فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 2 (تابستان 1387)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 2 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 6
  • رضا داوری اردکانی صفحه 9
    درست است که در جامعه دانش محور، یکی از راه های سنجش علم، بررسی میزان تولید مقالات علمی است اما نمی توان برای رسیدن به چنین جامعه ای صرفا سیاست افزایش تعداد مقالات را پیش گرفت. در جامعه دانش محور، تولید مقاله نتیجه تحقق دانش و نفوذ آن در متن جامعه است نه علت یا عین آن. این جامعه با صورت یا وجهی از علم اداره می شود و آنچه به صورت کتاب و مقاله گرد می آید، جلوه انتزاعی علمی است که به صورت فعال در جامعه وجود دارد.
    برای تحقق جامعه دانش محور باید برنامه ریزی کرد اما بدین منظور نباید چشم بسته از جوامع دیگر تبعیت نمود؛ چرا که برنامه ریزی آموزشی و پژوهشی باید متناسب با شرایط فرهنگی و تاریخی هر کشور باشد و اولویت های پژوهشی دقیقا مطابق با نیازهای جامعه تنظیم گردد. در برنامه ریزی علم و پژوهش، همچنین باید استعداد جامعه برای علم پذیری و آمادگی دانشگاه برای بیرون آمدن از خلوت تمرین های علمی را در نظرگرفت.
    کلیدواژگان: سنجش علم، برنامه علم و پژوهش، جامعه دانش محور
  • علی اکبر رشاد صفحه 25
    به محاق افتادن حقیقت و سیطره مجاز، خصلت روزگار ما در عرصه های گوناگون معرفت و معیشت (معرفت شناسی، فلسفه، علم، الهیات، معنویت، اخلاق، ارزش ها، تاریخ، هویت، سیاست، حقوق، اقتصاد، تجارت و معاملات، صنعت، هنر، ادبیات، فهم و تفسیر و...) است.
    سنت، تجدد و فراتجدد، ادوار حیات و هویت تاریخی و فرهنگی اقالیم و اقوام خطه فرنگ است؛ سنت گرایی، در ظرف فرهنگی و ارزشی خاص خود معنی دار و نیز برای غربیان دچار فقر معنوی بسا سودمند باشد؛ تحلیل حال و وضع ملل و مناطق دیگر گیتی در قالب ادوار تاریخی غرب و همچنین طرح و ترویج سنت گرایی و معنویت غیر نبوی، از سوی مسلمین به ویژه در میان جوامع برخوردار از معنویت غنی و قویم علوی شیعی، از مظاهر سیطره مجاز بر حیات و هویت تاریخی دعوت گران آن است.
    کلیدواژگان: حقیقت و مجاز، تجدد و فرا تجدد، سنت گرایی
  • علی شریعتمداری صفحه 43
    در مراکز آموزشی ما، نه استاد در فرایند آموزش، نقش تربیتی ایفا می کند و نه شاگرد در فراگیری مطالب، نقش فعال دارد. در حالی که فراگیر باید قبل از کلاس مبحث مورد نظر را مطالعه کند؛ مفاهیم، نظریات، قوانین و اصول مربوط به هر مبحث را بشناسد؛ و آنها را به زبان خود در کلاس بیان کند. وظیفه معلم نیز هدایت فعالیت فراگیران و پاسخگویی به اشکالات و ابهامات آنهاست.
    با به کارگیری این روش، فراگیران به تدریج با شیوه منطقی مواجهه با مسائل آشنا می شوند و پیروی از عقل و دوری از تعصب در آنها تقویت می گردد. همچنین به لحاظ تربیتی یاد می گیرند که چگونه احساسات خود را مهار و رابطه ای معقول، سنجیده، صمیمانه و مشارکت جویانه با دیگران برقرار کنند.
    کلیدواژگان: نقش تربیتی معلم، نقش فراگیر، فراگیری فعال
  • حمید پارسا نیا صفحه 51
    سه نوع رابطه و تعامل میان علم و فرهنگ، بر مبنای سه نوع تعریف از علم می توان در نظر گرفت. بر پایه تعریف پوزیتیویستی علم، رابطه میان آن دو بیرونی است و هیچ یک نمی توانند بر دیگری احاطه داشته باشند. بر مبنای تعریف پسامدرن از علم، ساختار درونی علم، توسط فرهنگ تعریف می شود و علم، هویتی فرهنگی دارد. مطابق تعاریف عقلانی و وحیانی، علم محیط بر فرهنگ بوده و از امکان ارزیابی انتقادی فرهنگ به گونه ای همه جانبه برخوردار است.
