فهرست مطالب

علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1396)

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علوم تغذیه
  • سعید بشیریان، مطهره جلیلی، اکرم کریمی شاهنجرینی، علیرضا سلطانیان، مجید براتی * صفحات 1-10
    سابقه و هدف
    بارداری از دوره های ویژه در زندگی زنان است که با افزایش نیازهای تغذیه ای همراه است. مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر سازه های تئوری شناختی اجتماعی در ارتقاء رفتارهای تغذیه ای زنان باردار انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1394 روی 96 نفر زن باردار 3 منطقه شهر تبریز انجام گرفت. در هر منطقه یک مرکز بهداشتی درمانی به صورت تصادفی به عنوان گروه آزمون و یک مرکز به عنوان گروه کنترل تعیین گردید (هر گروه 48 نفر)، سپس برنامه آموزشی تدارک دیده شده بر روی گروه آزمون در قالب 5 جلسه 50 دقیقه ای، به مدت دو ماه اجرا شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه برای سنجش سازه های تئوری شناختی اجتماعی و رفتار تغذیه ای بود که قبل و دو ماه پس از آخرین جلسه آموزشی جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و به کارگیری آزمون های کای دو، دقیق فیشر، مک نمار، تی مستقل و تی زوجی تحلیل گردید.
    یافته ها
    نمرات مادران در سازه های آگاهی، انتظارات پیامد، ارزش های پیامد، خودکارآمدی، حمایت اجتماعی، خودتنظیمی، تعیین کنندگی متقابل و رفتارهای تغذیه ای در گروه آزمون افزایش معنی داری را نشان داد (001/0>P). همچنین بعد از مداخله آموزشی در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل میانگین نمرات دریافت اسیدفولیک، آهن، مولتی ویتامین و تعداد واحدهای غذایی روزانه نان و غلات، شیر و لبنیات، میوه جات و سبزی ها افزایش معنی دار را نشان داد (001/0>P).
    نتیجه گیری
    اجرای مداخله آموزشی مبتنی بر سازه های تئوری شناختی اجتماعی می تواند نقش موثری در اصلاح الگوهای رفتار تغذیه ای زنان باردار داشته باشند.
    کلیدواژگان: مادر باردار، تئوری شناختی اجتماعی، رفتار تغذیه ای، آموزش بهداشت
  • اعظم زرقی *، اکرم کوشکی، مجتبی راد، یاسر تبرایی صفحات 11-18
    سابقه و هدف
    افزایش حجم باقیمانده معده از مشکلات اساسی بیمارانی است که از طریق لوله تغذیه می شوند و در معرض بازگشت محتویات معده و آسپیراسیون تنفسی می باشند. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر بذر شنبلیله بر حجم باقیمانده معده و آسپیراسیون تنفسی بیماران تحت تهویه مکانیکی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور با طراحی قبل و بعد،60 بیمار تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش های مراقبت ویژه، پس از همسان سازی جنس، سن، بیماری و داروهای مصرفی به صورت تصادفی در دو گروه مداخله (30 نفر) و کنترل (30 نفر) قرار گرفتند. به گروه مداخله 3 گرم بذر شنبلیله (دو بار در روز) به مدت 5 روز داده شد و گروه کنترل فقط اقدامات روتین دریافت کردند. انجام گاواژ یکسان تا روز پنجم ادامه یافت. میزان آسپیراسیون تنفسی و حجم باقیمانده معده آنان بدو پذیرش و در طول 5 روز اندازه گیری و با یکدیگر مقایسه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون کوکران و آنالیز اندازه های تکراری آنوا در سطح معنی داری 05/0 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین حجم باقیمانده و درصد آسپیراسیون تنفسی در بدو پذیرش در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت.
    در طی پنج روز مطالعه، میانگین حجم باقیمانده در گروه کنترل در مقایسه با گروه دریافت کننده بذر شنبلیله افزایش یافت و تفاوت بین دو گروه معنی دار بود (000/0=p). میزان آسپیراسیون تنفسی در گروه شنبلیله کمتر از گروه کنترل بود(به ترتیب3/ 3 % در مقابل 3/33 % ،005/0= p) و تفاوت بین دو گروه معنی دار بود (005/0=p). در میزان مرگ و میر بین دو گروه تفاوت دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تغذیه از طریق لوله با بذر شنبلیله، ممکن است بتواند حجم باقیمانده معده را کم کرده و میزان بروز آسپیراسیون تنفسی بیماران تحت تهویه مکانیکی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: بذر شنبلیله، تهویه مکانیکی، حجم باقیمانده معده و آسپیراسیون
  • رویا اقمشه، امیرمنصور علوی نایینی *، خدیجه میرزایی، میرسعید یکان نژاد صفحات 19-28
    سابقه و هدف
    چندین فاکتور در ایجاد فرتوتی سالمندان دخیل است و دراین میان فاکتور تغذیه یکی از عوامل مهم در ارزیابی تغذیه در نظر گرفته می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوی رژیم غذایی دریافتی و خطر ابتلا به سندرم فرتوتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 250 زن و مرد 60 تا 75 ساله عضو کانون باز نشستگان قزوین به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابتلا به سندرم فرتوتی متوسط با داشتن2 یا 3 شاخص از شاخص های پنجگانه fried و همکاران : 1) سرعت کم راه رفتن 2) ضعف عضله 3) خستگی 4) فعالیت فیزیکی کم 5) کاهش وزن غیر عمدی تعریف شد. وزن و قد سالمندان اندازه گیری شد. پرسشنامه عمومی و پرسشنامه معتبر و نیمه کمی بسامد خوراک (FFQ) به منظور ارزیابی رژیم غذایی مصرفی شرکت کنندگان در طول یک ماه گذشته تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل نتایج از نرم افزار SPSS 21استفاده شد. برای تعیین شانس ابتلا به سندرم فرتوتی متوسط بین چارک های الگوهای غذایی غالب از آزمون رگرسیون با کنترل متغیرهای مخدوشگر استفاده شد.
