فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال دهم شماره 1 (بهار 1395)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال دهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا حیدری کمال آبادی، سید مجتبی مجاوریان، مجتبی نبی زاده ذوالپیرانی* صفحات 1-16
    هرگونه تغییر در شاخص های بازار نفت خام نظیر قیمت یا بی ثباتی، تقریبا تمامی کشورهای تولیدکننده و صادرکننده نفت را متاثر می سازد. بی ثباتی درآمدهای نفتی بر بخش های مختلف اقتصاد ایران از جمله بخش کشاورزی به دلیل حجم وسیع درآمدهای صادراتی و بودجه سالیانه دولت از صادرات نفت، دارای اهمیت زیادی می باشد. بنابراین در این مطالعه اثر بی ثباتی درآمدهای نفتی بر روی ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران در دوره 86-1350 با استفاده از الگوی های GARCH وARDL مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که تاثیر موجودی سرمایه و نیروی کار بر ارزش افزوده بخش کشاورزی در بلندمدت و کوتاه مدت مثبت و معنادار است در حالی که متغیر بی ثباتی درآمدهای نفتی در کوتاه مدت روی ارزش افزوده بخش کشاورزی اثر منفی می گذارد و در بلندمدت روی تولید بخش کشاورزی اثری ندارد. ضریب تصحیح خطا برآورد شده دارای علامت مورد انتظار بوده و از لحاظ مقداری (0/45) نیز بیانگر سرعت نسبتا بالای فرآیند تعدیل شوک های وارده در کوتاه مدت است. آزمون های ثبات پایداری نیز نشان داد که پارامترهای برآورد شده از ثبات برخوردارند. در نهایت تقویت صادرات بخش کشاورزی و به کارگیری تمهیدات و سیاست های مناسب می تواند از شدت اثر بی ثباتی درآمدهای نفتی بر بخش کشاورزی بکاهد.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده بخش کشاورزی، بی ثباتی درآمدهای نفتی، الگوهای GARCH و ARDL، ایران
  • حبیب شهبازی*، حمید بلالی، میلاد حاکم پور صفحات 17-35
    اندازه گیری قدرت بازاری و تعیین ساختار بازار محصولات مختلف، همیشه از مباحث بسیار مهم و اساسی در اقتصاد خرد بوده است زیرا وجود هر نوع ساختاری متفاوت، اعم از رقابتی و غیر رقابتی می-تواند بر میزان تولید و قیمت محصولات مختلف تاثیر به سزایی داشته باشد. در این مطالعه ساختار بازارهای شیر داخلی با استفاده از روش سازمان صنعتی تجربی جدید بررسی شد. داده های مطالعه مربوط به دوره زمانی 1393-1380 بوده و از شاخص هرفیندال به عنوان یک متغیر در معادله ی حاشیه-ی بازار استفاده شده است. نتایج نشان داد که در طول دوره ی مورد مطالعه، قدرت بازاری و اثرکارایی هزینه در تولید شیر در داخل کشور، به ترتیب 92/0 و 44/0- است. در واقع، تولیدکنندگان دارای قدرت بازاری بوده و می توانند قیمت ها را تحت تاثیر قرار دهند و بنگاه های تولیدی دارای کارایی هزینه بوده و ایجاد منفعت می کنند. به عبارت دیگر، اثر خالص که از مجموع اثرات قدرت بازاری و کارایی هزینه بدست می آید برابر 48/0 بدست آمد که بیان گر افزایش قیمت محصول شیر به دلیل وجود قدرت بازاری بالای این محصول است. وجود این قدرت بازاری بالا، موجب افزایش قیمت محصول شیر شده که بر روی مصرف این محصول اثرگذار بوده و کاهش مصرف آن را به دنبال دارد. در نتیجه دولت با با اجرای برخی از سیاست ها نظیر پرداخت یارانه به تولیدکنندگان می تواند موجب کاهش قیمت شیر شده و مصرف این محصول را در جامعه افزایش دهد.