    کلیدواژگان: علم، فرهنگ، پوزیتیویسم، پسامدرنیسم، فرهنگ واقعی و آرمانی، فرهنگ حق و باطل
  • محمدحسن زاده، سولماز بقایی، عبد الرضا نوروزی چاکلی صفحه 65
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت هم تالیفی در مقالات ایرانی منتشر شده در مجلاتISI و تاثیر آن بر میزان استناد به این مقالات با روش علم سنجی از نوع تحلیل استنادی انجام شده است. در این پژوهش، تعداد 23497 مقاله منتشر شده نویسندگان ایرانی در مجلات ISI در طول سال های 1989 تا 2005 مورد بررسی قرار گرفته است. داده ها نشان می دهد تعداد 23357 مقاله (1/95 %) دارای نویسنده اول از ایران بوده اند، تعداد 20718 مقاله (2/88%) از نویسنده همکار در تالیف مقاله استفاده کرده اند و در 18291 مقاله (8/77%) نویسنده همکار از ایران بوده است. پس از ایران، درصد کمی از مقالات به ترتیب با همکاری نویسندگانی از کشورهای انگلیس، کانادا و آمریکا تالیف شده اند. یافته های پژوهش نشان داد که بین وجود نویسنده همکار در تالیف مقالات و میزان استناد به آنها رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین بین مقالاتی که با همکاری نویسندگان داخلی تهیه شده و مقالاتی که همکار غیر ایرانی دارند از نظر میزان استناد، تفاوت معناداری دیده می شود. همین تفاوت بین مقالاتی که همکاران آنها از قاره های مختلف اند، مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: هم تالیفی، میزان استناد، مقالات ایرانی، مجلات ISI
  • طاهره جاویدی کلاته جعفر آبادی، مرضیه عالی صفحه 85
    آموزش و تحقیق به طور عام و آموزش عالی به طور خاص عامل مهمی در ایجاد بنیان های تکامل هر جامعه ای محسوب می شوند. از این رو، در عصر حاضر توجه به نگرش استراتژیک به دانشگاه ها به منظور برخورد منطقی و کارآمد با چالش های معاصر از جمله پدیده جهانی شدن و اجتناب از هر گونه آسیب زایی و یا منزوی شدن در بافت جهانی، ضروری است. از سویی دیگر، یکی از اهداف اساسی مراکز آموزش عالی، رشد و توسعه دانش بنیادی در قلمرو علوم مختلف است و هر گونه برنامه ریزی با نظر به این هدف باید صورت پذیرد. بر این اساس، سوال اصلی ما در مقاله حاضر این است که پدیده جهانی شدن چه پیامدهایی برای تحقیقات بنیادی دانشگاه ها به همراه داشته است؟ به منظور پاسخگویی به این سوال، ابتدا مفهوم و سیر تاریخی جهانی شدن و مفروضات و پیامدهای فلسفی آن تشریح شده و پس از بررسی برخی از پیامدهای جهانی شدن بر آموزش عالی به طور عام، در پایان به طور خاص اثرات چالش های اخیر بر تحقیقات بنیادی دانشگاهی، تحلیل شده است.
    گفتنی است که در این پژوهش، به منظور تجزیه و تحلیل یافته ها از روش تحقیق فلسفی تحلیلی استنتاجی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، مفروضات فلسفی، آموزش عالی و تحقیقات بنیادی
  • حیدر جانعلیزاده چوب بستی، ماکوان اکملی صفحه 103
    بررسی تاثیر عوامل اجتماعی بر میزان همکاری علمی اعضای هیئت علمی دانشگاه ها هدف اصلی این مقاله است. مبانی نظری این پژوهش برآمده از آرای نظریه پردازان جامعه شناسی علم، به ویژه نظریات «وارن هگستروم» و «راندل کالینز» است، جامعه آماری آن را 160 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه کردستان در سال 87-86 تشکیل می دهند. روش تحقیق پیمایشی است و داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شده اند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که اساتید دارای سرمایه فرهنگی و انرژی عاطفی بیشتر، از میزان همکاری علمی بیشتری برخوردارند. بین سابقه کاری اعضای هیئت علمی و همکاری علمی آنها رابطه معکوسی وجود دارد. متغیر ارتباطات و تعاملات، همبستگی ضعیفی با همکاری علمی دارد. از سایر دستاوردهای اصلی این پژوهش، فراهم ساختن زمینه های تجربی برای جلب توجه سیاست گذاران به اهمیت فضای هنجاری مناسب، برای شکل گیری انرژی عاطفی و سرمایه فرهنگی بالا در بین اساتید و برنامه ریزی برای جامعه پذیری علمی است.
