فهرست مطالب

نشریه جراحی ایران
سال بیست و یکم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقالات مروری
  • سیدعبدالرضا جلالی*، سیدعلی جلالی صفحه 1
    یبوست مزمن اولیه شایع بوده و اغلب مشکل ساز نمی باشد، ولی ممکن است در موارد کمتری در نتیجه یک بیماری وخیم باشد. عمل دفع در ابتدا غیر ارادی و سپس ارادی است، این عوامل بایستی با هم آهنگی و به اتفاق کار کنند تا اینکه بخوبی دفع انجام پذیرد.
    بعضی از بیماری های متابولیک و یا داروها نیز ایجاد خشکی مزاج می کنند که درمان بیماری و یا قطع دارو می تواند در بهبودی موثر باشد. یبوست ناگهانی و یا تغییر عادت دفع، مهم تلقی شده و احتیاج به پیگیری همه جانبه دارد. یبوست ثانویه در اثر بیماری های نخاعی ایجاد می شود که مورد بحث نمی باشد. افراد عادی از یبوست تعریف خاصی در ذهن دارند که اکثرا با تعاریف علمی مطابقت ندارد و لذا باید منظور فرد را از شکایتش بدقت جویا شد. در دهه اخیر داروهای جدیدی برای یبوست به بازار مصرف وارد شده است و نیز درمان جراحی در بیماران واجد شرایط متداول می باشد. عمل انتخابی برای اینگونه بیماران توتال کلکتومی همراه با آناستوموز ایلئورکتال می باشد که به چگونگی انتخاب بیماران واجد شرایط به تفصیل پرداخته شده است و چون این عمل جراحی بتدریج در موارد معین رواج می یابد، مقتضی همکاران ارجمند با آن آشنائی بیشتری پیدا کنند.
    کلیدواژگان: یبوست، کولون، توتال کلکتومی
  • مقالات پژوهشی
  • مهرداد پهلوانی، محمد شیرانی، عباس امیرجمشیدی*، آیت احمدی، شهاب قاضی میرسعید، سارا نعیمی صفحه 11
    زمینه و هدف
    با ورود آندوسکوپ به حیطه اعمال جراحی مغز و اعصاب از دهه 80 میلادی، تحولی نوین در روش های جراحی تومورهای هیپوفیز ایجاد شده است و در حال حاضر روش آندوسکوپیک ترانس اسفنوئید در کنار روش های قدیمی-تر مانند میکروسکوپیک ترانس سپتال، با نتایج قابل مقایسه در حال انجام است.
    مواد و روش ها
    تمام بیمارانی مبتلا به آدنوم هیپوفیز که در طی سال-های 86 تا نیمه اول سال 91 با یکی از دو تکنیک آندوسکوپیک و یا میکروسکوپیک تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند، به طور منظم با استفاده از تصویربرداری ام آر آی، ارزیابی پروفایل هورمونی هیپوفیز و ارزیابی-های بینایی سنجی تحت پیگیری قرار گرفتند. میزان عود، میزان بهبود بینایی، میزان نرمال شدن سطح هورمون ها و عوارض کوتاه مدت و طولانی مدت در هر دو گروه با یکدیگر مقایسه شد.
    یافته ها
    از 41 بیمار مورد مطالعه، 32 مورد با تکنیک آندوسکوپیک و 9 مورد با تکنیک میکروسکوپیک تحت عمل قرار گرفته بودند. شایعترین تومور، آدنوم غیرمترشحه هورمون بوده و میزان بروز عوارض در کوتاه مدت و طولانی مدت از جمله دیابت بی مزه، نشت مایع مغزی نخاعی و سینوزیت در گروه آندوسکوپیک بیشتر بود، اگرچه تکنیک آندوسکوپیک با عود کمتر، طول مدت بستری کمتر و موفقیت بیشتر در نرمال شدن سطح هورمون ها همراه بود (005/0< P).
    نتیجه گیری
    در صورتیکه تکنیک آندوسکوپیک با وسایل و تجهیزات مناسب و توسط جراح با تجربه انجام شود، از نظر سرانجام درمان می تواند با تکنیک میکروسکوپیک قابل مقایسه باشد، گرچه برای به دست آوردن نتایج بهتر نیاز به طرح مطالعات کارآزمایی بالینی می باشد.
    کلیدواژگان: آندوسکوپیک ترانس اسفنوئید، میکروسکوپیک ترانس سپتال، آدنوم هیپوفیز، عود، عوارض
  • منوچهر آقاجانزاده، دینا امامی، عباس رحیمی*، محمدحسین شفقی، احسان کاظم نژاد لیلی، گیلدا آقاجانزاده، سارا مساح نیا صفحه 19
    زمینه و هدف
    سالانه بیش از دو هزار نفر در ایران دراثر سرطان مری جان خود را از دست می دهند. بدیهی است که انتخاب درمان درست می تواند نجاتگر باشد. سرطان مری با اینکه در دنیا جزو ده سرطان شایع نیست، اما در نواحی واقع روی کمربند سرطان مری، مثل پنج استان شمالی ایران بسیار شایع است و جزء مشکلات بزرگ سیستم بهداشتی درمانی این نواحی محسوب می شود. از طرفی رفتار سرطان و پاسخ به درمان آن، در مناطق جغرافیایی متفاوت است. بررسی میزان بقاء یک تا سه ساله بیماران دچار سرطان مری، تحت درمان کمورادیوتراپی به تنهایی و با جراحی به همراه کمورادیوتراپی در طول 8 سال در استان گیلان می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، یک مطالعه کهورت تاریخی است. پرونده تمام بیماران سرطان مری از زمان افتتاح کلینیک رادیوتراپی بیمارستان رازی رشت، در طول 8 سال (91-83) بررسی شدند. در نهایت 266 بیمار که در مراحل 3 و 2 قرار داشتند وارد مطالعه و تا سال 91 پیگیری شدند و در دو گروه درمانی کمورادیوتراپی به تنهایی (CRT)و جراحی همراه با کمورادیوتراپی (CRT-S) از نظر مدت بقاء با هم مقایسه شدند. نتایج با نرم افزار SPSS و از طریق آمار توصیفی تحلیلی و آزمون آماری LogTarone-ware تجزیه و تحلیل شد. همچنین از متد Kaplan-Meier برای برآورد میزان بقاء و از Cox Regression جهت برآورد شانس بقاء با کنترل عوامل مداخله گر و زمینه ای استفاده شد.
