فهرست مطالب

نشریه حقوق اداری
پیاپی 14 (بهار 1397)

  • 198 صفحه، بهای روی جلد: 140,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/04/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسلم آقایی طوق * صفحه 9
    مشورت در مقررات گذاری به معنای جلب نظرات شهروندان و یا اشخاص و گروه های مشخص درباره مقررات پیشنهادی است. در این معنا، هر چند نهادهای مقرراتگذار به نحوی از انحا نماینده شهروندان محسوب میشوند و در نهایت نیز در مقابل آنها پاسخگو هستند، ولی در فرایند مقرراتگذاری نیز ملزم به کسب نظرات مردم هستند و باید مشارکت آنها و نظر مثبتشان را جلب کنند. ایده اصلی مقرراتگذاری هوشمند این است که در مقرراتگذاری باید بیش از پیش به خواستهای مخاطبان بها داده شود تا از این طریق اجرای مقررات به سهولت انجام گیرد. در تمامی کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، اتحادیه اروپا و نیز تمامی کشورهایی که در آنها قانون عام تصمیمگیری اداری به تصویب رسیده است، سازوکارهایی برای جلب مشارکت عمومی در وضع قوانین و مقررات دولتی وجود دارد. با توجه به اینکه مشورت عمومی تقریبا به یک رویکرد جهانی تبدیل شده است مناسب است در نظام مقررات گذاری ایران نیز از این جهت اصلاحاتی صورت بگیرد. چون هرچند کلیت مشورت عمومی در نظام سیاسی- اداری کشور مورد پذیرش واقع شده است، ولی در برخی موارد در مقرراتگذاری ها رعایت نمیشود. روش به کار گرفته شده در این پژوهش توصیفی- تحلیلی بر پایه یافته های تطبیقی است.
    کلیدواژگان: مشورت عمومی، مقررات گذاری، مقررات گذاری هوشمند، استماع عمومی، ارزیابی تاثیرات مقررات گذاری
  • سعید خانی والی زاده * صفحه 31
    اصل کرامت انسانی یکی از اصول بنیادین بشر می باشد که در اکثر اسناد مهم جهانی و منطقهای، از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر درج شده و بهرسمیت شناخته شده که در این اسناد بر اهمیت این اصل و همچنین ضرورت رعایت آن تاکید گردیده است. اصل حقوق دفاعی نیز یکی از اصول بسیار مهمی است که بهویژه از قرن بیستم مورد توجه قرار گرفته است و نقش ویژه ای را در حمایت از حقوق و منافع شهروندانی بر عهده دارد که متاثر از تصمیمات مقامات اداری هستند. باید توجه داشت که اصل کرامت انسانی در حقوق اساسی نظامهای حقوقی جمهوری اسلامی ایران و فرانسه پذیرفته شده است. در این مقاله تلاش می شود که ضمن بیان جایگاه اصول کرامت انسانی و حقوق دفاعی در حقوق اداری جمهوری اسلامی ایران و فرانسه، میزان ارتباط اصل کرامت انسانی و حقوق دفاعی در خصوص حمایت از حقوق اداره شوندگان نیز مشخص گردد.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، حقوق دفاعی، شورای دولتی، حقوق اداری
  • احمد رنجبر * صفحه 55
    هرچند شرط اثبات نفع در طرح دعوا علیه اعمال اداری به ادعای حفظ و تثبیت حقوق و منافع شخصی قابل مناقشه نیست، مقید کردن حق «همگانی» طرح دعوا علیه اعمال و تصمیمات غیرقانونی مراجع اداری آن گاه که ناقض حقوق و منافع شخصی افراد نیست، بلکه نقض کننده حقوق جامعه است، سخت محل مناقشه است؛ در واقع، «قانونی بودن» به عنوان منفعتی همگانی باید بتواند مبنایی برای طرح دعوای همه شهروندان علیه اعمال خلاف قانون ماموران و مراجع عمومی باشد که از آن زیر عنوان «دعوای حقوق عمومی» یا «دعوای نفع عمومی» یاد می شود؛ دعوایی که هدف آن نه حفظ نفع یا دفع ضرری شخصی بلکه جلب توجه مرجع قضایی به اعمال خلاف قانونی است که زیان آن متوجه عموم است و اکنون در بسیاری کشورها از جمله در کشور ما در قالب طرح دعوا علیه مقررات و مصوبات اداری شناخته شده است. این تحقیق به شیوه ای تحلیلی- توصیفی در پی کشف و تحلیل ابعاد این موضوع با استناد به اصول کلی حقوقی و آرای قضایی است.
