فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 55، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مارینا شریعتی، محمدعلی آذربایجانی*، شیرین زیلایی بوری، غلام رضا کاکا صفحات 1-10
    سابقه و هدف
    پوکی استخوان یکی از انواع بیماری های استخوان است که عوامل متعددی چون استرس اکسیداتیو در ایجاد آن نقش دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر همزمان فعالیت بدنی هوازی و مکمل یاری ویتامین D بر استئوکلسین و آلکالین فسفاتاز سرم موش های صحرایی مسموم شده با H2O2 بود.
    مواد و روش ها
    60 سر نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به 10 گروه شش سری شامل، (1) دریافت آب اکسیژنه (H2O2)؛ (2) دریافت آب اکسیژنه دو برابر؛ (3) آب اکسیژنه + ویتامینD؛ (4) آب اکسیژنه + تمرین هوازی؛ (5) آب اکسیژنه + ویتامین D + تمرین هوازی؛ (6) آب اکسیژنه دو برابر+ ویتامین D؛ (7) آب اکسیژنه دو برابر + تمرین هوازی؛ (8) آب اکسیژنه دو برابر + ویتامین D + تمرین هوازی؛ (9) شم (دی متیل سولفوکسید + نرمال سالین) و (10) کنترل تقسیم و به مدت 8 هفته تحت پروتکل مداخله قرار گرفتند. سطوح سرمی استئوکلسین و آلکالین فسفاتاز به روش الایزا اندازه گیری شدند. جهت بررسی تفاوت گروه های آب اکسیژنه، آب اکسیژنه دو برابر، شم و کنترل از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و جهت بررسی اثرات تعاملی تمرین هوازی و ویتامین D بر متغیر های تحقیق از آنالیز واریانس دو طرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد (05/0≥p).
    یافته ها
    هشت هفته تمرین هوازی و  ویتامین D اثر تعاملی بر کاهش معنی دار سطوح سرمی استئوکلسین موش های صحرایی مسموم شده با دوز 1 میلی مول بر کیلو گرم از وزن بدن موش های صحرایی داشت (001/0=p)؛ تمرین هوازی (006/0=p) موجب افزایش معنی داری سطوح سرمی استئوکلسین در مقایسه با گروه های بدون تمرین هوازی در موش های صحرایی مسموم شده با دوز 2 میلی مول بر کیلو گرم از وزن بدن شد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرین و مکمل یاری ویتامین D موجب بهبود نشانگران تشکیل استخوان می گردد. با این وجود با توجه به معنی دار نبودن تاثیر آب اکسیژنه بر متغیر های تحقیق انجام پژوهش های بیشتر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، ویتامین D، استئوکلسین، آلکالین فسفاتاز، هیدروژن پراکساید
  • مهدی خوشگو، لیلا آزادبخت، فرزاد شیدفر*، لیلا جانانی صفحات 11-20
    سابقه و هدف
    شواهد نشان می‍دهد که ترجیحات غذایی کودکان به صورت تمایل یا تنفر به غذا یا غذاهای خاص و همچنین عدم مصرف یا مصرف هوسی غذاهای خاص، ممکن است با نوع تغذیه در سال اول زندگی مرتبط باشند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین تغذیه با شیر مادر با الگوهای غذایی غالب در کودکان 7تا 10 ساله انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در 388 کودک 7 تا 10 ساله مشغول به تحصیل در دبستان های شهر تهران در سال 1396 انجام شد. بر اساس پرونده بهداشتی کودکان و مصاحبه با مادران آنها مدت زمان تغذیه با شیر مادر ثبت شد. همچنین به وسیله پرسشنامه بسامد خوراک، دریافت غذایی کودکان از طریق مصاحبه با مادران اخذ شد. با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی، سه الگوی غذایی غالب در کودکان استخراج شد که عبارت بودند از: 1- الگوی غذایی غربی 2-الگوی غذایی سالم 3-الگوی غذایی گیاهی. تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و نرم افزار Stata نسخه 13 انجام و در تمامی آزمون‎ها 05/0 >P-value از نظر آماری معنی‍دار تلقی شد.
    یافته ها
    ارتباط معنی‍داری بین سه الگوی غذایی با تغذیه با شیر مادر وجود نداشت. بین تغذیه با شیر مادر بیشتر از 6 ماه و اندازه قد کودکان رابطه مستقیم معنی دار وجود داشت (026/0p=). در حالی که ارتباط معنی‍داری بین تغذیه با شیر مادر با وزن و نمایه توده بدنی کودک یافت نشد. همچنین بین رتبه تولد کودکان و تغذیه با شیر مادر بیشتر از 6 ماه رابطه معکوس معنی دار وجود داشت(01/0p=).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش روش تغذیه با شیر مادر با الگوی غذایی کودکان رابطه معنی داری ندارد. پیشنهاد می‍شود مطالعات مشابه با حجم نمونه بزرگتر اجرا گردد.
