فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 33 (بهار 1395)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 33 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مجتبی امامی*، مصباح الهدی باقری کنی، سجاد لطفی صفحات 7-39

    حجاب به مثابه کنشی اجتماعی، از سویی تحت تاثیر ساختار های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است و از سوی دیگر، متاثر از کنش گران اجتماعی. در سال های پس از انقلاب، به دلیل آسیب پذیری درونی جامعه و تهدید های بیرونی، یکی از معضلات مهم کشور کم رنگ شدن تدریجی فرهنگ عفاف و حجاب بوده است. هر مسئله عمومی علل مختلفی دارد؛ به نظر می رسد یکی از علل مهم در ایجاد، تداوم و همچنین عدم حل مسئله، می تواند خط مشی و عملکرد مسئولان آن جامعه باشد. در مسئله بدحجابی نیز در کنار علل مختلفی که وجود دارد یکی از ضعف های اصلی در سطح خط مشی گذاران و مجریان و در مرحله تحقق خط مشی هاست. با بررسی ها مشخص شد که مهم ترین عامل مشکل ساز در این سطح، «اختلاف نظر خط مشی گذاران و مجریان عرصه مدیریت مواجهه با بدحجابی» است. هدف اصلی این پژوهش «شناخت و دسته بندی ذهنیت های خط مشی گذاران و مجریان عرصه مدیریت مواجهه با بدحجابی در ایران» است. برای نیل به این هدف از «روش شناسی کیو» استفاده شد؛ جامعه آماری شامل خط مشی گذاران و مجریان در عرصه مدیریت مواجهه با بدحجابی بود. به 26 نفر از این مسئولان مراجعه و در نهایت با «تحلیل عاملی»، پنج گونه ذهنیتی حاصل گردید که با عناوین «اجراگرایان» ، «خط مشی گرایان» ، «نگرش گرایان» ، «عامه گرایان» و «متحیران» نامگذاری شدند.

    کلیدواژگان: ذهنیت، بدحجابی، خط مشی گذاران، مدیران دولتی، روش شناسی کیو
  • محمد عباس زاده، فرهاد بیانی صفحات 41-65
    مصادره تجربه فرایندی پیوسته و نامرئی است که به بهانه تامین امنیت هستی شناختی انسان و دور کردن او از اضطراب ها و نگرانی ها، انسان را از برخی تجارب و برخی تعاملات محروم می کند. اما محرومیت مذکور و در قرنطینه کردن تجارب، به بخش مهمی از ابعاد وجودی و اجتماعی انسان آسیب می زند و دست بر قضا بر اضطراب او نیز می افزاید. هدف این مقاله بررسی معانی و تجارب زیسته کنشگران اجتماعی از تجارب مصادره شده، شناسایی زمینه های ظهور و گسترش مصادره تجربه و فهم پیامد های مصادره تجربه بر روی کنشگران اجتماعی است. روش پژوهش، کیفی از نوع نظریه مبنایی بوده که پس از مصاحبه عمیق با 12 نفر نمونه اشباع نظری حاصل شد. جهت انتخاب نمونه، از شیوه نمونه گیری نظری و از طریق استراتژی بیشترین تنوع استفاده شده است. محتوای مصاحبه ها پس از پیاده سازی، در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی، مورد تحلیل قرار گرفتند و واحد های معنایی، مقولات اصلی و هسته مرکزی شناسایی شدند. یافته ها نشان می دهد «فراموشی آگاهانه» هسته مرکزی تجارب زیسته افراد از تجارب مصادره شده است. همچنین «خودمحوری» دلیل اصلی رونق مصادره تجربه است و «تقویت خودمحوری» و «زوال عاطفه» و به ویژه «انسان زدایی» پیامد اصلی مصادره تجربه است. به عنوان نتیجه کلی می توان گفت مصادره تجربه با حذف برخی تجارب تعاملی و عاطفی سبب از دست رفتن آرامش کنشگران اجتماعی شده است.
