فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 20 (زمستان 1391)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 20 (زمستان 1391)

  • 182 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/11/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین کچویان، قاسم زائری صفحه 7
    امام خمینی (ره) رهبری انقلاب اسلامی در ایران را به عهده داشت که تاثیرات گسترده ای بر منطقه خاورمیانه اسلامی و جهان اسلام داشته است. در «گفتمان اسلام احیاشده» که او به شکل گیری آن کمک کرده و در چارچوب آن سخن می گوید، غرب، به شیوه ای منحصربه فرد، بازنمایی و درواقع، غیریت سازی شده و تفاوت های ذاتی اش با شرق و اسلام مشخص شده است. در این مقاله، با بررسی موردی آرای امام خمینی (ره) و آیت الله مطهری، نحوه بازنمایی غرب تشریح می شود. در این گفتمان، توجه به غرب و غیریت سازی آن، جای خود را به خودسازی و خودشناسی به ویژه در آرای امام خمینی (ره) می دهد. او به دنبال گفت وگو با نظریه سیاسی و معرفت شناسانه غرب نیست، بلکه مفهوم سازی و ایده مبتنی بر خودسازی خود را دنبال می کند.
    کلیدواژگان: گفتمان اسلام احیاشده، غرب، مدرنیته، نادیده انگاری مثبت، امام خمینی (ره)، مطهری، شریعتی، غیریت سازی، خودسازی
  • سیدمحمدتقی موحد ابطحی صفحه 41
    سال های اخیر در ایران مورد بحث و گفتگو های بسیار قرار گرفته است. با وجود گرایش بسیاری که نسبت به تولید علم دینی در جامعه به وجود آمده است، این ایده با مخالفت تنی چند از اساتید ایرانی از جمله عبدالکریم سروش، علی پایا، مصطفی ملکیان روبروست. مخالفین علم دینی بر این باورند که: «تولید علم دینی ضرورتی ندارد»، «تولید علم دینی امکان ندارد»، «تولید علم دینی مطلوب نیست» و در نهایت «تولید علم دینی اخلاقی نیست». در این مقاله مدعیات چهارگانه فوق بررسی و نشان داده خواهد شد که هیچ یک از آنها نمی تواند به لحاظ نظری مانعی برای ایده علم دینی باشد، هر چند باید نظرات مخالفین علم دینی را در نظر داشت تا اقدامات آموزشی، پژوهشی، برنامه ریزی و سیاست گذاری در زمینه علم دینی به لحاظ عملی فارغ از عیوبی باشد که مخالفین به آن اشاره کرده اند.
    کلیدواژگان: علم دینی، ضرورت علمی دینی، امکان علم دینی، مطلوبیت علم دینی، اخلاقی بودن علم دینی، عبدالکریم سروش، مصطفی ملکیان، علی پایا
  • رحیم بدری گرگری، ابوالفضل فرید صفحه 67
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی ارزیابی اولیه چالشی موقعیت ها در ارتباط بین جهت گیری مذهبی درونی و رفتار های سلامت روانی، معنوی و جسمانی انجام گرفت. 300 دانش آموز دختر دبیرستان های شهر تبریز با استفاده از نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس های پرسشنامه جهت گیری مذهبی، پرسشنامه ویژگی ها و رفتار های سلامت جسمی، ذهنی و معنوی و مقیاس ارزیابی وقایع زندگی استفاده گردید. مدل نظری با استفاده از روش معادلات ساختاری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که مدل از برازش مناسب بر خوردار است. اثر مستقیم جهت گیری مذهبی درونی بر سلامت روانی، جسمی و معنوی معنی دار نبود اما اثر غیرمستقیم جهت گیری مذهبی درونی از طریق ارزیابی اولیه چالش برانگیز موقعیت ها بر سلامت روانی، معنوی و جسمی معنی دار بود.