    یافته ها
    با استفاده از روش تحلیل عاملی، دو الگوی غذایی سالم و نا سالم در جمعیت مورد مطالعه به دست آمد. خطر بروز سندرم در بالاترین چارک الگوی غذایی سالم هم درمدل خام و هم بعد از تعدیل متغیرهای مخدوشگر به طور معنی داری کمتر از پایین ترین چارک الگوی غذایی سالم بود. شانس ابتلا به سندرم در بالاترین چارک الگوی غذایی سالم 80% کمتر از چارک اول الگوی غذایی سالم بود.
    نتیجه گیری
    با افزایش چارک های الگوی غذایی سالم شیوع سندرم فرتوتی متوسط کاهش معنی داری یافت.
    کلیدواژگان: سندرم فرتوتی (frailty)، الگوهای غذایی، سالمندان
  • معصومه حاجی زاده اوغاز، مریم امینی *، افسون عبداللهی صفحات 29-38
    سابقه و هدف
    پیام های بازرگانی تلویزیونی از جمله عوامل موثر بر انتخاب های غذایی کودکان شناخته شده اند. در مطالعه حاضر، پیام های بازرگانی مربوط به غذا در محدوده زمانی برنامه کودک و نوجوان در دو شبکه سیمای جمهوری اسلامی ایران با روش تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شد. همچنین طی یک مطالعه مقطعی وجود هر گونه رابطه بین یادآوری پیام های بازرگانی مربوط به غذا با علاقه به مصرف آنها در کودکان دبستانی شیروان بررسی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در دو بخش به طور همزمان انجام گرفت. در بخش اول به ترتیب 5/73 و 35 ساعت از برنامه های کودک و نوجوان شبکه های دو و آموزش سیمای جمهوری اسلامی ایران به مدت یک هفته از تاریخ 16 الی 22/02/1394 ضبط شد. سپس محتوای پیام های بازرگانی ضبط شده بر اساس یک دستورالعمل از پیش تعیین شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بخش دوم، 403دانش آموز (50% دختر) از پایه های چهارم، پنجم و ششم از 4 مدرسه ابتدایی دولتی شهر شیروان در یک مطالعه مقطعی شرکت کردند و به سوالات مطرح شده شامل مدت زمان تماشای تلویزیون، نام پیام های بازرگانی تلویزیونی به یاد مانده، نام پیام های بازرگانی غذایی مورد علاقه و این که آیا علاقه به مصرف محصول غذایی مربوطه داشته اند از طریق یک پرسشنامه خود ایفا پاسخ دادند.
    یافته ها
    پیام های بازرگانی مربوط به مواد غذایی ازنظر فراوانی پخش رتبه پنجم و از نظر مدت زمان پخش رتبه ششم را به خود اختصاص دادند. تنقلات ( لواشک و آلوچه) بیشترین فراوانی پخش(75%) را در بین سایر محصولات غذایی داشتند. «برتری بر سایر محصولات غذایی» بیشتر از بقیه صفات (4/47%) تکرار شده بود. « کیفیت بالا/دقت در تهیه» (3/28%)،« جدید بودن» (21%) و« تحریک تشنگی و گرسنگی» (15%) بیشترین انگیزه هایی بودند که از سوی شرکت های تبلیغاتی برای تحریک مخاطب به خرید کالاهای مورد نظر تحریک شده بودند. بخش دوم:. بیش از نیمی (5/62%) از پیام های بازرگانی غذایی یادآوری شده از پیام های بازرگانی مورد علاقه دانش آموزان بودند (05/0p<). رابطه بین یادآوری پیام بازرگانی مربوط به یک محصول غذایی (5/12% از کل) با علاقه به مصرف همان محصول معنی دار بود(05/0p<).
    نتیجه گیری
    با وجود کاهش چشمگیر پیام های بازرگانی تلویزیونی نسبت به مطالعات قبلی، مواد غذایی تبلیغ شده همچنان از ارزش تغذیه ای کمی برخوردار بودند. به علاوه، در برخی موارد بین یادآوری پیام های بازرگانی و علاقه به مصرف محصول تبلیغ شده رابطه معنی دار وجود داشته است. این مطالعه شواهدی را در اختیار سیاست گذاران و مسئولان قرار می دهد تا بر آن اساس بتوانند تصمیم گیری های موثری در زمینه قوانین تبلیغات غذایی برای کودکان داشته باشند.
    کلیدواژگان: تلویزیون، پیام های بازرگانی، کودکان دبستانی، مواد غذایی
  • علوم و صنایع غذایی
  • حمید توکلی پور، رضا شرافتی چالشتری *، سعید متین فرد* صفحات 39-46
    سابقه و هدف
    بیماری سلیاک، نوعی بیماری گوارشی است که به پرزهای روده کوچک آسیب می رساند و سبب اختلال در جذب مواد مغذی می شود که در اثر دریافت پروتئین گلوتن از منابع غذایی مانند گندم، چاودار، جو و یولاف حاصل شده و یکی از رایج ترین حساسیت های غذایی محسوب می گردد. این بیماران نمی توانند نان معمولی را مصرف کنند و باید از نان های بدون گلوتن استفاده کنند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر صمغ هیدروکسی پروپیل متیل سلولز و امولسیفایر سدیم استئارویل لاکتیلات بر خواص نانوایی نان بدون گلوتن حاصل از مخلوط آرد ذرت و بلوط بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای، صمغ هیدروکسی پروپیل متیل سلولز در سه سطح مختلف 5/1، 5/2 و 5/3 درصد و امولسیفایر سدیم استئارویل لاکتیلات در دو سطح 1/0 و 3/0 درصد به فرمولاسیون نان متشکل از آرد ذرت (70 %)، آرد بلوط (30%)، مخمر، شیر خشک، تخم مرغ و نمک اضافه شد. سپس خصوصیات کیفی نان از طریق آزمون پانچری (سوراخ کردن) و تعیین رطوبت در 1، 24 و 48 ساعت پس از زمان پخت و آزمون حسی پس از 1 ساعت بررسی شدند.