    کلیدواژگان: شیر، قدرت بازاری، کارایی هزینه
  • مریم شکوهی، حبیب الله سلامی*، سید صفدر حسینی، امیرحسین چیذری صفحات 37-55
    اگر چه قیمت همه کالاهای مصرفی در فرایند تصمیم گیری مصرف کنندگان نقش دارند اما تعداد زیاد کالاها و قیمتها مشکلات بسیاری را در تجزیه و تحلیل انتخاب مصرف کنندگان بوجود می آورد. لذا برای بررسی رفتار مصرف کنندگان از داده های تجمیع شده بسیار استفاده می شود. در همین راستا تئوری های مختلف از جمله تئوری کالای مرکب تعمیم یافته لوبل، و روش های آماری بن فرونی، سیمز، هولم و هاچبرگ برای تایید تجمیع سازگار کالاها معرفی شده است. مطالعه حاضر به دنبال آن است که امکان تجمیع سازگار انواع گوشت و فراورده های آن انواع لبنیات و تخم مرغ ماشینی و قرار دادن آنها در یک گروه تحت عنوان گروه پروتئین های حیوانی و تجمیع سازگار انواع حبوبات و قرار دادن آن در یک گروه تحت عنوان گروه پروتئین های گیاهی را که در سال های 91-1369 مصرف شده اند با استفاده از تئوری کالای مرکب تعمیم یافته به روش لوبل و روش های پیشنهادی دیگر آزمون و باهم مقایسه نماید. نتایج آزمون ها نشان می دهد که بر اساس روش لوبل تجمیع سازگار همه کالاهای خوراکی یاد شده به استثنای دوغ، کشک و تخم مرغ ماشینی در گروه پروتئین حیوانی امکان پذیر است. همچنین لپه، لوبیا و انواع عدس را می توان در یک گروه به نام پروتئین گیاهی قرار داد. این در حالی است که بر طبق روش های بن فرونی، سیمز، هولم و هاچبرگ تمامی کالاهای مورد بررسی را می توان در دو گروه پروتئین حیوانی و گیاهی قرار داد. بنابراین، روش های اخیر اجازه می دهد تا دامنه وسیع تری از کالاها در یک گروه کالایی قرار گیرند. از این نتیجه استنباط می شود که در نظر نگرفتن روش مناسب برای آزمون تجمیع سازگار می تواند به بروز خطا در بررسی رفتار مصرفی مصرف کنندگان گردد.
    کلیدواژگان: GCCT، بن فرونی، سیمز، هولم، هاچبرگ
  • اسماعیل پیش بهار *، زهره علی محمدی، جواد حسین زاد صفحات 57-73
    مسئله فقر به خصوص فقر غذایی یکی از مسائل مهم جامعه است، آگاهی از میزان و عمق خط فقر تغذیه ای اهمیت فراوانی برای حل این مسلئه دارد. لذا در این مطالعه حداقل معاش غذایی ( خط فقر غذایی) برای خانوارهای شهری ایرانی طی دوره 91-1367 با استفاده از سیستم MAIDADS مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که خط فقر تغذیه ای (ماهانه) طی دوره مذکور روندی افزایشی داشته است به طوریکه از 74851 ریال در سال 1367 به 6882346 ریال در سال 1391رسیده است اما با نرخ رشد یکنواختی همراه نبوده است. مهمترین علت افزایش خط فقر غذایی در این مدت را می توان افزایش تورم مواد غذایی دانست در نتیجه باید تورم را مهار کرد.
