فهرست مطالب

Medical Laboratory Journal - Volume:8 Issue: 2, 2014

Medical Laboratory Journal
Volume:8 Issue: 2, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/05/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • پروین فرزانگی، علی اصغرآیت اللهی، علیرضابراری*، محبوبه فکوری جویباری، سعید شیرعلی، مریم شجاعی، ابوالفضل خندان دل صفحات 1-7
    زمینه و هدف
    عدم تعادل بین سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی و افزایش تولید رادیکال های آزاد موجب استرس اکسیداتیو شده که می تواند در آسیب سلولی و بروز بعضی از بیماری ها از جمله دیابت نقش داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر مصرف هشت هفته گیاه خرفه بر برخی از شاخص های پراکسیدانی و آنتی اکسیدانی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
    روش بررسی
    16 خانم مبتلا به دیابت نوع 2 که سابقه انجام فعالیت بدنی منظم در طول حداقل پنج سال بیش از حداکثر یک روز در هفته را نداشتند، به طور تصادفی به دو گروه تجربی(مکمل) و شاهد تقسیم شده و به مدت 8 هفته گیاه خرفه مصرف کردند. نمونه گیری خون در دو نوبت انجام شد.
    یافته ها
    سطوح استراحتی MDA پس از هشت هفته مصرف خرفه در گروه مکمل کاهش معناداری نسبت به گروه شاهد مشاهده گردید. سطوح استراحتی SOD و CAT پس از هشت هفته مصرف خرفه در گروه مکمل افزایش معناداری نسبت به گروه شاهد داشت.
    نتیجه گیری
    مصرف مکمل خرفه می تواند باعث بهبود تعادل پراکسیدانی و آنتی اکسیدانی در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 شود.
    کلیدواژگان: گیاه خرفه، تعادل پراکسیدان، آنتی اکسیدان، دیابت نوع2
  • آرش خاکی* صفحات 8-13
    زمینه و هدف
    داروی سیپروفلوکسازین از دسته آنتی بیوتیک های خانواده فلوروکینولون می باشد که بر روی بیماری های حاصل از باکتری های گرم منفی بسیار موثر عمل می کند. هدف از انجام این تحقیق پی بردن به اثرات داروی سیپروفلوکسازین در طول دوره اسپرماتوژنز است.
    روش بررسی
    تعداد 20 سر رت نر نژاد ویستار به دو گروه (10=n) شاهد و (10=n) تحت مطالعه تقسیم شدند. گروه تحت مطالعه از دز درمانی داروی سیپروفلوکسازین به میزان mg/kg5/12 درطول دوره اسپرماتوژنزبه صورت محلول در آب آشامیدنی استفاده کردند.در روز بیست وهشتم از ناحیه دم اپیدیدم، اسپرم ها جمع آوری شد و جهت آنالیز به آزمایشگاه ارجاع داده شد.
    یافته ها
    طبق مشاهدات در زیر میکروسکوپ نوری و آنالیز انجام شده آماری، بیشتر لوله های سیمنی فر در گروه شاهد سالم بودند و در مرحله Sc8-9 قرار داشتند. از سوی دیگر در بیشتر لوله های سیمنی فر موجود در گروه تحت مطالعه از بین رفتن سلول های سرتولی و عدم وجود سلول های جنسی مشهود بود. در بعضی مناطق فقط لایه بازال لوله های سیمنی فر باقی مانده بود و این لوله ها در مرحله اول یا Sc3-5 قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    در گروه تحت مطالعه در مقایسه با گروه شاهد تعداد اسپرم ها، تحرک اسپرم ها و درصد قابلیت زیست آنها، میزان هورمون های LH وFSH کاهش معنی دار یافته است(05/ 0 >p) داروی سیپروفلوکسازین دارای اثرات مخرب بر روی متغیرهای مربوطه به اسپرم در دوره کوتاه 28 روزه بود.
    کلیدواژگان: اسپرم، سیپرو فلوکسازین، هورمون های جنسی
  • مهدی صادقی *، کاظم ندافی، رامین نبی زاده صفحات 14-19
    زمینه و هدف
    پرکلرواتیلن (پرک) یک هیدروکربن کلرینه است که به عنوان حلال در بسیاری از فرایندهای صنعتی استفاده می شود. در آب ها و خاک های آلوده پرک به بیشترین مقدار یافت می شود. این مطالعه با هدف تعیین میزان تجزیه پرک پس از اکسیداسیون پیشرفته و تعیین محصولات میانی انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی با بررسی مداخله ای انجام شد. جهت تعیین غلظت پرک از دستگاه گاز کروماتوگرافی و جهت تعیین محصولات میانی از دستگاه گاز کروماتوگرافی- اسپکترومتری جرمی استفاده شد. اکسیداسیون شیمیایی شامل امواج اولتراسونیک، اشعه فرابنفش و پراکسید هیدروژن بود. این بررسی در سال 1390 در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    یافته ها
    پرک به طور موثر می تواند توسط فرایندهای اکسیداسیون پیشرفته تجزیه شود. در این فرایندها سرعت واکنش از معادله درجه اول پیروی می کند و میزان تجزیه متناسب با غلظت است. میزان تجزیه در غلظت های بالاتر پراکسید هیدروژن بیشتر است و میزان حذف در pH اسیدی بالاتر است. محصولات میانی شکل گرفته پس از تجزیه شامل تری کلرواتیلن، دی کلرواتیلن، تری کلرواستیک اسید، دی کلرواستیک اسید و کلرواستیک اسید بود.
    نتیجه گیری
    سیستم اکسیداسیون شیمیایی باعث تجزیه کامل کلیه ترکیبات به ترکیبات واسط و قابل تجزیه بیولوژیکی می شود. از روش آزمایشگاهی گاز کروماتوگرافی و اسپکترومتری جرمی می توان جهت بررسی تجزیه مرحله به مرحله محصولات سمی مختلف با دقت بسیار بالا استفاده نمود. در نتیجه ارزیابی سمیت، اثرات آلاینده ها بر سلامت افراد و مدیریت زیست محیطی را به نحو بهتری می توان انجام داد.
