فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 29 (بهار 1394)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 29 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی درخشان، مهدی طغیانی صفحه 7
    یکی از مسائلی که همواره در اجرای طرح های اقتصادی وجود دارد، تبعات اجتماعی و فرهنگی همراه آنها است. ارزیابی های اجتماعی در دهه های اخیر به صورت جدی در دنیا مطرح شده ولی ارزیابی فرهنگی هنوز در گام های آغازین راه است. در این پژوهش با استفاده از جستجوی کتابخانه ای و مصاحبه و استفاده از روش طوفان مغزی در جلسات کارشناسی با حضور نخبگان علمی و اجرایی، فرایند ارزیابی طراحی و ارائه خواهد شد. برای این منظور با طراحی و پیشنهاد شاخص های فرهنگی اجتماعی بومی، زمینه ای برای محاسبه و وزن دهی و برآوردسازی فرهنگی اجتماعی برای هر طرح فراهم می شود و با ارائه روشی آماری برای تلفیق نتایج گزارش امکان سنجی در زمینه های توجیه اقتصادی و میزان برآورد الزامات فرهنگی و اجتماعی در طرح ها، روشی عملیاتی برای ارزیابی فرهنگی اجتماعی ارائه خواهد شد. نتایج حاکی از آن است که برخی از پروژه هایی که در ارزیابی اقتصادی توجیه دارند، در مجموع با ارزیابی اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی توجیه اجرایی پیدا نخواهند کرد و بالعکس.
    کلیدواژگان: تاثیر اجتماعی طرح، مطالعات اجتماعی، فرهنگی، ارزیابی اقتصادی، امکان سنجی
  • ابراهیم اخلاصی، عطیه خاکسارفرد صفحه 37
    مقاله حاضر می کوشد، چشم اندازهای فرانظریه پردازی را ایضاح و اهمیت مطالعات فرانظری و پارادایم شناسی را در کارآمدتر ساختن نطریه های جامعه شناسی در بستر جامعه ایرانی تحلیل نماید. پرسش اصلی مقاله این است که عوامل پراکندگی و جمع ناپذیری نظریه های جامعه شناسی کدام اند و چگونه می توان آنها را مرتفع نمود؟ «توجه به تاثیرات حاصل از عوامل فرهنگی، اجتماعی، روان شناختی و فکری در تکوین آراء جامعه شناختی»، «نقد مقومات بنیادین سازنده نظریه های جامعه شناسی» و «تعمیق گفتمان فرانظریه پردازی» از اهم محورهای اساسی در پاسخ نظری به سوال مذکور است. به استناد یافته های مقاله، در جریان اصلی جامعه شناسی حد یقف فرانظریه پردازی غالبا محدود به مرزهای «عقل خودبنیاد» و تعینات آن در زیست جهان مدرن می باشد؛ به طور متقابل، در فرانظریه پردازی مبتنی بر هستی شناسی، انسان شناسی و معرفت شناسی برخاسته از متافیزیک توحیدی، متعاقب تعاریف «عقلی و وحیانی» از علم، مضیقه های نظری حاصل از تلقی سکولار از جامعه، انسان و معرفت، برطرف و زمینه مناسب برای گذار از تشتت های فعلی در نظریه های جامعه شناسی و رسیدن به وحدت نظری در سطح مفروضات بنیادین سازنده نظریه ها تامین می گردد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، فرانظریه، فراجامعه شناسی، بازاندیشی، معرفت شناسی، متافیزیک
  • مبانی روش شناختی پژوهش اسنادی در علوم اجتماعی / مورد مطالعه: تاثیرات مدرن شدن بر خانواده ایرانی
    سهیلا صادقی فسایی، ایمان عرفان منش صفحه 61
    به کارگیری روش پژوهش اسنادی یکی از ویژگی های عمده روش شناختی در پژوهش های علوم انسانی، به ویژه مطالعات جامعه شناختی با برد کلان، به شمار می رود. استفاده نظام یافته و هدف مند از روش اسنادی، مستلزم آگاهی از زمینه معرفت شناختی و جنبه های تکنیکی آن است. منابع و اسناد مطالعاتی به مثابه ابزاری برای پی بردن به معانی، مقاصد و انگیزه های کنش های عاملان اجتماعی و اطلاع از پدیده های اجتماعی تلقی می شوند. این مقاله تلاش می کند تا امکان معرفی روش اسنادی را فراتر از یک تکنیک صرف با شفاف سازی جایگاه این روش در میان روش های پژوهشی مشابه فراهم نماید. از این رو، علاوه بر بیان انواع، ویژگی ها، کاربردها، شاخصه های تکنیکی و اعتبار روش اسنادی، نحوه اجرای آن در پنج مرحله نظام مند با ارائه مثالی درباره تاثیرات مدرن شدن بر تغییرات خانواده ایرانی، به عنوان مورد مطالعاتی و به منزله راهنمایی عملی، معرفی شده است.