    کلیدواژگان: ارزیابی چالش، مذهب درونی، رفتارهای سلامت جسمی، روانی و معنوی، مدل معادلات ساختاری
  • ناصر بهروزی، منیجه شهنی ییلاق، سیدمهدی پورسید صفحه 83
    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه کمال گرایی، استرس ادراک شده و حمایت اجتماعی با فرسودگی تحصیلی در دانشجویان مقطع علوم پایه رشته پزشکی بوده است. به همین منظور از بین دانشجویان پسر و دختر مقطع علوم پایه رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اهواز 200 نفر (120 دختر و 80 پسر) به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983)، پرسشنامه کمال گرایی مثبت و منفی استابر و همکاران (2007)، پرسشنامه حمایت اجتماعی فیلیپس (1984) و پرسشنامه فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (2007) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با روش های سلسله مراتبی و گام به گام استفاده شد. یافته ها نشان داده اند که استرس ادراک شده و کمال گرایی ناسازگارانه با فرسودگی تحصیلی رابطه مثبت و معنی دار و متغیر های حمایت اجتماعی و کمال گرایی سازگارانه با فرسودگی تحصیلی رابطه منفی و معنی دار دارند. همچنین، نتیجه رگرسیون چندگانه با روش سلسله مراتبی و گام به گام نشان داده است استرس ادراک شده، بهترین پیش بینی کننده فرسودگی تحصیلی دانشجویان به شمار می رود. نتایج با پژوهش های قبلی همخوانی داشته و متغیر ها می توانند پیش بین های خوبی برای فرسودگی باشند.
    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، استرس ادراک شده، کمال گرایی، سازگارانه و ناسازگارانه، حمایت اجتماعی
  • سوسن قهرمانی قاجار، حسین محمدی دوستدار، ابوالفضل رنجبر نوعی صفحه 103
    تدوین نقشه جامع علمی کشور بر اساس اهداف کلان جامعه از دغدغه های عمده محافل علمی و فرهنگی کشور در سال های اخیر بوده است. با وجود برداشت های مختلف نسبت به مفهوم نقشه جامع و جایگاه و نقش بخش های مختلف آن، می توان انتظار داشت در طرحی با این عنوان، مقوله «آموزش» از جایگاه ویژه ای برخوردار باشد. توجه به این نکته که بسیاری از کشور ها پیش از این به تدوین سیاست های کلان علم و فناوری خود پرداخته اند، مطالعه ای تطبیقی در این زمینه می تواند افق های جدیدی را برای تعیین جایگاه و نقش مقولات مختلف، از جمله آموزش، در تدوین سیاست های مشابه در کشورمان برای دست اندر کاران بگشاید. از این رو مقاله حاضر به بررسی جایگاه و نقش مقوله آموزش در طرح های ملی علم و فناوری 9 کشور اسپانیا، فنلاند، جمهوری چک، ایرلند، هند، ژاپن، تایوان، اوگاندا و آفریقای جنوبی می پردازد. با اینکه طبعا سیاست های این کشور ها را نمی توان نمونه کامل و قابل الگو برداری صرف دانست، اما یافته های این بررسی با به تصویر کشیدن نقاط قوت و ضعف اسناد مورد مطالعه، برخی مسائل قابل تامل را برای سیاست گذاران علم و فناوری کشور در زمینه جایگاه امر آموزش در نقشه جامع علمی کشور مطرح می کند. اهم این مسائل عبارت اند از نگاه کمی و محصول محور نسبت به آموزش؛ کلی بودن بیش از حد نکات مربوط به آموزش در این سند؛ در حاشیه قرار گرفتن آموزش نسبت به اقتصاد، پژوهش و خصوصا فناوری؛ و نبود دیدگاه نظری منسجم و مشخص در پس مطالبی که در زمینه آموزش در نقشه گنجانده شده است. بر این اساس، توجه سیاست گذاران امر به این نکته جلب می شود که در بازنگری های احتمالی نقشه جامع علمی کشور و نیز در تدوین اسناد و برنامه های پایین دستی و اجرایی، نگاهی دوباره به جایگاه آموزش در برنامه های علم و فناوری کشور ضروری خواهد بود.
