فهرست مطالب

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال نهم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نامه سردبیر
    سید سپهر قاضی نوری صفحه 0
  • علمی پژوهشی
  • روح الله حمیدی مطلق*، محمدتقی عیسایی، علی بابایی صفحه 1

    بر اساس دیدگاه نظریه پردازان ممتاز حوزه توسعه صنعتی کشورهای درحال توسعه، سیاست گذاری صنعتی می بایست در بستر یک «همکاری شبکه ای استراتژیک» یا نوعی «درهم تنیدگی» میان دولت و کارآفرینان پیشگام صورت پذیرد. در این مقاله ما به دنبال کشف سازوکارهایی هستیم که از طریق آنها این «درهم تنیدگی» در رشد سریع فناوری زیست دارو در ایران تحقق یافته و موجب شده تا نیازهای سیاستی بخش خصوصی به سرعت به بخش دولتی سیاست گذار منتقل شود. این مقاله از نوع کیفی است. داده های پژوهش بر اساس مصاحبه هدفمند با 39 نفر از افراد تاثیرگذار در صنعت زیست دارو گردآوری که سپس از طریق تحلیل تم و کدگذاری یافته های تحقیق، سه مکانیزم اصلی درهم تنیدگی شناسایی شد. یافته های کلیدی این پژوهش نشان می دهد که از میان مکانیزم های شناسایی شده، احراز متوالی جایگاه های مختلف مدیریتی در هر دو بخش دولت و صنعت توسط اساتید و پژوهشگران دانشگاهی، مهم ترین مکانیزم درهم تنیدگی و انتقال نیازهای سیاستی بخش خصوصی به بخش دولتی بوده است. این سازوکار که اصطلاحا آن را «گردش نهادی» می نامیم باعث شده تا اطلاعات و دانش موجود در هر دو بخش دولتی و صنعتی (خصوصی) بسیار سریع میان دو بخش جابجا شده و این دو بخش در یک فرآیند یادگیری توام قرار گیرند.

    کلیدواژگان: در هم تنیدگی، همکاری بخش خصوصی - دولت، تحول فناورانه، صنعت زیست دارو، گردش نهادی
  • علمی ترویجی
  • سیامک طهماسبی*، حمیدرضا فرتوک زاده، علیرضا بوشهری، سید کمال طباییان، جعفر قیدر خلجانی صفحه 19

    این مقاله به بررسی نحوه شکل گیری قابلیت های فناورانه در یکی از سازمان های صنعتی حوزه صنایع دریایی ایران می پردازد. استراتژی پژوهش، مطالعه موردی یک سازمان بوده که به عنوان مورد مطالعه، انتخاب و در کنار مطالعه منابع علمی، اقدام به انجام مصاحبه عمیق با مسئولین، مدیران، مشاوران و کارشناسان ارشد مرتبط با آن سازمان گردید. نقطه شروع مطالعه استفاده از یافته های علمی پژوهش های قبلی بوده است ولی پیشینه موجود دارای دو خلاء مهم در این زمینه می باشد: اول اینکه الگوهای ارائه شده برای توسعه قابلیت های فناورانه بیشتر متمرکز بر تولید انبوه است (در صورتی که ماهیت اغلب محصولات سازمان مورد مطالعه از جنس محصولات پیچیده است) و پیش فرض اساسی دیگر برای الگوهای یادشده هم همکاری با کشورهای توسعه یافته می باشد که به دلیل وجود تحریم های مستمر علیه صنایع دارای کاربرد دوگانه، این همکاری میسر نمی باشد. در این مقاله سعی شده مراحل طی شده در سازمان مورد مطالعه جهت شکل گیری و توسعه قابلیت های فناورانه شناسایی و معرفی گردد. این مراحل در قالب سه گام شناسایی شد که عبارتند از: سرمایه گذاری و ایجاد زیرساخت های پایه، ارتقاء قابلیت ها به واسطه مهندسی معکوس با همکاری محدود و همچنین مهندسی معکوس محصولات پیچیده تر و گسترش طراحی و نوآوری. در نهایت مراحل شناسایی شده با مدل های متداول در این حوزه مقایسه شده است.

