فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 23 (پاییز 1392)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 23 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید پارسانیا صفحه 7
    روش شناسی بنیادین، به شیوه کاربرد نظریات نسبت به موضوعات مورد مطالعه آنها نمی پردازد، بلکه شیوه شکل گیری نظریات علمی را دنبال می کند. هر نظریه برای شکل گیری و تکوین تاریخی خود از برخی مبانی معرفتی و نیز زمینه های غیرمعرفتی بهره می برد. مبانی معرفتی با آنکه در تکوین تاریخی نظریات دخیل اند، ارتباطات منطقی نفس الامری نیز با نظریه دارند و اما مبادی وجودی غیرمعرفتی با آنکه با شیوه های منطقی شناخته می شوند، ربطی منطقی با نظریات علمی ندارند. عوامل وجودی معرفتی و غیرمعرفتی، عواملی هستند که در حوزه فرهنگ حضور به هم رسانده اند و به همین دلیل شناخت ارتباط این عوامل با نظریات علمی به منزله شناخت رابطه نظریه با فرهنگ است. این مقاله با بررسی نسبت نظریه و فرهنگ، پیامدهای انتقال نظریات از دامن یک فرهنگ به فرهنگ دیگر را نیز دنبال می کند. مقاله مشتمل بر یک مقدمه و سه بخش است، در بخش اول، ابعاد منطقی و معرفتی نظریات علمی، انواع مبانی ای که هر نظریه بر آن استوار است، مسیری که مبانی برای نظریه هموار می کند، روشی که نظریه در آن به کار برده می شود و حوزه هایی که نظریه در آن فعال می گردند، به بحث گذارده می شود. در بخش دوم، چگونگی ورود نظریه به حوزه فرهنگ دنبال می شود. زمینه های وجودی معرفتی و زمینه های وجودی غیرمعرفتی نظریه و همچنین تعاملی که نظریه با محیط فرهنگی خود دارد در این بخش شناسایی می شود. در بخش سوم، به موقعیت نظریات علمی در تعاملات بنیادین فرهنگی پرداخته می شود. نظریات درون زا و برون زا و چگونگی انتقال یک نظریه از یک فرهنگ به فرهنگ دیگر از مسائل این بخش است.
    کلیدواژگان: نظریه، فرهنگ، روش شناسی بنیادین، جهان های سه گانه، مبانی معرفتی، مبانی وجودی، نظریات درون زا و برون زا، علم بومی
  • عبدالحسین خسروپناه صفحه 29
    بحث عقل و دین یکی از مهم ترین مباحث بشری است که قرن ها، ذهن آدمیان را به خود مشغول کرده است. عقل در این مقال به معنای عقلانیت ابزاری و برنامه ریز، عقل استدلال گر و معقولات و دستاوردهای عقلی است. دین به معنای مجموعه آموزه هایی است که ترابط دنیا و آخرت یا ملک و ملکوت انسان ها را جهت رسیدن به هدایت و سعادت تامین می کند. دیدگاه های مختلف در ترابط عقل و دین بر فرهنگ اسلامی تاثیرگذار است. فرهنگ به معنای مجموعه باور ها و اخلاقیات و مناسک است. نگارنده به عقلانیت برنامه ریز و عقل گرایی اعتدالی باور دارد که در تحقق فرهنگ اسلامی نقش به سزایی دارند. هر یک از دیدگاه های عقل گرایی حداکثری، عقل گرایی انتقادی، ایمان گرایی، دیدگاه تعارض عقل و دین و غیر اینها، نوعی از فرهنگ را تولید می کنند.
