فهرست مطالب

مجله آبیاری و زهکشی ایران
سال نهم شماره 3 (امرداد و شهریور 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/18
  • تعداد عناوین: 16
|
  • رقیه باقری*، موسی حسام، علیرضا کیانی، ابوطالب هزارجریبی صفحه 399

    در شرایط آب و هوایی ایران مشکل اصلی در راه افزایش تولید محصولات کشاورزی محدودیت منابع آب می باشد. این عامل باعث روی آوردن هر چه بیش تر به سامانه های آبیاری تحت فشار شده است. از جمله این سامانه ها، آبیاری قطره ای زیرسطحی است که طراحی و مدیریت صحیح این سامانه ها به منظور کاهش تلفات آب و استفاده مطلوب از آب و مواد مغذی خاک، آگاهی از چگونگی توزیع رطوبت خاک از اطراف محل قطره چکان ها را طلب می کند. شکل (قطر و عمق خاک خیس شده) و روند پیشروی جبهه رطوبتی در خاک به عوامل مختلفی شامل بافت و لایه بندی خاک، همگنی خاک، شدت پخش آب، رطوبت اولیه خاک، شیب زمین و حجم آب مصرفی بستگی دارد. از این رو مطالعه ای در زمینه چگونگی توزیع رطوبت در قطره چکان های زیرسطحی در دو بافت لوم و سیلتی لوم صورت گرفته است. نتایج حاصل نشان داد که رطوبت در خاک دارای بافت لوم دیرتر از بافت سیلتی لوم ظاهر می شود. و به دلیل عمق کم نصب لوله ها در هر دو باغ، رطوبت در سطح خاک ظاهر شد. با توجه به بافت های خاک منطقه و پدیدار شدن رطوبت روی سطح خاک پیشنهاد می شود عمق کارگذاری لوله ها افزایش یابد.

    کلیدواژگان: آبیاری تحت فشار، طراحی و مدیریت صحیح، منابع آب
  • روزبه موذن زاده*، امین علیزاده صفحه 408

    کشاورزی به عنوان یکی از محورهای اساسی توسعه نقش مهمی در پیشرفت اقتصادی کشورها دارد. برای دستیابی به توسعه کشاورزی، ایجاد تحول و نوسازی در آن ضرورتی اجتناب ناپذیر است. پراکنش نامناسب مکانی و زمانی بارندگی، سیاست های ناصحیح مدیریتی در رابطه با استفاده از رواناب سطحی و برداشت بی رویه منابع آب زیرزمینی، اکثر دشت های کشورمان را از نقطه نظر تراز آب زیرزمینی در وضعیت بحرانی و خطر قرار داده است. در این تحقیق تاثیر رویکردهای مدیریتی در سطح مزرعه شامل اصلاح الگوی کشت و ارتقاء راندمان آبیاری از حدود 37 درصد به حدود 55 درصد در قالب یک مدل مدیریتی بر روی تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی دشت فریمان- تربت جام به مساحت 6355 کیلومتر مربع مورد بررسی قرار گرفت. این مدل مدیریتی در قالب سه سناریو و به صورت برنامه ریزی خطی در محیطMATLAB کدنویسی و اجرا گردید. نتایج نشان داد که اگرچه اعمال هر کدام از این راهکارهای مدیریتی به تنهایی روند افت تراز آب زیرزمینی در این دشت را متوقف ساخته، با این حال کسری مخزن که در حدود 215 میلیون متر مکعب بوده به طور کامل برطرف نخواهد شد. هم چنین نتایج نشان داد که افزایش راندمان و اصلاح الگوی کشت به ترتیب در حدود 200 و 88 میلیون مترمکعب به جبران کسری مخزن دشت کمک خواهند نمود. این در حالی است که اعمال همزمان این راهکارها نه تنها کسری مخزن را به طور کامل و در پایان دوره ده ساله مدیریتی جبران خواهد نمود، بلکه باعث ذخیره آب در حدود 45 میلیون متر مکعب در این دشت نیز خواهد شد. اگرچه این مدل نتایج مناسبی بر روی مدیریت منابع آب به همراه دارد، با این حال لازم است که در تحقیقی جداگانه تاثیرات آن بر روی وضعیت اشتغال و سود کشاورزان نیز مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی کشت، راندمان آبیاری، کسری مخزن، مدل مدیریتی
  • عبدالله درزی نفت چالی*، علی شاهنظری صفحه 419

    رفع کامل مشکلات زهکشی و فراهم نمودن شرایط کشت مناسب در کلیه فصول سال در بخش وسیعی از شالیزارهای شمال کشور، مستلزم اجرای زهکشی زیرزمینی است. با توجه به شرایط خاص این اراضی، مانند وجود لایه سخت رسی در عمق کم و بارندگی زیاد در فصول مرطوب، استفاده از معادله مناسب برای طراحی سیستم های زهکشی زیرزمینی اهمیت بسیار زیادی دارد. در این تحقیق، کاربرد برخی روابط غیرماندگار زهکشی شامل معادله های گلوور-دام، باور-وان شیلفگارد، کراجنهوف-ماسلند و دزو-هلینگا برای تعیین فاصله زهکش های زیرزمینی در اراضی شالیزاری مورد ارزیابی قرار گرفت. در طول یک فصل کشت کلزا، از آذر 1390 تا فروردین 1391، عمق سطح ایستابی در تیمارهای مختلف پایلوت زهکشی زیرزمینی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اندازه گیری شد. عملکرد هر یک از معادله ها با استفاده از آماره های راندمان (EF)، درصد خطا (PE)، ضریب تعیین (R2)، ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و میانگین انحراف (AD) ارزیابی شد. از میان معادله های مختلف، معادله دزو-هلینگا عملکرد مناسب تری برای برآورد سطح ایستابی در کل دوره مطالعه داشت.

