فهرست مطالب

مجله آبیاری و زهکشی ایران
سال نهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد قربانیان، عبدالمجید لیاقت *، حمیده نوری صفحه 842

    به منظور بررسی اثر افزودن کود بر ضریب گیاهی، عملکرد اندام هوایی و صفات ریشه‌ای ذرت آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار بدون افزودن کود و افزودن یک و دو درصد کود به خاک در سه بافت خاک لوم رسی سیلتی، لوم و لوم شنی و در سه تکرار در مزرعه آزمایشی در بخش جی و قهاب شهرستان اصفهان به اجرا در آمد. به منظور تعیین تبخیر-تعرق گیاه مرجع از روش تشت تبخیر و جهت تعیین تبخیر-تعرق واقعی از روش بیلان حجمی آب خاک با استفاده از میکرولایسیمتر زهکش‌دار استفاده گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که افزودن کود به خاک موجب افزایش ضریب گیاهی ذرت در همه مراحل رشد بجز مرحله ابتدایی رشد گیاه می شود. بیشترین و کمترین تاثیر افزودن کود بر افزایش ضریب گیاهی مرحله میانی رشد ذرت به ترتیب 8/37 درصد در خاک لوم با افزودن دو درصد کود و 3/18 درصد در خاک لوم شنی با افزودن دو درصد کود بدست آمد. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن کود به خاک در هر سه نوع خاک موجب افزایش معنی‌دار صفات اندام هوایی (وزن تر و خشک کل اندام هوایی، وزن خشک برگ، ساقه و بلال، ارتفاع گیاه و فاصله گره‌ها) ذرت می شود لیکن بر صفات ریشه‌ای ذرت تاثیر معنی‌داری نداشت. بیشترین افزایش وزن تر و خشک اندام هوایی ذرت در خاک لوم به ترتیب برابر 3/46 و 2/55 درصد با افزودن دو درصد کود به خاک بود.

    کلیدواژگان: بافت خاک، تبخیر، تعرق، مراحل رشد ذرت، وزن خشک
  • نفیسه ترکمانزاد، بایرام علی محمدنژاد، جواد بهمنش صفحه 854

    یکی از عوامل رسوب گذاری مخازن سدها جریان های گل آلود است که با افزایش غلظت رسوبات معلق در رودخانه های ورودی، وارد مخازن سدها شده و ظرفیت آب مخازن و عمر مفید سدها را کاهش می دهند. گشودن دریچه های تحتانی سد روش متداول تخلیه این جریان ها می باشد. در انجام این عملیات اطلاع از نحوه حرکت و زمان رسیدن این جریان ها به بدنه سد در مدیریت بهینه زمان باز و بسته شدن دریچه ها نقش مهمی دارد. در این تحقیق، پیشروی جریان گل آلود در مخزن سد سفیدرود با مدل Mike3 در حالت مش بندی نامنظم شبیه سازی شد. نتایج نشان داد که با شروع سیلاب، اولین زبانه های جریان گل آلود از طریق شاخه شاهرود سریع تر به سد رسیده و زمان باز شدن دریچه ها را تعیین می کند و معیار واسنجی مدل در نظر گرفته شد. بررسی پروفیل غلظت رسوبات معلق در مقاطع عرضی نشان داد که حداکثر غلظت در عمق اتفاق می افتد و با پیشروی به سمت سطح آب کاهش می یابد و غلظت رسوبات در جریان گل آلود ورودی از طریق رودخانه های قزل اوزن و شاهرود به ترتیب kg/m3 11/10 و kg/m3 52/12 می باشد و با رسیدن به سد تا kg/m3 93/3 کاهش می یابد. نتایج پروفیل غلظت رسوبات معلق حاصل از مدل عددی با داده های میدانی در سه مقطع عرضی مقایسه شد و اعتبارسنجی مدل انجام گرفت. مقادیر بالای ضریب تبیین و مقادیر کم تر شاخص های خطا، نشان از توانایی مدل در شبیه سازی جریان گل آلود در مخزن سد سفیدرود دارد.

    کلیدواژگان: جریان های گل آلود، رسوبگذاری مخازن، سد سفیدرود، شبیه سازی عددی
  • نصیر روشناس، فاطمه کاراندیش، سیدمحمود طباطبایی، علیرضا حسناقلی، سلمان شریف آذری صفحه 871

    کیفیت آب آبیاری از جمله مهم ترین عوامل موثر بر میزان نفوذپذیری خاک می باشد. نظر به استفاده گسترده از پساب های شهری در کشاورزی فاریاب در سال های اخیر، تخمین میزان نفوذپذیری با استفاده از روش مناسب در مزارع تحت آبیاری با این منابع آبی، امری ضروری در راستای اعمال صحیح مدیریت آبیاری می باشد. لذا در این پژوهش، معادله های فیلیپ، کاستیاکف، کاستیاکف-لوییس، گرین امپت، هورتن، سازمان حفاظت خاک آمریکا (SCS) و مدل های رگرسیون خطی در تخمین میزان نفوذپذیری ارزیابی شد. آزمایش های لازم در 190 هکتار از اراضی تحت کشت گندم با شش کلاس بافت خاک رس سیلتی، لوم رسی، لوم شنی، لوم، شن لومی و لوم رسی سیلتی انجام شد. آبیاری در این اراضی با استفاده از پساب تصفیه شده با قدمتی فراتر از 10 سال انجام می شود. کل منطقه به پیکسل هایی با ابعاد 150 در 150 مترمربع تقسیم شد و میزان نفوذ تجمعی در مرکز هر پیکسل با استفاده از استوانه های مضاعف تعیین شد. علی رغم وجود ارتباط معنی دار بین مقایر هدایت الکتریکی، درصد شن، رس، سیلت، سدیم تبادلی و چگالی ظاهری، نتایج برآورد مقادیر نفوذ تجمعی با توابع انتقالی رضایت بخش نبود. مدل کاستیاکف و هورتن بهترین عملکرد را در بافت رس سیلتی داشتند در حالی که سایر مدل ها برای بافت لوم-رسی-سیلتی مقادیر واقع بینانه تری ارایه دادند. مدل گرین-امپت و کاستیاکف با مجذور مربعات خطا و خطای انحراف به ترتیب برابر با 16/0 و 57/0 سانتی متر و 03/0- و 04/0 سانتی متر و ضریب کارایی به ترتیب برابر با 74/0 و 78/0، بیش ترین انطباق را با داده های مشاهده ای نفوذ تجمعی داشتند. براساس نتایج، استفاده درازمدت از فاضلاب تصفیه شده، موجب تجمع بیش از حد مجاز نمک و سدیم در لایه های سطحی خاک و در نتیجه، کاهش چشم گیر نفوذپذیری در تمام بافت های مورد بررسی در اراضی تحت آبیاری با فاضلاب شهری زابل شد.