    کلیدواژگان: روش شناسی، روش پژوهش اسنادی، مطالعات با برد کلان، پارادایم تفسیری، روش کیفی
  • محمدشریف طاهرپور، طاهره جاویدی کلاته جعفرآبادی، خسرو باقری، حسن نقی زاده صفحه 93
    استنباط اصول و روش های تعامل با دیگری براساس مبانی انسان شناختی مکتب اسلام، هدف اصلی مقاله حاضر است و برای نیل به این هدف، روش استنتاج منطقی مورد استفاده قرار گرفته است. درباره موضوع تعامل با دیگری، تاکنون رویکردهای مختلفی از قبیل رویکرد جامعه مدنی، دیگرگرایی لویناس و عدم خشونت معنوی به منصه ظهور رسیده اند. در مقابل این رویکردها، رویکرد دیگرگرایی اعتدالی براساس آموزه های اسلام قابل طرح است. سوال این است که آیا با نظر به رویکرد دیگرگرایی اعتدالی و مبانی انسان شناختی مکتب اسلام می توان اصول و روش های متفاوتی را برای چگونگی ارتباط با سایرین استنباط نمود؟ به منظور پاسخ به این سوال، ابتدا مبانی انسان شناختی اسلام براساس قرآن کریم و تفسیر المیزان مورد بررسی قرار گرفته اند و سپس براساس آن، اصول و روش هایی برای چگونگی تعامل مناسب با دیگری ارائه شده است. برخی از مبانی انسان شناختی مکتب اسلام عبارت اند از کرامت رحمانیه، حب ذات متعالی و عقلانیت. همچنین برخی از اصول و روش های تعامل با دیگری عبارت اند از تکریم انسان، گفتگو، نوع دوستی، بخشایش درحین قدرت، داشتن سعه صدر برای گفتگو، داشتن رقت قلب و دوری از خشونت.
    کلیدواژگان: تعامل با دیگری، مسئولیت در قبال دیگری، دیگرگرایی اعتدالی
  • مریم حلی ساز، محمدعلی مظاهری، لیلی پناغی، فریبا حسنی صفحه 121
    شناخت های فرزندپروری در فرهنگ های مختلف تا حدی متقاوت است. یکی از اجزای مهم این شناخت ها، ارزش های فرزندپروری است. هدف این پژوهش بررسی ارزش های فرزندپروری مادران کودکان 3 تا 5 ساله است.
    پژوهش حاضر، مطالعه ای کیفی از نوع پدیدارشناسی است. این پژوهش با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و نمونه گیری هدفمند انجام گرفته است. 15 مادر دارای کودک 3 تا 5 ساله ساکن در شهر تهران، دیدگاه های خود را پیرامون ارزش های فرزندپروری به بحث گذاشتند. مکالمات ضبط و سپس با استفاده از روش کلایزی مورد تحلیل قرار گرفت.
    طی این پژوهش، پنج مضمون اصلی که هرکدام حاوی مضامین فرعی متعددی می باشند استخراج شد. مضامین اصلی عبارت اند از: در نظر دیگران مقبول بودن، داشتن ارزش های انسانی، جایگاه خاص برای والدین قائل بودن، داشتن گرایش های مذهبی و به ارزش های فرهنگی باور داشتن.