    کلیدواژگان: تورم، سیستم MAIDADS، حداقل معاش غذایی، خط فقر غذایی، خانوارهای شهری
  • محمد قهرمان زاده*، اسماعیل پیش بهار، خدیجه الفی صفحات 75-96
    هدف از مطالعه حاضر الگوسازی رفتار تولید ناخالص داخلی بخش های اقتصادی شامل کشاورزی، خدمات و صنعت و معدن، با استفاده از الگوهای خود توضیحی دوره ای (PAR) و انباشته فصلی (SI)، و با بکارگیری داده های فصلی سال های 89-1367می باشد. مطابق نتایج به دست آمده، تولید ناخالص داخلی بخش کشاورزی رفتار منظم و دوره ای داشته و کاربرد الگوی PAR برای بیان رفتار آن می تواند بسیار موثر باشد. نتایج حاصل از آزمون ریشه واحد فصلی هیلبرگ و همکاران (1990) حاکی از وجود رفتار فصلی در بخش خدمات و صنعت و معدن بوده که پس از استفاده از فیلترهای مناسب و ایستا سازی داده ها، مدل انباشته فصلی برای الگوسازی رفتار تولید ناخالص داخلی این بخش ها برآورد گردید. در ادامه با استفاده از الگوهای به دست آمده، تولید ناخالص داخلی هر بخش برای سه سال آینده پیش بینی شد. به این ترتیب به دلیل ماهیت متفاوت رفتار بخش-های گوناگون اقتصادی الگوسازی رفتار آنها به صورت مستقل در مطالعات توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ایران، تولید ناخالص داخلی، ریشه واحد دوره ای، مدل انباشته فصلی، مدل خود توضیحی دوره ای
  • زهرا نعمت الهی*، ناصر شاهنوشی فروشانی، مسعود حسین زاده صفحات 97-114
    پس از اجرای سیاست هدفمندسازی یارانه حامل های انرژی و کالاهای اساسی (گندم و آرد)، نرخ ارز نیز افزایش یافت و محدودیت های ارزی بیشتری بر کشور ایران تحمیل شد. با توجه به اهمیت حوزه گندم، آرد و نان در تامین غذای جامعه، این مطالعه با هدف بررسی آثار هدفمندسازی یارانه حامل های انرژی، اصلاح قیمت های گندم و آرد و همچنین افزایش نرخ ارز و محدودیت های ارزی ناشی از تحریم ها بر حوزه گندم، آرد و نان صورت گرفته است. در این مطالعه با توجه به مزیت های الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه، یک الگوی CGE بر مبنای الگوی ORANI_G که برای ساختار اقتصادی ایران تعدیل شده است، تدوین گردید. نتایج نشان داد به دنبال هدفمندسازی یارانه حامل های انرژی و اصلاح قیمت های گندم و آرد، قدرت خرید خانوارها و در نتیجه تقاضای گندم، آرد و نان کاهش می یابد. مقایسه نتایج سناریوهای این مطالعه حاکی از آن است که افزایش نرخ ارز در بلندمدت، نتایج حاصل از هدفمندسازی یارانه ها در حوزه گندم، آرد و نان را بهبود خواهد بخشید. لذا بهبود زیرساخت ها و فراهم نمودن بسترهای لازم جهت ورود سرمایه گذاری خصوصی و تعاونی به بازار گندم، آرد و نان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: هدفمندسازی یارانه ها، نرخ ارز، گندم، آرد و نان، تحریم های اقتصادی
  • فرشاد محمدیان، سعید یزدانی*، عمران طاهری ریکنده، صابر کلهری صفحات 115-136
    امروزه به سبب جلوگیری از تخریب منابع آب و خاک و کاهش خسارت های اقتصادی و اجتماعی آن پایداری کشاورزی و ارائه الگوهای زراعی پایدار به یکی از اولویت های اساسی سیاست گزاران بخش کشاورزی تبدیل شده است. از این رو پژوهش حاضر در راستای معرفی الگوی زراعی مناسب جهت متعادل سازی مصرف کودها و سموم شیمیایی، برقراری توازن میان منابع در دسترس و وضعیت اقلیمی و همچنین بهره برداری بهینه از آن ها در دشت ماهیدشت واقع در استان کرمانشاه انجام شد. برای این منظور 263 پرسشنامه در سال 1393 به روش نمونه گیری خوشه ایدومرحله ای تکمیل گردید و با به کارگیری مدل های برنامه ریزی کسری چندهدفه و چندهدفه فازی، الگوهای زراعی پایدار در چارچوب محدودیت های فنی تولید و خودکفایی در زمینه تامین نیازهای علوفه ای وتغذیه ای دام و طیور دشت مورد نظر در شش سناریو مختلف ارائه شد. با توجه به نتایج بدست آمده می توان اظهار داشت که تمامی الگوهای زراعی پیشنهادی نسبت به الگوی فعلی منطقه پایدارتر می باشند. لذا پیشنهاد می شود تا سیاست گزاران با توجه به اهداف کلی و منطقه ای اجرای هر یک از الگوهای زراعی پیشنهادی را در اولویت قرار دهند که این امر نیازمند تدوین الزامات قانونی، سیاست های تشویقی و تنبیهی و به کارگیری مروجان کشاورزی درجهت حرکت به سمت الگو های زراعی پیشنهادی می باشد.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، برنامه ریزی کسری چندهدفه، برنامه ریزی کسری چندهدفه فازی، دشت ماهیدشت
