فهرست مطالب

مجله مرتع
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • بوم شناسی و مدیریت مرتع
  • مهدی مروتی شریف آباد، حسین ارزانی، ناصر باغستانی، سید اکبر جوادی صفحه 333
    پارامتر تاج پوشش گیاهی در بسیاری از برنامه ریزی ها و مدیریت مراتع کاربرد دارد که روش های مختلفی برای اندازه گیری آن ابداع شده است. معرفی روشی مناسب در یک منطقه که از سرعت و دقت کافی برخوردار بوده و هزینه کمی در بر داشته باشد، در تحقیقات و مطالعات مرتعداری از اهمیت زیادی برخوردار است. با توجه به پیشرفت تکنولوژی و توسعه سخت افزار و نرم افزارهای مورد استفاده در عکسبرداری، این روش در زمان و با هزینه کم امکان مطالعه سطوح گسترده را فراهم می سازد که در صورت داشتن دقت کافی می تواند در مطالعات مورد استفاده قرار گیرد. بررسی دقت و کارایی برآورد درصد تاج پوشش گیاهان بوته ای استان یزد با استفاده از تصاویر زمینی تهیه شده به وسیله دوربین عکاسی دیجیتالی در این پژوهش مد نظر بوده است. در این تحقیق سه رویشگاه الگو برای تحت پوشش قرار دادن حداکثر گونه های بوته ای استان انتخاب گردید، ارتفاعات نیر با گونه غالب درمنه کوهی، مراتع مهریز با گونه غالب درمنه دشتی و رویشگاه چاه افضل اردکان با گونه غالب اشنان. در این سه رویشگاه بعد از تعیین تعداد پلات به روش ترسیمی و ابعاد پلات بر اساس سطح گونه غالب اقدام به نمونه برداری شد. از هر پلات در ارتفاع مناسب به طوری که دوربین در مرکز تصویر و پلات قرار گرفته و تمام پلات در تصویر دیده شود، عکسبرداری شد. همزمان میزان تاج پوشش به تفکیک گونه گیاهی به روش مستقیم با متر در پلات برآورد گردید. درصد تاج پوشش هر گونه در هر پلات بر روی تصاویر دیجیتالی تهیه شده پس از انتقال به رایانه با استفاده از نرم افزار آرک ویو (Arc View) برآورد گردید. سپس اعداد درصد پوشش تاجی هر پلات که به هر دو روش به دست آمده بود برحسب درصد در هر سه رویشگاه مورد مطالعه، در نرم افزار SPSS و به روش آزمون t زوجی آزمون شد. نتایج نشان داد که با اطمینان 95 درصد (05/0>P) در هر سه رویشگاه بین درصد پوشش گیاهان مورد مطالعه به روش مستقیم و روش عکسبرداری اختلاف معنی دار وجود ندارد. لذا برای تعیین درصد تاج پوشش در بوته زارهای استان یزد می توان از روش عکسبرداری و نرم افزارهای موجود استفاده کرد.