    یافته ها
    تست سوراخ کردن نشان داد که اضافه کردن ترکیبی صمغ در سطح 5/2 درصد و امولسیفایر در سطح 3/0 درصد نسبت به نمونه شاهد کیفیت نان را افزایش داده و سبب تاخیر در بیاتی نان می گردد. اضافه کردن صمغ در هر سه سطح باعث کاهش درصد افت رطوبت در زمان های 1، 24 و 48 ساعت بعد از پخت شد و روند بیاتی را به تاخیر انداخت. نتیجه کلی آزمون ارزیابی حسی نشان داد که نمونه حاوی صمغ در سطح 5/2 درصد و امولسیفایر در سطح 3/0 درصد، بهترین کیفیت را از لحاظ پذیرش کلی داشت.
    نتیجه گیری
    افزودن ترکیبی 5/2 درصد صمغ و 3/0 درصد امولسیفایر برای بالا بردن کیفیت نان بدون گلوتن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: صمغ، امولسیفایر، بیماری سلیاک، نان بدون گلوتن
  • سونا رسولیان، مهرناز امینی فر *، لادن رشیدی صفحات 47-54
    سابقه و هدف
    با توجه به خصوصیات منحصر به فرد انرژی مایکروویو که می تواند به عنوان یک روش حرارتی مناسب مورد استفاده قرار گیرد، از این رو می توان با بررسی میزان تفاوت احتمالی و یا معنی دار بودن تفاوت ایجاد شده در ویژگی های کیفی کنسانتره تولید شده توسط انرژی مایکروویو نسبت به سایر روش های تبخیر، روشی مناسب در راستای تولید مواد غذایی عملگرا برای اهداف و اشخاص خاص و استخراج ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدان ها برای کاربردهای خاص پیشنهاد داد که هدف اصلی این تحقیق می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق آب گریپ فروت توسط دو روش حرارتی، تبخیر کننده چرخشی و مایکروویو در فشار های 7، 36 و 100 کیلو پاسکال تا بریکسo42 تغلیظ شد. ترکیبات فنلی کل با روش رنگ سنجی فولین سیکالتو، فعالیت آنتی اکسیدانی با روش DPPH و شاخص قهوه ای شدن (BI) توسط شاخص های رنگ به دست آمده از روش هانتر لب مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    این تحقیق نشان می دهد که تفاوت ایجاد شده توسط مایکروویو در میزان محتوای ترکیبات فنلی کل، محتوای فلاونوئید کل، قدرت آنتی اکسیدانی و رنگ کنسانتره نسبت به روش تبخیرکننده چرخشی، در سطح اطمینان 5% ( 05/0 =α) ، معنی دار می باشد.
    نتیجه گیری
    مایکروویو می تواند به عنوان روشی مناسب به منظور تولید غذاهای عملگرا و استخراج فیتوکمیکال ها به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: تبخیرکننده چرخشی، ترکیبات فنلی کل، شاخص قهوه ای شدن، فعالیت آنتی اکسیدانی، مایکروویو
  • عباسعلی ساری *، سیده سحر میرمعینی، امیر دارایی گرمه خانی صفحات 55-64
    سابقه و هدف
    امروزه با توجه به تمایل مصرف کنندگان به غذاهای کم چرب تحقیقاتی به منظور کاهش جذب روغن در محصولات سرخ شده صورت گرفته است. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف ژل گیاه آلوئه ورا به عنوان یک ترکیب هیدروکلوئیدی و نیز افزودن 1% نمک به ژل های تولیدی بر میزان جذب روغن و ویژگی های کیفی گوشت مرغ سرخ شده، راندمان سرخ کردن و درصد کاهش چربی به علت پوشش دهی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق اثر پوشش دهی گوشت مرغ سرخ شده با غلظت های مختلف ژل آلوئه ورا به عنوان یک ترکیب هیدروکلوئیدی (غلظت های 0، 3 و 5 درصد وزنی-حجمی( به همراه نمک (0 و 1 درصد) بر جذب روغن و خواص کیفی آن (جذب روغن، مقدار رطوبت، راندمان سرخ کردن، عطر و طعم و رنگ) بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش غلظت پوشش، میزان اتلاف رطوبت و نیز جذب روغن طی فرایند سرخ کردن کاهش یافته است. هم چنین پوشش دهی نمونه ها و افزودن نمک (1 درصد) به پوشش ها باعث حفظ بیشتر رطوبت در نمونه ها شد. ارزیابی حسی نمونه ها نیز نشان داد که بافت، طعم و مزه نمونه های سرخ شده با افزایش غلظت پوشش آلوئه ورا بهبود یافت اما از کیفیت رنگ و ظاهر نمونه ها کاسته شد (05/0p>).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که پوشش آلوئه ورا می تواند در تولید محصول سرخ شده کم چرب استفاده شود بدون این که تاثیر نامطلوبی بر خواص حسی فرآورده نهایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: گوشت مرغ سرخ شده، ژل آلوئه ورا، پوشش دهی، جذب روغن
  • آرزو امیدوار، هاجر عباسی *، مریم گل آبادی صفحات 65-76
    سابقه و هدف
    بیسکویت یکی از فرآورده های قنادی است که به سبب ماندگاری طولانی و خصوصیات بافتی مخصوص، یکی از پرمصرف ترین محصولات برپایه غلات به شمار می رود. با توجه به نقش زیرواحدهای پروتئین گلوتن در کیفیت آرد، در این تحقیق بررسی تاثیر زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا در ده رقم گندم ایرانی بر خصوصیات کیفی بیسکویت مورد نظر است.