    کلیدواژگان: عقل، دین، فرهنگ، عقل گرایی، معقولات
  • هادی اسماعیلی، حسام الدین آشنا صفحه 53
    در تعامل دین با فرهنگ اشکالی گونه گون از تدین بروز می کند. عوامل متعددی در شکل گیری دینداری فرهنگی دخالت دارند که از جمله می توان به شرایط جغرافیایی و تاریخی، فضا، عادت واره و رسانه ها اشاره کرد. این مقاله برای گونه شناسی دینداری فرهنگی چهارگونه اصلی: تدین قشر فرودست فرهنگی، تدین قشر متوسط فرهنگی، تدین روشنفکران و تدین عالمان دینی را مفهوم پردازی کرده است. مهم ترین عاملی که دو دسته روشنفکران و عالمان دینی را از دو قسم دیگر جدا می نماید بهره مندی از تعقل در دینداری است و در عین حال نحوه رویارویی با عقل به شکاف میان روشنفکران و عالمان دینی می انجامد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، عادت واره، دین، تنوع دینداری، دینداری فرهنگی
  • کامیار صداقت ثمرحسینی، مهدی گلشنی، آیت الله شیخ محمدعلی تسخیری صفحه 77
    یکی از نیازهای مطالعات راهبردی کشور، شناخت جریان ها و وقایعی است که در کشورهای منطقه و جهان اسلام حضور دارند و ایران، بنا بر ضرورت های همجواری و نیز آرمان همکاری با جهان اسلام، خواه ناخواه با آنها مواجه می شود. از سوی دیگر یکی از موضوعات مشترک میان کشورهای اسلامی، مواجهه با تبعات فرهنگی جهانی سازی است. با در نظر گرفتن رابطه میان سه سطح توصیف، تحلیل و راهبرد در پژوهش و ضرورت بررسی موضوعات بر پایه روش ها، مقاله حاضر به بررسی پرسش های زیر می پردازد: متفکران عرب چه تعاریفی از جهانی سازی ارائه داده اند؟ مهم ترین مسائل فرهنگی مورد توجه شان چه بوده است؟ و چه راهبرد هایی مد نظرشان است؟ متفکران عرب، مسائل جهانی سازی را معمولا در قالب مسئله تقابل اسلام و غرب، اعراب و غربی ها، شرق و غرب (یا به تعبیر متاخر شمال و جنوب) مطرح می کنند و در حالی که محرک جهانی سازی در غرب، انگیزه و ابزار اقتصادی و مادی است، در جهان عرب، مسئله ای فرهنگی است. همچنین اندیشمندان عرب غالبا جهانی سازی را با پنج مقوله 1. عوامل شکل گیری و بازیگران؛ 2. اهداف و آرمان ها؛ 3. نتایج و پیامد ها؛ 4. فلسفه شکل گیری و 5. طبیعت شناسی متاثر از فناوری های نوین می شناسند که در غالب آنها جهان عرب به صورتی منفعل تصویر می شود و با بیان نمونه های از راه حل های آنان مشخص می شود که متفکران عرب بی اطلاع از راه حل مسائل شان نیستند، اما در غالب موارد ناتوان از تولید ادبیاتی بوده اند که واقع بین باشد و بتواند «شناخت نادرست و کاذب» در جهان اسلام و جهان عرب را مورد نقد قرار دهد. امری که تحقق طرح هایی چون ایجاد همکاری و همدلی میان اعراب، رشد اقتصادی و یا تحقق توسعه پایدار و فراگیر، منوط به آن است.
    کلیدواژگان: جهانی سازی، جهان عرب، فرهنگ عربی، متفکران عرب، تراکم زمانی، جهانی
  • فاطمه تقی یاره صفحه 99
    تحقیق حاضر از سه مرحله تشکیل شد. در مرحله اکتشافی اول، 190 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران، هر یک در یکی از دو موقعیت پژوهشی و در پاسخ به متن تجدیدنظر شده مرگ، زندگی و اطمینان همکاری داشتند. نتیجه این مرحله، دستیابی به 73 درصد مخاطره گریزی در موقعیت مثبت و 68 درصد مخاطره پذیری در موقعیت منفی بود. این یافته نشان داد که این نسخه سناریو توانسته است با آزمودنی های ایرانی ارتباط برقرار کند. در مرحله دوم، 361 نفر از دانشجویان پردیس فنی دانشگاه تهران، در چارچوب طرح علی مقایسه ای، هر یک در یکی از هشت گروه، نسخه ای از متون هشت گانه تجدیدنظر شده مرگ، زندگی و اطمینان را پاسخ دادند. نتایج نشان داد که اثر چارچوب، ارتباط مستقیمی با «اهمیت سرنوشت قربانی برای آزمودنی» دارد. به عبارت دیگر هنگامی که در آزمودنی ها «درگیری هیجانی» نسبت به «سرنوشت مخاطبین در معرض خطر» ایجاد می شود اثر چارچوب بارز می گردد. همچنین، مطابق با یافته های مرحله دوم، فرهنگ دانشجویی مولفه های ارزشی نسبتا متفاوتی را به آنان عرضه می دارد. مطابق با این یافته، می توان دانشجویان را گروه اقلیت محسوب دانست و عوامل مرتبط با فرهنگ پذیری را در آنان مطالعه نمود. مرحله سوم پژوهش به همین منظور به انجام رسید. در این مرحله، 155 نفر از دانشجویان پردیس فنی دانشگاه تهران، در چارچوب طرح همبستگی، با پاسخ دهی به مقیاس محقق ساخته مشارکت کردند. یافته ها به طور کلی حاکی از وجود ارتباط معنادار میان منابع فرهنگ پذیری (خانواده و دین)، عوامل تنش زا و انطباق روان شناختی در این جامعه می باشد. بنابراین، برای افزایش انطباق روان شناختی دانشجویان می توان از مولفه های مربوط به منابع خانوادگی و دینی کمک گرفت. از آنجا که انطباق روان شناختی و انطباق جامعه شناختی از سازه های مجاور و همپوش می باشند، از یافته های این پژوهش می توان جهت ارتقای سطح فرهنگ پذیری و افزایش انطباق جامعه شناختی دانشجویان بهره جست.