    کلیدواژگان: مصادره تجربه، فراموشی آگاهانه، خودمحوری، درون نگری همدلانه، مدرنیته
  • فاطمه جواهری، سید حسین سراج زاده، نیلوفر اورعی صفحات 67-91
    تبلیغ دینی یکی از موثرترین ابزارها برای تقویت ارزش ها و رفتار های مرتبط با سلامت و کیفیت خوب زندگی است. هدف این مقاله، شناسایی نگرش مبلغان دینی و مخاطبان آنها نسبت به طرح موضوعات سلامت محور در متن سخنرانی های مذهبی است. به این منظور از دو روش کیفی و کمی استفاده شده است. بخش کیفی از طریق مصاحبه های نیمه ساخت یافته با 19 نفر از مبلغان شیعه مذهب ایرانی ساکن شهر قم انجام شده است. داده ها با استفاده از کدگذاری نظری و در قالب دو روش پدیدارشناسی و نظریه پردازی داده نگر تحلیل شد. یافته های این بخش نشان داد که همه مبلغان به بعد روانی سلامت توجه دارند. اما پرداختن به ابعاد جسمانی سلامت و امور زیست محیطی را موضوعاتی خارج از مناسبت های مذهبی، انتظارات مخاطبان و انتظارات نقش خود می دانند. همچنین به عوامل دیگری مانند فقدان تخصص کافی، عدم حمایت مالی و فکری نهادهای دولتی و عدم پذیرش مخاطبان اشاره شده است. در بخش دوم در چارچوب روش پیمایش 116 نفر از مخاطبان نسبتا دائمی سخنرانی های مذهبی در مساجد شهر قم مورد مصاحبه قرارگرفتند. یافته های این قسمت نشان داد که 85 در صد از مخاطبان تبلیغ دینی معتقدند که مبلغین بیشتر به عنصر «روانی» سلامت می پردازند درحالی که اگر مبلغان مذهبی به ابعاد دیگر سلامت هم بپردازند برای آنان جالب و اثرگذار خواهد بود. این یافته نشان می دهد که استنباط مبلغان دینی با نوع انتظارمخاطبان شان تطابق ندارد.
    کلیدواژگان: سلامت، تبلیغ دینی، کارگزاران فرهنگی، رسانه های سنتی
  • نعمت الله کرم الهی، قاسم جوکار صفحات 93-116
    بررسی اجمالی پژوهش های پیمایشی سنجش وضعیت دین داری از دهه هفتاد تاکنون در ایران، نشانگر چرخش دین پژوهان ایرانی از کاربست الگو های غربی مسیحی سنجش دین داری به الگو های بومی اسلامی است. با وجود این، به رغم معطوف بودن الگو های بومی به سنجش تجربی دین داری در ایران، وجود تفاوت در این الگوها و نیز کاستی های متعدد در اصول و مبانی آنها، ضرورت انجام پژوهش های دقیق برای بیان اصول و مبانی الگو های بومی را روشن می سازد. نوشتار حاضر با هدف تبیین مبانی الگوی اجتماعی سنجش دین داری در ایران تدوین شده است و نتایج آن می تواند به عنوان پیش فرض و اصول موضوعه برای طراحی الگو های بومی، به ویژه با رویکردی جامعه شناختی، مبنا قرار داده شود. بدین منظور با تبیین هفت مسئله بنیادی (از جمله: امکان یا ضرورت سنجش دین داری؛ امکان طراحی الگوی عام سنجش دین داری با کاربرد خاص؛ نقش فرهنگ در طراحی الگوی سنجش و...)، پاسخ آنها به عنوان اصول موضوعی طراحی الگو های سنجش دین داری استخراج و ارائه شده است. از جمله: عدم امکان طراحی الگوی عام سنجش دین داری با کاربرد خاص؛ توجه به فرهنگ و آداب و رسوم جامعه ایرانی در ارائه الگوی سنجش و ضرورت کلامی بودن الگوی سنجش.
