فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 38 (تابستان 1396)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 38 (تابستان 1396)

  • موضوع: جنسیت و ازدواج
  • 214 صفحه، بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/07/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امید قادرزاده*، فردین محمدی، حسین محمدی صفحات 7-40
    تحقیق حاضر در نظر دارد تا به میانجی رویکرد برساختی تفسیری به کشف و بررسی زمینه ها و دلالت های معنایی روابط پیش از ازدواج جوانان و پیامد های آن بر زندگی متاهلی در شهر سنندج بپردازد. داده های این مطالعه کیفی از طریق مصاحبه عمیق گردآوری شده و از روش نظریه زمینه ای برای تحلیل داده ها استفاده شده است. با کمک روش نمونه گیری نظری و هدفمند با 21 نفر از مشارکت کنندگان مصاحبه گردید و نهایتا داده های گردآوری شده در قالب 18 مقوله محوری و یک مقوله هسته، کدگذاری و تحلیل گردید. نتایج پژوهش بیانگر آن است که جوانان پیش از ازدواج، به دلایل مشکلات عاطفی، شدت یافتن امیال جنسی و عضویت و تسهیل پذیرش در گروه دوستان به رابطه با جنس مخالف روی ‏آورده اند. در این میان محرکات جنس مخالف به مثابه زمینه تسهیل‏گر و فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی به منزله شرایط مداخله‏گر عمل کرده‏اند. جوانان مورد مصاحبه با میانجی دو راهبرد «روابط عاشقانه» و «روابط مبتنی بر فریب» به رابطه با جنس مخالف تداوم بخشیده اند. بر اساس مطالعه حاضر، تجربه رابطه پیش از ازدواج، با تقویت حس نوستالژیک، پیامدهایی چون احساس تاسف، مقایسه و تنوع طلبی جنسی، اختلافات خانوادگی، بی وفایی و عدم پایبندی در زندگی متاهلی را در پی داشته است. مقوله هسته «سیالیت پیوند زناشویی» ناظر بر پیامد های رابطه پیش از ازدواج جوانان بر زندگی متاهلی می باشد.
    کلیدواژگان: زندگی متاهلی، روابط پیش از ازدواج، تنوع طلبی جنسی، بی وفایی، روابط ضدعاشقانه
  • ندا رضوی زاده *، علی یوسفی، حسین بهروان، علی اصغر سعیدی صفحات 41-69
    مصرف کالا در انواع و اقسام آن، دارای دلالت ها و نشانه های عدیده فرهنگی اجتماعی است و موضع مصرفی افراد نیز بر همین مبنا، توجیه می گردد. هدف نوشتار حاضر این است که توضیح دهد مصارف تظاهری و خودنمایانه که غالبا با استفاده از کالا های دارای نام و نشان (برند) با نوشوندگی بالا ، همراه است چگونه توسط مصرف کنندگان توجیه می شود . برای یافتن پاسخ و پی بردن به معانی نهفته مصرف تظاهری با 38 مشارکت کننده زن در مشهد که کم یا بیش مصرف شان، این گونه بوده و به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند، در خصوص مصرف کالاها و خدمات مدیریت بدن، مصاحبه عمیق به عمل آمده است. نتایج کدگذاری و تحلیل متن مصاحبه ها نشان می دهد برای مصرف تظاهری کالاها و خدمات مدیریت بدن، پنج توجیه عمده وجود دارد:موجه سازی هویتی مصرف که نشان تشخص و معرف موقعیت اجتماعی مصرف کننده تلقی می شود؛ موجه سازی روان شناختی که در آن فرد به نیاز های روانی خود، نوع انسان یا زنان ارجاع می دهد؛ موجه سازی اقتصادی (عقلانی)، انتخاب های مصرفی را پس از مقایسه ارزش مصرفی ارزش مبادله یا محاسبه هزینه فایده اقتصادی و اجتماعی، معقول ارزیابی می کند؛ موجه سازی نظارتی (الزامی) که در آن فرد خود را تحت نظارت خواسته ها و پیشنهاد های دیگران مهم یا دیگران تعمیم یافته یا آموزه های اخلاقی و مذهبی می بیند؛ و موجه سازی عادت واره که به «مسبوق به سابقه بودن الگوی مصرفی تظاهری یا تمایل به آن در تاریخچه زندگی فرد» ارجاع دارد.