    کلیدواژگان: توابع انتقالی، سدیم تبادلی، گندم، فاضلاب، معادله های نفوذ
  • سید مهدی هاشمی شاهدانی*، سونیا صادقی، امین کانونی صفحه 883

    این مقاله به بررسی عملکرد سامانه کنترل خودکار مرکزی با بهره‌گیری از راهبرد اختلاف خطای رقوم سطح آب، به منظور بررسی توزیع عادلانه آب در کانال اصلی آبیاری در شرایطی است که میزان آب ورودی به کانال کم تر از میزان تقاضا در کانال است. سامانه کنترل طراحی شده در این تحقیق برای گزینه‌های بهره‌برداری در شرایط کم آبی، بهره‌برداری در شرایط معمول و تغییرات ناگهانی در برداشت آب مورد آزمون قرار گرفت و شاخص‌های ارزیابی عملکرد در طول شبیه‌سازی اندازه‌گیری شدند. نتایج تحقیق حاکی از بهره‌برداری مطلوب تمامی بازه‌های کانال توسط سامانه کنترل خودکار طراحی شده در دو گزینه بهره‌برداری در شرایط معمول و شرایط تغییرات ناگهانی بودند. در شرایط کم آبی میزان آب تامین شده کم تر از میزان کل تقاضا در طول کانال می باشد. در این شرایط کنترل‌گر به صورت قابل قبولی اقدام به توزیع خطای ناشی از کمبود آب در طول کانال نموده به صورتی که شاخص بهره‌برداری عدالت برای هر 13 بازه کانال بین 15/0 تا 18/0 به دست آمد. نتایج بدست آمده حاکی از عملکرد قابل سامانه بهره برداری کانال اصلی با بهره گیری از راهبرد بهره‌برداری اختلاف خطای رقوم سطح آب در توزیع عادلانه آب بین مصرف‌کنندگان بالادستی و پاین دستی در طول کانال آبیاری می باشد.

    کلیدواژگان: بهره برداری کانال اصلی آبیاری، توزیع عادلانه آب، سامانه کنترل خودکار، کنترل گر سراسری مرتبه دوم خطی
  • مصطفی گرجی، محمود رایینی سرجاز صفحه 893

    برآورد درست تبخیر-تعرق پتانسیل برای برنامه ریزی نیاز آبی گیاهان در بوم سامانه های طبیعی و کشاورزی و گزینش یک روش مناسب از اهمیت فراوانی برخوردار است. بنابراین هدف این پژوهش به گزینی روش برآورد تبخیر-تعرق پتانسیل در اقلیم های خشک و نیمه خشک استان فارس است. برای این منظور از معادله فایو پنمن-مانتیت به عنوان روش معیار استفاده و سپس کارایی و توان برآورد روش های تجربی (هارگریوز-سامانی، جنسن-هیز، مک کینگ، تورنت وایت، تورک و بلانی-کریدل) نسبت به آن در دو ایستگاه شیراز و لار بررسی شد. پس از گزینش بهترین روش تجربی برای برآورد تبخیر-تعرق پتانسیل، مقدار تبخیر-تعرق ماهانه همه ایستگاه های برگزیده برآورد شد. سرانجام پراکنش مکانی تبخیر-تعرق برآورد شده استان تعیین شد. یافته های این پژوهش نشان داد که در میان روش های تجربی، روش هارگریوز-سامانی، با هم بستگی (96/0 r ≥) و هم خوانی بالا با داده های برآوردی معادله فایو پنمن-مانتیت، در هر دو اقلیم خشک و نیمه خشک، به عنوان روش تجربی مناسب شناخته شد. نقشه پراکنش مکانی تبخیر-تعرق پتانسیل نمایش گر آن است که توان تبخیرکنندگی هوا از جنوب و جنوب شرقی استان به سوی شمالی و شمال شرقی کاهش می یابد، و این توان در فصل های گرم بسیار بیش تر از فصل های خنک است

    کلیدواژگان: استان فارس، پهنه بندی مکانی ETo، فائو پنمن-مانتیت، هارگریوز-سامانی
  • امیر اسلامی، بیژن قهرمان، پیمان اسلامی، علی نقی ضیایی صفحه 905

    برای شناسایی پویایی هر سیستم نیاز است رفتار غیرخطی آن بر مبنای الگوریتم‌های خاصی مانند نظریه‌ی آشوب بررسی گردد. شناخت رفتار غیرخطی پارامتری مانند دمای هوا که جزیی کلیدی، از هر مدل نظری آب و هوا می‌باشد، از اهمیتی خاص برخوردار است. در این تحقیق رفتار غیر خطی سری زمانی 25 ساله دمای حداکثر روزانه در ایستگاه کرمان با استفاده از نظریه‌ی آشوب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر این اساس، پارامترهای مورد نیاز برای بازسازی فضای فاز، زمان تاخیر و بعد نشاننده، به ترتیب 82 روز و 7 روز محاسبه شدند. هم چنین نتایج حاصله حاکی از وجود آشوب در این سری زمانی بود. بطوری که بعد همبستگی و حداکثر نمای لیاپانف به ترتیب 78/2 و 0149/0 بدست آمدند.

    کلیدواژگان: بعد نشاننده، دمای هوا، رفتار غیرخطی، فضای فاز، زمان تاخیر و نظریه ی آشوب
  • هرمز عبادی، محمود رایینی سرجاز، محمدعلی غلامی سفیدکوهی صفحه 918

