فهرست مطالب

سیاست علم و فناوری - سال دهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1396)

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال دهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهمان سردبیر / نوآوری فناورانه، تغییر پارادایم و شبکه های نوآوری
    محمد نقی زاده * صفحه 0
    شرکت های بزرگ، پیشران صنعت و اقتصاد کشورها هستند. هنگامی که صحبت از صنعت خودرو در ژاپن می شود نام شرکت تویوتا یا مزدا به ذهن ها خطور می کند؛ همچنان که به هنگام صحبت از صنعت ارتباطات در آمریکا، همه در ذهن خود نام هایی چون اپل و گوگل را مرور می کنند. این شرکت ها با تکیه بر ظرفیت های ویژه خود در خلق نوآوری های فناورانه، بازارهای ملی و بین المللی را فتح کرده اند. حفظ این جایگاه، وابسته به تداوم نوآوری های این شرکت ها در سطح بین المللی است. اما فضای نوآوری روز به روز در حال دشوارتر شدن است آن قدر دشوار که گاهی بزرگانی همچون نوکیا را هم به نابودی می کشاند. فناوری روز به روز در حال پیچیده تر و تخصصی تر شدن است و رقابت جهانی هر روز نفس گیرتر می شود. این تغییرات سبب افزایش سرسام آور و گاها غیرقابل تحمل زمان و هزینه های نوآوری و توسعه فناوری و به دنبال آن افزایش ریسک این فعالیت ها شده است.
    در کنار این تغییر، روند دیگری نیز به سرعت در حال فراگیر شدن است: «پراکندگی دانش در سطح بازیگران مختلف صنعت شامل شرکت های بزرگ، تامین کنندگان سطح اول ، شرکت های کوچک و متوسط و مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی». امروز به سختی می توان ادعا کرد که تمام یا بخش اصلی دانش در یک حوزه صنعتی، درون تنها یک شرکت قرار دارد.
    این دو روند، منجر به تغییر پارادایم در فرآیند نوآوری شرکت های بزرگ شده است. در پارادایم سنتی، شرکت های بزرگ ارائه کننده محصول نهایی، متولی خلق نوآوری فناورانه و تامین کنندگان سطح اول مسئول ساخت زیرسیستم ها هستند. اما در پارادایم جدید، جایگاه خلق نوآوری از مراکز تحقیق وتوسعه شرکت ها به شبکه های نوآوری متشکل از بازیگران کلیدی صنعت منتقل شده است. گوشی های سامسونگ از سیستم عامل اندروید استفاده می کنند اما آیا درست است که گفته شود گوگل، تامین کننده سامسونگ است؟ چنین نیست به واقع گوگل شریک سامسونگ در نوآوری است. گوگل و سامسونگ در یک شبکه بزرگ نوآوری با یکدیگر کار می کنند شبکه ای بدون سلسله مراتب و با روابط چندجانبه مبتنی بر رابطه برد-برد که دارای یک هدف جمعی واحد است.
    مثال دیگر در صنعت خودرو است. در پدیده خودروهای متصل، سازندگان زیرساخت های شهری و جاده ای، تولیدکنندگان محتوا و ارائه کنندگان خدمات ناوبری بیش از آنکه در زنجیره تامین خودروساز تعریف شوند شریک خودروسازان در فرآیند نوآوری هستند. در صنایع بسیار حساسی مانند هواپیماسازی نیز این پدیده را شاهد هستیم. برای اولین بار در تاریخ هواپیماسازی، شرکت بوئینگ طراحی هواپیمای دریم لاینر 787 را در شبکه بازیگران انجام داد و نه در مرکز تحقیق و توسعه بوئینگ!
    به نظر می رسد پیشران های این تغییر پارادایم در ایران نه تنها کمتر از سایر کشورها نیست که در برخی موارد حتی بیشتر هم می باشد زیرا پراکندگی دانش در ایران میان دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی، مراکز تحقیق وتوسعه شرکت های بزرگ و شرکت های کوچک و متوسط فناوری محور به شدت وجود دارد. علاوه بر این شرکت های بزرگ ایرانی از ظرفیت های تحقیق وتوسعه و انباشت دانشی زیادی برای نوآوری های فناورانه در سطح بین المللی برخوردار نیستند. ضمن اینکه پیشران های دیگری مانند تعداد زیاد شرکت های کوچک دانش بنیان دارای محصولات قابل ارائه به کسب وکارهای بزرگ تر نیز بر جذابیت های این رویکرد شبکه ای افزوده است.