    کلیدواژگان: شالیزار، عمق سطح ایستابی، کلزا، معادله های زهکشی
  • بهزاد قربانی*، مریم جعفری فشارکی صفحه 430

    فرسایش سریع خاک‌ها پدیده نامطلوبی است که موجب کاهش حاصلخیزی اراضی، کاهش ظرفیت منابع آب و آلودگی آب‌ها می‌شود. پژوهشگران مدل‌های مختلفی را برای پیش‌بینی فرسایش و رواناب پیشنهاد کرده‌اند که یکی از این مدل‌ها، مدل EUROSEM است که خطر فرسایش‌پذیری یک حوضه هیدرولوژیک را نسبت به مکان و زمان پیش‌بینی می کند. در این پژوهش با استفاده از این مدل و آزمایش‌های متعدد به بررسی تاثیر شیب و ناهمواری‌های یک خردحوزه آبخیز با بافت رسی که یک بافت سنگین است بر مولفه های رواناب و رسوب پرداخته شده است. آزمایش‌ها برای سه ناهمواری با تراکم های متفاوت در جهت سه شیب متفاوت 5، 10 و 20 درصد و عمود بر آن ها با سه تکرار انجام شدند. نتایج این تحقیق نشان‌داد تراکم ناهمواری‌ها در کاهش رواناب و رسوب به‌ترتیب به مقدار 54 و 56 درصد نقش داشته است. نتیجه ارزیابی مدل نیز نشان داد که EUROSEM کلیه مولفه های آب نمود رواناب و رسوب نمود رسوب  را با ضریب همبستگی (R2) بیش از 97 در صد و خطای مربعات (RMSE) کم تر از 4 درصد را با موفقیت پیش بینی کرده است. ولی در پیش بینی زمان رسیدن به اوج رسوب با ضریب همبستگی 25 درصد و خطای 56/7 درصد نا موفق بوده است.

    کلیدواژگان: بافت سنگین، رواناب فرسایش، مدل یورسم، ناهمواری
  • بابک مهرآوران، حسین انصاری*، علی اصغر بهشتی، کاظم اسماعیلی صفحه 440

    لاگون های هوادهی نوعی از سیستم های هوازی رشد معلق در تصفیه فاضلاب هستند که می توانند برای تصفیه فاضلاب شهری و صنعتی مورد استفاده قرارگیرند. لاگون های هوادهی به دلیل قابلیت انعطاف قابل ملاحظه و زمان های ماند بالا، کاربرد وسیعی در تصفیه فاضلاب های شهری و صنعتی دارند. لاگون های هوادهی در تصفیه فاضلاب بهداشتی، صنایع غذایی و پتروشیمی و سایر صنایع نیز کاربرد گسترده ای دارند. در این تحقیق عملکرد لاگون های هوادهی در تصفیه فاضلاب بهداشتی پرکندآباد 1 که شامل دولاگون هوادهی که در آن ها از هواده های سطحی دور کند استفاده شده است به مدت شش ماه از شهریورماه تا بهمن ماه 1392 مورد بررسی قرارگرفت. در این  تحقیق شاخص های کیفی BOD5،COD ، TSS ، روی، مس، کروم در فاضلاب ورودی وخروجی مورد ارزیابی قرارگرفت. مقادیر میانگین شاخص ها در پساب خروجی به ترتیبTSS  برابرmg/l117 ، BOD5 برابر  mg/l5/99، COD برابرmg/l199، کروم برابر mg/l 00136 /0 ، مس برابر  mg/l1/0 و روی برابر mg/l1007/0 می باشد که با مقایسه با نمودار استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست ایران استفاده از پساب تصفیه شده تصفیه خانه قابلیت استفاده جهت کشاورزی را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: لاگون هوادهی، فاضلاب بهداشتی، استفاده مجدد از پساب
  • محمدعلی شاهرخ نیا*، ابراهیم زارع، حسین دهقانی سانیج صفحه 448

    بخش عمده آب آبیاری در دشت های کشور از منابع آب زیرزمینی تامین می گردد. برای مدیریت آبیاری، ابزارهای مختلفی وجود دارد که در کشور ایران اطلاعات کافی از نحوه عملکرد و تاثیر آن ها وجود ندارد. در تحقیق حاضر به بررسی نقش چند ابزار مدیریت و برنامه ریزی آبیاری، در افزایش بهره وری مصرف آب در دو باغ مرکبات با بافت خاک متوسط و سنگین پرداخته شده است. این باغ های پرتقال که با سیستم آبیاری قطره ای آبیاری می شوند، در شهرستان فسا در استان فارس واقع هستند. برنامه ریزی آبیاری با استفاده از تانسیومتر، دماسنج مادون قرمز، رطوبت سنج خاک، بلوک گچی و سند ملی نیاز آبی گیاهان انجام و با تیمار تحت مدیریت باغدار مقایسه گردید. تجزیه و تحلیل های اقتصادی نیز انجام گرفت. نتایج نشان داد با استفاده از روش های برنامه ریزی آبیاری فوق، مصرف آب آبیاری نسبت به مقدار آب مصرفی توسط باغدار، بدون کاهش معنی دار در عملکرد درخت، تا حدود 56 و 46 درصد در دو باغ کاهش یافته است. در نتیجه کارایی مصرف آب آبیاری تا حدود 110 و 54 درصد در دو باغ مورد بررسی افزایش داشته است. کلیه ابزارهای برنامه ریزی آبیاری مورد استفاده در دو باغ مناسب بوده اند. از نظر اقتصادی سند ملی نیاز آبی بهتر بوده است.

    کلیدواژگان: آبیاری، برنامه ریزی، بهره وری، مصرف آب، رتقال
  • مهدی مکاری*، بیژن قهرمان، سید حسین ثنایی نژاد صفحه 459

    برآورد تبخیر-تعرق واقعی در مواردی از قبیل برنامه ریزی آبیاری، توازن هیدرولوژیکی، طراحی و مدیریت سیستم های آبیاری و پیش بینی میزان عملکرد محصول ضروری است. بنابراین پژوهش گران بسیاری تلاش کرده اند تا مقادیر تبخیر-تعرق واقعی را در مقیاس های مختلف زمانی و مکانی به دست آورند. سنجش از دور از جمله روش های جدیدی است که می تواند بدین منظور استفاده شود. از این رو در پژوهش حاضر با بهینه کردن شاخص تعدیل خاک پوشش گیاهی (SAVI)، توزیع مکانی تبخیر-تعرق واقعی روزانه در بخشی از دشت مشهد با استفاده از تصاویر ماهواره لندست 8 در روزهای 19 خرداد، 4 تیر، 6 و 22 شهریور سال 1392 و به کارگیری الگوریتم توازن انرژی سطح (سبال) محاسبه شد. نتایج نشان داد بین شاخص تفاضل نرمال شده گیاهی (NDVI) و تبخیر-تعرق واقعی در روزهای مورد مطالعه، همبستگی وجود داشت. از طرفی دیگر با توجه به اینکه انحراف معیار شاخصSAVI برای ضریبL=1 (فاکتور تصحیح اثرات زمینه خاک) کم ترین مقدار خود را داشت، بنابراین می توان گفت که مقدار بهینه L برای منطقه مورد مطالعه یک می باشد. هم چنین روند تغییرات تبخیر-تعرق مرجع مشابه تغییرات تبخیر-تعرق واقعی بود که این حاکی از آن است که پوشش گیاهی در اراضی کشاورزی منطقه مورد مطالعه از لحاظ دسترسی به آب مشکلی نداشته است.

