فهرست مطالب

علوم و مهندسی آبخیزداری ایران - پیاپی 28 (بهار 1394)

مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
پیاپی 28 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات علمی
  • رفعت زارع بیدکی، احمد قنبری صفحه 1
    برای انجام عملیات سازه ای در آبخیزها به خصوص احداث بندهای اصلاحی هزینه های هنگفتی صرف می شود. بنابراین ارزیابی عملکرد آنها اهمیت زیادی دارد. برای ارزیابی عملکرد هر پروژه ای نیاز به داشتن شاخص هایی است که بتوان با بررسی آنها به ارزیابی از عملکرد کلی آن پروژه رسید. برای ارزیابی عملکرد بندهای اصلاحی نیز نیاز به شاخص های دقیقی است که بیش از آن که مبتنی بر ارزیابی رفتار طبیعت باشند، بر پایه عملکرد اقدامات اجرا شده بنا شده باشند. هدف از این پژوهش ارائه ی معیارهای علمی و دقیق برای ارزیابی کارایی جمعی بندهای اصلاحی و نیز ارزیابی کارایی چند مجموعه از بندهای اصلاحی در آبراهه های استان چهارمحال و بختیاری با استفاده از این معیارهاست. برای انجام این کار، 12 آبراهه با بندهای اصلاحی سنگی ملاتی و گابیونی اجرا شده طی سال های 1375 تا 1390، که دارای بیشترین تنوع در طراحی، ابعاد و شرایط حوزه بودند، انتخاب گردید. سپس 7 معیار که در کارایی گروهی بندها نقش داشته یا به عملکرد کل شبکه مربوط هستند شامل: رعایت فاصله بندها بر اساس شیب حد رسوبات، انتخاب نوع بند، استفاده از مصالح موجود، حداقل تخریب در منطقه، تثبیت ارتفاعی آبراهه، تناسب حجم پشت بندها با رسوب قابل ترسیب، و حداقل غرقاب نمودن عرصه، تعریف شد. سپس امتیاز هر یک از گزینه ها در معیارهای مذکور با استفاده از روابط تعریف شده به دست آمد. سپس وزن معیارها به روش توزیع پرسش نامه مقایسات زوجی تعیین شد. نهایتا با کمک یک مدل بهینه شده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی، بندهای مورد مطالعه ارزیابی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که معیارهای «رعایت فاصله بندها بر اساس شیب حد رسوبات» با وزن 297/ 0 و «انتخاب نوع بند» با وزن 168/ 0، بیشترین تاثیر را در کارایی گروهی بندها دارند. همچنین از بین آبراهه های انتخاب شده، مجموعه بندهای احداث شده در آبراهه مرغملک و سرخ کوه با وجود سادگی و کوچک بودن بیشترین امتیاز را کسب کرده (حدود 80 درصد) و در حقیقت بهترین کارایی را داشته اند.
