فهرست مطالب

روان شناسی و دین - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1397)

فصلنامه روان شناسی و دین
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1397)

  • 132 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی بهرامی احسان، جنان نوین*، سید محمدرضا رضازاده صفحه 5

    این پژوهش، به هدف شناسایی اثربخشی بسته آموزشی طراحی شده مبتنی بر آموزه های دینی – روان شناختی بر روابط سالم و مهارت های ارتباطی طراحی و اجرا گردید. جامعه آماری شامل زنان متاهل ساکن منطقه یازده و دوازده تهرانی است که حداقل، یک سال و حداکثر پانزده سال از زمان ازدواج آنان گذشته است. نمونه آماری، شامل 36 زن متاهل در منطقه 11 و 12 تهران است که با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. از مقیاس مناسبات سالم و مقیاس مهارت های ارتباطی استفاده شد. ابتدا، از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد، آنگاه، گروه آزمایش طی هفت جلسه دو ساعته، تحت آموزش بسته آموزشی طراحی شده قرار گرفت. پس از پایان آموزش، مجددا از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. برای مقایسه نتایج از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج حاکی از این بود که آموزش بسته آموزشی بر روابط سالم و ابعاد روابط سالم و مهارت های ارتباطی، تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: روابط سالم، مهارت های ارتباطی بین فردی، آموزه های دینی - روان شناختی، زنان متاهل
  • محمدحسین امینی، ابوالقاسم بشیری، رحیم نارویی نصرتی صفحه 21
    هدف این پژوهش، شناسایی عوامل انگیزشی رفتار بر اساس دیدگاه آیت آلله مصباح یزدی و طراحی الگوی نظری انگیزش، در چارچوب دیدگاه ایشان می باشد. بدین منظور، ابتدا به آثار آیت الله مصباح یزدی مراجعه و نقطه نظرات ایشان در ارتباط با عوامل و فرایندهای انگیزشی انسان جمع آوری گردید. سپس، به روش توصیفی - تحیللی دیدگاه و طرح انگیزشی ایشان، با نگاهی روان شناختی بسط و گسترش داده شد و در قالب یک نمودار شبکه ای، به عنوان الگویی اولیه برای انگیزش رفتار ارائه گردید. بر اساس دیدگاه ایشان، انسان دارای دو ساحتی، هدفمند، جاودانه، ذاتا دارای اختیار و قدرت انتخاب، عالی ترین موجود و نزد خداوند دارای کرامت است و گرایش به سمت کمال دارد. در بعد انگیزش و انرژی رفتار،انسان دارای پویای نفس، گرایش های بنیادی نفس، شناخت، نحوه جهان بینی و اراده مولفه های انگیزشی رفتار می باشد. به علاوه، با توجه به الگوی ویژه ای که ایشان برای ساختار نفس ارائه کرده اند، خود نفس و گرایش های بنیادی آن، اصالت داشته و تامین کننده انرژی و جهت همه رفتارها می باشد.
    کلیدواژگان: الگو، انگیزش، آیت الله مصباح یزدی
  • عزت زمانیان قوژدی، زیبا برقی ایرانی*، مهناز علی اکبری دهکردی صفحه 39