    کلیدواژگان: شیر مادر، الگوی غذایی، کودکان
  • سجاد ارشدی*، رسول هاشم کندی اسدی، عبدالعلی بنایی فر، مسعود حاجی رسولی صفحات 21-30
    سابقه و هدف
    به تازگی تاثیر هم افزایی محدودیت غذایی (DR) بر سازگاری های ناشی از تمرینات ورزشی توجه محققان را به خود جلب کرده است. از این رو، هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر 12 هفته تمرین هوازی (AT) همراه با محدودیت غذایی بر میزان بیان ژن پروتئین های SIRT3، PGC1-α و SOD2 بافت عضله نعلی موش های صحرایی نر بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در قالب یک طرح تجربی چند گروهی با گروه های کنترل (مدل حیوانی) به مدت 12 هفته روی 40 سر موش صحرایی نر سه ماهه انجام شد. آزمودنی ها به شکل تصادفی در چهار گروه همگن کنترل (9سر=Con)، محدودیت غذایی (10سر=DR)، تمرین ورزشی (8سر=T) و تمرین ورزشی+محدودیت غذایی (8سر=T+DR) جایگزین شدند. تمامی موش های صحرایی، پس از آخرین جلسه تمرین سه ماهه، جراحی و بخشی از بافت عضله نعلی آنها برای بررسی mRNA پروتئین های SIRT3، PGC-1α و SOD استخراج شد و روش RT-PCR مورد استفاده قرار گرفت. داده های حاصله توسط آزمون آنالیز واریانس دو راهه و در سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    پس از اتمام پروتکل تحقیق در گروه T بیان پروتئین های SIRT3، PGC1-α و SOD به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود، در حالی که در گروه DR تنها بیان پروتئین SIRT3 به طور معنی داری افزایش یافته بود، همچنین میزان بیان پروتئین PGC1-α و SIRT3 در گروه DR+T به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود، تمرین باعث کاهش اثر افزایشی محدودیت غذایی بر بیان پروتئین های SIRT3 شد، درحالی که تمرین و محدودیت غذایی دارای اثر تعاملی در بیان پروتئین  PGC1-α  بودند، اما اثر تعاملی و یا تقابلی در بیان پروتئین SOD مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    استفاده از محدودیت غذایی شدید به همراه تمرینات هوازی احتمالا باعث سرکوب فرآیندهای مرتبط با افزایش طول عمر سلولی می ‎گردد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، محدودیت غذایی، SIRT3، PGC1-α، موش های صحرایی نر
  • مهتاب رجبی جورشری، شیرین امینی، سیما جعفری راد* صفحات 31-38
    سابقه و هدف
    کیفیت خواب نقش مهمی در سلامتی جسمی و روان شناختی انسان دارد و می تواند تحت تاثیر دریافت های غذایی قرار گیرد. مطالعه مداخله ای حاضر، با هدف بررسی اثر مصرف دوغ بر بهبود کیفیت خواب در دانشجویان مبتلا به اختلال خواب انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی شاهددار، در سال 1396، بر روی 40 نفر از دانشجویان ساکن در خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام گرفت. شرکت کنندگان مبتلا به اختلال خواب از طریق پرسشنامه اختلال خواب پیتزبورگ شناسایی و به مطالعه وارد شدند. سپس به صورت تصادفی، در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. به گروه مداخله 300 میلی لیتر دوغ (نوشیدنی سنتی تهیه شده با ماست)، یک ساعت قبل از خواب، به مدت سه هفته، داده شد. افراد گروه کنترل نیز 300 میلی لیتر آب معدنی دریافت می نمودند. در انتهای مداخله پرسشنامه اختلال خواب مجددا برای تمامی شرکت کنندگان تکمیل گردید.
    یافته ها
    در انتهای مداخله، در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل، کیفیت ذهنی خواب، مدت زمان و میزان بازدهی خواب به طور معنی داری افزایش یافت (به ترتیب 013/0 p=، 039/0p=  و 015/0p=). همچنین اختلالات خواب و تاخیر در به خواب رفتن نیز به صورت معنی داری کاهش یافت (به ترتیب 001/0>p  و 002/0p=). این روند تغییرات نشان دهنده اثر مداخله حاضر بر بهبود کلی علائم اختلالات خواب می باشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد مصرف دوغ، در بهبود کیفیت خواب و کاهش اختلالات خواب نقش موثری دارد که می توان آن را به عنوان یک توصیه معمول برای دانشجویان مبتلا به اختلال خواب بکار برد.
    کلیدواژگان: دوغ، کیفیت خواب، دانشجویان
  • دینا شهرام پور، مرتضی خمیری*، سیدمحمدعلی رضوی، محبوبه کشیری صفحات 39-53
    سابقه و هدف
    باکتری های اسیدلاکتیک معمولا در تهیه غذاهای تخمیری دخیل هستند و با توجه به نوع نژاد می توانند متابولیت های مختلف تولید نمایند. از این رو هدف از این مطالعه ارزیابی قابلیت ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانی و تجمعی 10 نژاد مختلف لاکتوباسیلوس پلانتاروم جدا شده از موادغذایی تخمیری بومی شامل پنیر کوزه، زیتون تخمیری، خمیرترش و شیر شتر بود.
