتایج مهمی را نیز به دنبال داشته است. در این مقاله با پرداختن به دلایل مهاجرت و نحوه مهاجرت و مهاجرت بلوچ های ایرانی از بلوچستان ایران و عمان به زنگبار، وضعیت عمومی بلوچ ها در این جزیره از حدود 350 سال پیش تاکنون و نقش آفرینی آنها در انتشار جلوه هایی از فرهنگ و تمدن ایرانی در زنگبار بررسی شده است.سوال اصلی پژوهش عوامل اصلی مهاجرت و نحوه اقامت بلوچ های ایرانی در زنگبار و فرضیه اصلی نیز چگونگی ارتباط مردمان بلوچ با بومیان زنگبار و مقبولیت عمومی آنان است. چارچوب مقاله بر مبنای نقش موثر مهاجران ایرانی در توسعه فرهنگ و تمدن ایران است و نتایج سیاسی- فرهنگی حاصل از استقرار بلوچ ها در زنگبار متغیرهای پژوهش قلمداد می شوند. در این مقاله با بهره گیری از روش تحلیل و توصیف تلاش شده است عوامل اصلی کنشگر بر فرایند مهاجرت و سکونت ایرانیان بلوچ در زنگبار بررسی شوند.

    کلیدواژگان: بلوچ، بلوچستان، ایران، زنگبار، هویت ملی
  • عباس قدیمی قیداری، بیژن پروان صفحات 129-150

    نشریات در تاریخ معاصر یکی از ابزارهای موثر اطلاع رسانی هستند. در دوره قاجاریه، هم زمان با سلطنت فتحعلی شاه، عباس میرزا تعدادی از ایرانیان را برای فراگیری علوم و فنون به اروپا اعزام کرد. یکی از آنان به نام میرزا صالح با خرید دستگاه چاپ و آموختن به کارگیری آن، به کمک مهندسی فرانسوی نخستین روزنامه را با عنوان «کاغذ اخبار» در دوره محمدشاه به راه انداخت. گام دوم را امیرکبیر در زمان حکومت ناصرالدین شاه با چاپ روزنامه «وقایع اتفاقیه» برداشته بود. این اقدامات گرچه ارزشمند و قابل تقدیر بود، ولی انتظارات اقشار بیدار و دلسوز جامعه را برای اهداف بلند پیش رو برآورده نمی کرد.به دلیل استبداد شدید قاجاریه گروهی از اندیشمندان ایرانی راهی دیار غربت شدند و با مشقت های فراوان به چاپ نشریاتی در لندن، پاریس، استانبول، کلکته، قاهره و سایر نقاط جهان مبادرت کردند و وظیفه خود را نسبت به وطن و رهایی آن از سلطه استبداد و جهل و عقب ماندگی انجام دادند. یکی از این نشریات روزنامه اختر بود که از ابعاد مختلف موردتوجه پژوهشگران تاریخ ایران قرار گرفته است. اختر را از جهات گوناگونی می توان مورد بررسی دقیق و علمی قرار داد و به نتایج ارزشمندی دست یافت. در مقاله حاضر ما به بعد توسعه علمی و پیشرفت و عقب ماندگی از منظر روزنامه اختر پرداخته ایم؛ امری که به نظر می رسد از نخستین شماره های به عنوان دغدغه ای دائمی و به روش هایی ابداعی و تاثیرگذار آن را دنبال کرده است.

    کلیدواژگان: روزنامه اختر، علم، اختراع، پیشرفت و عقب ماندگی، قاجاریه، اسلام و ایران
  • عباس ماهیگیر آبکنار، اللهیار خلعتبری، عباس پناهی صفحات 151-170

