فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 41 (بهار 1397)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 41 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید سپهر قاضی نوری، سیاوش ملکی فر *، سید محمد امین قانعی راد، آرش موسوی صفحات 7-44
    صنایع فرهنگی به خلق، تولید و تجاری سازی مضامین دارای ماهیت فرهنگی در قالب کالا یا خدمات اشتغال دارند و مواردی مانند نشر، سینما، اسباب بازی و مد و لباس را در بر می گیرند. منظور از نظام نوآوری صنایع فرهنگی، شبکه ای از نهادهای دولتی، خصوصی یا عمومی و روابط بین آنها است که برای خلق، تولید، توزیع و انتفاع از محصولات و خدمات فرهنگی تعامل می کنند.
    هدف این مقاله، آسیب شناسی نظام نوآوری صنایع فرهنگی کشور است و نویسندگان با به کارگیری دو روش «نگاشت نهادی» و «تحلیل ذی نفعان» به عنوان ابزاری برای تحلیل نظام نوآوری به آسیب شناسی پنج شاخه منتخب صنایع فرهنگی (شامل نشر، اسباب بازی، بازی های رایانه ای، مد و لباس و نوشت افزار) می پردازند. براساس نتایج حاصله، نظام نوآوری صنایع فرهنگی از لحاظ نهادی با چند آسیب مواجه است: عدم تعامل موثر حوزه و دانشگاه با بنگاه های فرهنگی در زمینه خلق مفاهیم اولیه مورد نیاز محصولات و خدمات فرهنگی؛ تعدد و تورم نهادی در حیطه ارزیابی و نظارت بر محصولات و خدمات فرهنگی داخلی؛ عدم نظارت موثر بر واردات محصولات فرهنگی؛ عدم کارکرد موثر نهاد دیپلماسی عمومی و فرهنگی در بازاریابی خارجی و صادرات محصولات فرهنگی؛ عدم ارتباط موثر بنگاه های صنایع فرهنگی با نهادهای حامی کارآفرینی و توسعه فناوری و اقتصاد دانش بنیان مانند مراکز رشد، پارک های فناوری و صندوق های توسعه فناوری؛ عدم وجود یا ضعف نهادهای موثر برای ارتباطات و شبکه سازی در درون نظام نوآوری مانند اتحادیه ها و اصناف؛ عدم ارتباط اثربخش نهادهای موثر مانند سازمان صداوسیما، سازمان بسیج و وزارت آموزش و پرورش در آگاهی رسانی، تبلیغ و ترویج صنایع فرهنگی.
    کلیدواژگان: صنایع فرهنگی، نظام نوآوری، تحلیل ذی نفعان، نگاشت نهادی
  • امید قادرزاده *، کمال خالق پناه، هیوا کریم زاده صفحات 45-74
    تجارت مرزی در مناطق کردنشین به واسطه موقعیت مرزی و گسترش بازار های جهانی رشد قابل توجهی پیدا کرده است. به دلیل رشد چشمگیر و فزاینده فضا های تجاری در میدان مورد مطالعه، در بیست سال اخیر، شهر مرزی بانه به شهر پاساژ ها معروف شده و گردشگری خرید جایگاه درخور توجهی پیدا کرده است. مقاله حاضر در چارچوب روش مردم نگاری به دنبال واکاوی هویت مردم محلی به واسطه فرهنگ مصرف کالا های جهانی است. در این راستا در کنار مشاهده مشارکتی، با 19 نفر از جوانان فعال در فضای بازار مصاحبه به عمل آمده است. بر مبنای روایت مصاحبه شوندگان، بازار به روح حاکم بر فرهنگ کنونی شهر تبدیل و موتور محرکه و انگیزه اصلی عامه را برای کار و فعالیت شکل داده است. بر مبنای یافته های پژوهش، استقرار بازار با خود جریاناتی از قبیل فردگرایی ضد اجتماعی، انسان تک ساحتی، مناسکی شدن عرف عامه، ظهور هویت بخشی شده، تعدیل عدالت، استحاله ارزش ها، سرمایه داری عامیانه، مدیریت واکنشی و ذهنیت ابهام فردا را در پی داشته است.