    مواد و روش ها
    ده ژنوتیپ گندم نان تهیه و اجزاء پروتئین گلوتنین آنها با استفاده از روش SDS-PAGE تفکیک و مورد بررسی قرار گرفتند. از هر یک از ارقام، آرد مناسب تهیه و جهت تولید بیسکویت استفاده شد. فاکتورهای کیفی محصول چون میزان تردی، ابعاد و دانسیته نمونه ها و ارتباط آنها با اجزاء گلوتنین سنگین وزن گندم مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    مکان ژنی Glu-B1 بیشترین تاثیر را بر ویژگی های کیفی بیسکویت به خود اختصاص می دهد. وجود زیرواحدهای 1، 10+5 و 12+2 تاثیر منفی بر مساحت بیسکویت دارند. به علاوه وجود آلل 18+17 تاثیر مثبت و وجود آلل 15+14 تاثیر منفی قابل ملاحظه ای بر سفتی بافت بیسکویت دارند. در این مکان ژنی آلل 18+17 بر حداکثر مقاومت و آلل 8+7 و 16+13 بر ضخامت محصول تاثیرگذار است. در مکان ژنی Glu-A1، آلل 1 بر دانسیته و آلل *2 بر ضخامت و در مکان ژنی Glu-D1، آلل 10+5 بر دانسیته بیسکوئیت تاثیرگذار است.
    نتیجه گیری
    زیر واحدهای HMW-GS در کیفیت بافتی بیسکویت تاثیرگذار می باشد. بررسی چگونگی این تاثیرات و همچنین داشتن آگاهی از وضعیت زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا در انتخاب والدین واجد زیرواحدهای مورد نظر جهت برنامه های به نژادی گندم می تواند از نظر بهبود و کنترل کیفیت فرآورده های غلات مطلوب باشند. قابل ذکر است که رقم پیشگام که از لحاظ فاکتورهای کیفی نانوایی مطلوبیت چندانی ندارد، برای تولید بیسکویت مناسب است.
    کلیدواژگان: بیسکویت، آلل، الکتروفورز، زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا
  • نوشین نوشیروانی *، هادی فصیحی، الهام نورمحمدی، علی مرادی پیام صفحات 77-88
    سابقه و هدف
    ایران به عنوان یکی از تولیدکنندگان مهم خرما در دنیا به شمار می رود. با توجه به اینکه خرما یک منبع غنی از ترکیبات پلی فنولی است، هدف از این پژوهش بررسی ویژگی های ضد اکسایشی و ضد قارچی پالپ و عصاره خرما حاصل از کارخانجات فرآوری خرما می باشد.
    مواد و روش ها
    عصاره متانولی پالپ خرما توسط روش سوکسله استخراج و به روش رنگ سنجی ارزیابی شد. همچنین، فعالیت ضد اکسایش عصاره با آزمون مهار رادیکال های آزاد DPPH مورد بررسی قرارگرفت. اثر سطوح مختلف پالپ و عصاره پالپ خرما بر روغن آفتابگردان با بررسی اعداد اسیدی، پراکسید و تیوباربیتوریک در طول دوره 15 روزه نگهداری روغن در دمای C°70 مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت ضد قارچی عصاره و پالپ توسط روش دیسک انتشاری روی کپک آسپرژیلوس نایجر ارزیابی شد.
    یافته ها
    مقدار کل ترکیبات فنولیک (میلی گرم گالیک اسید بر 100 گرم نمونه بر اساس وزن تر) و فلاوونوئیدی (میلی گرم کاتکین بر 100 گرم نمونه بر اساس وزن تر) پالپ و عصاره به ترتیب 72/414 و 18/304 و 62/28 و 72/20 بدست آمد. مقایسه داده های بدست آمده از آزمون بازدارندگی DPPH به صورت TBHQ>عصاره خرما> پالپ خرما بدست آمد و مقادیر EC50 برای TBHQ، پالپ و عصاره پالپ به ترتیب 08/0، 5/3 و 1/1 میلی گرم بر میلی لیتر برآورد گردید. نتایج نشان داد افزودن پالپ و عصاره خرما به روغن در تمامی سطوح باعث کاهش عدد پراکسید و TBA نسبت به نمونه شاهد می شود. نتایج آزمون میکروبی اثر ضد قارچی عصاره بر کپک آسپرژیلوس نایجر را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش عصاره پالپ خرما را به عنوان یک منبع مقرون به صرفه غنی از ترکیبات پلی فنلی با فعالیت ضد اکسایشی و ضد قارچی معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون، قدرت ضداکسایشی، روغن آفتابگردان، عصاره خرما، فعالیت ضد قارچی
  • مریم خشایی، علیرضا صادقی *، مرتضی خمیری، مهدی کاشانی نژاد، علیرضا صادقی ماهونک صفحات 89-98
    سابقه و هدف
    اکوسیستم های تخمیری غیر اسپتیک نظیر خمیرترش، جایگاه مناسبی برای باکتری های اسید لاکتیک دارای خصوصیات ضد میکروبی به شمار می آیند. این مطالعه با هدف ارزیابی خصوصیات ضد میکروبی یکی از جدایه های لاکتیکی غالب خمیرترش آرد کامل جو در برابر برخی از شاخص های میکروبی ناشی از مواد غذایی به اجرا در آمد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی پس از شناسایی مولکولی جدایه لاکتیکی، خاصیت ضد میکروبی جدایه مذکور و همچنین پالیده های خام و خنثی شده حاصل از فاز های رشد لگاریتمی و سکون آن بر اساس روش های انتشار در دیسک و ریز رقت (ضد باکتریایی) و همچنین کشت دو لایه و لکه گذاری سوسپانسیون اسپور (ضد قارچی) بررسی گردید. نتایج این پژوهش با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    توالی یابی محصولات PCR، منجر به شناسایی پدیوکوکوس استیلسی به عنوان جدایه لاکتیکی خمیرترش آرد جو شد. نتایج ارزیابی خاصیت ضد باکتریایی نیز حاکی از بروز بیشترین فعالیت آنتاگونیستی این جدایه و همچنین پالیده خام حاصل از فاز رشد لگاریتمی آن بر روی باسیلوس سوبتیلیس در مقایسه با سایر شاخص های باکتریایی بود (05/0>p). علاوه بر این، مشخص شد که پدیوکوکوس استیلسی و پالیده های کشت آن از قابلیت ضد قارچی مناسبی بر علیه آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس نایجر برخوردار هستند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش، می توان از جدایه پدیوکوکوس استیلسی و پالیده های کشت آن به عنوان نگهدارنده زیستی در کنترل رشد برخی از شاخص های میکروبی در صنایع غذایی و دارویی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پدیوکوکوس استیلسی، آسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس نایجر، باسیلوس سوبتیلیس، فعالیت ضد میکروبی
  • سمانه پزشک، سید مهدی اجاق *، مسعود رضایی، بهاره شعبانپور صفحات 99-108
    سابقه و هدف
    پپتیدهای زیست فعال موجود در پروتئین هیدرولیز شده منجر به فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی در این پروتئین ها شده است. ضایعات غذایی، به عنوان یک ماده بالقوه برای تولید پپتیدهای زیست فعال استفاده می شود. هدف از این مطالعه، تولید پروتئین هیدرولیز شده از امعاء و احشاء تن زردباله در شرایط بهینه با بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی آن می باشد.