    برای بهره‌برداری بهینه از منابع آب و پایداری تولید مرکبات در شمال ایران لازم است کم‌آبیاری با ملاحظات اقتصادی همراه باشد. هدف این پژوهش تعیین عمق‌های آستانه‌ای آب آبیاری برای کسب درآمد خالص بیشینه در شرایط محدودیت زمین و آب بود. بدین منظور آزمایشی روی پرتقال تامسون ناول با پایه فلایینگ دراگون و تحت آبیاری قطره‌ای در رامسر انجام شد. تیمارها در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی پنج سطح آبیاری 40، 60، 80، 100 و 120 درصد نیاز آبیاری بود. عمق‌‌‌های آستانه‌ای آب آبیاری با استفاده از روش انگلیش تعیین شد. مقایسه میانگین‌ها نشان داد که اختلاف عملکرد درختان در بین سطوح آبیاری 80، 100 و 120 درصد و نیز بین 60 و 80 درصد معنی‌دار نیست. روابط بین عملکرد و هزینه با آب مصرفی به ترتیب توابع چند جمله‌ای درجه دوم و خطی به دست آمد. عمق آب آبیاری در حالات عملکرد بیشینه (8/199میلی‌متر) تفاوت کمی (یک درصد) با عمق آب در حالت محدودیت زمین داشت و به مین‌ دلیل بیش‌ترین درآمد خالص در واحد سطح که از این‌دو عمق بدست آمد، تفاوت کمی با هم داشتند. با کاربرد عمق‌ آب در حالت محدودیت آب (1/127 میلی‌متر) مصرف آب 36 درصد کاهش یافت و در نتیجه بهره‌وری آب (2/19 کیلوگرم بر مترمکعب) 8/41 درصد و درآمد خالص به‌ازای واحد حجم آب 23 درصد افزایش یافت. هم چنین با این مقدار آب می‌توان 57 درصد سطح زیر کشت را افزایش داد. بنابراین در شرایطی که زمین مهم‌ترین عامل محدودکننده تولید مرکبات است و هیچ‌گونه محدودیت کیفی و کمی منابع‌ آب وجود ندارد، مناسب‌ترین عمق آب آبیاری از نظر اقتصادی 198 میلی‌متر و در شرایط محدودیت منابع آب 127 میلی‌متر است.

    کلیدواژگان: بهره وری آب، تابع تولید، کم آبیاری
  • علیرضا مامن پوش، محسن حیدری سلطان آبادی، محسن دهقانی صفحه 927

    یکی از اصول استفاده بهینه از آب در بخش کشاورزی، افزایش کارآیی مصرف آب از طریق کاربرد روش‌های مناسب کاشت و ارقام مقاوم به کم آبیاری می‌باشد. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر میزان آب مصرفی و روش‌های کاشت بر عملکرد و کارایی مصرف آب ارقام سیب‌زمینی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوترآباد اصفهان اجرا شد. بدین منظور با استفاده از طرح کرت‌های دوبار خرده شده بر پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار، اثر روش‌های کاشت یک ردیفه و دو ردیفه شیاری به عنوان کرت‌های اصلی، میزان آب مصرفی در روش جویچه‌ای شامل 60، 80 ، 100 و120 درصد نیاز خالص آبیاری به عنوان کرت‌های فرعی و ارقام سیب‌زمینی شامل سانته، مارفونا و آریندا به عنوان کرت فرعی بر عملکرد محصول و کارآیی مصرف آب مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که در هر دو سال مورد تحقیق، تیمارهای آبیاری 100 و120درصد نیاز خالص آبیاری بیش ترین عملکرد سیب‌زمینی را به خود اختصاص دادند. مقایسه میانگین اثر روش‌های کاشت بر تولید محصول نشان داد که در هر دو سال انجام آزمایش، کشت دو ردیفه نسبت به کشت یک ردیفه عملکرد بالاتری داشت در حالی که عملکرد محصول تحت تاثیر رقم سیب‌زمینی قرار نگرفت. در سال اول بیش ترین و کم‌ترین کارآیی مصرف آب به ترتیب با آبیاری به میزان 60 درصد نیاز خالص آبیاری و آبیاری به میزان 80 درصد نیاز خالص آبیاری مشاهده شد. در سال دوم اجرای آزمایش، تیمار آبیاری 60 درصد نیاز خالص آبیاری و 100 درصد نیاز خالص آبیاری، بیش ترین کارآیی مصرف آب و تیمار120 درصد نیاز خالص آبیاری، کم ترین کارآیی مصرف را به خود اختصاص داد. به موجب این تحقیق، در مناطق با شرایط مشابه، آبیاری سیب‌زمینی با 100 درصد نیاز آبی، بیش ترین عملکرد و کارآیی مصرف آب را به دنبال خواهد داشت. در صورت کمبود منابع آب، بیش ترین کارآیی مصرف در آبیاری سیب‌زمینی با 60 درصد نیاز آبی به دست خواهد آمد. در هر دو حالت، کشت دو ردیفه نسبت به یک ردیفه ارجحیت دارد.

    کلیدواژگان: آبیاری جویچه ای، ارقام سیب زمینی، رژیم آبیاری، کارآیی مصرف آب، کشت یک ردیفه و دو ردیفه
  • سعید اکبری فرد، بهرام بختیاری، محمد میرحبیبی، عباس رضایی استخروییه صفحه 937

    این مطالعه به‌منظور مقایسه مقدار حقیقی تبخیر و تعرق گیاه مرجع (چمن) با مقدار برآورد شده از روش‌های محاسباتی در گلخانه‌ای واقع در پنج کیلومتری شهرستان ماهان (در جنوب استان کرمان) با ارتفاع 1880 متر از سطح دریا اجرا شد. داده‌های هواشناسی شامل دماهای تر و خشک، میانگین روزانه دما، رطوبت نسبی، تشعشع خورشید و ساعات آفتابی از 22 آبان 1390 تا سوم فروردین‌ماه 1391 در محیط گلخانه برداشت شد. هم چنین مقدار حقیقی تبخیر و تعرق مرجع توسط دو عدد میکرولایسیمتر اندازه‌گیری گردید. تعداد 12 مدل به‌منظور محاسبه تبخیرتعرق مرجع مورد توجه قرار گرفت. علاوه بر این، میزان تبخیر توسط تشت تبخیر کوچک نیز در محیط گلخانه اندازه‌گیری گردید. نتایج نشان داد که از بین روش‌های موردبررسی، روش فایو-24 تابشی با ضریب هم بستگی (r) 65/0، ریشه میانگین مربع خطا (RMSE)81/0، شاخص توافق (d) 8/0 و هم چنین میانگین مطلق خطا (MAE) 65/0، مناسب‌ترین مدل در شرایط گلخانه‌ای در این اقلیم بوده است. روش مک‌کلود با ضریب هم بستگی (r) 11/0، ریشه میانگین مربع خطا (RMSE) 32/3، شاخص توافق (d) 32/0 و هم چنین میانگین مطلق خطا (MAE) 16/3 اختلاف معنی‌داری را در مقایسه با مقادیر میکرولایسیمتری در داخل گلخانه داشته است.