    کلیدواژگان: مردم نگاری، مصرف، هویت بخشی شده، استحاله ارزشی، فردگرایی ضد اجتماعی، جهانی شدن
  • فاطمه جواهری *، امیر محمدی صفحات 75-104
    موضوع این نوشتار تحلیل وضعیت مطالعه دانشجویان سه دانشگاه تهران، خوارزمی و شهیدبهشتی است. به این منظور 440 نفر از دانشجویان دانشگاه های یادشده به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. چارچوب تحلیلی مقاله برپایه نظریه ابرتابع چلبی استوار است. براساس این نظریه معانی، انتظارات و فرصت هایی که خانواده و دانشگاه در ارتباط با مطالعه ایجاد می کنند، در پی ریزی الگوی مطالعه فرد مداخله دارد. اطلاعات تحقیق حاکی از آن است که میانگین میزان مطالعه نمونه تحقیق به طور روزانه سه ساعت ونیم است که دو ساعت ونیم آن به مطالعه درسی و یک ساعت به مطالعه غیردرسی اختصاص دارد. میزان مطالعه دانشجویان رشته های مختلف تفاوت چندانی ندارد و به طور تقریبی در تمامی رشته ها نزدیک به 50 درصد دانشجویان کمتر از یک ساعت در روز به مطالعه می پردازند. خانواده قبل از ورود به دانشگاه نقش موثرتری در شکل دادن به مطالعه جوانان دارد. اما پس از ورود به دانشگاه، فرصت های اجتماعی موجود در دانشگاه و معنای منسوب به مطالعه کردن نقش تعیین کننده تری دارد. به نظر می رسد تحولات چند سال اخیر که بر فضای فرهنگی و مناسبات اقتصادی دانشگاه اثر گذاشته، کارکرد های اصلی آن را تضعیف کرده و در نهایت به تنزل کمیت وکیفیت مطالعه دانشجویان منتهی شده است.
    کلیدواژگان: مطالعه، کتاب خواندن، نظریه ابرتابع رفتار، دانشجویان
  • علی اصغر فیروزجاییان *، بهزاد هاشمیان صفحات 105-131
    بیگانگی تحصیلی یا دانشگاهی به عنوان یکی از اشکال بیگانگی، اصطلاحی برای توضیح جدایی دانشجویان از فرایند یادگیری و تجربه منزوی بودن از یک گروه تحصیلی یا دانشگاهی است که شخص باید به آن تعلق داشته یا درگیر آن باشد. هدف تحقیق حاضر تحلیل بیگانگی دانشگاهی و ابعاد آن در سطح میدان های درون و برون دانشگاهی برمبنای نظریه ناسازی بوردیو در دانشجویان دانشگاه مازندران می باشد. روش تحقیق از نوع پیمایشی و ابزار سنجش آن پرسشنامه محقق ساخته است. تعداد 390 نفر از دانشجویان دانشگاه مازندران در سال تحصیلی 93-94 براساس نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند و پرسشنامه بین آنها توزیع گردید. براساس نتایج تحقیق، بین میدان درون دانشگاهی (هنجار های محدودکننده، جامعه پذیری آموزشی ضعیف، اختلال رابطه ای) و میدان برون دانشگاهی (ابهام اشتغال، مدرک گرایی، بحران منزلت و فقدان علاقه به تحصیل) تاثیرات مثبت و مستقیمی بر متغیر وابسته (بیگانگی دانشگاهی) دارد. همچنین مطابق با آزمون مدل نظری تحقیق که با روش معادلات ساختاری انجام شده است؛ مشخص گردید که میدان های درون و برون دانشگاهی به همراه شاخص هایشان توانستند %66 از تغییرات بیگانگی دانشگاهی را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: بیگانگی دانشگاهی، دانشجویان، نظریه ناسازی، میدان های دانشگاهی، بوردیو
  • سمیه ورشوی، حسین بهروان *، غلامرضا صدیق اورعی صفحات 133-162
    هدف این مطالعه بیان روایت تجربه زیسته سفر پیاده زائرانی است که زیارت را به صورت پیاده روی به مشهد مقدس انتخاب نموده اند. با استفاده از روش کیفی و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 17 زائر حرم مطهر امام رضا(ع) که تجربه پیاده روی داشتند و استفاده از تحلیل پدیدارشناسی و بهره مندی از شیوه تحلیل موستاکاس، 4 مضمون اصلی پیرامون سفر زائران پیاده پدیدار شده است که شامل شکل گیری سفر پیاده، معناگرایی، بدن پیاده رو و نیت مندی سفر است که می توانند درک زائران پیاده از پدیده سفر پیاده به مشهد را به تصویر درآورند.