    یافته ها
    از 266 بیمار با سرطان مری که در مراحل 3 و 2 بودند، 222 نفر تحت کمورادیوتراپی (این بیماران حاضر به جراحی نبودند) و 44 نفر تحت جراحی و کمورادیوتراپی قرار گرفتند. میانگین سنی 11±65 سال بود. اغلب بیماران مرد (57%) بودند. بیشترین محل ابتلای تومور در ثلث تحتانی مری بود (46%). پاتولوژی تومور در 215 نفر (80%) موارد از نوع سرطان سلول سنگفرشی بود. میانگین مدت زمان بقاء کل 1/1±17 ماه و میانه 12 ماه بوده است. بقاء کلی 1 ساله 49% و 3 ساله 8/11% بود. بقاء بیماران با درمان کمورادیوتراپی به تنهایی، 2/1±17 ماه و میانه 13 ماه و جراحی همراه با کمورادیوتراپی 3/2±18 ماه و میانه 14 ماه بود. میزان بقاء بیماران در دو گروه درمانی بر حسب محل آناتومیک، نوع پاتولوژی و جنسیت رابطه معنی داری نداشت. میزان بقاء افراد در گروه سرطان سلول سنگفرشی در دو گروه کمورادیوتراپی به تنهایی و جراحی همراه باکمورادیوتراپی تفاوت معنی دار نداشت P=0.322)). در افراد با آدنوکارسینوم، بقاء در گروه جراحی همراه باکمورادیوتراپی از کمورادیوتراپی به تنهایی بیشتر بود (P = 0<0.001).
    نتیجه گیری
    در بیماران با سرطان مری غیر متاستاتیک از نوع سرطان سلول سنگفرشی، به درمان کمورادیوتراپی پاسخی مناسب می دهند اضافه کردن درمان کمورادیوتراپی به جراحی هیچ فایده ای روی بقاء بیماران نداشته و تنها یک استرس روحی بزرگ را بر بیمار و هزینه گزاف درمانی مربوط به جراحی و بستری طولانی را بر سیستم بهداشتی درمانی جامعه تحمیل می کند. کمورادیوتراپی به تنهایی به عنوان درمان سرطان مری غیر متاستاتیک از نوع سرطان سلول سنگفرشی در مناطق پرخطر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سرطان مری، کمورادیوتراپی، میزان بقاء
  • نسرین امینیان، مهدی زنگی، رویا فرزانگان، کامبیز شیخی، محمد بهگام شادمهر * صفحه 27
    زمینه و هدف
    به علت اعتقاد افراطی فراگیران علوم پزشکی در ایران به کتاب های درسی از یک طرف، عادت نداشتن به خواندن مقاله، عدم آشنایی و تسلط کامل اغلب آنها به روش های جستجو در متون و مقالات پزشکی و همچنین «مهارت تجزیه و تحلیل و نقد مقالات» از طرف دیگر، تعداد کمی از آنها از مقالات روز دنیا برای ارتقا ء دانش و علم خود بهره می برند. همچنین به علت عدم آشنایی و تسلط کامل به روش های تهیه اسلایدهای مناسب و نحوه صحیح و مطلوب ارائه یک مقاله علمی، فراگیران در ارایه مطالب جدید به دیگر همکاران دارای مهارت لازم نمی باشند. شرکت در ژورنال کلاب و ارایه مقاله از سوی فراگیران ضرورتی است که می تواند در تغییر رویکرد آنها و افزایش مهارت در موارد فوق الذکر موثر باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر برگزاری ژورنال کلاب ها در تغییر عادت مطالعه، جستجو و خواندن مقاله و ارائه سخنرانی علمی توسط دستیاران فوق تخصصی جراحی قفسه صدری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پس از اجرای جلسات ژورنال کلاب ماهی یک بار به مدت 4 سال، برای ارزیابی نتایج این فرایند از نظر تغییر عادت مطالعه، خواندن و ارایه مقاله و به کار بردن آن، مطالعه ای به صورت پیمایش از طریق پست الکترونیکی بر روی فلوهای جراحی توراکس که در زمان تحصیل 2 ساله خود 22 بار در ژورنال کلاب های دوران دستیاری فوق تخصصی خود شرکت می کرده اند، انجام گرفت.
    یافته ها
    بیش از 80% از فراگیران به طور کلی این روش آموزش را در جهت نیل به اهداف فوق الذکر عالی و بسیار خوب ارزیابی کردند. همچنین در تک تک مهارت های فوق نیز در صد قابل توجهی از فراگیران اثر بخشی این روش آموزش را عالی و بسیار خوب ارزیابی کردند.
