فهرست مطالب

نامه انجمن جمعیت شناسی ایران - پیاپی 21 (بهار و تابستان 1395)

نشریه نامه انجمن جمعیت شناسی ایران
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدجلال عباسی شوازی، رسول صادقی، عبدالله محمدی صفحات 10-41
    با توجه به پویایی های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی دنیای معاصر، بازگشت مهاجران و پناهندگان در سال های اخیر اهمیتی فزاینده یافته است. با این حال، علیرغم بازگشت های جمعی بزرگی که رخ داده است، پایداری این بازگشت ها هیچ گاه از پیش تضمین شده نیست. این مقاله به بررسی پایداری بازگشت پناهندگان افغانستانی به کشورشان از ایران و اثر عوامل جمعیتی، زمینه ای و ساختاری بر تصمیم آنها به ماندن در افغانستان یا مهاجرت دوباره می پردازد. بدین منظور، پیمایشی با حجم نمونه 425 نفری در شهرهای کابل، هرات و مزار شریف صورت گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، تجربه بازگشت پناهندگان افغانستانی از ایران به افغانستان چندان پایدار نیست چرا که بیش از نیمی از بازگشت کنندگان قصد مهاجرت دوباره از افغانستان را دارند یا نسبت به ماندن در افغانستان مردد هستند. نتایج تحلیل چندمتغیره نشان داد که متغیرهای قومیت، تحصیلات، وضعیت زناشویی، ترکیب همسایگان، مدت مهاجرت در ایران، نوع بازگشت، رضایت اجتماعی، احساس تبعیض، و سطح بازادغام اجتماعی تاثیر معناداری بر ماندن یا مهاجرت دوباره دارند.
    کلیدواژگان: مهاجرت بازگشتی، بازادغام اقتصادی - اجتماعی، نیات مهاجرتی، مهاجرت دوباره، بازگشت کنندگان افغانستانی
  • علی قاسمی اردهایی *، رضا نوبخت صفحات 42-71
    در سال های اخیر، نتایج سرشماری ها ظهور روند جدید مهاجرت داخلی با عنوان مهاجرت معکوس در ایران را نشان می دهد. جهت شناخت و تحلیل بهتر مهاجران معکوس، 12100 مهاجر معکوس در زمینه تعیین کننده ها و علل مهاجرت با 23700 مهاجر کلان شهری حاصل از نمونه دو درصد سرشماری 1390 مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفته اند. باتوجه به ویژگی های طبیعی و زیست-محیطی متفاوت روستاها و نیز وضعیت زیرساختی، اقتصادی، تجاری و سیاسی متفاوت کلان شهرها، مهاجران معکوس وارد شده به نقاط روستایی استان های مختلف و نیز مهاجران وارد شده به کلان شهرهای تهران، مشهد، اصفهان، کرج، تبریز، شیراز، اهواز و قم، دلایل اجتماعی و اقتصادی متفاوتی را برای این مهاجرت خود بیان داشته اند. مهمترین تفاوت دو گروه از مهاجران در علت مهاجرت انجام و پایان خدمت وظیفه است که درصد به دست آمده برای مهاجران معکوس بسیار بیشتر از مهاجران به کلان شهرهاست. نوع شغل مهاجران مهمترین تبیین کننده احتمال وقوع نوع مهاجرت های مورد مطالعه است. با تمرکز بر این تفاوت های مبنایی بین مهاجران معکوس و کلان شهری و نیز درون خود مهاجران هریک از این دو نوع مهاجرت، می توان برنامه های سیاستی جهت توزیع فضایی مناسب جمعیت در مناطق روستایی و کلان شهرهای کشور ارایه نمود.