    قدرت گیری علویان در شمال ایران معلول تحولات سیاسی،فکری و نظامی مناطق غربی طبرستان،گیلان و دیلمان دربرابر عباسیان بود. این پهنهگسترده به دلیل بهره گیری از شرایط طبیعی نه تنها دربرابر اعراب مسلمان، بلکه در مقابل حکومت های مرکزی ایران نیز توانستند پایدار باشند؛ اما از سدهسوم هجری به علت بهره گیری عباسیان از خاندان های ایرانی برای دست یابی بر مناطق فتح نشدهگیلان و دیلمان، امکان مقاومت دربرابر آنان بسیار دشوار شد.بدین جهت مردم طبرستان غربی و گیلان برای نشان دادن مخالفت خود دربرابر عباسیان با انگیزهسیاسی و نظامی از مدعیان حکومت عباسی به ویژه علویان حمایت کردند.حکومت های محلی این سامان با دعوت از علویان از آنان به صورت ابزاری برای مخالفت با عباسیان استفاده کردند.براساس یافته های پژوهش می توان این گونه استنباط کردکه برخلاف پژوهش هایی که تاسیس حکومت علویان درطبرستان را نتیجه تلاش های حسن بن زید می دانند،منافع مردم گیل،دیلم وطبرستان غربی موجب شکل گیری علویان در این سامان شد. هرچند این اقدام خاندان های کهن دیلمی درنهایت به نفع علویان تمام شد،اما بعدها دودمان های دیلمی با رنگ و لعاب اسلامی از درون علویان سر برآوردند.در پژوهش حاضر با استنادبه منابع و داده های تاریخی ضمن بررسی تعامل و تقابل دودمان های گیل و دیلم با علویان نقش شاخص های فرهنگی،نظامی و سیاسی موثر در روابط بین علویان و دیلمیان تحلیل و ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: دیلمان، خاندان های حکومت گر، طبرستان غربی، گیلان، علویان، عباسیان
  • جاده وخان در مبادلات تجاری میان ایران و چین (از قرن اول تا قرن هشتم ه.ق)
    سیدعلی مزینانی، حسن قرچانلو صفحات 171-196

    شاخه اصلی راه ابریشم، که یک سر در قسطنطنیه و یک سر در چانگ آن داشت، دارای شاخه های فرعی موازی و متقاطع بسیاری بود که به بیشتر آنها تا امروز توجه کافی نشده است. راه بزرگ خراسان (راه اصلی ابریشم) در آستانه ورود به ماوراءالنهر، در شهر آمل به دو شاخه تقسیم می شد: جاده جونغاریه و جاده وخان. جاده جونغاریه از راه سغد- فرغانه وارد سرزمین چین می شد؛ اما جاده وخان به موازات رود جیحون تمام مسیر رود را تا سرچشمه اصلی آن، در دره وخان، طی می کرد و ازطریق همین دره وارد سرزمین چین می شد. هدف از این بررسی نیز مطالعه این جاده ازلحاظ جغرافیا و تجارت جاری در آن است. با اتکا به رهیافتی توصیفی این بررسی قصد دارد تا با کنکاش در کتب تاریخ و جغرافیای اسلامی حد فاصل قرون سوم تا هشتم هجری، سفرنامه های جهانگردانی چون مارکوپولو و هیون تسانگ، و برخی یافته های معاصر باستان شناسی به ارائه تصویری جامع از این جاده و مبادلات آن نائل آید. جاده وخان ضمن پوشش تجارت در ربع مرو، ربع بلخ، حوزه چغانیان و قبادیان، حوزه ختلان، حوزه بدخشان و حوزه وخان شبکه داد و ستد گسترده ای را در تمام طول راه خود از آمل تا ختن ایجاد کرده بود.

    کلیدواژگان: جاده وخان، تجارت، رباط، بلخ، چغانیان، ختن
  • محمد نصیری، حسین زارعکار صفحات 197-214