    کلیدواژگان: پرکلرواتیلن، اولتراسونیک، فرابنفش، پراکسید هیدروژن، گاز کروماتوگرافی، اسپکترومتری جرمی
  • علیرضا نیازی، فرامرز کوهسار، فاطمه غفاری فر، هاجر ضیایی هزار جریبی، فاطمه مسگریان، اوغل نیاز جرجانی* صفحات 20-26
    زمینه و هدف
    روش میکروسکوپی همراه با کشت، روش استاندارد طلایی برای تشخیص انگل لیشمانیا است. استفاده از روش های ملکولی از جمله روش RT-PCR برای تشخیص این بیماری در مقایسه با روش های میکروسکوپی از حساسیت و ویژگی بالاتری برخوردار است. اما با توجه به گرانی تجهیزات آن و زمانی که برای انجام آن صرف می-شود به صورت گسترده مورد استفاده قرار نمی گردد. استفاده از روش تکثیری بر پایه ی اسید نوکلئیک (NASBA) به دلیل عدم نیاز به دستگاه ترموسایکلر و همچنین شناسایی انگل زنده، دارای ارزش بالایی است. هدف از این مطالعه، بررسی حساسیت و ویژگی NASBA برای تشخیص ملکولی عامل لیشمانیوزیس جلدی می باشد.
    روش بررسی
    از 28 نمونه زخم پوستی مشکوک به لیشمانیوزیس جلدی، RNA انگل استخراج شد. سپس به کمک پرایمرهای اختصاصی طراحی شده برای ناحیه ی 18srRNA لیشمانیا، این ناحیه به وسیله ی واکنش ایزوترمال NASBA مورد تکثیر قرار گرفت و در جهت افزایش حساسیت، محصول واکنش تکثیری به وسیله پروب فلورسانس ملکولی SYBER Gold در بافر(TBE(1X الکتروفورز شد. همچنین با استفاده از پرایمرهای اختصاصی، بر روی نمونه ها واکنش RT-PCR نیز انجام شد.
    یافته ها
    دراین مطالعه روش NASBA و روش RT-PCRبرای تشخیص انگل لیشمانیا در زخم به ترتیب از حساسیت 81 درصد و 51 درصد و ویژگی 100 درصد برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    روش ایزوترمال NASBA با حساسیت و ویژگی بالا به منظور شناسایی لیشمانیوز جلدی می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: لیشمانیوزیس جلدی، NASBA، 18S rRNA
  • ساره ژند، علیجان تبرایی، عبدالوهاب مرادی، فاطمه فتوحی، ناعمه جاوید، مسعود بازوری، احسان حاجی محمدی، امیر قائمی* صفحات 27-32
    زمینه و هدف
    ظهور آنفولانزای A جدید H1N1 با منشا حیوانی که توانایی انتقال از انسان به انسان را داشته باشد، یکی از عوامل ایجاد نگرانی در رابطه با همه گیری آن شده است. در حال حاضر، ویروس های آنفولانزایی که فصلی میان انسان ها منتشر می شوند ویروس آنفولانزای A و زیرمجموعه هایH1N1،H3N2 و نیز ویروس آنفولانزای B می باشند. هدف از این مطالعه شناسایی زیرمجموعه H3N2 و نوع جدید H1N1 (فصلی)از بیماران مشکوک به آنفولانزا در زمان همه گیری آنفولانزا در سال 1388 استان گلستان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، تعداد 153 نمونه ترشحات تنفسی از بیماران با علائم حاد تنفسی در حین همه گیری آنفولانزا در سال 1388 استان گلستان گرفته شد. واکنش ترانس کریپتاز معکوس بر روی نمونه های RNA ویروسی استخراج شده، انجام گرفت. واکنش زنجیره پلیمراز به منظور شناسایی زیرمجموعه های H1N1 فصلی و H3N2 با به کار گیری پرایمر های اختصاصی CDC صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه سن متوسط بیماران 59/ 16 سال بود که 1/ 45 درصد آنها زن و 9/54 درصد مرد بودند. در بین بیماران 13نفر(49/ 8%) آنها با زیرمجموعه H1N1 فصلی و 25 نفر (33/ 16%) با زیر مجموعه H3N2 از آنفولانزا A آلوده شده بودند.
    نتیجه گیری
    میزان عفونت با زیرمجموعه های H1N1 فصلی و H3N2 در استان گلستان، مشابه با سایر مطالعات انجام شده در ایران می باشد ولی میزان آن نسبت به سایر مناطق دنیا کمتر است.
    کلیدواژگان: آنفولانزا H1N1، H3N2، RT، PCR، استان گلستان
  • فردوس مومنی، رضا قنبرپور، لیلا دولتشاه، حسام علیزاده * صفحات 33-40
    زمینه و هدف
    آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف نوع CTX-M، گروهی از آنزیم ها هستند که به طور چشمگیری به ویژه در اشریشیاکلی در حال افزایش هستند. گزارش های محدودی در مورد زمینه فیلوژنتیکی جدایه های اشریشیاکلی از نمونه های بالینی کودکان زیر 5 سال در ایران وجود دارد. هدف از این مطالعه فیلوتایپینگ جدایه های اشریشیاکلی واجد ژن های blaCTX-15 و blaCTX-M از کودکان زیر 5 سال مبتلا به اسهال و عفونت مجاری ادراری بود.
    روش بررسی
    در مجموع 121 جدایه اشریشیاکلی (75 اسهالی و 46 عفونت مجاری ادراری) از کودکان زیر 5 سال جمع آوری گردید. جدایه ها براساس آزمایش باکتری شناسی استاندارد تشخیص داده شدند. استخراج DNA جدایه های اشریشیاکلی توسط روش هضم با سود صورت گرفت. آزمایش PCR به منظور فراوانی ژن های blaCTX-15 و blaCTX-M در جدایه ها و همچنین به منظور تعیین گروه ها و تحت گروه های فیلوژنتیکی بوسیله شناسایی ژن-های yjaA و chuA و قطعه TspE4.C2 مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    جدایه ها متعلق به چهار گروه فیلوژنتیکی (A (48/77 درصد،(B1 (14/04 درصد، (B2 (11/57 درصد و (D (25/62 درصد بودند. در جدایه های اسهالی 37/ 13 درصد مثبت برای ژن blaCTX-M و 14/04 درصد برای دو ژن blaCTX-15 و blaCTX-M مثبت بودند. از 46 جدایه عفونت مجاری ادراری نیز 73/ 21 درصد برای ژن blaCTX-M و 21/ 15 درصد برای ژن های blaCTX-15 و blaCTX-M مثبت بودند.