    کلیدواژگان: روش عکسبرداری، برآورد، تاج پوشش، نیر، چاه افضل، دامنه شیرکوه
  • مریم رضاشاطری، عادل سپهری صفحه 345
    یکی از ویژگی های علفزارهای مناطق بیابانی وجود میکروتوپوگرافی هایی است که ناشی از انباشت طولانی مدت رسوبات اطراف طوقه گیاه است. میکروتوپوگرافی تغییرات ارتفاعی کوچک مقیاس (در حد میلی متر یا سانتی متر) در وسعت چند متر (در یک فاصله افقی) است و می تواند شامل پستی و یا بلندی سطح خاک باشد. چهارپایان بیشترین تاثیر را بر میکروتوپوگرافی سطح خاک دارند و این تاثیر با نزدیکی به کانون بحران افزایش می یابد. تغییرات در لکه های کوچک مقیاس و کاهش میکروتوپوگرافی می تواند مقدمه ای برای تغییرات بزرگ مقیاسی باشد که به بیابانی شدن منتهی می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت پایداری اکوسیستم در شرایط چرا و عدم چرا در مراتع شور روی اینچه برون؛ به مطالعه نوسانات میکروتوپوگرافی سطح خاک (عمق حداکثر بین دو لکه گیاهی متوالی) در طول یک گرادیان چرا و مقایسه آن با حالت قرق پرداخته است. برای تحقق این هدف، پس از تعیین یک نقطه مبدا به عنوان کانون بحران، با استفاده از روش شمارش دانگ، تعیین زون های چرایی انجام شد. برآورد تغییرات ارتفاعی سطح خاک نیز با استقرار ترانسکت در اطراف کانون بحران انجام شد. نتایج حاصل از بررسی داده های صحرایی نشان داد که عمق گودی های کوچک مقیاس موجود در اطراف کانون بحران بسیار بیشتر از عمق گودی های کوچک موجود در زون با چرای کمتر یا منطقه قرق شده است. به نظر می رسد که در اثر چرای مفرط و طولانی مدت دام در منطقه مورد مطالعه، ابتدا کاهش پوشش و حذف گیاهان موجود اتفاق افتاده و سطح خاک بدون پوشش افزایش یافته است و برآمدگی های کوچک سطح خاک نیز در اثر تردد دام حالت مسطح پیدا کرده اند، پس از آن ادامه چرای شدید بر تاثیر عوامل فرساینده از قبیل آب یا باد– که سبب شسته شدن سطح خاک لخت می شوند- افزوده و در نهایت ایجاد فرورفتگی در سطح خاک اتفاق افتاده است، به طوری که متناسب با میزان چرا این میزان گودی در مناطق مختلف عرصه افزایش یا کاهش یافته است. بنابراین نتیجه گیری می شود که ارتفاع گودی های کوچک مقیاس سطحی می تواند بیانگر شدت بهره برداری از اکوسیستم و میزان پایداری آن باشد.
    کلیدواژگان: میکروتوپوگرافی، مراتع اینچه برون، کانون بحران، چرای دام، پایداری اکوسیستم
  • حجت الله خدری غریب وند، قاسمعلی دیانتی تیلکی*، منصور مصداقی، هرمز سهرابی، منوچهر سرداری صفحه 357

    در این پژوهش، رویشگاه گیاه کافوری (Camphorosma monspeliaca) به مساحت 3500 هکتار در منطقه دوتو (کوه سفید)-تنگ صیاد استان چهارمحال و بختیاری مورد مطالعه قرار گرفت. گونه C. monspeliaca در رویشگاه مذکور در دامنه-ها، شیب ها و ارتفاعات مختلف حضور و پراکنش دارد. توده-های گیاهی در دامنه شمالی، جنوبی و مسطح، با دامنه ارتفاعی 2250-2150 که بازتابی از پراکنش و واقعیت انتشار گونه بودند، انتخاب شدند. نمونه برداری تصادفی- سیستماتیک با تعیین توده معرف و استقرار پلات در امتداد ترانسکت صورت گرفت. پارامترهای گیاهی از قبیل درصد پوشش، وفور، فراوانی و تراکم در هر توده بدست آمد. در هر توده با استفاده از 3 نمونه خاک از هر یک از دو عمق 10-0 و 30-10 سانتی متری، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک آزمایش شد و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. به منظور تحلیل پارامترهای گیاهی از نرم افزار SPSS استفاده شد. رج بندی توده های گیاهی در ارتباط با عوامل محیطی با استفاده از نرم افزار PC-ORD به روش آنالیز مولفه اصلی صورت گرفت. نتایج نشان داد در دامنه جنوبی رویشگاه گونه C. monspeliaca از تراکم و درصد پوشش بیشتری برخوردار است و در امتداد محور دوم که معرف فاکتورهای سدیک می باشند پراکنش بیشتری دارد. مهمترین عوامل محیطی موثر در تفکیک توده های گیاهی، ارتفاع، سدیم، ماده آلی، درصد شن، کربنات کلسیم و منیزیم تشخیص داده شدند.