  • حسن آزرم*، محمد بخشوده صفحات 137-152
    در این مطالعه به منظور تحلیل اثرات افزایش قیمت حامل های انرژی بر هزینه تولید، تابع تقاضای نهاده های گندم آبی در سال 94-1393 با سیستم عرضه تقریبا ایده آل با استفاده از داده های مقطعی، برای 201 تولیدکننده در منطقه فسا برآورد شد. نتایج تحقیق نشان داد که کشش های خود قیمتی جبرانی تقاضا برای همه نهاده های مورد بررسی منفی است. بر اساس مقدار مطلق کشش خود قیمتی، نهاده سموم شیمیایی کشش پذیر و سایر نهاده ها کشش ناپذیر می باشند. همچنین کشش های متقاطع جبرانی بیانگر وجود رابطه مکملی بین نهاده های نیروی کار و ماشین آلات و گازوئیل و ماشین آلات و رابطه جانشینی بین نیروی کار و کود شیمیایی و ماشین آلات و کود شیمیایی می باشد. بر اساس ضرایب کشش هزینه ای استفاده از آب و کود شیمیایی تاثیر زیادی در صرف هزینه بیشتر در تولید گندم دارد. کاربرد لم شفرد بر اساس سناریو های مختلف از قانون هدفمندی یارانه ها، نشان داد افزایش قیمت برق و گازوئیل، هزینه تولید را بخصوص برای کشاورزان آسیب پذیر به مقدار قابل ملاحظه ای افزایش خواهد داد. لذا پیشنهاد می شود این افزایش قیمت به طور تدریجی صورت گیرد تا میزان تولید گندم توسط کشاورزان کاهش نیابد.
    کلیدواژگان: تقاضای نهاده، سیستم عرضه تقریبا ایده آل، قضیه لم شفرد، گندم، استان فارس
  • عمران طاهری ریکنده*، محمدرضا پاکروان، امید گیلانپور، فاطمه ابوالقاسمی صفحات 153-174
    همواره اقتصاددانان و سیاست گذاران کلان کشور از افزایش صادرات غیرنفتی به عنوان یکی از راهکارهای کاهش وابستگی به ذخایر زیرزمینی تجدیدناپذیر یاد می کنند. در راستای نیل به این هدف با توجه به نقش محوری بخش کشاورزی در اقتصاد کشور عمده نگاه ها به طرف آن جذب می شود. گیاهان دارویی با توجه به ارزش واحد بسیار بالا یکی از مهم ترین اقلام صادراتی بخش کشاورزی کشور می باشد. امروزه به جهت وجود برخی تفاوت های عمده اجتماعی و اقتصادی در میان جوامع مختلف مصرف کننده و وسعت بازارهای جهانی، توسعه صادرات غیرنفتی و پایداری آن به طور عام و افزایش صادرات کشاورزی به طور خاص مستلزم به کارگیری یک روش اصولی و مدرن در راستای شناسایی و اولویت بندی بازارهای هدف صادراتی است. از این رو پژوهش حاضر با هدف ارزیابی رقابت پذیری ایران در بازار جهانی گیاهان دارویی و اولویت بندی کشورهای هدف صادراتی گیاهان دارویی به انجام رسید. برای این منظور ابتدا با استفاده از شاخص های مزیت نسبی آشکارشده و مزیت نسبی آشکارشده متقارن رقابت پذیری ایران در بازارهای جهانی گیاهان دارویی مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس با بکارگیری تکنیک های غربال گیری و تصمیم گیری چندشاخصه به اولویت بندی کشورهای هدف صادراتی گیاهان دارویی پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که ایران طی سال های 2000 تا 2011 میلادی در صادرات گیاهان دارویی مزیت نسبی داشته است. همچنین کشورهای امارات، عربستان، آمریکا، بریتانیا، قطر، بوتسوانا، هلند، آلمان، دانمارک و کانادا دارای بالاترین اولویت جهت انجام صادرات گیاهان دارویی می باشند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی بازارهای هدف صادراتی، تکنیک غربال گیری، تصمیم گیری چندشاخصه، تکنیک ویکور، تکنیک آنتروپی
  • محمد قربانی*، رضا هزاره صفحات 175-198
    عملکرد و کیفیت محیط زیست به عنوان مولفه ی کلیدی تامین کننده حیات، به شدت تحت تاثیر عملکرد و فعالیت های انسانی را تحت تاثیر قرار گرفته است ، بنابراین شناسایی عوامل موثر بر آن می تواند ابزاری مناسب برای سیاستگزاران و برنامه ریزان جهت دستیابی به رشد پایدار اقتصادی باشد. این مطالعه باهدف بررسی تاثیر مولفه های سیاسی و اقتصادی بر عملکرد محیط زیست با استفاده از الگوی لاجیت ترتیبی داده هایتابلویی با اثرات تصادفی برای 164 کشور منتخب در طی سال های 2011-2002 صورت گرفت. در پژوهش حاضر کشورها در هر سال براساس شاخص عملکرد محیط زیست به ده گروه تقسیم بندی شدند و اثر متغیرهای توضیحی بر احتمال قرار گرفتن کشورها در گروه ها با امتیاز