    کلیدواژگان: نقشه جامع علمی، نقش آموزش در علم و فناوری، سیاست گذاری علمی، مطالعه تطبیقی
  • یعقوب احمدی، وحید قاسمی صفحه 129
    هوش فرهنگی به عنوان قابلیت یادگیری الگو های جدید در تعاملات فرهنگی و ارائه پاسخ های رفتاری صحیح به این الگو ها تعریف شده است. با توجه به متنوع و چندفرهنگی بودن جامعه ایرانی، هدف اصلی مقاله حاضر سنجش وضعیت هوش فرهنگی و عوامل موثر بر آن است.
    روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است. همچنین از نظر کنترل شرایط پژوهش یک بررسی پیمایشی، از نظر وسعت پهنانگر و از نظر زمانی، مقطعی است (نیمه نخست سال 1390). جامعه آماری پژوهش شهروندان 15 سال به بالای مناطق چندگانه شهر سنندج بوده، حجم نمونه مقتضی با توجه به حداکثر پراکندگی و خطای 5 درصد بر اساس فرمول کوکران، 340 نفر تعیین شده است و شیوه نمونه گیری نیز به روش خوشه ایچندمرحله ای انجام پذیرفته است.
    نتایج توصیفی تحقیق، از مطلوبیت وضعیت متغیر های تحقیق به ویژه متغیر وابسته یعنی هوش فرهنگی و ابعاد آن حکایت دارند. همچنین نتایج تحلیلی تحقیق، حاکی از اثر معنادار متغیر های مستقل یعنی همدلی فرهنگی، ابتکار اجتماعی و قوم گرایی بر شاخص هوش فرهنگی است. از این منظر، اثر ابتکار اجتماعی و همدلی فرهنگی مستقیم و اثر قوم گرایی مطابق انتظارات نظری منفی و معکوس بوده است. در نهایت انتظار آن است که %24 از واریانس هوش فرهنگی با استفاده از واریانس های ترکیب خطی همدلی فرهنگی، ابتکار اجتماعی، قوم گرایی اجتماعی و قوم گرایی اقتصادی تبیین شود.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، ابتکار اجتماعی، همدلی فرهنگی، قوم گرایی، تنوع فرهنگی
  • فردین علیخواه، متین پورجعفری صفحه 155
    در سال های اخیر خرده فرهنگ «ماشین رانی نمایشی» در شهر های بزرگ کشورمان نظر هر کنجکاو موضوعات اجتماعی و فرهنگی را به خود جلب می کند. این گونه پدیده ها در تعامل با روند های کلی اجتماعی شکل گرفته و روشن است که بررسی آنها می تواند به شناخت بیشتری از این جریانات و روند ها منجر شود. در این مقاله تلاش بر آن است تا نشان داده شود که چه زمینه هایی موجب شکل گیری خرده فرهنگ ماشین رانی نمایشی در بین جوانان شده است؟ در واقع شناخت معانی آشکار و لایه های پنهان نهفته در این خرده فرهنگ، نقطه عزیمت این مقاله خواهد بود. از این رو ضمن مروری بر فضای مفهومی موضوع و نظریه های مرتبط با آن، دیدگاه های هبدایج از مکتب بیرمنگام برای استخراج ایده هایی مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه به روش کیفی انجام شده و داده های آن حاصل مصاحبه با 18 نفر از جوانان شهر رشت بوده است. این افراد به شیوه نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده اند. نتایج مطالعه حاکی از آن است که خرده فرهنگ ماشین رانی نمایشی در بین جوانان درحال شکل گیری است و مهم تر اینکه در پس خرده فرهنگ ماشین بازی، فرایند هویت یابی، ابراز وجود در برابر دیگران و جلب توجه جنس مخالف، به چشم می خورد و همچنین اثر مسائلی نظیر کمبود زیرساخت های فرهنگی و فضا های تفریحی بر گرایش به سمت اتومبیل نیز مشهود است.