    کلیدواژگان: گونه کافوری (Camphorosma monspeliaca)، آنالیز مولفه اصلی، پارامترهای گیاهی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، توپوگرافی
  • محمد جعفری، مهدیه ابراهیمی، حسین آذرنیوند، احمد مداحی صفحه 371

    به منظور بررسی اثرات عملیات اصلاح مرتع بر خصوصیات پوشش گیاهی و خاک مطالعه ای در مراتع سیرجان در سال 85 انجام گرفت. در این مطالعه چهار عملیات اصلاحی شامل: قرق، احداث گوراب، یونجه کاری و کشت علف گندمی انتخاب شد و در کنار هر تیمار که عملیات اصلاحی در آن انجام شده بود، تیمار هایی به عنوان شاهد انتخاب گردید که دو به دو مجاور هم بودند. نمونه برداری پوشش گیاهی بصورت تصادفی- سیستماتیک در 50 پلات یک متر مربعی در هر تیمار و نمونه برداری خاک از عمق 30-0 سانتی متر و 60-30 سانتی متری خاک انجام شد. داده های پوشش گیاهی (تولید، ترکم، درصد پوشش) و خاک (درصد کربن آلی، درصد نیتروژن، فسفر، پتاسم، هدایت الکتریکی، اسیدیته، درصد کلسیم) توسط نرم افزارSPSS با استفاده از آزمون t جفت شده و آنالیز واریانس در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که عملیات اصلاحی انجام شده موجب افزایش درصد تاج پوشش، تولید، تراکم گیاهان کلاس Ι و ΙΙ و کاهش گیاهان کلاس ΙΙΙ گردید (در سطح یک درصد). بررسی تغییرات خصوصیات مورد بررسی خاک با آزمون t نشان داد که از نظر عناصر مغذی نیتروژن، فسفر، پتاسیم و ماده آلی بین هر تیمار عملیاتی با تیمار شاهد آن تفاوت معنی دار در سطح 5 درصد وجود دارد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس پارامترهای خاک در دو عمق مورد بررسی، تفاوت معنی دار در میزان ماده آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم خاک را بین چهار تیمارتحت عملیات اصلاحی نشان داد. بطور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که چهار عملیات اصلاحی انجام شده اثر مثبت بر روی خصوصیات خاک و پوشش گیاهی مراتع سیرجان داشتند.

    کلیدواژگان: قرق، گوراب، یونجه کاری، کشت علف گندمی، مراتع سیرجان، خاک، پوشش گیاهی
  • محمد مهدوی، حسین ارزانی، محمدحسن جوری صفحه 385
    مطالعات ارزیابی مرتع با تعیین شرایط و وضعیت مرتع این امکان را به کارشناس می دهد تا در مورد تغییرات حاصل از فعالیت های مدیریتی و نیز تغییرات اکولوژیک مرتع قضاوت نماید. به منظور تشریح مدل سلامت مرتع در جوامع بوته زار ایران و تعیین تغییرات وضعیت (گرایش) مرتع با استفاده از این مدل، مراتع استپی رودشور انتخاب شد. سپس با توجه به دستورالعمل مدل سلامت مرتع ابتدا توان رویشگاه در هر محل در قالب منطقه مرجع شناسایی و میزان درجه انحراف 17 شاخص در مناطق ارزیابی نسبت به منطقه مرجع امتیازدهی گردید. سپس با استفاده از ارزیابی مشاهده ای وضعیت عملکردی سه ویژگی سلامت مرتع (پایداری خاک و رویشگاه، عملکرد هیدرولوژیک و سلامت موجودات زنده) تعیین شد. به منظور مقایسه شاخص ها و ویژگی های سلامت مرتع در مناطق ارزیابی با منطقه مرجع از آزمون ناپارامتری برای دو نمونه مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد در منطقه ارزیابی هر سه ویژگی سلامت مرتع به دلیل افزایش شدت چرا و عدم رعایت زمان آمادگی مرتع در مقایسه با منطقه مرجع در طبقه حاد قرار گرفتند. این حالت بیانگر آن است که هر سه ویژگی سلامت در پایین تر از مرز آستانه سلامت قرار گرفته و غیر سالم هستند. نتایج نشان داد مدل سلامت مرتع یک ارزیابی یکساله و کوتاه مدت از مرتع ارائه می دهد. این مدل یک روش پایشی نیست و برای ارزیابی مرتع دریک زمان و مکان مشخص به کار می رود. لذا استفاده از این مدل برای مواقعی توصیه می شود که مرتعدار بخواهد با یک بار ارزیابی به تصمیم مدیریتی مقطعی برسد.