    نتیجه گیری
    برگزاری این جلسات نه تنها سبب تغییر رویکرد مطالعه به سوی خواندن مقالات، درک صحیح تر مطالب کتاب های درسی و ارتقاء مهارت های تهیه اسلاید و سخنرانی علمی در دستیاران فوق تخصصی جراحی توراکس گردید، بلکه برای آنها این فرصت را فراهم کرد تا هر ماه اطلاعاتشان را در زمینه یکی از موضوعات رشته خود به روز کنند. همچنین با ارسال این مقالات به تمام جراحان توراکس ایران در هر ماه یک آرشیو خوب از مقالات به روز و انتخاب شده جهت مطالعه و بهره برداری های آموزشی در بخش های آموزشی و درمانی ایجاد خواهد شد. با توجه به روشن بودن و ساده بودن جزئیات روش انجام کار امکان اجراء و تکرار این فرآیند در سایر گروه های آموزشی و دانشگاه های علوم پزشکی کشور وجود دارد.
    کلیدواژگان: ژورنال کلاب، جراحی توراکس، آموزش
  • سعیدرضا امیری*، مریم ناصر زارع، محمدرضا گلبخش، بابک سیاوشی صفحه 37
    زمینه و هدف
    اغلب توصیه می شود که پس از انجام عمل اصلی و دوختن فاشیا، زیر جلد با نخ های قابل جذب ترمیم می شود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه پیامدهای حاصل از جراحی های هیپ همراه با بخیه زیر جلدی با مواردی که از ترمیم زیر جلد صرف نظر شده انجام می شود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به شیوه کارآزمایی تصادفی بالینی یک سو کور طی 2 سال (1390 تا 1392) بر روی کلیه بیماران کاندید عمل جراحی هیپ مراجعه کننده به بیمارستان سینا که نیازی به باز گذاشتن زخم و ترمیم ثانویه آن نداشتند، انجام شده و مواردی که گرافت و فلاپ پوستی و یا عضلانی پوستی مورد نیاز نبود، وارد مطالعه شدند. بیماران با استفاده از جدول اعداد تصادفی به دو گروه اصلی تقسیم شدند. در یک گروه فاشیا و زیر جلد دوخته شد و سپس پوست با نخ نایلون بخیه زده شد (48 = N). در گروه دوم تنها پوست و فاشیا دوخته شد (52 = N). بیماران در هفته 1 و 2 و ماه 1 و 3 از نظر عوارض احتمالی (عفونت، بازشدن زخم، واکنش جلدی، نکروز لبه های پوست و تجمع مایع زیر جلدی) مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین مدت زمان عمل جراحی در گروه با بخیه زیرجلدی بیشتر از گروه بدون بخیه زیر جلدی بوده است (095/15 ± 04/113) در برابر 776/14±38/105 دقیقه، 012/0 = P. در مورد سایر عوارض مثل نکروز لبه پوست، باز شدن زخم، تجمع مایع زیر جلد تفاوت معنی داری بین دو گروه نبود.
    نتیجه گیری
    در نهایت اینکه استفاده از بخیه زیرجلدی نه تنها در کاهش عوارض زخم بعد از برش جراحی تاثیر قابل ملاحظه ای ندارد بلکه موجب افزایش مدت زمان عمل جراحی نیز می شود.
    کلیدواژگان: بخیه زیر جلدی، عوارض زخم، جراحی هیپ
  • ابراهیم عامری، حسن قندهاری*، حسین وحید طاری، ابوالفضل نوری، حمید حصاری کیا، نوید نبی زاده صفحه 44
    زمینه و هدف
    با رشد کودک و تکامل حرکتی و راه رفتن روی دو پا و بعد از آن تغییراتی در وضعیت پارامترهای موضعی ساژیتال ستون فقرات از قبیل کیفوز توراسیک، لوردوز لومبار، تیلت لگن و پارامترهای اسپاینوپلویک رخ می دهد که همواره برای رسیدن به بالانس کلی با هم در تعادل هستند. دانستن این تغییرات به طراحی قبل از عمل جراحی فیوژن ستون فقرات و شاید به فهم پاتوژنز بعضی از بیماری ها و دفورمیتی های ستون فقرات کمک کند. این مطالعه برای اولین بار به بررسی تغییرات این پارامترها با رشد در گروهی ازکودکان 8 تا 19 ساله ایرانی می پردازد.
    مواد و روش ها
    نمونه های این مطالعه 9 دانش آموز نرمال ایرانی (50 پسر و 48 دختر) در محدوده سنی 8-19 سال بودند. پس از معاینه و شرح حال رادیوگرافی نیمرخ ایستاده ستون فقرات در بیمارستان شفا یحیائیان انجام شد و هشت پارامتر (کیفوز توراسیک، لوردوز لومبار، تیلت توراسیک و لومبار، بالانس ساژیتال، ساکرال اسلوپ، پلویک تیلت، پلویک اینسیدانس) اندازه گیری و بررسی شدند. داده ها با استفاده از میانگین و انحراف معیار و فراوانی ها و درصدها توصیف شدند. سپس گروه های سنی مختلف با هم مقایسه شدند. برای مقایسه میانگین ها در گروه ها از آزمون ANOVA و برای بررسی میانگین ها بین دو گروه از آزمون دانکن استفاده شد. سطح معنی داری تمام آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    98 فرد با میانگین سنی 9/2 ± 6/13 بررسی شدند (با دامنه 8 تا 19 سال). بالاترین مقدار TK در گروه سنی 14-16 ساله با متوسط 8/40 درجه به دست آمد. این مقدار با TK گروه سنی 8-10 سال اختلاف معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    سن همبستگی مثبت و معنی دار با کیفوز توراسیک داشت. ولی با سایر صفات همبستگی معنی دار نشان نداد. به عبارت دیگر بعد از سن هشت سالگی تغییر معنی داری در پارامترهای ساژیتال ستون فقرات و لگن رخ نمی-دهد، بجز کیفوز توراسیک که با افزایش سن بیشتر می شود. بنابراین در تصمیم گیری برای درمان دفورمیتی ها و نیز اعاده زوایای نرمال حین اصلاح جراحی باید به این تفاوت با توجه به سن کودک توجه شود.
