فهرست مطالب

علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1396)

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهره سرچاهی، اکرم کوشکی، محمدحسن رخشانی، طاهره توفیقیان صفحات 1-8
    سابقه و هدف
    پروتئین واکنشگرC با حساسیت بالا (hs-CRP) قابل اعتمادترین وسیله تشخیص و کنترل التهابات و عفونت های پنهان بدن است. نامطلوب بودن وضعیت تغذیه ای در سالمندان با افزایش سطوح سرمی CRP و به دنبال آن التهاب سیستمیک ارتباط دارد. به نظر می رسد رژیم غذایی با اثر بر التهاب بر پیشرفت بیماری های مزمن تاثیرگذار باشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین دریافت درشت مغذی ها باhs-CRP سرم در ساکنین خانه سالمندان شهر سبزوار انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی- مقطعی روی 105 نفر از ساکنین خانه سالمندان شهر سبزوار که به روش طبقه ای نمونه گیری شدند، انجام گرفت. شاخص های تن سنجی اندازه گیری، BMI و WHR محاسبه گردید. مواد مغذی دریافتی هر فرد گردآوری و با استفاده از نرم افزار N4 تعیین گردید. نمونه خون جهت اندازه گیری hs-CRP سرم جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آمار توصیفی، ضریب همبستگی و رگرسیون تحلیل شد.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر، همبستگی مثبت معنی داری بین چربی کل و کلسترول دریافتی و همبستگی معکوس معنی داری بین دریافت فیبر با hs-CRP سرم مشاهده شد. در بین شاخص های تن سنجی نیز، بین hs-CRP سرم با شاخص توده بدنی، از لحاظ آماری ارتباط مستقیم و معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، رژیم های غذایی سرشار از فیبر، کم چرب با کلسترول پایین به عنوان اولین سطح پیشگیری برای کاهش التهابات در این گروه سنی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: درشت مغذی، hs، CRP سرم، سالمند
  • رحمان رحیمی صفحات 9-18
    سابقه و هدف
    چای سبز حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان های پلی فنولی است که فعالیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، مهار آدیپوژنز و آپوپتوز آدیپوسیت را دارند. بنابراین، در این پژوهش، تاثیر دو هفته مصرف عصاره چای سبز بر بیان ژن TNF-α و سطح این عامل پیش التهابی پس از فعالیت مقاومتی در افراد چاق مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تصادفی، دوسوکور، کنترل شده با دارونما و متقاطع، 8 مرد چاق (BMI بالاتر از kg.m-2 30) به مدت 2 هفته عصاره چای سبز (دو کپسول 500 میلی گرمی در روز) و دارونما (دو کپسول 500 میلی گرمی مالتودکسترین در روز) مصرف کردند؛ سپس در یک جلسه فعالیت مقاومتی با شدت 1RM 75% شرکت کردند. نمونه های خون جهت اندازه گیری بیان ژن و سطح سرمی TNF-α قبل (پیش آزمون) و بلافاصله بعد (پس آزمون) از فعالیت مقاومتی گرفته شدند.
    یافته ها
    بیان TNF-α mRNA در شرایط مصرف عصاره چای سبز در پیش آزمون 44% و پس آزمون 11% پایین تر از شرایط مصرف دارونما بود، تفاوت درصدی در بیان ژن مشاهده شد اما این نتایج از نظر آماری معنی دار نبودند (05/0P>). همچنین، غلظتTNF-α در شرایط مصرف چای سبز در پیش آزمون 86/16 درصد (83/0P=) و در پس آزمون 78/24 درصد (05/0P=) نسبت به دارونما پایین تر بود.
    نتیجه گیری
    مصرف عصاره چای سبز می تواند از افزایش شاخص پیش التهابیTNF-α پس از فعالیت مقاومتی در مردان چاق جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: عصاره چای سبز، شاخص پیش التهابی، فعالیت مقاومتی
  • علی جمشیدی حسین ابادی، ناصر بهپور، مسعود جمشیدی حسین ابادی، صادق یوسفی صفحات 19-26
    سابقه و هدف
    شواهد کمی درباره تاثیر مصرف مکمل بتاآلانین بر عملکرد در فعالیت های کوتاه مدت و شدید وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مصرف مکمل بتاآلانین بر پاسخ لاکتات سرم و استقامت عضلانی در پرورش اندام کاران مرد استان کرمانشاه بود.
    مواد و روش ها
    بدین منظور تعداد 20 ورزشکار پرورش اندام با میانگین سنی87/±1/21 سال، وزن 32/1±24/77 کیلوگرم، قد 82/1± 75/176 متر و شاخص توده بدنی 02/1± 85 /22 کیلوگرم بر مترمربع به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و در یک طرح دو سوکور، به دو گروه مکمل(10) و دارونما(10) تقسیم شدند.گروه مکمل 3گرم بتاآلانین و گروه دارونما 3گرم پودر دکستروز، دو بار در روز و به مدت 21 روز مصرف نمودند. قبل و بعد از مکمل گیری، شاخص های لاکتات سرم و استقامت عضلانی اندازه گیری شدند. خون گیری از آزمودنی ها قبل و بعد از دریافت مکمل و دارونما صورت گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون t مستقل و وابسته، اختلاف های ایجاد شده در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت و سطح معنی داری 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که استقامت عضلانی بالا تنه (023/0p=) و استقامت عضلانی پایین تنه (027/0p=) در گروه بتاآلانین در مقایسه با گروه دارونما به طور معنی دار افزایش یافته است. در متغیر لاکتات در گروه بتاآلانین در مقایسه با گروه دارونما تغییر معنی داری مشاهده نگردید(92/0p=).
