فهرست مطالب

مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
پیاپی 25 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی رمضانی، مهدی احمدی مقدم، محمدرضا جعفری صفحات 1-8
    رودخانه ها به عنوان یکی از منابع اساسی تامین آب برای مصارف گوناگون از جمله کشاورزی، شرب و صنعت مطرح می باشند. از اینرو پایش کیفیت این منابع با توجه به خشکسالی های اخیر و توسعه شهری و روستایی یکی از وظایف مهم در حیطه مدیریت محیط زیست محسوب می شود. با توجه به اهمیت رودخانه گدارخوش واقع در استان ایلام، شهر ایلام و خروج آن به سمت کشور عراق و برداشت های آب آن جهت مصارف مختلف همچنین تخلیه آلاینده های متعدد به آن، ارزیابی کیفی آب این رودخانه ضروری بنظر می رسد. از طرفی پهنه بندی، آلودگی و ارائه تصویر صحیح از وضعیت کیفی آب های سطحی توسط سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) باعث می شود تا هر گونه تصمیم گیری مدیریتی که اثرات زیست محیطی آن به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم متوجه آب های سطحی کشور باشد، با آگاهی بیشتری اتخاذ شود روش کار در این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی می باشد، مراحل مختلف این تحقیق شامل، نمونه برداری از 10 ایستگاه در طول مسیر رودخانه طی شش ماه (از مهر ماه لغایت اسفند ماه 1389) و اندازه گیری پارامترهای کیفی دما، اکسیژن محلول، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی، کلیفرم مدفوعی، نیترات، فسفات، کدورت، پی هاش، کل جامدات محلول، و تجزیه و تحلیل داده های حاصل از آزمایش با استفاده از شاخص ملی کیفیت آب (NSFWQI) است. در تدوین مدل پهنه بندی کیفی آب رودخانه علاوه بر شاخص فوق در ارتباط با عوامل طبیعی (زمین شناسی، کیفیت خاک، پوشش اراضی و نفوذ پذیری منطقه) با استفاده از نرم افزار سامانه اطلاعات جغرافیایی مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج بدست آمده مشخص می سازد که میانگین شاخص NSFWQI در بهترین وضعیت با تاثیر عوامل طبیعی مربوط به ایستگاه های 5 و 7 بترتیب معادل 33/50 و 33/59 می باشد که وضعیت متوسط را از لحاظ شاخص کیفی مورد استفاده مشخص می سازد و میانگین شاخص در بدترین حالت با تاثیر عوامل طبیعی مربوط به ایستگاه شماره 4 می باشد که معادل 33/49 محاسبه گردید و نشانگر بروز وضعیت کیفی بد می باشد
    کلیدواژگان: پهنه بندی، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، شاخص کیفیت آب NSFWQI، رودخانه گدارخوش
  • علی طویلی، حسن برآبادی، غلامرضا زهتابیان، ابوالقاسم دادرسی سبزوار، حسن خسروی صفحات 9-14
    طرح های پخش سیلاب با اهداف مختلفی اجرا می شوند که یکی از آنها افزایش پوشش گیاهیست. پخش سیلاب باعث افزایش رطوبت خاک و در نتیجه افزایش علوفه تولیدی می شود. هدف از انجام این پژوهش، سنجش کارایی استفاده از سیلاب های با کیفیت پایین، در تغییرات کمی پوشش گیاهی گیاهان بومی منطقه می باشد. این بررسی در شهرستان سبزوار- منطقه بیابانی برآباد اجرا گردید که در سال (1391-1390) مطالعه پارامترهای درصد تاج پوشش گیاهی و تراکم گیاهی به ترتیب توسط ترانسکت های 100 متری و پلات های 225 مترمربعی (15×15) اندازه گیری گردید. این بررسی در یک منطقه به عنوان عرصه پخش سیلاب که شامل سه فاز که دو فاز آتریپلکس کاری و یک فاز تاغکاری شده است،انتخاب گردید. همچنین همجوار با این فاز های سه گانه، یک منطقه به عنوان شاهد در نظر گرفته شد و گونه ی سالسولا به عنوان تنها گونه