    کلیدواژگان: تبخیر-تعرق، سبال، سنجش از دور، لندست 8
  • صادق صادقی طبس*، محسن پوررضا بیلندی، ابوالفضل اکبرپور، سیده زهرا صمدی صفحه 470

    وجود دوره های خشکسالی و هم چنین افزایش مصرف آب در منطقه مورد مطالعه (دشت بیرجند) سبب شده است که بخش های اجرایی به سمت بهره برداری بیش تر از سفره های آب زیرزمینی روی آورند. به این ترتیب مدیریت بهره برداری از سفره می تواند از به وجود آمدن افت شدید سطح آب در این آبخوان و ایجاد فاجعه جبران ناپذیر جلوگیری کند. جهت نیل به این امر مدل شبیه ساز-بهینه ساز آب های زیرزمینی برای آبخوان دشت بیرجند ارایه گردید. مدل پیشنهادی تلفیقی از مدل شبیه سازی آبخوان (MODFLOW2005-NWT) و الگوریتم بهینه سازی چندهدفه (AMALGAM) در محیط برنامه نویسی MATLAB می باشد. مدل جهت تعیین پارامترهای هیدرودینامیکی آبخوان واسنجی و صحت سنجی گردید. در مدل بهینه سازی، کمینه نمودن سه تابع کمبود ناشی از عدم تامین نیازها، افت سطح ایستابی و شاخص اصلاح شده کمبود به عنوان اهداف مدل لحاظ گردید. مدل ارایه شده برای یک دوره یکساله با 12 دوره تنش ماهیانه اجرا شده و جبهه پارتو بهینه حاصل گردید. به عنوان یک نمونه از جواب های پارتو بهینه محاسبه شده، مشاهده شد در زمانی که سطح ایستابی ثابت بماند، مقدار 4/14 میلیون متر مکعب از نیازها با کمبود مواجه شده و شاخص اصلاح شده کمبود برابر 95/3 می گردد. جهت تعیین بهترین گزینه سیاست برداشت بایستی با در نظر گرفتن معیارهای اقتصادی، اجتماعی و پیامدهای زیست محیطی توسط مسیولین و سیاست گذاران مربوطه، جواب بهینه مناسب از میان سایر جواب های بهینه پارتو انتخاب شده و مقادیر برداشت متناظر با جواب منتخب تعیین گردد. با تحلیل نتایج حاصل از به کارگیری ساختار پیشنهادی می توان دریافت که رویکرد ارایه شده کارایی بسیار بالایی در تعیین سیاست بهینه آبخوان دارد.

    کلیدواژگان: گوریتم AMALGAM، جبهه پارتو، سیاست بهینه برداشت، مدل شبیه ساز-بهینه ساز آب های زیرزمینی، MATLAB
  • اکرم دلاور، سید مجید میرلطیفی*، قاسم زارعی صفحه 481

    به طور کلی هدف از آبیاری دست یابی به عملکرد بهینه همراه با استفاده اقتصادی از آب براساس نیاز گیاه است. برنامه ریزی صحیح آبیاری سبب جلوگیری از مصرف بیش از حد آب، پخش دقیق آب آبیاری و تولید بیش تر محصول می شود. برای برنامه ریزی آبیاری ابتدا باید نیاز آبی گیاه تعیین شود. در تحقیق حاضر اقدام به تعیین نیاز آبی گل مریم(Polianthes tuberose L.)  در شرایط گلخانه ای در سال 1392 شد. برای برآورد نیاز آبی گل مریم از روش بیلان آبی استفاده گردید. گلخانه مورد استفاده مجهز به سامانه آبیاری قطره ای (نوار تیپ) بود. برای تعیین زمان شروع آبیاری از تانسیومتر استفاده گردید و آبیاری زمانی آغاز می شد که مکش خاک به 30 سانتی بار می رسید. نیاز آبی گیاه گل مریم برای فصل رشد 144روزه (30 اردیبهشت تا 18 مهر) برابر 350 میلی متر بدست آمد. متوسط تبخیر- تعرق واقعی گل مریم 5/2 میلی متر در روز بود. حداکثر تبخیر- تعرق روزانه گل مریم، در شروع گلدهی گیاه اتفاق افتاد. ضرایب ماهانه گل مریم بر اساس داده های تشت تبخیر کلاس A داخل گلخانه، بین 5/0 تا 7/0 بدست آمد.

    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، تانسیومتر، تبخیر- تعرق، تشت تبخیر، مدیریت آبیاری
  • احمد جعفرزاده، عباس خاشعی سیوکی*، علی شهیدی صفحه 490

    استفاده از منابع آب زیرزمینی در مناطقی نظیر دشت بیرجند  به دلیل سهولت برداشت این منابع و پتانسیل ضعیف درخصوص استحصال منابع سطحی از اهمیتی بالایی برخوردار است. لذا مراقبت از آب های زیرزمینی در چنین مناطقی بیش از سایر مناطق لازم و ضروری است. طرح تجمیع و تصفیه فاضلاب شهری دشت بیرجند مستقیما بر منابع آب زیرزمینی تاثیرگذار است. به منظور بررسی اثرات اجرای این طرح، مدل مفهموی بیلان دشت در محیط VISUAL BASICکدنویسی شد.در نظر گرفتن سطح پوشش مناطق شهری در توسعه طرح تجمیع تا سال 2020 میلادی، با اعمال سه سطح  A، B و C در مدل مفهومی بیلان انجام شد. سطوح A و B نشان‌دهنده‌ی توسعه طرح در 60 و 100 درصد مناطق شهری و سطح C عدم اجرای این طرح را نشان می‌دهند. بارندگی در دشت به عنوان ورودی معادله بیلان، از خروجی مدل های اقلیمی پایگاه داده CCCMA استخراج شد. نتایج شبیه‌سازی تراز هیدرولیکی نشان داد کهبیش ترین میزان افت در آبخوان حدفاصل 2020-2014 میلادی در بین سطوح توسعه ی طرح تجمیع و تصفیه فاضلاب به ترتیب 8/6 متر در B، 5/5 متر در A و 57/3 متر در C خواهد بود. هم چنین در سال 2020 میلادی میزان افت سطح آبخوان در کلاس B نسبت به A 3/1 متر بیش تر خواهد بود.

