فهرست مطالب

روان شناسی و دین - سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1396)

فصلنامه روان شناسی و دین
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • زهرا سروریان*، محمداحسان تقی زاده، حمیدرضا سروریان صفحه 5
    این پژوهش با هدف مطالعه تاثیر معنادرمانی، با رویکردی دینی بر عزت نفس و شادکامی و تاب آوری نوجوانان اجرا شد. پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، شامل یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری، دانش آموزان دختر دبیرستانی در سال تحصیلی 94-93 بودند. از میان آنها، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای40 نفر انتخاب و به صورت تصادفی، 20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر درگروه کنترل قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش، پرسش نامه های عزت نفس کوپراسمیت، شادکامی مونش و تاب آوری کونور و دیویدسون بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که معنادرمانی با رویکرد دینی، با تبیین ریشه و حقیقت انسان (مبدا) و هدف از زندگی انسان (معاد) و ویژگی های انسان و معنادار کردن سختی هایی که در مسیر هدف وجود دارد، می تواند موجب عزت نفس و شادکامی و تاب آوری انسان گردد.
    کلیدواژگان: معنادرمانی، عزت نفس، شادکامی، تاب آوری، دین
  • جواد خدادادی سنگده*، علی محمد نظری، خدابخش احمدی صفحه 25
    این پژوهش به روش کیفی و با هدف شناسایی شاخص های سلامت خانواده و تدوین مدل خانواده سالم اسلامی ایرانی انجام شد. 13 نفر از والدین واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند و با استفاده از مصاحبه عمیق و اکتشافی، در طول یک دوره 12 ماهه مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها جمع آوری، ثبت و سپس کدگذاری شدند و در قالب مقوله های اصلی، مقوله بندی شدند. تحلیل تجارب شرکت کنندگان، به شناسایی 534 کد اولیه، 32 زیر مقوله و 6 شاخص شامل شاخص های فردی، زوجی، والدگری، خانوادگی، فرهنگی- اجتماعی و دینی منجر شد. نتایج نشان داد عواملی همچون مسئولیت پذیری، گذشت، پختگی، تعهد، قدردانی، صمیمیت، تلاش برای خشنودی یکدیگر، همکاری، حمایت متقابل، رضایت جنسی، خانواده گرایی، نظارت، انعطاف پذیری، اوقات فراغت، مدگرا نبودن، باورها و رفتارهای دینی نقش دارند. این عوامل، در سلامت خانواده نقش بسیار مهمی ایفا می کنند، بنابراین لزوم توجه بیشتر به مبانی فرهنگی و اجتماعی در پرداختن به خانواده اهمیت بنیادی دارد.
    کلیدواژگان: سلامت خانواده، شاخص، تجارب والدین، اسلامی، ایرانی، مطالعه کیفی
  • هادی عبدلی*، ابوالقاسم بشیری، رحیم نارویی نصرتی صفحه 41
    هدف این پژوهش شناسایی مفاهیم هشیار، پیش هشیار و ناهشیار از نگاه روان تحلیل گران و مقایسه آن با اندیشه های علامه طباطبائی است. بدین منظور به منابع معتبر در زمینه رویکرد روان تحلیل گری و آثار علامه طباطبائی مراجعه گردید. سپس، با روش توصیفی- تحلیلی بررسی و با یکدیگر مقایسه گردید. یافته های پژوهش، نشان می دهد که از نظر روان تحلیل گران، روان دارای سه سطح ناهشیار، پیش هشیار و هشیار است و بسیاری از فرایندهای روان شناختی به صورت ناهشیار اتفاق می افتد. همچنین، هشیاری از نظر علامه به معنی علم به علم، پیش هشیاری به معنی نسیان و ناهشیاری به فرایندهایی اشاره دارد که موجب حصول علم به علم، در قلمرو آگاهی حضوری یا حصولی دشوار می شود. از نظر علامه، شماری از ادراکات و افعال انسان، بدون علم به علم، صورت می پذیرد که به یک معنی، می توان آن را «ناهشیار» نامید، ولی رویکرد علامه بیشتر با نظریه شناختی در ناهشیار، هماهنگ است، نه روان تحلیل گری. شباهت ها و تفاوت هایی بین کهن الگوی خدا در نظریه یونگ و خداشناسی و خداجویی فطری در نظریه علامه وجود دارد. در مجموع، ناهشیاری از نگاه علامه، به معنی ناآگاهی از علم یا بی توجهی به شناخت می باشد.
