فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 60، بهار 1396)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 60، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا پارسای *، حسن رضا رفیعی، محمد جوانمرد صفحات 11-33
    انعطاف پذیری، سرعت تغییر و نوآوری از جمله ویژگی های سازمان های موفق در زمان موثر است. سرمایه فکری افراد سازمان از جمله مهم ترین عوامل تاثیرگذار در تشخیص و استفاده از فرصت های پیش آمده برای تحول جدید سازمانی است. همین سرمایه فکری موجب شکل گیری و فعالیت های رو به جلوی سازمان های دانش بنیانی می شود که از فرصت ها به خوبی استفاده می کنند. سرمایه اجتماعی عاملی دیگر در موفقیت سازمان های گوناگون از جمله سازمان های دانش بنیان و حتی موسسات اقتصادی و مالی است. زیرا سازمان های دانش بنیان، ضمن نوآوری، در مسیر هم افزایی علم و ثروت و توسعه اقتصاد دانش محور و تجاری سازی پژوهش و توسعه گام برمی دارند. با توجه به اهمیت سازمان های دانش بنیان، نگارندگان درصددند، در قالب پژوهشی، آخرین دیدگاه ها را درباره سازمان های دانش بنیان که متکی بر سرمایه های فکری، انسانی و اجتماعی هستند بررسی و رابطه آن را با عملکرد پلیس تحلیل کنند. روش تحقیق استفاده شده در این مقاله روش توصیفی، روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و مراجعه به اسناد نوشته شده و روش تجزیه و تحلیل توصیف رابطه سرمایه فکری و سرمایه اجتماعی با موفقیت پلیس به مثابه سازمان جامعه محور، مسئله محور و دانش محور است. روشن است که سازمان پلیس به مثابه نهادی مدنی خدمتی دوسویه عرضه می کند: از سویی، با برقراری نظم و امنیت داخلی، در خدمت دولت برای پیگیری اهداف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است. زیرا اگر امنیت نباشد، هیچ کدام از اهداف دولت محقق نمی شود. از سویی دیگر، در خدمت برقراری امنیت و ایجاد احساس امنیت برای شهروندان است. بنابراین عامل موفقیت روزافزون پلیس برخورداری از دانش و سرمایه های فکری، انسانی، سرمایه اجتماعی و اعتماد مردم به عملکرد او است.
    کلیدواژگان: سازمان های دانش بنیان، سرمایه فکری، سرمایه اجتماعی، اعتماد، هنجارهای اجتماعی، پلیس
  • رضا جوادیان، کامبیز جاریانی صفحات 35-56
    بودجه ریزی عملیاتی ابزاری موثر است که بین منابع مصرفی و نتایج برنامه ها در سازمان ها ارتباط منطقی برقرار می سازد. در نظام بودجه ریزی سنتی عواملی مهم چون اثربخشی، کارایی، صرفه جویی و بازدهی در قبال صرف منابع نادیده گرفته می شود. از این رو از منابع به درستی استفاده نمی شود و حتی به هدر می رود. یکی از راه کارهای مطرح برای استفاده و مدیریت بهتر بودجه استفاده از بودجه عملیاتی به جای بودجه ریزی سنتی است. از آنجا که حجم دخالت دولت در اقتصاد ایران بیش از کشورهای توسعه یافته و اغلب کشورهای در حال توسعه است، اهمیت لایحه بودجه نیز در مقایسه با این کشورها دوچندان است. بر اساس همین اهمیت، بسیاری از صاحب نظران اقتصادی کشور معتقدند درمان بیماری های اقتصاد ایران از جمله تورم، بیکاری، کاهش بهره وری و رشد کم اقتصادی را باید در سند بودجه یافت. هدف اصلی نظام های بودجه بندی پاسخ گویی و ارزیابی عملکرد دولت است که این هدف در نظام بودجه ریزی عملیاتی در قالب سه معیار