    در مواجهه با این تغییر پارادایم در فرآیند نوآوری شرکت های بزرگ، اگر سیاست گذاران رویکرد تاکید بر همان فرآیند سنتی و ارائه مشوق هایی به شرکت های بزرگ برای ارتقاء سطح واحدهای تحقیق وتوسعه خود با هدف خلق نوآوری های قابل رقابت در سطح بین المللی را برگزینند - که به نظر می رسد فعلا چنین است - چه اتفاقی رخ می دهد یا بهتر است بگوئیم رخ داده است؟ شرکت های بزرگ می گویند برای دستیابی به این سطح بالا از دانش بایستی هزینه و ریسک زیادی را متحمل شوند به عنوان مثال هزینه توسعه یک پلتفرم خودرو را در حدود هزار میلیارد تومان تخمین می زنند و انتظار دارند دولت بخش مهمی از این هزینه را بپردازد که دولت نیز بنا به دلایل مختلف در این کار ناتوان است پس این نوآوری های فناورانه عملا امکان وقوع ندارند. از طرف دیگر با منابع محدود شرکتی برای تحقیق وتوسعه نیز نوآوری های محدودی رخ می دهد که تاثیر چندانی در سطح رقابت پذیری بنگاه های بزرگ در مقیاس بین المللی ندارند و در نتیجه پس از مدتی دید مدیران ارشد این بنگاه ها به تحقیق وتوسعه منفی شده و آن را تنها امری زائد و هزینه بر تلقی می کنند که تاثیری بر سطح رقابت پذیری و سودآوری شرکت ندارد.
    در رویکرد دیگر قابل انتخاب توسط سیاست گذاران که اگر به درستی درک شده و مورد توجه قرار گیرد احتمالا می تواند کشور را از این دور باطل رویکرد سنتی خارج کند. شرکت های بزرگ ارائه کننده محصول در نقش معماران نوآوری، یکپارچه سازها و انتخاب کننده های فناوری که مسئولیت اصلی در تجاری سازی نوآوری ها را بر عهده دارند ظاهر می شوند. همچنین در این شبکه ها از تامین کنندگان بزرگ سطح اول و بازیگران فناوری بزرگ انتظار می رود علاوه بر ایفاء نقش یکپارچه سازها و انتخاب کنندگان نوآوری به عنوان مهم ترین تولیدکنندگان نوآوری نیز عمل نمایند و ضمنا با مدیریت سایر بازیگران، هزینه و ریسک شرکت های بزرگ ارائه کننده محصول نهایی را کاهش دهند. نهادهای میانجی هم وظیفه ایجاد اعتماد به عنوان مهم ترین عامل شکل گیری و تثبیت این شبکه ها را بر عهده دارند. شکل دهی، مدیریت و کسب منافع از این شبکه های نوآوری یکی از موضوعات کلیدی و چالش برانگیز سیاست گذاری فناوری و نوآوری در جهان است. بحث بیشتر در مورد این موضوع از حوصله این نوشتار خارج است اما لازم است به سه نکته درباره سیاست گذاری در این حوزه اشاره شود:- سیاست گذاران و مدیران صنعت و فناوری ایران بایستی این تغییر پارادیم در توسعه نوآوری را به خوبی درک کنند. این درک، یک مفهوم ظاهری نیست بلکه باید در نگرش ها و مهم تر از آن، خود را در رفتارها و سیاست های صنعتی و فناوری کشور نشان دهد. بایستی متناسب با این تغییر پارادایم، الزامات ملی و بین المللی آن را نیز تبیین و پذیرفت.