    این پژوهش، با هدف مدل یابی خودشکوفایی بر پایه هوش معنوی، هوش اخلاقی و بهزیستی روان شناختی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان تیزهوش استان سمنان تشکیل می دادند. جهت تعیین حجم نمونه، ابتدا توسط نمونه گیری تصادفی ساده، دو شهر شاهرود و دامغان برگزیده شدند که از مدارس تیزهوشان این شهرستان ها چهارصد دانش آموز با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردبدند. برای جمع آوری اطلاعات، از مقیاس های هوش معنوی، هوش اخلاقی، بهزیستی روان شناختی و خودشکوفایی ASAI استفاده شد. داده های پژوهش به روش معادلات ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که هوش معنوی بر خودشکوفایی اثر مستقیم مثبت و معنادار دارد و همچنین بهزیستی روان شناختی نقش واسطه گری برای هوش معنوی و خودشکوفایی تیزهوشان را دارد؛ بدین معنا که افزیش هوش معنوی، بر بهزیستی روان شناختی فرد اثر مثبت می گذارد و بهزیستی روان شناختی مثبت باعث افزایش خودشکوفایی فرد می شود. هوش اخلاقی نیز به صورت غیرمستقیم و از طریق تاثیر بر بهزیستی روان شناختی، بر خودشکوفایی اثر مثبت معنادار دارد؛ اما اثر مستقیمی بر خودشکوفایی ندارد. در نتیجه، گنجاندن آموزش هایی برای بالابردن سطح هوش معنوی، هوش اخلاقی و بهزیستی روان شناختی در مدارس و کتب درسی برای پرورش دانش آموزانی خودشکوفا، از اهمیت بسزایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: خودشکوفایی، هوش معنوی، هوش اخلاقی، بهزیستی روان شناختی
  • حسن عظیمی نژاد، مسعود کریمی فر ، احسان دین رور ، بدرالسادات دانشمند صفحه 59
    معنویت» به عنوان یک عامل موثر، نقش مهمی بر سلامت جسم و روان افراد و به ویژه نوجوانان ایفا می کند. توجه به این متغیر، زمانی که فرد بدون والد و سرپرستی باشد، بیش از گذشته ضرورت می یابد. این پژوهش، با هدف اثربخشی آموزش مولفه های معنوی، بر احساس تنهایی و حرمت نفس، در نوجوانان پرورشگاهی انجام شد. نمونه پژوهش، 40 نوجوان ساکن در پرورشگاه های شهر کرمان بودند که به صورت تصادفی در چهار گروه قرار گرفتند. به دو گروه آزمایشی، مولفه های معنوی در 10 جلسه 90 دقیقه ای ارائه شد و دو گروه کنترل، برنامه ای دریافت نکردند. با توجه به روش آماری، فقط از یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل پیش از اجرای برنامه درمانی پیش آزمون گرفته شد، اما پس از اجرای برنامه درمانی، هر 4 گروه به پرسش نامه های احساس تنهایی و حرمت نفس پاسخ دادند. نتایج نشان داد که آموزش مولفه های معنوی تاثیر معناداری بر احساس تنهایی نوجوانان داشته است (05/0P<) ، اما بر مولفه حرمت نفس اثربخش نبوده است. مولفه های معنوی، با اصلاح و بازسازی و سپس، نوسازی درونی و برونی افراد، زمینه رشد، شکوفایی و رستگاری او فراهم می کند.
    کلیدواژگان: مولفه های معنوی، احساس تنهایی، حرمت نفس، نوجوانان پرورشگاهی
  • نیلوفر میکائیلی، نادر حاجلو، محمد نریمانی، سبحان پورنیکدست * صفحه 77

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان چندوجهی لازاروس و چندوجهی معنوی- مذهبی بر شدت علائم روان شناختی در بیماران سوء هاضمه کنشی طراحی و اجرا گردید. این پژوهش، تجربی و کاربردی است و با طرح پژوهشی پیش آزمون- پس آزمون با کنترل انجام می شود. جامعه پژوهش، بیماران گوارشی منطقه 5 تهران بوده و 54 بیمار به روش نمونه گیری در دسترس و با گمارش تصادفی و در قالب دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل انتخاب شدند. ابزار پژوهش، فرم کوتاه علائم روان شناختی بوده و داده ها از طریق تحلیل واریانس با اندازه های تکراری چندمتغیری و آزمون های تعقیبی بونفرنی و با به کارگیری نرم افزار SPSSتجزیه وتحلیل شدند. یافته ها نشان داد که درگروه های آزمایشی، در هر سه مولفه علائم روان شناختی، به هنگام ورود به پژوهش و بعد از درمان و در دوره پیگیری، اختلاف معنا داری وجود داشته است؛ درحالی که در گروه کنترل، از این نظر تفاوت معنا داری مشاهده نشد. همچنین از این لحاظ بین گروه های درمانی، تفاوت معناداری دیده نمی شود. بنا بر نتایج یادشده، امکان بهره گیری از مداخله های پیش گفته را در بیماران یادشده فراهم ساخته است.