    کلیدواژگان: هشیاری، پیش هشیاری، ناهشیاری، روان تحلیل گری، علامه طباطبائی
  • شهروز نعمتی*، علی ایمان زاده صفحه 61
    کودکان، در فرایند رشد، در کانون خانواده و از طریق نهادهای اجتماعی و آموزشی، با ارزش های حاکم بر جامعه و خانواده آشنا شده، و در حد امکان به آنها عمل می کنند. برای دستیابی به دیدگاه کودکان در ارتباط با اعمال نیک، از روش کیفی و نظریه برخاسته از داده ها استفاده شد. در این راستا، بیست و پنج نفر از کودکان پیش دبستانی شهرستان ملایر، به صورت تصادفی انتخاب و سوالات نیمه ساختاریافته، در مورد کارهای نیک از دیدگاه کودکان، رسیدن به مرحله اشباع مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل یافته ها از طریق کدهای باز و مشخص شدن گزاره ها اصلی و فرعی، نشان داد که در این گروه، به ترتیب، یاری رساندن، اطاعت از والدین و پرهیز از اذیت دیگران، جزء رفتارهای خوبی محسوب می شوند که کودکان گزارش می کنند. این امر نشان می دهد که حمایت از هم نوع و پرهیز از خشونت و ویژگی های الگوپذیر، در فرایند رشد کودکان از اهمیت خاصی برخوردار است و در نظام های آموزشی و فرهنگی جامعه ایرانی، به آن بیشتر توجه شده است.
    کلیدواژگان: اعمال نیک، کودکان پیش دبستانی، ایران
  • صدیقه اشتری*، محمود کاظمی، جواد صالحی صفحه 71
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه عمل به باورهای دینی و هویت اخلاقی با بهزیستی روان شناختی، با در نظر گرفتن هویت اخلاقی به عنوان متغیر میانجی در دانشجویان دانشگاه زنجان بود. 300 نفر دانشجو از 4 دانشکده مهندسی، کشاورزی، علوم انسانی و علوم پایه دانشگاه از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسش نامه های عمل به باورهای دینی (25سوالی)، هویت اخلاقی (10 سوالی)، که دارای دو بعد درونی و بیرونی است و بهزیستی روان شناختی ریف فرم کوتاه (18سوالی) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی و رگرسیون تک متغیره و آزمون سوبل و تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد بین عمل به باورهای دینی و هویت اخلاقی، با بهزیستی روان شناختی رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. همچنین هویت اخلاقی به طور معناداری در رابطه بین عمل به باورهای دینی و بهزیستی روان شناختی، نقش میانجی ایفا می کند. همچنین تفاوت معناداری بین دانشجویان دختر و پسر از جهت عمل به باورهای دینی و هویت اخلاقی وجود داشت.