    کلیدواژگان: ب زیرزمینی، سناریوهای اقلیمی، زیست محیطی، مدل مفهومی بیلان، CCCMA
  • رسول قبادیان* صفحه 500

    شبیه سازی عددی یک روش سریع و کم هزینه برای مطالعه و مدیریت بهینه کاربرد آب در مزرعه است. بدین منظور مدل های عددی مختلفی برای تعیین توزیع رطوبت در خاک ارایه شده است که اساس کار آن ها حل عددی معادله عمومی جریان آب در خاک می باشد. در این تحقیق معادله حاکم بر جریان آب در خاک اطراف قطره چکان (معادله ریچاردز برای خاک اشباع- غیر اشباع) به روش عددی احجام محدود و تکنیک کرنک نیکلسون منفصل سازی شد. دستگاه معادلات حاکم به روش تکراری ژاکوبی حل شد. واسنجی مدل با استفاده از داده های اندازه گیری رطوبت اطراف لوله جدار نازک آبیاری قطره ای مدفون شده در عمق 6 سانتی متری در یک خاک شنی- لومی و هم چنین مقایسه با نتایج مدل HYDRUS-2Dکه هر دو توسط  (Skaggs et al, 2004)انجام شده است صورت گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد با در نظر گرفتن شرایط مرزی مناسب اطراف قطره چکان دقت مدل احجام محدود این تحقیق با مدل المان های محدود HYDRUS-2D کاملا برابری می کند و توزیع رطوبت اندازه گیری شده در مزرعه را با خطای کم تر از هفت درصد برآورد می کند. در ادامه با مدل حاضر توزیع رطوبت اطراف قطره چکان بر روی سطح خاک شیب دار در شرایط آبیاری و پس از قطع جریان آب بررسی شد.

    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، حرکت آب در خاک، روش احجام محدود، شبیه سازی عددی
  • هادی اکبرزاده مقدم سه قلعه*، پرویز حقیقت جو، محمدحسین باقری صفحه 511

    دریاچه های آب شیرین یکی از منابع محدود آب شیرین محسوب می شود که در دهه های اخیر با مشکلات کمی و کیفی بسیاری مواجه اند.  مدیریت صحیح و جامع این منابع نیازمند وجود اطلاعات دقیق از مولفه های بیلان آب می باشد. تبخیر به عنوان ناشناخته ترین مولفه بیلان آب، سهم زیادی در میزان تلفات آبی دارد، که داشتن اطلاع دقیق از میزان و توزیع مکانی و زمانی آن کمک شایانی به مبانی برنامه ریزی کمی و کیفی منابع آب می نماید. مخازن مصنوعی آب شیرین چاه نیمه ها واقع در شرق کشور، با مساحت 141 کیلومتر مربع به عنوان منطقه مطالعاتی انتخاب گردید. در این تحقیق، توانایی مدل SEBAL در برآورد تبخیر از سطح پیکره آبی با استفاده از اطلاعات هواشناسی و تصاویر ماهواره ای سنجنده MODIS بررسی گردید. در نتیجه میزان تبخیر روزانه با تفکیک مکانی 250 × 250 متر با دقت قابل قبول به دست آمد. از روش تشتک تبخیر به عنوان روش مرجع استفاده شد.  در مقایسه نقطه ای نتایج مدل SEBAL با روش تشتک، ضریب همبستگی مدل R، 74/0 و میانگین درصد خطای کل 5/14± و RMSE مقادیر روزانه، بین 15 تا 25 درصد مقادیر کل می باشد. به صورت میانگین شار گرمای نهان و متوسط نرخ روزانه تبخیر برای 30 تیرماه سال 1391 برای سطح آب به ترتیب برابر با 308 W/m2و 13 میلی متر در روز به دست آمد.

    کلیدواژگان: بیلان انرژی سطح، توزیع مکانی تبخیر، مخازن چاه نیمه، SEBAL
  • نادر نادری*، رامین فضل اولی، میرخالق ضیاء تبار احمدی، علی شاهنظری، سعید خاوری خراسانی صفحه 523

    به منظور بررسی اثر میزان آب آبیاری و روش اعمال کم آبیاری بر عملکرد، اجزای عملکرد و کارآیی مصرف آب در ذرت علوفه ای رقم سینگل کراس 704، آزمایشی طی سال های 1392 و 1393 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی عبارت بودند از تیمار آبیاری کامل، کم آبیاری تنظیم شده با تامین 80 و 60 درصد نیاز آبی، آبیاری ناقص ریشه به طور متغیر (PRD) و تامین 100، 80 و 60 درصد نیاز آبی و آبیاری ناقص ریشه  به طور ثابت و تامین 100، 80 و 60 درصد نیاز آبی. نتایج نشان داد که اعمال کم آبیاری سبب 14 تا 28 درصد صرفه جویی در میزان آب مصرفی در کل فصل رشد گردید. هم چنین با اعمال کم آبیاری، ارتفاع بوته، ارتفاع بلال و قطر ساقه کاهش یافت. بیش ترین عملکرد علوفه تر (میانگین 75095 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار آبیاری کامل بود. عملکرد علوفه تر در تیمار PRD متغیر و تامین 80 درصد نیاز آبی 68837 کیلوگرم در هکتار بود که تفاوت معنی داری در سطح 1% با تیمار آبیاری کامل نداشت. بیش ترین کارآیی مصرف آب با میانگین 27/2 کیلوگرم ماده خشک به ازای مصرف یک متر مکعب آب، مربوط به تامین 80 درصد نیاز آبی در تیمار PRD متغیر بود. به طور کلی، نتایج نشان داد که کاربرد روش PRD متغیر و تامین 80 درصد نیاز آبی، ضمن صرفه جویی در مصرف آب به میزان 14%، باعث کاهش معنی دار عملکرد و اجزای عملکرد ذرت نشده است.