    کلیدواژگان: تغییرات وضعیت مرتع، سلامت مرتع، استپی، رودشور
  • رضا باقری، محسن محسنی ساروی، محمدرضا چایی چی صفحه 398
    ارزیابی اثرات ناشی از چرای دام جهت یافتن خط مشی مدیریتی صحیح و اتخاذ یک استراتژی مناسب جهت دام گذاری در مراتع کشور، امری ضروری است. این تحقیق به منظور تعیین اثر شدت چرای دام بر خصوصیات شیمیایی خاک در منطقه خبر استان کرمان طی دو سال انجام شد. رویشگاه های مرتعی تحت سه سطح شدت چرایی (بدون چرا، متعادل و سنگین) که از نظر شرایط اکولوژیک همگن بودند از پارک ملی خبر و مجاور آن انتخاب شدند. نمونه گیری خاک در دو عمق 15-0 و 30- 15 سانتی متر و سه دوره (قبل، اواسط و بعد از چرا)، در قالب طرح بلوک های خرد شده انجام و خصوصیات شیمیایی خاک (شامل مواد آلی خاک، نیتروژن کل، فسفر قابل جذب، پتاسیم قابل جذب، اسیدیته و هدایت الکتریکی خاک) بررسی شد. میزان اسیدیته و نیتروژن کل خاک در اواسط دوره چرایی نسبت به قبل و بعد از چرا کاهش معنی دار داشتند و مواد آلی خاک قبل از چرا حداکثر بود. میزان فسفر قابل دسترس در دوره اواسط و بعد از چرا در مقایسه با قبل از چرا، به ترتیب 6 و 83/7 میلی گرم در هر کیلوگرم خاک کاهش داشت. با افزایش عمق خاک میزان نیتروژن کل، پتاسیم قابل دسترس، فسفر قابل دسترس و مواد آلی خاک، برعکس اسیدیته سیر افزایشی داشتند. سه منطقه مطالعاتی از نظر میزان فسفر و اسیدیته خاک اختلاف معنی داری نداشتند. بیشترین مقدار مواد آلی (معادل 22/1 درصد) و پتاسیم (معادل mg/kg 95/254) در منطقه چرایی متوسط مشاهده شد که فقط در این منطقه با دو منطقه دیگر مطالعاتی اختلاف معنی دار داشتند. نیتروژن خاک در منطقه چرای شدید در مقایسه با منطقه بدون چرا کاهش 84/18 درصد را نشان داد، در حالی که در منطقه چرای متوسط نسبت به منطقه بدون چرا اختلافی مشاهده نشد. طبق یافته های این پژوهش چرای متوسط باعث بهبود وضعیت خصوصیات شیمیایی خاک مخصوصا افزایش مواد آلی و پتاسیم نسبت به منطقه چرای سنگین و حتی قرق شده است. لذا چرای متعادل جهت بهبود اکوسیستم های مرتعی تخریب شده با پوشش غالب درمنه دشتی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: شدت چرا، خاک، خصوصیات شیمیایی، پارک ملی خبر، کرمان
  • دیانا عسکریزاده، غلامعلی حشمتی، محمد مهدوی صفحه 413
    آگاهی از مؤلفه های تشکیل دهنده اکوسیستم های مرتعی به عنوان گامی ضروری در مدیریت پایدار محسوب می شود. دام به عنوان یکی از اجزاء متشکله آن دارای رژیم های متفاوتی برای تعلیف است که تشخیص ماهیت و چگونگی آن برای حصول به مدیریت بهینه الزامی است. عوامل متعددی در شکل گیری رژیم مناسب چرایی دام در مرتع نقش ایفا می کنند که با توجه به منطقه مورد تعلیف، شرایط آب و هوایی، نوع