    کلیدواژگان: ساژیتال، ستون فقرات، رشد
  • منوچهر قربانپور، امیر درخشان فر*، امین نیایش، مهدی اسکندرلو محمد علی سیف ربیعی، مجید تاج پور صفحه 55
    زمینه و هدف
    آپاندیسیت حاد یکی از شایعترین اورژانس های جراحی است. هرچند بیشتر از 20 سال از انجام آپاندکتومی لاپاراسکوپیک می گذرد، توافقی در زمینه مزایا و معایب آن در مقایسه با روش معمول وجود ندارد. تعدادی از مطالعات اخیر برتری روش لاپاراسکوپیک را از نظر طول مدت اقامت در بیمارستان، درد بعد از عمل و عوارض عفونی نشان داده اند. این یافته ها توسط برخی مطالعات دیگر که تفاوت معنی داری را بین دو روش نشان نداده اند به چالش کشیده شده اند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه آپاندکتومی لاپاراسکوپیک با روش باز در درمان آپاندیسیت حاد انجام شد.
    مواد و روش ها
    70 بیمار مبتلا به آپاندیسیت که برای درمان جراحی به بیمارستان بعثت همدان ارجاع شده بودند، بطور تصادفی در دو گروه 35 نفره (گروه A بیماران با آپاندکتومی باز و گروه B بیماران با آپاندکتومی لاپاراسکوپیک) مورد مطالعه قرار گرفتند. موارد مورد بررسی در این مطالعه شامل سن و جنس بیماران، طول مدت عمل (از زمان انسزیون پوستی تا زمان بستن زخم)، درد بعد از عمل، طول مدت اقامت در بیمارستان، بازگشت به فعالیت های عادی و عوارض بعد از عمل بودند. تجزیه و تحلیل اطلاعات به کمک نرم افزار آماری SPSS ویرایش 17 انجام شد.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری بین دو گروه از نظر سنی و جنسی وجود نداشت. میانگین طول مدت عمل در دو گروه تفاوت معنی داری داشت (09/16±71/35 دقیقه در گروه باز و 14/17±42/54 دقیقه در گروه لاپاراسکوپیک، 032/0=P). همچنین تفاوت طول مدت اقامت در بیمارستان در دو گروه نیز از نظر آماری معنی دار بود (02/27±77/54 ساعت در گروه باز و 85/11±25/30 ساعت در گروه لاپاراسکوپیک، (P<0.001). میزان عفونت در گروه آپاندکتومی باز بطور معنی داری بالاتر از گروه لاپاراسکوپیک بود (3/14% در گروه باز و 0% در گروه لاپاراسکوپیک، 027/0=P). مدت زمان بازگشت به کار در گروه باز، 8/7 روز و در گروه لاپاراسکوپیک 22/5 روز بود (P<0.001). همچنین میانگین دوز مصرفی مسکن در دو گروه بطور معنی داری متفاوت بود (027/0=P).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر برتری روش لاپاراسکوپیک بر روش باز را از نظر طول مدت اقامت در بیمارستان، درد بعد از عمل، بازگشت به کار و عفونت زخم نشان داد.
    کلیدواژگان: آپاندکتومی لاپاراسکوپیک، آپاندکتومی باز، آپاندیسیت حاد
  • بابک سیاوشی*، احمد حمودی، الهام گطعاوی، کیخسرو فیروزبخش، محسن صادقی، مهندس علیرضا کشاورز صفحه 62
    زمینه و هدف
    شکستگی گردن فمور یکی از پرعارضه ترین شکستگی ها است و عارضه شایع آن عدم جوش خوردن است. یکی از روش های درمان این عارضه در صورت زنده بودن سر استخوان فمور تغییر زاویه خط شکستگی و تبدیل نیروی جابجا کننده به نیروی فشاری در محل شکستگی است که سبب جوش خوردن محل شکستگی می شود ولی از طرف دیگر با بر هم زدن بیومکانیک هیپ، این مفصل را مستعد تخریب زودرس می کند. لذا هدف ما به دست آوردن زاویه ای است که از یک طرف سبب تسریع در جوش خوردن شود و از طرف دیگر مفصل را به سمت آرتروز و تخریب سوق ندهد.
    مواد و روش ها
    با تحلیل بیومکانیکی و استفاده از شبیه سازی رایانه-ای، نیروی لغزاننده و جابجا کننده شکستگی گردن استخوان ران و نیروی وارد شده به سر فمور را در زوایای مختلف والگوس با در نظر گرفتن فاکتورهای هندسی و بیولوژیکی فرد بررسی شد. جهت ایجاد شکستگی در فمور و مدل سازی Blade از نرم افزار Solidworks استفاده شد و سپس Blade در موقعیت مناسب برای استئوتومی قرار داده شد، سپس جهت انجام شبیه سازی هندسه مسئله به نرم افزار انسیس وارد شد.