    کلیدواژگان: تشت تبخیر، گلخانه، چمن، میکرولایسیمتر
  • حامد آذری فرد جهرمی، محمد علی شاهرخ نیا، صمد سنایی جهرمی صفحه 948

    بررسی نشت از کانال‌های آبیاری به‌ دلیل تلفات آب، تنزل کیفیت اراضی و تهدید محیط زیست همواره مورد توجه محققین بوده است. ترک‌های ایجاد شده در پوشش بتنی کانال‌ها، یکی از دلایل اتلاف آب و کاهش راندمان انتقال آب می‌باشد. در این مطالعه، میزان نشت از سه کانال پوشش شده واقع در منطقه مرودشت استان فارس، با استفاده از روش حوضچه‌ای، مدل‌های نرم‌افزاری SEEP/W و MSEEP و معادلات تجربی برآورد و مقایسه گردید. نتایج حاصل از مدل‌های SEEP/W و MSEEP با نتایج روش حوضچه‌ای اختلاف معنی‌داری نداشت. درکانال اول مدل SEEP/W با خطای 3/11 درصد و در کانال دوم و سوم مدل MSEEP به‌ترتیب با خطای 8/16 و 6/12 درصد میزان نشت را نزدیک‌تر به روش حوضچه‌ای بر‌آورد نمود. در نهایت با استفاده از نتایج به‌دست آمده از روش حوضچه‌ای، معادلات تجربی نشت برای منطقه مورد مطالعه واسنجی شدند. قبل از واسنجی، نتایج روش میسرا در کانال اول و سوم با خطای 9 و 1/37 درصد اختلاف معنی‌داری با روش حوضچه‌ای نشان نداد. نتایج سایر معادلات تجربی با نتایج روش پایه در همه کانال‌ها معنی‌دار شد. در بین روابط تجربی اصلاح شده، در کانال اول و سوم، معادله پنجاب هند با خطای 4/8 و 1/26 درصد و در کانال دوم روش میسرا با خطای 0/15 درصد، تخمین بهتری از میزان نشت آب نسبت به روش حوضچه‌ای داشت.

    کلیدواژگان: پوشش بتنی، کانال آبیاری، مدل های نشت، مرودشت
  • سید معین الدین رضوانی، فریبا بیات، علیاحسان نصرتی صفحه 973

    پژوهش حاضر به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی به مدت سه سال در همدان اجرا شد که در آن مقادیر مختلف آب آبیاری به عنوان عامل اصلی (در سطوح 75، 100 و 125 درصد نیاز آبی) و زمان‌های قطع آبیاری به عنوان کرت فرعی (زمان رایج قطع آبیاری در منطقه، یک هفته قبل و یک هفته بعد از زمان معمول منطقه) در 3 تکرار به اجرا درآمد. 20 روز پس از قطع آبیاری هر تیمار، سوخ‌ها برداشت شد و اثر سطوح مختلف و زمان های قطع آبیاری بر برخی عوامل کیفی و عمر انباری سیر در مدت شش ماه نگهداری، اندازه‌گیری و رابطه عوامل رنگ، درصد فساد و افت وزنی سوخ های سیر در انتهای مدت انبارداری با کارایی مصرف آب تعیین ‌شد. نتایج نشان داد در طول مدت نگهداری در انبار، مقادیر پیرووات، تغییرات رنگ، افت وزنی و فساد، افزایش معنی دار و درصد رطوبت سیرچه ها کاهش معنی داری داشت. تاخیر در قطع آبیاری سبب افت ترکیب های عطر و طعم دهنده و نیز افزایش افت وزنی و فساد سوخ های سیر در مدت نگهداری در انبار شد. تغییرات رنگ در قطع های دیرتر آبیاری کاهش یافت ولی این کاهش معنی دار نبود. مقادیر آب آبیاری اثر معنی داری بر عوامل کیفی سوخ های سیر نشان نداد. با افزایش کارایی مصرف آب، کاهش در مقادیر افت وزنی، فساد و تغییرات رنگ سوخ های سیر مشاهده شد. در نتیجه، آبیاری 75 درصد نیاز آبی با بالاترین کارایی مصرف آب و تاریخ قطع یک هفته زودتر از زمان رایج منطقه مناسب تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: افت وزنی، جوانه زنی، رژیم آبیاری، سیر، کیفیت
  • سمیه الیاسی، افشین اقبال زاده، میترا جوان، محمد واقفی صفحه 983

    آبشکن ها یکی از انواع سازه‌های هیدرولیکی هستند که به منظور تثبیت جداره خارجی رودخانه ها و هدایت جریان مورد استفاده قرار می‌گیرند. با توجه به اهمیت شناخت الگوی جریان در اطراف آبشکن ها، در تحقیق حاضر ابتدا الگوی جریان در اطراف آبشکن T شکل، مستقر در یک کانال قوسی 90 درجه شبیه سازی شد. این کانال دارای بستر صلب بوده و به ترتیب دارای شعاع انحنا و نسبت شعاع به عرض 4/2 و4 است. برای شبیه سازی الگوی جریان از نرم افزار FLOW-3D استفاده شده و سپس اثر تنگ شدگی مقطع بر الگوی جریان مورد بررسی قرار گرفت. جهت شناخت پروفیل سطح آب از مدل سطح آزاد VOF1و برای شبیه سازی تلاطم جریان حول آبشکن از مدل‌ آشفتگی RNG k-ɛ استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که نتایج عددی و آزمایشگاهی تطابق به نسبت مناسبی دارند. نتایج حاصل از شبیه‌سازی های مختلف به ازای تنگ شدگی های 10، 20 و 25 درصدی مقطع کانال بیان گر این است که با افزایش تنگ‌شدگی مقطع، نوسانات سطح آب نیز بیش تر شده و بیش ترین ارتفاع در بالادست و کم ترین ارتفاع در پایین‌دست مربوط به آبشکن با ابعاد بزرگ تر است. علاوه بر این، گردابه‌ها نیز درطول بیش تری از قوس در ناحیه پایین‌دست آبشکن ظاهر می‌شوند.

    کلیدواژگان: الگوی جریان، شبیه سازی عددی، قوس 90 درجه، نرم افزارFLOW-3D
  • عبدالله درزی نفتچالی، مینا مالدار بادلی، میرخالق ضیاتبار احمدی، فاطمه کاراندیش صفحه 994