    کلیدواژگان: قابلیت های فناورانه، محصولات و سامانه های پیچیده، سازمان های صنعتی، صنایع دریایی
  • علمی پژوهشی
  • آیدا مهاجری *، اسماعیل کلانتری، محمدامین قانعی راد صفحه 35

    توسعه فناوری شبیه سازی به کاربردهای بازتولیدی و درمانی در سال های اخیر، حساسیت های گسترده ای را در جامعه جهانی برانگیخته است. از یک سو موافقان با طرح موضوعاتی نظیر توانمندی این فناوری در اصلاح نواقص زیستی و درمان بیماری ها از آن حمایت و از سوی دیگر، منتقدان با در نظر گرفتن ملاحظات اخلاقی و اجتماعی، از ناتوانی بشر در کنترل پیامدهای این فناوری ابراز نگرانی می کنند. توسعه این فناوری در جامعه اسلامی ایران نظیر جوامع دیگر مستلزم درک عمومی مثبت و پذیرش اجتماعی آن است. هدف این پژوهش سنجش پذیرش فناوری شبیه سازی از دو نوع بازتولیدی و شبیه سازی درمانی در جامعه دانشگاهی ایران بوده و به این منظور از مدل پذیرش فناوری دیویس استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان و اعضاء هیات علمی دانشگاه های شهر تهران و نمونه آماری آن شامل 316 نفر است. ابزار گردآوری داده ها هم پرسشنامه و روش تحلیل داده ها آمار توصیفی و آزمون های همبستگی و آزمون T است. یافته های پژوهش نشان می دهد که درک عمومی جامعه دانشگاهی از شبیه سازی انسانی با هدف بازتولید، منفی اما به منظور شبیه سازی درمانی، مثبت است. همچنین جنسیت، عاملی تاثیرگذار بر پذیرش این فناوری است بدین معنا که مردان نسبت به فناوری شبیه سازی خوش بین و زنان نسبت به آن بدبین هستند. یافته های این پژوهش می تواند دلالت های سیاستی قابل ملاحظه ای را برای سیاست گذاری های مرتبط با توسعه فناوری شبیه سازی در اختیار سیاست گذاران علم و فناوری کشور قرار دهد.

    کلیدواژگان: پذیرش فناوری، شبیه سازی انسانی، بازتولید انسان، شبیه سازی درمانی، مدل پذیرش فناوری دیویس
  • ابراهیم سوزنچی کاشانی*، آرمان خالدی، علی صابر، شهره نصری صفحه 49

    حوزه مدیریت فناوری و نوآوری قدمتی حدود 15 ساله در کشور دارد و به تبع آن از عمر حوزه سیاست گذاری فناوری و نوآوری حدود 10 سال می گذرد. طی این دوره، رشته های مربوط به این حوزه ها در سطوح کارشناسی ارشد و دکتری با تقدم و تاخر زمانی ایجاد شده اند و دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری فراوانی با تمرکز بر شهر تهران پرورش یافته اند و دانشکده ها و اعضاء هیات علمی این حوزه نیز کم کم در دانشکده های مختص خود یا دانشکده های مدیریت و اقتصاد جذب شده اند. هدف این مقاله بررسی برساخت اجتماعی این حوزه، به معنی ساخت اجتماعی نگرش و تفکرات افراد اصلی این حوزه در کشور است. این افراد طبق تعریف از نویسندگان اول مقالات سه مجله علمی-پژوهشی مرتبط یعنی سیاست علم و فناوری، مدیریت توسعه فناوری و مدیریت نوآوری انتخاب شده اند که پس از توسعه چارچوب مفهومی، از طریق پرسشنامه آنلاین نظرات آنان اخذ گردیده است. نتایج تحلیل نشانگر همگرایی در شناخت اسامی و شهرت های جهانی و واگرایی در حوزه های محتوایی و مفهومی در مقایسه با برساخت اجتماعی این حوزه در جهان است.

    کلیدواژگان: مدیریت فناوری و نوآوری، سیاست گذاری فناوری و نوآوری، برساخت اجتماعی
  • سید حمزه حسنی*، سعید حسین رفیعی، علی بخشی آنی صفحه 63

    تاکنون کمتر پژوهشی به بررسی نقش موسسات تحقیقاتی و سازمان های پژوهش و فناوری در نظام نوآوری پرداخته است. در مقاله پیش رو نخست به بررسی نقش دانش در اقتصاد دانش محور پرداخته شده و سپس نقش مراکز تحقیقاتی در نظام نوآوری و ساماندهی اکوسیستم نوآوری مورد بررسی قرار گرفته و بر اساس آن، چارچوبی برای بررسی وضعیت موجود و جایگاه مطلوب نقش آفرینی این گونه موسسات ارائه شده است. در مرحله بعد پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از اصلی ترین سازمان های پژوهش و فناوری صنعت نفت کشور در کانون توجه قرار گرفته است. بدین منظور پرسشنامه ای طراحی و نظرات 109 نفر از صاحب نظران گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با استفاده از آزمون T یک نمونه ای، معنی داری شاخص ها به اثبات رسید و مشخص گردید که فاصله معنی داری میان وضعیت موجود و جایگاه مطلوب نقش آفرینی پژوهشگاه وجود دارد. به علاوه نتایج نشان داد که پژوهشگاه برای نیل به وضعیت مطلوب باید سه کارکرد «انتشار دانش و فناوری»، «تامین مالی و تسهیل نوآوری» و «سیاست گذاری» (کارکردهایی که در متون این حوزه به عنوان کارکردهای اصلی موثر در شکل دهی اکوسیستم نوآوری شناخته می شوند) را در کانون توجه قرار دهد. بر این اساس، فعالیت های آتی پژوهشگاه صنعت نفت باید به گونه ای برنامه ریزی شود که این سازمان به نهاد ایجادکننده اکوسیستم نوآوری در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی تبدیل گردد.

