فهرست مطالب

علوم و مهندسی آبخیزداری ایران - پیاپی 32 (بهار 1395)

مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
پیاپی 32 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی دسترنج، علی شهبازی، محسن محسنی ساروی، ابوطالب صالح نسب، شیرکو جعفری صفحات 11-26
    دراین تحقیق ایستگاه های تهران، زنجان و قزوین در جبهه جنوبی و ایستگاه های رشت، رامسر، بابلسر و گرگان در جبهه شمالی البرز به منظور پیش بینی مقادیر بارش، درجه حرات میانگین، حداکثر و حداقل و تعیین اقلیم آینده با کاربرد مدل های گردش عمومی جو و شبیه سازی اقلیمی در دوره های 2099-2070 ، 2049-2020 و دوره مشاهداتی 2008-1979 مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تهیه سناریو های اقلیمی در آینده از خروجی های مدل گردش عمومی HadCM3 تحت سناریوی انتشار A2 و B2 و روش ریزمقیاس نمایی آماری و به کارگیری مدل SDSM استفاده گردید و در ادامه با استفاده از روش دومارتن اقلیم آینده تعیین گردید. هدف اصلی مقایسه تغییرات در دو جبهه شمالی و جنوبی البرز در شرایط تغییراقلیم می باشد. عملکرد مدل در پیش بینی پارامترهای اقلیمی بر اساس شاخص ضریب تشخیص (R2) و جذر میانگین مربعات خطای تخمین (RMSE) ارزیابی شد. نتایج حاصل از پیش بینی پارامترهای اقلیمی نشان داد شبیه سازی پارامترهای اقلیمی توسط مدل با دقت بالایی انجام گرفته است. در همه ایستگاه های مورد مطالعه بارش در دوره 2049-2020 در مقایسه با دوره مشاهداتی 2008-1979 دارای یک روند افزایشی می باشد ولی شدت افزایش در جبهه های جنوبی بیشتر از شمالی خواهد بود. درجه حرارت حداکثر، حداقل و میانگین در دوره های 2099-2070 و 2049-2020 نسبت به دوره مشاهداتی 2008-1979 افزایش خواهد یافت. که شدت این افزایش دما در جبهه جنوبی بیشتر از شمالی خواهد بود. نتایج حاصل از تعیین اقلیم به روش دومارتن نشان داد که در جبهه شمالی اقلیم در ایستگاه های بابلسر، رامسر و رشت نسبت به اقلیم مشاهداتی 2008-1979 در دوره های آتی تغییری نخواهد کرد. در ایستگاه گرگان در دوره 2099-2070 تحت سناریو A2 اقلیم از مدیترانه ای به نیمه خشک تغییر خواهد کرد. و در جبهه جنوبی در ایستگاه تهران در دوره 2049-2020 تحت سناریوA2 اقلیم از نیمه خشک به خشک و در ایستگاه زنجان در دوره 2049-2020 تحت سناریو A2 اقلیم از نیمه خشک به مدیترانه ای و در دوره 2099-2070 از اقلیم مدیترانه ای دوباره به اقلیم نیمه خشک تغییر خواهد کرد. می توان با صحت بالا از این داده های شبیه سازی شده جهت آینده نگری مناسب تر از شرایط آب و هوایی در دوره های آتی استفاده کرد و به کمک آن مدیریت های کلان آتی را در زمینه های بهره وری مناسب تر از منابع و به خصوص منابع آبی ارتقاء بخشید
    کلیدواژگان: دومارتن، تغییراقلیم، پیش بینی، ریزمقیاس آماری، SDSM
  • محمدحسن حبیبی، عطاله ندیری، اصغر اصغری مقدم، کیوان نادری صفحات 27-32
    دشت هادیشهر با وسعتی معادل 57/55 کیلومترمربع در شمال غرب استان آذربایجان شرقی واقع شده است. در چند سال اخیر، به دلیل برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی این دشت، سطح آب زیرزمینی افت شدیدی پیدا کرده است. لذا به منظور یافتن راهکارهایی مفید برای مدیریت صحیح منابع آب زیرزمینی، از ترکیب مدل هوش مصنوعی و زمین آمار برای پیش بینی زمانی و مکانی سطح آب زیرزمینی استفاده شده است. ابتدا برای مدل سازی به روش شبکه عصبی مصنوعی و تعیین بهترین ساختار و الگوریتم از پیزومتر مرکزی استفاده شد. نتایج نشان داد که الگوریتم لونبرگ-مارکوارت(LM) با ساختار 1؛2؛3 (سه ورودی، دو گره میانی و یک خروجی) به ترتیب بهترین الگوریتم و ساختار برای مدل سازی با شبکه عصبی در این دشت می باشد. سپس پیزومتر های انتخاب شده دشت با روش خوشه بندی سلسله مراتبی(HCA) دسته بندی شد و هر دسته از پیزومترها با مدل شبکه عصبی و فازی ساگنو مدل سازی شد و نتایج با استفاده از معیارهای ارزیابی مانند R2 و RMSEمقایسه گردید. در این تحقیق از داده های ماهانه بارش، تبخیر و تراز آب زیرزمینی به عنوان ورودی های مدل استفاده شد که نتایج نشان داد از بین روش های فازی و شبکه عصبی روش شبکه عصبی کارایی بالاتری داشت. لذا برای پیش بینی زمانی و مکانی سطح آب زیرزمینی از روش کریجینگ و کوکریجینگ عصبی استفاده شد.
