فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1390)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عادله اسماعیلی دستجردی پور، حسین مهرابی بشرآبادی صفحه 1
    زمین یکی از منابع تولیدی در بخش کشاورزی است که کیفیت آن به دلیل گسترش تجارت خارجی محصولات کشاورزی طی سال های اخیر، تحت تاثیر قرار گرفته است. از این رو تحقیق حاضر به بررسی تاثیر تجارت خارجی محصولات کشاورزی بر کاربرد زمین در بخش کشاورزی ایران و ارتباط آن با مباحث پایداری پرداخته است. برای این منظور ردپای اکولوژیکی برای کشور ایران طی سال های 1386-1376 محاسبه شده است. مقادیر محاسباتی با شاخص دیگری تحت عنوان ظرفیت زیستی که بیان گر پایداری الگوی کاربرد منابع است، مقایسه شده تا وضعیت پایداری کاربرد منابع در بخش کشاورزی مشخص گردد. هم چونین به منظور بررسی تاثیر تجارت خارجی بر کاربرد زمین و نقش آن در پایداری، مفهومی با عنوان ردپای زمین محاسبه شده است. داده های مورد نیاز شامل متوسط عمل کرد محصولات کشاورزی تولید، صادر و وارد شده، میزان صادرات و واردات محصولات کشاورزی و نیز جمعیت ایران طی دوره ی مورد بررسی است که از منابع آماری مختلفی جمع آوری شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که شاخص ردپای اکولوژیکی در سال های مورد بررسی از ظرفیت زیستی بزرگ تر است، که به معنای وجود ظرفیت تولیدی بالقوه در بخش کشاورزی ایران است. اما مقدار فزاینده ی شاخص فوق بیان گر حرکت ایران به سمت ناپایداری است. این ناپایداری به وسیله ی زمین مجازی موجود در ردپای زمین تشدید می گردد. بنابراین پیش نهاد می شود هنگام تدوین برنامه های توسعه ی بخش کشاورزی، به مبانی توسعه و کشاورزی پایدار توجه بیش تری شود و برنامه هایی که با مبانی کشاورزی پایدار سازگاری بیش تری دارد در دستور کار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تجارت خارجی، ردپای اکولوژیکی، ردپای زمین، زمین مجازی، ایران
  • عباسعلی ابونوری، هادی محمدی، مریم نوروزی نژاد صفحه 21
    دراین مقاله از روش هدنیک برای برآورد ارزش اقتصادی آب کشاورزی در شهرستان سبزوار استفاده شد. جامعه ی آماری در این پژوهش، تمام قطعه زمین های آبی و دیم اجاره شده ی شهرستان سبزوار در سال کشاورزی 88-1387 است. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و تکمیل تعداد 350 و 150 پرسش نامه به ترتیب برای زمین های آبی و دیم نهایتا تحلیل بر روی 327 پرسش نامه از گروه اول و 123 پرسش نامه از گروه دوم صورت گرفت. قیمت زمین های آبی و دیم منطقه بر مبنای ویژگی ها و خصوصیات کیفی و کمی آن ها و با روش حداقل مربعات معمولی (OLS) برآورد شد. ضرایب به دست آمده، به عنوان قیمت ضمنی این ویژگی ها، میزان اهمیت هر ویژگی و سهم آن در قیمت زمین را نشان می دهد. درمرحله ی دوم از تفاوت قیمت زمین های آبی و دیم، قیمت اجاره ی یک ساله ی آب برای یک هکتار