    برنامه ریزی برای توسعه هر منطقه، مستلزم آگاهی از پارامترهای اقلیمی و تطابق با تغییر اقلیم در آینده می باشد. این امر به ویژه در استان مازندران که اقتصاد آن به طور عمده متکی بر تولیدات کشاورزی است، از اهمیت بیش تری برخوردار است. در این تحقیق، تغییرات دمای حداقل، دمای حداکثر، بارندگی، تابش خورشیدی و تعداد روزهای داغ و یخبندان شهرستان قایم شهر در استان مازندران تا سال 2100 پیش بینی شد و اثرات محتمل این تغییرات بر کشاورزی منطقه بحث گردید. پیش بینی ها با استفاده از مدل گردش عمومی HADCM3 تحت سناریوهای A1B، A2 و B1 با به کارگیری مدل ریزمقیاس نمایی LARS-WG انجام شد. ارزیابی قابلیت این مدل با استفاده از آماره های راندمان مدل، ضریب تعیین، جذر میانگین مربعات خطا و میانگین خطای مطلق، نشان دهنده ی کارایی قابل قبول آن برای شبیه سازی وضعیت اقلیمی آینده در منطقه مورد مطالعه بود. پیش بینی ها نشان داد که میانگین دمای حداقل و حداکثر ماهانه در ماه های گرم بیش تر از مقدار آنها در ماه های سرد افزایش خواهد یافت. میزان افزایش دمای حداقل بیش تر از افزایش دمای حداکثر بود. میانگین افزایش دمای حداقل برای کلیه سناریوها و دوره های آتی برابر 65/1 درجه سانتی گراد بود در حالی که این مقدار برای دمای حداکثر برابر 31/1 درجه سانتی گراد بود. مقدار بارندگی در ماه های ژانویه، فوریه، مارس، آوریل، اکتبر و نوامبر نسبت به دوره پایه افزایش و در سایر ماه ها کاهش خواهد یافت. هم چنین، میزان تابش خورشیدی در کلیه سناریوها روند کاهشی خواهد داشت. به طور متوسط، در دوره 2011 تا 2100، مقدار تبخیر- تعرق پتانسیل در سناریوهای B1، A1B و A2 به ترتیب به میزان 24/8، 47/10 و 68/12 درصد نسبت به دوره پایه افزایش خواهد یافت. بر اساس نتایج، برقراری شرایط کشاورزی پایدار در منطقه در شرایط تغییر اقلیم، مستلزم تغییر تقویم و الگوی کشت و بهبود عملیات های آبیاری و زهکشی می باشد.

    کلیدواژگان: تبخیر- تعرق، تقویم کشت، دماهای کاردینال، محصولات زراعی، LARS-WG
  • شهرام کریمی، امین علیزاده، حسین انصاری، محمد صافی صفحه 1005

    سابقه طولانی مهندسی سازه های آبی در ایران، پتانسیل و کمیت پژوهش های مرتبط را نیز می تواند افزایش دهد، ولی با این وجود همواره با کمبود و یا عدم وجود منابع مفید و قابل استفاده برای حفاظت، مرمت و استحکام بخشی بنا های آبی تاریخی و معاصر مواجه بوده است. که این به خوبی ضرورت کنکاش در این گونه از آثار را از نقطه نظرات مختلف و جمیع جهات (معماری، مرمت، سازه، هیدرولیک، باستان شناسی، زمین شناسی، هیدرولوژی، اقلیم، زیست محیطی، اکوتوریسم آبی، فرهنگی، اجتماعی و...) نشان می دهد. این تحقیق در سطح کل ایران و بر روی 170 سازه شامل سد و بند، پل- بند و کانال انتقال آب صورت گرفته است. جهت انتخاب معیارهای ارزیابی در تصمیم گیری طی نشست های متعدد کارشناسی با متولیان امر، موارد زمان مورد نیاز، هزینه مورد نیاز، مباحث اجتماعی، مباحث فرهنگی، مباحث زیست محیطی، مباحث میراث فرهنگی، وجود فناوری بومی و غیر بومی مناسب برای ساخت و یا ترمیم، وجود مصالح بومی، مباحث زمین شناسی و مباحث فنی و سازه ای انتخاب گردید و سپس با استفاده از ماتریس زوجی نسبت به محاسبه ضریب اهمیت هر معیار اقدام شده است. جهت محاسبه وزن هر معیار نیز از نتایج کسب شده از پرسشنامه های کارشناسی استنتاج و استفاده شده است. نتایج به دست آمده مشخص گردید از مجموع 45 سازه ی بررسی شده، در 9 مورد احداث سازه جدید امتیاز بالایی را کسب نموده است و در بقیه موارد مرمت، استحکام بخشی و ترمیم و باززنده سازی سازه ی آبی تاریخی در اولویت کار قرار گرفته است. لازم به ذکر است دلایل مختلفی در رد عملیات مرمت 9 مورد سازه که طرح مرمت سازه ی آبی تاریخی در آن ها امتیاز لازم را کسب نکرده وجود دارد. اول اینکه ممکن است با توجه به تغییرات آب و هوایی و کاهش نزولات جوی، کلا لزوم وجود یک سازه در آن مکان کمرنگ شده باشد. بنابراین ساخت سازه جدید و یا مرمت سازه ی آبی تاریخی جایگاهی نخواهد داشت. این مشکل به انتخاب نادرست 45 سازه در مرحله اولیه مطالعات بر می گردد که توسط کارشناسان مختلف با دیدگاه های متفاوت انجام شده است. علت دوم عدم وجود توجیه اقتصادی مرمت سازه ی آبی تاریخی به دلیل تخریب بسیار زیاد سازه بوده که عملا بحث ترمیم و باززنده سازی آن را غیر قابل انجام نموده است. نکته قابل توجه در جدول 7، امتیاز آوری مرمت سازه تاریخی به جای احداث سازه جدید در سد کریت طبس و سد طرق می باشد. همانطور که از نتایج مشخص است مرمت این دو سازه بر اساس سیستم تحلیل سلسله مراتبی از لحاظ فنی، سازه ای، میراث فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و... در اولویت قرار گرفته است. اما متاسفانه بر اساس تصمیم گیری های قبلی در نزدیکی سد تاریخی کریت، سد جدیدی با صرف هزینه و زمان بسیار زیادی ساخته شده است. هم چنین این مطالعات، مرمت، استحکام بخشی و باززنده سازی سد گلستان مشهد و عباس آباد بهشهر را که بر اساس یک تصمیم درست و منطقی و بر پایه یکسری مطالعات کامل صورت گرفته تایید می نماید. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که در خصوص تصمیم گیری برای احداث سازه جدید پارامترهایی نظیر وجود مصالح بومی، وجود فناوری بومی برای ساخت و مباحث میراث فرهنگی دارای کم ترین تاثیر می باشند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، سازه های آبی تاریخی، سیستم تحلیل سلسله مراتبی
|
  • M. Ghorbanian, A.M. Liaghat*, H. Noory Page 842

    In order to investigate effect of adding fertilizer on crop coefficient root and shoot growth of maize a factorial experiment in a completely randomized design with three texture treatment including silty clay loam, loam and sandy-loam soil and three fertility treatment was conducted at the experimental farm in Jey and Qahab district of Isfahan was conducted. Reference evapotranspiration and actual evapotranspiration of maize were measured by evaporation pan method and volumetric soil water balance method using micro lysimeters. The results of this study showed that using fertilizer caused increasing of crop coefficient of maize at all growth stages except for the initial stage of plant growth. Maximum and minimum effect of soil fertility on increasing crop coefficient of maize in the middle stage was equal to 37.8% in the loamy soil and 18.3% in the sandy loam soil with two percent fertilizer. The results also showed that the addition of fertilizer to the soil in each soil type significantly increased shoot yield (fresh and dry weight of shoot dry weight of leaf, stem and ear, plant height and the distance between nodes), but had no significant differences on corn root traits. The highest increase in fresh and dry weight of corn shoots loam soils, respectively 3.46% and 55.2% with the addition of two percent of the fertilizer into the soil, respectively.