    نتیجه گیری
    فراوانی نسبتا بالایی از جدایه های اشریشیاکلی واجد ژن-های blaCTX-15 و blaCTX-M از کودکان زیر 5 سال در شهرستان خرم آباد مشاهده گردید. فیلوتایپینگ جدایه های واجد ژن های blaCTX-15و blaCTX-M نشان می دهد که اغلب آن ها در گروه های فیلوژنی A و D تعلق داشتند.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، گروه فیلوژنتیک، بتالاکتاماز وسیع الطیف
  • طاهره قلیچ، سیدمسعود هاشمی کرویی *، عیسی غلامپور عزیزی صفحات 41-47
    زمینه و هدف
    با توجه به ایجاد مقاومت و عوارض جانبی دربیماران با مصرف داروهای شیمیایی واهمیت گیاهان دارویی هدف از این تحقیق بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره ی متانولی گیاه انجبار (Polygonum bistorta) بر باکتری های اشریشیاکلی(ATCC 15224)، سودوموناس آئروژینوزا (ATCC 25619)، باسیلوس سوبتیلیس (ATCC 6633) واستافیلوکوکوس اورئوس (ATCC 25923)بود.
    روش بررسی
    عصاره متانولی از گیاه تهیه شده و اثر ضد میکروبی آن به روش انتشار در ژل با استفاده از دیسک و چاهک گذاری انجام وMIC و MBC نیز تعیین گردید.
    یافته ها
    میزان MICعصاره متانولی بر علیه اشریشیاکلی 78 میکرو گرم بر میلی لیتر، سودوموناس آئروژینوزا 103×63 میکروگرم بر میلی لیتر، باسیلوس سوبتیلیس 39 میکروگرم بر میلی لیتر و استافیلوکوکوس اورئوس 102 ×31 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    علیرغم مقاومت باکتری های گرم منفی به مواد شیمیایی عصاره متانولی سبب مهار رشد اشریشیاکلی و سودوموناس آئروژینوزا شده است.
    کلیدواژگان: آنتی باکتریا، انجبار، رشد اشریشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا
  • آزاده حاجی حسنی، معصومه دورقی*، محمد رهبر، مونا محمد زاده، حجت زراعتی، صدیقه قورچیان، مصطفی علوی مقدم، مهناز سبزی صفحات 48-54
    زمینه و هدف
    استنوترفوموناس مالتوفیلیا باکتری بیماری زای فرصت طلب بیمارستانی با نرخ مرگ و میر بالا، در افراد دارای نقص سیستم ایمنی است. هدف از انجام این مطالعه جداسازی و شناسایی این باکتری از محیط و بخش های مختلف بیمارستان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی– توصیفی طی یک سال روی نمونه های مختلف بدست آمده از محیط دو بیمارستان انجام گرفت. در این مدت 1108 نمونه از محیط بیمارستان جمع آوری شد و هویت جدایه های مشکوک به روش های بیوشیمیایی، فنوتیپی (مقاومت ذاتی به کارباپنم ها) و ملکولی (تکثیر ژن23S rRNA) تعیین شد.
    یافته ها
    از میان نمونه های مورد بررسی، 186 (78/ 16%) باسیل گرم منفی غیر تخمیری شناسایی شد. از این میان 18 جدایه (62/ 1%) به عنوان استنوترفوموناس مالتوفیلیا با روش های بیوشیمیایی تعیین هویت شدند. از میان 18 جدایه شناخته شده 15 جدایه (3/ 83%) به روش PCR تایید شدند. بیشترین میزان جداسازی این باکتری از بخش جراحی مردان (3/ 33%) و آلوده ترین مکان سینک (40%) بود.
    نتیجه گیری
    جداسازی فراوان این باکتری از سینک می تواند بیانگر خطر انتقال آن از طریق محیط های مرطوب در بیمارستان باشد.
    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، گرم منفی غیر تخمیری، استنوترفوموناس مالتوفیلیا، PCR
  • مرتضی جوادزاده، محسن نجفی، محمد رضایی *، سید محمد دستور، علی اصغر بهزادی، آسیه امیری صفحات 55-61
    زمینه و هدف
    عسل ماده غذایی مفید و سالم برای مصرف انسان بوده که از دیرباز در درمان بسیاری از بیماری های مختلف کاربرد داشته است. یکی از موارد کاربردی عسل، خاصیت ضد میکروبی آن می باشد و با توجه به میزان ترکیبات فنولیک و آنتی اکسیدان ها این خاصیت نیز متفاوت می گردد. هدف از این مطالعه بررسی خاصیت ضد میکروبی عسل بر باکتری باسیلوس سرئوس با توجه به ویژگی های شیمیایی آن بود.
    روش بررسی
    3 نمونه عسل شامل عسل A2و A1 از استان خراسان رضوی و ارتفاعات گلمکان و عسل A3 از استان خراسان جنوبی شهرستان بشرویه تهیه گردید. نمونه ها از متغیرهای شیمیایی مورد بررسی قرار گرفتند. خاصیت ضد باکتریایی عسل به روش کدورت سنجی در زمان های 2، 4، 6 و8 ساعت به کمک دستگاه اسپکتروفوتومتر مورد بررسی قرار گرفت و میزان کدورت ناشی از رشد باکتری در زمان های مختلف در طول موج 600 نانومتر اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نمونه هایی که دارای غلظت پلی فنل بیشتری بودند، قدرت ضد میکروبی بیشتری نیز داشت. عسل A2، A3 و وA1 به ترتیب بیشترین غلظت پلی فنل را دارا بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش بیانگر تاثیر پری بیوتیکی عسل بوده و با توجه به وجود ترکیباتی همچون فروکتوالیگوساکارید ها و ویتامین ب می توان اثر پری بیوتیکی آن را به وجود این مواد نسبت داد.