کارایی، اثربخشی و صرفه اقتصادی نمایان می شود، تا بدین ترتیب دولت را برای تحقق اهداف خود یاری رساند. در این مقاله، که به صورت مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته است، ضمن مروری بر تاریخچه و سیر تحولات بودجه و قانون محاسبات عمومی کشور و تعاریفی در ادبیات آن، به بررسی اهداف، عناصر و روش های بودجه ریزی عملیاتی می پردازیم. سرانجام، پس از بررسی و شناسایی ویژگی ها و مزایای اجرای این روش بودجه ریزی به الزامات و ضرورت های اجرای آن می پردازیم. البته مشکلات، موانع و چالش های فراروی اجرای بودجه ریزی عملیاتی نیز بررسی می شود و در نهایت با نتیجه گیری از یافته ها، پیشنهادهایی برای اجرای مطلوب آن عرضه می شود.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی عملیاتی، عملکرد، بودجه، بودجه ریزی، الزامات و چالش ها
  • مراد عباسی *، محمود گودرزی صفحات 57-82
    ساختار سازمانی و تشکیلات هر نهاد، در کنار رکن مدیریت، روش اجرایی، تجهیزات و امکانات و منابع انسانی، یکی از ارکان اصلی آن نهاد محسوب می شود. این رکن از نهاد باید با لحاظ پیشرفت های بشری و نیاز جامعه و به منظور افزایش کارایی سازمان و اثربخشی عملکردها طراحی و ایجاد شود. پیشرفت های فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) و دگرگونی های ایجاد شده، نه فقط موجب افزایش رفاه اجتماعی، تسریع در انجام دادن امور و... گردیده است بلکه، موجبات وابستگی آحاد جامعه و نهادهای دولتی و غیردولتی به این فناوری را فراهم کرده است. به طوری که اغلب فعالیت های روزمره افراد به فضای مجازی منتقل شده است. همین امر برای نیروی انتظامی ظرفیت ها و چالش هایی را به وجود آورده است. اول اینکه این فناوری برای بهبود روش ها، انجام دادن وظایف تخصصی پلیس، پیش گیری و مبارزه با جرایم می تواند در خدمت پلیس باشد. دوم اینکه، با انتقال جرم به فضای مجازی و استفاده از این فناوری برای ارتکاب جرم، چالش هایی را برای جامعه و دستگاه عدالت کیفری و همچنین نیروی انتظامی به وجود آورده است. در مقاله پیش رو، که پژوهشی بین رشته ای (مدیریت، جرم شناسی و فاوا) به روش تحلیلی- توصیفی و با استعانت از اسناد کتابخانه ای است، با تبیین وظایف و توانمندی های پلیس و ظرفیت های فاوا در راستای پاسخ گویی به این سوالات تلاش می کنیم که «ساختار نیروی انتظامی آینده ایران با وجود این فناوری چگونه باید بازطراحی و ایجاد شود؟ نیروی انتظامی در کدام یک از ماموریت های خود می تواند از ظرفیت های فاوا بهره مند و آن را جانشین نیروی انسانی نماید؟». به موجب نتایج حاصل از این پژوهش، نیروی انتظامی باید در طراحی ساختار سازمانی پلیس آینده، با لحاظ ظرفیت های فاوا، به منظور ارتقای دقت، سرعت و سهولت در انجام دادن امور، کاهش خطای انسانی، افزایش کارایی و اثربخشی، جلوگیری از هزینه های نگهداشت نیروی انسانی و پیش گیری از خطرهای جانی، در برخی از ماموریت های پلیسی همچون کنترل آمدوشد، پیش گیری از جرم، کشف جرم و... از فناوری مذکور استفاده و ساختار سازمانی مشاغل و تجهیزات خود را بازطراحی و به مرور زمان از شمار کارکنان شاغل بکاهد و بر تعداد فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی بیفزاید؛ به طوری که در چند سال آینده به نهادی هوشمند الکترونیکی بدل شود.