    نتیجه گیری
    مصرف مکمل بتاآلانین (3گرم در روز) باعث افزایش معنی داری در استقامت عضلانی گردید اما کاهش معنی داری در لاکتات سرم مشاهده نگردید و این ممکن است اثرات سودمندی در خستگی عضلانی داشته باشد.
    کلیدواژگان: مکمل بتاآلانین، لاکتات سرم، دارونما، استقامت عضلانی، پرورش اندام کاران مرد
  • حمزه مرادی، حجت الله نیکبخت، خسرو ابراهیم، حسین عابدنطنزی صفحات 27-34
    سابقه و هدف
    بیماری های قلبی-عروقی به ویژه آترواسکلروز از علل اصلی ناتوانی و مرگ و میر در سطح جهان هستند که شیوع آن ها در ایران نیز رو به افزایش می باشد. پروتئین واکنشگر C و نیمرخ لیپیدی فاکتورهای پیشگوی خطر آترواسکلروز می باشند. تمرینات هوازی و عصاره هسته انگور دارای پتانسیل بالایی در کاهش یا مهار پروتئین واکنشگر C و نیمرخ لیپیدی می باشد. بر این اساس هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر تمرینات هوازی و عصاره هسته انگور بر شاخص های خطرزای قلبی- عروقی مردان جوان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی نیمه تجربی 40 مرد غیر ورزشکار سالم با میانگین (سن 98/0±60/22 سال،شاخص توده بدنی58/1 ±15/24 کیلوگرم بر مترمربع و درصد چربی 64/1±06/18) به صورت تصادفی در چهار گروه تمرین-مکمل (10نفر)، تمرین–دارونما (10نفر)، مکمل (10نفر) و کنترل (10نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینات هوازی شامل سه جلسه دویدن در هفته با شدت 85-60 درصد ضربان قلب هدف به مدت هشت هفته بود. پیش و پس از مداخله، hs-CRP ،TG،TC ،LDL-C و HDL-C اندازه گیری شدند. داده ها، با استفاده از تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تمرینات هوازی همراه با مصرف عصاره هسته انگور باعث کاهش معنی دار شاخص های hs-CRP ، TG، TC،LDL-C و افزایش معنی دار HDL-C در گروه تمرین – مکمل، تمرین – دارونما و مکمل شد ( 05/0 >P). با این وجود ،در گروه کنترل هیچ تغییر معنی داری مشاهده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که هشت هفته تمرین هوازی به صورت تنهایی (گروه تمرین-دارونما) یا همراه با مصرف عصاره هسته انگور (گروه تمرین - مکمل) و چه به صورت مصرف تنهایی عصاره هسته انگور (گروه مکمل)، باعث کاهش شاخص های خطرزای قلبی- عروقی مردان در جوان می شود.
    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، عصاره هسته انگور، پروتئین واکنشگر C، نیمرخ لیپیدی
  • نازنین تحویلداری، سیما جعفری راد، سید علی کشاورز، سید اسماعیل هاشمی شیخ شبانی، محمدحسین حقیقی زاده، مهدیس وکیلی صفحات 35-44
    سابقه و هدف
    رفتار غذا خوردن را می توان به عنوان عاملی در نظر گرفت که بر دریافت غذایی و درنتیجه سلامت فرد تاثیرگذار است. از آنجایی که اضطراب در بین دانشجویان شیوع بالایی داشته و به عنوان یک عامل روحی ممکن است بر رفتار غذا خوردن تاثیرگذار باشد، مطالعه حاضر، با هدف بررسی ارتباط اضطراب با رفتارهای غذا خوردن در دانشجویان در حال تحصیل در دانشگاه های تهران و اهواز صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 340 نفر از دانشجویان در حال تحصیل در دانشگاه های تهران و اهواز در مطالعه شرکت نمودند. پرسشنامه اطلاعات عمومی در مورد تمامی شرکت کنندگان تکمیل گردید. برای بررسی سطح اضطراب از پرسشنامه اشپیل برگر استفاده شد که دو دسته اضطراب آشکار و پنهان را نشان می داد. از پرسشنامه ی رفتار غذا خوردن داچ نیز برای بررسی رفتارهای غذا خوردن هیجانی، خارجی و مهاری در بین شرکت کنندگان استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشانگر این بود که دانشجویان در حال تحصیل در دو شهر، در سطح اضطراب اختلاف معنی داری نداشتند اما امتیاز رفتار غذا خوردن هیجانی و خارجی، در سطوح مختلف اضطراب آشکار (به ترتیب 019/0p= و 013/0p=) و پنهان (به ترتیب 002/0p= و 023/0p=) اختلاف معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان دهنده ارتباط اضطراب با رفتار غذا خوردن در بین دانشجویان شرکت کننده بود و به نظر می رسد با کاهش اضطراب، ممکن است رفتارهای مناسب غذا خوردن شکل گیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب، رفتار غذا خوردن، دانشجو
  • زهرا فرقانی، محمود امین لاری، محمدهادی اسکندری، شهرام شکر فروش صفحات 45-54
    سابقه و هدف
    اثرات سلامت بخش جایگزینی پروتئین گوشت با پروتئین های گیاهی در تولید محصولاتی چون برگرها اثبات شده است. اما فقدان برهم کنش مناسب بین پروتئین های گیاهی خواص فیزیکی محصول را تضعیف می سازد. آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی با ایجاد پیوندهای کووالانسی متقاطع سبب بهبود ویژگی های بافتی محصولات پروتئینی می شود و کازئین یکی از بهترین سوبستراها برای این آنزیم است. هدف از این مطالعه بررسی اثر غلظت های مختلف آنزیم و سدیم کازئینات بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی سویابرگر است.