    کلیدواژگان: دشت هادیشهر، سطح آب زیرزمینی، شبکه عصبی مصنوعی، فازی ساگنو، کریجینگ عصبی
  • عبدالواحد خالدی درویشان، احسان شریفی مقدم صفحات 33-38
    پاشمان به عنوان مرحله ای مهم از فرآیند فرسایش خاک، باعث جدایش ذرات خاک و آماده شدن آن ها برای انتقال توسط روان آب می گردد. مقدار پاشمان به ویژگی های متعددی از عامل فرساینده (باران) و محیط فرسایش پذیر (خاک) بستگی دارد. ویژگی های مختلف خاک دانه از جمله مهم ترین عوامل موثر خاک بر پاشمان و متعاقبا بر فرسایش هستند که در پژوهش های مرتبط با فرسایش خاک مورد توجه قرار گرفته اند. لذا پژوهش حاضر نیز به منظور ارزیابی تغییرات پاشمان خاک در قطرهای مختلف خاک دانه (75/1، 55/3 و 18/5 میلی متر) در یک خاک لومی-رسی-شنی از منطقه مادری حوزه آبخیز کجور انجام گردید. داده ها با قرار دادن فنجان های پاشمان با شیب 18 درصد تحت شبیه سازی باران با شدت و مدت ثابت به ترتیب 80 میلی متر در ساعت و 28/18 دقیقه و در سه تکرار برای هر تیمار از قطر خاک دانه برداشت شد. نتایج نشان داد که اگرچه با افزایش قطر خاک دانه، متغیر های مقدار پاشمان خاک در جهت های بالادست و پایین دست شیب و پاشمان خالص و ناخالص کاهش پیدا کرد، اما این کاهش در هیچ یک از متغیرها، معنی دار نبود. بیش ترین و کم ترین مقادیر کاهش در متغیرهای پاشمان به ترتیب مربوط به پاشمان خالص (75/83 درصد) و پاشمان بالادست (55/72 درصد) بود. نتایج هم چنین نشان داد که با افزایش متوسط قطر خاک دانه از 75/1 به 55/3 میلی متر (2 برابر)، مقدار پاشمان ذرات خاک 57 درصد و با افزایش متوسط قطر خاک دانه از 75/1 به 18/5 میلی متر (3 برابر)، 84 درصد کاهش یافت.