    یافته ها
    شبیه سازی برای زوایا مختلف شکستگی (از 30 تا 70 درجه) و زوایای مختلف اصلاح (از 0 تا 40 درجه) انجام شد. با توجه به هدف کاستن از تنش برشی در سطح شکست پارامتر شدت تنش (Stress Intensity) در این سطح برای قضاوت بهترین زاویه استیوتومی استفاده شده است. لازم به ذکر است در زوایای 50 و 55 درجه پاول، تغییر چندانی در مقادیر تنش برشی با تغییر زاویه اصلاح دیده نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه مقادیر شدت تنش به دست آمده از شبیه سازی های انجام شده و مقادیر زوایای پیشنهادی استئوتومی بر اساس کمینه میزان تنش برشی ارایه شد. در محدوده اصلاحی 0 تا 40 درجه افزایش درجه والگوس، تغییر زاویه تاثیر چندانی در نیروی وارد شده به سر فمور ندارد.
    کلیدواژگان: شکستگی گردن فمور، زاویه والگوس، شبیه سازی
  • گزارش موارد جالب
  • سعادت محرابی سی سخت، محمدبهگام شادمهر، ابوالقاسم دانشور کاخکی، ساویز پژهان، عزیزالله عباسی دزفولی*، کامبیز شیخی، سید رضاثاقبی، فرحناز صادق بیگی صفحه 71
    کیست هیداتید ریه، یک بیماری انگلی ناشی ازکرم نواری گونه اکینوکوکوس می باشد که در مناطق اندمیک مثل ایران یک تهدید مهم بهداشتی است و بیشتر به صورت کیست های منفرد در یک ریه دیده می شود، ولی در 30% موارد کیست ریه وکبد با هم دیده می شود. گاهی نیز بصورت کیست های متعدد در یک ریه است. درگیری همزمان دو ریه شایع نیست و روش درمان درگیری همزمان دو ریه بحث برانگیز وگاهی توام با مشکلاتی است. ما دختر 10 ساله ای را، که مبتلا به دو کیست هیداتید بزرگ در دو ریه بود، در یک مرحله تحت عمل جراحی قرار دادیم و نتایج درمان را ارائه می کنیم.
    کلیدواژگان: کیست هیداتید، ریه، توراکوتومی دوطرفه
  • مقالات آموزشی
  • مهندس علی دروگر مقدم*، جواد حدادنیا، محمد شوریده یزدی صفحه 76
    در سال های اخیر روش جدیدی در جراحی بنام جراحی کمتر تهاجمی مورد استقبال قرار گرفته است که علاوه بر ایجاد تحول عظیم در رشته جراحی سبب اصلاح بخش مهمی از نقصان و چهره تهاجمی در این رشته شده است. جراحی های کمتر تهاجمی معمولا توسط آندوسکوپ ها و از طریق سوراخ های کوچکی بر روی پوست و یا مجاری بدن مانند مجاری هوایی، گوارشی و غیره انجام می شوند و از آسیب ها و عوارض کمتری برای بیمار برخوردار هستند. مهمترین ضعف این روش ها نسبت به جراحی های باز از بین رفتن دید جراح برای اطلاع یافتن از موقعیت آندوسکوپ و یا سایر ابزار جراحی در داخل بدن است که علاوه بر نیاز به تجربه و مهارت بسیار بالای جراح سبب افزایش احتمال آسیب زدن به بافت-های حساس می شود. برای حل این مشکل در سال های اخیر سیستم های راهبری جراحی ابداع شده اند که نمونه ای از این سیستم ها هم در سال 1390 در داخل ایران ساخته و مورد استفاده قرار گرفته است. وظیفه اصلی سیستم راهبری جراحی تخمین موقعیت ابزار جراحی در داخل بدن و نمایش موقعیت آن به همراه چگونگی حرکت آن بر روی تصاویری است که قبل از جراحی از همان بیمار دریافت شده اند. آزمایشات نشان داده است که سیستم های راهبری جراحی کیفیت جراحی های آندوسکوپیک را افزایش می دهند و عوارض ناشی از آن را در بیماران به حداقل می رساند و از این رو این سیستم ها یکی از مهمترین نیازهای کلیه اتاق های عمل در آینده خواهند بود. بنابراین با توجه به پیشرفت سریع این فناوری و لزوم آشنایی جامعه پزشکی و بویژه جراحان با این سیستم در این مقاله بخش های مختلف سیستم راهبری جراحی هوشمند، چگونگی عملکرد آن و برخی مزایای استفاده از این سیستم در جراحی های آندوسکوپیک مورد بحث و بررسی دقیق قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: جراحی با حداقل تهاجم، سیستم ردگیری نوری
  • پژوهش در جراحی
  • ترجمه: دکتر سیدعباس میرمالک، همکاران صفحه 89
|
  • Jalali S. A. R.*, Jalai S. A. Page 1
    Primary chronic constipation is a common problem, but is less likely lead to a malignant condition. The act of defecation is involuntary at the beginning but it needs voluntary muscles to work synergistically to take place satisfactorily. Some metabolic diseases and drugs can cause constipation, which can be cured by the cessation of the drug or the treatment of the underlying disease. Acute or sudden onset of constipation or change of bowel hobbit should be thoroughly worked up. Secondary constipation is due to spinal cord injury or nerve damage, but it is not discussed here. Ordinary person have their own definition of constipation, so in handling a patient with this problem it should be known precisely what does he or she means by constipation.In the last decade new drugs are used for the treatment of constipation. Surgical treatment of constipation is also common in some cases, after careful work ups, and is defined as total colectomy and ileorectal anastomosis and it is described here. Since this kind of surgery is becoming common in certain cases, it is necessary that our colleagues become familiar with it.