    مواد و روش ها
    آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی (در چهار سطح صفر، 25/0، 5/0 و 75/0درصد) و سدیم کازئینات (در سه سطح صفر، 1 و 2 درصد) به فرمولاسیون سویا برگر افزوده شد. حلالیت پروتئین ها و ظرفیت نگهداری آب اندازه گیری و برای بررسی برهم کنش پروتئین- پروتئین از آنالیز الکتروفورز یک بعدی استفاده شد.
    یافته ها
    آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی و سدیم کازئینات در کنار هم باعث افزایش ظرفیت نگهداری آب و کاهش حلالیت پروتئین شدند (05/0>P). سدیم کازئینات در هر دو سطح و آنزیم در غلظت زیر 75/0 به تنهایی اثر معنی داری بر ظرفیت نگهداری رطوبت نداشتند. افزودن آنزیم به تنهایی یا همراه با سدیم کازئینات موجب کاهش معنی دار حلالیت پروتئین شد (05/0>P). نتایج آنالیز الکتروفورز نشان داد خمیر برگر نتوانسته باند مشخصی را روی صفحه الکتروفورز تشکیل دهد. درنتیجه برای بررسی دقیق تر اثر آنزیم، ترکیب سویا و آنزیم به ژل الکتروفورز افزوده شد. نتایج نشان داد، آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی باعث تغییر دانسیته ی باندهای سویا و حذف پروتئین بازی زیر واحد B3 شد.
    نتیجه گیری
    آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی در ترکیب با سدیم کازئینات باعث بهبود ظرفیت نگهداری آب، کاهش حلالیت پروتئین و برهم کنش پروتئین ها شد و در نتیجه خواص فیزیکی برگرهای گیاهی را بهبود داد.
    کلیدواژگان: برهم کنش پروتئین، آنزیم، ظرفیت نگهداری آب، حلالیت پروتئین، الگوی الکتروفورز
  • زهره هنرور، مهدی فرهودی، عبدالرضا محمدی، روح الله فردوسی، سعیده شجاعی علی آبادی صفحات 55-64
    سابقه و هدف
    فیلم های کامپوزیتی که از دو جز خوراکی و سنتزی تشکیل شده اند، به عنوان ایده ای جدید در بسته بندی مواد غذایی مطرح شده اند. به دلیل ماهیت متفاوت فیلم های خوراکی و سنتزی، کنار هم قرار دادن آنها بدون انجام اصلاحاتی بر سطح پلیمر دشوار بوده و با چالش هایی مواجه است. در این مطالعه از فرآیند پلاسما به منظور اصلاح سطحی فیلم پلی پروپیلن (PP) استفاده شده و سپس این فیلم با کربوکسی متیل سلولز (CMC) پوشش داده شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ویژگی های فیزیکی، مکانیکی و نفوذپذیری فیلم های دولایه نسبت به بخار آب با هر کدام از فیلم های CMC و PP مقایسه شد. همچنین به منظور بررسی اثر تیمار پلاسما در بهبود ویژگی های فیلم های دولایه، مقایسه ای نیز بین فیلم های دولایه PP/CMC تیمار شده با پلاسما و تیمار نشده صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که فیلم های PP/CMC تیمار شده با پلاسما نسبت به فیلم های دولایه تیمار نشده و فیلم های تک لایه PP و CMC نفوذپذیری کمتری نسبت به بخار آب (WVP) داشته و ویژگی های مکانیکی بهتری دارند.
    نتیجه گیری
    به کار گیری فیلم PP/CMC تیمار شده با پلاسما، می تواند در بهبود ویژگی های بازدارندگی و مکانیکی بسته بندی نقش به سزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: کربوکسی متیل سلولز، پلی پروپیلن، پلاسما، نفوذپذیری، خواص مکانیکی
  • زهرا حمیدی، سید حسین حسینی قابوس، ابوالفضل فدوی صفحات 65-74
    سابقه و هدف
    امروزه تولید و عرضه نوشیدنی های فراسودمند با رشد روز افزودنی روبرو می باشد. از میان نوشیدنی ها، آب پرتقال به دلیل ویژگی های تغذیه ای و حسی مطلوب و قیمت مناسب، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. هدف این پژوهش بررسی خصوصیات نوشیدنی آب پرتقال حاوی پودر کدوحلوایی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از پودر کدوحلوایی در چهار سطح 0، 5، 10 و 15 درصد در فرمولاسیون آب پرتقال استفاده گردید. ویژگی های نمونه ها شامل اسیدیته، ویسکوزیته، چگالی، بتاکاروتن، خاکستر، رنگ و همچنین ویژگی های حسی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد افزودن پودر کدوحلوایی به آب پرتقال و افزایش مقدار آن تا 15 درصد باعث افزایش ویسکوزیته، چگالی، بتاکاروتن و خاکستر آب پرتقال و کاهش مقدار اسیدیته شد. افزودن پودر کدوحلوایی به آب پرتقال به دلیل داشتن مقدار زیادی پکتین سبب افزایش ویسکوزیته آب پرتقال از cp45 در نمونه شاهد به cp42000 در نمونه حاوی 15 درصد پودر کدوحلوایی شد. کمترین و بیش ترین میزان بتاکاروتن مربوط به نمونه شاهد (mg/g 465/0) و نمونه حاوی 15 درصد پودر کدوحلوایی (mg/g 312/1) بود. افزودن کدوحلوایی به دلیل محتوای بالای رنگ دانه بتاکاروتن باعث افزایش پارامتر زردی و قرمزی آب پرتقال شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج ارزیابی حسی، آب پرتقال با 5 درصد پودر کدوحلوایی بالاترین امتیاز را از نظر رنگ، بو، طعم، بافت و پذیرش کلی داشت.
