فهرست مطالب

روان شناسی و دین - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1395)

فصلنامه روان شناسی و دین
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نجیب الله نوری*، علی عسگری، رحیم نارویی نصرتی، محمدصادق شجاعی صفحه 5
    این پژوهش با هدف کشف ساختار مفهومی هویت در منابع اسلامی انجام شد. بدین منظور، با استفاده از روش کیفی تحلیل محتوا و معناشناسی زبانی، هویت در منابع اسلامی معادل یابی و مولفه های ساختاری آن استخراج گردید. سپس، برای بررسی روایی محتوایی، معادل ها و مولفه های هویت در اختیار کارشناسان علوم حوزوی، که دارای تخصص روان شناسی یا علوم تربیتی بودند، قرار گرفت. یافته ها نشان داد پس از بررسی 561 مفهوم از منابع اسلامی، نخست 17 مورد و در نهایت، 7 مفهوم فطرت، شاکله، سجیه، ایمان، تسلیم، معرفت نفس و هویت فلسفی، بیشترین هماهنگی را با سازه هویت نشان داد و بر پایه شواهد نظری و دیدگاه متخصصان، «معرفت نفس» مناسب ترین معادل برای هویت معرفی شد و 16 مولفه ساختاری برای آن استخراج گردید. بر پایه درجه بندی متخصصان، 9 مولفه باورها، ارزش ها، اهداف، گرایش ها، شناخت اکتسابی، ویژگی های پایدار، احساس هشیارانه، خودارزشمندی و خودپایی، به عنوان مولفه های نهایی ساختار هویت معرفی شد. بنابراین، هویت در منابع اسلامی پاسخ به سوال کیستی فرد است که جنبه های گوناگون خود را شامل می شود.
    کلیدواژگان: هویت، معرفت نفس، ساختار مفهومی، منابع اسلامی، مولفه های ساختاری
  • حسن انصاری*، مسعود جان بزرگی صفحه 25
    هدف این پژوهش، معرفی الگوی درمانی شناختی رفتاری مبتنی بر پیش فرض های مذهبی اصلاح خداپنداره، خودپنداره به عنوان مقدمه و زمینه مهم اصلاح خداپنداره و آخرت پنداره و بررسی اثربخشی آن در کاهش شدت اختلال وسواس- بی اختیاری بود. در یک طرح تک موردی، فرایند درمان بر دو مراجع مرد انجام شد. مراجعان، با مقیاس وسواس- بی اختیاری ییل براون به عنوان متغیر وابسته، در چهار مرحله پیش از درمان (خط پایه)، جلسه دهم، جلسه آخر (جلسه بیستم) و سه ماه پس از درمان (پیگیری) سنجیده شدند. در مقیاس ییل براون، نمره مراجع اول از 27 در مرحله پیش از درمان به 6 و مراجع دوم از 18 به صفر در مرحله پس آزمون و پیگیری کاهش نشان دادند. بنابراین، درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر پیش فرض های مذهبی خداپنداره، خودپنداره و آخرت پنداره در کاهش شدت اختلال وسواس - بی اختیاری موثر است.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس، بی اختیاری، درمان شناختی رفتاری مذهبی، خداپنداره، خودپنداره، آخرت پنداره
  • شهناز خالقی پور* صفحه 41
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزه های فضایل اخلاقی دین محور، بر بهبود شکل گیری هویت دینی نوجوانان انجام گرفت. روش مطالعه نیمه تجربی، از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری، دانش آموزان پسر مقطع متوسطه 14-17 ساله، که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، تعداد 30 نفر انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه هویت دینی استفاده شد. گروه آزمایش، تحت مداخله آموزه های فضایل اخلاقی قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیره انجام شد. نتایج نشان داد آموزه های فضایل اخلاقی بر بهبود شکل گیری هویت دینی منع شده، زودرس، آشفته و موفق موثر بود، ولی بر هویت دینی کلیشه ای اثربخش نبود. آموزه های اخلاقی مبتنی بر دین، می تواند آگاهی و تعهد به ارزش های بنیادین دینی را افزایش داده، بر شکل گیری هویت دینی موفق تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: نوجوان، هویت دینی، اخلاق، دین
  • افسانه سرتیپ زاده*، مهناز علی اکبری دهکردی، سیده راضیه طباییان صفحه 57
    این پژوهش به بررسی تاثیر معنویت درمانی بر اضطراب مرگ سالمندان می پردازد. روش این مطالعه «نیمه آزمایشی» و با طرح «پیش آزمون، پس آزمون– پیگیری» با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش تمام سالمندان مقیم خانه سالمندان هستند. از بین سالمندانی که در مقیاس اضطراب مرگ نمره بالای 7 کسب نمودند،20 نفر به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفری آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایشی مداخله مبتنی بر رویکرد معنویت درمانی را دریافت کردند. سپس پرسش نامه «اضطراب مرگ» در مراحل پس آزمون و پیگیری توسط نمونه پژوهش شده تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با روش «تحلیل واریانس» با اندازه گیری های مکرر انجام شد. یافته ها حاکی از آن است که معنویت درمانی به شیوه گروهی موجب اختلاف بارز در میانگین نمرات گروه آزمایش در مراحل پس آزمون و پیگیری نسبت به مرحله پیش آزمون می گردد و در کاهش اضطراب مرگ سالمندان موثر بوده است. نتیجه آنکه معنویت درمانی روش مناسبی برای کاهش اضطراب مرگ سالمندان است.