    کلیدواژگان: اثر چارچوب، انطباق روان شناختی، درگیری هیجانی، فرهنگ پذیری، منابع دینی، منابع خانوادگی
  • محمدباقر خرمشاد صفحه 127
    نوشتار حاضر در پاسخ به این پرسش که انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی چه تاثیری بر شکل گیری بیداری اسلامی کنونی و بسترسازی برای تمدن جدید اسلامی دارد، تدوین شده و در یک مطالعه اسنادی، با روش توصیفی و تحلیلی به نتایج ذیل دست یازیده است: نقطه آغازین هر تحول سازنده بیداری است و انقلاب اسلامی تداوم بیداری اسلامی و موج دوم آن است. از آنجا که انقلاب اسلامی حدوث و بقای تمدنی دارد، چشم انداز نظام سیاسی برآمده از آن در دهه چهارم حیات خود، تمدن سازی است. جمهوری اسلامی به دلیل گام برداشتن در امر تمدن سازی و به دست آوردن موفقیت هایی در ابعاد فردی، داخلی، منطقه ای و جهانی، موجبات تداوم بیداری اسلامی در موج سوم را فراهم ساخته است. بنابراین یک رابطه سه گانه بین تمدن سازی انقلاب اسلامی و نظام برآمده از آن و بیداری اسلامی به برکت بازتابندگی آن و نیز بقای خود انقلاب اسلامی وجود دارد. بیداری اسلامی امروزین که خود ملهم از بیداری انقلاب اسلامی ایران است، در شرایط زمانی و جهانی کنونی می تواند با تکیه بر ظرفیت های تمدن ساز دهه چهارم حیات جمهوری اسلامی، تقاضا و میل فزاینده موجود در جهان اسلام به سوی تمدن نوین اسلامی را تقویت، تامین و تحکیم نماید.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی، تمدن سازی، تمدن نوین اسلامی
  • فهیمه سیدسعادتی صفحه 155
    حریم خصوصی در نظام حقوقی و اخلاقی اسلام از جایگاه ویژه ای برخوردار است. این بدان جهت است که حیثیت و اعتبار انسان در حوزه فردی و هم چنین در بین کسانی که با او در حوزه عمومی زیست می کنند، نزد خداوند اهمیت بالایی دارد. خداوند متعال برای آنکه جامعه را در مسیری قرار دهد که روابط انسانی خالی از هرگونه تضاد و درگیری بوده و در جهت وفاق اجتماعی گام بردارند، رعایت حریم خصوصی افراد را در قالب دستورات اخلاقی و احکام دینی بر پیامبران خود وحی نموده تا آن را به گوش مردمان برسانند. این پژوهش به روش کتابخانه ای توصیفی سعی کرده است به سوالات مطرح شده در ارتباط با ارزش و اهمیت حریم خصوصی و تطبیق آن در فضای حقیقی و مجازی پاسخ دهد و در این راستا تلاش نموده است نظر اسلام را در پاسداشت حریم خصوصی بر مبنای سه اصل کرامت انسان، حرمت مومن و عمومیت اذن بیان نماید. همچنین با برجسته کردن هنجارهای اخلاقی حریم خصوصی در حوزه کاربران و مدیران فضای مجازی، مفاهیم اخلاقی را بازخوانی کرده است.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، هنجار، حریم خصوصی، فضای مجازی
|
  • Hamid Parsania Page 7
    Grounded methodology does not study the way of application of theories to the problems under study, but follows the way of development of scientific theories. Every theory in the process of its formation and historical evolution enjoys some epistemic principles as well as non-epistemic grounds. Although epistemic principles are involved in the evolution of the theories, they have an essential logical relationship with the theory as well. However, the existential non-epistemic foundations, although are known through a logical method, do not have a logical relationship with scientific theories. The existential epistemic and non-epistemic factors are the ones meeting each other in the field of culture and this is why the understanding of their relations with scientific theories is tantamount to the understanding of the relationship between theory and culture. The present paper through studying the relationship between theory and culture will try to study the consequences of transfer of theories from one culture to another.This paper has an introduction and three sections: In the first section, attempts have been made to study the logical and epistemic aspects of scientific theories, different kinds of foundations of a theory, the path that the foundations pave for the theory, the method in which the theory is used and the fields in which the theory is active. In the second section, the way of entry of a theory into the field of culture is studied. Attempts have been made to identify the epistemic existential and non-epistemic existential grounds of a theory as well as interaction