    Keywords: Dry weight, Evapotranspiration, Growth stages of Maize Soil texture
  • Nafiseh orkamanzad, Biramali Mohammadnezhad, Javad Behmanesh Page 854

    The turbidity currents are one of agents in sedimentation of dam reservoirs which are entered in the reservoirs of dams through the increase in suspended sediments concentration in river flows. This process decreases water capacity of reservoirs and useful life of dams. Opening lower gates is a conventional method of this currents evacuation. To open the gates, having information about manner of movement and the arrival time to the dam body of these currents, plays an important role in optimal time management of the gates opening and closing. In this research, advancing the turbidity current in Sefid-Rud reservoir dam was simulated by using Mike3 Model and an unstructured mesh. The results showed that after starting the flood, the first traces of turbidity currents reached the dam through the Shah-Rud branch and determined the exact opening of the dam lower gates and was considered as the calibration model. Investigation of suspended sediments concentration profile in cross-sections showed that the maximum concentration is occurred in the depth and as moving towards the surface of water, decreases and the concentration of sediments in turbidity current entering from Gezel-Ozan and Shahroud rivers is 10.11 kg/m3 and 12.52 kg/m3, respectively and by reaching the dam is decreased to 3.93 kg/m3. The results of suspended sediments concentration profile are compared with field data in three cross-sections and the model validation was performed. High values of coefficient of determination and low values of error coefficients show the ability of model in simulation of turbidity current in Sefid-Rud reservoir dam.

    Keywords: Reservoir Sedimentation, Turbidity Currents, Sefid-Rud Dam, numerical simulation
  • Nasir Roushenas, Fatemeh Karandish *, Seyed Mahmoud Tabatabaey, AliReza Hasanoghli, Salman Sharifazari Page 871

    Water quality is one of the most affective factors on soil infiltration. The widespread use of wastewater in recent years caused the accurate estimation of soil infiltration to be essential for achieving proper irrigation management. Therefore, Philip, Kostiakov, Kostiakov-Lewis, Green-Ampt,Horton, SCS and linear regression models for soil infiltration estimation were evaluated. Infiltration experiments were carried out in an area of 190 ha of agricultural lands under wheat cultivation, around the Zabol refinery of municipal waste water for six soil texture classes include silty clay, clay loam, sandy loam, loam, loamy sand, silty clay loam. These lands are irrigated with treated wastewater for over 10 years. The study area was divided into pixels with 150mÍ150m size. The cumulative infiltration was determined using double ring experiment. Some physicochemical soil properties were determined in soil samples taken from the center of each pixel. Despite of significant relation between soil infiltration and EC, sand, clay and silt percentage, exchangeable sodium and bulk density, transfer functions didn’t led to satisfactory results for cumulated infiltration. Kostiakov and Horton models were the best profitable models for silty clay soils. Whereas, the others were the best for cumulative infiltration estimation in silty clay loam soils. Green-Ampt and Kostiakov models were the best fitted on the observed cumulative infiltration data with root mean square, mean bias error and efficient coefficient of 0.16 and 0.15 cm, -0.03 and 0.04 cm, and 0.74 and 0.78 cm, respectively. The considerable reduction in soil infiltration due to over accumulation of salt and sodium in the surface soil layers through long term application of waste water in the study area.

    Keywords: exchangeable sodium, infiltration models, transfer function, Wastewater, Wheat
  • Seyed Mehdi Hashemy Shahdany, Soneya Sadeghi, Amin Kanooni Page 883

    This paper investigates the performance of LQR centralized automatic control systems, using water level difference error strategy in main irrigation canal suffering from water scarcity. The purpose is to evaluate the equitable water distribution in main irrigation canal in conditions that the amount of water inflow into the canal is less than total water demands. Therefore three operational scenarios of normal conditions; sudden changes in water off-taking from the main canal; and deficit in supplied water are selected. A centralized LQR automatic control system is designed and tested under the mentioned operational scenarios. Performance assessment indices were also calculated during the simulation and reported in the results. The results show the reasonable performance of the designed controller in the first two operational test scenarios. Also in third one, the controller shows acceptable distribution of water level error so that equitable index varies in a limited ranged from 0.15 to 0.18. The results indicate acceptable performance of LQR controller using water level difference error operational strategy and consequently providing an equitable distribution of water along the main canal

    Keywords: Automatic Control Systems, Canal Operation, Fairly Water Distribution, LQR controllers
  • Mostafa Gorji, Mahmoud Raeini Sarjaz Page 893

    Development of an empirical equation to estimate accurately potential evapotranspiration (ETo) is essential for programming of crops water requirements in natural ecosystems and agriculture sectors. Therefore, the aim of this research is to select the appropriate empirical equation to calculate potential evaporation for arid and semi-arid climates of Fars province. For this purpose the FAO-Penman-Montieth standard equation was employed to evaluate the efficiency and potential of empirical equations (Hargreaves-Samani, Jensen-Haise, Makkink, Turc, Thornthwaite and Blaney–Criddle) to estimate potential evapotranspiration of Shiraz and Lar stations, as reference stations for arid and semi-arid climates, respectively, in Fars province. After selecting the appropriate equation, the monthly potential evapotranspiration was calculated for all stations. Finally, the province spatial ETo distribution was determined. The results of this research showed that among the selected empirical equations the Hargreaves-Samani had the highest correlations (r ≥ 0.96) with FAO-Penman-Montieth calculated data for both arid and semi-arid climates, therefore, selected as the appropriate equation for the province. The spatial ET distribution map showed that the air potential evaporative is reducing northwards.

    Keywords: Hargreaves-Samani, FAO-Penman-Montieth, Fars province, Spatial mapping- ET
  • Amir Eslami, Bijan Ghahraman, Peyman Eslami, Ali Naghi Ziaee Page 905

    To identify the dynamism of any system, it is required that its nonlinear behavior is identified on the basis of some specific algorithms, such as chaos theory study. Recognition of behavior of one parameter such as temperature, which is a key component of any climate theoretical model, is critically important. In this research, the behavior of a 25-year time series of daily maximum temperature in Kerman station as one of climate parameters using dynamically nonlinear were analyzed. Accordingly, the parameters required for the reconstruction of phase space, time delay and embedding dimension were calculated as 82 days and 7, respectively. The results showed that there was chaos in the time series. So, correlation dimension and maximum Lyapunov exponent were obtained to be 2.78 and 0.0149, respectively.