    مواد و روش ها
    فعالیت ضدباکتریایی 10 نژاد مختلف لاکتوباسیلوس پلانتاروم و روماند فیلتر شده فاقد سلول آن ها علیه چهار باکتری بیماری زای غذازاد به ترتیب توسط روش لکه گذاری بر روی آگار و نفوذ در چاهک ارزیابی شد. فعالیت ضدکپکی سویه های مورد مطالعه علیه دو کپک عامل فساد غذایی نیز توسط روش کشت دولایه بررسی گردید. علاوه بر این آزمون های ارزیابی قابلیت خوداتصالی، تجمعی و آبگریزی سطح سلول نیز به طور جداگانه انجام گرفت. همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی سویه ها و روماند حاصل از آنها توسط آزمون مهار رادیکال DPPH بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که همه سویه ها از فعالیت ضدباکتریایی و ضدکپکی خوبی علیه میکروارگانیسم های شاخص برخوردار بودند و میزان فعالیت بسته به نوع نژاد لاکتوباسیلوس پلانتاروم متفاوت بود. همچنین در میان باکتری های شاخص بیماری زا اشرشیاکلای و در بین کپک های عامل فساد آسپرژیلوس فلاووس بیشترین حساسیت را نشان دادند. نتایج آزمون های مربوط به ویژگی های سطحی سلول باکتری نیز حاکی از آن بود که نژادهای مختلف لاکتوباسیلوس پلانتاروم از نظر ویژگی های خوداتصالی، آبگریزی سطح سلول و قدرت آنتی اکسیدانی بسیار به یکدیگر شباهت دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که نژادهای بومی لاکتوباسیلوس پلانتاروم و متابولیت های تولیدی آن ها می توانند به عنوان نگهدارنده زیستی در صنعت غذا و مکمل دارویی به کار روند، اما باید آزمون های بیشتری در سطح in-vitro و in-vivo در این زمینه انجام گیرد.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس پلانتاروم، فعالیت ضدباکتریایی، فعالیت ضدکپکی، فعالیت آنتی اکسیدانی، خاصیت تجمعی
  • قربان زارع گشتی*، یاسمن اعتمادیان، علی اصغر خانی پور، ژاله خوشخو، صغری کمالی صفحات 55-67
    سابقه و هدف
    با توجه به کاهش ذخایر آبزیان در چند سال اخیر، استفاده از منابع جدید پروتئینی گسترش یافته که بهره برداری از میگوهای ریزجثه تالاب بین المللی بندر انزلی به دلیل ارزش غذایی بالا، ضروری به نظر می رسد.
    مواد و روش ها
    میگوهای غیربومی Macrobrachium nipponense پس از صید و شستشو با آب سرد، در دستگاه های آتموس، آون معمولی و آون خلاء در دمای C◦70 به مدت 6، 21 و 7 ساعت خشک گردیده؛ و سپس سر و پوسته آن ها جدا و گوشت خشک شده در فیلم های پلی اتیلنی با پوشش آلومینیومی تحت شرایط خلاء، بسته بندی و به مدت 6 ماه در دمای محیط نگهداری و مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گوشت خشک میگو با مقادیر بالایی از پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3، قابلیت ماندگاری به مدت 6 ماه در دمای محیط را دارد. همچنین نتایج حاصل از مقایسه خشک کردن میگو در سه دستگاه ذکر شده نشان داد که به ترتیب کیفیت نهایی فرآورده در دستگاه آون خلاء و کنترل رطوبت در دستگاه آتموس بهتر بوده است. از سویی دیگر، تغییرات اکسیداسیون چربی تا ماه ششم در تمام تیمارها به خوبی کنترل شد و نیز شمارش میکروارگانیسم ها در میگوهای خشک شده به وسیله دستگاه آتموس نسبت به آون معمولی و خلاء، کمتر بود. در رابطه با ارزیابی حسی تیمارها، امتیاز 5 (عالی) برای ماه اول و امتیاز 3 (خوب) در پایان مدت زمان نگهداری، شاخص اعلام گردید.
    نتیجه گیری
    گوشت خشک حاصل از میگوهای ریز M. nipponense به دلیل پروتئین بالا و اسیدهای چرب چند غیر اشباع می تواند به عنوان یکی از تنقلات مغذی در جامعه معرفی و مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تالاب بندر انزلی، میگوی ریز M، nipponense، خشک کردن، تغییرات کیفی، نگهداری
  • مهدی امینی، مریم قادری قهفرخی*، بهاره برهانی، زهرا پیران، سید محمدحسین باقری صفحات 69-84
    سابقه و هدف
    ارزش تغذیه ای، رنگ، طعم و قوام مهم ترین جنبه های کیفی سس کچاپ گوجه فرنگی می باشند که رفتار خرید مصرف کننده را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار می دهند. در این تحقیق تاثیر جایگزینی شکر با شربت ذرت با فروکتوز بالا (HFCS) بر ویژگی های کیفی سس کچاپ مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ی حاضر، ساکارز با HFCS در سطوح مختلف جایگزین و 5 فرمولاسیون 0-HFCS، 25-HFCS، 50-HFCS، 75-HFCS و 100-HFCS با در صد جایگزینی به ترتیب 0 (کنترل)، 25، 50، 75 و 100% HFCS به جای شکر تولید شد. فرمولاسیون ها از نظر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، رئولوژیکی و حسی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    فعالیت آبی فرمولاسیون های دارای HFCS به طور قابل ملاحظه ای کمتر از 0-HFCS بود. کچاپ 100-HFCS و 0-HFCS به ترتیب بیشترین و کمترین میزان لیکوپن را دارا بودند. با افزایش درصد جایگزینی HFCS در فرمولاسیون، مقادیر روشنایی و قرمزی افزایش در حالی که میزان زردی به طور معنی داری کاهش یافت (05/0P<). میزان جدایش سرمی با افزایش در صد HFCS از 0 تا 100% از 96/10% به 66/1% کاهش یافت. تمامی فرمولاسیون ها دارای رفتار غیر نیوتونی و رقیق شونده با برش و دارای تنش تسلیم بودند. نتایج حاکی از بهبود ویژگی های حسی سس کچاپ از قبیل رنگ، قوام، مزه و پذیرش کلی در نتیجه ی جایگزینی شکر با HFCS بودند.
    نتیجه گیری
    جایگزینی شکر با HFCS تا سطح 75%، می تواند علاوه بر افزایش ثبات ترکیبات زیست فعال، ویژگی های حسی و رئولوژیکی سس کچاپ را بهبود دهد.