    کلیدواژگان: آبخیزداری، بند گابیونی، بند سنگی، ملاتی، چهار محال و بختیاری، رتبه بندی، فرسایش آبراهه ای، معیار
  • سحر فاتحی، حسن احمدی، جمال قدوسی، فریدون طاهری سرتشنیزی صفحه 11
    استفاده از پخش سیلاب به عنوان یکی از راهکارهای کاهش خسارت سیل همراه با بهینه سازی بهره برداری از سیلاب ها در احیای منابع طبیعی از دیر باز در نقاط مختلف جهان متداول بوده است. در نظر گرفتن تعدد پارامترهای موثر در تعیین و مشخص نمودن پهنه ها برای اجرای طرح های پخش سیلاب و استفاده از روش های نوین تهیه و تلفیق داده و نیز روش های نوین تصمیم گیری اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه دشت مرکزی خرم آباد به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب شد. روش کار در این تحقیق بر اساس تحلیل سلسله مراتبی استوار می باشد. هدف از این مطالعه به کارگیری سامانه های پشتیبان تصمیم(DSS! supportFootnotes]–>[1]) و سامانه های اطلاعات جغرافیایی(GIS! supportFootnotes]–>[2]) به منظور دستیابی به مکان های مناسب برای پخش سیلاب می باشد که پس از شناسایی معیارها، شاخص ها و زیرشاخص های مرتبط به هدف، معیارها، شاخص ها و زیرشاخص های فوق با استفاده از AHP! supportFootnotes]–>[3] وزن دهی شدند و اولویت هر یک از شاخص ها و زیرشاخص ها مشخص شد. این مطالعه شامل چهار معیار اصلی 11شاخص و 18 زیرشاخص می باشد. در این مطالعه وزن معیارهای اصلی یکسان در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد در بین 11شاخص بیشترین وزن مربوط به شاخص خسارت جانی و کمترین وزن مربوط به شاخص آبخوان می باشد و همچنین در بین 18زیر شاخص شناسایی شده در این مطالعه بیشترین وزن مربوط به زیرشاخص تعداد رخداد سیل و کمترین وزن مربوط به زیرشاخص نیاز آب برای فعالیت های صنعتی می باشد. بررسی مناطق مناسب برای پخش سیلاب از نظر توپوگرافی نشان می دهد که بیشترین مناطق در دامنه ارتفاعی 1200 متر می باشد و از لحاظ جهت، جهت شرقی و از نظر شیب این مناطق دارای شیبی کمتر از 10 درصد می باشند. نتایج پهنه بندی منطقه مورد مطالعه به منظور پخش سیلاب نشان داد بیشترین سطح منطقه در طبقه مناسب و کمترین سطح منطقه در طبقه بسیار مناسب جهت پخش سیلاب قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS)، تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، معیارهای تصمیم گیری، خرم آباد
  • تحلیل شبکه اجتماعی؛ قدرت اجتماعی و کنشگران کلیدی در برنامه عمل مدیریت مشارکتی منابع آب / مطالعه موردی: رودخانه جاجرود، حوزه آبخیز لتیان- روستای دربندسر
    فریبا ابراهیمی آذرخواران، مهدی قربانی، علی سلاجقه، محسن محسنی ساروی صفحه 21
    جامع نگری در مدیریت آب، به معنای توجه به مسائل اقتصادی، زیست محیطی، فنی و اجتماعی، در عین تضمین پایداری منابع آب برای نسل های آتی می باشد. مدیریت جامع منابع آب با بکارگیری رویکرد مشارکتی و مشارکت دادن کلیه ذینفعان، مسایلی را نیز پیش پای مدیران، تصمیم گیران و سیاست گذاران قرار می دهد که حل آنها مستلزم نگرش جامع و سیستمی به مسایل می باشد. با توجه به اینکه تشخیص کنشگران یا افراد کلیدی یکی از الزامات اجرایی نمودن برنامه عمل مدیریت مشارکتی منابع