    کلیدواژگان: آب پرتقال، بتاکاروتن، پودر کدوحلوایی، رنگ، ویسکوزیته
  • الهام پاسبانی، صدیقه امیری صفحات 75-86
    سابقه و هدف
    گوشت تازه یک ترکیب غذایی با قابلیت فساد بالا است. هدف از این مطالعه افزایش قابلیت ماندگاری گوشت تازه گاو از طریق پوشش دهی آن با نانوذرات چربی حامل اسانس زنیان بود.
    مواد و روش ها
    برای این منظور قطعات 5 گرمی گوشت گاو تهیه گردیدند و در محلول های پوشش دهی که از قبل تهیه شده بودند، غوطه ور شدند. محلو ل های پوشش دهی شامل 1) نانوذرات چربی حامل اسانس زنیان 2) ژل آلوئه ورا به تنهایی 3) نانوذرات چربی حامل اسانس زنیان و ژل آلوئه ورا 4) ژل آلوئه ورا همراه با اسانس زنیان بودند. در نهایت خصوصیات فیزیکوشیمیایی (pH، افت وزن و رنگ) و میکروبی (شمارش کلی، باکتری های سرمادوست، لاکتیک اسید و انتروباکتریاسه) گوشت تازه گاو در طی دوره نگهداری 7 روزه در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در تمامی تیمارها pH در طول دوره نگهداری افزایش یافت. بیشترین میزان افزایش pH در نمونه کنترل و کمترین میزان در نمونه پوشش دهی شده با نانوذرات چربی همراه با ژل آلوئه ورا مشاهده گردید. تعداد باکتری های کل، سرمادوست، انتروباکتریاسه و اسید لاکتیک باکتری ها با گذشت زمان افزایش پیدا کردند. در این رابطه، بیشترین میزان افزایش مربوط به کنترل بود، و کمترین میزان افزایش در نمونه های پوشش دهی شده با نانوذرات چربی همراه با ژل آلوئه ورا مشاهده گردید. بیشترین و کمترین میزان افت وزن به ترتیب در نمونه کنترل و نمونه های پوشش دهی شده با عصاره آلوئه ورا مشاهده شد. بیشترین مقدار فاکتور رنگ سنجی a مربوط به نمونه پوشش داده شده با نانوذرات چربی همراه با ژل آلوئه ورا بود که نشان از حفظ بهتر رنگ قرمز گوشت در این نمونه داشت.
    نتیجه گیری
    پوشش دهی گوشت گاو با پوشش ترکیبی عصاره آلوئه ورا و نانوذرات چربی حامل اسانس زنیان می تواند باعث حفظ بهتر کیفیت گوشت تازه شده و مدت ماندگاری آن را در مقایسه با نمونه بدون پوشش افزایش دهد.
    کلیدواژگان: گوشت گاو، نانوذرات چربی، پوشش دهی، اسانس زنیان، آلوئه ورا
  • بشیر بهرامی، محمد علیزاده، حامد حسن زاده صفحات 87-95
    سابقه و هدف
    سینتیک واکنش های شیمیایی، ارتباط بین سرعت از بین رفتن واکنش دهنده یا سرعت تولید محصول در واکنش و غلظت مواد را در هر زمان تعیین می نماید. در تحقیق حاضر، سینتیک تغییرات فعالیت آنتی اکسیدانی پنیر سنتی کوزه ای حاوی عصاره هون (B) با پنیر سنتی کوزه ای شاهد بدون عصاره هون (A) در مرحله آب نمک و طی رسیدن پنیر در داخل کوزه، مورد ارزیابی قرار گرفته است و هدف این مطالعه بررسی تغییرات خاصیت آنتی اکسیدانی پنیر سنتی کوزه ای در طی رسیدن می باشد که این موضوع سلامتی مصرف کننده را تحت تاثیر قرار می دهد.
    مواد و روش ها
    برای این منظور، هر دو نوع پنیر به مدت 56 روز داخل آب نمک 12 درصد و دمای 10 درجه سانتی گراد قرار گرفتند و سپس به مدت 70 روز در کوزه های سفالی و زیر خاک در سه دمای 5، 10 و 15 درجه نگهداری شدند. فعالیت آنتی اکسیدانی به روش DPPH در هر دو نوع پنیر 14 روز یک بار اندازه گیری شده و داده های به دست آمده برای بررسی تغییرات سنتیکی فعالیت آنتی اکسیدانی بکار گرفته شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در طول نگهداری پنیرها در داخل آب نمک در هر دو نوع پنیر فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش پیدا کرده است. همچنین با برازش داده های آزمایشی با مدل های سینتیکی درجه صفر، یک و دو مشخص شد که تغییرات فعالیت آنتی اکسیدانی پنیر طی نگهداری در آب پنیر برای پنیر A از واکنش درجه دو پیروی می کند اما در پنیر B درجه واکنش مشخصی حاصل نشد. همچنین تغییرات فعالیت آنتی اکسیدانی در پنیر Aدر داخل کوزه از درجه صفر تبعیت می کند و بیشترین ثابت سرعت برای دمای 10 درجه برابر با 62/0 به دست آمد اما برای پنیرهای B در داخل کوزه به دلیل پروتئولیز شدید و احتمالا عمل کنندگی غیر اختصاصی زیاد آنزیم های داخل هون درجه واکنش مشخصی حاصل نشد (ضریب تبیین پایین تر از 8/0).