    - باید دو رکن اصلی این شبکه ها یعنی شرکت های تامین کننده بزرگ سطح اول و میانجی ها را به رسمیت شناخت و به عنوان بازیگران اصلی شبکه های نوآوری تقویت نمود. هر سیاستی برای توسعه شبکه های نوآوری بدون توجه به این دو بازیگر اصلی محکوم به شکست است. شاید بتوان دلیل بخش بزرگی از شکست های مرتبط با طرح های اتصال شرکت های کوچک دانش بنیان و مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی به شرکت های بزرگ ارائه کننده محصول نهایی را در فقدان توجه به این دو بازیگر جستجو کرد.
    - سیاست ها بایستی متناسب با این تغییر پارادایم، مورد بازبینی اساسی قرار گیرند. به عنوان مثال چون شبکه های نوآوری، مورد توجه اتحادیه اروپا است بنابراین برنامه افق 2020 اتحادیه اروپا نیز بر تقویت این شبکه ها تاکید می کند. سیاست های تقویت تک شرکت باید به سیاست های هوشمندانه مشوق شبکه سازی در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی تغییر کند. بایستی در رفتارهای حمایتی نهادهایی همچون وزارت صنعت، معدن و تجارت؛ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی تغییراتی اساسی صورت گیرد. تقریبا تمامی این مشوق ها که در سال بالغ بر چندین هزار میلیارد تومان می شود بر تقویت شرکت ها به صورت انفرادی تاکید دارند که به نظر نمی رسد هرگز منجر به رقابت پذیری صنعتی و فناوری در سطح بین المللی شود. همان حداقل سیاست های شبکه محور مانند طرح های کلان ملی مصوب شورای عالی عتف نیز با کج سلیقگی سیاست گذاران و ضعف اجرایی متولیان این شبکه ها در حال شکست و زوال است.
    نوشته را با نقل قولی از آلبرت انیشتن به پایان می رسانم که می گوید «مسائلی که به دلیل سطح فعلی تفکر ما به وجود می آیند نمی توانند با همان سطح تفکر حل شوند».
  • محمود متوسلی، سعید شجاعی *، قنبر محمدی الیاسی، هستی چیت سازان صفحه 1
    نقش شرکتهای کوچک فناوریمحور در توسعه کشورها بر کسی پوشیده نیست اما عدم دسترسی به سرمایه یکی از بزرگترین موانع رشد این شرکتهاست سرمایهگذاران خطرپذیر در تمین سرمایه این شرکتها بیشترین نقش را دارند حال آنکه صنعت سرمایهگذاری خطرپذیر در ایران توسعهیافته نیست از آنجا که یکی از مهمترین دلایل این مسئله چالشهایی است که سرمایهگذاران و شرکتهای فناوریمحور در تعامل با یکدیگر دارند این مطالعه تلاش داشته این چالشها را در مراحل مختلف فرآیند سرمایهگذاری خطرپذیر واکاوی نماید در این مطالعه مصاحبه عمیق از خبرگان اخذ و داده های به دست آمده با روش نظریه برخاسته از داده ها تجزیه و تحلیل شد در انجام این کار رویکرد نهادی مدنظر بوده چون این نهادها هستند که انگیزه ها و چگونگی ارتباط میان بازیگران از جمله سرمایهگذاران خطرپذیر و بنگاه های کوچک فناوریمحور را تعیین میکنند نتایج که با استفاده از مدل نهادی ویلیامسون جمعبندی شدند نشان میدهد که نهادهایی همچون استانداردهای افشا اطلاعات مالیات مالکیت فکری و حقوق صاحبان سهام اجرای قراردادها جهتگیری های حمایتی حاکمیت در تمین مالی فناوری نهادهای مالی و برخی نهادهای فرهنگیاجتماعی همچون ضعف فرهنگ کار تیمی در ایجاد مسئله مورد پژوهش نقش اساسی دارد لذا توصیه می شود سیاستگذاران به جای مداخله مستقیم برای توسعه صنعت سرمایهگذاری خطرپذیر موانع نهادی را اصلاح نمایند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خطرپذیر، بنگاه های کوچک فناوری محور، مبادله، تامین مالی شرکتی، نظریه نهادی، نظریه برخاسته از داده ها