    کلیدواژگان: درمان چندوجهی لازاروس، درمان چندوجهی معنوی- مذهبی، سوءهاضمه عملکردی
  • ابوالحسن حقانی خاوه، بشری موسوی، محمد زارعی توپخانه ، سید محمدرضا حسنی صفحه 101
    این پژوهش به بررسی تاثیر آموزش خودبخشودگی بر شیوه های فرزندپروری و عاطفه مثبت و منفی، دانش آموزان سال دوم متوسطه شهر قم، در سال تحصیلی 1393-1394 می پردازد. روش پژوهش آزمایشی از نوع پیش تست پس تست با گروه کنترل است. جامعه آماری را کلیه مادران دانش آموزان دبیرستانی شهر قم تشکیل می دهند. نمونه پژوهش، 76 نفر از مادران دانش آموزان دو مدرسه دولتی قم می باشد که در کارگاه های آموزشی شرکت کردند و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. شرکت کنندگان به عنوان پیش آزمون، دو پرسش نامه شیوه های فرزندپروری بامریند و عاطفه مثبت و منفی واتسون و کلارک را تکمیل نمودند. سپس، به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند و گروه آزمایش طی هشت جلسه مورد تدبیر خودبخشودگی قرار گرفته و سپس هر دو گروه به عنوان پس آزمون دو پرسش نامه فرزندپروری و عاطفه مثبت و منفی را تکمیل کردند. در پژوهش از روش آماری توصیفی و تحلیل کواریانس استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که آموزش خودبخشودگی بر شیوه فرزندپروری مستبدانه و مقتدرانه تاثیر مثبت دارد، اما بر شیوه سهل انگارانه، تاثیری نشان نداد. همچنین، نتایج حاکی از این است که آموزش خودبخشودگی بر عاطفه مثبت و منفی تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: خودبخشودگی، شیوه های فرزندپروری، عاطفه مثبت و منفی
  • عباس علی هراتیان، مسعود جان بزرگی، مژگان آگاه هریس، محمدحسن ابویی مهریزی صفحه 115
    این پژوهش، از نوع همبستگی است و به منظور بررسی نقش تعدیل کننده پایبندی مذهبی در رابطه روان بنه های ناسازگار اولیه با باورهای غیرمنطقی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را متاهلین استان سمنان تشکیل می دهند. از کل جامعه آماری، تعداد 782 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای به عنوان پژوهش انتخاب شد. داده ها با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و آزمون Z فیشر مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج، نقش تعدیل کنندگی متغیر پایبندی مذهبی را تایید کرد؛ بدین معنا که پایبندی مذهبی، به شکل معناداری رابطه روان بنه های ناسازگار اولیه با باورهای غیرمنطقی را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: پایبندی مذهبی، روان بنه های ناسازگار اولیه، باورهای غیرمنطقی
|
  • Hadi Bahrami Ehsan, Janan Novin, Seyyed Mohammadreza Rezazadeh Page 5

    This paper seeks to study the effectiveness of the provided educational package based on religious-psychological teachings on healthy relationships and communication skills. The statistical population includes married women living in eleven and twelve regions of Tehran, who have elapsed since their marriage at least one year and a maximum of fifteen years. The sample of the survey consisted of thirty-six married women in Tehran, in the aforementioned area, who were selected by voluntary sampling, and randomly were put to the test and control in two groups. This survey uses the healthy relationships scales (Bahrami Ehsan & Rezazadeh1389) and communication skill scales (Monajemzadeh1391). Initially, a pretest was performed from both groups, then, target groups were educated, by the training package, in seven sessions of two hours. Both groups were tested again after completing the training. Using Covariance analysis method, for comparing the results, this survey shows that the educating the aforesaid package has a positive effect on healthy relationships and communication skills.

    Keywords: healthy relationships, interpersonal communication skills, religious-psychological education, married women.
  • Mohammad Hossein Amini , Abolqasem Bashiri, Rahim Narouee Nosrati Page 21
    This paper seeks to study the factors of motivational behavior from the viewpoint of Ayatollah Mesbah Yazdi to design the motive theoretical model from his point of view. Using, an analytical-descriptive method and concentrating on Ayatollah Mesbah Yazdi's works, this paper collected the human motivational factors and processes, and then it clarified and explained Ayatollah Mesbah Yazdi's motivational pattern from a psychological perspective. This paper presents this view as a primary model for motivating behavior in the form of a network diagram. According to Ayatollah Mesbah Yazdi's point of view, man has dual purposeful, immortal dimensions that inherently have free will and authority. He also considers man as the highest creature of Allah, who has and dignity before Allah and tends toward perfection. In the dimension of motivation and energy behavior, man has a dynamic soul with fundamental tendencies, recognition, worldview and free will. In addition to that, due to this model, the soul and its fundamental tendencies are authentic and provide energy for all behaviors.
    Keywords: pattern, motivation, Ayatollah Mesbah Yazdi.
  • Ziba Barqi Irani, Ezat Zamanian Ghojdi, Mahnaz Aliakbari Dehkordi Page 39

    This paper seeks to study the self-actualization modeling based on spiritual intelligence, moral intelligence and psychological well-being. The statistical population of the survey consisted of gifted students in Semnan province. First, to determine a sample size, four hundred students of the gifted schools of Shahrood and Damghan were selected by simple stratified random sampling. This survey uses the spiritual intelligence, moral intelligence, psychological well-being and self-actualization (ASAI) scales to collect information. Using structural equations, it analyzes the research data. The findings show that spiritual intelligence has a direct positive and significant effect on self-actualization and psychological well-being of the gifted students. That is, the increase of spiritual intelligence has a positive effect on the psychological well-being, and positive psychological well-being increases self-actualization of an individual. Moral intelligence also has a positive effect on self-actualization indirectly and through influence on psychological well-being, but it does not have a direct effect on self-actualization. As a result, to educate self-actualized students, it is very significant to provide some training to increase the level of spiritual intelligence, moral intelligence and psychological well-being in schools and textbooks.