مشترک مشاهده شده بین عرصه ی پخش سیلاب و منطقه شاهد، معیار مقایسات بین این مناطق انتخاب گردید. نتایج حاصل بیانگر اثرات زیاد پخش سیلاب بر میزان تراکم و درصد تاج پوشش گیاهی گونه سالسولا منطقه در فاز تاغکاری شده بوده است که این اثرات در سطح 1% معنی دار بوده است. همچنین در فاز1 آتریپلکس کاری اثرات پخش سیلاب بر میزان تراکم گیاهی و درصد تاج پوشش گونه ی بومی بی تاثیر و در فاز 2 آتریپلکس کاری دارای تاثیر منفی بوده است. بنابراین اثر پخش سیلاب با توجه به گونه ی دست کاشت منطقه تاثیر متفاوت بر روی گونه ی بومی منطقه داشته است.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، تراکم گیاهی، درصد تاج پوشش گیاهی، برآباد سبزوار
  • سیامک فرخ زاده، محمدرضا شریفی، جهانگیر پرهمت، علی محمد آخوند علی، عبدالنبی عبد کلاهچی صفحات 15-24
    باد در پدیده های مختلف هیدرولوژیکی نظیر توزیع مکانی برف انباشته، نقش بسزایی را ایفا می کند. به منظور مقایسه عملکرد باد در نقاط مختلف حوزه، از کمیتی تحت عنوان شاخص بادپناهی استفاده می شود که محاسبه آن بدلیل نیاز به اطلاعات مختلف، از صعوبت و دشواری های خاصی برخوردار است. به منظور دستیابی به روشی کاربردی برای تعیین شاخص بادپناهی، الگوریتمی ارائه گردید. نتایج نشان داد که الگوریتم ارائه شده، در مقایسه با روش مستقیم محاسبه شاخص بادپناهی، از سهولت استفاده برای کاربر و قابلیت کاربرد برای محاسبه شاخص بادپناهی کلیه نقاط دلخواه واقع در سطح حوزه برخوردار است.
    کلیدواژگان: شاخص بادپناهی، الگوریتم، عمق برف، طول موثر
  • زهرا شیخ، عبدالحمید دهواری، فرهاد فرسادنیا صفحات 25-38
    آمار حداکثر دبی لحظه ای سالانه 38 ایستگاه هیدرومتری استان مازندران با حداقل و حداکثر طول آماری 13 و 56 سال و خصوصیات فیزیوگرافی و اقلیمی حوزه های آبخیز گردآوری شد. در ابتدا، با استفاده از روش کریجینگ متعارف مناطق همگن براساس رویکرد همسایگی هیدرولوژیکی تعیین گردیدند. طراحی فضای فیزیوگرافی با استفاده از شش متغیر فیزیوگرافی موثر بر سیلاب و دو متغیر هیدرولوژیکی براساس روش تحلیل همبستگی متعارف انجام شد. در تمام دوره های بازگشت 10،20،50 و100 سال، مدل گوسی بعنوان بهترین مدل نیم تغییرنما انتخاب گردید و برآوردهای منطقه ای با استفاده از تکنیک کریجینگ معمولی در فضای فیزیوگرافی بدست آمد. در ادامه به منظور بررسی صحت نتایج، از روش گشتاورهای خطی نیز برای تحلیل فراوانی منطقه ای سیلاب استفاده شد. در این روش مناطق همگن براساس الگوریتم خوشه بندی سلسله مراتبی وارد تعیین گردیدند. همگنی مناطق بدست آمده از خوشه بندی با استفاده از آزمون های همگنی و ناهماهنگی بررسی شد. سپس با استفاده از آزمون نکویی برازشZDIST، توزیع لجستیک تعمیم یافته برای هر سه خوشه بعنوان بهترین توزیع منطقه ای انتخاب گردید و برآوردهای منطقه ای براساس پارامترهای توزیع منتخب بدست آمد. در نهایت عملکرد دو روش با استفاده از روش ارزیابی جک نایف و پنج شاخص آماری BIAS، BIASr،RMSE، RMSEr و NASH بررسی گردید. براساس شاخص NASH هر دو روش عملکرد مشابه و مطلوبی ارائه می دهند، اما براساس نتایج سایر شاخص های آماری کریجینگ متعارف عملکرد بهتری نسبت به روش گشتاورهای خطی ارائه می دهد و با افزایش دوره بازگشت کیفیت برآوردهای آن بهبود می یابد، در حالی که روش گشتاورهای خطی برای دوره های بازگشت کوتاه عملکرد بهتری را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: تحلیل منطقه ای، زمین آمار، فضای فیزیوگرافی، گشتاورهای خطی، خوشه بندی، استان مازندران