    کلیدواژگان: سس کچاپ، شربت ذرت با فروکتوز بالا، شکر، لیکوپن، ویژگی های رئولوژیکی
  • نیوشا نوربهشت، هاجر شکرچی زاده*، نفیسه سلطانی زاده صفحات 85-94
    سابقه و هدف
    امروزه تمایل به استفاده از غذاهای حاوی چربی کمتر در بین مصرف کنندگان به شدت دیده می شود. حذف چربی غذا منجر به ایجاد خواص حسی و عملکردی نامطلوبی می گردد. بنابراین ترکیبات متنوع و گسترده ای به عنوان جایگزین چربی برای دستیابی به محصولات غذایی کم چرب معرفی شده است. هدف از تحقیق حاضر، کاهش چربی مصرفی در تهیه سوسیس با استفاده از ژل امولسیونی می باشد.
    مواد و روش ها
    ژل امولسیونی تولید شده با استفاده از روغن سبوس برنج و اینولین و به کمک امواج اولتراسونیک به عنوان جایگزین چربی به میزان صفر، 50 و 100 درصد در فرمولاسیون سوسیس فرانکفورتر جایگزین چربی شد و ویژگی های سوسیس کم چرب حاصل از نظر میزان ترکیبات شیمیایی، pH، ویژگی های بافتی، رنگ ، تخلخل، افت پخت، ظرفیت نگهداری آب و ویژگی های حسی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج  نشان داد سوسیس حاوی ژل امولسیونی رطوبت، خاکستر، pH، ظرفیت نگهداری آب و تخلخل بیشتری دارد. به طوری که با افزایش درصد جایگزینی، این شاخص ها نیز افزایش یافته است. از طرف دیگر چربی، افت پخت، نیروی لازم برای برش و ویژگی های بافتی (سفتی، پیوستگی میان بافتی، صمغی بودن و قابلیت جویدن) به جز قابلیت ارتجاع محصول کاهش پیدا کرده است. ژل امولسیونی موجب تیرگی سوسیس ها گردید و با افزایش درصد جایگزینی، L* (روشنایی) و a* (قرمزی) کاهش وb* (زردی) افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    ارزیابی حسی سوسیس ها نشان داد استفاده از ژل امولسیونی در تهیه سوسیس کم چرب نتوانست بر پذیرش کلی این محصول از سوی مصرف کنندگان اثر معنی داری ایجاد نماید. بنابراین می توان با جایگزین کردن روغن مصرفی در تهیه سوسیس با ژل امولسیونی محصولی کم چرب با ویژگی های کیفی و تغذیه ای مطلوب تولید نمود.
    کلیدواژگان: جایگزین چربی، سوسیس فرانکفورتر، فیبر، روغن سبوس برنج
  • مینا حمیدی، امیر نیلی احمد ابادی، علی حشمتی* صفحات 95-104
    سابقه و هدف
    یکی از بزرگ ترین نگرانی های حوزه سلامت غذا وجود باقیمانده آفت کش ها در محصولات غذایی می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر روش های مختلف نگهداری، شستشو و پخت بر باقیمانده دلتامترین قارچ خوراکی است.
    مواد و روش ها
    نمونه های قارچ با سم دلتامترین آلوده شدند. مقدار تغییر مقدار باقیمانده سم در شرایط مختلف نگهداری (دمای اتاق، یخچال و فریز)، شستشو (آب و آب نمک) و پخت (آب پز، سرخ کردن و مایکرویو) تعیین شد. دلتامترین با روش کچرز استخراج و با دستگاه
    GC-MS/MS اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    در روزهای مشابه، مقدار درصد کاهش سم دلتامترین به ترتیب در دمای اتاق > یخچال > فریزر بود. میزان دلتامترین بسته به شرایط و زمان نگهداری 77/80- 08/23 درصد کاهش یافت. شستشو با آب و آب نمک منجر به کاهش معنی داری مقدار دلتامترین شد. اما میزان کاهش سم با افزایش زمان شستشو و غلظت نمک تغییر قابل ملاحظه ای نکرد. میزان کاهش سم طی شستشو 31/42-92/26 درصد نوسان داشت. روش های مختلف پخت شامل آب پز کردن، سرخ کردن و مایکرویو منجر به کاهش معنی دار سم شد. طی 15 دقیقه آب پز کردن، 10 دقیقه سرخ کردن و 10 دقیقه مایکرویو باقیمانده دلتامترین از 26/0 میلی گرم بر کیلوگرم در نمونه خام به 06/0، 05/0 و 05/0 میلی گرم بر کیلوگرم در نمونه آماده مصرف رسید و به مقدار 92/76، 77/80 و 77/80 درصد کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    فرآیند های نگهداری، شستشو و پخت می توانند باقیمانده و خطر تماس با دلتامترین را به طور قابل ملاحظه ای در مصرف کنندگان قارچ خوراکی کاهش می دهند.
    کلیدواژگان: دلتامترین، قارچ، آفت کش، اورگانوفسفره، کچرز
  • مه رو مرادیان، علی گنج لو*، ماندانا بی مکر صفحات 105-115
    سابقه و هدف
    در این پژوهش با توجه به توانایی پلی ساکاریدها برای اصلاح خواص رئولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی فرآورده های غذایی تاثیر افزودن پلی ساکاریدهای برگ فیجوآ بر ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و حسی ماست کم چرب طی 20 روز نگهداری مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    مقادیر مختلف از پلی ساکاریدهای برگ فیجوآ در غلظت های 5/1، 5/2 و 5/3 درصد وزنی- وزنی با شیر کم چرب استاندارد پاستوریزه مخلوط شد. سپس 3 درصد آغازگر تجاری ماست به مخلوط شیر و پلی ساکاریدهای برگ فیجوآ اضافه گردید. پس از تکمیل فرایند تولید ماست، pH، اسیدیته قابل تیتر، آب اندازی، گرانروی و خصوصیات حسی ماست کم چرب در طول دوره نگهداری در یخچال مورد ارزیابی قرار گرفت. کلیه آزمایش ها برای تیمارهای مورد مطالعه با سه تکرار انجام شد.