    نتیجه گیری
    به طور کلی در نمونه های پنیر حاوی عصاره هون، فعالیت آنتی اکسیدانی با شدت بیشتری افزایش پیدا کرده است. همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی تمامی نمونه های پنیر سنتی کوزه ای در طی رسیدن افزایش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، پنیر سنتی کوزه ای، عصاره هون، مدل های سینتیکی
  • پریسا زیارتی، مریم مصلحی شاد صفحات 97-104
    سابقه و هدف
    برنج از پرمصرف ترین غلات ایران به شمار می آید. با توجه به افزایش متوسط مصرف سرانه برنج در ایران، واردات این محصول بیش از پیش افزایش یافته است. آلودگی برنج به فلزات سنگین و ورود آن به زنجیره غذایی می تواند اثرات مخربی بر سلامت انسان به همراه داشته باشد؛ بنابراین تعیین میزان فلزات سنگین در برنج وارداتی و ایرانی و مقایسه با استانداردهای ملی و بین المللی حائز اهمیت می باشد. هدف از این پژوهش بررسی فلزات سنگین سرب، نیکل و کادمیوم در برنج های وارداتی هندی، تایلندی و پاکستانی در قیاس با برنج ایرانی می باشد.
    مواد و روش ها
    نمونه های برنج (450 نمونه) شامل ده نشان تجاری هندی، پنج نشان تجاری ایرانی (طارم، صدری، هاشمی)، سه و دو نشان تجاری تایلندی، پاکستانی و در سه ماه متوالی از سطح بازار شهر تهران جمع آوری شد. سنجش فلزات سنگین با استفاده از روش هضم مرطوب و دستگاه طیف سنجی جذب اتمی شعله بر مبنای روش استاندارد بین المللی AOAC صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین میزان کادمیوم در برنج های وارداتی بیش از حد مجاز استاندارد ملی بود و به طور معنی داری بیش از برنج ایرانی (mgkg-1003/0±010/0) می باشد (05/0P<).سرب در نمونه های برنج هندی (mg kg-1237/0±297/1) بیش از سایر نمونه های برنج مورد مطالعه بود و بیش از حد مجاز استاندارد ملی و بین المللی تعیین گردید (05/0P<). نمونه های برنج از نظر میزان نیکل در حد استاندارد می باشند. بین میزان نیکل در نمونه های برنج مورد بررسی اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0 (P≥. مقادیر مجاز دریافتی قابل تحمل در هفته (PTWI) برای هریک از فلزات سنگین تعیین شد و با حد مجاز اعلام شده به وسیلهFAO/ WHO مورد مقایسه قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    میزان فلزات سنگین به ویژه سرب و کادمیوم بیش از حد مجاز تعیین شده بود. بنابراین لازم است نظارت دقیق تری از سوی سیستم های نظارتی ذیصلاح بر واردات برنج صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: برنج، سرب، کادمیوم، نیکل، ایمنی مواد غذایی
  • مسعود هدایتی فرد، ابوالفضل فدوی، نجمه یوسف تبار میری صفحات 105-116
    سابقه و هدف
    امروزه روش های متنوعی جهت حفظ و نگهداری و افزودن زمان ماندگاری فرآورده های آبزیان مورد استفاده قرار می گیرد که خشک کردن حرارتی یکی از آن ها است. در پژوهش کنونی شاخص های شیمیایی و ترکیب اسیدهای چرب ماهی آمور تحت شرایط خشک کردن حرارتی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    نمونه های ماهی به مدت 4 تا 24 ساعت در خشک کن با 65 درجه سلسیوس خشک شده و در دمای 4 درجه سلسیوس تحت بسته بندی معمولی نگهداری شدند. درجه حرارت و زمان خشک کردن تا کاهش رطوبت به 40 درصد، کنترل شد. تغییرات در فاکتورهای ارزش غذایی، شاخص های کیفیت شامل مجموع بازهای فرار (TVB-N)، اندیس پراکساید (PV)، تیوباربیتوریک اسید (TBA) و اسیدهای چرب آزاد (FFA) و پروفایل اسیدهای چرب (FA) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در ماهی خشک شده به دلیل کاهش رطوبت، مقادیر پروتئین (از 01/16 به 15/31 درصد)، خاکستر (از 6/1 به 41/6 درصد) و چربی (از 30/4 به 62/13 درصد) افزایش یافت (05/0p<). بعلاوه، میزان pH از 21/6 به 61/6، مجموع بازهای فرار (TVB-N) از 21/3به 27/27 میلی گرم در صد گرم نمونه، اندیس پراکساید از 86/0 به 37/6 میلی اکی والان گرم در کیلوگرم نمونه و میزان TBA از 045/0 به 256/1 میلی گرم مالون آلدهید بر کیلوگرم نمونه و FFA از 45/0 به 79/1 برحسب درصد اسید اولئیک در ماهی خشک شده افزایش یافت (05/0p<). پروفایل اسیدهای چرب نیز در اسیدهای چرب گروه امگا-3 از 29/2 به 15/2، گروه امگا-6 از 24/13 به 18/16 و مجموع EPA+DHA نمونه ها از 78/1 به 06/1 g/100g تغییر پیدا کرده است.
    نتیجه گیری
    تمام شاخص های شیمیایی کیفیت طی نگهداری در سردخانه تغییر کردند ولی کیفیت محصول خشک بعد از 30 روز نگهداری در 4 درجه سلسیوس در محدوده قابل مصرف حفظ شد.