    کلیدواژگان: عمل به باورهای دینی، هویت اخلاقی، بهزیستی روان شناختی
  • داود غفاری جعفری*، بهشته نیوشا صفحه 85
    شناخت خصوصیات و ویژگی های نیروی انسانی، از جمله مولفه های تکبر و دنیاگرایی، از عوامل موثر بر کارایی سازمان هاست. این پژوهش، با هدف تعیین میزان رابطه تکبر و دنیاگرایی بر اهمال کاری سازمانی انجام شد. روش پژوهش، توصیفی و با روش همبستگی است. نمونه شامل 403 نفر (117 زن و 286 مرد) بود که به صورت نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای در سازمان های شهر تهران انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که بین هر یک از ابعاد تکبر و دنیاگرایی با اهمال کاری سازمانی رابطه وجود داشت. از سوی دیگر، در بین مولفه تکبر، خرده مقیاس های احساس حقارت و نیاز به تایید اجتماعی، پیش بینی کننده های قوی تری برای اهمال کاری سازمانی بودند. همچنین در بین خرده مقیاس های دنیاگرایی، به ترتیب آخرت گریزی، گرایش های اجتماعی دنیاگرایی و ویژگی های روانی دنیاگرایی قدرت پیش بینی کنندگی قوی تری برای اهمال کاری سازمانی داشتند.
    کلیدواژگان: تکبر، دنیاگرایی، اهمال کاری سازمانی
  • سیده فاطمه صدر*، عبدالله معتمدی صفحه 101
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه جهت گیری مذهبی با نگرش به حجاب و خودمهارگری، در دانشجویان دانشگاه علامه طباطبائی انجام شده است. این مطالعه با روش توصیفی تحلیلی بر روی 382 نفر از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبائی تهران، در زمستان 1393 انجام گردیده است. ابزار سنجی مطالعه، پرسش نامه جهت گیری مذهبی آلپورت، پرسش نامه نگرش به حجاب و پرسش نامه خودمهارگری بود. یافته ها نشان داد، افرادی که در جهت گیری مذهبی درونی، دارای نمرات بالاتری بودند، به حجاب نگرش مثبتی داشتند و این رابطه برای جهت گیری مذهبی بیرونی منفی بود. افراد با جهت گیری مذهبی درونی نیز از خودمهارگری بیشتری، در مقایسه با افرادی که جهت گیری مذهبی بیرونی داشتند، برخوردار بودند. در مجموع، چنین استنباط می شود که تنها جهت گیری مذهبی درونی سبب افزایش نگرش مثبت به حجاب و خودمهارگری بیشتر در دانشجویان می گردد. بنابراین، می توان انتظار داشت که با تقویت باورهای دینی درونی در میان دانشجویان، میزان حجاب و خودمهارگری آنان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، نگرش به حجاب، خودمهارگری
  • محمدسعید نصر اصفهانی*، محمد مهدی یوسفی، مبین صالحی، امین رحمتی صفحه 113
    هدف این پژوهش، تعیین میزان رابطه سبک زندگی اسلامی با خودمهارگری و ویژگی های شخصیتی است. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است و در آن از پرسش نامه های خودمهارگری، شخصیت پنج عاملی گلدبرگ و سبک زندگی اسلامی استفاده شد. گروه نمونه تحقیق، شامل 383 شرکت کننده از جامعه آماری دانشجویان موسسه آموزش عالی شهاب دانش و طلاب تعدادی از مدارس حوزه علمیه قم انتخاب شدند. داده های تحقیق، توسط روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که بین سبک زندگی اسلامی، با خودمهارگری و ویژگی های شخصیتی - بجز خرده آزمون برون گرایی - رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین طلاب و دانشجویان در سبک زندگی اسلامی دارای تفاوت معنادار هستند. به این ترتیب، با افزایش نمره در سبک زندگی اسلامی، نمرات خودمهارگری و ویژگی های شخصیتی (بجز برون گرایی) نیز افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، خودمهارگری، ویژگی های شخصیتی
  • محمد زارعی توپخانه*، مسعود جان بزرگی، محمدرضا احمدی صفحه 121
    این پژوهش، درصدد بررسی رابطه ساختار قدرت خانواده اصلی با ساختار قدرت خانواده فعلی و عملکرد آن است. نمونه پژوهش شامل 170 نفر از معلمان مدارس شهرستان نورآباد لرستان می باشد که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده اند. ابزار پژوهش، پرسش نامه 45 سوالی عملکرد خانواده (FAD) و پرسش نامه 36 سوالی ساختار قدرت در خانواده است. پژوهش کمی از نوع همبستگی است. تحلیل داده ها بر اساس ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون صورت گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد که بین مقیاس ساختار قدرت خانواده اصلی و ساختار قدرت خانواده فعلی، رابطه مثبت معنادار وجود دارد. ساختار قدرت خانواده اصلی، می تواند حدود 2/16 درصد از واریانس ساختار قدرت خانواده فعلی را تبیین کند. یافته دیگر نشان می دهد که بین مقیاس ساختار قدرت خانواده اصلی، و عملکرد خانواده رابطه مثبت معنادار وجود دارد. ساختار قدرت خانواده اصلی می تواند حدود 2/7 درصد از واریانس عملکرد خانواده را تبیین نماید. بر اساس یافته های پژوهش، اقتدار بیشتر پدر در خانواده، همسانی ساختار خانواده را موجب می شود که تعارضات زناشویی را کاهش داده، عملکرد خانواده را تقویت می کند. این پژوهش الگوی ساختار قدرت خانواده را بر اساس آموزه های اسلامی تبیین می کند.