بالاتر مورد بررسی قرارگرفت. نتایج این پژوهش نشان داد، رشد اقتصادی و جمعیت کشورها اثر منفی و سرمایه گذاری خارجی، کارایی و اثر بخشی دولت، کیفیت مقررات، حاکمیت قانون و ثبات سیاسی اثر مثبتی بر بهبود جایگاه کشورها در شاخص عملکرد محیط زیست دارند. در این مطالعه، بهبود وضعیت سیاسی به ارتقاء کیفیت محیط زیست منجر شده است. از سوی دیگر رشد اقتصادی و افزایش جمعیت تخریب محیط زیست می باشند. با توجه به یافته ها، به منظور دستیابی به رشد اقتصادی پایدار از ابزارهای مالیاتی و همچنین اصلاح و وضع قانون در جهت حفظ محیط زیست پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: شاخص کیفیت محیط زیست، اثر نهایی، ثبات سیاسی، داده های پانل
|
  • Seyeid Mojtaba Mojaverian, Mojtaba Nabizade* Pages 1-16
    Any variation in index of oil market such as price or instability, it is effective on total of countries of oil producer. Because of the extensive value of oil revenues and annual budget of government from oil import, the instability impact of oil revenues on different sectors of Iran’s economy is very important, especially agricultural sector. Therefore, the purpose of this article is the instability impact of oil revenues on value-added agricultural sector in period of 1971-2007 years by using of GARCH and ARDL approaches. The results show that in short-run and long-run, the impact of capital and labor variable on value-added agricultural sector is positive and significant. Also, instability variable of oil revenues has the negative effect and significant on value-added agricultural sector in short-run, while its effect is insignificant in long-run. Estimated error correction factor has expected sing and it shows that changes in value-added agricultural sector are corrected by 45 percent every year in long-run and it has high adjustment speed. The results of stability tests pointed out that the ARDL parameters are stable. Finally, the reinforcement of agricultural sector imports and the use of appropriate policies can reduce the intensity impact of instability of oil revenues.
    Keywords: Value, added Agricultural Sector, The Instability of Oil Revenues, GARCH, ARDL Approaches, Iran
  • Habib Shahbazi*, Hamid Balali, Milad Hakempur Pages 17-35
    Measurement of market power and market structure determination of different products, always of basic and has been very important issues in the economy crushed because existence any kind of differently structural, including competitive and non-competitive on the amount production and prices of different products can have a significant influence. In this study, the structure of the domestic milk markets by using approach new empirical industrial organization was investigated. Data of the study was related to the period 2001-2014 and from the Herfindal index as a variable in the equation is the margin of the market. The results showed that during the period under study, the effect of market power and cost efficiency in milk production in the country, respectively, is equal 0.92 and -0.44. In fact, manufacturers have market power and can affect the prices and manufacturing firms were cost-effective and were establishing have benefit. In other words, the net effect that the sum of the effects of market power and cost efficiency achieved was equal to 0.48 that reflects an increase in milk product prices because of the market power top of the product. This high market power cause milk price increasing that affects on its consumption as decreasing. So, government can decrease price of milk and then increase in consumption by some policies such as household transfer payment.