    کلیدواژگان: اسیدهای چرب، فرآیند حرارتی، ماهی آمور، شاخص های شیمیایی
|
  • Z. Aarchahi, A. Kooshki, Mh Rakhshani, T. Tofighiyan Pages 1-8
    Background And Objectives
    High-Sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) is the most reliable means of diagnosing and controlling hidden inflammation and infection in the body. poor nutritional status in older adults with increased serum levels of CRP, followed by systemic inflammation is linked. It appears that diet has an significant effect on chronic inflammation affecting the progression of the disease. This study aimed to examine the association between macronutrients intake with serum High sensitivity C-reactive protein in elderly located in nursing homes in Sabzevar.
    Materials and Methods
    This cross-sectional analytical study included 105 nursing home residents from Sabzevar city, stratified sampling method was performed. Anthropometric indexes, BMI and WHR were measuremed according standard methods. Nutrientional intake per person was collected and determined by using the N4 software. Blood samples were collected for measurement of serum hs-CRP. Data were analyzed by using SPSS software descriptive statistics and regression.
    Results
    In the present study, a significant positive correlation between total fat and cholesterol intake and a significant inverse correlation between fiber intake and serum high sensitivity C- reactive protein was observed. Among Anthropometric indexes, hs-CRP has a statistically significant relationship with BMI.
    Conclusion
    According to results of this study, diets high in fiber, low in fat, low cholesterol should be the first level of prevention in this age group and it can reduce inflammation remarkably.
    Keywords: Macronutrient, Serum hs-CRP, Elderly
  • R. Rahimi Pages 9-18
    Background And Objectives
    Green tea contains large amounts of polyphones antioxidants which has great impacts such as antioxidant activity, anti-inflammatory, inhibition adipogenesis and apoptosis of adipocytes. Therefore, in this study, effects of two weeks of green tea extract on the expression of TNF-α and the level of this pro-inflammatory factor after resistance exercise in obese individuals were study.
    Materials And Methods
    In a randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over study, eight obese men (BMI greater than kg.m-2 30) were recruited. The subjects did not have any regular physical activity prior to the study subjects were allocated in the green tea extract (two capsules of 500 mg per day) group and placebo (two capsules of 500 mg maltodextrin days) for 2 weeks.; following the 2 weeks, participants were subjected to sessions of resistance exercise with 75% of 1RM intensity. Blood samples were taken before (pre test) and immediately after (post test) the resistance exercise to measure gene expression and serum levels of TNF-α.
    Results
    TNF-α mRNA expression was lowered a result of green tea extract consumption by 44% in pre test and 11% in post test compared with placebo, a percentage difference in gene expression were observed but these results were not statistically significant (p>0.05). Also, the concentrations of TNF-α in green tea consumption was lower in pre-test 16.86% (P=0.83) and the post-test 24.78% (P=0.05) compared to placebo.
    Conclusion
    Green tea extract supplements can prevent the increases in the pro-inflammatory marker of TNF-α after resistance exercise in obese men.
    Keywords: Green tea extract, Inflammatory marker, Resistance exercise
  • A. Jamshidi Hossein Abadi, N. Behpoor, M. Jamshidi Hossein Abadi, S. Yoosefi Pages 19-26
    Background And Objectives
    there is lack of evidence on the effect of β-Alanine supplementation on performance in the short time and intense activities. The aim of this study is to determine the effect of β-Alanine supplementation on serum lactate response and muscular endurance in male bodybuilders.
    Materials and Methods
    Twenty bodybuilders (age: 21.1±0.87 yr, height: 176. 75±1. 82 cm and weight: 77. 24±1. 32 kg) participated for this study. Subjects were divided in two groups consuming β-Alanine supplementation (3 gr /day) and placebo (dextrose) in a double blind design. Before and after supplementation, serum lactate indices and muscular endurance were measured. Blood samples were collected from the subjects before and after receiving supplementation or the placebo. For data analysis from Independent t and Paired t test was used to determine differences in the groups and significance level was considered p
    Results
    The results showed that upper body muscular endurance (p =0.023) and lower body (p =0. 027) have significantly increased in β-Alanine group compared to the placebo group. In the lactate variable, in the group of β-Alanine, significant changes were not observed compared to the placebo group (p = 0. 92).
    Conclusion
    Supplementation with β-Alanine (3 g / day) caused a significant increase in muscle endurance but nosignificant decrease in serum lactate was detected.
    Keywords: β-Alanine supplementation, Gerum lactate, Placebo, Muscular endurance, Bodybuilders
  • H. Moradi, H. Nikbakht, Kh Ebrahim, H. Abed Natanzi Pages 27-34
    Background And Objectives
    Cardiovascular diseases especially atherosclerosis, are the main cause of disability and death in all over the world and they have been on the rise in Iran. C-Reactive protein and Lipid profile are risk factors for prediction of atherosclerosis. Aerobic training and Grape seed extract has a very high potential in reducing or inhibiting hs-crp and lipid profile. The main aim of this study is to determine the effect of aerobic training and grape seed extract on some cardiovascular risk indexes in young men.
    Materials and Methods
    In this study,40 healthy non-athlete men with an average age of 22.60±0.98 years, body mass index of 24.15±1.58 kg.m2 and body fat present of 18.06±1.64 were randomly divided into four groups of training-supplement (n=10), training-placebo (n=10), supplement (n=10) and placebo (n=10). Aerobic training program consists of three sessions of running per week with 60-85 percent target heart rate for 8 weeks. Before and after the intervention, hs-CRP, TC, TG , HDL-C and LDL-C were measured. Data were statistically analyzed by one-way ANOVA and post-hoc Tukey methods (p
    Results
    The results showed that aerobic training along with grape seed extract consumption significantly reduced hs-crp, TG(except training-placebo group),TC, LDL-C and significantly increased HDL-C in training–supplement, training-placebo and supplement group(P 0.05).