    کلیدواژگان: دعواي حقوق عمومي، دعواي منفعت عمومي، اثبات نفع، حق دادخواهي
  • زینب غفوری * صفحه 77
    بخش عمده مصادیق نمودهای فرهنگ عامه یا فولکلور را ادبیات و ترانه ها، طرحها و نقشها، موسیقی و غیره دربرمی گیرد؛ از این رو، چندان شگفتآور نیست اگر در استفاده از قابلیتهای نظام مالکیت فکری، حقوق ادبی- هنری را به عنوان نخستین قالب برگزینیم؛ چرا که موضوعات مورد حمایت آن، قرابتی بسیار با آثار فولکلوریک دارد. این آثار را میتوان در دسته های گوناگون مورد حمایت حقوق ادبی و هنری از قبیل: آثار ادبی، موسیقیایی، هنرهای تجسمی و غیره قرار داد و ممکن است در بدو امر این گونه به نظر برسد که نظام مزبور به نحوی مطلوب میتواند این نمودها را مورد حمایت قرار دهد کما اینکه برخی از نظامهای حقوقی نیز این رویکرد را برگزیده و شباهتی تام، میان این دو برقرار کرده اند. با این وجود، تدقیق در پیششرطهای حمایت در نظام حقوق ادبی - هنری، این واقعیت را آشکار می سازد که به رغم شباهت اولیه میان موضوعات حمایت؛ نمودهای فرهنگ عامه فاقد بسیاری از شروط اولیه و بنیادین اثر قابل حمایت در نظام ادبی و هنری هستند. پدیدآورندگی، دارندگی حقوق، اصالت و ابتکار، ثبوت در قالب مادی و محدودیت طول مدت حمایت از آثار، همگی از اصول بنیادین این نظام حقوقی هستند که حمایت بر پایه آنها اعطا میشود. در مقابل، نمودهای فرهنگ عامه با هیچیک از این شروط حمایت تطبیق نمییابند. بهرغم این مشکلات، بسیاری از صاحبنظران و حقوقدانان تلاش نمودهاند مفاهیم پیشگفته را با توجی هاتی گوناگون بر نمودهای فرهنگ عامه نیز تطبیق دهند و از این طریق، با تغییراتی اندک، نمودهای مربوطه را تحت گستره حمایتی نظام حقوق ادبی و هنری قرار داده و از مزایای آن بهره بگیرند. با این حال به نظر میرسد به رغم شباهت موضوعات، شروط حمایت در نظام پیشگفته را به سختی میتوان در مورد نمودهای فولکلوریک احراز کرد؛ علاوه بر این، هدف از حمایت برای این دو دسته از آثار با یکدیگر بسیار متفاوت است. این تفاوتها در عمل، نه تنها موجب ورود استثنائات بسیار بر نظام ادبی - هنری برای جا دادن آثار فولکلور به عنوان موضوعات قابل حمایت در این نظام خواهد شد؛ بلکه در نهایت نتیجهای مطلوب نیز به دست نخواهد داد؛ از این رو، به نظر میرسد تحمیل آثار فولکلوریک بر نظام حقوق ادبی - هنری برای هیچیک از دو سوی رابطه سودی نخواهد داشت و مطلوبتر آن است که درصدد طراحی یک نظام حمایتی ویژه برای این موضوعات برآییم.
    کلیدواژگان: نمودهای فرهنگ عامه، فولکلور، حقوق ادبی و هنری، شروط ماهوی حمایت
  • حمید عزیزی مرادپور * صفحه 103
    اگرچه آثار خلق شده جدید در حوزه فرهنگ عامه و یا الهام گرفته و یا مبتنی بر فولکلور عمدتا مرتبط با حقوق مالکیت ادبی و هنری بوده و در قالب کپی رایت قابل حمایت می باشند؛ اما نظام کپی رایت به خاطر محدودیت های آن از جمله شرط اصالت، مدت حمایت، شرط شناسایی مالک، مفهوم مالکیت و عینیت اثر برای حمایت از فرهنگ عامه کافی نیست و تا زمانی که یک نظام خاص حمایتی در سطح ملی و بین المللی شکل نگرفته است، بایستی از همه قالب های مرتبط با مالکیت فکری از جمله مالکیت صنعتی برای حمایت از نمودهای فرهنگ عامه استفاده کرد. در حقوق موجود مالکیت صنعتی می توان از ابزارهایی همچون: علایم تجاری جمعی و نشانه های جغرافیایی، اسرار تجاری و اصول رقابت غیرمنصفانه و... برای حمایت از نمودهای فرهنگ عامه کمک گرفت.