زمین به دست آمد. نتایج نشان می دهد که یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت زمین های دیم در منطقه بافت خاک است. بافت شنی اثر قابل توجهی بر کاهش قیمت این زمین ها دارد. در مدل برآورد شده نیز ضریب بافت شنی با مقدار 617/0 نشان دهنده ی تاثیر بیش تر آن نسبت به بقیه ی ویژگی ها بر قیمت زمین است. درزمین های آبی نیز مهم ترین ویژگی، میزان آب دهی چاه ها بود که با ضریب 878/0 در مدل قابل مشاهده است. کیفیت آب مصرف شده در زمین نیز تاثیر زیادی برقیمت گذاشته است، به شکلی که زمین هایی که دست رسی به آب شیرین دارد از بقیه گران تر است. در نهایت زمین ها براساس کیفیت آب مصرف شده در آن ها و بافت خاکشان گروه بندی و برای هر گروه از آن ها میانگین قیمت به صورت جداگانه برآورد شد. بیش ترین قیمت برای آب مربوط به زمین های لومی که با آب شیرین (EC=1) و نسبتا شیرین (EC=2) آبیاری می شود است. این قیمت معادل 254111 و264103 تومان برای اجاره ی یک ساله ی آب در یک هکتار از این زمین ها است.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری، صفات کیفی، هدنیک، سفره ی آب زیرزمینی، زمین آبی و دیم، بافت زمین، شوری آب (EC)
  • علیرضا کرباسی، معصومه کاتب صفحه 58
    در این مطالعه، با استفاده از آمار سری زمانی 1387-1357 ایران، به بررسی تاثیر حذف یارانه ی کود شیمیایی بر رفاه تولید کنندگان و مصرف کنندگان دو محصول گندم و جو پرداخته شد. رفاه مصرف کنندگان با محاسبه ی مازاد مصرف کنندگان و رفاه تولید کنندگان با محاسبه ی مازاد تولید کنندگان به دست آمد. برای بررسی این تغییرات تخمین توابع عرضه و تقاضای این دو محصول در شرایط اعمال یارانه بر کود شیمیایی و حذف یارانه ی این نهاده ضروری است. در نهایت کارآیی سیاست حذف یارانه روی هر یک از این دو محصول بررسی شد. نتایج نشان داد حذف یارانه ی کود شیمیایی باعث کاهش مازاد مصرف کنندگان و تولید کنندگان دو محصول گندم و جو می شود که این کاهش در محصول گندم میزان بیش تری است. به علاوه حذف یارانه ی کود شیمیایی باعث کاهش هزینه ی دولت و در کل حذف یارانه ی کود شیمیایی منجر به افزایش خالص رفاه در دو محصول گندم و جو شده است. هم چونین بررسی کار آیی سیاست حذف یارانه ی کود شیمیایی نشان داد که سیاست حذف یارانه ی کود شیمیایی در محصول جو نسبت به محصول گندم در افزایش خالص رفاه کار آتر عمل کرده و به این معنی است که خالص رفاه گندم در مقایسه با جو نسبت به حذف یارانه ی کود شیمیایی حساس تر است. از این رو پیش نهاد می شود تصمیم گیرندگان سیاسی در جریان سیاست گذاری ها کار آیی سیاست ها را روی محصولات مختلف بررسی کنند و نتایج را در سیاست گذاری هاشان اعمال نمایند. هم چنین، جهت حفظ رفاه تولیدکنندگان دولت سیاست های حمایتی خود را در زمینه ی پرداخت یارانه به بخش کشاورزی از سوی یارانه های مصرفی به سمت یارانه های تولیدی سوق دهند.