  • بابک سهرابی *، احمد خلیلی جعفرآبادی، امیر رودی صفحه 15
    کشف حوزه های تحقیقاتی نوظهور از جمله موارد مهم برای سیاست گذاران علم و فناوری و پژوهشگران است. علی رغم اهمیت این موضوع تاکنون مطالعه جامعی به منظور ارائه تعریفی مشخص و همچنین تبیین مولفه های شناسایی یک حوزه تحقیقاتی نوظهور انجام نشده است. در این مطالعه 1883 مقاله و پژوهش مرتبط سال های 1970 تا 2017 از نمایه استنادی Web of science انتخاب شد که با استفاده از روش فراترکیب و معیارهای ورود، در نهایت 68 مقاله در راستای هدف مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفتند. معیارهایی که مفهوم نوظهور بودن یک حوزه یا شاخه علمی را بیان می دارند استخراج و سه مقوله «تعمیم پذیری»، «نوآوری» و «نفوذ» به علاوه 9 مفهوم و 29 کد متناظر با هر معیار، طراحی و تبیین شد. در این مطالعه همچنین تعریفی از یک حوزه علمی نوظهور ارائه شد: «حوزه علمی با اهمیت زیاد که به تازگی ایجاد و فرآیند شکل گیری آن به سرعت طی شده باشد و پس از ایجاد نیز سطح وسیعی از تاثیرات و وابستگی ها را بر روی پژوهش های حوزه خود و سایر حوزه ها داشته باشد و نظر تعداد زیادی از پژوهشگران و دست اندرکاران علمی را هم به خود جلب کند».
    کلیدواژگان: کشف، حوزه تحقیقاتی، نوظهور، فراترکیب
  • هادی نیلفروشان *، مهشید غفارزادگان، صادق پیمانخواه، سوما رحمانی صفحه 31
    صنعت گاز صنعتی فناوری بر و بااهمیت در اقتصاد ایران است. با وجود سرمایه گذاری های فراوان داخلی و خارجی در این صنعت، میزان وابستگی فناورانه صنعت گاز ایران به خارج از کشور طی چهار دهه گذشته در بسیاری بخش ها کاهش چندانی نداشته و به بیانی دیگر یادگیری فناورانه کمی در این صنعت به وقوع پیوسته است. مقاله حاضر به دنبال بررسی عوامل ناکامی یادگیری فناورانه در صنعت گاز است. برای این منظور، مصاحبه هایی با خبرگان صنعت گاز صورت گرفت که پس از کدگذاری مصاحبه های انجام شده، هفت عامل «فقدان حلقه های بازخورد در زنجیره صنعت گاز»، «تعاملات ضعیف با محیط پیرامونی صنعت گاز»، «عدم امکان دسترسی به منابع دانش ضمنی صنعت گاز در سطح جهانی»، «افول برنامه های توسعه ای و کاهش تقاضا برای توسعه صنعت و در نتیجه از دست رفتن اقتصاد مقیاس»، «عدم دسترسی به منابع و آموزش های بین المللی برای پرسنل و ظرفیت جذب پائین»، «پیچیدگی یکپارچه سازی در بخش هایی نظیر پالایش و دیسپچینگ» و «عدم تمرکز بر توسعه توانمندی های طراحی و مهندسی به عنوان سویه اصلی یادگیری» عوامل موثر بر ناکامی یادگیری فناورانه شناخته شدند.