    اصطلاح جاهلیت از واژه های شناخته شده در عرف اجتماعی است که همواره با خود منظومه ای از نشانه های فرهنگی را داراست. یکی از نشانه های منحط سبک زندگی جاهلی در جزیره العرب، دخترکشی یا همان زنده به گور کردن دختران بوده است. موضوعی که اصل وجود آن مورد نقد قرآن کریم قرار گرفته است و در دوران دعوت اسلام از دغدغه های مهم رسول خدا(ص) بوده است. به رغم تحقیقات متعدد، اما مختصر در این باره، میزان رواج و شیوع این فرهنگ در میان اعراب جاهلی بررسی نشده است. نظرات مختلف درباره این موضوع: 1. اختصاص این امر به یک قبیله یا افرادی از یک قبیله خاص؛ 2. شیوع این امر در میان قبایل مختلف اعرابی؛ 3. رواج این امر در میان معدودی از قبایل. این نظرات موجب شکل گیری چند مسئله شده است: آیا «واد بنات» قاعده فرهنگ جاهلی بوده است یا استثناء؟ آیا دخترکشی تنها به پدران اختصاص داشته است یا این که رسم معمولی در میان پدران و مادران بوده است؟ در تحقیق پیش رو تلاش شده است تا به روش تحلیلی و استقرائی و با رویکردی جامعه شناختی با بازخونی متون تاریخی و تفسیری ریشه های مسئله «واد بنات» به همراه علل و انگیزه های آن یافت شود و به پرسش های مطرح پاسخ داده شود.

    کلیدواژگان: زنده به گوری، اعراب جاهلی، فرزندکشی، جزیره العرب، فرهنگ جاهلی، سبک زندگی جاهلی
|
  • Pages 1-12

    Perhaps the orientalists who studied the history of Iran, didn't comprehend the cultural context of Iran exactly. Today, we have to review our history by cultural discourse and recognize it by cultural criticism. In Achaemenid history, one of the debates is how Darius obtained the power. Was there really a man named Gaumāta who rebelled or it was just a story made by Darius?In this article, I try to review this event by cultural criticism.

    Keywords: Darius, Gaumāta, Bistun, Herodotus c, ultural discourse, cultural criticism, new historicism
  • Pages 13-30

    Our understanding of the beauty has cultural roots. Culture and cultural representations define the beauty criteria for us throughout history. An important part of the perception of beauty, that is, the perception of meaning, and symbols, which is of particular importance in aesthetics, also characterizes the characteristics and how people relate to artificial arts. Synthetic arts are an integral part of cultural heritage, and in the aesthetic study of the cultural heritage in the arts, people always form one side of the relationship. The main question here is how do people evaluate art as a beauty or how art is beautiful? What are the variables affecting the aesthetics of aesthetics from the viewpoint of the audience? Synthetic arts are an integral part of everyday life and shape life and the individual and social environment. The concept of pleasure from beauty in the traditional man came from the way of the use and application of artificial arts in life, and we can not compare this pleasure with the pleasure of the new art. New artworks produced along the lines of the old traditional art are reminiscent of a sense of pleasure from the existence of the temporal and spatial memory of the past. But in many cases, these reminders need to be scrutinized due to the discontinuation of repetition and continuity. In this research, we have tried to focus on common cultural criteria for touching and understanding the beauty of Iranian artistic arts, and this goal is achievable in terms of the definition of the culture and functions of the aesthetics of the synthetic arts.

    Keywords: Culture, aesthetics, decor, arts
  • Pages 31-50

    Since ancient times, Khorasan has been the focus of human activities and one of the most important Iranian population centers and prone to social changes. Demographic changes are seen as tangible changes in the history of this region. Due to the geographical location (border region) and more economic facilities than foreign neighbors, this region has played an important role in the process of foreign migration of Iran and the migration of the ethnic groups of neighboring countries to Iran. During the First Pahlavi Period, a large number of Khorasan residents Immigrated to Afghanistan. This article explains the cause of this. The results of the research indicate that, the forced migration of Iranian border residents to Afghanistan and the settlement of a group of Khavari’s peoples, due to the social conditions of the region (ethnic and cultural differences with the Afghan borderline and the refusal of the social reforms of the Iranian government), the geographical and natural conditions of the region (shortage of rain, famine) and the economic difficulties led to the increase in emigration in Khorasan borders. This research has been carried out by studying historical documents, including diplomatic documents of the first Pahlavi period, in the form of library and archives.