  • حجت الله صمدی ارقینی، سادات فیض نیا، علی اکبر نظری سامانی صفحات 39-46
    ویژگی های مغناطیسی یکی از قابلیت های نهفته در کانی هاست که برای تشخیص نوع کانی ها مورد استفاده قرار می گیرند به طوری که با استفاده از آن ها می توان نوع و محل یک کانی را ردیابی کرد. در تحقیق حاضر از چهار پارامتر مغناطیسی XLF، XHF، XFD و XFD% برای منشایابی رسوبات و تفکیک منابع رسوب در حوزه آبخیز حسن ابدال زنجان استفاده گردید. ابتدا از رسوبات پشت سازه های آبخیزداری و رسوبات بستر آبراهه ها و از واحدهای سنگ شناسی حوزه آبخیز به عنوان منابع تولید رسوب با سه تکرار نمونه برداری انجام شد. سپس نمونه ها از الک 5/62 میکرون عبور داده شدند و پارامترهای مغناطیسی با استفاده از دستگاه مغناطیس سنج اندازه گیری شد. در مرحله بعد سهم واحدهای سنگ شناسی در تولید رسوب با استفاده از روش های آماری وچند متغیره ترکیبی تعیین شده و شاخص اهمیت نسبی به عنوان نماینده ای از میزان تولید رسوب واحدهای سنگ شناسی مدنظر قرار گرفت. نتایج نشان داد که واحد Pd با 76/49 درصد بیش ترین سهم را تولید رسوب دارد. این واحد متشکل از ماسه سنگ کوارتزی، شیل و ماسه سنگ صورتی تا سفید و دولومیت توده ای با گرهگ های چرت می باشد. دومین واحد مهم Pl-Qc می باشد که شامل کنگلومرای سست با گرد شدگی متوسط و جورشدگی ضعیف به رنگ خاکستری روشن بوده و سهم آن در تولید رسوب 13/15 درصد می باشد. واحد Єz با 40/7 درصد در رتبه سوم قرار دارد که این واحد شامل شیل میکایی صورتی تا قرمز می باشد. هم چنین سهم سایر واحدهای سنگ شناسی PMl، Єl، Ef، Ev، Ek1، Qt، Js، Єbt و Et به ترتیب 54/5، 39/5، 53/3، 44/3، 96/2، 37/2، 13/2، 94/1 و 42/0 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: واحد سنگ شناسی، رسوب، مغناطیس، منشایابی، حوزه آبخیز حسن ابدال
  • مهدی قربانی، فریبا ابراهیمی آذرخواران، علی سلاجقه، محسن محسنی ساروی صفحات 47-56
    مدیریت منابع آب، یکی از حساس ترین و در عین حال پیچیده ترین اشکال مدیریت منابع و تولید است و از طرفی تصدی گری منابع آب به عنوان ارزشمندترین منبع طبیعی حوزه های آبخیز با دخیل نمودن بهره برداران محلی منابع آب، جهت مدیریت مشارکتی منابع آب یکی از ضروریات برنامه امنیت آب محسوب می شود. روش تحلیل شبکه اجتماعی دارای قابلیت های زیادی جهت ساماندهی مدیریت مشارکتی منابع آب در حوزه های آبخیز دارد. لذا در این تحقیق از این روش برای سنجش معیارها و شاخص های کمی و ریاضی در ارتباط با تصدی گری آب رودخانه جاجرود در محدوده جغرافیایی روستای دربندسر، حوزه آبخیز لتیان استفاده شده است. در این تحقیق کلیه بهره برداران محلی منابع آب روستای دربندسر مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که میزان انسجام اجتماعی بر اساس پیوندهای اعتماد و مشارکت بین بهره برداران روستای دربندسر در حد خیلی ضعیف تا ضعیف می باشد و همچنین میزان پایداری شبکه اجتماعی بین ذینفعان محلی در مدیریت منابع آب در حد ضعیف تا متوسط محاسبه شده است. علاوه بر این نتایج نشان دهنده وجود همبستگی بالا بین پیوندهای اعتماد و مشارکت در بین ذینفعان محلی منابع آب در منطقه مورد مطالعه است. بر اساس این نتایج می توان اظهار نمود که تقویت انسجام اجتماعی و سرمایه اجتماعی در بین ذینفعان محلی یکی از الزامات برنامه عمل مدیریت مشارکتی منابع آب در راستای دستیابی به امنیت آب و توسعه پایدار است.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، تصدی گری منابع آب، مدیریت مشارکتی منابع آب، انسجام اجتماعی، شبکه بهره بردارن محلی، روستای دربندسر
