فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 1 (بهار 1387)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 1 (بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد فضائلی صفحه 7
  • ایراندخت فیاض* صفحه 11
    این مقاله، به بررسی جامع و با هم نگر و فراتحلیلی دستاوردهای تحقیقات انجام شده در کشور در رابطه با محتوای کتاب های درسی در رابطه با ارزش های اسلامی ایرانی پرداخته و سعی دارد به سئوالات زیر پاسخ دهد:1 تا چه میزان در تدوین محتوای کتاب های درسی تعلیمات اجتماعی، ادبیات فارسی، تعلیمات دینی به ارزش های اسلامی و ایرانی عنایت شده است؟
    2 آیا ارزش های مطرح در کتاب های درسی مزبور در مقاطع ابتدایی و راهنمایی متناسب با سطح توان ذهنی دانش آموزان است؟
    3 اشکالات احتمالی تنظیم محتوای کتاب های درسی فوق، در رابطه با آشناسازی دانش آموزان با ارزش های اسلامی و ایرانی چیست؟
    4 چه راهکارهایی می توان در جهت بهینهسازی محتوای کتاب های درسی در راستای هدف فوق ارائه نمود؟
    روش انجام پژوهش حاضر اسنادی یا پیمایشی می باشد. از این رو، تعداد 38 عنوان تحقیق و 7 سند را مورد استفاده قرار داده است. نتایج پژوهش حاضر به طور کلی نشان می دهد که، کتاب های درسی مقطع ابتدایی و راهنمایی در راستای آشناسازی دانش آموزان با ارزش های اسلامی و ایرانی هم از نظر کمیت مفاهیم درج شده در کتاب های درسی و هم از نظر کیفیت ارائه مفاهیم، نیازمند بازبینی و اصلاح می باشد.
    کلیدواژگان: کتاب درسی، محتوا، برنامه درسی، ارزش های اسلامی، ارزش های ایرانی
  • نوروز نیمروزی* صفحه 41
    اهداف اساسی پژوهش حاضر عبارتند از: الف- ارزیابی تئوریک و روشی تحقیقات انجام شده در حوزه جوانان و ب- بررسی و ارزیابی راهکارها و پیشنهادات ارائه شده در این تحقیقات. نوع تحقیق، مطالعه اسنادی از نوع تحلیل محتوای متون و روش تحقیق فرا تحلیل است. تکنیک جمع آوری اطلاعات براساس طرح پرسشنامه معکوس است. جامعه آماری طرح، شامل کلیه طرح های پژوهشی و پایان نامه های تحصیلات تکمیلی در حوزه مسائل اجتماعی و فرهنگی جوانان در ایران در یک دهه اخیر است. در مدت 6 ماه، تعداد40 پروژه تحقیقاتی به عنوان حجم نمونه مورد تحلیل قرار گرفت. تقریبا تمامی تحقیقات مورد نظر با مسائل امروزی مبتلا به جوانان مرتبط هستند، در70% طرح ها، اهداف تحقیق تناسب کافی با موضوع و مسئله تحقیق دارند و در85% موارد، اهداف تحقیق، قابل بررسی و عملی می باشند. در60% طرح های دارای فرضیه، در تدوین فرضیات، اصول علمی کاملا رعایت شده است. در40% طرح ها، متغیرهای اصلی تحقیق، تعریف عملیاتی نشده اند.