    کلیدواژگان: آبیاری ناقص ریشه، کم آبیاری تنظیم شده، کارایی مصرف آب، عملکرد ذرت علوفه ای
  • سعید رضا خداشناس*، رضا معارف دوست، محبوبه قاسمی صفحه 532

    مطالعه در زمینه فرآیندهای اختلاط مواد آلودکننده برای مدیریت کیفی آب رودخانه‌ها حایز اهمیت بوده و یکی از ملاحظات زیست محیطی به شمار می رود. شکل بستر نظیر تلماسه‌ها در کنترل میزان انتقال رسوب، تولید توربولانس و مقاومت جریان در رودخانه‌ها، کانال‌ها و تالاب‌ها ضرورت مطالعه بر روی تلماسه‌ها را بیش از پیش مطرح می‌نماید. هدف از تحقیق حاضر بررسی ضریب اختلاط عرضی روی تلماسه‌ها می باشد. بدین منظور، اندازه گیری‌های آزمایشگاهی روی تلماسه پنجم تا نهم در یک سری ده‌تایی از تلماسه‌های شنی دوبعدی مصنوعی انجام شد. کانال آزمایشگاهی مورد استفاده دارای طول، عرض و عمق به ترتیب 20، 6/0 و 6/0 متر بود. این تلماسه‌ها دارای طول موج یک متر، ارتفاع 08/0 متر، شیب وجه پایین دست 28 درجه و عرضی برابر عرض کانال بودند. شن مورد استفاده برای ساختن تلماسه‌ها دارای قطر متوسط 14 میلی‌متر بود. به منظور بررسی تاثیر نسبت ظرافت بر ضریب اختلاط عرضی روی تلماسه از دو عمق مختلف استفاده شد. نتایج نشان داد که تلماسه در افزایش ضریب اختلاط عرضی نقش به سزایی دارد به گونه‌ای که این ضریب در این حالت 36/2 برابر آن در بستر صاف بود. طول اختلاط کامل در حالت تلماسه درکف کانال برابر 11 متر بوده که نسبت به این مقدار روی بستر صاف یک سوم برابر را نشان داد. این پارامتر روی تلماسه با افزایش عمق کاهش را نشان می داد. بنابراین آزمایشات مبین این موضوع بود که قدرت خودپالایی رودخانه روی تلماسه نسبت به بستر صاف و با افزایش عمق جریان روی تلماسه‌ها افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: تلماسه، جریان ثانویه، شکل بستر، ضریب اختلاط عرضی، نسبت ظرافت
  • ابوالفضل مساعدی*، نفیسه حسنعلی زاده، محمد قبایی سوق، فاطمه حیران صفحه 540

    امروزه با افزایش رشد جمعیت و افزایش مصرف آب، تاکید زیادی به فرهنگ‏سازی در اصلاح الگوی مصرف آب از طریق افزایش مشارکت افراد جامعه وجود دارد. بر این اساس شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی به اجرای طرحی با عنوان نجات آب کشاورزی با مشارکت معلمین و دانش‌آموزان طی سال‌های 1388 الی 1392 در سطح مدارس استان خراسان رضوی اقدام نمود. در تحقیق حاضر با بررسی موارد آموزشی که در اختیار مجریان طرح قرار گرفته بود، پرسشنامه ای به منظور اطلاع از دیدگاه‌های معلمین شرکت کننده در اجرای طرح تدوین و سپس به ارزیابی اثربخشی اطلاع‌رسانی و آموزش در رابطه با نجات آب پرداخته شد. بدین منظور تحلیل‌های آماری موضوعات مختلف مرتبط با اجرای طرح از جمله نگرش نسبت به صرفه‌جویی در مصرف آب، درک بحران آب و ضرورت اجرای طرح در سال‌های آتی با استفاده از آزمون‌های من- ویتنی و کروسکال-والیس صورت گرفت. نتایج نشان می‌دهد که این طرح باعث افزایش آگاهی شرکت‌کنندگان در زمینه بحران آب در استان خراسان رضوی شده‌است و اکثریت معلمین اجرای طرح را در سال‌های آتی پیشنهاد نموده‌اند. اجرای این طرح بیشترین اثربخشی (بیش از 91 درصد) را در نگرش معلمین نسبت به صرفه‌جویی در مصرف آب و فرهنگ‌سازی آن داشته‌است. ضمنا پیشنهاد می‌شود اجرای این طرح محدود به نجات آب کشاورزی باقی نماند و نجات آب در همه زمینه‌ها (کشاورزی، شرب، صنعت، محیط زیست) و از جهات مختلف کمی و کیفی مد نظر قرار گیرد. علاوه بر این پیشنهاد می شود با شکل‌گیری تشکل‌های مردم نهاد و گروه‌های مردمی (کمپین) نجات آب، اصلاح الگوی صحیح مصرف آب به یک فرهنگ و مطالبه همگانی تبدیل شود.

    کلیدواژگان: استان خراسان رضوی، اصلاح الگوی مصرف، اطلاع رسانی، فرهنگ سازی مصرف آب، کاهش مصرف آب، نجات آب
  • زینب رئیسیان امیری*، عاطفه پرورش ریزی صفحه 550

    در برخی سامانه‌های آبیاری کم فشار برای تامین دبی به هد مشخصی نیاز است و آب تا ارتفاع ثابتی در یک مخزن پمپاژ می‌شود و این ارتفاع با توجه به هد لازم در ماه حداکثر مصرف تعیین می‌شود. از آنجا که در این فرایند از پمپ‌ دور ثابت استفاده می‌شود، راندمان مصرف آب و انرژی فقط در بازه کوچکی از فشار و آبدهی، قابل قبول است. بنابراین چنانچه نیاز به آبدهی یا هد کاهش یابد، هم دبی اضافه از مخزن به حوضچه مکش بازمی‌گردد و هم ارتفاع اضافی تامین شده است، که باعث تلفات انرژی می‌شود. با کاربرد پمپ‌ دور متغیر که در شرایط بهره‌برداری انعطاف‌پذیری بیش تری دارد، می‌توان تا حد زیادی از اتلاف انرژی جلوگیری کرد. بنابراین می‌توان ترکیب پمپ‌های دور متغیر و دور ثابت را برای تامین نیاز واقعی سامانه به کار گرفت. در این مطالعه با توجه به لزوم گسترش آبیاری کم‌فشار، جنبه‌های هیدرولیکی این پیشنهاد، نحوه ترکیب پمپ‌ها، انتخاب دور مورد نیاز پمپ دور متغیر و مزایای اقتصادی جایگزینی پمپ دور متغیر در بهره‌برداری، در یک مسئله عملی بررسی شده است. نتایج حاکی است که با ترکیب پمپ ها در شرایط بهره‌برداری، توان ورودی به سامانه کنترل شده و اتلاف انرژی کاهش می‌یابد. هم چنین در دبی‌های بالا افزایش راندمان و در دبی های پایین کاهش راندمان کلی پمپ‌ها مشاهده شد.