    کلیدواژگان: عسل، باسیلوس سرئوس، ضد باکتریایی، کدورت سنجی
  • شیوا شعبانی*، علیرضا صادقی ماهونک، حسین جلالی صفحات 62-66
    زمینه وهدف
    شیرینی های خامه ای به علت مواد تشکیل دهنده وشرایط ساخت و نگهداری آنها امکان زیادی برای آلوده شدن به انواع میکروب ها دارند. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی میکروبی شیرینی های خامه ای در شهر گرگان بود.
    روش بررسی
    تعداد 450 نمونه شیرینی خامه ای به صورت تصادفی نمونه گیری شد. طبق استانداردهای ملی ایران آزمون های میکروبی لازم بر روی آنها انجام و داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که 56 درصد نمونه ها به انتروباکتریاسه و3/ 43 درصد به استافیلوکوکوس اورئوس آلوده هستند. بیشترین میزان آلودگی در فصل تابستان به باکتری انتروباکتریاسه (113 نمونه) و کمترین میزان در فصل بهار به استافیلوکوکوس اورئوس(40نمونه) بوده است. در بررسی میزان آلودگی میکروبی در زمینه انواع شیرینی های خامه ای، بیشترین میزان آلودگی در شیرینی نارنجکی با90 درصد آلودگی وکمترین میزان در شیرینی رولت با6/ 30 درصد آلودگی مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    میزان آلودگی دربین نمونه های مختلف تفاوت معنی داری داردو با توجه به بررسی میزان آلودگی در مطالعات گذشته،میزان آلودگی در این بررسی بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: شیرینی خامه ای، انتروباکتریاسه، استافیلوکوکوس اورئوس، گرگان
  • محمدرضا بنیادی*، فاطمه عزتی صفحات 67-75
    زمینه و هدف
    مواجه با آلرژن ها و به دنبال آن تولید IgE اختصاصی در ایجاد بیماری درماتیت آتوپیک، شناسایی آلرژن های مسبب بیماری و انجام ایمونوتراپی در درمان بیماری نقش بسزایی خواهد داشت. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی آلرژن های شایع در بیماران درماتیت آتوپیک بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، سطح سرمی IgEتوتال و فراوانی IgE اختصاصی به روش ایمونوبلاتینگ علیه 20 آلرژن شایع در 150 نفر از بیماران درماتیت آتوپیک در سال1391 -1389 مورد بررسی قرار گرفت. گروه شاهد شامل افرادی بود که سالم تشخیص داده شده بودند.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران بررسی شده 79/ 14±02/ 30 سال بود که 77 نفر (3/ 51%) مذکر و 73 نفر(7/ 48%) مونث بودند. در 90 درصد بیماران سطح سرمی Total IgE بیش تر از حدوده مرجع با میانگین سطح سرمی Total IgE IU/ml 103 ±227/51 بود. بیش ترین فراوانی آلرژن به ترتیب مربوط به گرده گندم زار (6/ 48%)، چمن دم گربه ای (9/ 42%)، مایت خانگی (7/ 22%)،گربه (7/ 16%)،اسب (10%)، درختان خیابانی (33/ 11%)، سیب زمینی(33/ 11%)، سگ(7/ 16%)، سفیده تخم مرغ(7/ 8%)، شیرگاو(7/ 8%) بود. فراوانی آلرژن های مثبت در گروه گیاهی و قارچ 34/ 54 درصد، در گروه حیوانی 08/ 26 درصد و در گروه غذایی 56/ 19 درصد بودند. در گروه شاهد افزایش Total IE یافت نشد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های حاصل از این مطالعه آلرژن های شایع در آذربایجان شرقی مشخص گردیدکه با علم بر این ها می توان برای بیماران آلرژیک آتوپی پرهیز از برخورد با آنها را توصیه و آموزش لازم را داده و امکانات ایمونوتراپی را نیز براساس آلرژی اختصاصی بیمار فراهم نمود.
    کلیدواژگان: درماتیت آتوپیک، آلرژن، IgE اختصاصی، IgE توتال
  • مهین دارابی، شبنم جهانی زاده*، مهدیه چگنی صفحات 76-82
    زمینه و هدف
    کنترل کیفیت آب شرب از نظر حفظ سلامتی و بهداشت مصرف کنندگان مهم است. و اولین قدم در شناخت آب، بررسی متغیرهای آب است. این تحقیق با هدف اندازه گیری و بررسی شاخص های شیمیایی و فیزیکی، تعیین متغیرهای مهم سنجش کیفیت آب، دسته بندی کیفی ایستگاه های مشابه آب شرب و منابع شهر بروجرد انجام گرفت.
    روش بررسی
    این تحقیق توصیفی- مقطعی بر 70 نمونه آب شرب و 10 نمونه ایستگاه های منابع در زمستان 1390 و تابستان 1391 انجام گردید و 9 متغیر کیفی آب اندازه گیری شد. اطلاعات پس ازجمع آوری وکدبندی توسط نرم افزار10STATISTICA، تحلیل مولفه های اصلی (PCA)، جهت دسته بندی کیفی نمونه های مشابه آب شرب و منابع و تعیین متغیرهای مهم سنجش کیفیت آب بررسی شد.