    کلیدواژگان: یادگیری فناورانه، قابلیت های فناورانه، صنعت گاز، ناکامی یادگیری، همپایی، سیاست یادگیری
  • آرش موسوی * صفحه 45
    در دنیای امروز که با سرعتی خیرهکننده در حال حرکت به سمت دانش بنیان شدن تقریبا همه فعالیتهای اقتصادی است درباره نقش فناوری و علوم کاربردی در فرآیند توسعه کشورها ابهام چندانی وجود ندارد علوم بنیادی و نقش این علوم در فرآیند توسعه اما به حد کافی مورد توجه و مطالعه قرار نگرفته و اجماع فراگیری در خصوص اهمیت این علوم برای توسعه وجود ندارد در این مقاله ضمن معرفی و نقد مواضعی که معمولا له یا علیه اهمیت علوم بنیادی برای کشورهای در حال توسعه مطرح میشوند به پرورش یک استدلال غیرخطی به نفع علوم بنیادی پرداخته شده است بنا به استدلالی از زاویه اقتصاد علوم بنیادی و تحقیقات مرتبط با این علوم نقشی مشابه زیرساختهای حملونقل در یک کشور را ایفا میکند که این نقش برای فعالیت اقتصادی بخش خصوصی و در نتیجه برای توسعه اقتصادی ضروری است همچنین نشان داده شده که بخشهای قابل توجهی از این زیرساخت دانشی از جنس قابلیتهای غیرقابل خرید و فروش بوده که میبایست صرفا به شکل بومی توسعه داده شوند این منظر اقتصادی سپس با نشان دادن کارویژه های علوم بنیادی در توسعه عقلانیت ساخت سرمایه اجتماعی و حرکت به سمت توسعه سیاسی و فرهنگی تکمیل شده است.
    کلیدواژگان: علوم بنیادی، توسعه اقتصادی، اقتصاد علم، توسعه سیاسی، عقلانیت
  • مصطفی صفدری رنجبر *، حسین رحمان سرشت، منوچهر منطقی، سید سروش قاضی نوری صفحه 55
    دیدگاه نظام های نوآوری بخشی، چارچوب مناسبی را برای تحلیل شکل گیری و تکامل صنایع مختلف ارائه می دهد. با وجود تفاوت ها و تمایزهای متعدد میان صنایع تولیدکننده محصولات مصرفی با نظام تولید انبوه و صنایع تولیدکننده محصولات و سامانه های پیچیده، تاکنون عمده پژوهش های انجام شده در زمینه نظام های نوآوری بخشی بر مطالعه صنایع تولیدکننده محصولات مصرفی با نظام تولید انبوه تمرکز کرده اند و پژوهش های اندکی یافت می شود که به مطالعه صنایع تولیدکننده کالاهای سرمایه ای و محصولات و سامانه های پیچیده پرداخته باشند. این مقاله قصد دارد با بکارگیری رویکردی کیفی و مطالعه موردی به مطالعه نظام نوآوری بخشی صنعت توربین های گازی در ایران به عنوان یک صنعت تولیدکننده محصولات و سامانه های پیچیده و نیز به معرفی بازیگران و کنشگران اصلی، توصیف مسیر شکل گیری و انباشت دانش و فناوری، شناسایی سیاست ها و نهادهای تاثیرگذار و تشریح شرایط بازار و تقاضا در این صنعت بپردازد. یافته های این پژوهش دربرگیرنده این موارد است: 1) مسیر شکل گیری و انباشت دانش و فناوری ساخت توربین های گازی، مشتمل بر قابلیت های فناورانه و راهبردهای کسب فناوری در بنگاه های سازنده توربین های گازی؛ 2) تنوع و پویایی سیاست های تاثیرگذار دولت بر شکل گیری و تکامل این بخش، مشتمل بر سیاست های راهبری، سرمایه گذاری، خرید و تسهیل گری؛ 3) ساختار انحصاری و سیاسی بازار صنعت توربین های گازی در ایران، مشتمل بر عرضه کنندگان و مشتریان (دولت) محدود و تقاضای بالا و روزافزون داخلی برای توربین های گازی با کاربردهای مختلف؛ 4) بررسی اثر تحریم های بین المللی بر فعالیت ها و اقدامات شرکت های ایرانی سازنده توربین های گازی. کلیدواژه ها: نظام نوآوری بخشی، محصولات و سامانه های پیچیده، صنعت توربین های گازی
    کلیدواژگان: نظام نوآوری بخشی، محصولات و سامانه های پیچیده، صنعت توربین های گازی
  • محبوبه نوری زاده، اسماعیل کلانتری *، سعید حبیبا صفحه 71
    ظهور محصولات غذایی تراریخته مانند بسیاری نوآوری های دیگر با موافقت ها و مخالفت های گسترده ای هم در جوامع علمی و هم در جوامع عمومی روبرو شده است. گسترش این فناوری مستلزم درک درست عموم مردم از منافع و کاستن هراس ناشی از مخاطرات آن است. هدف این پژوهش طراحی مدلی برای اندازه گیری نگرش عامه به محصولات غذایی تراریخته است. برای این کار از مدل سازی معادلات ساختاری به روش PLS استفاده شده است. جامعه هدف پژوهش شامل شهروندان استان تهران و نمونه منتخب متشکل از 830 شهروند بوده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که نگرش به محصولات غذایی تراریخته متاثر از دو عامل منافع و مخاطرات درک شده از آن است. این دو عامل خود متاثر از سه عامل نگرش