    کلیدواژگان: باران ساز، جدایش، کجور، فرسایش خاک، فنجان پاشمان
  • رحیم برزگر، اصغر اصغری مقدم، مرتضی نجیب، نعیمه کاظمیان صفحات 39-50
    دشت تبریز با وسعتی بیش از 700 کیلومترمربع در محدوده شرقی شهر تبریز تا شوره زارهای دریاچه ارومیه گسترده شده است. در این مطالعه به منظور ارزیابی ویژگی های هیدروشیمیایی آب زیرزمینی آبخوان دشت تبریز، 30 نمونه از منابع آب زیرزمینی در مهرماه سال 1391 جمع آوری گردید و در آزمایشگاه آبشناسی دانشگاه تبریز مورد تجزیه هیدروشیمیایی قرار گرفت. هدف این تحقیق ارزیابی وضعیت هیدروشیمیایی و تکامل هیدروشیمیایی آب زیرزمینی آبخوان دشت تبریز می باشد که در این راستا از روش های آماری چند متغیره مانند تحلیل عاملی، شاخص اشباع کانی ها و شاخص کلروآلکالین و مدل سازی هیدروشیمیایی معکوس توسط نرم افزار PHREEQC استفاده گردید. شاخص اشباع نمونه ها نسبت به کانی ها نشان دادند که آب زیرزمینی این آبخوان نسبت به کانی های کربناته فوق اشباع و نسبت به کانی های سولفاته و هالیت تحت اشباع می باشد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی سه گروه عاملی را در کیفیت آب زیرزمینی دشت تبریز موثر نشان دادند. عامل اول و دوم ناشی از تاثیر سازندها و اندرکنش آب- سنگ است که زمین زاد نامیده می شوند و عامل سوم از فعالیت های انسانی ناشی می شود.
    کلیدواژگان: دشت تبریز، هیدروژئوشیمی، تحلیل عاملی، مدل سازی هیدروشیمیایی، PHREEQC
  • جمال مصفایی، محمدرضا اختصاصی صفحات 51-58
    خاک یکی از اصلی ترین سرمایه های ملی هر کشوری است که باید تدابیر جدی برای حفظ، نگهداری و احیاء آن اتخاذ گردد. نخستین گام برنامه ریزی برای اجرای برنامه های حفاظت و کنترل فرسایش خاک، کسب اطلاع از میزان فرسایش و تعیین اهمیت نسبی منابع رسوب و در نتیجه شناسایی مناطق بحرانی در داخل حوزه آبخیز می باشد. هدف اصلی این تحقیق تعیین توان نسبی هر یک از واحدهای سنگ شناسی حوضه ورتوان در تولید رسوب حوزه، از طریق مقایسه رنگ قطر میانه دانه های رسوب با رنگ دانه های خاک موجود در هر واحد سنگ شناسی است. نتایج نشان داد که ذرات تخریبی هر واحد سنگ شناسی، تقریبا یک نوع رنگ غالب را تشکیل می دهند درحالی که نمونه های رسوب از ترکیب ذرات با رنگ های مختلف تشکیل یافته اند. نتایج آزمون تی مستقل بین مقادیر میانگین رنگدانه مشاهداتی و میانگین رنگدانه مورد انتظار حاکی از آن است که به جز واحد سنگ شناسی آندزیت سایر واحدهای سنگ شناسی حوزه توان رسوب دهی متفاوتی از مقادیر مورد انتظار در تولید رسوب داشته اند. همچنین نتایج نشان داد که توان نسبی تولید رسوب به ترتیب در واحدهای سنگ شناسی حاوی رنگ دانه های سیاه (شیل ذغالی)، سفید و قرمز (توف های پلاژیوکلازدار و مادستون قرمز)، سبز (ماسه سنگ)، خاکستری (آندزیت) و در نهایت قهوه ای (آهک اوربیتولین دار، آهک های شیلی، ماسه سنگ قرمز و توف) کاهش می یابد. علاوه براین روش منشایابی با استفاده از رنگ دانه های رسوب روشی با ارزش برای تعیین توان نسبی رسوب دهی واحدهای مختلف سنگ شناسی می باشد.