    کلیدواژگان: مهاجرت معکوس، مهاجران شهر به روستا، کلان شهرها، علل مهاجرت، شغل مهاجران، مقدمه و بیان مساله
  • یعقوب فروتن، فرشاد کرمی * صفحات 72-101
    در این تحقیق، برپایه یک رویکرد جمعیت شناختی یکی از مهم ترین مسائل اجتماعی جوامع معاصر یعنی الگوهای مرتبط با تمایلات فرزندآوری را مورد توجه و بررسی قرار داده ایم. جمعیت نمونه تحقیق حاضر مشتمل بر 2787 نفر از مردان و زنان 15 ساله به بالای ساکن در نقاط شهری و روستایی شهرستان های اهواز، بابلسر، بجنورد، گنبدکاووس، محمودآباد و همدان می باشد. در مجموع، تجزیه و تحلیل های این تحقیق نشان می دهد که گرچه یک «شکاف نسلی» فراگیر و فزاینده در زمینه الگوهای فرزندآوری کاملا مشهود است، با این وجود، الگوهایی همچون «بی فرزندی» و «تک فرزندی» در جامعه ایرانی چندان پذیرفتنی نیست. برجسته ترین الگوی تمایلات فرزندآوری نیز الگوی دو فرزندی است. یکی دیگر از الگوهای اصلی که از تجزیه و تحلیل های این تحقیق می توان استنباط کرد، این است که تمایلات فرزندآوری مردان و زنان بسیار به هم شبیه و یکسان است. در عوض، تفاوت ها در زمینه تمایلات فرزندآوری به طور چشمگیری تحت تاثیر نحوه نگرش جنسیتی مانند نگرش به الگوی سنتی مرد نان آور خانواده و اشتغال زنان است.
    کلیدواژگان: تمایلات فرزندآوری، شکاف نسلی، نگرش جنسیتی، الگوی دو فرزندی، بیفرزندی
  • مهدی حمیدی فر، محمد امین کنعانی، حمید عبادالهی چنذانق * صفحات 102-136
    تحولات اجتماعی معاصر افراد را در دو راهی آزادی انتخاب و بلاتکلیفی در انتخاب قرار داده است. امروزه فرزندآوری نیز با انبوهی از این گونه تناقضات همراه است. هدف این پژوهش، بررسی نقش این تحولات و مخاطرات در تصمیم به فرزندآوری زوجین شهر رشت با تاکید بر آرای اولریش بک و الیزابت بک-گرنشایم است. روش این پژوهش پیمایش و داده ها با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل کلیه زوجین 49- 25 ساله شهر رشت بوده که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم نمونه، تعداد 383 خانوار به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده اند. یافته ها نشان می دهند که در بین زنان، متغیرهای افول ارزش های سنتی، آزادی انتخاب، تحصیلات و سن ازدواج و در بین مردان علاوه بر این متغیرها، متغیر فردی شدن نیز در کنش فرزندآوری آنها نقش داشته و احتمال فرزندآوری را کاهش داده اند. در نهایت، با وجود آن که افراد با مخاطره ها و مسائل مختلفی روبرو هستند، به دلیل عشق و علاقه به بچه هنوز هم اقدام به فرزندآوری می کنند. با این حال، در دو راهی مخاطره های فرزندآوری و علاقه به بچه، مسیر سوم یعنی کم فرزندآوری را اتخاذ می کنند.
    کلیدواژگان: آزادی انتخاب، مخاطره، کم فرزندی، فرزندآوری، شهر رشت
  • تهمینه اشکورجیری، محمد صادق علیپور *، الهام غلامی صفحات 138-155
    رشد جمعیت و تاثیر آن بر توسعه اقتصادی موضوعی است که از دیر باز توجه صاحب نظران مسائل اقتصادی و جمعیتی را به خود مشغول داشته است. از دید جمعیت شناسان و اندیشمندان جمعیت و توسعه عاملی که خصوصیات و روند توسعه جوامع را تعیین می کند، کمیت و کیفیت نیروی انسانی و یا به عبارتی سرمایه انسانی آن کشور است. استفاده موثر از نیروی انسانی در فرآیند توسعه اقتصادی و اجتماعی، بیش از هر چیز به سطح دانش، تلاش و خلاقیت آن ها ارتباط دارد که این خود در گرو سلامت روحی و جسمی اعضاست.