    کلیدواژگان: نظام ملی نوآوری، سازمان پژوهش و فناوری، ایجادکننده اکوسیستم نوآوری، کارکردهای نظام نوآوری
  • حمید کاظمی *، فرنوش باقری، شهره نصری نصرآبادی صفحه 77

    یکی از جنبه های کلیدی تضمین رقابت بلندمدت برای سازمان ها، کشورها و یا مناطق، توسعه دانش بنیان است که در این بین، مراکز تحقیقاتی نقش حائز اهمیتی را ایفاء می کنند. رشد سریع تقاضا برای تحقیق و توسعه باعث ظهور طیف وسیعی از مراکز تحقیقاتی شده و همراه با ظهور چنین مراکزی، نیاز به بکارگیری سازوکارهایی برای ارزیابی عملکرد آنها هم ضروری به نظر می رسد. تحقیقات متعددی در زمینه ارزیابی عملکرد سازمان های مختلف (خدماتی، تولیدی و...) انجام شده اما در حوزه ارزیابی عملکرد مراکز تحقیقاتی، تحقیقات نادر است. با توجه به ضرورت موضوع، در این مقاله با بکارگیری چارچوب EFQM (نسخه 2010) و از منظر پنج بعد توانمندسازهای آن، اقدام به ارزیابی عملکرد مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور شده است. نتایج بررسی در هر یک از این ابعاد نشان می دهد که مرکز در حوزه رهبری در وضعیتی مطلوب تر و در حوزه شراکت ها و منابع در وضعیتی ضعیف تر قرار دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، چارچوب EFQM، ارزیابی مراکز تحقیقاتی، مدل های تعالی
|
  • Rouholah Hamidi Motlagh, MohammadTaghi Isaai, Ali Babaee Page 1

    According to the views of leading theorists in the field of industrial development studies, specifically those who have focused on developing countries like Rodrick, Evans, Chang and Block industrial policy making should take place in realm of "strategic network cooperation" or a kind of "embeddedness" among government and pioneer entrepreneurs. In this study, we tried to study mechanisms through which such "embeddedness" has occurred (transpired) in the rapid growth of the biopharmecutal sector in Iran. Through such processes and mechanisms, the policy needs of the private section has been swiftly transfered to policy makers in the government section. Based on a qualitative strategy, empirical data gathered through interviews with 39 influential persons in Biopharmaceutical sector. Then data has been thematically analyzed and codified, and finally, three main embeddedness mechanisms and procedures has been identified. The most important mechanism was, university researchers, take ‘consecutive’ administrative (management, executive) positions in both government and industry. In this process which we name "institutional circulation" policy needs of the private section as well as essential information and knowledge transfers easily to the policy makers in the government and put the government and industry section in a mutual learning process.

    Keywords: Embeddedness, Public-Private Collaboration, Technological Change, Biopharmeceutical Sector, Institutional Circulation
  • Siamak Tahmasebi, Hamidreza Fartookzadeh, Alireza Bushehri, Kamal Tabaian, Jafar Gheidar Khelejani Page 19

    This article examines that how formatting and developing technological capabilities in the industrial organizations. The research strategy is "case study" thus we selected an industrial organizations in the field of maritime. After reviewed literature, conducted deep interviews with officials, managers, consultants and experts were associated with that organization. The literature in this area is tow defect: 1) the most models proposed for the development of technological capabilities focus on mass production, but the nature of our case study is complex products. 2) The basic assumption of these models is cooperation with developed countries, but the sanctions on dual-use products is the obstacle for this cooperation. In this paper, we studied steps in the formation and development of technological capabilities to be identified. Three steps were identified: "investment and the creation of basic infrastructure", "upgrade capability through reverse engineering with limited cooperation" and "reverse engineering for complex products with developing of design and innovation". Finally phases identified in this area compared with conventional models and the differences between them were investigated.