    کلیدواژگان: منابع رسوب، منشایابی، رسوب دهی نسبی، رنگ دانه ها
  • فروغ علی زاده صنمی، محسن مسعودیان، مجتبی صانعی صفحات 59-68
    یکی از سازه های که در کانال ها می تواند جایگزین سرریز و دریچه شود، سازه ترکیبی سرریز-دریچه می باشد. سرریز- دریچه نیم استوانه ای به دلیل انحنای سطح سرریز و در نتیجه آن چسبیدن تیغه جریان به بدنه سازه دارای ضریب دبی بیش تری نسبت به سرریز- دریچه لبه تیز است. لذا در این مطالعه چگونگی تاثیرپذیری ضریب دبی از برخی پارامترهای بی بعد در مدل ترکیبی سرریز-دریچه نیم استوانه ای بررسی شده است. آزمایش ها در کانالی افقی به طول 8 متر و عرض 282/0 متر با استفاده از لوله های AWT IMAGE با قطرهای 70، 120 و 160 میلی متر به عنوان سرریز-دریچه انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهد در تمام زوایای قرارگیری سازه ضریب دبی در هر دو حالت انحنا رو به بالادست و انحنا رو به پایین دست با افزایش پارامترهای بی بعد AWT IMAGE، AWT IMAGE، AWT IMAGE و AWT IMAGE افزایش می یابد؛ به طوری که بیشترین و کمترین ضریب دبی به ترتیب در زوایای 60 و 30 درجه مشاهده شده اند. همچنین در یک مقدار ثابت AWT IMAGE و AWT IMAGE، ضریب دبی در حالت انحنا به سمت بالادست بیشتر از حالتی است که انحنای سازه به سمت پایین دست می باشد. نتایج نشان داده اند که علاوه بر زوایه قرارگیری انحنای نیم استوانه نسبت به افق، قطر سازه نیز بر ضریب دبی سازه ترکیبی نیم استوانه ای موثر می باشد.
    کلیدواژگان: سازه نیم استوانه ای، سرریز، دریچه، ضریب دبی، پارامترهای بی، بعد، انحنای سازه
  • محمدحسن زاده نفوتی، علی اکبر جمالی، امیرارسلان فلاح صفحات 69-76
    یکی از راه های مفید و موثر در تامین آب در مناطق خشک و نیمه خشک و مقابله با بحران خشکسالی، افزایش ذخیره آب های زیرزمینی است. احداث سدهای زیرزمینی از جمله راهکارهای مناسب جهت تامین و توسعه منابع آبی است. اولین و مهمترین مرحله در احداث یک سد زیرزمینی شناسایی مکان های مناسب برای احداث این نوع سدها است. تصمیم گیری در انتخاب مکان های مناسب احداث سد زیرزمینی با در نظر گرفتن اینکه معیارهای متعددی در این انتخاب باید در نظر گرفته شوند، کار دشواری است. هدف از این بررسی مکان یابی احداث سد زیرزمینی برای ذخیره نزولات و جلوگیری از تبخیر با استفاده از روش ارزیابی چند معیاره مکانی (SMCE) در منطقه آدوری شهرستان بم می باشد. معیارهای مورد بررسی عبارتند از: گروه اول اقتصادی و اجتماعی ( شامل: فاصله ازقنوات- فاصله از چاه- فاصله از روستا- فاصله از چشمه- فاصله از جاده- فاصله از منابع قرضه)، گروه دوم هیدرولوژی ( شامل: خطوط هم باران- رودخانه ها)، گروه سوم زمین شناسی (شامل: توپوگرافی(شیب)-زمین شناسی-ژئومورفولوژی-نفوذپذیری) و محدودیت ها (شامل:شیب-گسل- قنات- کاربری اراضی- زمین شناسی- فاصله از رودخانه) انتخاب شدند نقشه ها در نرم افزار ILWIS تهیه شدند، سپس در منوی SMCE، استاندارد سازی بر روی نقشه ها انجام شد و بعد به روش رتبه بندی وزن دهی شدند. در نهایت نقشه تلفیقی آنها تهیه شد، این نقشه سه منطقه با ارزش های مختلف را نشان می دهد که از بین این سه منطقه بهترین مکانی که دارای ارزش بیشتری می باشد، برای احداث سد زیرزمینی در منطقه آدوری شهرستان بم پیشنهاد داده می شود
    کلیدواژگان: مکان یابی، سد زیرزمینی، ارزیابی چند معیاره مکانی، معیارها، آدوری بم
  • عطاالله کاویان، هوشنگ اسلامی پریخانی، محمود حبیب نژاد صفحات 77-82