    کلیدواژگان: ساختار قدرت، خانواده، پدر، عملکرد خانواده
  • سیدعلی مرعشی*، فاطمه میرزایی، طاهره محرابیان صفحه 137
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ابعاد هوش معنوی و سبک های حل مسئله با تاب آوری، در میان دانشجویان دانشگاه ایلام انجام شد. طرح تحقیق از نوع همبستگی است. بدین منظور، تعداد 186 نفر از دانشجویان به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و پرسش نامه های «هوش معنوی»، «سبک های حل مسئله» و «مقیاس تاب آوری» را تکمیل کردند. داده های تحقیق با ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش ارتباط مثبتی میان تمام ابعاد هوش معنوی با تاب آوری نشان داد. همچنین میان متغیرهای خلاقیت در حل مسئله، اعتماد در حل مسئله، و گرایش به حل مسئله با تاب آوری رابطه مثبت، و بین درماندگی در حل مسئله و مهارگری در حل مسئله با تاب آوری رابطه منفی وجود داشت. بالاترین ضریب همبستگی مربوط به معناداری شخصی است که مهم ترین متغیر پیش بین در این پژوهش است. بین اجتناب از حل مسئله با تاب آوری رابطه معناداری به دست نیامد. ازآن رو، که افراد با هوش معنوی بالا و سبک های حل مسئله سازگارانه تاب آوری بالاتری دارند، می توان نتیجه گرفت که فراهم نمودن عوامل حمایتی (مانند مذهب و معنویت) به منظور افزایش هوش معنوی افراد، می تواند منجر به افزایش تاب آوری آنها گردد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، هوش معنوی، سبک های حل مسئله، دانشجویان
  • ملخص المقالات
    صفحه 147
|
  • Zahra Sarvarian*, Mohammad Ehsan Taqi Zadeh, Hamid Reza Sarvarian Page 5
    The aim of this study was the logo therapy effectiveness on self-esteem and happiness in adolescents. Research methodology was experimental by pretest-posttest design and control group. Participants include of high school girls that were studying in 2014-2015 educational year. Sample of this research was selected by random method. In this way 40 adolescent were selected and divided into control and experimental group randomly. Both groups were assessed by self-esteem (Copper Smit) and happiness (MUNESH) questionnaires in two pretest and posttest stages. Collected data was analyzed by Multivariate covariance method in SPSS instrument. Results showed that logo therapy has significant effect on adolescent self-efficacy and happiness in experimental group. This Finding was concordance with other reports and indicated that we can use logo therapy techniques to improve of adolescent positive effects.