    یافته ها
    تحلیلPCA نشان داد متغیرهای شیمیایی فلوراید، نیترات، سختی کل و آهن و متغیرهای فیزیکی pH و TDS جهت بررسی کیفیت آب، مهم بودند. مطابق داده های آزمون t میانگین غلظت فلوراید، آهن و میزان کدورت در کلیه نمونه ها به طور معنی داری کمتر از استاندارد بوده و سایر متغیرها در حد مطلوب یا مجاز بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که برای حجم داده های بار کیفی زیاد به کارگیری تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی برای مشخص نمودن متغیرهای کیفی اصلی و دسته بندی متغیرهای فیزیکی و شیمیایی مشابه آب شرب و منابع می تواند به عنوان راه حل موثری در مدیریت کیفی آب باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های شیمیایی و فیزیکی، آب شرب و منابع، بروجرد، مولفه های اصلی
  • ابراهیم رحیمی*، امیر شاکریان صفحات 83-87
    زمینه و هدف
    باکتری لیستریا با انتشار جهانی معمولا در خاک، فاضلاب، گرد و غبار و آب وجود دارد. در بین گونه های آن لیستریا مونوسایتوژنز جزو عوامل بیماری های قابل انتقال از غذا می باشدهدف از این مطالعه بررسی وضعیت آلودگی غذاهای سرد آماده مصرف به لیستریا بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه، در مجموع 235 نمونه شامل سالاد الویه (64 = n)، خورش ماست (35 = n)، سالاد سبزیجات (52 = n)، سالاد ماکارونی (48 = n) و سالاد گوشت (36 = n) از رستوران های شهرستان شهرکرد جمع آوری شد و برای تعیین حضور گونه های لیستریا از محیط های کشت غنی کننده و انتخابی جهت لیستریا و آزمون های بیوشیمیایی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 5/ 8 درصد نمونه ها حامل گونه های لیستریا بودند. بیشترین گونه های این باکتری از سالاد سبزیجات(3/ 17 درصد) وکمترین میزان از سالاد ماکارونی(2/ 4 درصد) جدا شدند. لیستریا مونوسیتوژنز از 7 نمونه (3 درصد) جدا شد. سایر گونه های جدا شده شامل لیستریا اینوکوا (7/4 درصد) و لیستریا سیلیگری (9/ 0 درصد) بودند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد خوردن غذاهای آماده مصرف، خام و نیم پز به دلیل آلودگی با گونه های لیستریا، خطر بالقوه ای برای مصرف کننده محسوب گردد.
    کلیدواژگان: لیستریا، غذاهای آماده، شهرکرد
  • محمد رضایی، رضا قاسمی خواه*، مهدی پرویز، امید زارعی صفحات 88-92
    زمینه و هدف
    بستنی از جمله فرآورده های لبنی است که باتوجه به ساختار شیمیایی، ترکیبات تشکیل دهنده و بالا بودن سطح عرضه و تقاضای این محصول، محیطی مناسب برای رشد میکروب ها می باشد. بنابراین در صورت عدم رعایت بهداشت تولید و نگهداری می تواند عاملی جهت بروز مسمومیت در بین مصرف کنندگان باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان آلودگی میکروبی بستنی های سنتی تولید شده در شهر اراک در سال1390طراحی گردید.
    روش بررسی
    تعداد 30 نمونه بستنی به طورتصادفی از مناطق مختلف شهر اراک در آبان و آذر ماه سال1390نمونه برداری گردید. نمونه ها تحت شرایط سرد حمل وآزمون شمارش کلی میکروارگانیسم ها طبق استاندارد ملی ایران صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 66/ 16 درصد از نمونه های مورد بررسی آلودگی میکروبی کمتر از حد مجاز (104×5) و در 33/ 83 درصد نمونه ها میزان آلودگی میکروبی بیش از حد مجاز بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نمایانگر وضعیت نامطلوب بستنی های سنتی شهر اراک از نظر آلودگی باکتریایی می باشد.
    کلیدواژگان: اراک، بستنی، آلودگی میکروبی
  • مریم عظیمی، شهرام مقدم، لیلا جویباری*، ناصر بهنام پور، عزت الله قائمی، مسلم حسام، مسعود بازوریی، اکرم ثناگو صفحات 93-97
    زمینه و هدف
    کلونیزاسیون باکتریایی در راه های هوایی فوقانی یکی از عوامل خطر مهم برای ایجاد پنومونی وابسته به ونتیلاتور است که مهم ترین و خطرناک ترین عفونت اکتسابی بیمارستانی در بخش های مراقبت ویژه به شمار می رود. هدف از انجام این مطالعه بررسی وضعیت کلونیزاسیون دهانی حلقی بیماران دارای لوله تراشه بستری در بخش مراقبت های ویژه بود.
    روش بررسی
    از 39 بیمار بستری در سه بخش مراقبت های ویژه مرکز آموزشی درمانی پنج آذر گرگان، کشت میکروبی از دهان و حلق گرفته شد. کشت در زمان پذیرش به بخش انجام شد. نمونه ها در آزمایشگاه از نظر رشد باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، پنوموکوک، سودوموناس، انتروکوک، واشریشیاکلی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران دارای لوله تراشه (21 مرد و 18 زن) 01/ 15±64/ 43 سال بود. کشت 2/ 28درصد بیماران مثبت بود. بیشترین عوامل بیماری زای جدا شده سودوموناس آئروژینوزا (3/ 10درصد) بود.
    نتیجه گیری
    وجود سودوموناس که از عوامل اصلی در پاتوژنز پنومونی ناشی از ونتیلاتورند می تواند تهدید بالقوه ای برای بیماران بستری در بخش های مراقبت های ویژه مرکز مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: کلونیزاسیون میکروبی، لوله تراشه، بخش مراقبت های ویژه، پنومونی ناشی از ونتیلاتور
|
  • P. Farzanegi, Pp Ayatollahi, Ar Barari *, M. Fakori Joybari, S. Shirali, M. Shojaee, A. Khandandel Pages 1-7
    Background And Objective
    Imbalance Between antioxidant defensive system and increased production of free radicals leads to oxidative stress that can be effective in making cellular damage and causing some diseases such as diabetes. The aim of the current study was to investigate the effect of eight-week purslane extract consumption on some peroxidant and antioxidants indicators in patients with type 2 diabetes.
    Material And Methods
    The Participants were 16 women with type 2 diabetes who had not the history of once a week regular physical activity program, in previous five years. They were randomly divided into two groups of experimental, purslane supplementation for eight weeks, and control. Blood sampling was performed in two stages.
    Results
    After eight weeks of purslane consumption, resting levels of MDA, SOD and CAT in Supplementation group showed a significant decrease compared to those of control group.