    کلیدواژگان: یارانه، رفاه، گندم، جو
  • زینب شکوهی، محمد بخشوده صفحه 73
    به دلیل بازده پایین مصرف آب در کشاورزی و خشک سالی های چند سال اخیر، کشور ایران با بحران جدی آب روبه رو است و این مساله موجب پرداختن به سیاست های متفاوت مدیریت عرضه و تقاضای آب از سوی سیاست گذاران شده است. از جمله ی این سیاست ها، حمایت های مالی و اعتباری در جهت تشویق کشاورزان به به کارگیری تسطیح لیزری در زمین های استان فارس است. در این مطالعه با استفاده از مدل برنامه ریزی ریاضی مثبت، اثر اجرای این سیاست بر افزایش بازده نهاده های مصرفی و اثر بخشی این سیاست بر مدیریت تقاضای آب مورد بررسی قرار گرفت. داده های مورد نیاز به روش تکمیل پرسش نامه از 250 کشاورز شهرستان مرودشت فراهم شد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در نتیجه ی پذیرش فن آوری تسطیح لیزری، بازده آبیاری حدود 20% افزایش یافته است و کشاورزان آب افزوده را صرف کاهش تنش های آبی و افزایش سطح زیرکشت می نمایند. در نتیجه، کاربرد این فن آوری به عنوان ابزاری برای مهار تقاضای آب کارآمد نخواهد بود. اگرچه می توان گسترش این فن آوری را برای افزایش کار آیی نهاده های مصرفی، افزایش تولید در واحد سطح و تسهیل در عملیات کشاورزی به عنوان یک ابزار مناسب به کار برد.
    کلیدواژگان: تسطیح لیزری، مدیریت تقاضای آب، مرودشت
  • مسعود عابدی، حمید محمدی، مصطفی غفاری صفحه 93
    ین مطالعه با هدف تحلیل شرایط تولید واحدهای انفرادی پرورش ماهی قزل آلا در استان فارس صورت گرفت. برای این منظور مفاهیم اقتصاد تولید شامل تابع تولید، کارآیی و سودآوری و داده های 56 واحد فعال سال 1387 مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که بازده نسبت به مقیاس صنعت پرورش ماهی قزل آلا ثابت و غذا مهم ترین عامل تفاوت تولید واحدها است. میانگین کارآیی های فنی، تخصیصی و مقیاس تحت فرض بازده متغیر نسبت به مقیاس به ترتیب 937/0، 512/0 و 971/0 به دست آمد. یافته ها نشان داد 40 (30)% واحدها دارای بازده نسبت به مقیاس صعودی (نزولی) است. بیش از 55% واحدها در زمره ی واحدهای دارای سودآوری پایین با سود حدود 132 هزار ریال به ازای هر متر مربع قرار دارند و این رقم برای گروه های دارای سودآوری متوسط و بالا به ترتیب بیش از 320 و 920 به دست آمد. علت اصلی سودآوری پایین کوچک بودن اندازه ی واحد ارزیابی گردید.
    کلیدواژگان: تولید، سودآوری، کارآیی، قزل آلا، استان فارس
  • محمداستخر، عبدالکریم اسماعیلی، بهاءالدین نجفی صفحه 124
    با توجه به اهمیت سیاست قیمت گذاری خرما در کشور، هدف کلی این مطالعه شناسا یی و بررسی آثار رفاهی و عوامل موثر بر رضایت از برنامه ی خرید توافقی خرما در استان فارس است. اطلاعات مورد نیاز از طریق تحقیق پیمایشی و تکمیل 302 پرسش نامه به روش نمونه گیری تصادفی ساده و سری های زمانی متغیرهای مورد استفاده از سازمان های جهاد کشاورزی و تعاون روستایی استان فارس و مرکز آمار ایران به دست آمد. برای برآورد مدل عرضه و محاسبه ی کشش قیمتی عرضه ی خرما از الگوی خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) و