    کلیدواژگان: پلیس آینده، فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، ساختار سازمانی، بازطراحی
  • سیده بهاره کاشیان *، زهرا پورعظیم صفحات 83-107
    پیشرفت فناوری در دهه های اخیر، تحولاتی بسیار پدید آورده و منجر به افزایش خلاقیت افراد در سازمان ها شده است. نوآوری، به مثابه محصول خلاقیت کارکنان، از جمله مفاهیم مهمی است که در پیشبرد اهداف سازمان های امروزی به ویژه نیروی انتظامی و کسب مزیت رقابتی برای آن نقشی عمده ایفا می کند. بررسی نظریه اشاعه نوآوری ابزاری مناسب برای درک بهتر جایگاه فرد در افزایش خلاقیت و نوآوری است. با توجه به نقش مهم خلاقیت و نوآوری در تعالی سازمان ها و افزوده شدن آن به وظایف مدیران سازمانی، به ویژه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران که تعاملی بسیار با مردم دارد، کارکنان به مثابه مهم ترین عنصر تشکیل دهنده سازمان، باید بتوانند در جهت ترویج نوآوری و به اشتراک گذاری دانش خود در این زمینه فعالانه گام بردارند و سازمان را در ارتقا و گسترش نوآوری های بیشتر یاری رسانند. با در نظر گرفتن مولفه های موثر بر تسهیم دانش که به طور کلی شامل فرهنگ سازمانی، همکاری بین فردی و تعهد است، بستری مناسب برای پذیرش نوآوری و گسترش آن در ناجا فراهم می گردد. در این پژوهش، با استفاده از بررسی کتابخانه ای و بهره گیری از تجارب سازمان های مختلف و نظر خبرگان، ابتدا نظریه اشاعه نوآوری، عناصر و ویژگی های آن بررسی شد؛ سپس با تحلیل عوامل موثر بر تسهیم دانش، الگوی پیشنهادی مفهومی برای تسهیم دانش فردی در ناجا برای استفاده همه کارکنان از اطلاعات موجود و ایده های جدید ارائه می شود.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش فردی، نیروی انتظامی، نظریه اشاعه نوآوری ها
  • سحر ملک محمدی *، هادی خان محمدی صفحات 107-139
    تعهد سازمانی به اندازه ای گفته می شود که افراد مجذوب سازمان خود هستند و از باقی ماندن در آن لذت می برند. تعهد به سازمان فقط از عقیده یا باور افراد نشئت نمی گیرد؛ بلکه به عمل افراد نیز بستگی دارد. در متون تحقیقی، نگرش کلی تعهد سازمانی عامل مهم برای درک، فهم و پیش بینی رفتار سازمانی و پیش بینی کننده ای خوب برای تمایل به ماندن در سازمان معرفی شده است. مدیریت صحیح تعهد سازمانی می تواند به نتایجی مطلوب از جمله اثربخشی سازمان، بهبود عملکرد، کاهش غیبت و جابه جایی، افزایش انگیزه و رضایت شغلی کارکنان منجر شود. تعهد کارمندان به مثابه مفهومی مدیریتی، به دلیل اینکه می تواند به مزیت رقابتی و موفقیت مالی منجر شود، خیلی مهم است. از تعهد سازمانی نیز مانند دیگر مفاهیم حوزه علوم انسانی تعاریفی بسیار ذکر شده است. شاید بتوان دلیل این امر را مطرح شدن «تعهد سازمانی» در حوزه های مختلف دانست و اینکه صاحب نظران رشته های مختلف، به فراخور استفاده ای که از این مفهوم در مباحث خود کرده اند، تعاریفی برای آن ذکر کرده اند. در این نوشتار تعهد سازمانی در سه محور بررسی و تحلیل می شود. در محور اول به مبانی تعهد سازمانی می پردازیم؛ در محور دوم به تعاریف موجود تعهد سازمانی به صورت شبکه مفاهیمی اشاره می کنیم و در محور سوم الگوهای تعهد و تحلیل کیفی نظریات و الگوها را تشریح کرده ایم.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری
  • مهدی سرابی * صفحات 135-160
    در این تحقیق گسترش ساختاری سازمان های پلیس شهری آمریکا، به ویژه، پیچیگی ساختاری سازمان های پلیس و رابطه آن را با گذر زمان بررسی می کنیم. هدف از این مقاله تشریح و آزمون اجزای اصلی فرضیه گسترش ساختاری است. نویسندگان فرضیه گسترش ساختاری را با به کار بردن نمونه ای متشکل از 219 اداره پلیس بزرگ در سراسر آمریکا بررسی می کنند. داده ها از مجموعه های متعدد «پیمایش آمار اجرایی و مدیریت اعمال قانون» از سال 1989 تا 2013 به دست آمده و با استفاده از روش های رگرسیون «توبیت» و «حداقل مربعات معمولی» تحلیل شده است. اگرچه شواهدی مبنی بر گسترده تر شدن ادارات پلیس وجود دارد، شواهدی اندکی برای «فرضیه گسترش ساختاری» به مثابه تابعی از زمان به دست آمد. این پروژه اولین پژوهش برای بررسی تخصصی فرضیه گسترش ساختاری در زمان های متعدد است. همچنین، نتایج روند تغییرات ساختاری در گروهی از سازمان های بزرگ پلیس آمریکا را تاکید می کند و برای تغییر توضیحات احتمالی عرضه می کند. پیشنهادهایی نیز برای جمع آوری داده های پلیسی در دامنه وسیع عرضه شده است.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، ادارات پلیس