    Conclusion
    Purslane consumption can improve peroxidant/antioxidant balance in women with type2 diabetes.
    Keywords: Purslane_Peroxidant Balance_Antioxidant_Type 2 Diabetes
  • A. Khaki * Pages 8-13
    Background And Objectives
    Ciprofloxacin is a synthetic antibacterial agent belonging to Fluoroquinolone drugs affecting effectively on gram-negative bacterial infectious. The aim of this study was to assess the effect of ciprofloxacin in the spermatogenesis period.
    Material And Methods
    The subjects were 20 male wistar rat randomly divided in to control (n=10) and experimental group (n=10), given 12.5mg/kg ciprofloxacin (soluble in drinking water) in spermatogenesis period. On the day of 28, the sperm was collected from cauda epididymis and sent for analysis.
    Results
    Based on light microscopic observation and statistical analysis, the majority of seminiferous tubules of control group were healthy, in Sc 8-9 stage. But in test group, sertoli cell degeneration and absence of sex cells were confirmed, and in some parts, just basal layer of seminiferous tubule was remained in Sc 3-5 stage.
    Conclusion
    Sex hormones (LH and FSH) and spermatogenesis (sperm count, motility and viability) were significantly decreased in test group compared to those of controls (P<0.05). Ciprofloxacin has some adverse effects on sperm related variables in 28 day period.
    Keywords: Ciprofloxacin, Sperm, Sex Hormones
  • M. Sadeghi *, K. Naddafi, R. Nabizadeh Pages 14-19
    Background And Objective
    Perchloroethylene (PCE) is a chlorinated hydrocarbon used as a solvent in many industrial processes. In contaminated water and soil a great deal of PCE is found. This study aimed to determine the rate of decomposition of PCE occurred after advanced oxidation.
    Material And Methods
    In this descriptive-analytic study conducted (2011) in public health faculty of Tehran University of medical sciences, gas chromatographic was used to measure PCE and gas chromatography - mass spectrometry for intermediate products. Chemical oxidation involves ultrasonic waves, ultraviolet light and hydrogen peroxide.
    Results
    PCE was effectively decomposed by advanced oxidation processes. In these processes, the reaction rate was based on the equation of the first order and the rate of decomposition was proportional to the concentration. The higher was hydrogen peroxide, the more was decomposition, and the removal rate was higher at acidic PH. The intermediate products formed in the oxidation process were trichlorethylene, dihlorethylene, trichloroacetic acid, dichloroacetic acid and chloroacetic acid.
    Conclusion
    The toxicity of intermediate products formed by degradation of Perchloroethylene compared to its initial toxicity is low. But it is a necessity to elongate the processes for having complete destruction of intermediate compounds and preventing from their adverse effects on the environment and human health.
    Keywords: Perchloroethylene, Ultrasonic, Ultraviolet, Hydrogen Peroxide, Gas Chromatography, Mass Spectrometry
  • Ar Niazi, F. Koohsar, F. Ghaffarifar, H. Ziaei, Hezarjaribi, F. Mesgarian, On Jorjani * Pages 20-26
    Background And Objective
    Culture, microscopic method is a gold standard method for identification of Lishmania parasite. The use of Molecular methods such as RT- PCR compared to microscopic methods has a higher sensitivity and specificity; however, it is not widely used due to its expensive equipment and the time requested. The use of nucleic acid sequence based amplification (NASBA) method is highly valuable for diagnosis of live parasite because there is no need for to use Thermo cycler. We aimed to assess sensitivity and specificity of NASBA for molecular detection of cutaneous Leishmaniasis.
    Material And Methods
    First, the RNA was extracted from 28 skin biopsies suspected cutaneous Leishmaniasis. Then, by means of specific primers designed for 18srRNA region, this region was amplified using NASBA isothemal amplification. To increase the sensitivity, the product was electroforesed in TBE (IX) buffer, using Syber Gold Flourecent probes. Using specific primers, RT- PCR was conducted on the samples too.
    Result
    For diagnosis of Leishmania parasites, NASBA and RT-PCR had the sensitivity of 81% and 51%, respectively, and specificity of 100%.
    Conclusion
    NASBA isothermal method with high sensitivity and specificity can be applied for identification of cutaneous leishmaniasis.
    Keywords: Cutaneous Leishmanisis, NASBA, 18S rRNA
  • S. Zhand, A. Tabaraei, A. Moradi, F. Fotoohi, N. Javid, M. Bazoori, E. Haji Mohammadi, A. Ghaemi * Pages 27-32
    Background And Objective
    The emergence of a novel H1N1influenza A virus of animal origin with transmissibility from human to human poses pandemic concern. Current subtypes of Seasonal influenza A viruses spread in human are influenza A H1N1 influenza A H3N2 and influenza type B viruses. The aim of this study was to determine current strains of the H3N2 and new H1N1 subtypes of influenza A virus from patients suspected influenza infection in 2009 flu pandemic in Golestan province, Iran.
    Material And Methods
    In this descriptive study, respiratory samples (n = 153) from patients with acute respiratory symptoms were collected in 2009 flu pandemic applied during 2009 pandemic influenza in Golestan province. After reverse transcription of extracted viral RNA, PCR was developed for both H1N1and H3N2subtypes using CDC specific primers.
    Results
    The mean age of patients was 16.59. Of them 45.1% were male. Thirteen (8.49%) were infected with seasonal influenza H1N1 and 25(16.33%) with seasonal H3N2influenza.
    Conclusion
    The rate of infection with seasonal H1N1and H3N2is similar to other studies reported from Iran, but lower than the rate reported from other parts of the world.
    Keywords: Influenza A Virus_H1N1_H3N2_RT_PCR_Iran
  • F. Momeni, R. Ghanbarpour, L. Dolatshah, H. Alizade * Pages 33-40
    Background And Objective
    CTX-M type extended spectrum beta-lactamases is a rapidly expanding group of enzymes encountered with increasing fre‌quency, especially, in Escherichia coli (E. coli). There are a few reports on phylogenetic background of E. coli isolates from clinical sources of under five-year- old children in Iran. The purpose of this study was phylotyping of E. coli isolates having blaCTX-M and blaCTX-M-15 genes from under five-year- old children with diarrhea and urinary tract infection (UTI).