    کلیدواژگان: مصرف تظاهری، مدیریت بدن، موجه سازی، تمایز، هویت یابی
  • مریم مختاری *، حکیمه ملک احمدی صفحات 71-99
    فراواقعیت یکی از مفاهیم کلیدی در نظریه بودریار است. یکی از زمینه هایی که فراواقعیت به شدت در آن رسوخ کرده، مسائل جنسی است. بر این اساس در پژوهش حاضر با اذعان به هرزه نگاری به عنوان نوعی فراواقعیت در حوزه جنسی و با استفاده از مفاهیم خاص بودریار در این خصوص، تجارب مصرف کنندگان این محصولات، با استفاده از روش تئوری زمینه ای پیگیری می شود. جامعه مورد مطالعه، کاربران محصولات هرزه نگاری بودند که به روش نمونه گیری هدفمند 20 نفر (10 نفر زن، 10 نفر مرد) از سه کلینیک روان شناسی و همچنین از گروه های مجازی با محتوای جنسی انتخاب و مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. تحلیل یافته ها به روش سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام گرفت. یافته های این پژوهش شامل سه مقوله کلی با زیر مقوله های آن، شامل فراواقعیت رابطه ای (کنش جنسی رسانه ای و توهم سرخوشی و رضایت)، فراواقعیت تجربه ای (ماجراجویی جنسی و تداخل تخیل جنسی با امور روزمره) و فراواقعیت پیامدی (زن به مثابه کالای مصرفی و گرفتاری در تسلسل دال های جنسی) بود. نتیجه کلی به دست آمده حاکی از آن است که تقلید از کنش های جنسی نمایش داده شده در هرزه نگاری، به نتایج دلخواه و رضایت جنسی در دنیای واقعی افراد منجر نمی شود چون واقعیت نداشته و ساخته رسانه است، لذا عدم رضایت جنسی در دنیای واقعی به عنوان مفهوم محوری تحقیق حاضر قلمداد می شود. چرا که در هرزه نگاری صرفا با استفاده از وضوح رنگ های تصاویر، چیزی درخشنده تر، رنگی تر و جنسی تر ارائه می شود.
    کلیدواژگان: بودریار، فراواقعیت، هرزه نگاری، رسانه، تئوری زمینه ای
  • سعاده ملک عسگر *، محمدعلی مظاهری، منصوره سادات صادقی صفحات 101-125
    تحولات جامعه ایران منجر به تغییرات مهمی در شکل روابط پیش از ازدواج در بین جوانان شده است. مطالعات پیشین نشان داده اند، این روابط اگر با افراد متعدد یا به طور پیشرفته باشد، تاثیر نامطلوبی بر کیفیت رابطه بعدی فرد خواهد داشت. اما اگر به عنوان مسیری برای رسیدن به ازدواج انتخاب شود و با نظارت خانواده و جامعه باشد باعث ارتقاء کیفیت انتخاب فرد می شود. بر این اساس در این پژوهش قصد بررسی رابطه میان سطوح روابط پیش از ازدواج با میزان سازگاری زوجین را داریم. باتوجه به نقش تعیین کننده خانواده در گفتمان جامعه ایرانی در این بررسی، نگرش والدین به رابطه پیش از ازدواج و ازدواج فرزندشان نیز مورد مطالعه قرار گرفت. برای جمع آوری گروه نمونه از روش در دسترس و گلوله برفی استفاده شد و از افراد خواسته شد علاوه بر سطح ارتباط خود، آزمون سازگاری زناشویی را تکمیل کنند. نتایج این بررسی نشان داد، سازگاری زناشویی افرادی که پیش از ازدواج رابطه ای نداشتند و یا روابط محدودی داشته اند بیش از افراد با روابط پیشرفته و متعدد است. توافق والدین با ازدواج نیز باعث افزایش میزان سازگاری زناشویی است.
    کلیدواژگان: رابطه پیش از ازدواج، نگرش والدین، سازگاری زناشویی
  • مرجان زرندی *، سیدعلی هاشمیان فر، مسعود کیانپور صفحات 127-163
    مقاله حاضر بر آن است تا با نگاهی برساخت گرایانه، تعهد زناشویی را از منظر زنان درک کرده و براساس تفسیر آنان، تصویری جامع از علل و عواملی که موجب ایجاد و تغییر تعهد در روابط زوجین می شود، ارائه دهد. در این تحقیق با اتخاذ رویکرد تفسیرگرایانه و با روش نظریه مبنایی به برساخته شدن تعهد زناشویی پرداخته شده است. نمونه تحقیق 38 نفر از زنانی هستند که تجربه تاهل را داشته و به روش نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند. پس از اعتمادسازی، اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته جمع آوری شده و تحلیل داده ها به روش کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و گزینشی انجام شده است.