|
  • Reza Parsai *, Hasan Reza Rafiei, Mohammad Javanmard Pages 11-33
    Flexibility, rate of change and innovation are among the characteristics of a successful organization. Intellectual capital of an organization is the most effective factor in finding and taking the upcoming opportunities to evolve. This is the intellectual capital that causes the formation of knowledge-based of organizations; organizations that seize the opportunities very well. Social capital is another factor contributing to the success of various organizations, including knowledge-based organizations and financial institutions. This is because, the knowledge-based organizations move towards synergy of wealth and knowledge, development of knowledge-based economy, and the commercialization of research and development. Given the importance of knowledge-based organizations, the authors in this research try to explore the latest viewpoints about the knowledge-based organizations that rely on intellectual, human and social capital and examine its relationship with police performance, in the form of a research study. The research method used in this paper is descriptive, the data collection method is library method by making reference to written documents, and the analysis method is to describe the relationship between intellectual and social capital with police success as a community-based, problem-oriented and knowledge-driven organization. Obviously, the police organization as a civil organization provides a two-way service: On the one hand, police helps the government to pursue its political, economic, cultural, and social goals by providing homeland security and, on the other hand, it serves the community by ensuring security and maintaining order. So, the success of police depends on gaining knowledge and having intellectual, human and social capital and improving public confidence in their performance.
    Keywords: knowledge-based organizations, Intellectual Capital, Social capital, confidence, social norms, police
  • Reza Javadian, Kambiz Jariani Pages 35-56
    Operational budgeting is an effective tool that reasonably relates consumed resources to outcomes of the programs in organizations. Important factors including effectiveness, efficiency, saving, and output from resource consumption are neglected in traditional budgeting system. Hence, the resources aren’t used properly and even are wasted. Thus, as a substituted for traditional budgeting, operational budgeting is one of the proposed solutions to better use and manage budget. As government interference in the economy of Iran is more than the developed and many developing countries, the importance of the budget plan is twofold. Accordingly, many Iranian economists believe that in seeking solution to the problems such as inflation, unemployment, reduced efficiency, and low economic grow, we should look at the budget document. The main goal of budgetary systems, which is to make the government accountable and evaluate its performance, represents itself in the form of efficiency, effectiveness and cost-effectiveness, so as to help the government in fulfilling its goal. In this study, conducted through library method, we examine the goals, elements and procedures of operational budgeting along with a review of history and evolution of budgeting and public audit act and the definitions in the literature. Finally, after examining and identifying the characteristics and benefits of this budgeting method, the requirements and necessities to implementing it will be discussed. Also, the obstacles and challenges of implementing operational budgeting will be examined and, in the end, suggestions for the desired implement of it will be presented.