    هدف این تحقیق بررسی تاثیر متغیرهای جمعیت شناسی نظیر سالخوردگی جمعیت بر رشد اقتصادی با استفاده از حساب های استانی است. برای این منظور از آمارهای رسمی موجود در مرکز آمار ایران استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل به روش پنل دیتا در دوره زمانی 1389-1394 نشان می دهد که سالخوردگی جمعیت تاثیر منفی بر رشد اقتصادی دارد. کاهش رشد اقتصادی خود سبب خواهد شد تا منابع و امکانات در اختیار افراد و جامعه همچنین منابع و امکانات در اختیار برای برنامه ریزی ها و سیاستگذاری های عمومی کاهش یابد و خود زمینه ساز کاهش بیشتری در رشد اقتصادی شود.
    کلیدواژگان: سالخوردگی جمعیت، نیروی کار شاغل، پنل دیتا، رشد اقتصادی، حساب های منطقه ای
  • جعفر کردزنگنه، شهلا سهرابی صمیره، محمد اردشیری* صفحات 156-188
    سالمندان به علت تغییرات زیستی، روانی و اجتماعی مرتبط با سن درطی فرآیند پیری، تحولات اساسی را در ساختار زندگی فردی و اجتماعی شان تجربه می کنند که در صورت فقدان برنامه ریزی برای این مرحله از عمر، سالمندان و جامعه با وضعیت کمابیش مساله سازی مواجه خواهند شد. مطالعه حاضر پژوهشی کیفی است که با هدف مطالعه راهبردهای مقابله ای سالمندان در مواجهه با تغییرات رخ داده سنی در آنان صورت گرفته است. دراین راستا با کاربست روش نظریه ی زمینه ای و تکنیک مصاحبه عمیق به مطالعه راهبردهای مقابله ای در 19 سالمند زن و مرد در بازه سنی 60 تا 90 سال پرداخته ایم. نتایج مطالعه نشان می دهد که گذار از سالمندی، تلاش برای بقاء مهم ترین مقوله و معنای بین ذهنیتی در سالمندان برای مقابله با تغییرات رخ داده سنی در آنان است. یعنی پیش فرض اساسی برای سالمندان در این منطقه، تطبیق یا خودتنظیمی شخصی هم در سطح زیستی و هم روانشناختی و هم اجتماعی با به کارگیری راهبردهای مقابله ای از قبیل تعامل مدبرانه یا بازاندیشانه با شرایط و خودحمایتی پرهیزی و انتخاب سبک زندگی سالم جهت مواجهه با محدودیت های زندگی سالمندی، ضعف شبکه حمایتی و فرسودگی روانی است.
    کلیدواژگان: سالمندی، نظریه زمینه ای، راهبردهای مقابله ای، تطبیق و خودتنظیمی
  • محمد ساسانی پور، مصیب محبی میمندی*، سعیده شهبازین صفحات 190-210
    جمعیت سنین نیروی کار، به عنوان جمعیت بالقوه مولد و فعال، در مطالعات اقتصاد و جمعیت شناسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با این وجود ممکن است الگوی اپیدمیولوژیک مرگ ومیر و روند تغییرات آن با سایر گروه های جمعیتی متفاوت باشد. هدف این مطالعه محاسبه تغییرات سال های عمر از دست رفته زودرس (YLL) افراد گروه سنی 15-64 بر اثر سه علت اصلی فوت در کشور در دو مقطع 1385 و 1394 است. داده های موردنیاز از نظام ثبت مرگ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخذ شده و YLL با استفاده از روش استاندارد سازمان جهانی بهداشت محاسبه شده است. یافته ها نشان می دهد که علل اصلی مرگ و سال های عمر از دست رفته جمعیت سنین نیروی کار با کل جمعیت و سایر گروه های عمده سنی مانند کودکان و سالمندان در دوره های مورد مطالعه متفاوت است. در گروه های سنی جوان نیروی کار 15-44 سال، حوادث غیرعمدی و در سنین بالای نیروی کار 45-64 سال بیماری های قلبی- عروقی و سرطان ها علل غالب هستند. این نتیجه که روند تغییرات مرگ ومیر در دهه اخیر به گونه ای بوده که از سهم درصدی YLL بیماری های قلبی- عروقی و حوادث غیرعمدی کاسته شده، نتیجه ای امیدوارکننده ولی برعکس، افزایش سهم مرگ ناشی از سرطان ها طی دهه اخیر، قابل تامل و هشداردهنده است.