    یافته ها نشان می دهد تجربه زیست کودکی و نوجوانی، پارادوکس ارزش های فردی، ویژگی های شخصیتی، تجربه زندگی مشترک، سبک زندگی مصرفی/ فراغتی، هنجار های تجویزشده ازدواج، نیاز به کسب تجربه عشق و دستاورد های نوین زنان، به مثابه شرایط علی، تعهد را به امری سیال برساخته می نماید. سیالیت امر تعهد زناشویی در بسترهایی چون تعارضات معرفتی، تسلط گفتمان رضایت جنسی در روابط زوجین، رفاه نسبی جامعه و در شرایط مداخله گری رسانه ها و ارتباطات بین فرهنگی، تعاملات زنان را به دوگونه برمی تابد: گروهی از زنان با ارزیابی مثبت از موقعیت ازدواج خود و با استفاده از آموزش صحیح و تقویت مهارت های زندگی موجب می شوند تا ازدواج بادوام تعهد محور به موقعیتی بهنجار تبدیل گردد، اما در مقابل گروهی دیگر با ارزیابی منفی از ازدواج خویش و جدایی پنهان از همسر با پیامد های منفی چون عهدشکنی، گسترش روابط چندگانه عاطفی و جنسی، طلاق و عدم سلامت روحی مواجه می شوند. آگاهی و جهت گیری صحیح نسبت به پیامدها می تواند میزان آسیب های ناشی از تغییرات شناختی از تعهد زناشویی را به حداقل برساند.
    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، برساخت گرایی اجتماعی، نظریه مبنایی
  • عطیه خاکسارفرد*، صدیقه سوری صفحات 165-183
    در این تحقیق تلاش بر آن است تا با استناد به نظریه یوآخیم واخ به فهم پدیدارشناسانه و نیز سنخ شناسی تجربه زیسته دینی زنان از حضور در مجالس و هیئات مذهبی پرداخته شود. نمونه آماری 40 نفر از زنانی است که در مناطق مختلف تهران در مجالس مذهبی شرکت کرده اند. داده ها از طریق مصاحبه جمع آوری شده و با استفاده از روش اسمیت به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تجربه زیسته زنان از حضور در مجالس مذهبی در سه سنخ فکری، عملی و اجتماعی به شرح ذیل می باشد: الف. فکری: کسب اجر اخروی و نزدیکی به خدا. تاثیر مثبت این گونه حضور بر روح و روان آدمی (کسب آرامش) با آگاهی بیشتر از قرآن و احکام دین و زندگی ائمهعلیهم السلام. ب. عملی: پیدا کردن گزینه های مناسب و مذهبی جهت ازدواج، تاثیر مثبت در زندگی خانوادگی و زناشویی (بهبود روابط زوجین و والدین و فرزندان) و پرکردن اوقات فراغت. ج. اجتماعی: شرکت در امور خیریه اجتماعی، آگاهی از وضعیت زندگی دوستان و خویشان و در صورت نیاز کمک به آنان و دید و بازدید خانوادگی (صله ارحام)
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، مجالس مذهبی، سنخ شناسی
  • عذرا قندهاریون *، محبوبه رستمی صفحات 185-206
    تبلیغات بازرگانی به عنوان بخش مهمی از شبکه ارتباطی تصویری، علاوه بر تاثیر مستقیم بر مخاطب در زمینه فروش کالا، تاثیرات غیرمستقیم فراوانی بر تربیت و هدایت نگرش جامعه مخاطب دارد. مطالعه پیش رو با استفاده از تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف به بررسی چگونگی بازنمایی تصویر زن در تبلیغات تلویزیونی می پردازد. پس از خوانش دقیق پیکره ای بالغ بر پانصد تبلیغ در حوزه های محصولات شوینده، بهداشتی و آرایشی، لوازم خانگی و آشپزخانه در سال 1395، این تحقیق، پنج مورد را برگزیده است که در تمام فصول سال، از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شده است. با تمرکز بر رابطه متن و بافت، نتایج نشان می دهد که برخلاف تصور محققان پیشین، بازنمایی تصویر زن در تبلیغات بازرگانی محدود به تصویر کلیشه ای فردی خانه دار، مصرف گرا، منفعل و نادان نمی شود؛ بلکه تبلیغات تولیدی اخیر در حال ترویج گفتمان جدیدی بر مبنای ارزش نهادن به جایگاه زن و نزدیک کردن وی به موقعیت کنونی اش به عنوان عنصری فعال، خردمند و توانا در جامعه ایرانی است.