  • مریم رستمی، علی سلاجقه، مجتبی صانعی، محمد مهدوی صفحات 57-66
    مطالعه تغییرات بسترهای رسوبی در شناخت رفتار رودخانه ها، از جمله مسائل مورد توجه مهندسان رودخانه می باشد. با توجه به اینکه رودخانه ها مکان هایی می باشند که همواره در معرض فرسایش و رسوبگذاری و به عبارتی دیگر بارگذاری و باربرداری هستند، شناخت چگونگی تغییرات توپوگرافی بستر و الگوی آبشستگی و رسوبگذاری از نکات جالب توجه مهندسان هیدرولیک می باشد. در پژوهش پیش رو با استفاده از داده های آزمایشگاهی برداشت شده در یک فلوم آزمایشگاهی به طول 8 متر و عرض 255/0 سانتی متر به بررسی تغییرات مرفولوژیک بستر پرداخته شده است. بدین منظور از روش های درونیابی موجود در نرم افزار surferبرای تبدیل برداشت های نقطه ای به سطوح پیوسته و برای ارزیابی دقت از روش اعتباریابی متقاطع و هم چنین محاسبه معیارهای خطاگیری RMSE، MAE استفاده شده است. مجموع نتایج نشان داد که روش های حداقل انحنا و کریجینگ از دقت بیشتری در تعیین تغییرات مرفولوژی بستر کانال های مستقیم برخوردار می باشند
    کلیدواژگان: ارزیابی دقت، توپوگرافی بستر، روش های درون یابی
  • محمد ابراهیم بنی حبیب، مزدک اعرابی، آذر عربی صفحات 67-70
    هدف این پژوهش، یافتن رابطه تجربی برای تعیین تغییر مکان عرضی مصب رودخانه های گیلان می باشد.. به این منظور، با استفاده از اطلاعات سنجش از راه دور و نقشه های توپوگرافی از چهار سال مختلف نقشه مصب رودخانه ها در سال های مورد بررسی شده، مقدار تغییر مکان مصب رودخانه ها مورد بررسی تعیین گردید. از سوی دیگر، با استفاده از آمار رسوب، مقدار رسوب حمل شده توسط رودخانه در دوره های زمانی مورد نظر محاسبه شد. سپس همبستگی شاخص های انتقال رسوب با شاخص تغییر مکان مصب رودخانه های استان گیلان بررسی شد و رابطه مناسب براساس ضریب تعیین R2 بالاتر، پیشنهاد گردید. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که شاخص نسبت غلظت حداکثر رسوب هر رودخانه به غلظت متوسط رسوب آن در هر دوره زمانی با شاخص تغییر مکان متوسط عرضی مصب رودخانه ها، همبستگی بالایی داشته و تغییرات تغییر مکان عرضی متوسط مصب رودخانه ها با شاخص رسوب در سه بازه قابل بررسی می باشد. در بازه اول شاخص رسوب بین صفر تا 50 و در بازه دوم بین 50 تا 100 و در بازه سوم بین 100 تا 150 بوده و مقدار تغییر مکان عرضی متوسط مصب رودخانه ها در سه بازه به ترتیب حدود 15، 87 و 286 متر در سال است. تحقیق حاضر نشان می دهد که مدیریت فرسایش و رسوب حوزه ها، مهار سیلاب های واریزه ای و محدود کردن عملیات فلاشینگ سدهای بالادست رودخانه های گیلان می تواند نقش تعیین کننده ای در تثبیت ریخت شناسی مصب رودخانه های گیلان داشته باشد.
    کلیدواژگان: تغییر مکان مصب رودخانه، مدیریت فرسایش و رسوب، مهار سیلاب های واریزه ای، استان گیلان
|
  • Ali Ramezani, Mehdi Ahmadi Moghadam, Mohammadreza Jafari Pages 1-8