    در زمینه علت اهمیت ارزش های بیان شده، پاسخ های مادران حول دو محور «تنها نماندن» و «آرامش در زندگی» بود. به نظر می رسد مادران اعتقاد دارند اگر فرزندان شان دارای ارزش های مورد نظر باشند، در زندگی شان آرامش را تجربه کرده و تنها نخواهند ماند.
    کلیدواژگان: فرزندپروری، ارزش، مادر، خانواده ایرانی
  • یوسف ادیب، اسکندر فتحی آذر، سمیه مولا قلقاچی صفحه 149
    به رغم رشد چشمگیر پژوهش ها در عرصه های گوناگون، کم توجهی به اخلاق پژوهش در مقاطع تحصیلی و درجات علمی بالا مشاهده می شود. بر این اساس پژوهش حاضر به توصیف تجربیات اساتید و دانشجویان از توجه به اخلاق پژوهش می پردازد تا تصویر روشنی از سوء رفتارها و عوامل زمینه ساز تخلفات در حوزه پژوهش های آموزش عالی ارائه نماید. پژوهش حاضر به شیوه کیفی و پدیدارشناسی با نمونه گیری هدفمند و به وسیله مصاحبه ژرف نگر با 19 نفر از اساتید و دانشجویان دکتری انجام گرفت. مصاحبه ها ضبط شدند و به روش استرابرت و کارپنتر (2003) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. جهت افزایش دقت و استحکام، بررسی دقیق و مشاهده مداوم در تمام مراحل پژوهشی، نظرات تکمیلی همکاران و مرور و بازنگری دست نوشته ها توسط مشارکت کنندگان مدنظر قرار گرفت. یافته های حاصل از تجربیات اساتید و دانشجویان در خصوص اخلاق پژوهش در شش مضمون اصلی «سوء رفتارها در پژوهش»، «فشارهای محیطی»، «ویژگی های فردی»، «فقدان مدیریت و راهنمایی»، «نظام آموزشی» و «عواقب و پیامدها» و چندین مضمون فرعی خلاصه گردید. یافته های حاصل از مطالعه می تواند تصویری روشن از تجربه اساتید و دانشجویان از اخلاق پژوهش ارائه نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق پژوهش، تجارب اساتید و دانشجویان، پدیدارشناسی، آموزش عالی
  • ارزش ها، نگرش ها و الگوهای کنش جوانان در خصوص همسرگزینی و روابط پیش از ازدواج / مورد مطالعه: دانشجویان دانشگاه های استان خراسان رضوی
    مژگان عظیمی هاشمی، فائزه اعظم کاری، معصومه بی گناه، فاطمه رضامنش صفحه 179
    مسئله اصلی نوشتار حاضر شناسایی ارزش ها، نگرش ها و کنش های نسل جوان دانشجو در شیوه های همسرگزینی و روابط پیش از ازدواج و واکاوی میزان همسویی ارزش ها، نگرش ها و کنش های مذکور با نسل پیشین است. روش تحقیق کمی و پیمایشی است که باتوجه به عمق و حساسیت موضوع مطالعه، مطالعات اکتشافی و مصاحبه های کیفی عمیق، پیش زمینه طرح ریزی و اجرای پیمایش قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه های استان خراسان رضوی اند که با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تعداد 1400 نفر به عنوان حجم نمونه درنظر گرفته شده اند. یافته های مطالعه حاضر موید تفاوت های بین نسلی و درون نسلی درمورد ارزش های همسرگزینی و رابطه با جنس مخالف است. دانشجویان به طور مشهودی تمایل دارند، همسرشان را خودشان انتخاب کنند. نزدیک به یک سوم نسل جوان دوستی دو جنس مخالف را نمی پذیرند که این نسبت در نسل قبل حدودا دو برابر (57/3 درصد خانواده های آنان) است. نیمی از جوانان با شرایط خاص و بقیه به راحتی این روابط را می پذیرند که بررسی های عمیق تر نشان داد این نسبت ها هم موید تفاوت های بین نسلی و هم درون نسلی در مورد این موضوع است. نتایج در خصوص نوع رابطه با جنس مخالف حاکی از شکاف و قطبی شدن ارزشی در نسل جوان دانشجو است. همچنین تفاوت معنی دار بین نسلی نیز در این مورد وجود دارد. 40 درصد از جوانان دانشجو، علاوه بر نگرش مثبت به دوستی با جنس مخالف، این دوستی را در عمل تجربه کرده اند.