آب بوده، لذا بر اساس تحلیل ذینفعان و تحلیل شبکه اجتماعی می توان اثرگذارترین کنشگران در تصمیمات محیطی را مشخص نمود. در این تحقیق، قدرت های اجتماعی بر اساس رویکرد تحلیل شبکه در سطح بهره برداران محلی از منابع آب رودخانه جاجرود در محدوده جغرافیایی روستای دربندسر، حوزه آبخیز لتیان مشخص شده اند. ابتدا بهره برداران منابع آب بر اساس روش های پیمایشی مورد شناسایی قرار گرفته و سپس از طریق پرسش نامه، ماتریس های اعتماد و مشارکت تولید شده و شاخص مرکزیت سنجش شده و در نهایت موقعیت هندسی هر کنشگر در شبکه مشخص گردید. یافته های این تحقیق بر اساس شاخص مرکزیت، در تشخیص کنشگران با موقعیت مرکزی که نقش کلیدی را در برنامه عمل مدیریت مشارکتی منابع آب دربندسر ایفا می نمایند، موثر می باشد. همچنین نتایج این تحقیق می تواند مدیران و برنامه ریزان منابع طبیعی را در شناخت قدرت های اجتماعی جهت ساماندهی و اجرای برنامه های مدیریت پایدار منابع آب و امنیت آب یاری نماید.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، مدیریت مشارکتی منابع آب، قدرت اجتماعی، شاخص مر کزیت، شبکه بهره بردارن محلی، روستای دربندسر
  • محسن یوسفی، محمدرضا اختصاصی صفحه 33
    یکی از بلایای طبیعی که هر ساله موجب خسارت های زیادی در نواحی خشک و بیابانی جهان از جمله ایران و منطقه یزد میشود، بادهای شدید و شکلگیری طوفان گرد و خاک است که هرساله چندین مرتبه به وقوع می پیوندد. در این مطالعه از داده های هواشناسی ایستگاه یزد (طوفان تندر، بزرگی باد (اندازه، مقدار)، تداوم باد (پیوستگی باد)، دید افقی، سریعترین سرعت باد، میانگین سرعت باد، سرعت باد غالب و تعداد وقوع طوفان گرد و خاک ثبت شده توسط اداره هواشناسی (اعم از طوفان های با منشاء داخلی و خارجی)) در بازه زمانی 1953-2005 به صورت ماهانه استفاده شد. به منظور تعیین مناسبترین ترکیب ورودی مدل شبکه عصبی و تعداد پارامترهای (ورودی) تاثیرگذار بر پدیده طوفان گرد و خاک از روش های کاهش متغیر تحلیل عاملی (حداکثر احتمال، مولفه اصلی)، تجزیه مولفه های اصلی، آزمون تست گاما و رگرسیون گام به گام پیش رونده استفاده شد. هر کدام از روش های مذکور ترکیب متفاوتی را ارائه نمودند که هر کدام از این ترکیبها در مدل شبکه عصبی پیش خور پس انتشار با توابع آموزشی لورنبرگ مارکوآت استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که رگرسیون گام به گام پیش رونده با R2 = 0.87 و RMSE = 0.04 مناسب ترین ترکیب را برای مدل شبکه عصبی ایجاد میکند. مقایسه شبیه سازی پدیده طوفان گرد و خاک در فصول و ماه های مختلف سال نشان داد که شبیه سازی پدیده گرد و غبار فصلهای تابستان و بهار و همچنین ماه های فروردین، اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد و شهریور از دقت بالاتری برخوردار میباشد. در مقایسه میان مدلهای شبکه عصبی پیشخور پس انتشار خطا با توابع آموزشی لورنبرگ مارکوآت و درخت تصمیم با توابع آموزشی کارت (CART)، شبکه عصبی با ضریب همبستگی 87/ 0 و مجذور میانگین مربعات خطای 04/ 0 نسبت به روش درخت. تصمیم با ضریب همبستگی 86/ 0 و مجذور میانگین مربعات خطای 06/ 0 از دقت بالاتری به منظور شبیه سازی طوفان گرد و خاک برخوردار است.