    Conclusion
    The results showed that 8 weeks of aerobic training either alone (training - placebo) or in combination with grape seed extract (training - supplement) and grape seed extract alone consumption (supplement),reduce cardiovascular risk factors in young men.
    Keywords: Aerobic training, grape seed extract, c-reactive protein, Lipid profile
  • N. Tahvildary, S. Jafarirad, A. Keshavarz, E. Hashemisheikh Shabani, Mh Haghighizade, M. Vakili Pages 35-44
    Background And Objectives
    Eating behavior is a key factor which affects dietary intakes and health. As the prevalence of anxiety among university students is high and its probable effect on eating behaviors, current study was done to evaluate the relationship between anxiety and eating behaviors among students at Universities of Ahvaz and Tehran.
    Materials And Methods
    Three hundred and forty students from Tehran and Ahvaz Universities participated in this study. A general questionnaire was completed by all subjects. Anxiety was assessed using Spielberger questionnaire that showed two classes of obvious and hidden anxiety. Dutch eating behavior questionnaire was used to assess emotional, external and restrained eating behaviors.
    Results
    The results of the study showed that there is no significant difference between students in two mentioned cities for levels of anxiety. However, there are significant differences in emotional and external eating behaviors in different levels of obvious (p=0.019, p=0.013 respectively) and hidden (p=0.002, p=0.023 respectively) anxiety.
    Conclusion
    The results demonstrated the relationship between anxiety and eating behavior and confirmed that the reduction of anxiety may improve eating behavior.
    Keywords: Anxiety, Eating behaviors, University students
  • Z. Forghani, M. Aminlari, Mh Eskandari, Sh Shekarforoush Pages 45-54
    Background And Objectives
    the healthier effects of protein sources, especially plant sources instead of red meat for the production of protein-based products such as burgers have been proven. However, the lack of proper interaction between proteins of plant source causes poor physical properties of product. Microbial transglutaminase enzyme, results in improvement of the textural properties of protein products by formation of covalent bonds and casein is one of the best substrates for this enzyme. The aim of this study is to evaluate the effect of different concentrations of enzyme and sodium-caseinate on the physicochemical characteristics of veggie burger.
    Materials And Methods
    Microbial transglutaminase (MTGase, 0-0.75%) and sodium-caseinate (SC, 0-2%) were added to veggie burger formulation. The solubility of proteins and water-holding capacity were measured and in order to investigate the protein-protein interaction, the SDS-PAGE electrophoresis was applied.
    Results
    Addition of SC and MTGase significantly increased the water holding capacity and decreased solubility of the protein (P0.05). The addition of MTGase alone or in combination with SC significantly decreased the solubility of the protein. SDS–PAGE analysis showed that burger dough did not form specific bands on SDS-PAGE. Therefore, in order to investigate the precise effect of enzyme, mixture of soy and enzyme was added to electrophoresis gel. Results revealed significant reduction in density of soy bands after adding MTGase and elimination of basic protein subunit B3.
    Conclusions
    MTGase combined with sodium-caseinate resulted in improvement of the water holding capacity, interaction of proteins and the solubility reduction of protein and thus enhanced the physical properties of veggie burgers.
    Keywords: Interaction between proteins, Enzyme, Water-holding capacity, Solubility of Protein, Electrophoretic Pattern
  • Z. Honarvar, M. Farhoodi, A. Mohammadi, R. Ferdosi, S. Shojaee Aliabadi Pages 55-64
    Background
    composite films which are consisted of edible and synthetic components are introduced as a novel idea in food packaging industry. Because of different nature of these components, it is problematic to use them in a composite film without any modification on polymer surface. In this study, plasma treatment was used to modify polypropylene (PP) surface and then it was coated by carboxymethyl cellulose (CMC).
    Material and
    Methods
    In this study, physical, mechanical and water vapour permeability of bilayer films (PP/CMC) were compared with individual PP and CMC films. In order to perceive the effect of plasma treatment on the properties of bilayer films, a comparison was also done between treated and untreated bilayer films.
    Results
    Plasma treated PP/CMC films had lower water vapour permeability and better mechanical properties compared to untreated bilayers, individual PP and CMC films.
    Conclusion
    Application of plasma treated PP/CMC films could have an important role in improvement of barrier and mechanical properties of food packaging.
    Keywords: Carboxymethyl cellulose, Polypropylene, Plasma, Permeability, Mechanical properties
  • Z. Hamidi, H. Hosseini Ghaboos, A. Fadavi Pages 65-74
    Background And Objectives
    Today, production and supply of functional drinks is faced with ongoing growth. Among the drinks, orange juice due to its nutritional and organoleptic characteristics and reasonable price is welcomed and more popular. The goal of this study is to investigate orange juice properties containing pumpkin powder.
    Materials And Methods
    In this study, pumpkin powder in four levels of 0, 5, 10 and 15 percent is added in the formulation of orange juice. Sample characteristics include acidity, viscosity, density, β-carotene, ash, color and sensory properties which were evaluated.
    Results
    Results showed that addition of pumpkin powder to orange juice increases its value to 15%, increased the viscosity, density, β-carotene, and ash of orange juice and reduce the amount of acidity. Addition of pumpkin powder to orange juice because of the large amount of pectin, increased the viscosity of orange juice from 45cp in control sample to 42000 cp in the sample containing 15 % pumpkin powder. Minimum and maximum amount of β-carotene was in the control sample (0.465 mg/g) and samples containing 15% pumpkin powder (1.312 mg/g), respectively. Addition of pumpkin due to the high content of β-carotene increased the yellowish and redness parameter of orange juice.