    کلیدواژگان: اخلاق، انسان متاله، دین، دین داری، الگوی سنجش دین داری
  • فاطمه قابضی، شهلا پاکدامن، جلیل فتح آبادی، محمدرضا حسن زاده توکلی صفحات 117-153
    مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر زیارت بر ابعاد مثبت و منفی احساس تنهایی دانشجویان انجام گردید. به این منظور 389 دانشجو در دو گروه دانشجویان زائر (گروه آزمایش شامل60 مرد و 151 زن) و دانشجویان غیرزائر (گروه کنترل شامل 59 مرد و 119 زن) از سه دانشگاه شهر تهران، به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار های مورد استفاده در این پژوهش پرسش نامه احساس تنهایی ایرانی (ILQ)، پرسش نامه احساس تنهایی معنوی مذهبی (S-RLQ) و مقیاس جهت گیری مذهبی بود. نتایج پژوهش به تفکیک هر یک از خرده مقیاس ها و با توجه به نقش تعدیل کنندگی جهت گیری مذهبی و جنس، از طریق روش تحلیل کواریانس مورد بررسی قرار گرفت و مشخص گردید که زیارت (به طور خاص زیارت امام رضا(ع)) به عنوان یک رفتار دینی، از طریق برقراری پیوند های عاطفی و معنوی میان زائران و اولیاء الهی، در افرادی که جهت گیری مذهبی پایین تری داشتند، موجب کاهش ابعاد منفی احساس تنهایی گردید. به علاوه زیارت در سطوح بالای جهت گیری مذهبی، موجب افزایش بعد مثبت تنهایی در زنان و کاهش آن در مردان شد.
    کلیدواژگان: زیارت، احساس تنهایی، احساس تنهایی معنوی، مذهبی، ابعاد مثبت و منفی احساس تنهایی، جهت گیری مذهبی
  • فاطمه کلیشادی، فریبا یزدخواستی صفحات 155-169
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین ادراک طرد پذیرش و کنترل والدین بر هوش اخلاقی و تحمل پریشانی در ساکنین شهر اصفهان است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 195 نفر از بین زنان و مردان 20-30 ساله شهر اصفهان انتخاب شدند. پرسشنامه های ادراک طرد پذیرش و کنترل والدین فرم بزرگسالان، هوش اخلاقی (MCI) و تحمل پریشانی (DTS) بر روی این گروه اجرا گردید. روش به کار رفته در این پژوهش تحلیل مسیر است و از طرح پژوهشی توصیفی همبستگی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که مسیر مستقیم بین ادراک طرد و پذیرش والدین با هوش اخلاقی، ادراک طرد پدر و ادراک کنترل مادر با تحمل پریشانی و نیز هوش اخلاقی با تحمل پریشانی معنادار است. از طرف دیگر ادراک طرد و پذیرش والدین از طریق هوش اخلاقی دارای اثرات غیرمستقیم بسیار پایین بر تحمل پریشانی است. نتایج، همچنین تاثیر ادراک طرد و ادراک پذیرش والدین بر هوش اخلاقی را نشان می دهد. تحمل پریشانی نیز تحت تاثیر ادراک طرد مادر و ادراک کنترل پدر و همچنین هوش اخلاقی قرار دارد.
    کلیدواژگان: ادراک طرد، پذیرش، کنترل والدین، هوش اخلاقی، تحمل پریشانی
  • سهیلا صادقی فسایی، عاطفه خادمی صفحات 171-199
    آموزش زنان به عنوان سرفصل مهمی در وضعیت اجتماعی آنها از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون همواره در سطوح مختلف نخبگانی، سیاستگذاری، قانونگذاری و اجرایی مورد توجه بوده است. تمرکز و توجه به کم و کیف دانش تولیدشده در حوزه آموزش زنان از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون، با هدف نمایان سازی روند طی شده در دهه های اخیر، موضوع مورد بررسی این پژوهش است. با استفاده از روش فراتحلیل، پژوهش های انجام شده در این حوزه در بازه زمانی (1357-1394)، در قالب کتاب، پایان نامه، مقاله و طرح ها وگزارش های پژوهشی از طریق جستجو در پایگاه های علمی تخصصی کتابخانه ملی، ایران داک و نورمگز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که توجه به آموزش زنان با تمرکز بر آموزش عالی، اشتغال و مهارت افزایی، بیشترین میزان بررسی را در عرصه پژوهشی کشور به خود اختصاص داده و پیوند میان حوزه آموزش و اشتغال و تمرکز بر آموزش با هدف ایجاد اشتغال برای زنان نقطه برجسته ای است که همسویی عرصه دانشی و اجرایی را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، انقلاب اسلامی، آموزش، پژوهش، زنان
|
  • Seyed Mojtaba Imami*, Mesbah Ul, Huda Baqeri Kani, Sajjad Lotfi Pages 7-39

    Hijab, as a social action, on the one hand, is under the influence of cultural, social political and economic structures and, on the other, it is affected by social actors. In the post-revolution years, due to domestic vulnerability and foreign threats, one of the important problems has been the gradual fading away of the culture of chastity and hijab. Every public problem has different causes. It seems that one of the important reasons for emergence, continuation and lack of settlement of a problem can be the policy and performance of the officials. Regarding lack of proper observance of hijab, besides other reasons, one may refer to the weaknesses among the policymakers and executives and the policies at the level of implementation. The findings of this research show that the main problem at this level is “differences of opinion among policymakers and executives in charge of management of lack of proper observance of hijab”. The main objective of this paper is to identify and classify the mindsets of the policymakers and executives in field of management of lack of proper observance of hijab in Iran. Q Methodology was employed to test the hypotheses. The statistical population consisted of policymakers and executives in field of managing lack of proper observance of hijab. 26 officials were contacted and through factor analysis five mindsets were found, i.e. executive-oriented, policy-oriented, approach-oriented, populists, and the bewildered.