    کلیدواژگان: نمودهای فرهنگ عامه، مالیکت فکری، مالکیت ادبی، هنری، مالکیت صنعتی، علایم تجاری جمعی، نشانه های جغرافیایی
  • محسن خدمتگزار * صفحه 141
    با وجود اهمیت حمایت موثر از نمودهای فرهنگ عامه، هنوز نظام حقوقی مناسبی نه در سطح بین المللی و نه در سطح داخلی برای چنین حمایتی استقرار نیافته است. جدیدترین تلاش نظام تقنینی ملی در این خصوص، تدوین پیش نویس لایحه حمایت از نمودهای فرهنگ عامه است. این پیش نویس به عنوان نخستین گام در حمایت خاص از نمودهای فرهنگ عامه، دارای ایراداتی بنیادین است که باید با توجه به تجارب بین المللی برطرف شوند. ایرادات مزبور عمدتا ناشی از هدف گذاری نادرست در وضع مقررات مورد نظر است که موجب اشتباه در نوع و موضوع حمایت شده است.
    کلیدواژگان: سياست هاي تقنيني ايران، نمودهاي فرهنگ عامه، نمودهاي فولکلور، پيش نويس لايحه حمايت از نمودهاي فرهنگ عامه
  • محمد مهدی حسن پور * صفحه 161
    رقابت غیرمنصفانه - یکی از اقسام حقوق آ‏فرینش های صنعتی از منظر بند 2 ماده 1 کنوانسیون پاریس- می تواند یکی از جنبه های رمزآلود حقوق آفرینش های فکری شمرده شود؛ زیرا برخلاف سایر حقوق فکری که موضوع مشخصی را محور توجه قرار می دهند، این شاخه حقوقی به رفتار بازاری توجه داشته و به جای بهره گیری از اصول و قواعد مشخص با نتایجی قابل پیش بینی از مفهومی اخلاقی به نام «رفتار شرافتمندانه» استفاده می کند که مثل بسیاری از مفاهیم دیگر اخلاقی مبهم بوده و امکان پیش بینی نتایج را دشوار می سازد. با این حال، همین موضوع دستمایه استفاده از رقابت غیرمنصفانه به عنوان ابزاری برای حمایت از مصادیق نوظهور شایان حمایت چون نمودهای فرهنگ عامه گردیده است. در این مقاله، نگارنده ضمن توضیح مختصر در خصوص مقررات ماده 10 مکرر پاریس، چگونگی و نقاط قوت و ضعف تسری حمایت نظام رقابت غیرمنصفانه به نمودهای فرهنگ عامه را بررسی و در پایان بر لزوم توسعه جزئی این مفهوم جهت حمایت موثر تر از نمودهای فرهنگ عامه تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: فولکلور، نمودهای فرهنگ عامه، رقابت غیرمنصفانه، سردرگم ساختن، تصاحب غیرمنصفانه
|
  • Moslem Aghaee Toogh * Page 9
    By Public Consultation we mean the procedure of acquiring the views of citizens or special interest groups. Although rulemakers in almost all aspects are somehow the representatives of the people as a whole and responsible before them, but public consultation make an extra emphasis in respecting public views about regulations. The very idea of Smart Regulation is that by respecting public views about regulations, we pave the way of its application. All member countries of the OECD, EU and all countries which have Administrative Procedures Act also have some clear rules about public consultation regarding regulation. As public consultation has been recognized as a worldwide regulatory approach, it is important to make some improvements in Iranian regulatory system. In fact, this system lacks some important elements of public consultation in some areas of regulation. The research method is analytic based on comparative data.
    Keywords: Public Consultation, Regulation, Smart Regulation, Public Hearing, Regulatory Impact Assessment
  • Saeed Khani Valizadeh * Page 31
    The principle of human dignity is one of the fundamental human principles that has been inserted and recognized in most of the major international and regional documents, including the Universal Declaration of Human Rights. In these documents, the importance of this principle and the necessity of its observance has been emphasized. The principle of rights of defense is also one of the most important principles that has been particularly respected since the twentieth century, and has a special role in protecting the rights and interests of citizens affected by the decisions of the administrative authorities. It should be noted that the principle of human dignity has been accepted in the constitutional law of the legal systems of the Islamic Republic of Iran and France. In this paper, it is attempted to highlight the relationship between these principles regarding the protection of the rights of administered persons while expressing the status of human dignity and rights of defense in Iranian and French administrative laws.