    Rivers have been addressed as one of main resources of water supply for different consumptions including agriculture، drinking and industry. Therefore، with regard to recent droughts، also rural and urban development، monitoring the quality of these resources is considered as an important function in the context of environmental management. With respect to the importance of Godarkhosh river، located in Ilam province، its entrance into Iraq country، its removal for different consumptions، also discharging various pollutants into this river، its qualitative assessment seems necessary. On the one hand، zoning، contamination and presenting proper image of qualitative condition of surface water by means of GIS resulted into the situation that every management decision that affects directly or indirectly on national surface waters، must be made consciously. Research method is cross- sectional descriptive. It''s various stages are including: sampling 10 stations across the river during 6 months (From September 2010 to march 2011)، measuring such qualitative parameters as temperature، measuring such qualitative parameters as temperature، dissolved oxygen (O2)، essential biochemical oxygen، fecal coliform، Nitrate، phosphate، turbidity، pH، total dissolved solids and data analysis by using national water quality index (NSFWQI). To prepare water qualitative zoning model of this river، besides above index in relation to natural factors، (geology، soil quality، vegetation and local permeability). GIS software was used to consider this model. Obtained results indicated that mean NSFWQI in the best condition with the effect of natural factors is related to stations 5 and 7 with 50/33 and 59/33، respectively. Actually this would determine intermediate condition in regard to qualitative index and average index in worst state with the effect of natural factors is related to station 4 with 49/33 that indicated the appearance of bad qualitative condition.
    Keywords: Zoning, Geographic Information System (GIS), Water Quality Index (NSFWQI), Godarkhosh River
  • Ali Tavili, Hassan Baraabadi, Ghpolam, Reza Zehtabian, Abolghasem Dadress, Hassan Khosravi Pages 9-14
    Flood water spreading projections have been done with many objectives. One of these objectives is increasing vegetation cover. Flood spreading leads to increasing soil moisture and forage production. The purpose of this paper is to study the effect of flood spreading on quantitative changes in native vegetation cover in Sabzevar. At the first، canopy cover and vegetation density were measured by transect of 100m and plots of 225m2 (15×15)، respectively. A region as a flood spreading area including three phases، two phases of Atriplex and one phase of Haloxylom was selected. Also، a region was considered as control area. Then، common species (endemic species) were compared in flood spreading region to control area. The results showed that water spreading has positive effects on endemic spices، especially in Haloxylon phase and these effects were significant at 1%. Flood spreading has no effect on canopy cover and vegetation density in Atriplex phase1 and the effects in Atriplex phase2 were negative. So، flood water has different effect on endemic species based on planted species in region.