    Keywords: performance, operational budgeting, requirements, challenges
  • Morad Abbasi *, Mahmood Godarzi Pages 57-82
    The organizational structure of every institution, just as the elements of management, procedures, equipment and human resources, is considered a key element of that institution. This pillar of an institution, by taking into account the human development and community needs, should be designed and created so as to enhance the organizational efficiency and effectiveness. The advancements in the information and communication technologies (ICT) and transformations that has occurred, not only increases social welfare and speed things up, but also contributes to dependence of public ,governmental institutions ,and NGOs on this technology, such that most of the people’s daily routines have moved to cyberspace. This has presented challenges to police. First, this technology can serve police by improving the procedures, performing specialized duties, preventing and fighting crime. Second, the displacement of crime to cyberspace and offender’s taking advantage of this technology to commit crime represent challenges to society and the criminal justice system, including police. The present article is an interdisciplinary study (management, law and ICT) that tries to answer the following questions through descriptive and analytical method , using the library documents, and with an explanation of the duties and capabilities of police and the potentials of ICT: How should the future structure of Iran’s police be redesign and developed by considering this technology ? On which missions Iran’s police can utilize the ICT capabilities and substitute it for human resource? Based on the results of this study, Irans’ police should use the aforementioned technology on some of its missions like traffic control, crime prevention, crime detection and etc, so as to redesign its occupational structure and gradually decrease the number of employed workers, improve its information and communication technologies, increase accuracy, convenience, and pace of performing duties, reduce human error, enhance efficiency and effectiveness, avoid maintenance cost of human resource and prevent physical harm through considering ICT capabilities; so that, become an smart organizational entity.
    Keywords: Information, Communication Technology, Future police, Organizational structure
  • Sepideh Bahare Kashian *, Zahra Poorazim Pages 83-107
    Technological advancements in recent decades have brought about many transformations leading to the increased creativity among people within the organizations. Innovation as a product of personnel’s creativity is an important concept that plays a major role in achieving goals in organizations, particularly policing agencies, and gaining competitive advantage. An examination of the diffusion of innovations theory is considered as a means to better understand the role of an individual in increasing innovation and creativity. Given to the significant role of innovation and creativity in the excellency of organizations that is added to the manager’s responsibilities, particularly in Iran’s police which is having an interactive relationship with the community, personnel as the most important component of an organization have to take the active action to encourage innovations and share knowledge to assist their organization in fostering facilitating innovation. Taking into account the components effective on knowledge sharing, including organizational culture, interpersonal cooperation and commitment, provides the appropriate context for accepting and diffusing innovation in Iran’s police. In this study, first the theory of “diffusion of innovation” and its elements and characteristics were examined by utilizing the library method and using the experience of varies organizations and elite’s opinion; then, a conceptual model for sharing knowledge in Iran’s police was proposed so that all personnel can use the available information and novel ideas.
    Keywords: individual knowledge sharing, Iran's police, diffusion of innovations theory
  • Sahar Malek Mohammadi *, Hadi Khan Mohammadi Pages 107-139
    Organizational commitment refers to employees’ level of engagement and their desire to stay with the organization. Not only organizational commitment requires believe in the organization on employee’s part, but also action. In the literature, organization commitment is considered an important factor in the perception, understanding and anticipation of organizational behavior and employee’s tendency to stay with the organization. Proper management of organizational commitment produces desirable outcomes including organizational effectiveness, enhancing organizational performance, employee absence and turnover, generating motivation and improving employee job satisfaction. Organizational commitment as a managerial concept can lead to competitive advantage and is matter of great importance to organization. Much the same as the other concepts in the field of humanities, the definitions cited for organizational commitment are numerous. This is may be due to its prevalence in various fields of study and authors have defined it according to their use of the term. The paper discusses the organizational commitment from three perspectives. First, the foundations of the organizational commitment are addressed. Then, we will refer to the existing definitions of the organizational commitment by networking the concepts. At the end, the patterns of commitment and qualitative analysis of the theories and patterns are explained.
    Keywords: organizational commitment, emotional commitment, continuous commitment, normative commitment
  • Mehdi Sarabi * Pages 135-160
    The current research explores the structural elaboration of municipal American police organizations, specifically, the structural complexity of police organizations and its relationship to time. The purpose of this paper is to describe and test essential elements of the structural elaboration hypothesis. The authors explore the structural elaboration hypothesis utilizing a sample of 219 large police departments across the USA. Data are drawn from multiple waves of the Law Enforcement Management and Administrative Statistics survey and are analyzed using Tobit and OLS regression techniques. While there is some evidence that police departments are becoming more elaborate, little evidence for the structural elaboration hypothesis as a function of time is found. This project is the first to specifically explore the structural elaboration hypothesis across multiple time points. Additionally, results highlight structural trends across a panel of large American police organizations and provide potential explanations for changes. Suggestions for large-scale policing data collection are also provided.
    Keywords: Police, Organizational structure, Police organizations, Structural elaboration hypothesis