    کلیدواژگان: سالمند، اضطراب مرگ، معنویت درمانی
  • محمد خالدیان، زهرا کرمی باغطیفونی* صفحه 71
    این پژوهش، با هدف بررسی کارآمدی آموزش معنویت مبتنی بر آموزه های اسلامی بر ارتقای سرمایه روان شناختی و مولفه های آن (خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری و خوش بینی) در دانشجویان انجام شد. روش پژوهش از نوع «نیمه آزمایشی» با دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه پژوهش تمام دانشجویان دانشگاه پیام نور واحد دیواندره در سال تحصیلی 93-94 هستند. در این پژوهش، 30 دانشجو با «نمونه گیری تصادفی در دسترس» به عنوان حجم نمونه تحقیق انتخاب شدند. نمونه آماری گروه «آزمایش» 15 تن از دانشجویانی بودند که در جلسات معنویت درمانی به صورت داوطلب شرکت کردند. نمونه آماری گروه «کنترل» 15 تن از دانشجویانی بودند که در جلسات آموزشی معنویت شرکت نکردند و از بین دانشجویان دانشگاه به صورت «تصادفی در دسترس» انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از مقیاس «سرمایه روان شناختی» (PCQ) استفاده شد و برای تحلیل آماری داده ها، از تحلیل کوواریانس استفاده گردید. یافته ها نشان داد معنویت درمانی با تاکید بر آموزه های دین مبین اسلام به گونه ای معنا داری در ارتقای میزان سرمایه روان شناختی و مولفه های آن در دانشجویان موثر است.
    کلیدواژگان: معنویت درمانی، سرمایه روان شناختی، تاب آوری، خودکارآمدی، خوش بینی، امیدواری
  • زهرا شاهسواری *، رحیم میردریکوندی صفحه 87
    این پژوهش، با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی با رویکرد دینی بر عزت نفس و سلامت روان دانش آموزان دختر انجام گرفته است. روش پژوهش «آزمایشی» از نوع «پیش آزمون – پس آزمون» با گروه کنترل است. ابزارهای پژوهش، شامل پرسش نامه «عزت نفس» کوپر اسمیت و پرسش نامه «سلامت عمومی» کلبرگ بود. جامعه آماری تمام دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر پرند در سال تحصیلی 1392 – 1393 بود که از بین آنها به صورت تصادفی و با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، 60 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. مداخله آزمایشی بر روی گروه آزمایش به مدت 17 جلسه 70 دقیقه ای و یک بار در هفته اجرا شد. برای تحلیل داده ها، از آزمون های آماری تحلیل کواریانس استفاده گردید. نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که تفاوت معنا داری بین میانگین عزت نفس (001/0 P≤ و 32/49 F=) و سلامت روانی (82/83 F= و001/0 P≤) گروه آزمایش و کنترل وجود دارد. آموزش مهارت های ارتباطی با رویکرد دینی موجب بهبود عزت نفس و سلامت روانی دانش آموزان می شود.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، رویکرد دینی، سلامت روانی، عزت نفس
  • بهبود یاری قلی، صادق صیادی* صفحه 103
    یکی از موضوعات اساسی دنیای مدرن «ازخودبیگانگی» است که در طول تاریخ، همواره مورد توجه اندیشمندان بوده است. هدف این پژوهش، مقایسه و ارزیابی دیدگاه اریک فروم، به عنوان یک روان شناس پیرو مکتب اومانیسم، و دیدگاه دین اسلام در زمینه ازخودبیگانگی بود. روش پژوهش توصیفی – تحلیلی است. در این مقاله، پس از بیان مقدمه و تعاریف ازخودبیگانگی و بررسی مبانی نظری و پژوهشی، اندیشه های فروم در زمینه ازخودبیگانگی مطرح و سپس دیدگاه اسلام در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت. هر دو دیدگاه، ازخودبیگانگی را «جدا شدن انسان از خود حقیقی خویش» معرفی کرده و آن را برای انسان به شدت زیانبار و خطرناک می دانند، اما از دیدگاه فروم اعتقاد به دین و خدا، موجب ازخودبیگانگی انسان می گردد. در حالی که از دیدگاه اسلام در بررسی ریشه ها و عوامل پیدایش مسئله «از خودبیگانگی»، باید از تعالیم ادیان آسمانی بهره گرفت و اعتقاد به دین و خداست که مانع ازخودبیگانگی انسان می شود.