    در رابطه با هدف دوم از منظر داوران، در25% طرح ها، تمامی راهکارهای ارائه شده مبتنی بر نتایج تحقیق می باشد. راهکارهای ارائه شده در28% موارد، ارتباط چندانی با نتایج تحقیق ندارند و در32% طرح ها نیز، کاربردی و عملی نیستند. همچنین، در 36% طرح ها، راهکارها عموما کلی و عملیاتی نشده می باشند. از مجموع، نمرات داده شده به تمامی گویه ها در هر بند از تحقیق، میانگین های زیر حاصل شده است: الف) ارزیابی طرح مسئله و اهداف تحقیق نمره 3/2 از 3 نمره؛ ب) ارزیابی تئوریک نمره 3/2 از 3 نمره؛ ج) ارزیابی روش شناختی نمره 7/2 از 3 نمره؛ د) ارزیابی راهکارها و پیشنهادات نمره 2 از 3 نمره.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، مسائل اجتماعی و فرهنگی، جوانان
  • سوسن کشاورز* صفحه 73
    انسان موجود پیچیده ای است. تربیت او نیز به سادگی ممکن نمی باشد. به همین دلیل، برای تربیت مطلوب، همه جانبه و واقعی آدمی، خداوند کتاب آسمانی خود، یعنی قرآن کریم و پیامبران و ائمه (ع) را برای امر هدایت انسان فرو فرستاد. با پیروزی انقلاب و استقرار حکومت اسلامی در ایران، توجه به امرتربیت بر اساس آموزه های دین اسلام، از جایگاه ویژه ای برخوردار گردید. تمامی نهادهای رسمی وغیررسمی در جامعه، به خصوص نهاد آموزش و پرورش، مسئولیت محقق ساختن آن را عهده دار شده است. تربیت انسان های الهی و هم جهت و هماهنگ با معیارهای اسلامی، وظیفه اساسی نظام آموزش و پرورش محسوب می شود. این مهم، جایگاه و نقش تعلیم و تربیت دینی را درنظام آموزش و پرورش مشخص می سازد. بنابراین، مسئولان به منظور محقق ساختن شرایط مطلوب پرورش نسلی با ایمان، موظفند با آگاهی و بصیرت و زمینه سازی مناسب، این امکان را فراهم آورند. این مقاله، با توجه به تحقیقات انجام شده در خصوص وضعیت موجود تربیت دینی در نظام آموزش رسمی، به بررسی موضوع در ابعاد مختلف برنامه ریزی، محتوا، روش و ارزشیابی می پردازد. سپس، راهکارهایی را جهت ایجاد تحول و نیل به وضعیت مطلوب ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، آموزش رسمی، تحول، ایران
  • محمدعلی برزنونی* صفحه 113
    این نوشتار در صدد بررسی مولفه های قدرت نرم مدیریت جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در برابر ناتوی فرهنگی غرب است. پس از بازشناسی مفهوم جنگ سرد و اقداماتی که در آن دوره صورت می گرفت، چرایی و چگونگی تشکیل ناتو با رویکرد نظامی مورد بررسی قرار گرفته است. موضوعاتی از قبیل پیروزی انقلاب اسلامی، فروپاشی شوروی و نیز بیداری ملل مسلمان و مستضعف، لزوم تغییر رویکرد ناتو و کارکرد آن را پیش روی موسسان می گذارد. مبارزه با اسلام بیدارگر یا تهدید سبز در قالب مبارزه با تروریسم وجهه همت ناتو می شود و ناتوی فرهنگی، که از دوران جنگ سرد فرهنگی آغاز شده بود، شکل نوینی به خود می گیرد. پس از مفهوم شناسی ناتوی فرهنگی، ویژگی های آن و اهداف اصلی غرب از ناتوی فرهنگی در عصر استعمار فرانوین، در پرتو قدرت نرم و نیز راهبردهای ناتو برای جهان اسلام و ایران اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه نیز مولفه های قدرت نرم انقلاب اسلامی برای سامان دهی مدیریت جبهه فرهنگی در برابر ناتوی فرهنگی غرب در هفت عنوان مورد بررسی قرار گرفته و لوازم این مدیریت در پنج عنوان برشمرده شده است. در خاتمه نیز راه اصلی مقابله با ناتوی فرهنگی، با توجه به ماهیت انقلاب اسلامی و قدرت نرم آن، تقویت قدرت نرم و هنجارسازی فرهنگی دانسته شده و به عناوین برخی راهکارهای مقابله با ناتوی فرهنگی اشاره گردیده است.
    کلیدواژگان: جنگ سرد، قدرت نرم، ناتوی فرهنگی، انقلاب اسلامی
  • محمد جواد چیت ساز*، احمد قماشچی صفحه 155
    این مطالعه به بررسی وضعیت ارتباطی نظام «آموزش و پرورش» و «آموزش عالی» پرداخته و ابعاد و لایه های ناشناخته نظام ارتباطی «آموزش و پرورش» و «آموزش عالی» را روشن سازد.
    بررسی تاریخ آموزش در کشور نشان می دهد تا سال 1346، اداره امر آموزش و پرورش کشور از مقطع ابتدایی تا سطوح عالیه بر عهده وزارت آموزش و پرورش بوده است و از آن پس، اداره امور مربوط به آموزش عالی از وزارت آموزش و پرورش جدا می شود و وزارت علوم و آموزش عالی تشکیل و عهده دار این وظایف می شود.