کلی به علم و فناوری، آگاهی نسبت به محصولات تراریخته و اعتماد به این محصولات است. نتایج این پژوهش همچنین نشان می دهد که نگرش کلی به محصولات غذایی تراریخته مثبت بوده که البته نگرش مردان نسبت به زنان و مجردها نسبت به افراد متاهل مثبت تر است. از آنجا که فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، تلویزیون و سایت های اینترنتی به ترتیب سه رسانه اصلی در کسب اطلاعات توسط عموم مردم شناسایی شده اند بنابراین توصیه می شود که سیاست گذاران برای شکل دهی به نگرش عامه مردم درباره محصولات غذایی تراریخته و به ویژه کاستن از نگرانی های غیرعلمی در خصوص مخاطرات این محصولات، از سه رسانه فوق الذکر به صورتی تاثیرگذارتر و گسترده تر استفاده کنند.
    کلیدواژگان: محصولات تراریخته، نگرش عامه، مدل سازی معادلات ساختاری، منافع درک شده، مخاطرات درک شده
|
  • Mohammad Naghizadeh * Page 0
  • Mahmood Motavasseli, Saeed Shojaeei *, Ghanbar Mohammadi Eliasi, Hasti Chitsazan Page 1
    The prominent role of technology-based small firms (TBSFs) in economic growth is
    prevalent in the literature. However, access to appropriate financial resources is a critical
    success factor for TBSFs. Venture capital (VC) funds are the key player in financing
    TBSFs. But, in developing countries, such as Iran, VC industry is inmature and underdeveloped. One of the main obstacle ahead of this industry is the challenges that
    exist in transactions between two parties (i.e. venture capitalists and TBSFs). So, the
    current study has executed to explore such challenges during the various stages of VC
    process. To do this, 29 in-depth interviews were conducted and the datas were analized
    applying grounded theory method. Also, the institutional theory was adapted in this study, because the institutions provide the frameworks in which the incentives and
    relation among all actors, including VC fund and TBSFs, are determined. The research
    finding (that was concluded using the * Corresponding author: [email protected]
    Williamson institutional model) suggest that institutions such as information disclosure
    standards, tax regulations, intellectual property rights, protection of shareholders
    rights, law enforcement, government supportive policies, financial market institutions and several other socio-cultural such as collective action culture are critically important in setting up the relationship between the venture capitalists and TBSFs.
    So, it is recommended that policy makers reform institutions instead of direct
    intervention to develop the VC industry.
    Keywords: Venture Capital, Technology-Based Small Firms, Transaction, Corporate inance, Institutional Theory, Grounded Theory Method
  • Babak Sohrabi *, ahmad Khalili Jafarabad, amir Roodi Page 15
    Detection of emergence research areas is an important issue for science and technology policy makers and researchers. Despite the importance of this subject, there is no comprehensive study to define the emergence and metrics that needed for its detection. In this study, we selected 1833 papers from web of science (WOS) that are published between 1970 and 2017. Then we used meta-synthesis method on 68 finalized papers that are completely related to the purpose of this research and extracted several metrics. Generalizability, innovation and penetration are the extracted construct. We also extracted 9 concept and 29 codes related to each metric. We also come up with a definition for emergence research area which is "the emergence research area is highly important and novel area that born very fast and have great impact on related research areas and also can attract researchers and other influencers of science".