    یافته ها
    با افزودن پلی ساکاریدهای برگ فیجوآ به فرمولاسیون ماست کم چرب در مقایسه با نمونه شاهد طی دوره نگهداری میزان pH و آب اندازی کاهش در حالی که اسیدیته قابل تیتر و گرانروی افزایش یافت. با افزایش غلظت پلی ساکاریدها امتیاز رنگ، عطر و پذیرش کلی کاهش یافت در حالی که امتیاز بافت افزایش یافت. ماست کم چرب حاوی 5/1 درصد از پلی ساکاریدهای برگ فیجوآ بالاترین امتیاز پذیرش کلی را کسب نمود.
    نتیجه گیری
    پلی ساکاریدهای برگ فیجوآ را می توان به عنوان یک ترکیب عملگر طبیعی ارزان قیمت و با ارزش در صنعت غذا خصوصا در تهیه محصولات لبنی کم چرب به منظور بهبود ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و حسی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پلی ساکاریدها، برگ فیجوآ، ماست کم چرب، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، ویژگی های حسی
  • مریم غزنوی، مریم مصلحی شاد*، فاطمه قمری صفحات 117-124
    سابقه و هدف
    صبر زرد دارویی با نام علمی آلوئه ورا از جمله گیاهان دارویی با ارزش دنیا است .هدف از این مطالعه بررسی خواص آنتی اکسیدانی، مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز و خاصیت ضد میکروبی مشتقات آلوئه ورا از جمله آلوئه امودین و آنتراکینون می باشد.
    مواد و روش ها
    فعالیت آنتی اکسیدانی آلوئه امودین و آنتراکینون با استفاده از روش کاهش رنگ رادیکال ABTS انجام شد. قابلیت ضد میکروبی آلوئه امودین و آنتراکینون در برابر سویه های باکتریایی (باسیلوس سرئوس، کلبسیلا پنومونیه، کاندیدا البیکانس، سودوموناس ائروژینوزا) مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور معین کردن خاصیت مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز از ماده p-nitrophenyl-α-D-glucopyranoside) pNPG) به عنوان سوبسترا استفاده شد. فعالیت آنزیم با سنجش میزان جذب پارا-نیتروفنول تولید شده در محلول معین شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد؛ آلوئه امودین و آنتراکینون در غلظت 05/0 میلی گرم بر میلی لیتر فاقد خاصیت آنتی اکسیدانی (مهار رادیکال آزاد) است. نتایج مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز آلوئه امودین و آنتراکینون نشان داد با افزایش غلظت نمونه درصد مهارکنندگی آلفاگلوکوزیداز افزایش می یابد (05/0˂p). درصد مهارکنندگی 50 درصدی آنزیم آلفاگلوکوزیداز آلوئه امودین 18/0 و آنتراکینون 05/0 میلی گرم بر میلی لیتر است. بنابراین خاصیت مهارکنندگی آنتراکینون از آلوئه امودین بیشتر است. در آزمون میکروبی نتایج حاصل از تعیین قطر هاله عدم رشد نشان داد که آلوئه امودین روی باسیلوس سرئوس بیشترین و بر سودوموناس آئروژینوزا کمترین تاثیر را داشته است (05/0˂p). همچنین نتایج حاصل از تعیین قطر هاله عدم رشد نشان داد که آنتراکینون روی کاندیدا آلبیکانس و کلبسیلا پنومونیه بیشترین و بر سودوموناس آئروژینوزا کمترین تاثیر را داشت(05/0˂p). با توجه به نتایج حاصل آنتراکینون خاصیت ضدمیکروبی و مهار کنندگی قوی تری در برابر آنزیم آلفاگلوکوزیدار نسبت به آلوئه امودین  از خود نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به خواص مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز و خواص ضدمیکروبی مطلوب این گیاه، استفاده از آن به عنوان یک افزودنی طبیعی در صنایع غذایی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آلوئه ورا، آلوئه امودین، آنتراکینون، خاصیت آنتی اکسیدانی، مهارآنزیم آلفاگلوکوزیداز، خاصیت ضد میکروبی
|
  • Marina Shariati, Mohammad Ali Azarbayjani*, Shirin Zilaei Bouri, Gholamreza Kaka Pages 1-10
    Background and Objectives
    Osteoporosis is one of the bone diseases that various factors such as oxidative stress have a role in creating it. The current research aimed to examine the synchronous effect of aerobic physical exercise and Vitamin D supplementation on osteocalcine and alkaline phosphatase in rats poisoned by H2O2.
     Materials & Methods
    Sixty adult male Wistar rats were randomly divided into 10 groups of six-rat including: (1) received hydrogen peroxide H2O2; (2) double quantity of hydrogen peroxide; (3) hydrogen peroxide + vitamin-D; (4) hydrogen peroxide + aerobic exercise; (5) hydrogen peroxide+ vitamin-D+ aerobic exercise; (6) Double- content hydrogen peroxide + vitamin-D; (7) double-content hydrogen peroxide + aerobic exercise; (8) double-content hydrogen peroxide + vitamin-D + aerobic exercise; (9) scheme (dimethyl sulfoxide + normal saline) and (10) control group, and were treated under intervention protocol for 8 weeks. The serum levels of osteocalcine and alkaline phosphatase were measured by ELISA method. One-way ANOVA was utilized to examine the possible difference between the hydrogen peroxide, double-content hydrogen peroxide, and scheme and control groups and also in order to determine the interactive effects of aerobic exercise and vitamin-D on the research variables, Two-way ANOVA and Bonferroni posthoc test were employed (p≤0.05).