    Material And Methods
    A total of 121 E. coli isolates (75 diarrheas and 46 UTI) were obtained and identified as E. coli based on standard bacteriological tests. DNA was extracted from E. coli isolates by alkaline lysis method. PCR assay was used because of high frequency of blaCTX-M and blaCTX-M-15 genes in the isolates and also determination of phylogenetic group/subgroups by detection of yjaA and chuA genes and fragment TspE4.C2.
    Results
    The isolates belonged to four phylogenetic groups A (48.77%), B1 (14.04%), B2 (11.57%), and D (25.62%). In the diarrheic isolates,17.37% were positive for blaCTX-M and 14.04% of isolates possessed both blaCTX-M and blaCTX-15genes.Out of 46 UTI isolates, 21.73% were positive for blaCTX-M and 15.21% for blaCTX-M and blaCTX-M-15 genes.
    Conclusion
    A rather high prevalence of E. coli isolates with blaCTX-M and blaCTX-M-15 genes was observed in fewer than five-year- old children in Khoramabad city. Phylotyping of isolates possessing blaCTX-M and blaCTX-15genes showed that most of them belonge to A and D phylo-groups.
    Keywords: Escherichia Coli, Phylogenetic Group, Extended, Spectrum Beta, Lactamase
  • T. Ghelich, M. Hashemi Karouei *, I. Gholampor Azizi Pages 41-47
    Background And Objective
    Because of increased resistance to antibiotics, side effects of chemical drugs and importance of medicinal plants, we aimed to assess the antibacterial effects of methanolic extract of the Polygonumbistorta plant on the E. coli (ATCC 15224), Ps. aeruginosa (ATCC 25619), B. subtilis (ATCC 6633) and Stap. Aureus (ATCC 25923).
    Material And Methods
    After preparing the extract, its antibacterial effect was assessed via gel diffusion method, using disk / well diffusion methods to determine MIC and MBC.
    Results
    MIC of methanolic extract was 78 µg/ml for E. coli, 63×103 µg/ml for Pseudomonas aeruginosa, 39 µg/ml for Bacillus subtilis and 31×102 µg/ml for Staphylococcus aureus.
    Conclusion
    In spite of resistance of gram-negative bacteria to chemical agents, polygonum bistorta methanolic extract could inhibit the growth of E.coli and P. aeruginosa.
    Keywords: Antibacterial, Bistorta, Escherichia Coli, Pseudomonas Aeruginosa
  • A. Hajihasani, M. Douraghi *, M. Rahbar, M. Mohammadzadeh, H. Zeraati, S. Ghoorchian, M. Alavi Moghadam, M. Sabzi Pages 48-54
    Background And Objective
    Stenotrphomonas maltophilia is an opportunistic nosocomial pathogen with high mortality in immunocompromised cases. The aim of this study was to isolate and identify Stenotrphomonas maltophilia in the hospitals’ environment and wards.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study, a total of 1108 samples were collected from environment of two hospitals during 12 months. Identification of isolates was performed using biochemical, phenotypic (intrinsic resistance to carbapenems) and molecular methods (amplification of 23S rRNA gene).
    Results
    Of the studied samples, 186 (16.78%) nonfermentative gram negative bacilli (NFGNB) were identified. Amongst NFGNB, 18 (1.62%) isolates were identified as S. maltophiliaby using biochemical tests. Of 18 biochemically identified isolates, 15 (83.3%) were confirmed via PCR. Sinks (40%) and men surgery ward (33.3 %(were the most contaminated sites and wards of hospitals, respectively.
    Conclusion
    S. maltophilia is repeatedly isolated from sink which shows that the moist hospital environments need to be considered as a source for dissemination of bacteria.
    Keywords: Nosocomial Infections, Nonfermentative Gram Negative, Stenotrphomonas Maltophilia, PCR
  • M. Javadzadeh, M. Najafi, M. Rezaei *, M. Dastoor, Aa Behzadi, A. Amiri Pages 55-61
    Background And Objective
    Honey is a healthy and nutritious food that has been used for a long time as a treatment for different diseases. One of the applied properties of honey is its antimicrobial effect, which differs between different types of honey due to variation of phenolic and antioxidant compositions. This study aimed to assess antimicrobial effect of honey on Bacillus cereus, considering its chemical properties.
    Material And Methods
    Three samples of honey (A1 and A2 of Khorasan Razavi Province and A3 of South Khorasan province (were prepared and studied in terms of chemical parameters. The antibacterial effect of honey was surveyed throughTurbidimeter using spectrometer with incubator time of 2, 4, 6, and 8hrs. the level of turbidity caused by bacterium growth was measured at different times with a wavelength of 600nm.
    Results
    According to the study, the samples containing higher concentration of polyphenol has more antimicrobial activity. The samples of A2, A3, and A1 had the highest concentration of polyphenol, respectively.
    Conclusion
    The results indicate the prebiotic effect of honey that can be justified by the presence of fructo-oligosacharids and vitamin B.
    Keywords: Honey, Bacillus Cereus, Antibacterial, Turbidimetry
  • Sh Shabani *, Ar Sadeghi Mahoonak, H. Jalali Pages 62-66
    Background And Objective
    Cream pastry, because of their ingredients, making process and preserving conditions are susceptible to many types of microbes. This study was conducted to determine the level of contamination of pastry cream in Gorgan.
    Material And Methods
    The randomly selected samples (N = 450) were tested according to national standards for microbial tests and then the data was analyzed.
    Results
    The level of contaminations for Enterobacteriaceae and Staphylococcus aureus was 56% and 43.3%, respectively. The highest contamination occurred in summer with Enterobacteriaceae (N= 113) and the lowest in spring with Staphylococcus aureus (N= 40). Also microbial contamination in different types of cream pastries showed the maximum level in cream puff (90%) and the minimum level in roll pastry (30.6%).