    Keywords: self-actualization, spiritual intelligence, moral intelligence, psychological well-being
  • Hasan Aziminejad, Masoud Karimifar, Ehsan Dinrour, Badr al, Sadat Daneshmand Page 59
    Spirituality, as an effective factor, plays a significant role in the physical and mental health of individuals, especially adolescents. Paying attention to this variable becomes more necessary than ever before, when an individual loses his parent and guardian. This paper seeks to study the effectiveness of spiritual component educations on reducing the feeling of loneliness and increasing self-esteem on the teens of orphanage. The sample consisted of 40 adolescents living in orphanages of Kerman province, who were randomly assigned to four groups. The spiritual components were presented to the two experimental groups in 10 sessions of 90 minutes, and the two control groups did not receive a program. According to the statistical method, pretest was taken from the only one test group and a control group before implementing the therapeutic plan, but after its implementation, all four groups responded to the questionnaire forms of loneliness and self-esteem. The findings show that educating the spiritual teachings had a significant effect on reducing the adolescent feeling of loneliness (0/05>P), but it has not been effective on the element of self-esteem. The spiritual components provide prosperity and happiness for man by refining and reconstructing the internal and external aspects of individuals.
    Keywords: spiritual components, feeling of loneliness, self-esteem, teens of orphanage.
  • Niloofar Mikaeli, Nader Hajlu, Mohammad Narimani, Subhan Purnikdast Page 77

    This paper seeks to study the effectiveness of Lazarus multifaceted therapy and spiritual-religious multifaceted on intensity of psychological symptoms of the acting indigestion patients. This survey is an experimental and practical research project, which is presented by a pretest-posttest with control. The statistical society was gastrointestinal patients in the 5th district of Tehran, which 54 selected patients were divided into two experimental and one control group by random sampling method. Using a short form of psychological symptoms and SPSS software, this survey analyzes the data through Variance analysis by multiple variable duplicates and Bonferroni follow up tests. The findings show that, each experimental group had a significant difference in all three components of psychological symptoms, at the beginning of research, after treatment, and during the follow up period, while, no significant difference was observed in the control group. There is also no significant difference between therapeutic groups in this regard. Accordingly, it is possible to use the above mentioned interventions in the aforesaid patients.

    Keywords: Lazarus multifaceted therapy, spiritual-religious multifaceted, acting indigestion.
  • Abolhassan Haghani Khave , Bushra Musavi, Mohammad Zarei Toupkhane, Seyyed Mohammad Reza Hasani Page 101
    This research analyzes the effect of self-forgiveness education on the methods of parenting and positive and negative emotions on the Qom secondary school students in the school year 2014-2015. Using a trial pretest-posttest method with controlling group this paper studies the whole mother of the high school students of Qom as a statistical society. The sample research included 76 mothers of students from two governmental schools in Qom who were selected by the simple random sampling method. The participants filled out two questionnaire forms of Baumrind on parenting methods and positive and negative affinities of Watson and Clark as a pretest. Then, they were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group has been educated by self-forgiveness for eight sessions, and then, both groups filled out two questionnaire forms of parenting and positive and negative emotions as a posttest. Using Covariance statistical descriptive-analytical method, this paper shows that, self-forgiveness education has a positive effect on the authoritarian and the authoritative parenting process, but it does not have an effect on the negligent method. The findings also indicate that self-forgiveness education has a positive effect on the positive and negative emotions.
    Keywords: self-forgiveness, parenting methods, positive, negative emotions.
  • Abbas Ali Haratian, Massoud Janbzargi, Mojgan Aghaharis Page 115
    Using the correlation method this paper seeks to study the moderating role of adherence to religious beliefs on the relationship of the first maladaptive psychological bases and irrational beliefs. The statistical society of this study is married individuals in the province of Semnan. Using multi-stage random sampling 782 people was selected from the whole population. This survey uses Pearson correlation methods and Z Fisher test to analyze the data. The findings prove the moderating role of adherence to religious beliefs, that is, religious adherence significantly enhances the relationship between the early maladaptive psychological bases and the irrational beliefs.
    Keywords: religious adherence, early maladaptive psychological bases, irrational beliefs.