    کلیدواژگان: طوفان گرد و غبار، شبکه عصبی، درخت تصمیم، الگوریتم کارت، ضریب گاما، استان یزد
  • روح الله تقی زاده مهرجردی، سمانه قرایی منش، علی فتح زاده صفحه 41
    عمق برف از جمله معمول ترین عواملی است که برای ارزیابی منابع آب در حوزه های کوهستانی مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به چالش های موجود در اندازه گیری داده های برف سنجی نظیر صعب العبور بودن و عدم دسترسی به تمامی نقاط حوزه همواره بخش قابل توجهی از حوزه فاقد داده های برف سنجی می باشد. این در حالی است که اطلاع از توزیع مکانی عمق برف یکی از اساسی ترین نیازهای حوضه های آبخیز جهت تعیین بیلان آبی به شمار می رود. در این تحقیق کاربرد روش رگرسیون کریجینگ بر مبنای الگوریتم M5 درخت تصمیم برای برآورد توزیع مکانی عمق برف مورد سنجش قرار گرفته است. بدین منظور ابتدا با استفاده از نمونه بردار مدل مونت رز و به طور سیستماتیک به برداشت 206 داده عمق برف در ارتفاعات سخوید یزد اقدام گردید. همچنین30 پارامتر ژئومرفومتری از مدل رقومی ارتفاع و با استفاده از نرم افزار SAGA استخراج شدند. نتایج نشان داد که مهم ترین پارامترهای معرفی شده در الگوریتم M5 درخت تصمیم شامل سطح اساس شبکه زهکشی، قدرت آبراهه، شاخص رطوبتی و ارتفاع از دریا می باشد. نتایج ارزیابی مدل رگرسیون کریجینگ بر اساس معیار ضریب همبستگی (90 درصد) نشان از کارایی بالای مدل می باشد. همچنین روش رگرسیون کریجینگ با توجه به ساده بودن محاسبات و کم هزینه بودن جهت تخمین عمق برف مناسب تشخیص داده شده است.
    کلیدواژگان: رگرسیون درختی، الگوریتم M5، عمق برف، مدل رقومی ارتفاع، پارامترهای سرزمین
  • گزارش فنی
  • لیلا کاشی زنوزی، حسن احمدی، حسین سعادت، علی اکبر نظری سامانی، محمد نامدار صفحه 49
    قبل از اجرای مدل های برآورد فرسایش و رسوب، برای انتخاب معیارها و شاخص های مناسب لازم است عوامل موثر بر فرسایش مورد بررسی قرارگیرد. براساس مدل ژئومرفولوژی کمی که توسط متخصصین داخلی ابداع شده است، روش تحلیل سلسله مراتبی سیستم ها (AHP) برای محاسبات کمی معیارهای موثر بر فرسایش استفاده شد. درخت سلسله مراتبی مورد استفاده بر اساس مدل ژئومرفولوژی با 6 معیار پوشش گیاهی، خاکشناسی، توپوگرافی، کاربری اراضی، اقلیم، زمین شناسی و 10 شاخص درصد پوشش گیاهی، فرم رویشی، بافت خاک، نفوذپذیری خاک، شیب، جهت دامنه، نوع کاربری اراضی، نوع بارش، متوسط بارندگی سالیانه و نوع سنگ مادری ساخته شد. پس از تعیین وزن و اهمیت هر یک از معیارها و شاخص ها، عوامل موثر بر فرسایش در حوزه آبخیز زنوزچای الویت بندی شدند و نقشه وزنی شدت فرسایش تهیه شد. در نهایت معلوم شد از نظر تاثیر در فرسایش پذیری حوزه آبخیز زنوزچای، عوامل خاکشناسی با وزن 896 /0 و پوشش گیاهی با وزن 51/ 0 نسبت به سایر عوامل در الویت قرار دارند.