    نقش موثر آب در سلامتی انسان ها و توسعه پایدار انکارناپذیر است، از طرفی افزایش جمعیت و روند آلودگی ها در جهان محدودیت های کمی و کیفی منابع آبی را به دنبال داشته است. روند افزایش آلودگی و کاهش کیفیت منابع آبی، لزوم مدیریت مناسب بر این منابع را جهت مصارف گوناگون ضروری می نماید. رودخانه هراز به دلیل مصارف شرب، کشاورزی و آبزی پروری حایز اهمیت است. لذا، با توجه به ساخت سد هراز در مسیر این رودخانه، بررسی کیفیت آب این رودخانه در نظام مدیریتی و زیست محیطی کاری بنیادین است، بر این اساس تحقیق حاضر در راستای این هدف صورت گرفته است. در این مطالعه جهت ارزیابی کیفیت آب رودخانه 17 نقطه تعیین و نمونه برداری گردید. وضعیت کیفیت آب رودخانه مذکور از طریق مقایسه با استاندارد های جهانی از نظر پارامترهای فیزیکو - شیمیایی همانند کدورت، کل مواد محلول، هدایت الکتریکی، اسیدیته، سختی کل، سولفات، فلوراید، آمونیاک، نیتریت، مس، منیزیم، کلسیم، پتاسیم، فسفات، آلومینیم، سیلیس، کلراید و منگنز مورد بررسی قرار گرفت. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار های Excell و SPSS و جهت ترسیم نقشه های مورد نظر از نرم افزار ArcGis10 استفاده گردید. نتایج نشان داد که کیفیت آب رودخانه به شدت به نوع کاربری های اراضی و سیمای سرزمینی که آن را فرا گرفته و حضور انسان بستگی دارد. بر اساس نتایج به دست آمده، ایستگاه های شماره 1 و 2 دارای کیفیت بالایی بوده ولی به طرف ایستگاه های پایین دست رودخانه، مثل ایستگاه های شماره 6، 9، 13، 15، کیفیت آب بدتر شده و دارای بارآلودگی بیشتری می باشند.
    کلیدواژگان: آلودگی، کیفیت آب، پارامترهای فیزیکی، شیمیایی، رودخانه هراز
|
  • Ali Dastranj, Ali Shahbazi, Mohsen Mohsenisaravi, Abotaleb Salehnasab, Shirkoo Jafari Pages 11-26
    This study presents the predicted amount of precipitation, temperature and the climate simulation periods 2099-2070, 2049-2020 and 2008-1979 observation period under A2 and B2 SRES scenarios using the statistical downscaling model (SDSM) in Tehran, Zanjan, Qazvin and Rasht stations on the southern side and Ramsar, Babol and Gorgan in Northern side of the Alborz. Also, future climate was determined using the Domarten method. The main objective was to compare the climate change on two fronts in the north and south of the Alborz. The performance of model to predict the climatic parameters was evaluated based on the coefficient of determination (R2 ) and root mean squared estimation error (RMSE). The results of predicting the climate parameters indicate that the model simulated these parameters adequately. The results of the precipitation in all stations in period 2020- 2049 compared with the period 1979-2008 show an increasing trend in all stations and the period 2070-2099 compared to observation periods show an increasing trend in precipitation; while it has a decreasing trend compared to the periods 2020-2049. In 2070-2099 and 2020–2049 periods, the average, minimum and maximum temperature was increased relative to the observation period 1979-2008. The results of the climate determination by the Domarten method show that the climate in the Babolsar, Qazvin, Ramsar and Rasht stations will be change comparing with the observed climate in 1979-2008 in the future periods. In the Gorgan station at period 2070-2099 under the A2 scenario, the climate will change from semi-arid to the arid climate. In the Zanjan station at period 2020-2049 under the A2 scenario, the climate will change from semi-arid to Mediterranean climate and at period 2070-2099 climate from Mediterranean to semi-arid climate. This data can be simulated with high accuracy to better foresight the climatic conditions in future periods to help the future macro-management in providing better productivity of resources, particularly the water resources management.