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی وزارتخانه جدیدی به نام«وزارت فرهنگ و آموزش عالی» تشکیل شده و اخیرا نیز با تغییر نام به «وزارت علوم، تحقیقات و فناوری»، اداره آموزش عالی را بر عهده دارد. بررسی وضعیت ارتباطی دو نظام آموزش عمومی و عالی نشان می دهد، تعامل و کنش ساختاری و فرآیندی بین این دو نظام مشاهده نمی شود. از منظر رویکرد سیستمی به نظام آموزشی کشور، نظام آموزشی ما با برخی از فرایندها و روندهای تعلیم و تربیت همآوا به نظر نمی رسد. فقدان ارتباط نظام مند و معنادار ساختاری و فرایندی بین بخش ها و مقاطع مختلف آموزشی یکی از مواردی است که، نشان دهنده فقدان رویکردی جامع و کل نگر به آموزش در ایران می باشد. بدین لحاظ، می توان یکی از چالش های نظام آموزشی کشورمان را فقدان ارتباط مطلوب بین دو نظام «آموزش و پرورش» و «آموزش عالی» دانست.
    کلیدواژگان: نظام آموزشی، آموزش و پرورش، آموزش عالی
  • محمد فولادی* صفحه 183
    انسان به عنوان موجودی اجتماعی، دارای نظام فرهنگی است وتنها انسان است که قادر به فرهنگ سازی است. فرهنگ دارای دو بعد مادی و غیرمادی است. و در معنای خاص، شامل امور غیرمادی و شناختی است. جامعه پذیری دارای سازوکار فراگیری است که به انتقال، نهادینه شدن وماندگاری باورها، ارزش ها، هنجارها و آداب و رسوم اجتماعی یاری می رساند.
    گرچه فرهنگ موضوعی شناختی و ذهنی است و همانند امور مادی و یا عینی به راحتی نمی توان آن را دستکاری کرده و یا تغییر داد، اما فقدان و یا ضعف مدیریت در این حوزه می تواند به نوعی به از هم گسیختگی فرهنگی منجر شود. در این صورت، نهادهای متولی فرهنگ و جامعه پذیری فرهنگی دچار نوعی روزمرگی می شوند. نتیجه طبیعی چنین وضعیتی، تعارض در عرصه فرهنگی کشور و بحران هویت اجتماعی است.
    نهادهای متولی فرهنگ، از طریق جامعه پذیری در پی نهادینه کردن، حفظ و انتقال فرهنگ و باورها، ارزش ها و رفتارهای فرهنگی می باشند. در جامعه اسلامی ما، نظام جامعه پذیری تحت تاثیر شرایط جهانی، ملی، مذهبی، قومی و نژادی در چهارچوب حفظ و حراست از باورها و ارزش ها شکل می پذیرد. ارزش ها و رفتارهای متعارض ناشی از این کانون های متعدد، و نیز تنوع نهادهای متولی فرهنگ و نظام جامعه پذیری در جامعه، زمینه ساز بحران هویت، تعارض، ارائه الگوهای نادرست و متعارض با آموزه های ملی، بومی و دینی خواهد بود.
    از این رو، مدیریت فرهنگی ومهندسی فرهنگ در جامعه ضرورت می یابد تا از طریق آن، با رویکردی علمی به بررسی عملکرد نهادهای متولی فرهنگ، کارکرد و میزان تاثیرگذاری آن ها در جامعه پرداخت و نیز میزان هماهنگی درونی، و سازگاری آن ها با هویت تاریخی، ملی و دینی جامعه ایران را باز شناساند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، جامعه پذیری، فرهنگ پذیری، مهندسی فرهنگی، مهندسی فرهنگ، مدیریت و برنامه ریزی، نظام فرهنگی، توسعه فرهنگی
  • حسین زارع*، اقدس قشونی صفحه 221
    جهت بررسی کمی و کیفی فعالیت های مراکز آموزشی پیش از دبستان، پژوهش حاضر صورت گرفته است. در این پژوهش، 38 مرکز پیش دبستانی (19 مرکز تحت نظارت آموزش و پرورش و 19 مرکز تحت نظارت سازمان بهزیستی)، به صورت تصادفی انتخاب شدند. با کمک مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه ارزیابی کمی و کیفی مراکز آموزشی پیش از دبستان، داده ها جمع آوری گردیده و با کمک نرم افزار«SPSS» داده ها تجزیه و تحلیل شد. مراکز آموزشی پیش از دبستان، در فضای فیزیکی، وضعیت نیروی انسانی، تجهیزات و عملکرد هفده گانه با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج بیانگر وجود تفاوت مراکز آموزشی پیش از دبستان سازمان بهزیستی و آموزش و پرورش بوده است. با توجه به نتایج بدست آمده، پیشنهادهای لازم ارایه گردید. جهت برنامه ریزی و سیاست گذاری آموزش پیش از دبستان، سیاست های لازم تدوین گردید.