    کلیدواژگان: سال های عمر از دست رفته زودرس، جمعیت سنین نیروی کار، حوادث غیرعمدی، بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها
|
  • Mohammad Abbasi Shavazi, Rasool Sadeghi, Abdollah Mohammadi Pages 10-41
    Considering the political, social and economic dynamics of the contemporary world, the return of migrants and refugees has become important in recent years. However, despite the mass returns that have taken place in recent decades, the sustainability of these returns has never been guaranteed. This article examines the sustainability of the return of Afghan refugees to their home country from Iran and studies the effects of demographic, contextual and structural factors on their decisions to stay in Afghanistan or re-migrate. For this purpose, a survey of 425 people was conducted in Kabul, Herat and Mazar-e-Sharif cities in 2014. According to the results, the return experience of Afghan refugees from Iran to Afghanistan is not successful and sustainable, as more than half of the returnees are planning to remigrate from the country or are hesitant to stay in Afghanistan. The results of multivariate analysis indicated that such variables as ethnicity, education, marital status, neighbor's composition, duration of migration in Iran, type of return, social satisfaction, feeling of discrimination, and social reintegration levels have a significant effect on staying or re-migrating among the returnees.
    Keywords: Return migration, Social-economic reintegration, Migratory intention, Remigration, Afghan returnees
  • Ail Ghasemi Ardehaei *, Reza Nobakht Pages 42-71
    The result of censuses show emergence of new current of internal migration with the form of reverse migration. For recognition and better analysis of reverse migration, 12100 reverse migrants in relation to determinants and causes of migration with 23700 metropolis migrants taken from two percent sample of 1390 census have been studied comparatively. Due to the different nature and bio-environmental features of the rural areas and different infrastructure, economic, commercial and political situations of metropolis the reverse migrants who entered rural areas of various states and migrants who entered metropolis (Tehran, Mashhad, Isfahan, Karaj, Tabriz, Shiraz, Ahvaz and Ghom) have diverse social and economic reasons for their migration. The most difference between the two groups of migrants is due to immigration caused by military service that the percentage for reverse immigrants is much higher than that of immigrants to metropolises. The kind of immigrant job is the most important explanation of probability of occurrence of the type of immigration in this study. Focusing on basic differences of reverse migrants and metropolis migrants and also within each of these migrants, we can propose policies for reasonable spatial distribution of population in rural and metropolitan areas in Iran.
    Keywords: Reverse Migration, Urban-rural Migrants, Metropolises, Causes of Migration, Migrant's employment
  • Yaghoob Forootan, Farshad Karami * Pages 72-101
    This article presents research-based evidence to examine patterns and determinants associated with childbearing desires in Iran. The sample includes 2878 people aged 15 and above living in the rural and urban areas of Ahvaz, Babolsar, Bojnord, Gonbad Kavos, Mahmoudabad and Hamadan. Generally speaking, the research findings indicate an increasing generational gap in childbearing desires. While such patterns as childlessness and one-child model are not accepted, the two-child model is the most visible pattern of childbearing desire. The findings support the gender convergence suggesting that men and women share close childbearing desires. However, childbearing desires vary substantially by attitudes towards gender roles.
    Keywords: Childbearing desires, Generational gap, Gender roles, Two-child pattern, Childlessness
  • Mehdi Hamidifar, Mohammad Amin Kanaani, Hamid Ebadollahi * Pages 102-136
    Contemporary social transformations have left individuals in the two ways of freedom in and uncertainty in their choices. Today, childbearing is accompanied by a lot of such contradictions. The purpose of this study is to investigate the role of these transformations and the risks in the childbearing decision of couples in Rasht, with an emphasis on the theory of Ulrich Beck and Elizabeth Beck-Gransheim. The method of this research was survey and the data were collected using a researcher-made questionnaire. The statistical population consisted of all 25-49 years old couples in Rasht. Using stratified sampling method, 383 families were selected as the sample of the study. The findings show that among the women, the variables of decline of traditional values, freedom in choice, education and age at marriage, and among men in addition to these variables, the variable of individuality also contributed to their childbearing and reduced the probability of childbearing. Finally, despite the fact that people face various risks and issues, they are still giving birth to children because of their love in having child. However, in the two ways of childbearing risks and interest in the child, they choose the third route of giving birth to fewer children.