    Keywords: Human dignity, rights of defense, Council of State, administrative law
  • Ahmed Ranjbar * Page 55
    Although requirement of standing (locus standi) before the court for defending personal interests is not controversial, restriction of universal right of access to court in relating to illegal decisions of public and administrative authorities when do not violate a personal right but contradict rights of community is very contentious matter. In fact, “legality” as a public benefit ought to be a standing for take a suit by every one of citizens against illegal public decisions that termed as “public law litigation” or “ public interests litigation”; A kind of litigation with the public purpose of preventing the illegality that benefits the public but not for protection of a personal interest; This litigation is known in many countries including Iran that in the form of a claim against administrative regulations can be made. This research with a analytic- descriptive method aims to analyse and explain various dimensions of subject on basis of legal principles and judicial decisions.
    Keywords: public law litigation, public interests litigation, proof of interest, standing, principle of legality
  • Zeinab Ghafouri * Page 77
    A wide range of traditional cultural expressions (expressions of folklore) is consisted of literary works such as tales, folk art like drawings and paintings and folk songs and music. It would not be surprising to choose copyright law as the primary legal system in intellectual property to protect expressions of folklore since there is a close resemblance between these expressions and the protected works under copyright law. In fact, the expressions of folklore can be categorized under different protectable works in this system such as literary, musical and artistic works. This may suggest that copyright law can be opted as an appropriate regime to protect these expressions and in practice some countries have taken this approach. An accurate study of prerequisites and requirements of protection in copyright law, however, reveals that in spite of the similarity between the expressions of folklore and works under copyright law, these expressions lack the very basic and fundamental preconditions to be considered as a protectable work under this regime such as authorship, ownership of rights, originality and fixation as well as the temporary duration of protection. Despite these shortcomings, many have tried to justify and adapt the characteristics of these expressions to such prerequisites to fit them into copyright system so that they can benefit the provided protection. It seems, however, infeasible to entirely apply copyright rules of protection to expressions of folklore. More importantly, the aim of protection is different in each of these two categories. Considering these differences, protection of expressions of folklore under copyright law, not only demands excessive exemptions in application of its rules, but also does not ultimately lead to the desirable outcome. Accordingly, it appears that imposing expressions of folklore to copyright system neither benefits these expressions nor the aforementioned system. Therefore, it would be more appropriate to structure a sui generis system in order to protect traditional cultural expressions.
    Keywords: traditional cultural expressions, folklore, copyright law, requirements of protection
  • Hamid Azizi Moradpoor * Page 103
    Although the new created works in the field of folklore or inspired or based on the Traditional cultural expression mainly are related to literary and artistic works can protected in accordance the copyright system but because of the limitation of copy right system that is originality, term of protection ,recognition of the holder ,concept of ownership and the fixation clause this mechanism is not necessarily adequate for the protection of Traditional cultural expretions.so until the formation a sui generis system for protection of folklore ought use all mechanism including the industrial property system for protection of cultural expressions. In the existing industrial property law system can be used Trade mark, geographical indication, trade secret, principle of the unfair completion and etc for the protection of folklore in the national and international level.
    Keywords: Folklore, intellectual property, Industrial property, Trade mark, Geographical Indication
  • Mohsen Khedmatgozar * Page 141
    Despite the importance of effective protection of the folklore expressions, there is not an appropriate and efficient system for this purpose neither in the international nor in the national levels. The newest attempt in this scope by the national legislative system is providing a draft for “The protection of folklore expressions Act”. This draft, as the first step towards a sui generies for the protection of the folklore expressions, contains some essential faults which should be corrected according to the international experiences. The mentioned faults are mostly originated from wrong aiming in the legislation process that cause, in turn, the wrong and inappropriate quality and subject of the intended protection.
    Keywords: Legislation policies of Iran, Folklore expressions, The draft of “protection of Folklore Expressions Act.”, sui generies
  • Mohammad Mahdi Hasanpour * Page 161
    Unfair Competition (UC) , an Intellectual Property Right (IPR) according to Art. 1(2) of Paris Convention, seems to be one of the mysterious aspects of IP law; because unlike other IPRs that deal with a definite subject matter, addresses market behavior and instead of rules and principles with predictable results, uses ethical concept named “Fair Behavior” that just like other ethical concepts is ambiguous and makes prediction of results much difficult. However this characteristic has produced a popular function for UC i.e. protecting new subjects deserving protection such as Traditional Cultural Expressions (TCEs). In this study author after briefly introducing Art.10 bis of Paris Convention, examines how UC protection will extend to TCEs and also what is advantages and disadvantages of this extension. At the end author suggest trivial UC expansion for more effective protection of TCEs.
    Keywords: Folklore, Traditional Cultural Expressions (TCEs), Unfair Competition (US), Confusion, misappropriation