    کلیدواژگان: ژئومرفولوژی کمی، تحلیل سلسله مراتبی سیستم ها، الویت بندی، فرسایش پذیری، زنوزچای
  • الهام رفیعی ساردویی، شهرام خلیقی سیگارودی، علی آذره، محمد رستمی خلج صفحه 53
    سیل یکی از پدیده های پیچیده و مخرب طبیعی است که هر ساله خسارات سنگینی را به دنبال دارد. عوامل روند یابی آبراهه ها و موقعیت مکانی زیر حوزه ها در سیلاب خروجی حوزه تاثیر گذارند. از این رو برای اجرای برنامه های کنترل سیل در بالادست حوزه های بزرگ باید نحوه-ی تاثیر آن ها را بر سیلاب حوزه ارزیابی کرد و با توجه به سهم این عوامل در سیلاب خروجی، آن ها را اولویت-بندی نمود. حوزه آبخیز بالادست سد کرج به علت سیل خیز بودن، جهت انجام این تحقیق انتخاب شد. در این مطالعه با تلفیق GIS و مدل هیدرولوژیکی HEC-HMS، بر اساس روش SCS میزان مشارکت هر یک از زیر حوزه ها در سیل خروجی کل حوزه تعیین گردید. برای این منظور با تکرار حذف انفرادی هر یک از زیر حوزه ها در محیط HEC-HMS، پتانسیل سیل خیزی زیر حوزه ها اولویت بندی شد. نتایج نشان می دهد که زیر حوزه تکیه سپهسالار بیشترین سهم را در سیل کل حوزه و زیر حوزه ولایت رود کمترین سهم را در پتانسیل سیل خیزی دارد.
    کلیدواژگان: پتانسیل سیل خیزی، GIS، HEC، HMS، مناطق مولد سیل
  • احمد عسگری، شعبانعلی غلامی، فرید اجلالی، علی خانعلی صفحه 57
    آب بندان ها سازه های محلی و سنتی ذخیره آب در شمال کشورند که همواره به عنوان منبعی مطرح مورد توجه کشاورزان می باشد. با توجه به اینکه در شمال کشور درصد قابل توجهی از آب جویبارها، رودخانه های دائمی، فصلی و... در فصول غیر زراعی بلا استفاده از دسترس خارج شده و به دریا می ریزد، لذا با افزایش حجم مخزن آب بندان ها می توان آب بیشتری را در این فصول ذخیره و در جهت افزایش راندمان تولید و یا تبدیل اراضی دیم به آبی بهره گرفت. در این مطالعه با بررسی هزینه لایروبی و بهسازی 11 آب بندان طی سالهای 87 تا 89 در محدوده پروژه جامع آب و خاک البرز مقدار افزایش پتانسیل آبی مورد ارزیابی اقتصادی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که افزایش پتانسیل آبی هر متر مکعب آب 1900 ریال هزینه در برداشته است.
    کلیدواژگان: آب بندان، افزایش پتانسیل آبی، ارزیابی اقتصادی
  • سمیه حجابی، جواد بذرافشان صفحه 61
    یکی از مهم ترین شاخص های پایش خشکسالی، شاخص بارندگی استاندارد (SPI) می باشد. این شاخص اساس تعریف و پایش خشکسالی در بسیاری از مطالعات خشکسالی می باشد. در این مطالعه، از دو رهیافت برای محاسبه ی SPI استفاده شد. در روش اول با فرض تبعیت داده های بارندگی از توزیع گاما و در روش دوم با در نظر گرفتن توزیع بهینه برای مقادیر بارندگی تجمعی هر ماه، سری های زمانی SPI در سه مقیاس 3، 6 و 12 ماهه محاسبه شد و در گام بعد آزمون معنی داری اختلاف نتایج حاصل از دو روش انجام شد. در هر سه مقیاس زمانی، به طور متوسط، فراوانی اختلاف معنی دار در نتایج دو روش، در طبقه نرمال حداکثر بود و پس از آن، از میان طبقات ترسالی، طبقه ی ترسالی خیلی شدید و ترسالی خفیف و از میان طبقات خشکسالی، طبقات خشکسالی خفیف و خشکسالی متوسط، دارای بیشترین فراوانی از نظر اختلاف معنی دار در نتایج دو روش بودند. نتایج این مطالعه نشان داد استفاده از رهیافت نخست در محاسبه SPI سبب طبقه بندی نا-درست بویژه در طبقات خفیف و متوسط خشکسالی می شود. از این روی، محاسبه SPI بر مبنای توزیع های بهینه به جای استفاده ی مطلق از توزیع گاما، در راستای پایش دقیق تر جهت اعمال مدیریت مناسب خشکسالی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: SPI، خشکسالی، تابع توزیع گاما، تابع توزیع بهینه، اقلیم های خشک و مرطوب
|
  • R. Zare Bidaki, A. Ghanbari Page 1