    Keywords: Flood Spreading, Vegetation Density, Vegetation Cover, Sabzevar
  • Siamak Farokh, Zadde, Mohammad, Reza Sharifi, Jahangir Porhemat, Ali, Mohammad Akhond, Ali, Abdo, Nnabi Abde, Kolahchi Pages 15-24
    The wind plays an important role in different hydrologic phenomenon such as spatial distribution of snow accumulation. In order to compare the function of the wind in different locations of the basin، a magnitude called wind shelter index is being used، which its calculation encounter special difficulties because of its need to various information. An algorithm has been presented in order to reach an efficient method to determine wind shelter index. The results showed that the presented algorithm can be used more easily by the users، and it is more qualified for calculating wind shelter index of all the optional locations placed on the surface of the basin، in comparison to the direct method of calculating wind shelter index.
    Keywords: wind shelter index, algorithm, snow depth, effective length
  • Zahra Sheikh, Abdol, Hamid Dehvari, Farhad Farsadnia Pages 25-38
    The physiographical and climatological attributes of basins and maximum annual flood statistics were obtained from 38 hydrometric stations of Mazandaran province with minimum and maximum statistical periods of 13 and 56 years. The first، homogenous regions based on neighborhood approach were determined using canonical kriging method. The Canonical Correlation Analysis was used to design physiographic space using the six physiographic variables affecting the flood and two hydrological variables. The Gaussian model had the best fit to semi-variogram model in 10، 20، 50 and 100 year return periods، and regional estimates obtained using ordinary Kriging technique based on physiography space. The accuracy of results was evaluated using L-moments method for regional flood frequency analysis. In this method، Ward hierarchical clustering has been used to the determination of homogeneous regions. Homogeneity areas were adjusted by using homogenous and discordancy tests. Using goodness-of-fit Z DIST the Generalized Logistic distribution was selected for all clusters as the best regional distribution and regional estimates obtained by parameters selected distribution. Finally، performance methods evaluated using Jack Knife procedure and the five statistical indexes BIAS، BIASr، RMSE، RMSEr and NASH. Both methods give the same and desirable performance based on NASH، however results of other indexes showed that canonical kriging method provide better performance than linear moments. Increasing the return periods will improve the estimation، but the L-moments offers better performance for short return periods.
    Keywords: Regional Analysis, Geostatistics, Physiographical Space, Linear Moments, Clustering, Mazandaran Province
  • Hojatolah Samadi, Sadat Feiz, Nia, Aliakbar Nazari-Samani Pages 39-46
    A magnetic property is one of the features inherent in the minerals that are used to identify minerals so that type and location of the mineral can be traced using them. In the present study، we used four magnetic parameters XLF، XHF، XFD XFD% for tracing sediment and differentiation of sediment sources in the Hasan Abdal watershed. Sediment samples were taken from the small dams and bed sediments of streams and from lithological units with three replications as sources of sediment. Then the samples were passed through from sieve 62. 5 microns and magnetic parameters were measured using magnetic susceptibility meter. Then the contribution of lithological units in the sediment production was determined using statistical and multivariate compositional techniques and the relative importance index was considered as representative of sediment production of the lithological units. The results showed that the Pd unit has the largest share in sediment production with 49. 76%. This unit consists of quartz sandstone، and pink to white shale and sandstone and massive dolomite. The second is the Pl-Qc unit that consists of loose conglomerate with poorly roundness and medium sorted in color light gray and its contribution in sediment production 15. 13%. Єz unit with 7. 40% is third grade; this unit consists of pink to red micaceous shale. The contribution of lithological units PMl، Єl، Ef، Ev، Ek1، Qt، Js، Єbt and Et، respectively is 5. 54%، 5. 39%، 3. 53%، 3. 44%، 2. 96&، 2. 37%، 2. 13%، 1. 94% and 0. 42%.