برای تعیین عوامل موثر بر میزان رضایت باغ داران از الگوی پروبیت رتبه یی استفاده شد. نتایج برآورد الگوی پروبیت رتبه یی نشان داد از میان متغیرهای مورد استفاده، متغیرهای سابقه ی فعالیت باغ دار، سطح سواد و میزان تحصیلات باغ دار و مسافت تا مراکز فروش محصول دارای اثری معنادار بر میزان رضایت آن ها از اجرای برنامه ی خرید توافقی خرما است. هم چونین نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که اجرای برنامه ی خرید توافقی خرما در استان فارس موجب افزایش رفاه تولیدکنندگان و کاهش هزینه های دولت در رابطه با تولید خرما گردیده است، بنابراین با انجام یک سری اصلاحات (مانند اعلام قیمت کف که هزینه های تولید را پوشش دهد و پرداخت تفاوت قیمت کف با قیمت بازار) ادامه ی این برنامه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: برنامه ی خرید توافقی، آثار رفاهی، الگوی پروبیت رتبه یی، خرما
  • هادی خداوردی، منصور زیبایی صفحه 148
    تصمیم گیری برای جای گزینی یک ماشین کشاورزی می تواند به دلیل حداقل کردن هزینه، قابلیت اطمینان بیش تر، تکنولوژی جدید، نیاز برای افزایش ظرفیت، از رده خارج شدن و خرابی باشد و دارای نقش حیاتی در مدیریت ماشین های کشاورزی است. به عبارت دیگر اغلب دارایی های سرمایه یی از جمله ماشین های کشاورزی، دارای یک عمر مفید است که جای گزینی دارایی در عمری کم تر یا بیش تر از عمر مفید می تواند اثر معنی داری بر سود آوری داشته باشد. بنابراین در این مطالعه سعی می شود بهترین زمان جای گزینی برایکمباین های برداشت در استان فارس توسط چهار شیوه و در شرایط حتمیت مورد بررسی قرار گیرد. مطابق با اولین شیوه، بهترین زمان جای گزینی برای کمباین در سالی است که هزینه های تعمیر و نگه داری و استهلاک سالیانه ی تجمعی برای هر ساعت کار کمینه شود. در دومین شیوه ی مورد بررسی، بهترین زمان جای گزینی کمباین در سالی است که ارزش اولیه ی کمباین نو و هزینه های تعمیر و نگه داری سالیانه ی تجمعی برای هر ساعت کار کمینه گردد. سومین شیوه برای تعیین عمر اقتصادی، بر اساس حداقل کردن میانگین هزینه های کل کمباین در هر ساعت فعالیت است و مطابق با چهارمین شیوه ی مورد بررسی بهترین زمان جای گزینی برای کمباین در سالی است که درآمد خالص سالیانه ی تجمعی برای هر ساعت فعالیت حداکثر گردد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، 160 کمباین جاندیر 955 که کمباین غالب در استان فارس است، برای مصاحبه به منظور جمع آوری داده های اقتصادی، فنی و دیگر اطلاعات مورد نیاز، انتخاب شد. بر اساس نتایج حاصل از چهار روش بیان شده، بهترین زمان جای گزینی کمباین جاندیر 955 در شرایط حتمیت، به ترتیب در سال شانزدهم، هجدهم، چهاردهم و پانزدهم از عمر کمباین یا 18786، 21291، 16076 و 17424 ساعت کار به دست آمد. بنابراین مسوولان وزارت جهاد کشاورزی می توانند با ارایه ی تسهیلات مناسب و در اختیار گذاشتن کمباین های نو، برای تعویض با کمباین های فرسوده، کمک بزرکی به کمباین داران در راستای حداقل کردن خرابی، هزینه های کمباین ها و در نتیجه افزایش درآمد آن ها داشته باشند.