    Structural operations in watersheds, particularly check dams cost a lot. Therefore, it is important to evaluate their performance. To evaluate the performance of any project, one needs some indicators that can evaluate the overall performance of the project by assessing them. For evaluating of check dam's efficiency, one should evaluate in detail the influencing indicators. Indicators based on behavior of the nature and the efficiency of implemented measures. The purpose of this research is providing scientific and precise criteria for assessing overall efficiency of check dams and evaluating some series of check dams in Chaharmahal and Bkhtiary streams using these criteria. In this work, 12 streams are selected with Gabions and Stone- mortar check dams that are in operation within 1986-2011 and have the most diversity in design, dimensions and catchment conditions. Then, seven Criteria defined that affect group efficiency of check dams or relate to entire network like; spacing of check dams based on compensation gradient, type of check dam, use of existing material, minimal destruction in the site, fixed elevation of channel, coordination of reservoir volume with sediment deposited, and minimal flooded areas. The score of any item in these criteria computed based on introduced formulas. Then, all criteria weighted with paired comparisons questionnaire method. Finally using an optimized model in analytical hierarchy process, all understudy check dams were assessed. Results showed that the criterion" spacing check dams based on compensation gradient" was 0.297, and "type of check dam" was 0.168, have the most effect on group efficiency of check dams. Also, between studied waterways, series of check dams in "Marghmalek" and "Sorkhkooh" despite of their simplicity and being small get the highest scores (80 %) and in fact had the best performance.
    Keywords: Chahar Mahal, Bakhtiary Province, Criterion, Gabion Check dam, Ranking, Stream Erosion, Stone, mortar Check dam, Watershed manngment.
  • S. Fatehi, H. Ahmadi, J. Ghodosi, F. Taheri Sarteshnizi Page 11
    Use of flood distribution as a tool to reduce flood damage associated by optimizing the exploitation of floods to restore natural resources and environmental resources has been fashionable in many parts of the world. Considering the number of parameters identifying zones or areas appropriate for flood spreading plans، particularly aimed at feeding aquifers، the use of modern methods of production and new methods of synthesis and the decision making is inevitable. In this study، the Central Plains Khorramabad was selected as the study area. Method in this study is based on a hierarchical analysis process. The purpose of this study is the use of decision support systems and geographic information systems in order to achieve the appropriate places to distribute floods، and after identifying the criteria، indicators and sub-indicators associated by targets (based on the review of internal and external sources)، the mentioned criteria، indicators and sub-indicators were weighted using the AHP and the priority of each criteria and sub-criteria was identified. The study includes four main criteria، 11 indicators، and18 sub-criteria. In this study، the weights of the main criteria were considered identical. The results showed that for 11 indicators، the highest and the lowest weight is related to physical damage index and aquifer parameters، respectively. For 18 sub-indicators in this study، the highest and the lowest weight is related to Sub-criteria of the flood event number and Sub-criteria of water needed for industrial activities. Assessment of appropriate regions to distribute flood in the topographical viewpoints showed that most of regions occur in range of 1200 meters، in east aspect and in >10% slope class. Results of region zoning to distribute flood showed that the highest and the lowest of the study area occurs appropriate and most appropriate class for flood distribution.