    کلیدواژگان: خرده فرهنگ، ماشین بازی، جوان، هویت، مقاومت
|
  • Hossein Kachuian, Qasem Zaeri Page 7
    Imam Khomeini led the Islamic Revolution of Iran, which left widespread impacts on the Islamic Middle East and the World of Islam. In the discourse of revived Islam, whose formation he helped and within whose framework he spoke, West is represented and in fact otherized in a unique method and its essential differences with the East and Islam are specified. Attempts have been made in the present paper to describe the way of representation of the West by studying the viewpoints of Imam Khomeini and Ayatollah Motahari. In this discourse, attention to the West and its otherization is replaced with self-improvement and self-knowledge, particularly in the viewpoints of Imam Khomeini. He is not seeking a dialogue with the political and epistemological theory of the West, rather he is after conceptualization of the idea of self-improvement.
    Keywords: Theory of Revived Islam, West, Modernity, Positive Negligence, Imam Khomeini, Motahari, Shariati, Otherization, Self, Improvement
  • Seyed Mohammad Taqi Movahed Abtahi Page 41
    Today, the idea of production of religious science is a well-known idea in the world of Islam. Extensive discussions have been carried out about this issue since the victory of the Islamic Revolution in Iran and particularly in recent years. Despite strong tendency towards production of religious science, there are hard-line oppositions to this issue, specially by some Iranian professors including Abdul Karim Soroush, Ali Paya, and Mostafa Malekian. The opponents of religious science forward the following four statements: production of religious science is not necessary; production of religious science is not possible; production of religious is not desirable; and production of religious science is not ethical. The present article is an attempt to study the above mentioned four contentions. It is argued that none of the above contentions could be a theoretical obstacle in the way of religious science idea. However, the viewpoints of the opponents should be taken into consideration so that educational, research, planning and policymaking activities in the field of religious science remain free from the shortcomings mentioned by the opponents.
    Keywords: Religious Science, Necessity of Religious Science, Possibility of Religious Science, Desirability of Religious Science, Ethicalness of Religious Science, Abdul Karim Soroush, Mostaf Malekian, Ali Paya
  • Rahim Badri Gargari, Abutlfazl Farid Page 67
    Backgrounds and
    Objectives
    Intrinsic religiosity has an important effect on mental health. There have been different ways to explain this effect. This research was conducted to determine the mediating role of challenge appraisal in the relation between intrinsic religiosity and healthy physical, mental and spiritual behaviors.
    Materials And Methods
    In the present study 300 girl students were selected by random cluster sampling. The data was collected through The ‘Age-Universal’ I-E Scale, the Body-Mind-Spirit Wellness Behavior and Characteristic Inventory and the Appraisal of Life Events Scale. The theoretical model was tested within a structural equation-modeling framework to identify both direct and indirect effects.
    Results
    The results indicate overall model fitness. Although direct effects of intrinsic religiosity on the body-mind-spirit wellness behaviors were not significant, indirect effect of intrinsic religiosity on the body-mind-spirit wellness behaviors was fully mediated by challenge appraisals.
    Conclusion
    the present study sustains a theory that suggests that intrinsic religiosity engenders a challenge approach to stress that aids well-being.
    Keywords: Challenge Appraisals, Intrinsic Religiosity, The Body, Mind, Spirit Wellness Behaviors, Structural Equation, Modeling
  • Nasser Behroozi, Manijeh Shahni Yelaq, Seyed Mahdi Pourseyed Page 83
    The objective of the present paper is to determine the relationship between perfectionism, perceived stress and social support with academic burnout among the MBBS students. Hence, 200 students (120 girl and 80boys) were selected from amongst the MBBS students of the Ahvaz University of Medical Sciences through stratified random sampling. The data were collected through Cohen, et. al, Perceived Stress Inventory (1983); Stabor Positive and Negative Perfectionism Inventory (2007); Philips Social Support Inventory (PSSI) (1984) and Brosu, et.al. Academic Burnout Inventory (2007). The data were analyze by employment of Pearson correlation coefficient and hierarchical step-by-step multiple regression. The findings of the research indicate that perceived stress and incompatible perfectionism have significant positive relation with academic burnout, while compatible perfectionism and social support have significant negative relation with academic burnout. Also, the results of step-by-step multiple regression through hierarchical method indicate that perceived stress is the best predictor of student academic burnout. The results are compatible with previous studies and the variables can be good predictors of academic burnout.