    Keywords: Freedom of Choice, Risk, Fewer Children, Childbearing, City of Rasht
  • Tahmineh Eshkevarjiri, Mohammad Sadegh Alipour *, Elham Gholami Pages 138-155
    Growth of the population and its impact on economic development is a topic that has long attracted the attention of the experts to the economic and community issues. For many years, economists have come to believe that the factor that ultimately determines the nature and development of societies is the quantity and quality of human power or, in other words, human capital of that country. The effective use of human resources in the process of economic and social development is more than anything related to the level of knowledge, effort and creativity, which depends on the physical and mental health of the members. The main objective of this study is to investigate the impact of aging on regional and provincial economic growth. For this purpose we have applied the data from statistical center of Iran and the Central Bank in the specified time interval.
    The results of model estimation using data panel method during the period of 2011-2014 show that population aging has a negative effect on economic growth. According to the findings of this study, for each unit, the growth rate of the population over 65 years old will decrease to the total population by 0.000455 units of economic growth. Reduction of economic growth will reduce resources and facilities available to people and society as well as reduce the resources and facilities available for public sector and policy making, and will further reduce economic growth
    Keywords: Population aging, Employed Labor force, Panel Data, Economic growth, Regional Account
  • Jafar Kordzangane, Shahla Sohrabi, Mohammad Ardeshiri * Pages 156-188
    Elderly people are experiencing major changes in their personal and social life structure due to biological, psychological and social changes associated with age during the aging process. In the absence of planning for this stage of life, the elderly and the community will be more or less confronted with the problem.The present study is a qualitative research which has been conducted with the aim of studying the coping strategies of the elderly in dealing with the changes occurring to them. In this regard, we have studied the strategies of coping in 19 elderly men and women aged between 60 and 90 years by applying the Grounded Theory and the technique of deep interviewing. The results of the study show that the transition from old age and trying to survive is most important issue and subjectivity meaning between elderly to cope with changes in their age.The basic premise for the elderly in this area is the adaptation or self-regulation of a person at the biological, psychological and social levels by employing coping strategies such as rethinking interaction with conditions and self-control and choosing a healthy lifestyle to meet the constraints of old age life, weak supporting network and mental burnout.
    Keywords: Aging, Grounded Theory, Coping strategies, Adaptation, Self-regulation
  • Mohammad Sasanipour, Mosaeib Mohebi *, Saeideh Shahbazin Pages 190-210
    The working age population, as a potentially productive and active population, is particularly important in economic and demographic studies. However, the epidemiological pattern of mortality and its changes may vary over time with other demographic groups. The goal of this study was to calculate the changes in years of life lost (YLL) in the age group of 15-64 due to the three main causes of death in the country at two periods of time, 2006 and 2015. Required data have been obtained from the Ministry of Health and Medical Education's death record system and YLL is calculated using the WHO standard method. Findings showed that the main causes of mortality and years of life lost of the working age population were different from the general population and other major age groups such as children and aging population in the studied period. In young age groups of working age population, 15- 44 years, unintentional accidents, and at older age groups of this population, 45-64 years, cardiovascular diseases and cancers were prevalent causes of death. The fact that the trend of mortality in the last decade has been such that the percentage share of YLL in cardiovascular disease and unintentional accidents has been reduced, has been a promising result, but on the contrary, increasing the share of deaths and YLL deaths caused by cancers over the past decade is considered alarming.
    Keywords: Years of life lost prematurely, Working age population, Unintentional accidents, Cardiovascular diseases, Cancers