    Results
    Conducting aerobic exercise and vitamin-D supplementation for eight weeks had interactive effect on the significant rise of  osetocalcine levels in the rats poisoned with 1mm.mol/kg (p=0.001); aerobic exercise (p=0.006) increased significantly the serum levels of osteocalcine in comparison with the groups not treated by aerobic exercise in the rats poisoned with 2mm.mol/kg.
    Conclusion
    It seems that both exercise and Vitamin-D supplementation improve symptoms of osteogenesis. Nevertheless, with respect to the insignificant effect of hydrogen peroxide on research variables, conducting further studies is necessary.
    Keywords: Aerobic Exercise, Vitamin D, Osteocalcin, Alkaline Phosphatase, Hydrogen Peroxide
  • M Khoshgoo, Leila Azadbakht, F Shidfar*, L Janani Pages 11-20
    Background and Objectives
    Evidence suggests that children's dietary preferences may be related to the type of feeding in the first year of life. The aim of this study was to determine the relationship between breastfeeding and dietary patterns in children aged 7 to 10 years.
     Materials & Methods
    This cross-sectional study was carried out in 388 children (aged 7-10 years), who were recruited from the elementary schools in Tehran, Iran. Information on the type of feeding during infancy and the duration of feeding were collected by the children’s health records and interviewing with their mothers. The dietary intakes of children were collected by interviewing with their mothers using a food frequency questionnaire. Three major dietary patterns in the study population were identified by explanatory factor analysis method, which include ‘western’, ‘healthy’ and ‘vegetable’ dietary patterns. SPSS software (ver. 22) and Stata software (ver. 13) were used for the data analysis and a p-value <0.05 was considered as statistically significant.
    Results
    There was no significant relationship between breastfeeding with any of the major dietary patterns. Breastfeeding for > 6 months was positively associated with the child’s height (P=0.026), while it had no significant association with the child’s weight and body mass index (BMI). Also there was a significant negative association between breastfeeding for > 6 months and rank of birth (p=0.01).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, there was no significant relationship between breastfeeding and major dietary patterns in children. More studies with larger sample size are warranted.
    Keywords: Breastfeeding, Dietary pattern, Children
  • S Arshadi*, R Hashemkandi Asadi, A Banaei Far, M Haji Rasouli Pages 21-30
    Background and Objectives
    Recently, synergistic effect of dietary restriction (DR) on the exercise induced adaptations has attracted the attention of researchers. The aim of this research was to evaluate the effect of 12 weeks of dietary restriction with or without aerobic training on the gene expression or mRNA of SIRT3, PGC1-α and SOD2 proteins of soleusmuscle tissue in male rats.
    Materials & Methods
    This study was conducted as experimental design (animal model) with control groups. Forty 3-month old male rats were randomly divided into four homogenous groups including: 1) Six-month old control (Con; n=9), 2) Dietary restriction (DR; n=9), 3) Exercise training (ET; n=8) and 4- Exercise training + dietary restriction (ET+DR; n=8). After the last exercise session, all animals were sacrificed and their soleusmuscle tissue was removed. Soleusmuscle tissue was analyzed for mRNA expression of SIRT3, PGC1-α and SOD2 using RT-PCR method. Data were analyzed using Two-way ANOVA test and the significant level was set at P<0.05.
    Results
    The results showed the increasing effect of aerobic training on SIRT3, PGC1-α and SOD2 gene expression (P<0.05) while the effect of dietary restriction was significant only on PGC1-α expression (P<0.05). However, additive effect of aerobic training and dietary restriction on SIRT3 and PGC1-α genes expression was significant (P<0.05). The aerobic training reduced the effect of increasing dietary restriction on the SIRT3 expression (P<0.05). Meanwhile, aerobic training and dietary restriction had an interactive effect on expression of PGC1-α protein (P<0.05) but the effect of aerobic training and dietary restriction in interaction with each other on SOD2 gene expression was not significant (P<0.05).
    Conclusion
    Overall, it seems that the use of extreme dietary restriction along with aerobic training is likely to suppress the processes related to cell longevity.
    Keywords: Aerobic Training, Dietary restriction, SIRT3, PGC1-α, Male rats
  • M Rajabi Jourshari, Sh Amini, S Jafarirad* Pages 31-38
    Background and Objectives
    Sleep quality, which plays an important role in human physical and psychological well-being, can be affected by dietary intake. The present interventional study was conducted to investigate the effect of doogh (a traditional yogurt drink) consumption on improvement of sleep quality in university students with sleep disorders.
     Materials & Methods
    This clinical trial was performed on 40 students residing at Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2017. Participants with sleep disorders were identified through Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Then they were divided into two groups of intervention and control by random allocation. Participants in the intervention group received 300 mL of doogh one hour before bedtime for three weeks, and the control group was given 300 mL of mineral water instead. After intervention, all subjects filled in the PSQI questionnaire again.
    Results
    At the end of the intervention, subjective sleep quality, sleep duration and sleep efficiency improved in the intervention group significantly (p=0.013, p=0.039 and p=0.015, respectively). Sleep disturbances and sleep latency were also decreased significantly (p<0.001 and p=0.002, respectively).
    Conclusion
    It seems doogh consumption has a significant role in improving sleep quality and reducing sleep disorders in students. So it could be administrated for students with sleep disorders.
    Keywords: Doogh, Sleep quality, Students
  • D Shahrampour, M Khomeiri*, MA Razavi, M Kashiri Pages 39-53
    Background and Objectives
    Lactic acid bacteria are usually involved in the preparation of fermented foods and can produce different metabolites according to their strain type. The aim of this study was to evaluate the antimicrobial, antioxidant and aggregation activities of 10 different strains of Lactobacillus plantarum isolated from native fermented foods including Koozeh cheese, fermented olives, sourdough and camel milk.