    Keywords: Constipation, Colon, Total Colectomy
  • Pahlavani M., Shirani M., Amirjamshidi A.*, Ahmadi A. Page 11
    Introduction &
    Objective
    With the introduction of endoscope in the field of neurosurgery since 1980, the approaches to the sellar region has been modified remarkably, and Endoscopic Transsphenoidal surgery for pituitary tumors is now a good alternative to the traditional Microscopic Transseptal approach with comparable results.
    Materials and Methods
    All patients who were operated for pituitary adenoma using either endoscopic or microscopic transsphenoidal approaches from 2008 until 2012, were followed up on a regular basis by neuroimaging, pituitary hormonal study and neuro-ophtalmologic examination. Short-term and long-term complications, the rate of hormonal remission, visual improvement in long-term, and recurrence rate were compared between the two groups.
    Results
    Forty one patients were included in this study. Thirty two cases were operated upon using the endoscopic approach, and 9 were operated upon by the microscopic approach. Null cell adenoma was the most common pituitary tumor in the series. The rate of short-term and long-term complications including DI, CSF leak, and sinusitis, were more common in the group who underwent endoscopic resection of pituitary adenoma, although this approach was associated with lower recurrence rate, less hospital stay, and more success in the rate of hormonal normalization (P > 0.005 for all variables).
    Conclusions
    The present study suggests that endoscopic approaches to the sellar region can be done safely with comparable results with microscopic approaches in the experienced and well equipped hands, although prospective randomized studies are needed to address better results.
    Keywords: Endoscopic Trans, Sphenoidal, Microscopic Trans, Septal, Pituitary Adenoma
  • Aghajanzadeh M., Emami D., Rahimi A.*, Shafaghi H Page 19
    Introduction &
    Objective
    Due to esophageal cancer, over two thousand people lose their lives in Iran annually. Obviously, esophageal cancer can be curable, if an appropriate treatment is chosen. Although this disease is not one of the 10 common cancers in the world, esophageal cancer is very common in regions like the 5 northern provinces of Iran. In these areas its considered the biggest problem in the health care system, However, cancer behavior and response to the treatment is different in every geographical region. This study compares one to three-year survival rate of patients with esophageal cancer with chemoradiation therapy (CRT) alone versus surgery with chemoradiation therapy (CRT-S) during eight years in Gilan province.
    Materials and Methods
    In this historical cohort study, all esophageal cancer patients’ records had been studied since the launching of radiotherapy clinic of Razi hospital in Rasht, during eight years (2004-2012). Finally, 266 patients in the stages II and III of esophageal cancer were entered in our study and were followed up till 2012. The patients were divided into two groups. The two groups treated by chemo-radiation therapy (CRT) alone and surgery plus chemo-radiation (S- CRT), were compared in terms of survival duration. The results were analysed by SPSS software using descriptive analytical statistic and statistical test Log Tarone-ware. In addition in order to stimate the rate of survival Kaplan-Meier and to estimate the chance of survival with the control of underline and interventive factors Cox Regression was used.
    Results
    Out of 266 patients in the stages II and III of esophageal cancer, 222 patients were treated by CRT (these patients were unwilling to undergo surgery) and 44 patients were treated by S-CRT. The mean age of the patients was 65 ±11. Most patients were men (57%). The most common site of tumor involvement was in the lower third of the esophagus (46%). The pathology of tumors was SCC in 80% of the cases. The mean age of overall survival was 17 ± 1.1 months with median survival of 12 months. The overall one year survival was 49% and the three year survival was 11.8%. The survival mean of patients with CRT was 17±1.2 months with median survival of 13 months and those with CRT-S was 18 ± 2.3 months with median survival of 14 months. There was no significant relationship in the rate of survival in two groups with the intervention, anatomic location, histologic type and gender were concerned. The rate of survival in SCC group and adenocarcinoma were compared and following results were obtained: survival of SCC patients, in both groups of CRT and CRT-S had no significant difference (P<0.32). Survival was higher in the adenocarcinoma group (P<0.0001).
    Conclusions
    Patients with the non-metastatic esophagus cancer of SCC responded positively to chemo-radiation therapy alone, and adding surgery to patients’ treatment not only didn’t have any effect on the survival duration, but also caused big stress, high cost treatment for the patients and long hospitalization for health care system. Hence, chemo-radiation therapy alone is recommended for the treatment of non-metastatic esophagus cancer of SCC in high-risk areas.
    Keywords: Esophageal Cancer, Chemo, Radiation Therapy, Survival Rate
  • Aminian N., Zangi M., Farzanegan R., Sheikhy K., Shadmehr M.B.* Page 27
    Introduction &
    Objective
    Due to Iranian Thoracic surgery fellows’ exaggerated belief in textbooks on the one hand and their unfamiliarity with scientific search and reading articles and article appraisal on the other hand, only a few fellows employ articles to promote their scientific work and practice. Furthermore as a result of fellows’ incapability to prepare informative power point presentations and give speech properly, fellows are unable to present new information to their colleagues. Participation in journal clubs and presenting articles could help fellows to become skillful in mentioned issues. This study aimed to evaluate the effect of journal clubs on different aspects of reading, presenting and practices of thoracic surgery fellows.