    کلیدواژگان: آبیاری کم فشار، پمپاژ ثانویه، پمپ دور متغیر، تغییرات دبی، مصرف انرژی
|
  • R. Bagheri*, M. Hesam, A. R. Kiani, A. Hezarjaribi Page 399

    The climatic conditions of the main problem in increasing agricultural production and water resources are limited. These factors turning more and more to the pressurized irrigation systems. Among these systems, subsurface drip irrigation. The design and proper management of these enterprises to reduce water loss and optimal use of water and soil nutrients, soil moisture distribution around the dropper knowing how to demand. Shape (diameter and depth of wet soil) and the wetting front in the soil on many factors including texture and layers of soil, soil homogeneity, intensity of water, soil moisture content, slope of the land and water volume depends. The study of the distribution of moisture in the loam and silt loam subsurface Emitters taken. The results showed that the moisture in the soil with loam, silty loam texture will appear later. And because of the shallow depth of the pipes in both the garden, the moisture in the soil surface appearance. According to soil texture and appearance of moisture on the soil surface is recommended depth will increase tubes.

    Keywords: Irrigation, Design, sound management of water resources
  • R.Moazenzadeh*, A. Alizadeh Page 408

    Agricultureas one of the maintopics of development hasan important role in economic development. To achieve agricultural development, its transformation and modernization is inevitable. In terms of groundwater level, the most plains of our country are in the critical and dangerous conditions because of unsuitable spatial and temporal distribution of rainfall, incorrect management policies regarding the use of surface runoff and groundwater over exploitation. In this study, the effect of management approaches including modification of crop pattern and upgrading of irrigation efficiency from 37 to 55 percentage in the form of a management model was discussed on the Fariman-Torbat Jam balancing groundwater resources (6355 km2), in the field scale. This management model based on three scenariosin the form of linear programming was coded and implementedin MATLAB software. The results showed that although theactions of each of these management approaches has stopped the declination of groundwater level, however, the lack of the aquifer which is about 215 million cubic meters will not compensate completely. Also the results showed that upgrading of irrigation efficiency and modification of crop pattern will compensate the lack of the aquifer about 200 and 88 million cubic meters, respectively. Simultaneous application of these approaches not only completely will compensate the lack of the aquifer at the end of ten years management period, but also it saves about 45 million cubic meters of water in this plain. Although this model has good result son water resources management, how ever, it is necessary to study of its effect son employment and income of farmers, separately.

    Keywords: Crop pattern, Irrigation efficiency, Lack of aquifer, Management model
  • A. Darzi, Naftchali*, A. Shahnazari Page 419

    Subsurface drainage is required to eliminate drainage problems and to provide year-round cropping conditions in large areas of the Northern Iran,spaddy fields.With regard to the specific characteristics of these fields such as presence of hard layer of clay at shallow depth and high rainfall in the wet seasons, using an appropriate equation is important for the design of subsurface drainage systems.In this research, the applicability of four unsteady- state drainage equations including Glover–Dumm, Van-Shilfgard, Dezeeuw– Hellinga, and Kraijenhoff– Maaslandwas evaluated to determine subsurface drain spacing in paddy fields. Measurement of water table depth was made daily during a canola growing season, from November 2011 to April 2012, in different treatments of subsurface drainage pilotof Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. Performance of each equation was evaluated using the statistics including efficiency (EF), percent error (PE), coefficient of determination (R2), root mean square error (RMSE) and mean deviation (AD).Among different equations, the Dezeeuw– Hellinga was the best equationfor estimating water table depth during the study period.

    Keywords: Paddy field, Water table depth, Canola, Drainage equations
  • B. Ghorbani*, M. Jafari Fesharaki Page 430

    Rapid soil erosion is an undesirable phenomenon that reduces soil fertility and water resources capacity and causes water pollution. Investigators have suggested variety of models for prediction of runoff and erosion from which EUROSEM is a distributed single event model that can predict erosion risk from a hydrologic wathershed with respect to space and time. Due to spatial and temporal variations of rainfall magnitude and intensity, soil physical characteristics and topography of watershed area, consideration of these required variables can not be ignored. In this study, the impact of slope and unevenness density of a micro-catchment with heavy clay loam soil texture on runoff and erosion was evaluated using EUROSEM. In the first series, the experiments were performed for three unevennesses with three different densities and three replications in the direction of slopes of 5, 10 and 20 percent. In the second series, the experiments were performed with the same densities and slopes, but in the opposite direction of slopes. Totally, seventy seven tests including witnesses were accomplished. The results showed that density of unevennesses were effective to reduce runoff and erosion, especially when they were set up in the opposite direction of slopes, by 54 percent and erosion by 56 percent. The EUROSEM evaluation also showed that the model was able to assess all hydrograph parameters with regression coefficients (R2) more than 97 percent at the level of 95 percent and RMSE less than 4 percent successfully. Modle also is able to predict some of sedigraph parameters such as time to start sediment, time to peak of sediment and mass flow of sediment with regression coefficients (R2) more than 97 percent at the level of 95 percent and RMSE less than 0.289 percent successfully, but time to peak sediment was not successfully predicted, due to low R2 = 25 percent and high RMSE = 7.56.

    Keywords: Erosion, EUROSEM, Heavy soil textures, Roughness, Runoff
  • B.Mehravaran, H.Ansary*, A.Beheshti, K.Esmaili Page 440

    Aerated lagoons is a kind of the aerobic suspended growth process that can be used to treat domestic and industrial wastewater. Due to its considerable design flexibility, and time high of remained,the aerated lagoon has gained wide application s in both municipal and industrial wastewater treatment plants. this study aims to investigate the performance of aerated lagoons in the wastewater treatment plant in parkandabad 1 in mashhad, includes two aerated lagoons which includes surface aerators have been used for a period of six month from September to February 2013.Quality indexes such as 5BOD, TSS,, COD, Zn, Cu, Cr in plant influent and effluent were determined the average values of TSS, 5BOD, COD, Cr, Cu, Zn, in plant effluent were measured to be 117mg/l,99.5 mg/l,199 mg,0.00136mg/l,0.1 mg/l,0.and 0.1007mg/l respectively by comparison with standard limits recommended by Iranian EPO, wastewater treatment plant is certified for use agricultural purpose.

    Keywords: Aerated lagoons, Sanitation waste water, Waste water reuse
  • M. A. Shahrokhnia*, E. Zare, H. Dehghani Sanij Page 448

    Required irrigation water in many of the country plain, supplies from groundwater resources. There are some tools for irrigation management, which we have few information about their performance in Iran. In the present study, the performance of some irrigation management tools, in two citrus gardens were evaluated. The gardens are located in Fasa city of Fars province, and the irrigation systems were in the form of trickle irrigation system. In this study, irrigation waters were scheduled using tensiometer, gypsum block, infrared thermometer, soil moisture meter and the national water requirement document. The irrigation water applied by the gardeners was measured as well. Also economical analysis was performed. Results shows that the irrigation scheduling tools reduce the gardener applied irrigation water about 56 and 46% in the two gardens. The garden yields did not affected by the irrigation scheduling treatments. The water productivity increased about 110 and 54%, comparing to the gardener treatment. All the irrigation scheduling tools were suitable in the both gardens. From economical aspects, the national water requirement document was better than the others.