    Keywords: Milk, Market Power, Cost Efficiency
  • Maryam Shokoohi, Habiballah Salami* Pages 37-55
    Although prices of all commodities play a role in consumers’ decision-making process, the large number of individual commodities and prices creates problems in analyzing consumers’ choice. As a result, to the study consumer behavior, data aggregation is used quite often. To this end, different theories are proposed that justify consistent aggregation of commodities. The Generalized Composite Commodity Theorem (GCCT) and the testing procedure proposed by Lewbel is the original one that considers a necessary condition for consistent aggregation. Davis proposed aggregation testing approaches by resorting to the Bonferroni, Simes, Holm and Hochburg statistical methods for testing Generalized Composite Commodity Theorem in which the necessary and sufficient conditions are considered. This study is aiming to examine the possibility of aggregating meats, meat products, dairy products and eggs in a group named “Animal Proteins” and aggregating all grains in a “Vegetable Proteins” group, and to compare the aggregation results using Lewbel’s procedure and the approaches proposed by Davis using data over 1990-2012 period. Results show that based on the Lewbel’s method, all animal products except dough, curd and egg can consistently be aggregated in the Animal Protein group, and all grains including split peas, beans and lentils can be aggregated in the Vegetable Protein group. While based on Davis methods, all animal commodities without any exception can be placed in Animal Protein group and all grains are consistently aggregated in the Vegetable Protein group. These results indicate that the latter approach lets a wider range of commodities to be aggregated in a group. This implies that selecting an inappropriate aggregation method can lead to a bias in evaluating consumer behavior.
    Keywords: GCCT, Bonferroni, Simes, Holm, Hochburg
  • Esmaeil Pishbahar* Pages 57-73
    Poverty issue especially, food poverty is one of the important problems in society. The awareness of amount and depth of nutrition poverty is important for solving this problem. Therefore, in this study food subsistence (food poverty line) for Iranian urban households in the period 1988-2012 was investigated with utilization of MAIDADS system. The results showed that the nutritional poverty line (monthly) has increasing trend in the aforesaid period. So that, it increased from 74851 Rail in year 1988 to 6882346 Rail in 2012, but its growth rate was not monotonic. The food inflation is the most important reason for increasing of food poverty line in this period consequently they must restrain the inflation.
    Keywords: Inflation, subsistence minimum, Poverty Food Line, MAIDADS System, Urban Households
  • Mohammad Ghahremanzadeh *, Khadije Alefi Pages 75-96
    This study tries to model the seasonal behavior of GDP in different economic sectors (agriculture, services, oil) using periodic autoregressive (PAR) and seasonal integration (SI) models during 1998:3-2010:6. According to the results, the GDP of agricultural sector has a regular and periodic behavior, therefore employing the periodic autoregressive model for GDP behavior of this sector can be very effective. Results of the Hylleberg et al (1990) seasonal unit root test showed seasonal behavior in service sector, so the data became stationary using appropriate filters and then the appropriate seasonal integration model was estimated. The oil sector showed no seasonal behavior, and autoregressive integrated moving average (ARIMA) model is applied to model the GDP of this sector. Finally, the fitted models applicated to forecast the next two years production in economic sectors. So, due to the different nature of the various economic sectors, studying the sectors independently is recommended
    Keywords: Gross Domestic Production, periodic autoregressive model periodic unit root, seasonal integration model, seasonal unit root
  • Zahra Nematolahi*, Naser Shahnushiforushan, Masud Hoseinzade Pages 97-114
    After employing the policy of subsidies targeted of energy carriers and essential commodities (wheat and flour), the exchange rate rose and also more financial constraints imposed on Iran. Given the importance of the field of wheat, flour and bread to feed the population, this study is done to investigate the effects of subsidies targeted of energy carriers and essential commodities, exchange rates rise and currency restrictions of boycott on wheat, flour and bread. Considering the advantages of computable general equilibrium model, a CGE model is used based on the ORANI_G pattern and economic structure is adjusted for Iran. Comparing the results of dual scenarios indicates that, exchange rate will improve the results of subsidies on wheat, flour and bread in the long run. Therefore, improving the infrastructure and providing the necessary conditions to enter private sectors in wheat, flour and bread field have been proposed.