    Keywords: Academic Burnout, Perceived Stress, Compatible, Incompatible Perfectionism, Social Support
  • Susan Qahramani Qajar, Hossein Mohammadi Doustdar, Abulfazl Ranjbar Noui Page 103
    The preparation of the Country’s Master Plan of Science is among the major objectives of scientific and cultural centers of the country. Despite different approaches to the concept of master plan and the status and role of its different sections, the issue of education enjoys a special status in this plan. Given that many countries have already formulated their macro-policies of science and technology, a comparative study in this regard can open new vistas for the formulation of similar policies in our country. Hence, the present paper is an attempt to study the role and status of education in national plans of science and technology of nine countries, i.e. Spain, Finland, Czech Republic, Ireland, India, Japan, Taiwan, Uganda and South Africa. Although the policies of these countries are not suitable for duplication, the findings of the present study regarding their weak and strong points can offer noteworthy points for policymakers of science and technology of our country with regard to formulation of the master plan of science and technology. The most important findings of the present study are: product-based approach to education; generality of the points regarding education in this document; marginalization of education compared to economy, research and technology in particular; and necessity of integrated specific theoretical approach behind the issues related to education in the master plan. On this basis, the attention of the policymakers is drawn to the point that in their probable review of the master plan of science of the country as well as in preparation of downstream and executive documents and plans, it will be necessary to cast a new look at the status of education in plans of science and technology of the country.
    Keywords: Master Plan of Science, Role of Education in Science, Technology, Scientific Policymaking, Comparative Study
  • Yaqub Ahmadi, Vahid Qasemi Page 129
    Cultural intelligence is defined as capability to learn new patterns in cultural interactions and offering correct behavioral answers to the said patterns. Given the cultural diversity and mutli-culturality of the Iranian society, the main objective of the present paper is to measure the condition of cultural intelligence and the factors that influence it. The research method used in the present paper is descriptive and correlational.. The statistical population of the study included the plus-15 citizens of regions of the city of Sanandaj. The size of sample was 340 calculated on the basis of Kukran formula with maximum dispersion and 5 percent error. The sampling method was multiple cluster sampling. The descriptive results of the research indicate that condition of variables of research, particularly its dependent variable, that is, cultural intelligence and its dimensions is desirable. The analytical results of the research indicate that the independent variables, that is, cultural empathy, social initiative and ethnicism have a significantimpact on cultural intelligence. The impact of social initiative and cultural empathy are direct while that of ethnicism in accordance to theoretical expectations is negative and reverse. Finally, it is expected that 24% of the variance of cultural intelligence can be explained by combined linear variance of cultural empathy, social initiative, social ethnicism and economic ethnicism.
    Keywords: Cultural Intelligence, Social Initiative, Cultural Empathy, Ethnicism, Cultural Diversity
  • Fardin Alikhah, Matin Pourjafari Page 155
    Over the past few years, the subculture of exhibitionist car driving has attracted the attention of any social and cultural researchers in our country. These phenomena have been formed in interaction with general social trends. Therefore, the study of these phenomena would facilitate a better understanding of these trends and currents. The present paper is an attempt to study the grounds that cause formation of subculture of exhibitionist car driving among the youth. In fact, understanding of the latent and open layers of this subculture is the first attempt of this study. Hence, while reviewing the conceptual framework of the subject and related theories, the viewpoints of Hebdige of Birmingham School have been used for the extraction of some ideas. The research method employed was qualitative and the data were collected through interview with 18 youth of the city of Rasht. They were selected through snowball sampling method. The findings of the study indicate that the subculture of exhibitionist car driving is being formed among the youth of the city. More importantly, this subculture is a process of identification, exhibition vis-à-vis others, attraction of the attention of opposite sex and also a compensation for shortcomings in the field of cultural infrastructures and entertainment environments.
    Keywords: Subculture, Exhibitionist Car Driving, Young, Identity, Resistance