    کلیدواژگان: همکاری علمی، ارتباطات و تعاملات، سرمایه فرهنگی، انرژی عاطفی، اعضای هیئت علمی
  • علی اصغر فیروزجاییان صفحه 123
    هدف این تحقیق فراتحلیل مطالعات انجام شده در حوزه ارزش ها و هنجارهای اجتماعی است. برای این منظور 39 پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. تحقیق به دو بخش اصلی تقسیم شد: بخش اول، ارزیابی تئوریک و روشی تحقیقات مطالعه شده است. در ارزیابی روشی پژوهش های مذکور این نتایج به دست آمد: کلیات (57 درصد)، مبانی نظری و تجربی (54 درصد)، روش شناسی (59 درصد)، نتایج (58درصد) و راهکارها (22درصد) از نظر داوران خوب ارزیابی گردید. درصد های باقی مانده بیشتر متوسط و کمتر ضعیف ارزیابی گردید. بخش دوم، طبقه بندی و جمع بندی تحقیقات بود که به دو روش انجام پذیرفت: در ابتدا مهم ترین متغیرهای تاثیرگذار بر پایبندی افراد به ارزش ها و هنجارهای اجتماعی (سن، تحصیلات، جنسیت، پایگاه اقتصادی اجتماعی، خانواده، ثبات آن و الگوهای رفتاری والدین، اعتقادات مذهبی و کنترل اجتماعی) مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه، راهکارهای ارائه شده برای پایبندی مردم به ارزش ها و هنجارهای اجتماعی بر این مبنا که خطاب به کدام یک از نهادهای فرهنگی اجتماعی (خانواده، رسانه ها، نهادهای آموزشی و نهاد دین)، نهادهای اقتصادی و حمایتی یا نهادهای قانون گذار و کنترل کننده باشد، دسته بندی شد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، ارزش ها، هنجارها
|
  • R. Davari Ardakani Page 9
    It is true that in a knowledge society one way of measuring the science is to look at the amount of scientific articles produced. Yet, to achieve the status of such society, one cannot rely on a policy of merely increasing the number of articles. In a knowledge society, the production of an article is the result of realization of knowledge and its permeating the fabric of the society. Such production, then, should not be conflated as the cause or be thought of as identical to knowledge itself. The knowledge society is ruled by a form or an aspect of science and what is produced, as books and articles, is the abstract manifestation of an active science which exists in society. Planning is necessary for realization of a knowledge society. One must not, nonetheless, follow other societies while wearing blindfolds. Because educational and research planning must be suitable with a nation’s cultural and historical conditions. And, research priorities should be devised carefully to meet the needs of society. In planning science and research, it is also necessary to consider the permissive capacity of a society for absorbing science and to regard the academia’s readiness for abandoning the seclusion of scientific rehearsals.
    Keywords: Knowledge Society, Educational, Research Planning, Scientometrics
  • A. Rashad Page 25
    The fall of truth in the abyss, and hegemony of the metaphor characterize our days in various fields of knowledge and subsistence (epistemology, philosophy, science, theology, spirituality, ethics, values, history, identity, politics, the law,economics, trade and transactions, industry, the art, literature, comprehension and interpretation, etc.). Tradition, modernity, and postmodernity are periods comprising the life, and historical and cultural identity of the realms and peoples of the West. Traditionalism within its vase of culture and value is meaningful and it may also prove to be useful for the Westerners who suffer spiritual poverty. Analyzing the conditions and circumstances of people residing in other parts of the world in Western historical frames, and proposing and propagating non-prophetic traditionalism and spiritualism, especially among societies that enjoy the rich and strong spirituality derived from Ali’s (peace be upon him) shiite lineage, is one of manifestations of hegemony of the metaphor over the life and historical identity of their missionaries.
    Keywords: Truth, Metaphor, Modernity, Post, modernity, Traditionalism
  • A. Shariatmadari Page 43
    In our learning centers the instructor does not perform an educational role, nor does the student play an active role in the learning of materials, whereas, the learner should study the material before attending the class. He should make himself familiar with concepts, theories, laws and principles regarding each subject and express them in the language intimate to himself. The instructor’s duty is to conduct the learners and to solve difficulties and ambiguities they encounter. Using this method, the learners will gradually be familiar with the logical manner of facing the problems, and this method strengthens their ability to follow the reason and avoid the prejudice. They also learn, in educational terms, how to contain their feelings and how to establish rational, sincere, and participatory relationships with others.