دام و نوع پوشش گیاهی متفاوت خواهند بود. به منظور تعیین رژیم غذایی گوسفند، مراتع ییلاقی البرز شمالی انتخاب شد. ابتدا محدوده مورد چرای دام مشخص و به سه تیپ تفکیک شد و سپس فلور منطقه تهیه شد. وضعیت و ترکیب گیاهی به روش ارزش مرتع و گرایش به روش ترازوی گرایش تعیین شد. رژیم غذایی دام به روش مشاهده مستقیم و از طریق شمارش لقمه معین گردید. تعداد صد برداشت برای هر گوسفند مبنای محاسبه درصد خوشخوارکی گونه ها قرار گرفت. نتایج نشان داد که با توجه به یکسان بودن طبقه وضعیتی تیپ های مورد مطالعه، شرایط فلوریستیکی و آب و هوایی نقش به سزایی در انتخاب گونه های متفاوت توسط گوسفند داشته است به طوری که در شرایط مه آلود، گوسفند بیشتر ترجیح داده است گونه های بوته ای و درختچه ای را علیرغم وجود گونه های خوشخوراک گندمیان، استفاده نماید. در صورتی که در شرایط هوای گرم، تمایل گوسفند بیشتر به استفاده از گونه های فورب و گندمیان بوده است.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی، شمارش لقمه، گوسفند، مرتع، البرز شمالی، جواهرده
  • وحیده عبداللهی، قاسمعلی دیانتی تیلکی*، جلیل فرزاد مهر، هرمز سهرابی صفحه 428

    خوشخوراکی و گزینش گیاه در حین چرا یکی از مهم ترین جنبه های علم مرتع داری است که در تعیین وضعیت، ظرفیت و گرایش مرتع نقش اساسی ایفا می نماید. از طرفی خوشخوراکی امری نسبی است و مجموعه گونه های گیاهی موجود در یک عرصه با یک نوع دام مشخص مورد سنجش قرار می گیرند. با این شرایط تاکنون در رابطه با تغییرات فصلی در گرایش چرایی شتر نتایج مکتوبی گزارش نشده است. با توجه به عدم وجود اطلاعات کافی در زمینه تغذیه شتر در فصول مختلف و همچنین با توجه به اهمیت تعیین گونه های خوشخوراک در بهره برداری صحیح از مراتع لزوم انجام این تحقیق بیش از پیش مشخص می گردد. از این رو تحقیق حاضر با هدف شناسایی گونه های خوشخوراک از نظر دام (شتر) و توسعه کشت آنها در منطقه سرچاه عماری واقع در جنوب غربی بیرجند صورت گرفت. برای این منظور در منطقه مورد مطالعه در سه مقطع زمانی بهار، تابستان و پاییز انتخاب گیاهان توسط 5 شتر و به روش زمانی (کورنومتر) مطالعه شد. در این تکنیک یک حیوان برای مدت 30 دقیقه در طول تغذیه اش دنبال شد. نتایج نشان داد در میان گونه های موجود در هر سه فصل، گونه Seidlitzia rosmarinus به مقدار قابل ملاحظه ای توسط دام مصرف شد. گونه Tamarix ramosissimaدر بهار دومین گونه انتخاب شده توسط دام بود و در فصل پاییز به مقدار زیادی توسط دام مصرف شد و سایر گونه های موجود در سه فصل به میزان کم مصرف شدند. مقایسه خوشخوراکی گونه ها در فصول مختلف نشان داد انتخاب گونه های گیاهی توسط شتر بین فصول مختلف تفاوت چندانی با یکدیگر نداشته است.