    Keywords: Citrus, Irrigation scheduling, Water productivity
  • M.Mokari*, B.Ghahraman, S.H.Sanaei Nejad Page 459

    Actual evapotranspiration (ETa) estimation is a main factor for irrigation scheduling, hydrological balance, design and management of irrigation systems and crop yield prediction. Therefore many researchers have been tried to achieve ETa in different spatial and temporal scales. Remote sensing is one of the newest methods that can be used for this purpose. Therefore, In present study, spatial distribution of daily Eta at a part of Mashhad plain was estimated using Landsat 8 satellite images on 9 June, 25 June, 28 August and 13 September 2013. For this purpose, soil adjusted vegetation index (SAVI) was optimized for SEBAL algorithm. The results showed that there was a correlation between normalized difference vegetation index (NDVI) and ETa in study events. Also, standard deviation of SAVI was the least for L=1 (correction factor of soil background effects). Therefore it can be concluded that optimum amount of L for study region is one. Also the trend of ETr was similar to ETa. It can be concluded that plant cover in agriculture lands had no limitation for accessible of water in study region.

    Keywords: Evapotranspiration, SEBAL, Remote sensing, Landsat8
  • S. Sadeghitabas*, M. Pourreza Bilondi, A. Akbarpour, S.Z. Samadi Page 470

    Due to existence of drought periods, decreasing the discharge of the aqueducts and springs and also growing usage of water in study area, administrative sections are eager to do pumping from the groundwater aquifer so aquifer operation management can have an important role in preventing the adverse decrease in water table in this aquifer and creating the Irreparable disaster for attaining this necessity simulator-optimizer model of groundwater was offered. Offered model is a combination of aquifer simulating model (MODFLOW2005-NWT) and multi-objective optimizing algorithm (AMALGAM) in MATLAB programming. For determining the aquifer hydrodynamics parameters, this model was validated and calibrated. The objectives of this model were minimizing the three functions of shortage affected by the failure to supply the necessity, decreasing the water table and Modified Shortage Index (MSI). The presented model was run for a year period with 12 monthly Stress period and Optimal Pareto Front was determined. As one of pareto optimum calculated answers, it can be viewed that when water table remains unchanged, 14.4 million cubic meters of demands exhibit shortage and the amount of MSI will be 3.95. In order to specifying the best option of policy discharge, according to economic, social criteria and environmental effects by administrators and relevant policies, the appropriate optimum answer should been defined among the other optimum and selected pareto answers and also among the discharge amounts corresponding chosen answer. By analyzing the results of using the recommended structure, it can be found that the presented approach has good performance in determining the aquifer optimum policy.

    Keywords: AMALGAM, the simulator, optimizer model for groundwater, Birjand plains, optimum policy of discharge, Pareto front, MATLAB
  • A. Delavar, S.M. Mirlatifi*, Gh.Zarei Page 481

    The main purpose of irrigation is to achieve an optimum amount of yield with an economical use of water according to the crop water requirement. An improved irrigation scheduling would lead to the reduction of the excess water use, and the enhancement of crop production. In order to develop a proper irrigation scheduling, actual crop water requirement must be determined. Accordingly, it was attempted to determine the water requirement of tuberose (Polianthes tuberose L.) irrigated by a drip irrigation system and grown in a glass greenhouse located in Varamin during 1392. In order to calculate the water requirement of the tuberose, a simple water balance method was applied.. Tensiometers were installed at two soil depths and were used to determine the time of irrigation events. Irrigation was applied at any time when the soil suction reached to 30 centibar. The Water requirement of Polianthes tuberose for a 144 day growing season (Jun. to Oct.) was found to be 350 mm. The average actual evapotranspiration of Polianthes tuberose was 2.5 mm/day. Based on the data collected from a Class A evaporation Pan located inside the greenhouse, the monthly crop coefficients for tuberose were between 0.5- 0.7.

    Keywords: Trickle irrigation, Tensiometer, Evapotranspiration, Evaporation pan, Irrigation management
  • A. Jafarzadeh, A. Khashei, Siuki*, A. Shahidi Page 490

    The use of groundwater resource is very significant in regions such as plain of Birjand. Ease of removal from groundwater sources and potential exploitation of the weak area of surface water resources is one of the main reasons for this. As a result, the protection of groundwater in these areas is very important. Integrated urban wastewater project will impact directly on aquifer of plain. Balance conceptual model of aquifer was coded in VISUAL BASIC for assessment impacts of this plan. Three level of development (A, B, C) for this plan was considered until 2020. A, B levels show develop of plan in 60, 100 percent respectively and C level shows no plane. Precipitation was extracted of output of AOGCM models under three scenarios of A1B, B1, and A2. Head simulation results shows that maximum head loss occurs by 6.8 m in B, 5.5m in A and 3.57m in the scenario of C respectively on 2020. Also these results show that head loss in B is higher than A levels. Head loss in B level is longer than 1.3m in A level.

    Keywords: Groundwater, climate scenarios, environmental, conceptual model, CCCMA
  • R. Ghobadian* Page 500

    Numerical simulation is a fast and inexpensive approach to studying optimal management practices. Therefore different model to simulation water content distribution in drip irrigation have been developed in which the general equation of water flow in soil (Richards equation) numerically is solved. In this study 2D equation of saturated-unsaturated flow in soil (2D Richard’s equation) was solved using finite volume method and Crank-Nicolson scheme. The soil hydraulic properties were modeled using the van Genuchten-Mualem relationships. The derived equation set was solved using Jacobi iteration method. Model calibration was done using measured water content distribution around thin-walled drip tubing installed at a depth of 6 cm in irrigated sandy loam soil carried out by Skaggs et al.(2004). Also present model result compared with the result of HYDRUS-2D. The results show with considering suitable boundary condition around the drip, present finite volume model predictions of water content distribution are found with good agreement by the HYDRUS-2D model and measured data. Also present model predicts the water content distribution with mean error less than 7 percent. After, with calibrated model, water content distribution during and after irrigation was investigated when the drip tube was installed in oriented soil surface.