    Keywords: subsidies targeted, exchange rate, Wheat, flour, bread, Economic sanctions
  • Farshad Mohamadian, Saeed Yazdani* Pages 115-136
    Today, to prevent the degradation of soil and water resources and reducing the economic and social losses, Agricultural sustainability and providing sustainable cropping patterns has become one of the main priorities for policy makers in the agricultural sector. Therefore, this study in the field of Introduce Suitable cropping pattern for Equalization consumption of chemical fertilizers and pesticides, balance between available resources and the climate, as well as optimal utilization of them in Mahidasht plain is located in Kermanshah province. For this purpose, 263 questionnaires were complete by two-stage cluster sampling in 2014, and using multi-objective and fuzzy multi-objective fractional programming models, sustainable cropping patterns in the framework technical constraints of production and self-sufficiency in providing forage and nutritional needs of livestock and poultry of this Plain presented in six different scenarios. According to the results, it can be stated that the proposed cropping patterns are more sustainable than the current cropping patterns of region. Therefore suggested that the policy makers with regard to overall and regional goals, prioritize the Implementation of each of the proposed cropping patterns. This requires the Codification of legal requirements, incentive and punitive policies and use of agricultural extension agents in order to move to the cropping pattern that proposed.
    Keywords: cropping pattern, multi, objective fractional programming, fuzzy multi, objective fractional programming, Mahidasht plain
  • Hassan Azarm* Pages 137-152
    In this study, wheat inputs demands were estimated for 201 producers in Fars applying the Almost Ideal Supply System on cross sectional data of 2014-15 to analyze the effects of energy carriers, price rising on the cost of wheat in the Fasa region in Fars province. The results indicated that own-price elasticities of compensated demand are negative for all inputs. Based on the absolute values of the own-price elasticities, demands for chemical pesticides and other inputs are realized to be inelastic. The cross elasticities coefficients revealed complementary relationships between labor and machinery and gas oil and machinery, and the substitutionary relationship between labor and fertilizers and machinery and fertilizers. Based on the calculated cost elasticities, use of irrigation water and fertilizers are deeply dependent to the level of spending on wheat production. Applying Shepherd's lemma on various scenarios of targeted subsidies plan, showed that production costs particularly for the vulnerable farmers increase by surging the prices of electricity and gas oils. Therefore, it is suggested that price increase should be gradual in order to keep farmers not to reduce production of wheat in the region.
    Keywords: Input demand, Almost Ideal Supply System, Shepherd's lemma theorem, Wheat, Fars provinc
  • Emran Taheri Reykande* Pages 153-174
    Economists and policy makers always refer to an increase in non-oil export as a way to reduce dependence on non-renewable underground reservs.in order to achieve this goal, due to the axial role of agriculture in economy; the main attention is drawing to this part. Medicinal plants are one of the most important export items in country agriculture sector due to their high unit value. Nowadays, because of some main social and economic differences among various groups of consumers and the extent of global markets, development of non-oil exports in general and increase in agriculture exports specifically requires the use of a systematic and modern method in order to identify and politicize the target export markets. This study conducted with the goal of evaluation of Iran competitiveness in global markets of medicinal plants and priories target export countries of this group of plants. For this purpose, first competitiveness of Iran in global markets of medicinal plants evaluated with the use of the index of revealed comparative advantage and symmetric revealed comparative advantage, then, screening techniques and multi-criteria decision used in order to priories target countries for export of medicinal plants. Results show that Iran has comparative advantage in export of medicinal plants during years 2000-2011. Also, United Arab Emirates, Saudi Arabia, United States of America, United Kingdom, Qatar, Botswana, Netherlands, Germany, Denmark and Canada have the highest priory for export of medicinal plants.
    Keywords: Prioritizing target markets for export, screening technique, multiple Attribute Decision making, VIKOR technique, Entropy technique
  • Mohammad Ghorbani*, Reza Hezareh Pages 175-198
    ental performance and quality as main factor of preservation of life, effect human activities and performance so that identify factors affecting it can be appropriate tool to policymakers and planners to achieve economic sustainable growth. Furthermore, this study has conducted to investigate the effect of economical and political components on environmental performance using ordered logit model with panel-random effects for 151 of 2002-2012.In this resarch, the countries classified to 10 groups according to environmental performance index and examined the effect of independent variables on the probability of being in the higher score groups.The results showed that economic growth and population have negative effect and foreign investment and governance indexes have positive effect to environmental performance index. In period , improvement of political situation caused to the promotion of environmental quality and on the other hand, economic growth and population increase are reasons of environmental degradation. Based on results, to achieve the sustainable economic growth should be used to tax tools and reform and legislation to ward conservation of environment suggested.
    Keywords: Environmental performance index, Foreign Investment, Political stability, Panel Data