    کلیدواژگان: آگهی های بازرگانی، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، تصویر زن در تبلیغات، کلیشه و ضدکلیشه، تحلیل گفتمان انتقادی، فرکلاف
|
  • Omid Qaderzadeh *, Fardin Mohammadi, Hossein Mohammadi Pages 7-40
    The present paper is an attempt to study the mediation of constructionist-interpretive approach in exploration and investigation about the contexts and semantic implications of premarital relations of the youth and their consequences for martial life in the Sanandaj City. The data of this qualitative study were collected through in-depth interviews and analyzed through grounded theory method. 21 respondents were selected through targeted theoretical sampling method and were interviewed. The collected data were coded and analyzed in 18 axial categories and one core category. The findings of the research indicate that the youth have turned to relations with the opposite sex before marriage because of emotional problems, intensified sexual desires, and membership and facilitation of acceptance in peer groups. However, stimulations of opposite sex have functioned as facilitating grounds and modern information and communication technology as intervening conditions. The responding youth have sustained relations with the opposite sex with the mediation of two strategies, i.e. “love relations” and “relations based on deception”. According to the findings of the present study, the experience of premarital relations, by strengthening the sense of nostalgia, has such consequences as regret, seeking sexual diversity and comparison, family conflicts, unfaithfulness, and lack of commitment to marital life. The core category of “volatility of marital ties” is related to the consequences of premarital relations of the youth for marital life.
    Keywords: Marital Life, Premarital Relations, Seeking Sexual Diversity, Unfaithfulness, Love Relations
  • Neda Razavizadeh *, Ali Yousefi, Hossein Behravan, Ali Asghar Saidi Pages 41-69
    Consumption of commodity in its different kinds and forms, has several cultural-social implications which are the basis for justification of the consumption stance of consumers. The objective of this paper is to explain how the consumers justify their conspicuous and posing consumption which is usually accompanied by using brands which are continually being updated. To find out answer to the latent meanings of conspicuous consumption, 38 women in Mashhad, who more or less, had this kind of consumption, were selected through targeted sampling method and in-depth interviews were conducted with them about consumption of body management commodities and services. The findings of coding and analysis of the interview texts show that there are five main justifications for the conspicuous consumption of body management commodities and services:Identity justification of consumption that shows prestige and is a representation of the consumer’s social position; psychological justification in which the individual refers to psychological needs of himself, mankind or women; economic (rational) justification, through which the consumer assesses the consumption choices as rational after comparing consumption–exchange value or economic and social cost-benefit ; Supervisory justification (compulsory) in which the individual finds himself under the supervision of the demands and proposals of significant others or generalized others or ethical and religious doctrines; and habitus justification which refers to “the precedence of the conspicuous consumption pattern or tendency towards it in the individual’s life history”.
    Keywords: Conspicuous Consumption, Body Management, Justification, Distinction, Identification
  • Maryam Mokhtari *, Hakimeh Malek Ahmadi Pages 71-99
    Hyperreality is one of the key concepts in Jean Baudrillard’s theory. Sexual issues are one of the contexts in which hyperreality has intensely penetrated. Hence, in the present study, pornography is taken as a kind of hyperreality in the sexual domain and by employing concepts specific to Baudrillard in this regard, the experiences of the users of these products are analyzed by using the grounded theory method. The sample consisted of 20 users (10 women and 10 men) of pornographical products who were selected through targeted sampling method from three psychological clinics as well as from virtual groups with sexual contents and in-depth interviews were conducted with them. The data was analyzed through three-stage open, axial and selective coding. The findings of the research included three main categories with their sub-categories consisting of relational hyperreality (media sex action and illusion of joyfulness and satisfaction), experimental hyperreality (sexual adventurism and overlapping of sexual imagination with routine affairs) and consequential hyperreality (woman as a consumption commodity and entanglement in the sequence of sexual signifiers). The overall result indicates that imitation of the sexual actions demonstrated in pornography does not lead to the desired outcome nor does it lead to sexual satisfaction in the real world of the people, because they are not real and are made by the media. Hence, lack of sexual satisfaction in the real world is considered the pivotal concept of present research, for in pornography, a thing is projected more glittering, more colorful and sexier through increasing the resolution of colors.