of a theory with its cultural environment.between civilization-building of the Islamic Revolution, the system based on it and the Islamic awakening which is inspired by its ramification and the survival of the Islamic Revolution itself. Under the present global circumstances at this historical juncture, today’s Islamic awakening, which is inspired by the awakening of the Islamic Revolution of Iran, by relying on the civilization-building capacities of the fourth decade of the Islamic Revolution, can strengthen and fulfill the increasing demand of the Muslim world for a modern Islamic civilization.
    Keywords: Islamic Awakening, Islamic Revolution, Islamic Republic, Civilization, Building, Modern Islamic Civilization
  • Abdulhossein Khosropanah Page 29
    The issues of reason and religion are among the most important human problems, preoccupying man’s thought for centuries. Reason here refers to the instrumental and planning reason, demonstrative reason and rational achievements. Religion refers to a set of doctrines that provides interaction between the world and the hereafter or between the terrestrial and celestial worlds in order to ensure guidance and felicity. Different viewpoints about the relationship between reason and religion have left their impacts on the Islamic culture. Culture refers to a set of beliefs, moralities and rituals. This paper advocates planning and moderate rationalism that plays an important role in realization of Islamic culture. Each approach, i.e. maximal rationalism, critical rationalism, fideism as well as the approach advocating contradiction between reason and religion produce their own kind of culture.
    Keywords: Religion, Reason, Culture, Rationalism
  • Hadi Ismaili, Hesamuddin Ashema Page 53
    Different kinds of religiosity emerge in the interaction between religion and culture. Various factors are involved in the formation of cultural religiosity, including geographical and historical conditions, environment, habitus and media. The present paper is an attempt to conceptualize the typology of four main forms of cultural religiosity: the religiosity of culturally lower stratum, religiosity of culturally middle stratum, religiosity of intellectuals and religiosity of religious scholars. The main factor distinguishing the intellectuals and religious scholars from the other two strata is their possession of reasoning in religiosity, while the way of dealing with reason leads to the gap between intellectuals and religious scholars.
    Keywords: Culture, Habitus, Religion, Diversity Of Religiosity, Cultural Religiosity
  • Madhi Golshani, Ayatollah Sheikh Mohammad Ali Taskhiri, Kamyar Sedaqat Samar, Hosseini Page 77
    One of the needs of strategic studies at the country level is identification of currents and events that unfold in the regional countries or in the Muslim world and due to requirements stemming from adjacency as well as the ideal of cooperation with the Muslim world, Iran inevitably encounters them. On the other hand, one of the common problems of the Muslim world is encountering the cultural consequences of globalization. Taking into account the relationship between three levels of description, analysis and strategy in research and the necessity of studying issues on the basis of methods, the present study is an attempt to provide answers to the following questions: what are the definitions of the Arab thinkers of globalization? What are the main cultural problems of the Arab thinkers? What are their strategies? Arab thinkers normally look at globalization issues within the framework of confrontation between Islam and In the third section, the situation of scientific theories in fundamental cultural interactions is discussed. The indigenous and exogenous theories and the way of transfer of a theory from one culture to another is also discussed in this section.