    کلیدواژگان: ارزش، نگرش، کنش، روابط قبل از ازدواج، همسرگزینی
|
  • Morteza Derakhshan, Mahdi Tughyani Page 7
    One of the issues often relevant in implementation of economic plans is their social and cultural impacts. Over the past few decades, assessment of social impacts of development plans have been seriously put on the agenda in the world, but assessment of cultural impacts are still in their embryonic stages. The present paper is an attempt to introduce the process of cultural assessment through library study, interview and brainstorm among experts, scholars and executives. Thus, through designing and proposing indigenous cultural-social indexes, the grounds will be prepared for calculation, weighing and estimation of cultural-social impacts of each plan, and, in the next step, through introduction of a statistical method for integration of results of the report of economic feasibility and level of estimation of cultural and social requirements of plans, an operational method will be introduced for cultural-social assessment. The findings of this study indicate that some of the economic projects which are economically feasible are not socially and culturally feasible and vise versa.
    Keywords: Social Impact of Plan, Social, Cultural Studies, Economic Assessment, Feasibility Studies
  • Ibrahim Ekhlasi, Atiyeh Khaksar Fard Page 37
    The present paper is an attempt to shed light on metatheorization perspectives and significance of metatheoretical and paradigm studies in order to analyze sociological theories for their more effectiveness in the context of Iranian society. The main question of this study is: what are the factors behind disarray and irreconcilability of sociological theories and how can be they alleviated? The following pivots were taken into consideration in providing answers to the above question: “attention to impacts of cultural, social, psychological and intellectual factors in formation of sociological ideas”, “criticism of fundamental strengthening factors constituting sociological theories” and “deepening of metatheorization discourse”. On the basis of the findings of this paper, the limits of metatheorization are often the borders of “autonomous reason” and its embodiments in the modern world-life; in contrast, in metatheorization based on ontology, anthropology and epistemology founded on monotheistic metaphysics, following the “rational and revelational” definitions of science, the theoretical bottlenecks, stemming from secular approach to society, man and knowledge, are removed and the grounds are prepared for transition from the current disarrays in sociological theories to theoretical unity on the level of fundamental presuppositions constituting the theory.
    Keywords: Meta, Analysis, Meta, Theory, Meta, Sociology, Review, Epistemology, Metaphysics
  • Soheila Sadeqi Fasai, Iman Erfanmanesh Page 61
    Documentary research method is one of the main characteristics of methodology in research in humanities, particularly in macro-level sociological studies. Systematic and targeted use of documentary method requires knowledge of its epistemological backgrounds and technical aspects. Research documents and sources are a tool for understanding the meanings, objectives and incentives behind the actions of social agents and gaining information about social phenomena. The present paper is an attempt to prepare the grounds for introduction of documentary method beyond a mere technique through shedding light on the status of this method among research methods. Hence, besides explaining the different types, characteristics, applications, technical features and validity of documentary method, the way of its application, in five systematic stages, through giving an example about impacts of modernization on Iranian family changes, has been introduced as a case of study and practical guide.
    Keywords: Methodology, Documentary Research Method, Macro, Level Studies, Interpretative Paradigm, Qualitative Method
  • Mohammad Sharif Taherpour, Tahereh Javidi Kalateh Jafarabadi, Khosrow Baqeri, Hassan Naqizadeh Page 93
    The main objective of the present paper is to study the principles and methods of interaction with the other on the basis of anthropological fundamentals of Islam for which logical induction method has been used. There are many approaches to the issue of interaction with others, including civil society, Emmanuel Lévinas’s otherism, and spiritual non-violence. In contrast, one may introduce moderate otherism on the basis of Islamic teachings. The question that is raised here is: is it possible to offer different principles and methods for interaction with others on the basis of moderate otherism and anthropological fundamentals of Islam? In order to provide answer to this question, in the first place, anthropological fundamentals of Islam have been discussed based on the holy Quran and its exegesis (Al-Mizan) and some principles and methods have been inferred for suitable interaction with others. Some of the anthropological fundamentals of Islam are: merciful dignity, transcendental love of the Almighty, and rationality. Also some of the principles and methods for interaction with others are: dignifying of human beings, dialogue, philanthropy, forgiveness while in power, open-mindedness in dialogue, having mercy and avoiding violence.