    Keywords: logo therapy, self-esteem, happiness, tolerance, religion
  • Javad Khodadadi Sangdeh*, Ali Mohammad Nazari, Khoda Bakhash Ahmadi Page 25
    The present research was studied with the aim of investigate and Identification of the healthy family indices and presentation of a health family Islamic Iranian conceptual model. The present research is a qualitative research, in which phenomenological approach was used. For this purpose, 13 participants were selected by purposive sampling method and were studied via discovering and deep interviews during a 12-month period. Data were collected, registered and encoded in main categories. Analyzing the participant’s experiences were resulted in identifying 534 primary codes, 32 subthemes, and 6 indices as followes:1) personal context, 2) couple context, 3) social context, 4) parenting context 5) family context and 6) religion context. Hence, a number of different factors can contribute to building a successful marriage including responsibility, forgiveness, maturity, commitment, intimacy, acknowledgment, attempt to satisfying one another, cooperation, reciprocal caring, sexual satisfaction, familyism, monitoring, flexibility, leisure time, not being fashionable, religion beliefs and behavior’s. Although these factors have fundamental role in healthy family, they have been ignored. Therefore, with regard to families, it is necessary to pay more attention to social and cultural contexts.
    Keywords: family welfare, index, parent's experiences, Islamic-Iranian, qualitative study
  • Hadi Abdoli*, Aba Al-Ghasem Bashiri, Rahim Narouei Nosrati Page 41
    The purpose of the present study is expounding the concepts of conscious, pre-conscious and unconscious from the viewpoint of the psycho-analysists and comparing it with the views of Allameh Tabatabaei. To this end the author checked reliable resources regarding psycho-analysis approach and the works of Allameh Tabatabaei. Then the views were analyzed and compared using a descriptive-analytic method. The findings show that psycho-analysis believe that there are there stages of unconscious, pre-conscious and conscious for the mind and most of the psychological processes are done unconsciously. Allameh Tabatabaei believes that consciousness means science to science, pre-consciousness means forgetfulness and unconsciousness refers to the processes that lead to science to science. He believes that some of man`s understandings and activities are done with science to science, that can be called unconscious, however Allameh`s view is more compatible with the cognitive approach in unconscious not psycho-analysis. There are some similarities and some differences between old pattern of God in Young`s view and theology and natural God-seeking in Allameh`s view. In general, Allameh Tabatabei believes that unconsciousness means not knowing the science or neglecting the cognition.
    Keywords: consciousness, pre-consciousness, unconsciousness, psycho-analysis, Allameh Tabatabaei
  • Shahrouz Nemati*, Ali Iman Zadeh Page 61
    In the developmental process children through social and educational institutions and family content learn social values and as far as possible act to them. In order to achieve the view of children about prosocial behavior quality of research and ground theory was conducted by researchers. in the same vein, twenty five preschool children from child care center in Malayer city were selected randomly and semi-structure interview was used to gather the data.These children were interviewed until saturation was established.The analysis of data lead to establishment of opening codes and categorizing them in conceptual headings, these revealed that in these group of preschool children, respectively, helping, obedience to parents and to avoid the offending of others were prosocial behavior that they Reports. This indicates that the support of others and avoidance from violence and modeling traits are important in the developmental process for children and culture and educational systems has been more attention in Iran.
    Keywords: good conduct, pre-school children, Iran
  • Sedighe Ashtari*, Mahmoud Kazemi, Javad Salehi Page 71
    The purpose of this study was specifying the role of adherence to religious beliefs and moral identity with psychological well-being among University students. 300 students of Zanjan University participated in this study. Questionnaires were used in this study including acting to religious beliefs questionnaire, moral identity questionnaire and Scale of psychological well-being (SPWB). For the analysis of test data, Pearson's correlation coefficient, regression analysis, Sobel test and independent T-test were used. The results showed that there was a positive significant relationship between acting to religious beliefs, moral identity with psychological well-being. Hierarchical regression analysis showed that, moral identity partially mediated the influence of acting to religious beliefs on psychological well-being. The findings indicated there are significant differences in male and female students in acting to religious beliefs and moral identity.