    Keywords: Technological capabilities, Complex Product Systems, Industrial Organization, Marine Industries
  • Esmaeel Kalantari, Ayda Mohajeri, MohammadAmin Ghaneirad Page 35

    Cloning technology development into reproductive and therapeutic implications in recent years has evoked wide sensitivities across the international community. On one hand, advocates of this technology support it by posing issues like its capability in ameliorating biological deficiencies and curing diseases, and the critics, on the other hand, express concerns by taking moral and societal considerations into account. Developing this technology in Islamic society of Iran, as other societies, requires general understanding and social acceptance. The aim of this research, is evaluating cloning technology, in its two kinds, including reproductive and therapeutic cloning in Iran’s society. For this purpose, Davis technology acceptance model was used. Statistical society of this research includes habitants of Tehran who are 18 and more, and statistical sample, is 316 persons. Questionnaires were used as data gathering tool, and data analysis method contains descriptive statistics indexes, ANOVA test and correlation test through SPSS and smartPLS softwares. Research findings indicate that general understanding of reproductive human cloning is negative, whereas about therapeutic cloning, it is positive. Likewise, gender, is a factor affecting this technology’s acceptance, means that men are optimist about cloning technology and women are pessimist about it. This research findings can offer remarkable policy implications to science and technology policy makers of our country.

    Keywords: Technology Acceptance, Human Cloning, Reproductive Cloning, Therapeutic Cloning, Davis Technology Acceptance Model
  • Ebrahim Souzanchi Kashani, Arman Khaledi, Alireza Saber, Shohreh Nasri Nasrabadi Page 49

    It is about 15 years since the filed of technology and innovation management is established in Iran and following that, the field of technology and innovation policy is started from a decade ago. In both levels of M.S. and Ph.D., the courses and programmes have been started focusing in universities located within Tehran, mainly in faculties of Management or Economics. The aim of this paper is to explore the social contruction of these fileds to explore the thinking and viewpoints of their active people. We defined them as the main author of the papers in three main Persian journals, i.e. science and technology policy quarterly, management of technology development and management of innovation. We developed a conceptual framework for this purpose and data gathering has been conducted through online questionares. The analysis of data reveals that there is a convergence between the local community and international community in terms of knowing the context such as prominent figures and schools, while there is large gap in areas have more to do with content and concepts.

    Keywords: Management Of Innovation, Technology Innovation, Technology Policy Social Construction
  • Seyed Hamze Hassani, Saeed Hossain Rafiei, Ali Bakhshiani Page 63

    Research centers are one of the fundamental elements of every country’s national innovation system (NIS) and play a significant role in innovative activities. However, there are few researches about the effect of such institutes on innovation systems. The present study firstly investigates the role of knowledge in Knowledge Based Economy and secondly the role of research centers in NIS and organizing innovation ecosystem. Finally a framework for existing and desirable status of such institutes has been presented. The study focus is on Research Institute of Petroleum Industry (RIPI) as one of the most fundamental Research and technology organizations in Petroleum Industry of Iran. Two valid and reliable questionnaires were designed for this purpose. Answers from 109 experts in the field, were collected and then analyzed. The normality was tested using Kolmogorov–Smirnov test. Then, the p-value of indexes was observed using one-sample T Test. Moreover, the independent t-test indicated the p-value difference between the existing and desirable status of research institute effectiveness. Furthermore, the results show that RIPI requires focusing on three functions for achieving the favorite status: distribution of knowledge and technology, financing and innovation facilitating and policy making. In the related literature these functions are known as the main functions for innovation ecosystem formation. In this regard, planning the activities in Research Institute of Petroleum Industry in future should be performed in a way that it becomes a dynamic Innovation Ecosystem Builder in petroleum, gas and petrochemical industries.

    Keywords: National Innovation System, Research & Technology Organizations, Innovation Ecosystem Builder, Functions of Innovation System
  • Hamid Kazemi Kazemi, Farnoosh Bagheri, Shohreh Nasri Nasrabadi Page 77

    One of the key aspects to ensure long-term competitiveness of organizations, countries or regions is the knowledge development, which the research centers play an important role. The rapid growth of demand for research and development has been tend to emergence of range of research centers. Along with the emergence of such centers, mechanisms adaptation seems to be essential to assess their performance. Several studies in the field of evaluating the different organizations performance (such as services, manufacturing, etc.) is done, but in the field of research centers performance evaluation, research is rare. Given the urgency of this matter, in this paper the performance of National Research Institute for Science Policy (NRISP) has been evaluated using EFQM framework (version 2010) in terms of its enablers (5 dimensions). The results in each dimension shows that the NRSIP in the field of "leadership" is more desirable than other areas, and in the field of "partnerships and resources" the situation is worse than other areas.

    Keywords: Performance evaluation, EFQM Framework Version 2010, Excellence Models