    Conclusion
    There is a significant difference in infection rate between different samples. The infection rate in this study is more than the prevalence of past studies.
    Keywords: Cream Pastry, Enterobacteriaceae, Staphylococcusaureus, Gorgan
  • Mr Bonyadi *, F. Ezzati Pages 67-75
    Background And Objective
    Being exposed to different allergens, followed by the production of specific IgE, has an important role in causing atopic dermatitis, recognizing the allergens and applying immunotherapy for treatment. We aimed to determine the frequency of common allergens in the patients suffering from atopic dermatitis.
    Material And Methods
    In this descriptive- analytical study the serum level of total IgE and frequency of specific IgE were measured by Immunoblotting method against 20 common allergens in 150 atopic dermatitis patients in 2010-2011. The control group included the individuals who have been diagnosed healthy.
    Result
    The mean age was 30.02±14.79; the participants were male (77; 51.3%) and female (73; 48.7%). In 90% of patients, total IgE was more than the reference range with the mean of 227.51±103IU/ml. The most frequent allergens related to: Cultivated rye (48.6%), Timothy grass (42.9%), House dust mite (22.7%), Cat (16.7%), Horse (10%), Birch (11.33%), Potato (11.33%), Dog (16.7%), Egg white (8.7%), Cow milk (8.7%). The frequency of positive allergens in plants and fungus group was 54.34%, in animals was 26.8% and in foods was 19.56%. In control group, there was no total IgE elevation.
    Conclusion
    Based on the recognition of common allergens in east Azerbayjan, Iran, we recommend avoiding of these allergens and providing immunotherapy.
    Keywords: Atopic Dermatitis, Allergen, Specific IgE, Total IgE
  • M. Darabi, Sh Jahani Zadeh *, M. Chegeny Pages 76-82
    Background And Objective
    Quality control of drinking water is important for maintaining health and safety of consumers, and the first step is to study the water quality variables. This study aimed to evaluate the chemical and physical indicators, water quality variables and qualitative classification of drinking water stations and water sources in Boroujerd.
    Material And Methods
    This descriptive-cross sectional study was conducted on 70 samples of drinking water and 10 samples from sources in 2011-2012. Nine Water quality variables were measured and coded using STATISTICA10 Software. Principal component analysis (PCA) was performed for qualitative classification of water samples and determination of water quality variables.
    Results
    Based on PCA, chemical variables such as fluoride, nitrate, total hardness and iron, and physical variables such as pH and TDS were paramount importance to water quality. According to T-test, the average concentration of fluoride and iron, and the turbidity in all samples were significantly less than the standard. But other variables were up to standard.
    Conclusion
    For the large water quality data, the use of PCA to identify the main qualitative variables and to classify physical and chemical variables can be used as an effective way in water quality management.
    Keywords: Physical, Chemical Indicators, Drinking Water, Sources, Boroujerd, Principal Component Analysis
  • E. Rahimi *, A. Shakerian Pages 83-87
    Background And Objective
    Listeria bacteria with worldwide widespread are commonly found in soil, sewage, dust and water. Among which,Listeria monocytogenes can cause a serious food-borne disease. The objective of this study was to investigate the prevalence of Listeria species in ready-to-eat foods.
    Material And Methods
    The samples (n=235) including oloveyh salad (n = 64), Yogurt stew (n= 35), vegetable salad (n=52), macaroni salad (n= 48) and meat salad (n =36) were collected from the restaurants in Shahrekord, Iran. Enrichment and selective media were used to determine the prevalence of Listeria species..
    Results
    The results showed that 8.5 % of the samples were infected by Listeria spp. The highest were isolated from vegetable salad (17.3%) and the lowest from macaroni salad (4.2%). Listeria monocytogenes was isolated from 7 samples (3.0%). Other isolated species were L.innocua (4.7%) and L.seeligeri (0.9%).
    Conclusion
    It seems that eating ready-to- eat food or raw and undercooked foods has the potential risk of contamination to the Listeria species.
    Keywords: Listeria, Ready, to, Eat Food, Shahrekord
  • M. Rezaei, R. Ghasemi Khah *, M. Parviz, O. Zarei Pages 88-92
    Background And Objective
    Ice cream is a suitable environment for microbial growth due to its chemical structure, ingredients, and its increased supply and demand. In the absence of hygienic considerations, it can cause poisoning. This study aimed to determine bacterial contamination in traditional ice cream produced in Arak city in 2011.
    Material And Methods
    The samples (n= 30) were randomly obtained from different parts of Arak in, 2011. The Samples were shipped in cold conditions and total count of microorganisms test was performed according to Iranian national standards.
    Results
    In 16.66%, the microbial contamination was below the limit of microbial load (5×104), and in 83.3% the contamination was more than allowed level.
    Conclusion
    This study highlights the dire situation for bacterial contamination of traditional ice cream in Arak city.
    Keywords: Arak, Ice Cream, Microbial Contamination
  • M. Azimi, Sh Moghadam, L. Jouybari *, N. Bahnampour, Ea Ghaemi, M. Hesam, M. Bazori, A. Sanagoo Pages 93-97
    Background And Objective
    Bacterial colonization in upper respiratory airways is one of the major risk factors for the development of the ventilator–associated pneumonia (VAP), which is the most common and serious hospital-acquired infection in intensive care unit (ICU). The aim of this study was to determine the frequency of oropharyngeal microorganisms of patients with tracheal tube hospitalized in ICU.
    Material And Methods
    Of 39 patients hospitalized in ICU of panje Azar Hospital, the oropharyngeal cultures were taken after admission. The samples were evaluated for growth of Staphylococcus aureus, Pneumococcus, Enterococcus, Pseudomonas, and E-coli.
    Results
    The mean age of the patients (21 men, 18 women) was 43.64±15.01. The culture was positive in 28.2% and the most common isolate was Pseudomonas aeruginosa (10.3%).
    Conclusion
    Pseudomonas, which is the main pathogen for ventilator- associated pneumonia, may be a potential threat for the patients hospitalized in intensive care units.
    Keywords: Microbial Colonization, Endotracheal Tube, Intensive Care Unit, Ventilator Associated Pneumonia