    کلیدواژگان: ازخودبیگانگی، اریک فروم، اومانیسم، اسلام
  • سیدمحمدحسن فاطمی اردستانی*، شیما پژوهی نیا، محمود اسلامی، معصومه کفیلی یوسف آباد صفحه 133
    این پژوهش، به بررسی رابطه سبک زندگی اسلامی، با همدلی و امیدواری در نوجوانان، به روش توصیفی- همبستگی می پردازد. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان پسر پایه دوم و سوم دوره دوم متوسطه شهر تهران، در سال تحصیلی 94-93 بودند که 380 دانش آموز به عنوان نمونه آماری، از میان آنها به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها، از پرسش نامه های سبک زندگی اسلامی، همدلی و امیدواری استفاده شد. بر طبق نتایج حاصل از پژوهش، بین نمره کلی سبک زندگی اسلامی با همدلی و امیدواری در نوجوانان، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام، نشان داد که سبک زندگی اسلامی و برخی شاخص های آن می توانند میزان همدلی و امیدواری را در نوجوانان تبیین کنند. به عبارت دیگر، می توان گفت: هر چه میزان پایبندی نوجوانان به سبک زندگی اسلامی بیشتر باشد، میزان همدلی و امیدواری در آنها بیشتر خواهد بود. بنابراین، با ارتقای سبک زندگی اسلامی و تقویت اعتقادات دینی، می توان سطح امید و همدلی را در نوجوانان افزایش داد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، همدلی، امیدواری و نوجوانان
|
  • Najibollah Nouri, Ali Asgari, Rahim Narouei Nosrati, Mohammad Sadeq Shojaei Page 5
    The present study aims at discovering the structure of the concept of identity in Islamic resources. Using a qualitative-analytical content analytic method and a semantic method, the equivalent and structural components of identity has been drawn from Islamic resources. Then, the equivalents and components of identity were given to the seminary sciences experts who have psychological or educational expertise to analyze the content validity. After examining 561 concepts drawn from Islamic resources, first 17 and finally 7 concepts, including; temperament, scheme, virtues, faith, obedience, self-knowledge and philosophical identity showed the greatest coordination with identity. Based on theoretical evidences and experts` views, self-knowledge is the most appropriate equivalent for identity and 16 structural components were chosen for it. Based on experts` gradation, 9 components including; beliefs, values, goals, trends, acquired recognition, persistent features, wide-awake feeling and self-worth were introduced as the standard components of the structure of identity. Consequently identity in Islamic resources is the answer to the question as to what one is, which covers its different aspects.
    Keywords: identity, self, knowledge, conceptual structure, Islamic resources, structural components
  • Hassan Ansari *, Masud Janbozorgi Page 25
    This study aims at introducing a pattern of cognitive-behavioral therapy based on religious presuppositions of improving God-like and self-like assumptions as an introduction and important ground for improving God-like and hereafter-like assumptions and analyzing its effectiveness on reducing obsessive-incontinence disorder. In a single-case project, the process of treatment was done for two male patients. The participants were analyzed Yael Brown obsessive-incontinence disorder scale as a dependent variable, in four stages including; pre-treatment stage (base line), tenth session, last session (twentieth session) and three months after treatment (follow up). According to Yael Brown scale, the first participant`s score decreased from 27 in the pre-treatment stage to 6 and second participant`s score from 18 to 0. Therefore, the cognitive-behavioral therapy based on God-like religious assumptions, self-like and hereafter-like assumptions contribute to reducing obsessive-incontinence disorder.
    Keywords: obsessive disorder, incontinency, religious cognitive, behavioral therapy, God, like assumptions, self, likes assumptions, hereafter, like assumption
  • Shahnaz Khaleghi Pour * Page 41
    The current paper aims at analyzing the effectiveness of religion-based moral teachings on improving the formation of religious identity of adolescents. This semi-experimental study was done in a control group with pre-test post-test. The statistical population includes male students of high school aged 14-17. 30 people were randomly chosen through the method of cluster sampling and were placed in two groups: control and experiment consisting 15 people. Religion identity questionnaires were used to collect the data. The experimental group was subjected to moral teachings. Data collection was done through the method of multivariate covariance analysis. The findings show that moral teachings are effective in improving the formation of prohibited, premature, agitated and successful religious identity; however, it was not effective on stereotype religious identity. Religion-based moral teaching can raise awareness and commitment to the fundamental values of religion and they are effective in forming successful religious identity.