    Keywords: Theory, Culture, Fundamental Methodology, Trio, worlds, Epistemic Principles, Existential Principles, Indigenous, Exogenous Theories, Indigenous Science
  • Fatemeh Taghiyareh Page 99
    The present study consists of three stages. In the first stage, which was the exploratory stage of the study, 190 students of Health, Medicine, and Rehabilitation Faculties of Tehran University of Medical Sciences (TUMS) participated on modified death, life, and certainty scenario. Results of this stage indicated a 73% risk-averse in positive conditions and a 68% risk-seeker in negative conditions. The finding indicated that this version of the scenario could be associated with Iranian subjects. In the second stage, 361 students of the Engineering Faculty of Tehran University each one in one of the eight groups, in causal-comparative research, filled out one of the eight modified versions of the death, life and certainty questionnaire. The results of this stage indicated that the framing effect has a direct relationship with “the importance of the sacrifice fate for the test subject”. In other words, the framing effect reveals itself when “emotional involvement” occurs among test subjects for the “fate of the endangered prospects”. In addition, based on the results of the second stage, the student culture provides them with fairly different value components. Based on these results, the students can be considered as a minority group, in which the factors involving acculturation can be studied. Therefore, the third stage of the study was conducted for this purpose. In this stage, 155 students of the Engineering Faculty of Tehran University, in correlation research, participated in the study by filling out the researcher-made questionnaire. The results of this stage indicate a significant relationship between the origins of acculturation (i.e. family and religion), stressors, and psychological adaptation in the society. The factors related to family and religion components can be used to increase the psychological adaptation of the students. Since psychological and societal adaptations are overlapping and adjacent constructs, the results of this study can be used to promote the level of acculturation and social adaptation of the students.
    Keywords: Acculturation, Psychological Adaptation, Emotional Involvement, Family Resource, Framing Effects, Religion Resource
  • Mohammad Baqir Khorramshad Page 127
    The present paper is an attempt to study the following question: What are the impacts of the Islamic Revolution and the Islamic Republic of Iran on the formation of the current Islamic awakening and preparation of grounds for the modern Islamic civilization? Through a documental study and descriptiveanalytical approach the following results have been found: the starting point of any constructive development is awakening and the Islamic Revolution is the continuation of Islamic awaking and is its second wave. Since the Islamic Revolution has a civilizational generation and survival, the prospect of the political system stemming from this revolution in its fourth decade will be civilization-building. Due to moving towards building a civilization and its achievements in the individual, domestic, regional and global arenas, Islamic Republic of Iran has prepared the grounds for the continuation of the third wave of the Islamic awakening. Therefore, a triangular relationship exists the West, Arabs and Westerners and East and West (or North and South). While the engine of globalization in the West is economic and materialistic tools and motivations, in the Arab world, it is a cultural issue. Also, Arab thinkers identify globalization with the following five categories: 1 – the formation factors and actors; 2 – objectives and ideals; 3 – results and consequences; 4 – philosophy of formation; and 5 – the nature of changes originated from modern technology. In most of these areas a passive picture of the Arab world is depicted, while by having a glimpse of some of their solutions it becomes clear that the Arab thinkers are not uninformed of the solutions to their problems. However, in most cases, they have been unable to produce a realistic literature capable of critically studying the “correct and incorrect cognition” in the world of Islam and the Arab world. It is something which is required for the realization of such plans as cooperation and empathy among Arabs, economic growth and realization of sustainable comprehensive development.
    Keywords: Globalization, Arab World, Arab Culture, Arab Thinkers, Time Condensation, Global
  • Fahimeh Seyed Saadati Page 155
    Privacy enjoys a special place in legal and ethical systems of Islam. In fact, man’s dignity and credibility in the individual sphere as well as among those living with him in the public sphere enjoy a high status before God. In order for the society to be free from conflict and contradiction and to move towards social consensus, God the Almighty, through revelation to His Prophet, has asked human beings to observe people’s privacy through ethical instructions and religious commandments. This paper is an attempt to investigate questions in relations to the value and significance of privacy in real and virtual atmospheres and also to discuss the viewpoints of Islam about safeguarding of privacy on the basis of human dignity, reverence of believer, and universality of permission. Also attempts have been made to reread ethical concepts by shedding light on the ethical norms of privacy in the field of users and managers of cyberspace.
    Keywords: Islamic Ethics, Norm, Privacy, Cyberspace