    Keywords: Flood spreading, Geographic Information Systems (GIS), Analytic Hierarchy Process (AHP), Criteria for Decision, making, Khorramabad
  • F. Ebrahimi, M.Ghorbani, A. Salajegheh, M. Mohsenisaravi Page 21
    Integrated water resources management considers economical، environmental، technical and social aspects and also sustainability of water resources for future generations. Integrated water management implies cooperative approach and involves all stakeholders and also introduces issues to managers، decision and policy makers. Solving these issues needs integrated and system approach. According to the recognition of actors or key persons to apply cooperative management of water resources is essential. Therefore، based on stakeholder analysis and social network analysis، it can be shown that the most effective actors are environmental decisions. In this research، social powers accordingly are specified to social network approach at water utilizers’ level of Jajrood River in Darbandsar village of Latian basin. In this paper، utilizers of water resources were recognized using field trips and then، trust and collaboration matrix produced using questionnaires. In the next step، degree centrality index were Examined. Finally، geometric position of each actor was illustrated in the network. The results of the research based on centrality index have a key role in recognition of cooperative management of water resources in Darbandsar and also will help managers and planners of natural resources in the case of recognition of social powers in order to organize and implement sustainable management of water resources and water security.
    Keywords: Social network analysis, Water resources Co, management, Social power, Centrality index, Local stakeholders Network, Darbandsar village
  • M. R. Ekhtesasi, M. Yousefi, M. Tavakoli Page 33
    One of the major natural disasters that caused tremendous damages each year in many areas of the country is desert، especially in Yazd، Iran. Strong winds and the formation of dust storms will take place several times each year. In this study، data from meteorological stations in Yazd (thunder storms، wind magnitude (size، amount)، wind duration، visibility، fastest wind speed، average wind speed، prevailing winds and dust storms) in the period 1953-2005 were used on a monthly basis. In order to determine the most appropriate combination of neural network and input parameters (inputs) that influence the phenomenon of dust storms from Variable reduction technique of factor analysis (maximum likelihood، principal component)، principal component analysis، stepwise progressive and gamma test were used. Each of the methods presented، each with a different combination of these compounds neural network feed Forward back propagation with the algorithm of Levenberg-Marquardt have been used. The results showed that the stepwise progressive R² = 0. 87 and RMSE = 0. 04 provides the most suitable combination for a neural network. Comparison of simulated dust storm phenomenon in seasons and months in different years showed that the phenomenon of dust storm in summer and spring seasons and months of April، May، June، July، August and September are different. In comparing the neural network feed forward back propagation models with algorithm of Levenberg-Marquardt and decision tree with algorithm CART، Neural networks model with a correlation coefficient of 0. 87 and the root mean square error of 0. 04، the decision tree method with a correlation coefficient of 0. 86 and the root mean square error of 0. 06 has more carefully in order to simulate dust storm.
    Keywords: Dust storm, Neural network, Decision tree, Algorithm CART, Yazd Province
  • R. Taghizadeh, Mehrjardi, S. Gharaei, A. Fathzadeh Page 41
    Snow depth is the most common parameter used for the assessment of water resources in the mountainous areas. Therefore، knowledge about spatial distribution of snow depth is the substantial knowledge of watershed characteristics. At present research، it was tried to estimate the spatial distribution of snow depth using regression kriging based on M5 model tree. Therefore، location of 216 points was selected systematically، and then snow depth was measured with a Monte - Rose sampler in Yazd-Sakhvid region. Then، 30 terrain parameters were derived from a digital elevation model using SAGA software. Our results indicated that channel network base level، stream power and wetness index were the most important parameters in decision-tree model. The correlation coefficient of 90% confirmed the strong performance of regression kriging model. Moreover، this method is very simple، so it is recommended the regression kriging model is being used to estimate spatial distribution of snow depth in other regions.