    Conclusion
    Based on the sensory evaluation results, orange juice with 5% pumpkin powder had highest rating in terms of color, odor, flavor, texture and overall acceptability.
    Keywords: Color, β-carotene, Orange juice, Pumpkin powder, Viscosity
  • E. Pasbani, S. Amiri Pages 75-86
    Background And Objectives
    The aim of this study was to coat fresh beef slices with solid lipid particles containing carum copticum essential oil to increase the shelf life of meat.
    Materials and Methods
    For this purpose, the effect of different treatments including coatings with carum copticum essential oil solid lipid nano-particle (CEOS), coating with aloe-vera gel, and aloe-vera gel incorporated with CEOS, aloe-vera gel incorporated with CEO on the physico-chemical (pH, color and weight loss) and microbiological properties (total viable count, psychrophilic bacteria, lactic acid bacteria and enterobacteriaceae bacteria) of fresh beef was evaluated during 7 days stored and refrigerated
    Results
    Results indicated that pH increased during the storage period. Furthermore, the highest and lowest increase in pH was observed in control and samples coated with aloe-vera gel and aloe-vera gel incorporated with CEOS, respectively. Microbiological analysis showed that total viable count, psychrophilic bacteria, lactic acid bacteria and enterobacteriaceae bacteria populations increased during the storage time. The control and samples coated with aloe-vera gel had highest microbiological population and samples coated with aloe-vera gel incorporated with CEOS had the lowest increase in microbial populations during the storage time. The highest weight loss was observed in control and the samples coated with aloe-vera gel showed the lowest weight loss. The color changes during the storage time indicated that samples coated with aloe-vera gel incorporated with CEOS maintained the red color of meat much better than other samples, especially compared to control.
    Conclusion
    Finally, it can be concluded that coating with aloe-vera gel incorporated with CEOS would maintain the quality parameters of fresh beef and extend its shelf life during storage.
    Keywords: Beef meat, Solid lipid nano-particle, coating, Carum copticum essential oil, Aloe-vera
  • B. Bahrami, M. Alizadeh, H. Hassanzadeh Pages 87-95
    In the present study, kinetics changes of antioxidant activity with proteolysis progress in Jugs traditional cheese (A) and Jugs traditional cheese contain extract of Haven (B) is evaluated during storage in brine and ripening stage in jugs. Both types of cheese was located in brine (12 %) for 56 days at 10 ˚C then they stored in Earthenware jugs underground at three temperature 5, 10 and 15 ˚C. The antioxidant activity data measured every 14 days by DPPH method and the obtained data used for kinetics changes calculations. The obtained result showed that the antioxidant activity was increased during storage cheeses in brine. In addition, it was turned out that Kinetics changes of antioxidant activity were followed second order in cheese (A) while it was not obtained specific reaction order for cheese (B) by fitting the experimental data with kinetics models of zero, first and second order. Also, Kinetics changes of antioxidant activity in Jug were followed zero order and it was obtained the most rate constant of reaction (0.62) at 10 ˚C for cheese (A). It was not obtained specific reaction order for cheese B (R2
    Keywords: Antioxidant activity, Pots traditional cheese, Kinetics models, Haven extract
  • P. Ziarati, M. Moslehisahd Pages 97-104
    Background And Objectives
    Rice is the second most abundant cereal crops in Iran. In recent years, the volume of rice import to Iran is increasing considerably due to the increased average per capita consumption of this product in Iran. The entrance of heavy metals to food supply chain can cause a variety of health risks; therefore, evaluation of heavy metals in imported rice compared to Iranian rice is important considering national and international standards. The aim of this study was to determine the amount of heavy metals including lead, nickel and cadmium in imported Indian, Pakistani and Thai rice as well as Iranian rice.
    Materials and Methods
    Ten Indian brands, five trade brands of Iranian rice and three and two trade brands of Thai and Pakistani rice samples (450 samples) were collected from local markets during three months from Tehran. Lead, cadmium and nickel were determined by wet digestion method using a Flame Atomic Absorption Spectrophotometer based on international standard method of AOAC.
    Results
    The mean values of cadmium in imported rice were significantly higher than that obtained for Iranian rice (0.010±0.003 mg kg-1) (p
    Conclusion
    Therefore, food safety monitoring system for imported rice should be performed considerably.
    Keywords: Rice, Lead, Cadmium, Nickel, Food safety
  • Dr. M. Hedayatifard, Dr. A. Fadavi, N. Youseftabar-Miri Pages 105-116
    Background And Objectives
    Nowadays, diverse methods are used for protection and increasing the shelf life of aquatic products and thermal drying is one of them. In the present study chemical indices and fatty acid composition of Grass Carp is investigated as affected by thermal drying.
    Materials and Methods
    The samples were dried within 4-24 hrs in a laboratory dryer at 65°C and stored under Air-pack conditions at 4°C. Temperature and time were recorded until moisture reduced to 40%. Changes of Nutritional value and qualitative indices such as TVB-N, PV, TBA, FFA and Fatty acids profile were studied.
    Results
    Due to moisture loss, amounts of protein (16.01 to 31.15 %), ash (1.60 to 6.41%) and lipid (4.30 to 13.62%) were increased in the dried product (P
    Conclusion
    All of qualitative chemical indices were changed during storage in cold- storage but dried products had acceptable quality during 30 days storage at 4°C.
    Keywords: Fatty acid, Ctenopharyngodon idella, Chemical parameters, Thermal process