    کلیدواژگان: کمباین، جاندیر 955، بهترین زمان جای گزینی، استان فارس
  • علی باقرزاده، اکبر کمیجانی صفحه 178
    سرمایه گذاری در تحقیقات کشاورزی مفهوم نرخ بازگشت سرمایه گذاری داخلی است. بر اساس این مفهوم اقتصادی می توان اظهار نظر کرد که هریک واحد پولی سرمایه گذاری در تحقیقات کشاورزی دارای چه میزان عایدی و یا بازده بر روی ارزش محصولات بخش کشاورزی است. به رغم اهمیت تحقیقات کشاورزی در انباشت دانش و ایجاد نوآوری در محصولات بخش کشاورزی در پژوهش حاضر با استفاده از ره یافت آلمون و با جمع آوری داده های پژوهش به روش سایت ها و منابع آماری جهاد کشاورزی، بانک مرکزی و سازمان فائو برای بازه ی زمانی 1387- 1358، به بررسی تاثیر تحقیقات کشاورزی داخلی بر بهره وری کل عوامل تولید کشاورزی در ایران پرداخته شد. نتایج مطالعه نشان داد که اثر تحقیقات کشاورزی بر بهره وری کل کشاورزی معنی دار و مثبت است. به طوری که میزان کشش بلندمدت تحقیقات کشاورزی داخلی بر بهره وری کل این بخش 17/0% بوده است. علاوه بر آن در راستای اهداف تحقیق با استفاده از روش شناسی محاسبه ی نرخ بازگشت سرمایه گذاری داخلی، میانگین نرخ بازگشت سرمایه گذاری در تحقیقات کشاورزی برای دوره ی مورد مطالعه (1387- 1358)، 36% برآورد شد که در مقام مقایسه با میانگین آن برای کشورهای در حال توسعه یعنی رقم 51% کمیت پایینی است. با توجه به نتایج این مطالعه پیش نهاد می شود که دولت به منظور ارتقای جایگاه تحقیقات کشاورزی در گسترش تولید و افزایش بهره وری کشاورزان اقدام به تخصیص منابع مالی بیش تر برای انباشت سرمایه در تحقیقات کشاورزی نماید به طوری که با نزدیک شدن مقدار این سرمایه گذاری ها به حد استاندارد های جهانی (یعنی تا میزان 2% از تولید ناخالص کشاورزی) شاهد افزایش نرخ بازگشت سرمایه گذاری در تحقیقات کشاورزی کشور باشیم.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، نرخ بازگشت سرمایه گذاری در تحقیقات کشاورزی، وقفه ی چند جمله یی آلمون
  • سعید عابد، محمد قربانی، محمدحسین آق‎خانی، هومان لیاقتی صفحه 201
    این مقاله عوامل موثر بر مالکیت ماشین‎های کشاورزی را با استفاده از داده های مقطع زمانی سال 1388 مربوط به 210 نفر از کشاورزان انتخاب‎شده به روش نمونه‎گیری تصادفی طبقه‎بندی‎ شده در استان خراسان‎رضوی و روش تحلیل تمایزی مورد بررسی قرار داد. نتایج نشان داد میانگین متغیرهای سن، تجربه، اندازه ی خانوار، سطح زیرکشت و درآمد سالانه ی کشاورز در فن آوری های قیمت بالا به لحاظ آماری معنی‎داری است. متغیر‎های سن، تجربه، اندازه ی خانوار، سطح زیرکشت، تعداد قطعات و درآمد سالانه ی کشاورز در گروه فن آوری های قیمت متوسط برای فناور‎ی چاپر، سم پاش‎موتوری، ماشین کاشت، کودپاش و دروگر در سطح 1% معنی‎دار است. متغیرهای سن، تجربه، اندازه ی خانوار، سطح زیرکشت، تعداد قطعات و درآمد سالانه ی کشاورز برای فن آوری های قیمت پایین به لحاظ آماری در دو گروه معنی داری است. با توجه به نتایج مطالعه ی ارتقای سطح درآمد کشاورزی از راه ایجاد تنوع در فعالیت‎های مکمل، توسعه ی سطح زیرکشت از راه یک پارچه‎‎سازی زمین های کشاورزی، ایجاد انگیزه های مالکیت در کشاورزان از راه بازنگری در اجاره ی زمین های آستان قدس رضوی، ایجاد نظام آگاهی‎دهنده به بهره برداران در ارتباط با مزایای سرمایه گذاری در ماشین های کشاورزی از محل درآمد مازاد کشاورزی و اعتبارات بانکی با برگزاری کلاس های آموزشی-ترویجی مرتبط با ماشین های کشاورزی پیش نهاد شد.