    Keywords: Trickle irrigation, Numerical simulation, Finite volume method, Soil water flow
  • H. Akbarzadeh *, P. Haghighatjou, M.H. Bagheri Page 511

    Freshwater lakes are considered one of limited water resources that in recent decades are faced with many problems of quality and quantity. Proper management of these resources requires accurate information of component of the water budget. Evaporation as most unknown term of water budget, have a large share of water losses. To have precise information on the spatial and temporal distribution contribute to principles of qualitative and quantitative planning at water resources. Chanimeh’s artificial reservoirs are located in the east part of the country, with an area 141 Km2 was selected as case study. In this research, evaporation rate were estimated by SEBAL model and using meteorological data and satellite images of MODIS. Pan method applied in the region was used as reference method. As a result, the mapping of evaporation by 25*250 m spatial resolution was obtained. In point compare SEBAL model results with pan observed amount, the model correlation coefficient R, 0.74 and the error average percentage, ±14.5 and RMSD is equal to 2.95 mm. The mean latent heat flux and evaporation in average daily rate for the 202th of Julian days of 2012 year from water surface are equal 308 W/m2 and 13 mm per day, respectively.

    Keywords: Surface energy balance, Evaporation spacial distribution, Chah, nimeh reservoir SEBAL
  • N. Naderi*, M.Z. Ahmadi, R. Fazl Oula, A. Shahnazari, S. Khavari Khorasani Page 523

    An experiment was conducted in order to investigate the effect of deficit irrigation method on yield, yield components and water use efficiency of forage maize (KSC 704) an experiment was conducted during 2013 and 2014 growing seasons in mashhad. A factorial experiment based on randomized complete blocks design with four replications was carried out. Treatments included full irrigation treatment, deficit irrigations (regulated deficit irrigation and replacements of 80 and 60% of total water requirement, variable PRD at 100, 80 and 60% of water requirement and fixed PRD at 100, 80 and 60% of water requirement). Deficit irrigation resulted in water use saving at the rates of 14-28 %. Results showed that plant height, ear height and stem diameter decreased by deficit irrigation. The highest fresh forage yield (75095 kg/ha) was produced by full irrigation treatment. There was no significant difference between fresh forage yield of full irrigation treatment and plants which grew at 80% water replacement and variable PRD method (P≤0.01). The highest water use efficiency was 2.27 kg/m3 which belonged to variable PRD by 80% of water requirement.There was no difference between replacing 100 and 80% of water requirement by applying variable PRD. Overall, results showed that application of variable PRD method saved water by 14% compared with full irrigation treatment without significant reduction in yield and yield components of forage maize.

    Keywords: Partial root zone drying, Regulated deficit irrigation, Water use efficiency, Forage maize yield
  • S.R.Khodashenas*, R.Maaref Doust, M.Ghasemi Page 532

    Study in mixing processes for the management of water quality of rivers is important and one of the environmental concerns. The substrates, such as dunes, are effective in control of transport, production of turbulence and flow resistance in rivers, canals and wetlands It is therefore essential that study is done in this subject. The objective of this study is to investigate the transversal mixing coefficient of dunes. For this purpose, measurements carried out on the fifth to the ninth of dunes in a series of ten dune sand of the synthetic twodimensional. The experiments carried out in a laboratory channel with dimensions of length, width and depth, 20, 0.6 and 0.6 respectively. The dunes had a wave-length of one meter, height 0.8 meters, downstream side slopes 28 degrees and width equal to the channel width. The average diameter of sand dunes used was 14 mm. To evaluate the effect of the delicately ratio on lateral mixing coefficients, two different depths were used. The results showed that dune plays an important role in increasing the lateral mixing coefficient so that in this case this rate was 2.36 times the flat bed. Complete mixing length in the channel bed dunes was 11 meters to the amount indicated on the flat bed of a third. This parameter showed a decrease with increasing depth over the dunes. The tests indicate that the self-purification power of the river on the dunes, comparing to a flat bed, with increasing water depth above of the dunes, increases.

    Keywords: Transversal mixing coefficient, Profile of bed, Dune, Fineness ratio, Secondary flow
  • A. Mosaedi*, N. Hasanalizadeh, M. Ghabaei Sough, F. Heiran Page 540

    Regarding to the increasing population growth and water consumption, there is a highly emphasis on making culture in modification of water consumption pattern via individual community participating. According to this, the Water Regional Company of Khorasan Razavi organized and performed a cultural project entitled agricultural water saving with participation of teachers and students in the schools of Khorasan Razavi province between 2009 to 2013 years. For this purpose by examination the learning cases which provided for design manager, a questionnaire was designed to determine the views and opinions of teachers who participated in the project. The aim of this paper is to investigate the effect of awareness and learning along with this project. The statistical analysis of various subjects in relation to performance of this design including attitude to saving of water consumption, understanding water crisis and the necessity of project performance in the coming years were performed with the Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests. The results show that the project implementation leads to increasing the participant knowledge of water crises and majority of them have suggested the implementation of project in future years. Furthermore, the highest effect of project (more than 91 percent) are occurred in teacher attitude to saving of water consumption and development of culture. It is recommended that the implementation of this project was not restricted only to agricultural water saving but it should be extended to other fields such as industry and environment (even quantity and quality futures of water). In addition, the formation of non-governmental organizations (NGOs) and campaign to save water, is recommended. It can reform the correct pattern of water consumption to a culture and become a public demand.

    Keywords: Awareness, Water Saving, Reducing Water consumption, Consumption Pattern Modification, Reform Culture of Water Consumption, Khorasan Razavi Province
  • Z. Raiesian Amiri*, A. Parvaresh Rizi Page 550

    To supply discharge in some low pressure irrigation systems, a certain head is required and water is pumped to a tank at a constant height. This height is determined based on peak water requirement. Since the constant speed pump is used in this process, water and energy consumption efficiency are acceptable in only a small range of pressure and discharge. So when we need less discharge or less height, the extra discharge has returned from tank to the suction sump and also height has been provided more. It causes energy losses and reduction on system efficiency. The use of variable speed pumps, which are more flexible in operation conditions, energy loss can be largely avoided. Hence, variable speed and constant speed pumps can be combined so as to meet the real water and energy requirement of system. In this study, regarding to development of low pressure irrigation, hydraulic aspects of the proposed method, how to combine pumps, selection of required revolution of variable speed pumps and economic benefits of variable speed pump replacement in operation, is investigated in a practical problem. Results show that combined pumps in dynamic operation condition, had controlled entry power to the system and had reduced energy losses. Also the efficiency of pumping system increase in high discharges and overall efficiency of pumps decrease in low discharges.

    Keywords: low pressure irrigation, secondary pumping, variable speed pump, discharge changes, energy consumption