    مواد و روش ها
    بعد از تهیه امعاء و احشاء تن زردباله بهینه سازی تولید پروتئین هیدرولیز شده با تاکید بر خاصیت آنتی اکسیدانی آن با استفاده از روش سطح پاسخ بر پایه طرح مرکب مرکزی انجام گرفت. جهت بهینه سازی چهار فاکتور pH، درجه حرارت، زمان واکنش و نسبت آنزیم به سوبسترا به کار گرفته شدند. طول زنجیره پپتیدی و خواص آنتی اکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده با استفاده از اندازه گیری فعالیت مهار رادیکال های آزاد و آزمون قدرت احیاءکنندگی اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    تاثیر هر یک از متغیرهای pH، درجه حرارت، زمان واکنش و نسبت آنزیم به سوبسترا بر میزان خاصیت آنتی اکسیدانی و طول زنجیره پپتیدی معنی دار بود ( 05/0p<). با این وجود هیچ ارتباط مستقیمی بین این دو پارامتر وجود نداشت. بالا بودن ضریب همبستگی 982/0 (خاصیت آنتی اکسیدانی) و 967/0 (طول زنجیره پپتیدی) حاکی از توانایی خوب مدل در پیش بینی شرایط واکنش بود. با توجه به نتایج، تیمار بهینه دارای فعالیت مهار رادیکال های آزاد DPPH 43/81، قدرت کاهندگی آهن 1/0 و طول زنجیره پپتیدی 98/2 است (ران 10).
    نتیجه گیری
    در ارتباط با پارامتر فعالیت آنتی اکسیدانی آنچه که مهم ترین نقش را ایفا می کند ویژگی های ذاتی پروتئین هیدرولیز شده می باشد
    کلیدواژگان: روش پاسخ سطحی، تن زردباله، فعالیت آنتی اکسیدانی، پروتامکس
  • فاطمه بغدادی، مهرناز امینی فر *، مهدی فرهودی*، سعیده شجاعی علی آبادی صفحات 109-120
    سابقه و هدف
    به سبب ویژگی های حسی و فیزیکی ضعیف در پنیرهای کم چرب، استفاده از جایگزین های چربی در این نوع پنیرها پیشنهاد می شود. اثر پلی ساکاریدها به عنوان جایگزین چربی با هدف بهبود ویژگی های پنیر کم چرب، توسط محققان متعددی مورد مطالعه قرار گرفته است. در این پژوهش، برای بهبود ویژگی های پنیر سفید ایرانی کم چرب، صمغ کتیرا گونه (Astragalus Parrowianus) (در دو سطح 05/0 درصد و 1/0 درصد) – درصدها به صورت وزنی/ وزنی می باشند – به شیر پنیرسازی برای تولید پنیر سفید ایرانی کم چرب اضافه گردید.
    مواد و روش ها
    تغییر در ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی، حسی و ریزساختار نمونه ها در روزهای 1 و 60 از زمان رسیدن مورد ارزیابی قرارگرفته و مقایسه بین نمونه های حاوی صمغ و نمونه های شاهد کم چرب و پرچرب صورت گرفت. برای بررسی بهتر برهم کنش های بین پروتئین و پلی ساکارید در ساختار پنیر از روش FTIR استفاده گردید.
    یافته ها
    افزودن صمغ کتیرا منجر به بهبود بافت و ساختار پنیر سفید ایرانی کم چرب شده و توانست تا حد نسبتا مناسبی ویژگی هایی نزدیک به ویژگی های پنیر پرچرب شاهد در پنیر کم چرب ایجاد کند. افزودن صمغ ها به پنیر کم چرب منجر به ایجاد تغییراتی در طیف FTIR نمونه ها گردید؛ همچنین پس از گذشت مدت زمان رسیدن، تغییراتی در طیف FTIR نمونه ها ایجاد شد.
    نتیجه گیری
    افزودن صمغ کتیرا می تواند موجب بهبود بافت، ویژگی های حسی و ریزساختاری پنیر سفید ایرانی کم چرب گردد. FTIR می تواند به عنوان ابزاری مناسب برای مطالعه ی دقیق تر ماتریکس پنیرها به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: پنیر سفید ایرانی کم چرب، صمغ کتیرا گونه Astragalus Parrowianus، ریزساختار، طیف بینی مادون قرمز
|
  • S. Bashirian, M. Jalili, A. Karimi-Shahanjarini, Ar Soltanian, M. Barati * Pages 1-10
    Background And Objectives
    Pregnancy is the most significant stage of a woman's life which is accompanied with increased nutritional needs. This study aims to determine the effect of training program on the base of social cognitive theory constructs in order to improve nutritional behavior among pregnant women.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 96 pregnant women in three zones of Tabriz city in 2015. In every zone, one health center was randomly assigned as intervention group and the other as control group (n=48 per group). Training program was applied on intervention groups for two months. Data were collected using a self-administered questionnaire with items on the social cognitive theory constructs and nutritional behavior questionnaire which was completed before and two months after intervention. Data was analyzed through SPSS-20 software by using independent t-test, paired t-test, chi-square, McNemar and fisher exact test.