    Keywords: Khorasan, Immigration, Afghanistan, Border, First Pahlavi Period
  • Pages 51-80

    During the Arsacids Empire The Arsacids of Armenia because of the relative causal And relationship with the Iranian rulers had always been an ally of Iran against Rome; But With the fall of the Arsacids and ascendency of the Sassanids in Iran, began a new chapter in the relations of Armenia with Iran and Rome. Unlike the period before the Arsacids of Armenia has always been at the forefront in the struggle between Iran and Rome were counter the influence of the Roman Empire, this time with the fall of the Arsacids in Iran and the rise of the Sassanid dynasty, the Arsacids of Armenia were in alliance with the enemies of the Sassanids. In the meantime, the Sassanids also followed a tense policy towards Armenia in the face of the Roman Empire and took the lead in the successive wars of Ardashir and his successor, Shapur with the Roman Empire over Armenia was, in the end, success Shapur in Armenia was under colonize. So that the middle of the third century AD, Armenia became the headquarters of the Sassanid forces were at war with Rome. The Arsacids kings of Armenia in this period to stay against the Sassanids damage, defected to the Roman Empire And from Rome on some parts of Western Armenia remained under Roman rule, as puppet kings ruled Rome. Parthian influence in Armenia so far was that Narseh after the defeat of the emperor of the Roman Empire at the end of the third century, Calling for acceptance and going back Tiridates, the Parthian prince before the Sassanid forces of the Roman Empire had taken refuge.

    Keywords: The Arsacids of Armenia, Sassanid, Roman Empire, Armenia
  • Samanian and imitation policy from Sassanian’s administrative structures
    Pages 81-108

    With the collapse of the Sassanid Empire and the arrival of Islam in Iran and the establishment of Islamic Caliphate by Umavyian and Abassian (Umavyid and Abassid) as well as the attempts of the Iranian semi-independent governments such as Taherian and Safarian for forming administrative structures imitated of Abassi’s Caliphate which were, in turn, borrowed from Sassanian’s administrative system, Samanian (Samanid) were the first Iranian government that took the basic steps for reviving the administrative structures of Sassanian. The main issue in this study is that to what extent the Sassanian’s administrative structures have been effective in the formation of the administrative system of Samanian. Similarly, in the present study it is attempted that, by use of the descriptive-analytical method, Samanian’s policy in line with taking a model from the important organizations and court structures of Sassanian has been explained and discussed. The results of the study revealed that the administrative structures of Samanian particularly the offices (organizations) of ministry, corps, post, taxes, water, (letter) writing and port were affected by Sassanian’s administrative structures regarding the positions, titles and ideas of the royal system. And, in turn, Samanian’s officialdom has taken an important role in sustaining the administrative structures of Sassanian and transferring these structures to the following governments in the Middle Ages of Iran.

    Keywords: port, officialdom, Sassanian, Samanian, minister
  • The Baloch Identity Trace in Zanzibar
    Pages 109-128

    One of the most significant features of Iranian society is immigrating of Iranian tribes to nearby and also to distant lands which, in different historical eras, has proved quite helpful in spreading great cultural achievements to overseas. Immigrating of Baloch people to Zanzibar, a Tanzanian archipelago off the coast of East Africa, and the critical role it plays in establishment of a Baloch community in some parts of countries such as Tanzania, Kenya, Uganda and democratic Congo, have created friendly relationships among these differing communities without causing any biased discrimination against the Muslim inhabitants of these countries. This has led to remarkable consequences which will be discussed in this article. In fact, the writer will not only discuss about the reasons why such immigration happened and how those Baloch people from Iran (and Oman) have established a community in Zanzibar, but also he will trace the Baloch people’s general conditions in this island since more than 350 years ago up to the present time. In addition, the article will investigate into their role in distribution of different aspects of Iran’s civilization and culture in Zanzibar based on current documents.