    Materials and Methods
    After 4 years of conducting journal clubs every month, evaluation survey via e mail from thoracic surgery fellows (who had participated in 22 journal clubs in their 2 years training) was carried out to assess the effect of journal clubs on scientific search, study appraisal, power point preparation, study habit, presentation skill, and practice promotion.
    Results
    More than 80% of the fellows stated that journal clubs had been very good or excellent for achieving the mentioned educational goals. Additionally considerable percentage of fellows evaluated the effectiveness of this educational method on separated asked items to be very good or excellent.
    Conclusions
    Conducting journal club sessions not only improves fellows approach in reading articles, better understanding of the text books, and preparing power point presentations, but also provides an opportunity for them to update their information in one of the selected thoracic surgery subjects every month. Bedsides, a valuable archive from selected and updated articles have been gathered for Iranian thoracic surgeons every month. As the running of journal clubs is simple and clear, it is quite possible for other departments in our medical schools to employ our method and carry out similar journal clubs.
    Keywords: Journal Club, Thoracic Surgery, Educational
  • Amiri S. R.*, Naser Zareh M., Gholbakhsh M. R., Siavashi B Page 37
    Introduction &
    Objective
    Wound complication is one of the most common problems after surgical incisions. The aim of this study was the evaluation of wound complications with subcutaneous tissue closure versus non closure after hip surgery.
    Materials and Methods
    100 patients who were candidates for hip surgery, from 2011 to 2013, were entered in this study. The patients randomly divided into two groups: Group 1, patients with subcutaneous closure (n=48) and group 2, patients without subcutaneous closure (n=52). Wound complications such as hematoma, necrosis, dehiscence, infection and scar were evaluated. Patients were seen in first, second, fourth and eighth weeks after operation. Statistical analysis was done with SPSS 16 by chi-squared and independent sample t-test.
    Results
    In 100 patients, the mean age (55±18.009) year and mean weight (75.41±10.007) kg were not significantly different between the two groups. 56 patients were men and 44 of patients were women. Sex was not significantly different between two groups (P=0.652).One person had diabet mellitus and one had psoriasis. Of 100 surgical operations two were urgent. Of 100 patients 48 were operated with DHS fixatin, 16 hemi and total hip arthroplasty and 4 with osseous resection. 20 had femoral IM and 12 had fracture of acetabulum. Surgical technique was not significantly different between the two groups (P=0.958). We found hematoma in 2 patients and inflammation in 3 patients. Dehiscence was not detected in anybody. Wound infection was found in 3 persons. As a whole no complication was significantly different between the two groups. The mean operation time in the first group was 113±15 minute and in second group was 105 ±14 minute. The first group’s operation time was significantly more than second group (P=0.012). The mean incisional length in first group (11.88±3cm) was significantly more than second group (9.88±3cm), (P=0.004).
    Conclusions
    Our study showed that subcutaneous closure, not only has no significant role on wound complication reduction, but also makes patients to tolerate longer surgical operation.
    Keywords: Subcutaneous Closure, Wound Complications, Hip Surgery
  • Ameri E., Ghandhari H.*, Vahid Tari H., Noori A Page 44
    Introduction &
    Objective
    During child’s motion development and growth, sagittal parameters of spine and spinopelvic, such as thoracic kyphosis, lumbar lordosis, pelvic tilt, change in order to preserve the global sagittal balance. Correct concept of normal spinopelvic parameters of children would effectively help spinal surgeons assessing spinal deformities and proper planning for treatment. There was no study about this subject in Iran. We aimed to determine spinopelvic parameters in 8-19 years old Iranians for the first time, in order to demonstrate pelvic and spinal sagittal parameters change during growth.
    Materials and Methods
    Subjects of our study were 98 healthy students (50 boys and 48 girls), aged 8-19 years, who live in Tehran. Each subject was examined by an orthopedic surgeon. Spinal radiographs in lateral view were obtained at Shafa Yahyaian radiology center. Eight spinopelvic parameters (thoracic kyphosis, lumbar lordosis, thoracic, lumbar and pelvic tilt, pelvic incidence, sacral slope and sagittal balance) were measured by 2 orthopedic surgeons on each standing lateral total spine radiograph. Data were described with mean standard deviation, frequency and percentage. Then different group were compared with “ANOVA” and “Duncan” test. Level of significance was considered to be 0.05 in all tests.
    Results
    Nighty eight subjects 48 girls (49%) and 50 boys (51%) with the mean age of 13.6±2.9 years (range: 8-19) were examined. Maximum TK was in the 14-16 year age group (mean 40.8) that was significantly different with that of 8-10 year age group.
    Conclusions
    Age had significant and positive correlation with thoracic kyphosis but had no correlation with the other sagittal parameters. This means that TK increases during growth. Thus, we should note these changes in decision making in the treatment of spinal deformity, and in the reconstruction of normal curve during spinal surgery.
    Keywords: Sagittal, Spine, Growth
  • Ghorbanpour M., Derakhshanfar A., Niayesh A., Eskandarlou M., Seifrabie M. A, Tajpour M Page 55
    Introduction &
    Objective
    Acute appendicitis is one of the most common problems requiring emergency surgery. Although more than 20 years has elapsed since the introduction of laparoscopic appendectomy, there is no consensus on its advantages and disadvantages compared to the conventional technique. Recent studies have shown significant advantages of laparoscopic appendectomy with respect to the length of hospital stay, postoperative pain and infectious complications. These findings have been challenged by other authors who observed no significant differences in the outcome between the two procedures. In the present study, we aimed to compare the laparoscopic approach and the open technique in the treatment of acute appendicitis.