    Keywords: Regression Tree, M5 Algorithm, Snow Depth, DEM, Terrain Parameters
  • L. Kashi Zenouzi, H. Ahmadi, H. Saadat, A. A. Nazari Samani, M. Namdar Page 49
    Before modeling the estimation of erosion and sedimention in order to select suitable criteria and indices، it is necessary to analyze factors affecting erosion. Based on the quantitative geomorphology model developed by the national specialists، the Analytical Hierarchy Process (AHP) was used to conduct the quantitative measurements of parameters affecting erosion. According to geomorphology، the hierarchical tree was developed consisting of six criteria: land cover، pedology، topography، land use، climate، geology، as well as ten indices: percentage of vegetation، growth forms، soil texture، permeability، slope، aspect، land use، type of precipitation، annual average precipitation، and lithology. When the weight and importance of each criterion and indeces were determined، the factors affecting erosion in Zonouz chai watershed were prioritized and the weighted erosion rate map was developed. Finally، it was determined that as compared to other factors، pedology and land cover had the priority weight by 0. 896 and 0. 51، respectively، in terms of impact on erosivity of Zanoz Chai watershed.
    Keywords: Quantitative geomorphology, Analytical hierarchy process, Prioritization, Zonouz, Iran
  • E.Rafiei Sardoii, Sh.Khalighi Sigarodi, Ali Azareh, M.Rostami Khalaj Page 53
    Flood is one of the complex and destructive natural phenomena that cause heavy damages every year. The factors of river routing and spatial location of sub-catchments are effective on catchment outlet flood. Hence for performing of flood control measures in upstream parts of great catchments، their effect on catchment flood must be investigated and sub-catchments were prioritized with respect to the contribution of these factors to outlet flood. Karaj Dam catchment was selected due to flooding for this study. In this research، geographic information system (GIS) and HEC-HMS hydrologic model were jointly used to investigate the contribution of each sub-catchment to whole catchment outlet flood based on SCS method. For this purpose، flooding potential of sub-catchments was prioritized using unit flood response approach in HEC-HMS. The results show that Tekyesepahsalar sub-catchment has the most contribution to whole catchment flood and Velayatrud sub-catchment has the least contribution to flooding potential.
    Keywords: Flooding potential, GIS, HEC, HMS, flood source region
  • Economic Evaluation of Increasing Water Potential of Water Resources in Alborz Basin / (Case study: Ab-bandans Dredging and Rehabilitation)
    A. Asgari, S. Gholami, F. Ejlali, A. Khanali Page 57
    Ab-bandans are the local and traditional water storage structures in the north of Iran which have always been regarded as the important source by farmers. Considering this fact that during the non-growth seasons a significant percentage of water of the streams، permanent and seasonal rivers fall into the sea. However، increasing the capacity of the Ab-bandans، one can store much more water in these seasons and use it in both increasing the production and substituting the rainfall land with irrigated ones. In this study، investigating the cost of dredging and improvement of 11 Ab-bandans during the 2009-2011 in the Alborz integrated land and water project area، the water potential has been measured economically. The results showed that the increase in the potential of water per cubic meter of water costs 1،900 Rials.
    Keywords: Ab, bandan, Increasing water potential, Economic evaluation, Alborz
  • S. Hejabi, J. Bazrafshan Page 61
    One of the most important and widely used indices for drought monitoring، especially in our country، is the Standardized Precipitation Index (SPI). This index is the basis for drought definition and monitoring in most of studies. In this study، two procedures were used for the calculation of SPI. In the first procedures، with the hypothesis that the precipitation data follow the gamma distribution and in the second، using the optimum distribution، the SPI series in three time scales of 3، 6 and 12 months were calculated. In the next step، the t-student test was applied to consider significance differences in the results of two procedures. In three time scales، on average، the frequency of significant difference in the results of two procedures was maximum in normal class and thereafter، across the wet classes، extreme wet class and mild wet class and across the drought classes، mild drought class and moderate drought class، had the most frequency of significant differences. The results of the study showed that the calculation of the SPI based on gamma distribution give rise to the wrong diagnosis of the SPI classes. Then، calculation of SPI on the basis of the optimum distributions instead of blindly using of gamma distribution is proposed، in order to more accurate drought monitoring for the suitable management of drought.
    Keywords: SPI, Drought, Gamma Distribution Function, Best Distribution Function, Wet, Dry Climates