    Keywords: Baloch, Balochistan, Iran, Zanzibar, National Identity
  • Pages 129-150

    Publications in the modern history are one of the most effective informing devices. In the Qajar dynasty and after sending a numbers of Iranians to Europe, contemporary with Fath Ali Shah kingship, for acquiring sciences and techniques, one of them named Mirza Saleh, by purchasing print machinery and learning its application technique, with the aid of a French engineer, started the first newspaper named Kaghaz Akhbar in Mohammad Shah period. Amir Kabir stepped into the second stage in Naser Edin Shah reign by printing Vaghaye Etefaghieh newspaper. Although these actions were valuable and appreciable, they didn’t meet the expections of vigilant and compassionate group of the society for the ongoing goals. Because of severe oppression of Qajar dynasty, a group of Iranian scientists went to foreign countries and published some publications in London, Istanbul, Calcutta, Cairo and other parts of the world and did their duty towards their country and making it free from oppression and ignorance and retardation. One of these publications was Akhtar newspaper which has received Iran history researchers’ attention from different dimensions. Akhtar could be evaluated scientifically and one could obtain valuable results. In the present article we have studied the scientific development and progress and retardation from Akhtar newspaper point of view. Akhtar has followed this aim from its first numbers as its permanent apprehension and with innovative and effective methods.

    Keywords: Akhtar newspaper, invention, progress, retardation, Qajar dynasty, Islam, Iran
  • Pages 151-170

    The Alevis' power in northern Iran was caused by the political, intellectual, and military developments of the western regions of Tabarestan, Gilan and Deilman against the Abbasids. Due to the use of natural conditions, not only against the Muslim Arabs, but also against the central governments of Iran, they were able to remain stable. However, it was difficult to resist against them since the Hijri Shahid era due to the use of the Abbasid from the Iranian tribes to reach the conquered regions of Gilan and Deylaman. For the people of Western Tabarstans and Gilan, they advocated the Abbasid claimants, especially the Alevis, to demonstrate their opposition to the Abbasids with a systematic and military motive. The local government of this system, by inviting the Alevis to act as a means to oppose the Abbasids Were used. According to the findings of the research, it can be deduced that, contrary to the research that found the establishment of the Alawite government on the ground as a result of the efforts of Hassanbzazid, the interests of the people of Gil, Dilam and Western countries caused the formation of the Alevis in this system. However, this action of the old tribesmen ultimately ended in favor of the Alawites, but later the Islamic dynasties of Islamic glaze came from within the Alevis. In the present study, with reference to historical sources and data, the interaction of Gil and Deylam with the Alevis dynasties, the role of cultural, military and political indicators that have been effective in the relations between the Alawites and Dilmians has been analyzed and evaluated.

    Keywords: Deilman, Governor's Chambers, Western Tabarestan, Gilan, Alavian, Abbasian
  • The role of Wakhan Road in commercial relations between Iran and China (From the 1st up to 8th Century A.H)
    Pages 171-196

    The main branch of the Silk Road, of which Constantinople and Chang-an were the two ends, had many secondary intersecting and parallel branches that have stayed in ignorance so far. At the threshold of entrance to Transoxania, in Amul, the Great route of Khorasan had been divided to two separate branches, Jungharia road and Wakhan Road. Jungharia road would enter China through Soghd and Farghana Valley, but Wakhan Road kept its way along Oxus length up to river’s springhead in Wakhan Valley and this spot was the entrance of China for that road. This survey aims at studying Wakhan Road's geography and trade. The Inquiry organized on Islamic historic and geographic books between the third up to eighth centuries, itineraries of foreign travelers like Hieun Tseang and Marco Polo and contemporary archeological findings. Wakhan road not only covered trade in Marv quarter, Balkh quarter, Chaghanian and Ghobadian regions, Khottalan region, Badakhshan region and Wakhan region but also created a vast commercial web through all its length, from Amul to Khotan.

    Keywords: Wakhan road, Trade, caravansary, Balkh, Chaghanian, Khotan
  • Pages 197-214

    One sign of ignorance of the Arabic peninsula has been girls buried alive, the subject that its existence is considered, specified and criticized by the Holy Qoran.One of the issues associated with this phenomenon is the vogue among the Arabs.About the prevalence of girls buried alive by ignorant Arabs there have been different opinions: 1.Allocation of this issue to a tribe or people of a tribe. 2 Prevalence of this issue among similar tribes.3. This is common among some tribes.The other thing is allocation of this issue to men or ordinary among parents.This paper will attempt to address these two issues .

    Keywords: girls Premature burial, The Jahiliyyah Era- Killing children- The Arabian Peninsula