    Keywords: Interaction with Other, Responsibility Towards Others, Moderate Otherism
  • Maryam Hellisaz, Mohammad Ali Mazaheri, Leila Panaghi, Fariba Hassani Page 121
    Cognitions of child-raising are rather different in various cultures. An important component of these cognitions is values of child-raising. The main objective of this paper is to study the values of child-raising among mothers of three-five-years-old children. Phenomenological research method was employed in this study, which is a qualitative research. Semi-structured interview and targeted sampling were used to collect the data. 15 mothers raising children of 3-5 years of age, residing in Tehran, discussed their viewpoints about raising their children. Their talks were recorded and analyzed through Colaizzi’s method. On the basis of this study, five main themes with their subthemes were extracted. The main themes are: acceptability by others, having human values, considering specific status for parents, having religious tendencies and having faith in cultural values. Regarding the reasons for the said values, mothers’ responses focused on two pivots, i.e. “not being left alone” and “having peace of mind in life”. The mothers seemingly believe that if their children possess the said values, they will experience peace of mind in their lives and will not be left alone.
    Keywords: Child, Raising, Value, Mother, Iranian Family
  • Yousof Adib, Eskandar Fathi Azar, Somayeh Moulaqalqachi Page 149
    Despite the growth of research in different fields, one witnesses lopsided attention to research ethics in higher educational grades. The present paper is an attempt to study experiences of teachers and students about attention to research ethics to depict a clear picture of misbehaviors and factors facilitating violations in the field of research in higher education. The present study was conducted through qualitative and phenomenological methods by collecting the sample via targeted sampling and deep interviews with 19 teachers and PhD students. The interviews were recorded and analyzed through Streubert and Carpenter (2003) method. In order to increase the precision, throughout the research, the manuscripts were reviewed by interviewees and the viewpoints of colleagues were taken into consideration. The findings based on the experiences of the teachers and students about research ethics were classified into six main themes, i.e. “misbehaviors in research”, “environmental pressures”, “individual traits”, “lack of management and guidance”, “educational system” and “consequences and results”, and several subthemes. The findings depict a clear picture of the experiences of the teachers and students about research ethics.
    Keywords: Research Ethics, Teachers, Student's Experiences, Phenomenology, Higher Education
  • Mojgan Azimi Hashemi, Faezeh Azamkari, Masumeh Bigonah, Fatemeh Rezamanesh Page 179
    The main thrust of this paper is to identify the values, attitudes and actions of the young students in their style of choosing spouses and premarital relations as well as studying the level of homogeneity of these values, attitudes and actions with those of the previous generation. Qualitative and survey methods were used and given the sensitivity of the problem, exploratory studies and in-depth qualitative interviews were conducted to prepare the grounds for the implementation of the survey. The students of the universities of Khorasan Razavi constituted the statistical population of the research; sampling method was stratified cluster sampling. The sample constituted 1,400 students of the said universities. The findings of this research indicate that there exist intergenerational and intra-generational differences about the values of choosing one’s spouse and relations with the opposite sex. The students are inclined to choose their spouses themselves. About one-third of the young generation would not agree with friendship of the opposite sexes, while the figure for the previous generation was almost twice this figure (57.2 percent of their families). Half of the youth would accept such a relationship under certain conditions, while the rest would easily accept it. Profounder studies indicate that these ratios acknowledge both intergenerational and intra-generational differences on this issue. The results regarding the kind of relationship with the opposite sex show a gap and polarization of values among the young generation of students. Also there is a significant intergenerational difference in this regard. 40 percent of the young students, besides having positive attitude towards friendship with the opposite sex, have experienced this friendship.
    Keywords: Value, Attitude, Action, Premarital Relations, Choosing One's Spouse