    کلیدواژگان: آموزش پیش از دبستان، آموزش و پرورش، سازمان بهزیستی
|
  • Dr. Irandokht Fayyaz* Page 11
    This article reviews comprehensively, holistically, and meta-analytically, the achievements of the researches conducted on the contents of school textbook in regard to Islamic-Iranian values, trying to find answers to the following questions:1. To what extent, the Iranian-Islamic values have been considered in composing school textbooks on social teachings, Persian literature, and religious teachings?2. Are the values offered in these textbooks in primary and guidance schools adjusted to the mental capacity of the students?3.What are the difficulties concerning the adjustment of contents of these textbooks for making the students familiar with the Islamic and Iranian values? 4.What methods can be presented for optimizing the contents of these textbooks in accordance with the above-mentioned goal? This study has been conducted in the form of a survey or a documentary research. Therefore, 38 researches and 7 documents have been used. The results show that the textbooks in both primary and guidance schools – in accordance with the goal of familiarizing students with Islamic and Iranian values – require review and modification as far as both the quantity of the material and the quality of the ideas presented are concerned.
    Keywords: Textbook, Content, Curriculum, Islamic Values, Iranian Values
  • Noruz Nimruzi* Page 41
    The main purposes of the present study are: the theoretic and methodical evaluation of the researches conducted on issues pertaining to youth, and the investigation and evaluation of the solutions and suggestions presented in these researches. This is a documentary research of the type of the analysis of text contents, and its method is meta-analysis research. The technique for data gathering is based on the inverted questionnaire. The statistical pile of the project consists of the whole number of research projects and academic theses in the field of social and cultural issues of youth in Iran during the last decade. During six months, 40 research projects were analyzed as the sample bulk. Nearly all the researches are related to the modern issues of the youth; in 70% of the projects, the purpose of the research is adequately relevant to its subject matter; and in 85% of them, the purpose of the research is examinable and practical. In 60% of the projects having hypotheses, the scientific principles have been observed in formulating the hypotheses. In 40%, the main variables have not been operationally defined. Regarding the second purpose in the arbitrator's view, in 25% of the projects, all the solutions presented are based on the research results. The solutions presented in 28% of the projects are not so relevant to the research results, and in 32% of the projects, they are not practical. Besides, in 36% of the projects, the solutions are often general and not operational. From the scores given to all answers in each section of the research, the following means have been obtained: a) the evaluation of research project and its purposes, 2/3 out of 3; b) the theoretical evaluation, 2/3 out of 3; c) the methodological evaluation, 2/7 out of 3; d) he evaluation of the solutions and suggestions, 2 out of 3.
    Keywords: Meta, Analysis, Social, Cultural Issues, the Youth
  • Dr. Susan Keshavarz* Page 73
    Since human being is a complicated creature, training and educating him is no easy task. Therefore, God has sent the Holy Book, Quran, the prophets and the Imams for the sake of an ideal, true and full-scale training and guidance of human beings. After the victory of Islamic Revolution and the establishment of Islamic government in Iran, a special status was granted to the education and training based on Islamic doctrines, and some formal and informal institutions – the formal institution of education Ministry, inparticular – took on the responsibility for this seminal task. Educating divinely-educated individuals in concordance with Islamic standards is considered the fundamental task for the education system of our country. This specifies the status and the role of religious education and training in the education system. Thus, the authorities are responsible for preparing the ground, with complete awareness and full insight, for achieving this important goal, to realize the ideal conditions for training a faithful and pious generation. Considering researches conducted on the current situation of the religious education in the formal education system, the present article investigates the issue from different viewpoints of planning, content, method, and evaluation. Then, some mechanisms have been proposed for creating an evolution and approaching the ideal situation.