    Results
    Results showed that scores of knowledge, outcome expectancy, expectations, self-efficacy, social support, self–regulations, reciprocal determinism and nutritional behaviors were increased significantly in the experimental group (P
    Conclusion
    Implementation of educational intervention based on Social Cognitive Theory structures can be an effective role in modifying pregnant mother's nutritional behavior.
    Keywords: Pregnant women, Social cognitive theory, Nutritional behavior, Health education
  • A. Zarghi *, A. Kooshki, M. Rad, Y. Tabaraie Pages 11-18
    Background and Aims
    increase in residual gastric volume is one of the main problems for mechanically ventilated patientsdue to tube feeding which can expose them to returning gastric contents and respiratory aspiration. This study is conducted to determine the effect of fenugreek seeds on residual gastric volume and respiratory aspiration of patients with mechanical ventilation.
    Materials and Methods
    In this double-blind randomized controlled clinical trial with before and after design, 60 mechanically ventilated patients hospitalized in ICUs were divided into intervention and control groups. Intervention group (30 patients) and control group (n = 30) after matching for sex, age, disease status and medications. Intervention group received 3 mg fenugreek seeds twice a day for 5 days and the control group received only the routine treatment. Respiratory aspiration and gastric residual volumes of admission and during the five days were measured. Data analysis was performed using cocran test and repeated measures was done with Anova, also the significance level of 0.05
    Result
    There was a significant difference between the fenugreek group and the control group in the first admission (p =0/00). The mean and standard deviation of the residual volume increased in the control group compared with receiving Fenugreek seeds, which was significant (p=0.00). There was a trend toward a decrease in respiratory aspiration in the fenugreek group (3. 3% vs. 33.3%, p=0.005). Rat mortality was no significant difference in the 2 groups.
    Conclusions
    Results showed that gastric feed with fenugreek seeds might reduce residua gastric volume and help reduce the incidence of respiratory aspirationin patients with mechanical ventilation.
    Keywords: Fenugreek seeds, Mechanical ventilation, Residual volume, Respiratory aspiration
  • R. Aghmashe, A. Alavi-Naeini *, Kh Mirzaei, M. Yekaninejad Pages 19-28
    Background And Objectives
    There is evidence of the role of certain nutrients as risk factors for frailty. We have -examined the association between dietary patterns and frailty in a sample of the Qazvin elderly population.
    Materials and Methods
    This study was conducted in 250 randomly elderly people, retired from governmental organizations, aged 60-75 years. Moderate frailty was defined as meeting 2-3 of the following 5 item criteria: 1) slow walking, 2) muscular weakness, 3) exhaustion, 4) low physical activity and 5) unintentional weight loss. Informed consent forms were completed by the participants personally, and also two questionnaires; including; general questionnaire and; food frequency questionnaire (FFQ); were completed for each participants by a trained dietitian. Weights and heights were measured. logistic regression was performed to measure the effect of adherence to each dietary pattern on the odds of frailty syndrome.
    Results
    Using factor analysis, two main dietary patterns were used most often by the study population: healthy pattern and unhealthy pattern account for about 22.3% of the total variation in the food diversity population. We compared the chance of frailty in different quartiles of the pattern. The risk for the syndrome in the highest quartile of healthy dietary pattern was significantly less than the lowest quartile of healthy dietary pattern in both the raw model and after adjusting for confounding variables. The risk of metabolic syndrome in the highest quartile of healthy dietary pattern was 80% lower than the first quarter of healthy dietary pattern. No significant difference in the quartile of the unhealthy pattern was found.
    Conclusion
    This study shows that using healthy dietary patterns; reduce the chance of frailty syndrome.
    Keywords: Frailty syndrome, Dietary patterns, Frail elderly
  • M. Hajizadeh Oghaz, M. Amini *, A. Abdollahi Pages 29-38
    Background And Objectives
    TV commercials are mentioned as factors influencing food choice of children. In the current study content of food commercial messages during children's program in two TV channels of Islamic Republic of Iran Broadcasting (I.R.I.B.) were analyzed. At the same time, any relationship between recalling food commercial messages with an interest in consumption of the same food products was investigated by an experimental study with primary school children, as well.
    Materials and Methods
    The study was conducted in two phases simultaneously. In the first part 73.5 and 35 hours of TV children's program of channels II and Education were recorded for a week (May 6th to 12th, 2015), respectively. Then the content of recorded commercial messages was analyzed based on a predetermined procedure. In the second part, 403 students (50% girls ) in grades fourth, fifth and sixth from four state primary school in Shirvan took part in a cross-sectional study and answered to the questions including duration of TV viewing, names of remembered TV food commercials, definition of desired TV food commercials and whether they like to consume the related food products via a self-administered questionnaire.
    Results
    Part I: TV food commercial messages in view of frequency and duration ranked the fifth and the sixth, respectively. Snacks (fruit leather and plum paste) were the most frequent (75%) broadcast commercials. "Superiority over other food products" (47.4%) was the most frequent message used to promote sale of a food product. "High quality / accuracy in the preparation" (28.3%), "novelty" (21%) and "stimulating thirst and hunger" (15%) were the most frequent appeals of food commercials for stimulation of the audience for purchasing, respectively. Part II: More than half (62.5%) of the recalled food commercials were desired by the students (P
    Conclusion
    Despite the dramatic decline in television food commercials compared to previous studies, the nutritional value of food commercials was still low. In addition, in some cases there was a significant relationship between remembering commercial message with interest in or consumption of the same food products. This study provides policy makers and officials with evidence to make effective decisions on food commercials directed at children.