    Keywords: adherence to religious beliefs, moral identity, psychological well-being
  • Davoud Ghafari Jafari*, Beheshteh Niyousha Page 85
    Understanding the characteristics of human resources including arrogance and secularism is vitally affecting in organization efficacy. The aim of the present study was to evaluate the relationship between different dimensions of arrogance and secularism as predictors of occupational procrastination.
    A correlational method was employed and the following measures were administered to 403 (117 women and 286 men) participants were selected through cluster sampling. The secularism assessment scale. The arrogance scale and the occupational procrastination questionnaire were also used. For data analysis, stepwise regression analysis was used. Results showed that there were significant correlations (P
    Keywords: arrogance, secularism, occupational procrastination
  • Seyyedeh Fateme Sadr*, Abdollah Motamedi Page 101
    This study aims to investigate the relationship between religious orientation and the variables of attitude toward wearing Hijab and self-control among students at Allameh Tabatabai University, Tehran. This study is conducted with a descriptive-analytical design on 382 female students at Allameh Tabatabai University, Tehran, in the winter of 2014. Data collection instruments of the study include Allport’s religious orientation Scale (Allport and Ross, 1950), attitude toward Hijab Questionnaire and self-control Questionnaire. The findings of this study show that there is a statistically significant relationship between religious orientation and the variables of students’ attitude toward Hijab and self-control. In fact, individuals scoring higher on the intrinsic religious orientation subscale have a more positive attitude toward Hijab whereas the relationship is negative in the case of extrinsic religious orientation. Furthermore, individuals with internal religious orientation are characterized by higher levels of self-control compared with individuals with extrinsic religious orientation. Overall, it is concluded that only internal religious orientation leads to a positive attitude toward Hijab and self-control among students. Therefore, increasing intrinsic religious beliefs in students can improve their attitude toward Hijab and self-control.
    Keywords: religious orientation, attitudes towards wearing Hijab, self-control
  • Mohammad Saeed Nasr Isfahani*, Mohammad Mahdi Yousefi, Mobin Salehi, Amin Rahmati Page 113
    The purpose of the current paper is to clarify the relationship between Islamic lifestyle and self-control and personal traits. This descriptive research is a correlation. Self-control questionnaire, NEO five-factor personality questionnaire and Islamic lifestyle questionnaire are used in this paper. 383 students from Shahab Danesh Educational institution and seminary students of Qom city were the population. The research data were analyzed by Pierson correlation coefficient and Variance analysis. The findings show that there is a significant difference between Islamic lifestyle and self-control and personal traits- except extroversion subtest-. Also there is a significant difference between seminary students and university students. Accordingly, as the marks in Islamic lifestyle increases the self-control and personality traits` marks (except extroversion) increases.
    Keywords: Islamic lifestyle, self-control, personality characteristics
  • Sayed Ali Marashi*, Fatemeh Mirzaei, Tahereh Mehrabian Page 137
    This study aimed to investigate the relationship between the dimensions of spiritual intelligence and problem-solving styles with resiliency in Ilam University.
    Methods
    In this study, 186 students were selected randomly and completed 3 questionnaires spiritual intelligence, problem-solving style and scale resiliency. Spiritual intelligence and problem-solving style was considered as a predictor variables and resiliency as the criterion variable. Research design is correlation and data were analyzed by R Pearson correlation coefficient and multiple regression analyzes.
    Results
    The results showed a positive relationship between all aspects of spiritual intelligence with the Resiliency. as well as There are a positive relationship Among the creativity in the problem-solving, confidence in problem solving and attitude to solve the problem with resiliency and had a negative relationship between the inability to solve the problem and inhibitor in solving the problem with resiliency. The highest correlation for the personal significance, the most important predictor variables in this study. was not significant relationship between The avoidance of problem with resiliency. So, since with high spiritual intelligence and problem-solving styles show greater resiliency, preparing the ground for supporting religion and spirituality with the aim of promoting individual`s spiritual intelligence can make their resiliency greater.
    Keywords: resiliency, spiritual intelligence, problem-solving styles, students