     Materials & Methods
    In this study, the antibacterial activity of 10 different strains of L. plantarum and their cell free supernatants against four pathogens were evaluated by agar-spot and well diffusion methods, respectively. The antifungal activity of the studied strains against two molds was investigated by overlay method. Additionally, auto-aggregation, co-aggregation and hydrophobicity tests of different strains were performed separately. The antioxidant activity of the strains and the cell free supernatants was also evaluated by the DPPH radical scavenging assay.
    Results
    The results showed that all strains had antimicrobial and antifungal activities against the indicator microorganisms and their activity level was different depending on the L. plantarum strains. Also, among the indicator pathogenic bacteria and molds, Escherichia coli and Aspergillus flavus, respectively were the most susceptible. The results of tests related to the surface cellular characteristics of the bacteria showed that the L. plantarum strains are very similar in terms of auto-aggregation, hydrophobicity and antioxidant properties.
    Conclusion
    Indigenous L. plantarum strains and their metabolites can be suggested as a biopreservative in the food and drug industries, but more in-vitro and in-vivo tests should be carried out in this field.
    Keywords: L. plantarum strains, Antibacterial activity, Antifungal activity, Antioxidant activity, Aggregation property
  • Ghorban Zarehgashti*, Yasaman Etemadian, Aliasghar Khanipour, Zh Khoshkhoo, S Kamali Pages 55-67
    Background and Objectives
    With recent declines in aquaculture resources, the use of new protein sources has expanded; as a result, it is necessary to use tiny shrimp of Anzali International Lagoon  for its high nutritional value.
    Materials & Methods
    Macrobrachium nipponense non-native shrimp, after catching and washing with cold water, was dried in cabinet, oven and under vacuum dryers at 70°C for 6, 21 and 7 hours. Then the shells and heads were removed. Finally, the dried meats were packed in metalize films under vacuum and evaluated at room temperature for 6 months.
    Results
    It was shown that the dried shrimp meat with high protein and omega-3 was saved at room temperature for 6 months. Also the results of shrimp drying in the three mentioned devices indicated that the final quality of the product and moisture control in vacuum oven and cabinet devices were better, respectively. On the other hand, lipid oxidation changes to six months were well controlled in all treatments, and the count of microorganisms in the shrimp dried by the cabinet dryer was less than that of the ordinary oven and vacuum. In relation to sensory evaluation of the treatments, the score of 5 (excellent) for the first month and the score of 3 (good) at the end of the maintenance period were announced.
    Conclusion
    Dried meat from M. nipponense tiny shrimp can be introduced and used as a nutritious snack in the community due to its high protein and unsaturated fatty acids.
    Keywords: Bandar Anzali lagoon, M. nipponense tiny shrimp, Drying, Qualitative variations, Storage
  • Mehdi Amini, M Ghaderi, Ghahfarokhi*, B Borhani, Z Piran, MH Bagheri Pages 69-84
    Background and Objectives
    Nutritional value, color, flavor and consistency are the major quality attributes of tomato ketchup, influencing the buying behavior of the consumers. In this study, the effects of sugar replacement with high fructose corn syrup (HFCS) on the qualitative properties of ketchup sauce were investigated.
     Materials & Methods
    In the present study, sucrose was replaced with HFCS at various levels in ketchup formulation, and five formulations were developed as follows: 0-HFCS, 25-HFCS, 50-HFCS, 75-HFCS and 100-HFCS, representing the HFCS substitution of 0 (control), 25, 50, 75 and 100%. Then the formulations were analyzed for physicochemical, rheological and sensorial characteristics.
    Results
    Water activity of the ketchup samples containing HFCS was significantly lower than the control. Regarding the lycopene content, the 100-HFCS and control sample presented the highest and lowest values, respectively. Lightness and redness values were increased while yellowness values were decreased significantly with a corresponding increase in the HFCS substitution. Serum separation was reduced from 10.96 to 1.66% by increasing the HFCS content from 0 to 100%. Applied ketchup formulations showed non-Newtonian and shear thinning flow with tendency to yield stress at all HFCS levels. The findings revealed the improvement of the organoleptic attributes of ketchup in terms of color, consistency, taste and overall acceptability as a result of sugar substitution of sugar with HFCS.
    Conclusion
    Sugar replacement with HFCS up to 75% can improve the sensory and rheological characteristics of ketchup sauce in addition to increasing the stability of bioactive compounds.
    Keywords: High fructose corn syrup, Ketchup sauce, Lycopene, Rheological properties, Sucrose
  • N Nourbehesht, H Shekarchizadeh*, N Soltanizadeh Pages 85-94
    Background and Objectives
    : Nowadays, the tendency to use low-fat food is so obvious among consumers. Removing food fat leads to undesirable sensory and performance characteristics. Thus, different compounds have been introduced as fat replacer in order to produce low-fat food products. The aim of this study was to reduce the used fat in sausage production by using emulsion filled gel.
     Materials & Methods
    The fat of frankfurter sausage formulation was substituted with emulsion filled gel as fat replacer at the rates of 0, 50 and 100% and the properties of produced low-fat sausage were evaluated in terms of chemical compounds, pH, textural properties, color, porosity, cooking loss, water holding capacity and sensory characteristics.
    Results
    The results showed that the sausage containing emulsion filled gel had higher moisture, ash, pH, water holding capacity and porosity. As by increasing the substitution percent, these factors were also increased. On the other hand, fat content, cooking loss, cutting force and textural properties (hardness, cohesiveness, gumminess, and chewiness) except springiness of products were decreased. Emulsion filled gel darkened the sausages, and by increasing the substitution percent, L (brightness) and a (redness) were decreased and b (yellowness) was increased.