    نتایج مطالعه بیانگر آن است که سفر به صورت پیاده روی بر اساس وجوه مادی و معنوی آن شکل می گیرد. در این سفر، زائران به منظور بهره مندی از ثواب معنوی و مقدس بودن سفر پیاده، رهسپار این سفر طولانی و مشقت بار شده اند که وجه معناگرایی زائران در سفر پیاده را نشان می دهد. همچنین، زائران نیت ها و انگیزه های متفاوت مادی، معنوی و اجتماعی اقتصادی برای زیارت به صورت پیاده روی داشتند. علاوه بر این، مقدس و معنوی بودن در همه تجارب زیارتی زائران پیاده وجود داشت که این اشتراک، نشان دهنده پدیدار اجتماعی زیارت به صورت پیاده است. در مقابل، وجه تفریدی زیارت مربوط به جنبه های مادی از جمله شفا یافتن بیمار، لذت سفر پیاده، رسیدن به شغل و مسکن، پیاده روی بدون کفش و... است.
    کلیدواژگان: پیاده روی، زائران پیاده، سفر مقدس، نیت مندی سفر، بدن پیاده رو
  • فاطمه عموعبداللهی * صفحات 163-198
    با ظهور انقلاب اسلامی ایران و گرایش های عمیق اسلامی در سطح دنیا به خصوص پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و زوال مارکسیسم، «اسلام» از گسل های اساسی در برابر هژمونی ایالات متحده، شناخته و معرفی شده است. هم زمان با طرح مسئله اسلام در غرب، شاهد هستیم که در رسانه های این کشورها نیز پروژه های عظیم اسلام هراسی؛ خصوصا در فیلم های سینمایی هالیوود به اجرا درمی آید. یکی از اصلی ترین راهکار های مقابله با این شرایط، بهره گیری از ظرفیت های رسانه های داخلی ایران است که لازم است با تجهیز به سلاح دانش، فناوری و بصیرت اسلامی به مبارزه در این عرصه برخیزند. در این راه می توان با کسب تصویری مناسب از رویداد های ممکن در آینده، در جهت برنامه ریزی های مناسب و ارائه راهکار های مقابله گام برداشت.
    این پژوهش با به کارگیری روش سناریوپردازی با رویکرد عدم قطعیت بحرانی و استفاده از نرم افزار میک مک، به دنبال بررسی آینده های بدیل فعالیت های سینمای هالیوود در حوزه دین اسلام است. براساس نتایج به دست آمده دو پیشران دکترین امنیت ملی آمریکا و جهانی شدن، دارای بیشترین عدم قطعیت می باشند و از تقاطع آنها در دو محور، چهار سناریو (سناریوی تروریست ها، سناریوی جهان سومی ها، سناریوی جهانی شده ها، سناریو غیرخودی ها) در مورد آینده های بدیل سینمای هالیوود در حوزه اسلام ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، هالیوود، اسلام، سناریوپردازی
  • سعید شریفی، فاطمه خوشنویسان * صفحات 199-219
    پژوهش حاضر با هدف بررسی توانش همدلانه قومی فرهنگی در کلان شهر تهران انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش 156990 نفر از شهروندان پنج منطقه در پهنه جغرافیایی کل شهر تهران بود. حجم نمونه برابر 553 نفر برآورد و به روش طبقه ای متناسب با حجم انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه همدلی قومی فرهنگی وانگ و همکاران (2003) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل خوشه ایبا ضابطه اطلاعات آکائیکه (AIC)، آزمون تی تک راهه و تحلیل واریانس استفاده شد. نتایج نشان داد به طور کلی توانایی همدلی قومی و فرهنگی در کلان شهر تهران از متوسط بالاتر بود و براساس توانایی همدلی دو گروه را می توان از یکدیگر متمایز کرد. در گروه اول میانگین همه ابعاد به جز پذیرش تفاوت های فرهنگی از متوسط به بالا قرار داشت. این در حالی است که در گروه دوم آگاهی و پذیرش تفاوت های فرهنگی در سطح متوسط به بالا قرار دارد. در گروه اول بیان احساس همدلانه میانگین بیشتری نسبت به گروه دوم داشت. بر این اساس می توان گروه اول را احساس گرا و گروه دوم را عمل گرا نامید. در هر دو گروه پذیرش تفاوت های فرهنگی اهمیت پیش بینی کنندگی بالاتری نسبت به سایر عوامل دارد. نتایج این تحقیق به طور تلویحی، غلبه همدلی احساسی نسبت به همدلی عمل گرا در کلان شهر تهران را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: همدلی، فرهنگ، قومیت، همدلی قومی فرهنگی، کلان شهر
|
  • Seyed Sepehr Qazinouri, Syavosh Malekifar *, Seyed Mohammad Amin Ghaneirad, Arash Mousavi Pages 7-44
    Cultural industries are engaged in creation, production and commercialization of themes with cultural nature within the framework of goods or employment services and include such cases as publication, cinema, toys, fashion and clothes. The cultural industries innovation system refers to a network of governmental, private or public institutions and their interactions to create, product, distribute and exploit cultural products and services.