    کلیدواژگان: نرخ مالکیت، بانک مکانیزاسیون، لیزینگ، تحلیل تمایزی
  • آیت الله کرمی صفحه 232
    این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر پذیرش بیمه ی محصولات کشاورزی و شناسایی مسایل و مشکلات موجود آن برای بهبود پوشش بیمه یی محصولات کشاورزی صورت گرفت. به همین منظور در این مطالعه 79 بهره بردار بیمه شده و 106 بهره بردار بیمه نشده در استان کهگیلویه و بویراحمد در سال کشاورزی 1388-1387 به روش نمونه گیری طبقه یی تصادفی انتخاب شد و عوامل موثر بر احتمال پذیرش بیمه با استفاده از مدل پروبیت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی عوامل موثر بر احتمال پذیرش بیمه ی محصولات نشان می دهد که متغیرهای سن کشاورز، تحصیلات، آگاهی از حق بیمه، میانگین درآمد کل، میزان بدهی، انحراف استاندارد عمل کرد، نسبت حداقل درآمد مزرعه یی به کل درآمد مزرعه، مدیریت ریسک و سطح زیرکشت از عوامل تاثیرگذار بر تمایل به بیمه ی محصولات بودند. به طوری که میانگین درآمد کل، تحصیلات، سطح زیرکشت، انحراف استاندارد عمل کرد و نسبت حداقل درآمد مزرعه به کل درآمد مزرعه باعث افزایش تمایل به بیمه ی محصولات گردید و سن کشاورز، آگاهی از حق بیمه و کل بدهی تمایل به بیمه ی محصولات کشاورزی را کاهش می دهد. بنابراین پیش نهاد می گردد که در مناطق روستایی آموزش های لازم برای افزایش سطح آگاهی کشاورزان داده شود تا نسبت به مسایل بیمه و هم چنین موارد دیگری از قبیل پذیرش فن آوری های جدید و استفاده از شیوه های نوین تولید آگاهی بیش تری پیدا کنند.
    کلیدواژگان: بیمه، محصولات کشاورزی، پروبیت، کهگیلویه و بویراحمد
|
  • A. Esmaeeli, H. Mehrabi Boshreabadi Page 1
    Land is one of the natural resources in agricultural sector that its quality is affected by promotion of foreign trade. This article surveys the effect of foreign trade on land usage and its relation with sustainability. For this purpose, ecological footprint is calculated for the period of 1971-2007 and compared with biological capacity index that show sustainability a resource usage pattern, to obvious the sustainability status. Also, a concept called land footprint is calculated to survey the effect of international trade on land usage. The necessary data contain average yield of produced, exported and imported agricultural goods, amount of their exported and imported and also Iran’s population and are collected from various sources. The results indicated that, ecological footprint (EF) is greater than biological capacity in studied years. It means that there is potential production capacity in agricultural sector in Iran. But EF is multiplier that indicates no sustainability approach of Iran. This status will be intensification by virtual land of land footprint. So the developed programs should be directed based on sustainability and compatible with sustainable agriculture.
  • A. Abounoori, H. Mohamadi Mohamadi, M. Noroozinejad Page 21
    In this research we use the hedonic method for valuing of water. This method uses for pricing goods or their attributes that we can not present them in market without their properties. We collect information for rent price and their properties by questionnaire method. From total of 500 questionnaires, 150 are for non-irrigated farm lands and 350 are for irrigated lands. Estimated models are separated for irrigated and non-irrigated pieces. Depended variable is natural log of rent price of one hectare of irrigated or non-irrigated farm land in the year of 2008-2009. Independed variables show quality properties; geographical situation of pieces, structural properties, resource and water properties. Results say that rent price average of non-irrigated lands in Sabzevar are different according to the type of soil. Price of land with lomy soil is higher than others (215980 Rials) and for sandy soil is lower than others (96870 Rials). Average of rent price for irrigated lands are difference too. in additional the quality of water is effective in this case. High prices are for farm lands with less sand and high quality water (2757100 Rials). Otherwise, pieces with more sand in their soil and low water quality for irrigate have lower price (1224700 Rials). At least, rent value of water for one hectare land with loamy or clay-sandy soil is higher than others (2541110 Rials).