    Keywords: lithological unit, sediment, magnetic, Hasan Abdal watershed
  • Mahdi Ghorbani, Fariba Ebrahimi, Ali Salajegheh, Mohsen Mohseni, Saravi Pages 47-56
    Water issue is one of the most critical and challenging، meanwhile the most complicated forms of resource and production management. However، water resources governance as the most valuable natural resource along with local user’s engagement for water resource co-management، is considered one of the necessities of water security program. Network analysis has a lot of capabilities to organize water co-management of watersheds. So، this method has been used to measure criteria and quantitative and mathematical indicators associated with Jajrood river in Darbandsar village in Latian watershed. All Local users of water resources in Darbandsar village have been deliberated in the research. The results revealed that degree of social cohesion based on trust and collaboration among Darbandsar residents، is very poor to poor. Also social network stability is reported as poor to average. In addition، the results indicate a high correlation of trust and collaboration among local stakeholders of water resources in this study. Based on these results it can be stated improving social cohesion and social fund among local stakeholders is considered one of the requirements of water resource co-management program in order to achieve water security and sustainable development
    Keywords: Social network analysis, water resources governance, water resources co, management, social cohesion, local stakeholder's network, Darbandsar village
  • Maryam Rostami, Ali Salajegheh, Mojtaba Saneie, Mohammad Mahdavi Pages 57-66
    The study of changes of sediment beds is of the issues which has attracted river engineers. Attention to investigate the rate of scour and sedimentation is significant in studies of rivers. The change of bed topography, scour and sedimentation pattern have caught the attention of hydraulic engineering profession. This paper examines the topography changes using experimental data in a laboratory flume with a length of 8 meters and a width of 0.255 cm and changes of bed morphological will be discussed. For this purpose, interpolate methods contained in the Surfer used to convert point measurement to continuous surfaces. Accuracy assessment accomplished by validation method and MAE, RMSE also. The result showed that Minimum Curvature and Kriging methods have best accuracy to create surfaces for studying changes of bed morphology in rivers.
    Keywords: accuracy assessment, bed topography, interpolation method
  • Mohammad, Ebrahimi Banihabib, Mazdak Aarabi, Azar Arabi Pages 67-70
    The objective of this study is to find empirical equation for the determination of the estuaries displacements of Gilan Province’s Rivers، Iran. For this purpose، first، the displacement of estuary of each river was determined using the Geographical Information Systems (GIS). Remote sensing data and topographical maps of four different years were used in this study and the displacement of estuary of the rivers were determined by providing the estuaries map in those periods. On the other hand، the sediment transport rate of the rivers was calculated in different periods using observed sediment data. Correlation between the sediment concentration indices and displacement of the estuaries indices in Gilan Province’s Rivers were studied. Results show that the ratio of maximum sediment concentration to average sediment concentration of each river has high correlation with the transversal average displacement of the estuaries in each period. Examination of results show that variation of transversal displacement of rivers’ estuaries with sediment index can be investigated in three intervals. In the first interval، sediment index was 0-50، in the second interval 50-100 and in the third interval 100-150. The average transversal displacement of rivers estuaries in three intervals are about 15 m، 87 m، 286 m per year، respectively. This research shows that erosion and sedimentation management of watersheds، debris flood control and limiting the up-stream dams’ flushing play crucial role in estabilization of the morphology of Gilan’s estuaries.
    Keywords: Displacement of river estuary, Erosion, sedimentation management, Debris flood control, Gilan province, Iran