    The objective of this paper is to conduct a pathological study of the cultural industries innovation system of the Country. Using "institutional mapping" and "stakeholder analysis" methods to analyze the innovation system, authors diagnose 5 selected clusters of the cultural industries including publication, toys, computer games, fashion, clothes and stationaries. The results show several institutional issues in cultural industries innovation systems: lack of interactions of Hawza and academia with cultural firms in generating basic concepts required for cultural products and services; redundancy in institutions assessing and supervising cultural products and services; lack of effective supervision of cultural products imports; ineffectiveness of cultural and public diplomacy institutions in foreign marketing and cultural products exports; lack of effective communications between cultural industries firms and institutions supporting entrepreneurship, technology development and knowledge economy including incubators, technology parks, and technology development funds; lack of institutions for communication and networking within the innovation system like unions and guilds, lack of effective relations between effective institutions such as the Islamic Republic of Iran Broadcasting, the Basij Organization, and the Education Ministry for information dissemination, publicity and promotion of cultural industries.
    Keywords: Cultural Industries, Innovation System, Stakeholders Analysis, Institutional Mapping
  • Omid Qaderzadeh *, Kamal Khaleqpanah, Hiva Karimzadeh Pages 45-74
    Border trade in Kurdish regions has had a considerable growth due to the border situation and expansion of global markets. Due to the considerable and increasing growth of the commercial spaces in the field under study over the past twenty years, the City of Baneh has become known as the City of malls and shopping tourism has found a considerable place in it. The present paper within framework of ethnography method is an attempt to study local people’s identity due to their consumption of international goods. In this regard, besides participative observation, interviews were conducted with 19 active youth in the market environment. On the basis of the narratives of the interviewees, market has been turned into the dominant culture of the current city and the engine and main incentive of the public for work and activity. The findings of the research indicate that the establishment of the market has brought about such trends as anti-social individualism, single-dimensional man, ritualization of the public habit, emergence of fragmented identity, moderation of justice, metamorphosis of values, popular capitalism, reactive management and a mindset of the uncertainty about tomorrow.
    Keywords: Ethnography, Consumption, Fragmented Identity, Metamorphosis of Values, Anti-Social Individualism
  • Fatemeh Javaheri *, Amir Mohammadi Pages 75-104
    The objective of this paper is to analyze the situation of students’ study in three universities, i.e. Tehran, Kharazmi and Shahid Beheshti. 440 students were selected, using simple random sampling. Analytical framework of the study is based on Chalabi’s theory of Abartabe’. Based on this theory, meanings, expectations and opportunities created by family and university, interfere with individual’s pattern of study.. The findings of the research indicate that the time of study is 3.5 hours per day out of which 2.5 hours are allocated to textbooks and 1 hour to other materials. Different disciplines do not show different hours of study and among all disciplines nearly 50% of students study less than 1 hour a day. Family plays a more influential role in shaping study pattern of students before entering university but afterwards, social opportunities in university and meaning implied to study have more influential role.
    It seems that recent changes of cultural atmosphere and economic relations of university have weakened its chief functions and led to deterioration of quality and quantity of student study.
    Keywords: Study, Reading Books, Abartabe Theory of Behavior, Students
  • Ali Asghar Firouzjaeyan *, Behzad Hashemian Pages 105-131
    Academic alienation, as one of the alienation forms, is a concept that explains the process of separation of the students from learning and isolation from an academic or university group to which a student should belong or be a member. The main objective of the present paper is to analyze the academic alienation of the students of Mazandaran University and its dimensions within and outside the university fields on the basis of Bourdieu’s incompatibility) Hysteresis) theory. The necessary data were collected through questionnaires developed by the researcher. 390 students of the Mazandaran University in 2014-2015 academic year were selected through classified sampling method and questionnaires were distributed among the respondents. The findings show that the inner university field (restricting norms, weak educational sociability and relational disorder) as well as the outer university field (employment ambiguity, thirst for getting a degree, crisis of status and lack of interest in study) have positive and direct impacts on the dependent variable (academic alienation). Also based on the theoretical model test, which was carried out through structural equations modelhng, it was found that the inner and outer university fields along with their indicators could explain 66 percent of the variations in academic alienation.