    Keywords: Mindset, Lack of Proper Observance of Hijab, Policymakers, Government Executives, Q Methodology
  • Mohammad Abbaszadeh, Farahd Bayani Pages 41-65
    Sequestration of experience is a continuous and invisible process that deprives human beings of some experiences and interactions on the pretext of maintaining man’s cosmological security and keeping him away from anxieties and worries. However, the said deprivation and quarantining of experiences damages a significant part of man’s existential and social dimensions and ironically increases his anxiety. The objective of this paper is to study the meanings and lived experiences of social actors of sequestered experiences as well as identification of the context of emergence and spread of sequestration of experience and understanding the consequences of it for the social actors. Qualitative research method (grounded theory method) was used which attained theoretical saturation after conduction in-depth interviews with 12 people. The samples were selected through theoretical sampling based on most diverse strategy. The contents of the interviews were analyzed after open, thematic and selective coding and the semantic units, main categories and central cores were identified. The findings of the research show that “deliberate forgetting” is the central core of the lived experiences of people of their sequestered experiences. Also “self-centeredness” is the main reason for spread of sequestration of experience and “reinforcement of self-centeredness” and “decline of emotion”, particularly “dehumanization” is the main consequence of sequestration of experience. In conclusion one may say that sequestration of experience causes loss of peace and tranquility of social actor through elimination of some interactive and emotional experiences.
    Keywords: Sequestration of Experience, Deliberate Forgetting, Self, centeredness, Empathic Introspection, Modernity
  • Fatemeh Javaheri, Seyed Hossein Serajzadeh, Nilufar Urai Pages 67-91
    Religious propagation is one of the most effective tools for strengthening values and behaviors related to health and good quality of life. The objective of this article is to identify the approaches of religious preachers and those of their audience to explanation of health-related issues in their religious speeches. Qualitative and quantitative methods were employed. In the qualitative section, semi-organized interviews were conducted with 19 preachers of Shia Islam residing in the city of Qum. The data were analyzed through theoretical codification relying on phenomenology and data-driven theorization. The finding of this section indicate that all preachers pay attention to mental aspects of health. But, they consider physical aspects of health and environmental issues irrelevant to religious occasions, to expectations of the audience and that of their role. Also other issues such as lack of enough expertise, lack of financial and intellectual support by government institutions and lack of acceptance by the audience have been mentioned as other reasons. In the second section, through a survey, 116 audiences who almost regularly attended the religious speeches in the mosques of the city of Qum were interviewed. The findings of this section indicate that 85 percent of the audience of religious propagations maintain that the preachers mainly deal with the mental elements of health, while, if they discuss other aspects of health, it will be interesting and effective for them. The findings also show that the understanding of the religious preaches are not concomitant with the expectations of their audience.