  • A.Karbasi, M. Kateb Page 58
    In the present study, considering the effects of chemical fertilizer subsidy removal on the welfare of both producers and consumers of wheat and barley by using the time series data of Iran from 1387-1357. Changes in welfare dependant on changes in consumer surplus and producer surplus. Therefore, consumer welfare by calculating the consumer surplus and producer welfare by calculating producer surplus is obtained. For considering of these changes, estimating of supply and demand in these products by subsidy and without subsidy on chemical fertilizer is essential. And eventually eliminate subsidies on each of these two products were investigated The results show that fertilizer subsidy removal reduces consumer and producer surplus of wheat and barley that this decline in wheat is higher, also removal of fertilizer subsidy reduced government spending and in total removal of fertilizer subsidy caused to increasing in net welfare of wheat and barley. Also considering of removal of fertilizer subsidy policy showing that this policy in barley to wheat in the net increase in welfare is more efficient operation, means that the net welfare of wheat compared with barley to eliminate fertilizer subsidies, is more sensitive.
  • Z. Shekoohi, M. Bakhshoodeh Page 73
    Low water efficiency in agricultural sector and drought incidence in recent years caused serious water crisis in Iran and resulted in implementing various water supply and demand management policies. Introducing laser land leveling incentives in Fars province is among such policies. We used PMP model to investigate the effects of laser leveling on input efficiency and water demand management. The date used in this study included cross sectional data collected from a sample of 250 farmers in Marvdasht. The results indicated that utilizing this technology can reduce the need for labor and increase the farmer's revenue. Moreover, crop pattern is expected to switch to high water consuming products such as rice and tomato and to decrease water tensions for wheat, barley and corn in the region. Thus, the technology wont be useful in the cases of weak accessibility to water and under high water tensions. However, laser land leveling may be efficient with regard to yield improvement, input efficiency and facilitating of agricultural operations.
  • M. Abedi H. Mohammadi, M.Ghafari Page 93
    The objective of this study was to investigate the production condition of the individual trout culture farms in Fars Province. To get the objective, concepts of production economics including production function, efficiency and profitability was applied using data of 56 active farms in 2008. Findings showed that Fars province trout culture industry faces a constant return to scale and food is the main production factor causing difference in farm productions. Under variable return to scale, the technical, allocative and scale efficiency of the farms were obtained 0.937, 0.512 and 0.971 on average, respectively. The results showed increasing (decreasing) return to scale in the case of 40 (30)% of the farms. Clustering the farms based on cluster analysis showed that more than 55% of the farms may be regarded as farms with low profitability experiencing profit of 132000 Rials per square meter while the corresponding figures for the class of farms with moderate and high profitability are more than 320000 and 920000 Rials, respectively. Operating with low scale was recognized as main source of low profitability.
  • M. Estakhr, A. Esmaeeli, B. Najafi Page 124
    Regarding the importance of dates pricing policy in Iran, the objective of this research was to study the welfare effects of procurement program by middlemen in Fars province. The data were collected from a sample of 302 producers for evaluation of farmer's satisfaction through filling up questionnaires. Moreover, time series data were obtained from Fars Agricultural Organization, Statistical Center of Iran and Rural Cooperative Organization in the province. Date supply function was determined by use of ARDL method. Farmer's satisfaction was determined by use of Ordered Probit method. Results of estimating the ordered Probit method showed significant effects of producer's education, distance to purchase centers and the record of activity on the satisfaction of producers. The results of the study showed that performance of the program caused increase in producer's welfare and reduction in government expenditure. Finally, some recommendations were made to improve the procurement program.