    Keywords: Academic Alienation, Students, Hysteresis Theory, University Fields, Bourdieu
  • Somayeh Varshuy, Hossein Behravan *, Gholamreza Sediq Urai Pages 133-162
    The main objective of this paper is to express the lived experience of the pilgrims who have chosen walking as a means to go on pilgrimage to holy Mashhad. Using qualitative method and semi-organized interviews with 17 pilgrims of the holy Shrine of Imam Reza (PBUH), who experienced walking and using phenomenological analysis as well as Moustakas analysis method, four main themes emerged regarding the journey of the walking pilgrims which included formation of walking journey, spirituality, the walker body and intentionality of the journey that can illustrate the understanding of the walking pilgrims of the phenomenon of journey on foot.
    The findings of the research indicate that the journey on foot takes shape on the basis of its spiritual and material aspects. The pilgrims, in order to enjoy the spiritual reward and considering the journey as a sacred act, take this long and hard journey which shows the spirituality aspect of the pilgrims in their journey on foot. Also, the pilgrims had different material, spiritual and socioeconomic intentions and incentives. Moreover, the holiness and spirituality existed in all pilgrimage experiences of the walking pilgrims: this commonality shows the social phenomena of the pilgrimage on foot. In contrast, the individual aspect of pilgrimage, related to its material aspects, include recovering of the sick people, enjoyment of the journey on foot, finding a job and shelter, walking with barefoot, etc.
    Keywords: Walking, Walking Pilgrim, Sacred Journey, Intentionality Of Journey, Walker Body
  • Fatemeh Amuabdullahi * Pages 163-198
    With the victory of the Islamic Revolution of Iran and strong Islamic inclinations across the world, particularly after the collapse of the Soviet Union and decline of Marxism, “Islam” has been introduced and known as one of the fault-lines against the hegemony of the United States. Simultaneous with the introduction of the issue of Islam in the West, it is observed that the media of these countries have launched the project of Islamophobia, particularly in the Hollywood films. One of the main means to confront the said condition is utilizing the capacities of the Iranian domestic media, which requires to be equipped with knowledge, technology and Islamic insight in this campaign. In this regard, one should prepare a suitable picture of the possible future trends and take steps toward proper planning and offering policies to confront the problem. By employing scenario planning method and critical uncertainty approach as well as using Micmac software, attempts have been made in this paper to find out the alternative future scenarios of Hollywood cinema activities in the field of Islam. The findings indicate that the drives of US National Security Doctrine and globalization have the highest degree of uncertainty and in their crossing in two axes, four scenarios are created about the alternative futures of Hollywood Cinema in the field of Islam, i.e. scenario of terrorists, scenario of the Third World people, scenario of the globalized people, and the scenario of outsiders.
    Keywords: Futuristic Studies, Hollywood, Scenario Planning, Islam
  • Saeed Sharifi, Fatemeh Khoshnevisan * Pages 199-219
    The objective of the present paper is to study the ethno-cultural empathy ability in the metropolitan Tehran. 156990 citizens from five neighborhoods in the geography of the Tehran constituted the statistical population of this research. The sample constituted of 553 citizens who were selected through classified sampling. The Scale of Ethno-Cultural Empathy (ECE) by Wang, et al. (2003) was used to collect the data. Cluster analysis with Akaike Information Criterion (AIC), single t-test and analysis of variance were used to analyze the data. The results indicate that overall ethno-cultural empathy ability in the mega city of Tehran is above the average and two groups can be identified on the basis of empathy ability. The average of all dimensions in the first group, expect acceptance of cultural differences, is above the mean, while in the second group awareness and acceptance of cultural differences is above the mean. The average of the expression of empathic feelings in the first group is higher than that of the second group. Accordingly, it may be said that the first group is emotionally oriented and the second one is pragmatist. In both groups the acceptance of cultural differences has higher predictability significance compared to other factors. The findings of the research imply the domination of emotional empathy over pragmatist empathy in the mega city of Tehran.
    Keywords: Empathy, Culture, Ethno-Cultural Empathy (ECE), Metropolis