    Conclusion
    Sensory evaluation results showed that using emulsion filled gel in low-fat sausage production could not cause meaningful effect on the consumers’ general accept of this product. So, it is possible to produce a low-fat product with good qualitative and nutritional properties by substitution of the used oil in sausage production with emulsion filled gel.
    Keywords: Fat replacer, Frankfurter sausage, Fiber, Rice bran oil
  • M Hamidi, A Nili, Ahmadabadi, A Heshmati* Pages 95-104
    Background and Objectives
    One of the biggest concerns in the field of food safety is the presence of pesticide residue in food products. The purpose of this study was to investigate the effects of different methods of storage conditions and washing and cooking methods on the deltamethrin residue of edible mushroom.
     Materials & Methods
    Edible mushroom samples were contaminated with deltamethrin. The change of deltamethrin residue was determined in different storage (room temperature, refrigerator and freeze), washing (water and salt water) and cooking conditions (boiling, frying and microwave). Deltamethrin was extracted by QuEChERS method and measured by GC-MS/MS.
    Results
    In the similar days, deltamethrin was decreased at room temperature > Refrigerator > Freezer temperature. Depending on the storage time and conditions, deltamethrin residue was reduced from 23.08 to 80.77%. Washing with water and brine led to a significant reduction of deltamethrin. The deltamethrin reduction did not change significantly with increasing the washing time and salt concentration. The amount of reduction during washing was 26.29-42.31%. Different methods of cooking, including boiling, frying and microwave resulted in a significant reduction of deltamethrin. After 15 min of boiling, 10 min of frying and 10 min of microwave, the deltamethrin residue from 0.26 mg/kg in the raw mushroom reached to 0.06, 0.05 and 0.05 mg/kg in the cooked sample, and decreased to 76.92, 80.77 and 80.77%, respectively.
    Conclusion
    Storage, washing and cooking processes could considerably reduce deltamethrin residue and exposure risk in mushroom consumers.
    Keywords: Deltamethrin, Mushrooms, Pesticides, Organophosphate, QuEChERS
  • M Moradian, A Ganjloo*, M Bimakr Pages 105-115
    Background and Objectives
    In this study, due to the ability of polysaccharides to modify rheological, physical and chemical properties of food products, the effect of feijoa leaf polysaccharides (FLPs) on the physical, chemical and sensory properties of low-fat yogurt during 20 days of storage was investigated.
    Materials and Methods
    Different concentrations of FLPs (1.5, 2.5 and 3.5% w/w) were mixed with low-fat standardized pasteurized milk. Then, 3% of commercial starter culture was added to the mixture. After completing the process of yoghurt production, the pH, titratable acidity, syneresis, viscosity, and sensory properties of low-fat yogurt were evaluated during the storage period in the refrigerator. All the experiments were performed in triplicate.
    Results
    pH and syneresis decreased while titratable acidity and viscosity increased by the addition of FLPs in low-fat yoghurt formulation in comparison to the control sample throughout storage. As the concentration of FLPs increased, the color, flavor and total acceptance scores decreased, while the texture score increased. The low-fat yogurt containing 1.5% of FLPs obtained the highest total acceptance score.
    Conclusion
    The FLPs can be used as a natural, low-cost and valuable functional compound in the food industry, especially in the preparation of low-fat dairy products to improve physical, chemical and sensory properties.
    Keywords: Polysaccharides, Feijoa leaf, Low-fat yogurt, Physicochemical properties, Sensory properties
  • M Ghaznavi, M Moslehishad*, F Ghamari Pages 117-124
    Background and Objectives
    Aloe-vera is one of the most valuable medicinal plants in the world. The aim of this study was to evaluate the antioxidant, alpha-glucosidase inhibitory and antimicrobial properties of aloe-vera derivatives including aloe-emodin and anthraquinone.
     Materials & Methods
    Antioxidant activity of aloe-emodin and anthraquinone was determined using ABTS method. Antimicrobial activity of aloe-emodine and anthraquinone was evaluated against Bacillus cereus, Klebsiella pneumoniae, Candida albicans, and Pseudomonas aeruginosa. To determine the inhibition of alpha-glucosidase enzyme, pNPG)p-nitrophenyl-α-D-glucopyranoside)bwas used as substrate. Enzymatic activity was determined by measuring the absorption of para-nitrophenol produced in the solution.
    Results
    The results showed that aloe-emodin and anthraquinone do not have an antioxidant effect at 0.05 mg/mL concentration. The results of the alpha-glucosidase enzyme inhibitory test for aloe-emodin and anthraquinone aloe vera also showed a positive and significant correlation between the sample’s concentration and its alpha-glucosidase inhibitory activity (p˂0.05). At concentrations of 0.18 and 0.05 mg/mL aloe-emodin and anthraquinone had a 50% inhibitory effect on the alpha-glucosidase enzyme. Therefore, the inhibitory effect of anthraquinone was higher than that of aloe-emodin. In microbial test, the diameter of the non-growth zone indicated that aloe-emodin had the highest effect on Bacillus cereus and the least effect on Pseudomonas aeruginosa (p˂0.05). Alsot anthraquinone had the highest effect on Candida albicans and Klebsiella pneumoniae and the least effect on Pseudomonas aeruginosa (p˂0.05). According to the results of alpha-glucosidase inhibitor test, anthraquinone is a potent inhibitor, and the antimicrobial activity of anthraquinone is higher than that of aloe-emodin.
    Conclusion
    Considering the favorable antimicrobial and inhibitory properties of alpha-glucosidase, it is recommended to use it as a natural additive in food industry.
    Keywords: Aloe vera, Aloe-emodin, Anthraquinone, Antioxidant properties, Alpha-glucosidase inhibitory, Antimicrobial activity