    Keywords: Television, Commercials, Primary school children, Food
  • H. Tavakolipour, Dr R. Sharafati-Chaleshtori *, S. Matinfard * Pages 39-46
    Background And Objectives
    Celiac disease (CD) is a digestive disease that causes intestinal inflammation and impaired absorption of nutrients by the villi of the small intestine. Patients with CD, cannot tolerate a specific protein called gluten and this protein is found in wheat, barley and rye. Therefore, this patients need to eat gluten-free food and bread. The aim of this study was determining the effect of hydroxy propyl methyl cellulose and sodium stearyl lactilate on dough rheology and baking properties of gluten free bread derived from corn and chestnut flour.
    Materials and Methods
    In this interventional study, the effect of Hydrox ypropyl methyl cellulose gum at three levels of 1.5%, 2.5% and 3.5% and emulsifier sodium stearoyl lactylate at two levels of 0.1%, 0.3% were examined. Formulation of bread was formed from corn flour (70 %) or Chestnut flour (30 %), Yeast, egg, milk powder and salt. The influence of Gum and emulsifier on bread quality and its characteristics were evaluated through the puncture test and the moisture content after 1, 24 and 48 hours after baking time and sensory test after 1 hour were investigated.
    Results
    Results of the puncture test showed that the addition of gum at level 2.5 % and emulsifier at level 0.3 % increased the quality and delayed staling of bread compared to the control bread. The evaluation of moisture content demonstrated that adding the gum reduced the moisture loss percentage at 1, 24 and 48 hours after the baking. Also, the sensory evaluation test showed that the bread containing 2.5 % gum and 0.3 % emulsifier had the best quality and results.
    Conclusion
    Therefore it is recommended to add 2.5% of gum and 0.3% of emulsifier to improve the quality of gluten free breads.
    Keywords: Gum, Emulsifier, Celiac disease, Gluten-free bread
  • S. Rasoulian Shabestari, M. Aminifar *, L. Rashidi Pages 47-54
    Background And Objectives
    In recent years, microwave heating has been increasingly popular all over the world due to the unique characteristics of microwave energy, that can be used as a suitable heat treatment. This trend also seems to be associated with increased awareness about the advantages of nutritious and healthy foods as well as functionalities of certain phytochemicals in diets, which may act as neutraceuticals. Microwave heating is known for its operational safety and nutrient retention capacity with minimal loss of heat-labile nutrients, dietary antioxidant phenols and carotenoids. The aim of this study is evaluate and explain a suitable method for production functional foods and extraction of phenolic compounds and antioxidant for Specific goals.
    Materials And Methods
    Grapefruit juice was concentrated to achieve the final brix 42° by two different heating methods, including conventional heating and microwave heating, at various operational pressures (7, 36, and 100 kPa). The effects of each method on total phenolic content (Folin Ciocalteo Colorimetry method), anti-oxidant activity (DPPH method) and browning index (Hunter parameters) were investigated.
    Result
    The study shows significant difference created by the microwave in the content of total phenolic compounds, anti-oxidant activity and color concentrates compared to rotary evaporator, at a confidence level of % 5 (05/0 = α).
    Conclusion
    The results showed that microwave method can be used as an appropriate method to be used in functional foods production and extraction of phytochemicals.
    Keywords: Phelolic content, Antioxidant activity, Microwave, Rotary evaporation, Functional foods
  • Dr Aa Sari *, S. Mirmoeini, Dr. A. Daraei Garmakhany Pages 55-64
    Background And Objectives
    To date several studies are done in the field of oil reduction in fried products due to the consumer demand for low fat foods. Also the role of hydrocolloids in oil reduction has been demonstrated.
    Materials and Methods
    In this research the effect of different concentration of aloe vera gel (0, 3 and 5% W/V) and NaCl (0 and 1%) on the oil uptake and sensory properties (oil uptake, moisture content, frying efficiency, flavor and color) of fried chicken meat were investigated.
    Results
    Results showed that the amounts of water loss and oil uptake during frying were reduced with increasing the aloe vera gel concentration. Also addition of NaCl in aloe vera gel improved water retention in fried samples. The sensory evaluation results showed that increasing the concentration of aloe vera gel improved different sensory attributes such as texture, taste and flavor of fried samples while color and appearance score were decreased (p>0.05).
    Conclusion
    This study showed that application of aloe vera gel led to production of low fat fried foods without adverse effects on sensory attributes of final products.
    Keywords: Fried chicken meat, Aloe vera folliar gel, Coating, Oil absorption
  • A. Omidvar, Dr. H. Abbasi *, M. Golabadi Pages 65-76
    Background And Objectives
    Biscuit is one of the most consumed confectionary products from cereal due to the long shelf life and special textural properties. Despite the extensive researches which demonstrate the role of high molecular weight glutenin subunits elements on the quality of flour, So far, there are no studies identifying the impact of this subunit on the qualitative attributes of confectionary products. In the present research, the effect of glutenin subunits with high molecular weight in 10 wheat cultivars on the quality characteristics of biscuit has been studied.
    Materials and Methods
    In present research, 10 genotypes of wheat were obtained from Agriculture Research Center and Natural Resources of Isfahan and high molecular weight glutenin subunits were separated and fractioned using SDS – PAGE. Profitable flour was prepared and used for biscuit production. Several qualitative parameters such as brittleness, dimensions and density of products were evaluated and their relations to high molecular weight glutenin were investigated.
    Results
    Glu-B1 has the highest effect on qualitative characteristics of biscuit in high molecular weight loci. The presence of 1, 5, 2 subunits have negative effect on surface biscuit area. In addition, the presence of 17 and 14 allele have significant positive and negative impacts on biscuit stiffness respectively. 18 allelic gene has an important effect on maximum resistance and 8 and 16 were also effective on thickness of product. In the Glu-A1, the influence of allele 1 on density and allele 2* on thickness and in the Glu-D1, the impact of 10 5 allele on density of product were important.
    Conclusion
    HMW-GS subunits affect the textural quality of biscuit. Therefore, studying these effects and also having the knowledge of profitable wheat varieties and molecular weight glutenin subunits of parents and selecting parents with desired subunits for wheat breading can be advantageous for improving and controlling the qualitative properties of products and help in producing products with desired qualities.