    Keywords: Air Temperature, Chaos Theory, delay time, Embedding dimension, Phase space, Nonlinear behavior
  • Hormoz Ebadi, Mahmoud Raeini Sarjaz, MohammadAli Gholami Sefidkoohi Page 918

    In order to optimal operation of water resources and citrus production sustainability in the north of Iran, it is essential to consider economical aspects in deficit irrigation. The objective of this study was to determine irrigation water threshold depths which provide maximum profit under limited land or water resource availability. .For this purpose, a field experiment carried out with Thomson navel orange on flying dragon rootstock, irrigated by drip irrigation, in Ramsar (north of Iran). The treatments, arranged in randomized complete block design, were five different water levels,including 40, 60, 80,100 and 120 percent of irrigation requirement (IR). Optimal depths of irrigation water were determined with mathematical method suggested by English. The statistical compare of means showed that yeild differnces at water levels of 80, 100 and 120 percen of IR were not significant. Also, this differences between 60 and 80 percent were not significant. The relations between yeild and costs with used water were obtained quadratic polynomial and linear functions, respectively. Irrigation water depth at maximum yeild (Wm = 199.8 mm) was a little (%1) much than water depth under water - limiting condition (Wl) and therefore maximum net income per unit of land, earned at the depths, had a small difference. By applying water depth under water- limiting condition (Ww = 127.1mm), water use decreased by 36 percent. In that case, irrigation water productivity (19.2 kg/m3) and net income per unit of water increased by 41.8 and 23 percent, respectively. Moreover, citrus cultivated area can be increased by 57% with Ww. In conclusion, for condition in which land is the most important limiting factor of citrus production and there is no quantity and quality limitation of water, economically optimum depth of irrigation water is 198mm. The optimum depth in water scarsity condition is 127mm

    Keywords: Deficit irrigation, Water productivity, Yeild function
  • Ali Reza A. Mamanpoush, Mohsen Heidari soltanabadi, Mohsen Dehghani Page 927

    One of the principles of water efficient use in agriculture is to increase the water use efficiency through appropriate planting methods and resistant varieties to deficit irrigation. This study was carried out to evaluate the effects of water consumption and planting methods on yield and water use efficiency of the potato in Kaboutarabad Agricultural Research Station (Isfahan Region). For this purpose, using a split- split plot design based on Randomized complete block with three replications, the effects of planting methods (single-rows and double-rows planting) as main plot, water consumption (60, 80, 100 and 120 percent of the net water requirement) as sub plot and potato varieties (Sante, Marfuna and Rynda) as sub-sub plot were investigated. The results showed that in both years, the yield of potato was higher in the irrigation with 100 and 120 percent of net water requirement. In addition, double-rows planting had higher yield compared to single row planting while the yield was not affected by the potato varieties. In the first year, the lowest and highest water use efficiency were observed in 60 percent of net water requirement with single-row planting and 80 percent of net water requirement with double-rows planting treatments, respectively. In second year, lowest water use efficiency was observed in 60 and 100 percent of net water requirement treatment while highest water use efficiency was occurred in 120 percent of net water requirement treatment. According to this research, in the areas with the same conditions, potato irrigation with 100 percent of net water requirement leads to the highest yield and water use efficiency. In case of water source shortage, the highest water use efficiency is occurred with 60 percent of net water requirement. In both cases, double-rows planting method is preferred to single row planting.

    Keywords: Irrigation Regimes, Furrow irrigation, Water Use Efficiency, Single-row, Double-rows Planting, Potato varieties
  • Saeid Akbarifard, Bahram Bakhtiari, Mohammad Mirhabibi, Abbas Rezaie Estakhroeih Page 937

    Reducing water consumption in greenhouses is one of the main concerns for growers. This study was conducted in order to compare actual grass reference evapotranspiration that measured with a micro-lysimeter with estimated values of the calculation methods. The site of the study is a greenhouse that located in five kilometers from city of Mahan (south of Kerman province) with altitude 1880 meters above sea level. Meteorological data have been measured in the greenhouse environment from 13 November 2011 to 22 March 2012. The reference evapotranspiration was measured by two micro-lysimeters. In this study, 12 Computational models have been considered. In order to use these methods, meteorological data, including wet and dry temperatures, mean daily temperature, relative humidity, solar radiation and sunshine duration were measured in the greenhouse. In addition, the amount of pan evaporation was measured by a reduced pan. The results showed that FAO-24 Radiation method having the best overall performance (r=0.65, RMSE=0.81, d=0.8, MAE=0.65) and Mc-Claude method did show significant differences under all conditions evaluated (r=0.11, RMSE=3.32, d=0.32, MAE=3.16) in this climate under greenhouse condition.

    Keywords: Evaporation pan, Grass, Greenhouse, Micro-lysimeter
  • Hamed Azari Fard Jahromi, MohammadAli Shahrokhnia, Samad Sanaee Jahromi Page 948

    Study of seepage in irrigation canals has been widely considered by researchers due to the importance of water losses, degradation of the land and environmental problems. Canal lining cracks is one of the main reasons of the water losses and reduction of water delivery efficiency. In this study, seepage rate in three concrete lined canals of Marvdasht Plain (Fars Province), were evaluated using SEEP/W, MSEEP and empirical models, and compared with ponding method results. Results of SEEP/W and MSEEP models showed no significant difference to the results obtained from ponding method. Results of SEEP/W model showed 11.3 percent of error comparing with ponding method in the first canal. For the second and the third canals this error was about 16.8 and 12.6 percent for MSEEP model, respectively. Using ponding method, the final seepage rates were about 402.8, 434.9, 218.8 mm per day in the three canals, respectively. The final seepage rate obtained by SEEP/W model was 448.3, 513.7, and 269.0 mm per day in three canals, respectively. The final seepage rate estimated by MSEEP model was 530.4, 508.2, and 246.3 mm per day in the three studied canals. The empirical seepage models were calibrated using the data obtained from ponding method in the studied region. The differences between results of un-calibrated Misra model and ponding method were not significant for the first and the third studied canal. The errors of seepage estimation for these canals were 9 and 37.1 percent, respectively. The difference between ponding method and other empirical models were significant. Among the modified empirical models, the results of Davis and Wilson, and Ingham models were closer to ponding method. The coefficient of determination and estimation error of Davis and Wilson model was 0.8486 and 2.23 percent error, while for Ingham model these values were 0.8430 and 2.27 percent, respectively.