    Keywords: adolescents, religious identity, morals, religion
  • Afsane Sartip Zadeh *, Mahnaz Ali Akbari Dehkordi, Raziyeh Tabaeiyan Page 57
    The present study analyzes the effectiveness of spiritual therapy on death anxiety of the aged people. This paper uses semi-pilot method and is done with a ((pre-test, post-test follow up)) plan in a control group. The statistical population of this study includes all the aged living in old people`s homes. Among the aged who attained scores of over 7in the scale of death anxiety, 20 seniors were randomly chosen in two groups of 10 in experimental and control groups. The experimental group received spiritual therapy-based intervention. Then, the death anxiety questionnaire was filled through the assessed sample in post-test and follow up. Data analysis was done through the method of variance analysis and re-measurements. The findings show that group spiritual therapy causes significant differences in mean scores of the experimental group in post-test and follow up relative to pre-test and it was effective in reducing senior`s death anxiety. Consequently spiritual therapy is an efficient method for reducing death anxiety of the aged.
    Keywords: old person, death anxiety, spiritual therapy
  • Mohammad Khaledian, Zahra Karami Baghteyfouni * Page 71
    The aim of this research was to study the efficiency of spirituality therapy with emphasis on Islamic teachings on the promotion of psychological capital in general, and its component including; (self-efficacy, hopefulness, resilience and optimism) among students. The sample consists of all the P.N.U students, Divandare branch in the academic year 2014-2015. 30 students were randomly chosen to take part in the survey. A random sample of 15 students with the available sample size were selected and voluntarily participated in a spirituality therapy. Also 15 students were selected as a control group who received no education. Both groups were evaluated by psychological capital questionnaire (PCQ) before and after training intervention. To analyze the data, descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance) was used. The findings show that spirituality therapy is effective on psychological capital, and its components including; (self-efficacy, hopefulness, resilience and optimism) among the students.
    Keywords: spirituality therapy, psychological capital, self, efficacy, hopefulness, resilience, optimism
  • Zahra Shahsavari *, Rahim Mirderikvandi Page 87
    Mental health and self- esteem are psychological issues that have long been considered by psychologists, physicians and religious scholars and have also been influenced by a set of social and cognitive factors. The purpose of this study is to investigate the effect of training communication skills adopting a religious approach on self- esteem and mental health of female students.
    The research method is experimental using pre-test, post-test design with a control group. The instruments included the Cooper Smith`s self-esteem questionnaire (1986) and Goldberg General Health questionnaire (1988). The population of the research included all high school female students in Parand in the academic year 2013-2014. From among them, 60 students were randomly selected by multi stage- cluster sampling method and were then divided into two experimental and control groups. Intervention (communicative skills improving through a religious approach) was carried out on the experimental group for seventeen sessions, each lasting for seventy minutes and once per week. SPSS 14 and Ancova tests were used to analyze the collected data.
    The results of Ancova showed that there was a significant difference in the means of the experimental and control groups in terms of self-esteem (F=49.32, P
    Keywords: communication skills, religious approach, self, esteem, mental health
  • Behbood Yar Gholi, Sadeq Sayyadi * Page 103
    One of the fundamental issues of the modern world is alienation, which always has been of interest to Muslim and non-Muslim scholars. The purpose of this research was comparison and evaluation of Erich Fromm's view (follower of humanism school) and Islam's view at the context of alienation. The method of present research was descriptive-analytical. In this research after introduction and definitions of alienation and brief biography of Erich Fromm, Fromm's thoughts are presented in context of alienation and then investigated Islam's view in this context. Both views introduce alienation as separation of man from real self and both know alienation extremely harmful and dangerous for human. But in Fromm's view belief in God and religion causes alienation while in Islam's view we must search the roots and causes of the problem of alienation in the teachings of divine religions and faith in God and religion prevents human's alienation.
    Keywords: alienation, Erich Fromm, humanism, Islam
  • Seyyed Mohammd Hassan Fatemi Ardestani *, Shima Pazhuhi Nia, Mahmood Eslami, Masoume Kafili Yousef Abad Page 133
    The aim of present study is to investigate the relationship of Islamic lifestyle with empathy and hopefulness among adolescents. For this purpose, a sample containing 380 adolescents were selected using random multistage cluster sampling from all high schools for boys in Tehran in the 93-94 academic year. Questionnaires about Islamic lifestyle, empathy and hopefulness were used for collecting the data, and descriptive statistics, correlation coefficients and regression analysis were used for analyzing the data. The results show that the relationship of adolescents 'Islamic lifestyle with empathy and hopefulness is positive and significant. Also, the results of multiple regression analysis indicate that Islamic lifestyle can explain the extent of empathy and hopefulness among adolescents.
    Keywords: Islamic lifestyle, empathy, hopefulness, adolescents