  • H. Khodaverdi, M. Zibaei Page 148
    The decision to replace an item of farm machinery can be made because of cost minimization, reliability, new technology, need for capacity, obsolescence, wear and tear, and has a vital role in machinery management. In other words, most capital goods have an optimal lifespan and replacing machinery at a more or less than optimal age could significantly affect profitability. Therefore, this study aims to investigate the optimal replacement time under certainty condition using four methods for combine harvester in Fars province. According to the first method, the most appropriate time for combine harvester is the year in which the accumulated annual repairs, depreciation and maintenance cost per working hour is minimum. The second method considers the optimal replacement time for combine to be the year in which the initial value of the machine and accumulated annual repairs and maintenance cost per working hour is minimum. The third method for economic life determination is based on minimizing the accumulated average total cost per working hour and according to the fourth method, the most appropriate time for combine harvester replacement is considered to be the year in which the accumulated net income is maximum. By a stratified random sampling method, 160 John Deere 955 combine which is dominant in Fars province were chosen for interview to collect the technical and economic data and other needed information. The results showed that the optimal replacement time of a John Deere 955 combine under certainty condition were 16, 18, 14 15th year of its productive life with 18786, 21291, 16076, 17424 working hours respectively based on the results of four relevant methods.
  • A. Bagherzadeh, A. Komijani Page 178
    In economics the rate of return on agricultural R&D is one of the important factors for investment decisions in agricultural sector. The R&D expenditure is the core variable for the productivity factor. In this study, at first the impact of agricultural research and human capital was estimated on productivity by Almon lag model and in the next step the rate of return for agricultural R&D was calculated. The result showed that the R&D in agricultural sector affects the productivity after 4 years and this effect will last for 3 years.The long term coefficient of agricultural R&D is 0.17 and the internal rate of return (IRR) was calculated up to 36 % in productivity models of Iran during the period of 1979- 2008 (1358-1387). Therefore, it is suggested that the agricultural R&D expenditures should be increased to 2 % of agricultural GNP.
  • S. Abed, M. Ghorbani, M.H. Aghkhani, Hooman Liaghati Page 201
    This paper carried out to investigate the factors influencing ownership of agricultural machinery using a cross sectional data of 210 farmers selected by stratified random sampling in Khorasan Razavi province in 2009 analyzed by discrimination analysis. Results showed that average of age, experience, family size, annual income of the farmer, cultivated area in high price category of technology are statistically significant. Average of age, experience, family size, cultivated area, parcels of farms and annual income of farmer in moderate price category of technology for the choper, sprayer engine, broadcast seeder, mover, and fertilizer sprayer are significant at 1% level. Average of age, experience, family size, cultivated area, parcels of farms and annual income of farmer in low price category of technology are statistically are significant between two groups. Regarding the results, promotion of agricultural income through creating diversity in complementary activities, cultivated area lands expansion, consolidation of agricultural lands, providing ownership motivations in farmers through revision in land rent of Astan Qods Razavi, creating awareness system to farmers about advantages of investment in agricultural machinery through agricultural surplus income, bank credits by providing extensional-educational classes associated to agricultural machinery are suggested.
  • A. Karami Page 232
    The aim of this study was to investigate the factors affecting agricultural crops insurance and to recognize its barriers, in order to improve the coverage of agricultural crops insurance. Data were collected using stratified random sampling method from 79 insured and 106 noninsured farmers in Kohgiloyeh va Boyerahmad province, using probit model for determination of affecting factors. Results indicated that variables such as farmer's age, education level, awareness about insurance rights, average of total revenue, amount of debt, standard error of yield, risk management and acreage were effective factors on farmer's attitudes to accept crop insurance. Among these variables, mean of total revenue, education level, acreage, standard error of yield and the ratio of between minimum total revenue had positive effect on acceptance of wheat insurance while variables such as age of farmer, awareness about insurance rights, total debt had negative effects on acceptance of insurance. It is recommended to train farmers in order to increase their awareness about insurance and new technologies adoption.