    Keywords: Training, Active Learning, Instructor's Duty, Learner's Role
  • H. Parsania Page 51
    Three types of relations, or interactions, can be envisaged to exist between science and culture, based on three definitions of science. According to a positivistic definition of science, the relation between the two is an external one and neither of these two can surround the other. Based on a postmodern definition of science, internal structure of science is defined by culture, and science has a cultural identity. According to rationalist and 'revealed' definitions, science encompasses culture and is capable of critical assessment of culture in a comprehensive manner.
    Keywords: Science, Culture, Positivism, Postmodernism, Ideal, Real Culture, Culture of Truth, False
  • M. Hasanzadeh, S. Baghaei, A. N. Chakoli Page 65
    The present article aims to investigate the state of coauthorship in the Iranian articles published in ISI journals and its influence on their impact factor, or citation rate. Using scientometrics method and citation analysis, about 23497 Iranian articles published in ISI journal within the period of 1989 – 2005 were examined. Articles’ bibliographic data were extracted from Web of science (WoS) database. chisquare, U Mann-Whitney and -Kruskal-Wallis tests were used to examine hypothesis. Results show that in about 23357 articles (95/1%) the first writers were from Iran and about 20718 articles (88/2%) were co-authored. Findings also indicated that in 18291 articles (77/8%) co-author came from Iran. After Iran, a low percentage of co-authored articles came respectively from the U.K., Canada and the U.S.A. Survey results show that there is a significant relationship between existence of co-author in articles and citation they gain, and there are significant differences between citation rates (references made) to coauthored articles by the Iranians and other nationals.
    Keywords: co, authorship, citation rate, Iranian articles, ISI journals
  • T. Javidi Jafar, Abadi, M. Ali Page 85
    Education and research in general and higher education in particular constitute important factors in creating foundations for development in every society. Thus, in the present era a growing attention must be paid to the view that considers strategic importance of universities as a necessary step to be taken in forging a logical and efficient encounter with the current challenges – including the phenomenon of globalization – and avoiding damage or isolation in the global fabric. On the other hand, one of the basic goals of higher education centers is to develop and expand of fundamental science in the realms of various sciences. Planning of any kind should be carried out considering such goal. Based on this, our main question here is that what consequences globalization has had for the Fundamental research of universities? To answer this question we start with a detailed description of concept and historical course undergone by globalization and also by explaining main assumptions of globalization and its philosophical consequences. Upon exposing some of the impacts of globalization on higher education in general, finally the influences of recent challenges exerted over fundamental academic research have been dealt with. This research for analysis of findings has used a philosophical research method known as analyticdeductive method.
    Keywords: Globalization, Philosophical Assumptions, Higher Education, Fundamental Research
  • H. Janalizadeh Choobbasti, M. Akmali Page 103
    The main aim of this article is to study the impact of social factors on the rate of scientific collaboration among faculty members of Kurdistan University in 2007-2008. The theoretical framework of the article comes from the area of sociology of science, especially theories expounded by Warren Hegstrom and Randal Collins. The statistical population of this survey consists of all 160 faculty members of Kurdistan University in the educational year of 2007-2008. This is a survey which has used the questionnaire for data gathering. The data were analyzed utilizing descriptive and inferential statistics. The findings show that faculty members with high cultural capital and emotional energy, exhibit higher rates of collaboration. There is a reverse relationshipbetween faculty members’ work experience and the rate of scientific collaboration. The variable of communications and interactions show a weak relationship with scientific collaboration. An instance of usefulness of this survey is that it provides an empirical background for drawing the attention of policymakers to the significance of suitable normative environment for the formation and enhancement of emotional energy and cultural capital among the faculty members and planning for scientific socialization.
    Keywords: Scientific Collaboration, Communications, Interactions, Cultural Capital, Emotional Energy, Faculty Members
  • A. Firouzjaeyan Page 123
    This research aims at a meta–analysis of the researches conducted about social values and norms. Thirty nine (39) instances of research were selected and analyzed. In so doing, the research is divided in two main parts: first is assessment of the researches in terms of theoretical framework and methodology. In this assessment, various sections of research consisting of introduction (%57), the empirical and theoretical foundations of research (%54), methodology(%59), results (%58), and solutions (%22) is assessed as good from the arbitrators’ points of view. Residuals percent is assessed medium and weak. The second part consists of classification and summation of researches which is done in two manners. First, the most important variables (age, education, gender, socioeconomic position, family, religion, social control) effecting individual observance of the social values and norms were studied. Following that, implicit solutions by several researches for people observance of social values and norms were categorized on the basis of socio-cultural institutions which are being addressed (family, mass media, educational and religion institutions, economic and supportive institutions, and ruler and controller institutions).
    Keywords: Meta, Analysis, Values, Norms