    Keywords: Climate change, predict, downscaling, SDSM
  • Mohamadhasan Habibi, Ataallah Nadiri, Asaghar Asgharimoghdam, Keivan Naderi Pages 27-32
    The Hadishahr plain, with 56 km2 area, is located in the northwest of the East Azarbaijan province. Due to the intensive withdrawal of groundwater from this area in the recent years, the water level has been declined significantly. In order to find the best method for managing the groundwater resources of the study area efficiently, artificial neural networks and fuzzy methods were utilized to model and predict the temporal and spatial variations of the groundwater level. Firstly, the central piezometer was used for modeling artificial neural network and determining the best algorithm structure. The results show that the forward neural network with the LevenbergÜMarkvrat (LM) algorithm with 1, 2 and 3 order structure is the best method in this plain, respectively. Afterward, the selected piezometers of the plain were classified with the hierarchical clustering (HCA) methods and each piezometers batch was modeled with the Sugeno fuzzy technique. The results were compared using the statistical parameters such as RMSE and R2. In this study, monthly data of rainfall, evaporation, and groundwater level were used as inputs to the model. The results show that the fuzzy and neural network techniques using feed forward neural network with the Levenberg-Markvrat (LM) algorithm achieves the best answer. Thus the neural kriging and neural cokriging method were used, for predicting the temporal and spatial variations of groundwater level.
    Keywords: Groundwater level, the Hadishahr plain, artificial neural network, Sugeno fuzzy, neural kriging
  • Abdolvahed Khaledidarvishan, Ehsan Sharifimoghadam Pages 33-38
    Splash, as an important step in the erosion process of the soil, detaches and prepares soil particles to be transported by runoff. The amount of splash depends on various characteristics of erosive factor (rainfall) and erodible surface (soil). Aggregate characteristics, which have been considered in soil erosion researches, are among the main effective soil factors on splash and erosion. Therefore, the present study was conducted to assess the variation of soil splash in various aggregate diameters (1.75, 3.55 and 5.18 mm) for a sandy-clay-loam soil from the Kojour watershed. All the data was collected using splash cups with the slope gradient of 18 percent under the rainfall simulation with the intensity of 80 mm h-1 and duration of 18.28 min in three replications for each aggregate diameter treatment. Although the results indicate that the upslope, downslope, net and gross splash parameters decrease with increase of aggregate diameter, none of these changes were significant. The maximum and minimum decreasing ratios in the splash parameters belongs to the net (83.75 percent) and upslope splash (72.55 percent), respectively. The results also show that when the aggregate diameter increases 2 and 3 times, the amount of the net splash decreases 57 and 84 percent, respectively
    Keywords: Detachment, Kojour, rainfall simulator, soil erosion, splash cup
  • Rahim Barzegar, Asghar Asgharimoghadam, Morteza Najib, Naemeh Kazemian Pages 39-50
    The Tabriz plain with an area of more than 700 km2 extends from the eastern side of Tabriz city to the salt flats of Urmia Lake. In this study, in order to assess the hydrochemical characteristics of the groundwater of aquifer of the Tabriz plain, 30 groundwater samples were collected in October 2012 and analyzed at hydrogelogy Laboratory of university of Tabriz. The aim of this study is to evaluate the hydrochemical characteristics of the Tabriz plain aquifer and the groundwater sequence evolution. In this context the multivariate statistical techniques such as factor analysis, saturation index of minerals, chloro-alkaline index and inverse hydrochemical modeling were used. Saturation index of minerals show that the groundwater is saturated with respect to the carbonate minerals, under saturated with respect to the halite and sulfate minerals. The results of the factor analysis show that three factors were affecting the quality of the groundwater in the Tabriz plain. The first and second components resulting from affecting of formations and water-rocks interactions, so called geogenetic, and the third component is because of the anthropogenic phenomena.
    Keywords: The Tabriz plain, hydrochemistry, factor analysis, hydrochemical modeling, PHREEQ
  • Jamal Mosafai, Mohamadreza Ekhtesasi Pages 51-58
    Soil is one of the main treasures of each country that serious measures must be done for its protection, preservation and restoration. The first step in planning for the soil conservation and erosion control programs comprises the familiarity with the erosion condition, determining the relative importance of sediment sources, and identification of critical zones within the watershed. The main objective of this study is to determine the relative sediment yield potential of each lithological units of the Vartavan catchment by comparing the color of sediment grains median diameter with the grains color of each lithological unit. The results show that the soil particles of each sediment source unit almost were formed of a dominant color while the sediment samples were formed of the composition of different colors. Independent T-test between the mean values ​​of the observed pigments and expected pigments indicate that the lithological units have different sediment yield from the expected amounts. The results has also show that the relative sediment yield potential in the lithological units with black pigment (black shale containing coal horizons), white and red (plagioclase tuff and red mudstone), green (sandstone), gray (andesine) and finally brown (orbitolina limestone, Shale Limestone, red sandstone and tuff) is reduced, respectively. In general, the source fingerprinting method using the sediment grain color is a valuable method for determining the relative power of different lithological units.