    Keywords: Jean Baudrillard, Hyperreality, Pornography, media, Grounded Theory
  • Soadeh Malekasgar *, Mohammad Ali Mazaheri, Mansoureh Sadat Sadeqi Pages 101-125
    The developments in the Iranian society have caused significant changes in the forms of premarital relations among the youth. A review of the related literature indicates that if such a relationship is with several persons and in the advanced formed, it will leave adverse impacts on the quality of relations with the next person. But, if it is adopted as a means to marriage under the supervision of family and society, it will upgrade the quality of the person’s choice. Attempts have been made in the paper to study the relationship between different levels of premarital relations with the level of couple’s marital compatibility. Given the decisive role of family in the discourse of Iranian society, attempts have been made to study the attitude of parents towards premarital relations and marriage of their children. The accessible sampling frame and snowball method was used to collect the data. The respondents were asked to fill out the forms of the level of their relations as well as the Marital Compatibility Test. The findings indicate that the level of marital compatibility of individuals who did not have any relations or had limited relations before marriage is higher than those who had advanced and multiple relations.In addition, the consent of the parents to marriage, increases the level of marital compatibility.
    Keywords: Premarital Marriage, Parent's Attitude, Marital Compatibility
  • Marjan Zarandi *, Seyed Ali Hashemianfar, Masoud Kianpour Pages 127-163
    The present paper is an attempt to study marital commitment from the viewpoint of women through a constructionist approach and based on their interpretation depict a comprehensive picture of the reasons and factors causing the commitment as well as changes in the commitment in the couple’s relationship. The construct of marital commitment has been studied through an interpretive approach based on grounded theoretical method. The sample for this study consisted of 38 women with marriage experience who were selected through targeted and theoretical method. After confidence building, the necessary data were collected through semi-structured in-depth interview and analyzed through three-stage open, axial and selective coding.
    The findings of the research indicate that childhood and adolescence life experiences, paradox of individual values, personality traits, joint life experience, consumption/leisure lifestyle, prescribed marital norms, need to experience love and women’s modern achievements, as causal conditions, construct commitment into a volatile issue. In such contexts as epistemological contradictions, hegemony of the discourse of sexual satisfaction in the couple’s relations, relative welfare of society and under the circumstances of media intervention and intercultural relations, the volatility of the issue of marital commitment leads to two types of women’s interactions: A group of women, through positive assessment of their marriage and by using appropriate education and consolidation of life skills, have caused commitment-based sustainable marriage to turn into a normal situation. In contrast, another group, through negative assessment of their marriage and clandestine separation from their husband, have faced negative consequences such as breach of commitment, promotion of multiple emotional and sexual relations, divorce and lack of mental health.
    Awareness and proper approach to the consequences can reduce the degree of problems stemming from cognitive changes of marital commitment to the minimum level.
    Keywords: Marital Commitment, Social Constructionism, Ground Theory
  • Atiyeh Khaksarfard *, Sediqeh Suri Pages 165-183
    Based on Joachim Wach theory, attempts have been made in this paper to phenomenologically understand and recognize the types of the life experience of women from their presence in women religious ceremonies and sessions. Statistical sample is 40 women who participated in religious sessions in different regions of Tehran. The data were collected through interview and analyzed through Schmidt method. The findings indicate that life experience of women from their presence in religious ceremonies on three levels of intellectual, practical and social types are as below: A) Intellectual: gaining otherworldly rewards and proximity to God; positive impact of such a presence on human soul and psyche (acquisition of peace) with more acquaintance with the Quran, religious commandments and the life of the Infallible Imams. B) Practical: Finding appropriate and religious cases for marriage; positive impacts on family and marital life (improvement of relations between the couples and those of the parents and their children); and spending leisure times. C) Social: participation in social charities; awareness of condition of friends and relatives and assisting them in case of their need; and family visits.
    Keywords: Phenomenology, Religious Ceremonies, Typology
  • Azra Qandehariyun *, Mahbubeh Rostami Pages 185-206
    Commercial advertisements, as a significant part of the visual communication network, besides leaving direct impacts on the audience in the field of commodity sale, have many indirect effects on upbringing and orientation of audience society’s attitude. The present research, employing Norman Fairclough’s discourse analysis method, is an attempt to study the way of representation of women’s image in TV advertisements. After a precise reading of a set of 500 TV advertisements of detergent powders, hygienic materials, cosmetics, home appliances and kitchenware in 2016, five cases were picked up that were aired in all seasons by the Islamic Republic of Iran Broadcasting Organization. Focusing on the relationship between the text and context, the results indicate that contrary to the previous perception of researchers, the representation of woman’s image in the commercial advertisements is not limited to the stereotype image of a consumer, inactive and ignorant housewife; rather the recently produced advertisements are moving towards the promotion of a new discourse based on valuing women’s status and approximating them to their present position as an active, wise and able member of the Iranian society.
    Keywords: Commercial Advertisements, Islamic Republic of Iran Broadcasting Organization, Women's Image in Advertisements, Stereotype, Anti-stereotype, Critical Discourse Analysis, Fairclough