    Keywords: Health, Religious Propagation, Cultural Executives, Traditional Media
  • Nematullah Karamollahi, Qasem Jowkar Pages 93-116
    A glancing study of the surveys of religiosity assessment since 1990s in Iran shows a shift in the approach of scholars of religion from application of Western Christian models of religiosity assessment to indigenous Islamic models. Nevertheless, despite the fact that the indigenous models are based on experience of religiosity in Iran, the differences in these models and several shortcomings in their principles and fundamentals, make it necessary to conduct precise research in order to develop principles and fundamentals of indigenous models. The present paper is an attempt to explain the principles of social model of religiosity assessment in Iran. Its results can be presuppositions for developing an indigenous model, particularly through a sociological approach. Thus, by explaining seven fundamental issues (including, possibility or necessity of religiosity assessment; possibility of developing a general model of religiosity assessment for special purpose; role of culture in developing an assessment model; etc.), their answers have been extracted as principles for developing a religiosity assessment model, including impossibility of developing a general model of religiosity assessment for special purpose; taking into consideration the culture, customs and traditions of Iranian society in developing the assessment model; and the necessity of attaching due significance to theology in the assessment model.
    Keywords: Ethics, Theologian Man, Religion, Religiosity, Religiosity Assessment Model
  • Fatemeh Qabezi, Shahla Pakdaman, Jalil Fathabadi, Mohammad Reza Hassanzadeh Tavakoli Pages 117-153
    The present paper is an attempt to study the impacts of pilgrimage on positive and negative aspects of loneliness among university students. A Total of 389 students in two groups, i.e. pilgrim students (test group including 60 male and 151 female) and non-pilgrim students (control group 59 male and 119 female) were selected from three universities in Tehran through available sampling method. The tools used included Iran Loneliness Questionnaire, Spiritual-Religious Loneliness Questionnaire, and Religious Orientation Scale. The results of the research were analyzed through covariance analysis by studying each subscales and by taking into account the balancing role of religious orientation and gender. The findings indicate that pilgrimage (particularly going on pilgrimage to Imam Reza’s Shrine), a religious behavior, reduced the negative impacts of loneliness among the people with weaker religious orientation through establishing emotional and spiritual relations between the pilgrim and the Saint. Moreover, among the people with higher religious orientation, pilgrimage caused an increase in positive aspects of loneliness among women and a decrease in positive aspects of loneliness among men.
    Keywords: Pilgrimage, Loneliness, Spiritual, religious Loneliness, Positive, Negative Aspects of Loneliness, Religious Orientation
  • Fatemeh Kelishadi, Fariba Yazdkhasti Pages 155-169
    The objective of this paper is to study the relationship between Perception of paternal Rejection–Acceptance and Control on Moral Intelligence and Distress Tolerance of the residents of Isfahan City. A Total of 195 men and women of 20-30 years of age were selected through random sampling. The Parental Acceptance-Rejection/Control Questionnaire (Adult PARQ), MCI and Distress Tolerance Scale (DTS) were used. Path Analysis as well as descriptive-correlational research method were employed. The findings of the research indicate that the direct path between perception of parental rejection and acceptance with moral intelligence, perception of paternal rejection and perception of maternal control with distress tolerance as well as moral intelligence with distress tolerance is significant. On the other hand, perception of parental rejection and acceptance through moral intelligence has very low indirect impact on distress tolerance. The findings also show the impact of perception of parental rejection and acceptance on moral intelligence. Distress tolerance also is influenced by perception of maternal rejection and paternal control as well as moral intelligence.
    Keywords: Parental Acceptance, Parental Rejection, Distress, Moral Intelligence
  • Soheila Sadeghi Fassaei, Atefeh Khademi Pages 171-199
    From the beginning of Islamic Revolution, women’s education related to their social status, has been an important subject from the viewpoint of policy makers, administrators, legislators and elites. Present research studied the produced knowledge in the field of women’s education from the beginning of revolution up to now aiming to reveal the trend of the issue.
    By using meta-analysis, all relevant researches including books, articles, research reports and dissertations have been examined since 1357 onwards, using data of National Library of Iran, IRANDOC and Noormags.
    The results confirm that most of the researches on the field of women’s education have paid attention to the issue of high education, employment and escalating skill. The connection between education and employment is one of the focal points of researches and reveals the alignment of knowledge and the field of administration.
    Keywords: Meta, Analysis, Islamic Revolution, Education, Research, Women