    Keywords: Religious Education, Formal Education, Revolution, Iran
  • Mohammad Ali Barzanuni* Page 113
    This paper tries to investigate the elements of soft power in the front of cultural management of revolution versus the western cultural NATO. After re-identifying the notion of cold war and the measures taken during that period, the reason and the manner of the formation of NATO have been investigated with a military approach. Some issues such as the victory of Islamic Revolution, disintegration of the Soviet Union, as well as the wakefulness of the Muslim and Oppressed nations, have caused the founders of NATO to face with the necessity of a change in their approach and functions. Combating against awakening Islam or the green threat, in the form of combating against terrorism, becomes NATO's agenda; and the cultural NATO, begun from the period of cultural cold war, takes a new form. After an identification of cultural NATO, its features and the western's principal purposes in resorting to cultural NATO in the period of post- modern colonialism in the light of soft power, and the NATO's strategies in regard to Islam and Iran have been studied. Then, the elements of soft power of Islamic Revolution for organizing the management of cultural front against the western cultural NATO, as well as the requirements of this management have been reviewed. At the end, in view of Islamic Revolution and its soft power, reinforcement of soft power and cultural normalization have been introduced as the ways to combat against cultural NATO, and some other strategies for facing up to it have been stated.
    Keywords: Cold War, Soft Power, Cultural NATO, Islamic Revolution
  • Mohammad Javad Chitsaz*, Ahmad Qomashchi Page 155
    This research studies the inter-relationship of systems of 'education' and 'higher education', and delineates the unknown aspects and layers of this inter-relationship. An investigation of the history of education system shows that Ministry of Education had been in charge of the management of our education system from primary school to university up to year 1346. From that year on, the management of the higher education is separated from Ministry of Education, and the Ministry of Higher Education is formed and takes charge of higher education system. After the victory of Islamic Revolution, a new ministry called "Ministry of Culture and Higher Education" was formed, and has recently been renamed to "Ministry ofsciences, researches and technology" which is in charge of higher education. An investigation of the inter-relationship of two education systems, i. e. the general education and the higher education, shows that there is no structural and procedural interaction between them. From the viewpoint of a systemic approach to educational system of our country, this system seems not to be in concordance with some of the educational trends and processes. The lack of a systematic and meaningful structural and procedural relationship between different educational sections and levels is one of the factors showing the lack of a comprehensive and holistic approach to education in Iran. Therefore, we may consider the lack of an ideal relationship between "general education" and "higher education" as one of the challenges facing the education system in Iran.
    Keywords: Education System, General Education, Higher Education, Holistic Approach, Systemic Approach
  • Mohammad Fuladi* Page 183
    Human as a social being enjoys cultural system. Human beings are the only creatures being able to make cultures. Culture has two dimensions: material and non-material and, in a special sense, includes non-material and cognitive things. The socialization process consists of a far-reaching mechanism which contributes to transferring, institutionalization, and durability of social beliefs, values, norms, customs and practices. Although culture is a cognitive and subjective matter and – unlike material or concrete affairs – cannot be easily manipulated or changed, a lack or weakness of management in this domain may lead to a kind of cultural dissolution. In this case, the organizations responsible for culture and cultural socialization would suffer dailiness. The natural outcome of such a condition is a crisis of social identity and a conflict in the cultural arena of the society. The organizations responsible for cultural affairs seek to institutionalize, preserve and transmit the culture, beliefs, and the cultural values and behaviors through socialization. In our Islamic society, the formation of socialization system is influenced by universal, national, religious, ethnic and racial conditions, and is formed in terms of preservation and protection of beliefs and values. Conflicting values and behaviors stemming from these various origins, and the diversity of the institutions responsible for culture and socialization would prepare the ground for identity crisis, conflict, offering improper models not consistent with national, local and religious doctrines. Thus, cultural management and cultural engineering become necessary in the society and, it is through them that we may investigate – with a scientific approach – the function of the institutions responsible for culture, their efficiency, and the degree of their effectiveness in society, recognizing their internal consistency and their compatibility with the historical, national, and religious identity of Iranian society.
    Keywords: Culture, Socialization, Culturalization, Cultural Engineering, the Engineer of Culture, Management, Planning, Cultural System, Cultural Development
  • Dr. Hossein Zari'*, Aqdas Qoshuni Page 221
    The present study aims at a qualitative and quantitative investigation of the activities in pre-school educational centers. In this study, 38 pre-school centers (19 centers under Ministry of Education, and 19 under the Welfare Organization) were selected randomly. The process of data-gathering was done through observation, interviews, questionnaires, and the qualitative andquantitative evaluation of these centers; and the data were analyzed using SPSS software. The pre-school centers were compared in their physical appearance, the status of manpower, the equipments and their seventeen functions. The results showed a difference between the centers under the Ministry of Education and those under the Welfare Organization. In view of the results obtained, some necessary suggestions were made and the essential policies were made for planning and policy making in pre-school education.
    Keywords: Ministry of Education, Educational Policy Making, Questionnaire, Pre, School Education