    Keywords: Concrete lining, irrigation canal, Marvdasht, Seepage Models
  • Seyed Moinodin Rezvani, fariba Bayat, Ali Ehsan Nosrati Page 973

    This research was conducted on completely randomized block design in a split plot experiment during 3 years in Hamedan consisting of three levels of irrigation (75%, 100%, 125% water requirement) as main plot and cut off dates of irrigation as sub plot, (current date, a week before and a week after the current date of irrigation in the region) at three replications. Garlic bulbs were harvested 20 days after cut off irrigation and the effect of cut off dates and different levels of irrigation on some qualitative factors during 6 months of storage were measured. The relationship between color, weight loss and sprouting with water - use efficiency were determined at the end of storage duration. Results showed that during storage, pyruvate content, color changes, weight loss and sprouting increased and moisture content of cloves decreased significantly. Pyruvate content, weight loss and spoilage increased and color changes decreased due to the delay of cut off irrigation. The amount of water irrigation showed no significant effect on measured factors. With increasing water - use efficiency, weight loss, spoilage and color changes decreased. Consequently, 75% water requirement with the highest water - use efficiency and cut off date a week earlier than the current date was appropriate for this region.

    Keywords: Garlic, Irrigation regime, Quality, weight loss, Sprouting
  • Somayeh Elyasi, Afshin Eghbalzade, Mitra Javan Page 983

    Spur dikes are one of the many kinds of hydraulic structures, and they are employed in stabilizing rivers’ outer walls and redirecting the flow. Considering the importance of understanding flow pattern around the spur dikes, the present work firstly simulated the flow pattern around a T-shaped spur dike located in a 90 degree bend channel. The rigid-bed channel’s curvature radius and radius to width ratio were respectively 2.4 and 4. FLOW-3D was used in order to simulate the flow pattern, and the effect of section constriction on the flow pattern was studied afterwards. VOF was used for distinguishing the water surface profile from the open surface model, and RNG k-ɛturbulence model was employed to model the turbulent flow around the spur dike. The piece of research indicated an acceptable correspondence between numerical and experimental results. The results obtained through various simulations per 10, 20 and 25% constrictions of the section indicated that increase in section constriction would increase the water surface fluctuations, and the maximum height upstream and the minimum height downstream were observed in the case of the large spur dike. In addition, the vortices appear over a longer area of the bend, downstream the spur dike.

    Keywords: Flow Pattern, Flow-3D, numerical simulation, 90 degree bend
  • Abdolahe Darzi Naftchali, Mina Maldar Badeli, mirkhalegh Ziatabar Ahmadi, Fatemeh Karandish Page 994

    Regional development planning requires knowing of climate parameters and adaptation to climate change in future. This is especially more important for Mazandaran province which economy is mainly dependent on agricultural production. In this study, changes in minimum temperature, maximum temperature, precipitation, solar radiation and the number of hot and freezing days of Ghaemshahr city (Mazandaran province) were predicted by the year 2100 and possible effects of these changes on the agriculture of the region was discussed. The climatic variables were predicted by HADCM3 general circulation model under A1B, A2 and B1 scenarios using LARS-WG downscaling model. Evaluation of the model using statistics including model efficiency, coefficient of determination, root mean square error and mean absolute error indicated acceptable performance of the model to simulate future climate conditions in the region. Increases in monthly average of minimum and maximum temperatures in the warmer months will be more than those in the cold months. Increase in the minimum temperature was generally higher than that of the maximum temperature. The average of minimum temperature increase for all scenarios in future periods was 1.65 ° C, while it was 1.13 ° C for maximum temperature. In January, February, March, April, October and November, rainfall generally will increase compared to the base period and in the other months, it will decrease. Also, the amount of solar radiation will decline in all scenarios. On average, potential evapotranspiration will increase by 8.24, 10.47 and 12.68 % during 2011- 2100 compared with the base period under B1, A1B and A2 scenarios, respectively. Based on the results, modification in cropping calendar and pattern and improvement of irrigation and drainage practices are necessary to provide sustainable agriculture in the region under climate change.

    Keywords: Cardinal temperature, Cropping calendar, Crops, evapotranspiration, LARS-WG
  • Shahram Karimi, Amin Alizadeh, Hossein Ansari, Mohammad Safi Page 1005

    Long engineering background of water structures in Iran can also increase the potential and the quantity of their relevant researches, but they have always been facing with lack or not having useful and useable resources for conservation, rehabilitation and fortification of historical and contemporary water structures and always this question “How Can We Conserve and Rehabilitate a Historical Water Structure?” lairs on our consideration in case of coming in contact with, which shows well enough the necessary deliberation from different points of view such as : architecture, rehabilitation, structure, hydraulics, archaeology, geology, hydrology, meteorology, eco-tourism, cultural, social and … about these kind of remains. This research has been done on 170 structures including bridges, weirs, water delivery canals in Iran. The measures of appraisals for decision making on necessary time and cost, social, cultural, cultural heritage, environmental, discussions, existing native technology for construction, rehabilitation and materials, geology, technical and structural discussions have been done during different expert sessions with the authorities and then the importance coefficient of each measure has been calculated by using Double Matrix Method. The weight of each measure has been taken from the expert inquiries. Finally the score of each option from the total points find by multiplying the weight of measure by the importance coefficient. The result of investigations show from the total of 45 investigated structures there are 9 cases where the new structural establishments have higher score where the rehabilitation of historical structures take priority in the other cases. It is necessary to mention, there are several reasons for less score for repairing of those 9 structures. First of all, maybe the changes in climate and decrease of rainfall cause the existence of a structure becomes pale in a certain place, so either to establish a new structure or repairing one shouldn’t be wise. This problem comes back to the wrong site selection of those 45 structures during early studying phases, which have been done by different experts with different viewpoints. The second reason, the lack of economical justification for rehabilitation of those historical structures with extreme destruction which made practically impossible to discuss about renovation and rehabilitation. The point should pay more attention in the following table No.7 is the higher score of rehabilitation of historical structures than establishing new ones. According to the analytical hierarchy process it has been cleared the rehabilitation of Korit & Torogh Dams are in priority from the technical, structural, cultural heritage, social, economical and … points of view. But unfortunately, according to the wrong decision which made in passed a new dam has been constructed near Historical Korit Dam with very high cost and longer time, but the results show the establishment of this new structure has been a great mistake. But the rehabilitation and renovation of Golestan Mashad & Abassabad Behshahr which have been made according to a proper and suitable decision based on a line of complete studies which have been approved. The results show the parameters such as native materials and technics for construction and cultural heritage have least effect on decision making for establishing a new structure.

    Keywords: Traditional structures, Analytical Hierarchy Process, sustainable management