    Keywords: Biscuit, Allele, Electrophoresis, Glutenin subunits with high molecular weight
  • N. Noshirvani *, H. Fasihi, E. Nourmohammadi, A. Moradipayam Pages 77-88
    Background And Objectives
    Iran is considered as one of the most important suppliers of date all over the word. Since date is a rich source of polyphenolic compounds, the aim of this study is to investigation of the antioxidant and antifungal properties of dates pulp and its methanolic extract.
    Materials and Methods
    Methanolic extract of date pulp was extracted by Soxhlet and evaluated by colorimetric method. In addition, antioxidant properties of the extracts were measured by DPPH radical scavenging method. The effect of different levels of date extract and pulp on acidic, peroxide and thiobarbituric acid values of sunflower oil during 15 days of storage at 70 °C were investigated. Antifungal effect of date extract and pulp against Aspergillus niger was evaluated according to the disc diffusion method.
    Results
    Total phenolic (mg gallic acid/ 100 g sample) and flavonoid (mg catechin/100 g sample) compounds of extract and pulp were 414.72, 304.18, 28.62 and 20.72, respectively. DPPH radical scavenging activity of TBHQ, date pulp and extract showed the results as follows: TBHQ date extract ˃date pulp. Based on the results, addition of date pulp and its extract decreased peroxide and TBA values of sunflower oil compared to the control sample. The results of antifungal test indicated antifungal effects of date extract against Aspergillus niger.
    Conclusion
    According to the obtained results, date pulp and its extract can be introduced as a cost-effective source of antioxidant as well as antifungal compound in food technology.
    Keywords: Oxidation, Antioxidant power, Sunflower oil, Date extract, Antifungal activity
  • M. Khashaie, Ar Sadeghi *, M. Khomeiri, M. Kashaninejad, Ar Sadeghi¬Mahunak Pages 89-98
    Background And Objectives
    Non-aseptic fermentation ecosystems such as sourdough are the best substrate for lactic acid bacteria (LAB) with antimicrobial properties. This study was carried out to evaluate the antimicrobial properties of a dominant isolated LAB from whole barley sourdough against some food borne pathogens.
    Materials and Methods
    In this experimental study after molecular identification of LAB isolate, the antimicrobial properties of the isolate and it’s cell free culture filtrate (CCF) as native and neutralized CCF, obtained from logarithmic and stationary phases were investigated. For this purpose, disc diffusion and microdilution (antibacterial) and also overlay and agar spore spot (antifungal) methods were used. Results were compared by the one way analysis of variance.
    Results
    Sequencing results of PCR products lead to identification of Pediococcus stilesii as LAB isolate from barley sourdough. Results of investigating the antibacterial activities indicated that the highest antagonistic effect of the isolate and it’s native CCF obtained from the logarithmic phase were observed against Bacillus subtilis in comparison to other indicator bacteria (p
    Conclusion
    Based on the results of this study, it is possible to use from the P.stilesii and it’s CCF as bio preservative for controlling some microbial indicators in food and medical technologies.
    Keywords: Pediococcus stilesii, Aspergillus flavus, Aspergillus niger, Bacillus subtilis, Antimicrobial activity
  • S. Pezeshk, Seyed M. Ojagh *, M. Rezaei, B. Shabanpour Pages 99-108
    Background And Objectives
    Bioactive peptides in the protein hydrolysate lead to high antioxidant activity of these proteins. Food waste can be used as a potential material for the production of bioactive peptides. The aim of this study was to produce protein hydrolysate of yellowfin tuna viscera in optimal conditions and analyze its antioxidant activity.
    Materials and Methods
    After performing the preparation of viscera yellowfin tuna to optimize the production of protein hydrolysates with an emphasis on the antioxidant properties using response surface method based on central composite design. Four factors (pH, temperature, reaction time and enzyme to substrate ratio) were used for optimization. Peptide chain length and antioxidant properties (measured by free radical scavenging activity and reducing power assay test) of hydrolyzed protein were measured.
    Results
    The impact of each variable (pH, temperature, reaction time and ratio of enzyme to substrate) on the amount of antioxidant properties and peptide chain length was significant (p
    Conclusion
    The most important role in regards to the antioxidant activity, are the inherent properties of protein hydrolysates.
    Keywords: Response surface methodology, Yellowfin tuna, Antioxidant activity, Protamex
  • F. Baghdadi, M. Aminifar *, M. Farhoodi, S. Shojaee Aliabadi Pages 109-120
    Background And Objectives
    Problemsof poor organoleptic and physicalproperties of low fat cheese suggest the use of some hydrocolloids in providing the desirable qualities of these types of cheeses.To improve the characteristics of low fat cheese, several studies have been used polysaccharides as fat replacers.In this study, for improving the characteristics of low fat Iranian white cheese, gum tragacanth (Astragalus Parrowianus) was added to the low fat cheese milk in two level (0.05 and 0.1% (w/w).
    Materials And Methods
    Changes in physicochemical, textural, sensory and microstructural properties of cheese samples in day 1 and 60 of ripening time were evaluated and a comparison between cheese samples containing gum and blank samples (full fat and low fat cheeses) was carried out. For better investigation of interactions between protein and polysaccharide in cheese matrix, FTIR method was used.
    Results
    Addition of gum tragacanth into low fat cheese matrix resulted in a better texture and structure and could relatively imitate the full fat cheese characteristics. Incorporation of this gum caused some changes in FTIR spectra of low fat cheese. Ripening time also influenced the FTIR spectra of cheese samples.
    Conclusion
    Incorporation of gum tragacanth into low fat Iranian white cheese, can improve its textural, sensorial and microstructural characteristics. FTIR can be a proper instrument for precise studying of protein matrix of cheeses.
    Keywords: Low fat Iranian white cheese, Gum tragacanth (Astragalus Parrowianus), Microstructure, Fourier Transform Infrared Spectrosc