    Keywords: Detection, Emergence Research, Meta-Synthesis
  • Hadi Nilforoushan *, Mahshid Ghaffarzadegan, Sadegh Peymankhah, Soma Rahmani Page 31
    Gas industry is a highly important technology-driven industry in Iran's economy. Despite numerous domestic and foreign investments in the industry, it is still dependent on foreign countries during decades ago. In other words, little technological learning has been occurred there. The aim of this research is examining the technological learning failure in the gas industry. For this purpose, the interviews were conducted with some gas experts, and after coding the interviews, seven factors were identified as the impact factors on technological learning failure, these factors are "lack of feedback loops on gas industry value chain, lack of border process between gas industry and its environment, lack of access to tacit knowledge, lack of economies of scale because of the declining development programs and demand stability, weak access to the international training courses and resources, high degree of integration complexity and lack of concentration on learning strain of design and engineering". Finally, at the end of the paper, some policy advices are suggested to overcome these failure factors.
    Keywords: Technological Learning, Technological Capability, Gas Industry, Learning Failure, Learning Policy
  • Arash Mousavi * Page 45
    importance of technology and applied sciences for the process of economic development. Basic sciences and the role of these sciences in the process of development though have been not studied enough and there is no widespread consensus about the importance of these sciences for development. In this paper, we introduce and assess the arguments for and against the importance of these sciences for developing countries. We also provide a non-linear argument in favor of basic sciences. From an economic point of view, we argue that basic sciences and the researches related to them play a role like national transportation substructures which are necessary for the performance of private sector and hence, for economic development. We show that notable parts of this knowledge sub-structure are in the form of non-tradable capabilities. These capabilities, therefore, should be developed through indigenous ways. In the end, we add to this economic approach a discussion about functions of basic sciences for development of rationality, formation of social capital, and political and cultural development.
    Keywords: Basic Sciences, Economic Development, Economics of Science, Political Development, Rationality
  • Mostafa Safdari Ranjbar *, Seyed Soroush Ghazinoori Page 55
    Sectoral innovation systems perspective presents a proper framework to analyze formation and evolution of different industries. Despite various differences and distinctions, so far majority of studies in this field, have been focused on mass-produced consuming goods industries, and it is difficult to find studies that have examined capital goods and complex product systems industries. So, this research aims at introducing key players and actors, describing the path of formation and evolution of knowledge and technology, identifying influential policies and institutions, and explaining market structure and demand condition of Iran’s gas turbine industry as a complex product systems industry, through employing qualitative approach and case study strategy. This research findings include: 1) The path of formation and accumulation of knowledge and technology of manufacturing gas turbine in Iran including technological capabilities and technology acquisition strategies; 2) Diversity and dynamics of influential government policies on the formation and evolution of this sector including leading, investment, procurement and facilitation policies; 3) Duopolistic and politicized market structure in Iran’s gas turbine industry including limited number of suppliers and customers (government) and high and growing domestic demand for different types of gas turbines; 4) Examining the impact of international sanctions on iranian gas turbine producers. Keywords: Sectoral Innovation System, Complex product Systems, Gas Turbine Industry.
    Keywords: Sectoral Innovation System, Complex product Systems, Gas Turbine Industry
  • Mahboobeh Noorizadeh, Ismail Kalantari *, Saeid Habiba Page 71
    Like many other innovations, genetically modified food products have received widespread pros and cons both within public community and scientific community. The technology expansions entails right public understanding of its benefits as well as reduction of phobia of its risks. This research aims to develop a model for evaluating public attitude towards GM food products.To this end structural equation modeling with PLS technique is used. The population include Tehran citizens and the sample consists of 830 citizens. Findings indicate that aptitude towards GMFP are affected by factors of perceived risks and benefits. These two factors are subsequently affected by three other major factors of general attitudes towards science and technology, awareness of GMP and trust.The general attitude towards GMF is positive, where men and single people have higher positive attitude towards GMF in comparison with women and married ones.The media includes three major channels of TV, internet websites and social networks; thus, it is recommended that policy makers take advantage of these media more efficiently and extensively in order to * Corresponding author: [email protected] shape the public opinion and attitude towards GMFs.
    Keywords: Genetically Modified Foods (GMFs), Public Attitude, Structural Equation Modeling, Perceived Benefits, Perceived Risks