    Materials and Methods
    70 patients with diagnosis of acute appendicitis, who referred to Besat Hospital of Hamadan, were included in this study. They were randomly divided into two groups of 35 patients, One group underwent Open appendectomy (group A), and the other group, had laparoscopic appendectomy (group B). The parameters examined in this study included patient’s characteristics (age, sex), operation time (from skin incision to wound closure), postoperative pain, length of hospital stay, return to work and postoperative complications. The data were analyzed by the SPSS 17 software.
    Results
    There were no significant differences between two groups with respect to gender and age. The mean operation time was significantly different in the two groups (it was 55.71 ± 16.09 min in the open group vs 64.42 ± 17.14 min in the laparoscopic group; P = 0.032). Also the length of hospital stay time was significantly different in the two groups (54.77 ± 27.02 hours in the open group vs 30.25 ± 11.85 hours in the laparoscopic group; P < 0.001). Open appendectomy was associated with a significantly higher incidence of wound infection compared with the laparoscopic group (14.3% vs 0%; P = 0.027).Patients went back to work 7.8 days after their operation in open group, and 5.22 days after their operation in the laparoscopic group (P < 0.001). Also, the average dose of patient’s requirements for analgesia, with pain after surgical treatment, was significantly different in the two groups (P = 0.027).
    Conclusions
    In the present study, we were able to demonstrate the superiority of the laparoscopic approach in terms of hospital stay, postoperative pain, return to work and wound infection.
    Keywords: Laparascopic Appendectomy, Open Appendectomy, Acute Appendicitis
  • Siavashi B.*, Hamoudi A., Ghatavi E., Firozbakhsh K., Sadeghi M., Keshavarz M Page 62
    Introduction &
    Objective
    Femoral neck fracture is one of the most complicated fractures in orthopedic diseases, and its common complication is nonunion. If the head of femur is alive, one of treatments of nonunion is to alter the fracture line angle and the conversion of displacing force to pressure force at the site of fracture, and this leads to union. On the other hand, it changes the biomechanic of hip and disposes it early destruction that will affect patient’s life adverse. Our aim in this study was to achieve an angle that accelerates union and on the other hand does not lead to Arthrosis and joint destruction.
    Materials and Methods
    With biomechanical analysis and using computational simulation, we assessed the displacing force of femur neck fracture and the pressure force on the head of femur at different angles of valgus. Considering individual geometrical and biological factores and producing graphs to be able to determine the proper angle for valgus osteotomy. It must be able to produce proper pressure force for union at the fracture site, not leading at the destruction of femur head, and not exceeding the physiological limits. To produce fracture in femur and Blade modeling we used solid work software, and then located the blade at the proper place for osteotomy. Geometry was used in the software to perform simulation.
    Results
    We offered values of stress intensity for fracture angles 30 to 70 and correction angles 0 to 40, and obtained from simulations suitable angles for osteotomy, based on the minimum of shear stress. Furthermore, at the angles 50 and 55 there was no significant change in the shear stress.
    Conclusions
    According to the results of this study, we offered stress intensity suggested through simulations and recommended angles for osteotomy, based on the minimum of shear stress. Changing the fracture line between 0 to 40 degree had no obvious effect on the force on the head of the femur.
    Keywords: Femoral Neck Fracture, Valgus Angle, Simulation
  • Mehrabi Sisakht S., Shadmehr M. B., Daneshvar A., Pejhan S., Abbasi A.*, Sheikhy K., Saghebi R., Sadegh Beigee F Page 71
    Pulmonary hydatid cyst (cystic echinococcosis) is a parasitic infection caused by Echinococcus species and is a major health threat in endemic areas such as Iran. In most cases, there is a single cysts in one lung, but in 4% of cases lung cysts are bilateral. Treatment of bilateral lung cysts is controversial and is associated with some problems. We operated on a ten years old girl with two large cyst in both lungs in one stage through two anterolateral thoracotomies and present the treatment results.Key Words:
    Keywords: Hydatid Cyst, Lung, Bilateral Thoracotomy
  • Moghadam A.*, Haddadnia J., Yazdi Page 76
    In recent years a new method, called minimal invasive surgery (MIS), has been welcomed. In addition to creating enormous development in the field of surgery, it has corrected defects and aggressive face of this field. MIS usually uses endoscopes and is done through small holes on the skin or through the body cavities, such as airways, digestive and etc. and has less injury and side effects for patients. The main problem of MIS in comparison to open surgeries is the lost of surgeon’s vision in finding the endoscope's position or other surgical instruments inside the body that needs more experience and increase probability of injury to critical tissues. To solve this problem, in recent years surgical navigation systems have been developed, and a kind of these systems was invented and used in Iran in 2011. The main task of a surgical navigation system is to estimate the position of the surgical instrument and how to move it inside the body, and showing this data on the pre-operative images, which were taken from the patients. Experiments show that surgical navigation systems improve endoscopic surgery’s quality and reduce its complications in patients. Therefore these systems will be one of the important requirements of all operating rooms in future. So, due to the rapid advancement of this technology and medical community’s need and especially surgeon’s need to be familiar with surgical navigation system, we have carefully discussed. In this article various parts of these systems, their performance and some of their advantages in an endoscopic surgery has been carefully discussed and reviewed.
    Keywords: Minimally Invasive Surgery, Optical Tracking System