    Keywords: Sediment sources, source fingerprinting, relative sediment yield, grain color
  • Forough Alizadehsanami, Mohsen Masoudian, Mojtaba Saneii Pages 59-68
    The combined weir-gate is one of the structures, which can be substituted in channels instead of weirs and gates. Curvature of the semi cylindrical of the weir- gate structures lead to hold the water snap to the structures body which increases the amount of coefficient discharge the weir- gate structures in comparison with the sharp crested weirs. In this research, the affection of some dimensionless parameters on discharge coefficient in the semi cylindrical weir- gate model was investigated. The experiments were conducted in a horizontal channel with a length of 8 m and width of 0.282 m through using PVC pipes with diameters of 70, 120 and 160 mm as wire and wire-gates. The research findings show that the coefficient of discharge increases by increasing the dimensionless parameters including H/P, Hw/H, Fr and Hf/H for both upstream and downstream curvatures in all alignments of the structure. Hence, the maximum and minimum discharge coefficients occur in the 60 degree and 30 degree angle, respectively. Also, at a constant H/D and Hw/H, the coefficient of discharges is larger for upstream curvatures than the downstream ones. The results show that not only the angle of the semi cylindrical curvature from the horizontal line but also the structure diameter affect on the discharge coefficient
    Keywords: Semi, cylindrical structures, weir, gate, coefficient of discharge, dimensionless parameters, curved structures
  • Mohammad Hasanzadehnofoute, Aliakbar Jamali, Amirarsalan Fallah Pages 69-76
    One of the effective ways to provide water in the arid, semi-arid and drought crisis is rising the groundwater stores. Underground dams are one of the best strategies for securing and development of water resources. The first and most important step in the construction of an underground dam is identifying suitable locations for the construction of these dams. Making decision about the site selection of the underground dam is difficult because several criteria must be considered in this choice. The purpose of this study is to select the underground dam site for storing precipitation and preventing evaporation in the Adori area in Bam city by using spatial multi-criteria evaluation (SMCE). The selected evaluation criteria include: (1) Economic and social criteria (including distance to aqueduct - distance to well - distance to village - distance to spring - distance to road - distance to rock source), (2) Hydrology (including precipitation isolines - rivers), (3) Geology (including topography (slope) - Geology - geomorphology - permeability), and (4) Constraints (including slope - fault - aqueduct – land use - geology - distance to river). The maps were first prepared in the ILWIS software, standardize with SMCE menu, and weighted by ranking method. Finally, the integrated map was prepared which shows three regions with different values. One of these three areas, which have the best value, was suggested for the construction of underground dam in the Adori area in Bam city.
    Keywords: Site selection, underground dams, spatial multi, criteria evaluation, the Adori area
  • Ataallah Kavian, Houshang Eslamiprikhani, Mahmoud Habibnejad Pages 77-82
    The effective role of water in human health and sustainable development is undeniable. However, population growth and pollution limits the quantity and quality of water resources in the world. Increasing trend of pollution and decreasing water resources quality cause the need for proper management of these resources for different applications. The Haraz River has many usages in drinking, agriculture and aquaculture. Because of the Haraz dam construction on the river, the study of water quality in this river is necessary. For this purpose and in order to assess the river water quality, 17 points were selected and the water sampling was collected along this river. Then, the condition of the water quality in the Haraz river was investigated by comparing with international standards in terms of physic-chemical properties such as turbidity, total dissolved material, electrical conductivity, pH, total hardness, sulfate, fluoride, ammonia, nitrite, copper, magnesium, calcium, potassium, phosphorus, aluminum, silica, manganese and chloride. Also, Excel and the SPSS software were used to analyze the data. The other required maps were produced using the ArcGis10 software. The results show that the water quality strongly depends on the land uses, the type of landscape, and human presence. Based on these results, stations 1 and 2 had the high level of quality, but toward the downstream stations, including stations 6, 9, 13, 15, the condition of the water quality was deteriorated and it had more pollution.
    Keywords: Pollution, water quality, physicochemical properties, the Haraz River