    کلیدواژگان: خوشخوراکی، روش زمانی (کورنومتر)، مراتع تحت چرای شتر، بیرجند
  • غلامعلی حشمتی، شفق رستگار صفحه 444
    آگاهی از وضعیت خاک پوشش گیاهی از اهمیت زیادی برخوردار است. ارزیابی ویژگی های مهم خاک و پوشش گیاهی می تواند ما را از توانایی های بالقوه مرتع آگاه نموده و تعیین وضعیت آن را میسر سازد. هدف از انجام این تحقیق، تعیین بعضی از معرف های گیاهی و خاکی بوته زارهای اراضی تپه ماهوری مراتع قشلاقی قره قیر و مراوه تپه در استان گلستان است. در این مطالعه با توجه به تاثیر متقابل وضعیت پوشش گیاهی و ویژگی های سطح خاک با استفاده از روش طبقه بندی خاک سطحی مرتع (SSCC) به ارزیابی سطح خاک پرداخته شد. اندازه طول و عرض قطعات اکولوژیک با فرم های رویشی خزه و گلسنگ، خزه و گلسنگ- علف گندمی، فربها، بوته ای ها و قطعه های خاک لخت همراه با لاشبرگ بین این نواحی اکولوژیک و پارامترهای یازده گانه سطح خاک بر روی سه ترانسکت 50 متری در امتداد شیب دو دامنه شرقی و غربی در هر دو منطقه قره قیر و مراوه تپه ثبت گردید. این 11 عامل بر حسب خصوصیات ذاتی به سه مشخصه اصلی خاک یعنی استحکام، نفوذپذیری و چرخه مواد غذایی تبدیل شد. شاخص پایداری، نفوذپذیری و چرخه عناصر غذایی در دامنه های شرقی و غربی در دو منطقه قره قیر و مراوه تپه در قطعه اکولوژیکی بوته، فرب و خزه گلسنگ- علف گندمی تفاوت معنی داری را نشان داد (05/0P<). در مراوه تپه و مخصوصا در دامنه غربی مقدار این شاخص ها در قطعه بوته بیشتر از دامنه غربی قره قیر بود، ولی در تپه های لسی قره قیر قطعه خزه گلسنگ– علف گندمی از اهمیت بیشتری برخوردار بود. مهمترین معرف اکولوژیکی چشم اندازهای شرقی منطقه را می توان فرم رویشی فورب و خزه گلسنگ- علف گندمی و در مورد چشم اندازهای غربی، فرم رویشی بوته و خزه گلسنگ- علف گندمی دانست.
    کلیدواژگان: ارزیابی سطح خاک، قره قیر، مراوه تپه
  • اکوفیزیولوژی
  • علی نادری فسارانی، مهدی بصیری، بهاره روشن نظر، علی طویلی صفحه 456
    دشت سجزی واقع در شرق شهر اصفهان جزء دشت های خشک محسوب می شود که با فرآیند بیابان زایی شدید مواجه است. گونه Limonium iranicum (گل شصت عروسان) که از گونه های بومی مقاوم به خشکی و شوری است، به طور تنک و لکه ای در این دشت حضور دارد. با توجه به اهمیت گیاه مذکور و امکان استفاده از آن در برنامه های توسعه پوشش گیاهی منطقه سجزی، امکان افزایش جوانه زنی بذور این گونه تحت تاثیر تیمارهای مختلف مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای اعمال شده بر تحریک جوانه زنی بذور گل شصت عروسان عبارت بودند از: پیش خیساندن به مدت 48 ساعت، سرمادهی در دمای صفر تا پنج درجه سانتی گراد، محلول 2/0 درصد تیوره (CS[NH2]2)، محلول 2/0 درصد نیترات پتاسیم و تیمار شاهد (بدون اعمال تیمار). آزمایش های جوانه زنی در انکوباتور با دمای 30 درجه سانتیگراد و 12 ساعت نور متناوب انجام شد. تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار (4 پتری دیش هر یک حاوی 100 عدد بذر) برای هر یک از تیمارها انجام شد. ویژگی های مورد مطالعه عبارت بودند از درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و ضریب آلومتری (نسبت طولی یا وزنی ساقه چه به ریشه چه). نتایج نشان داد که از بین تیمارها، تیمار سرمادهی به مدت 7 روز در دمای صفر تا 5 درجه سانتیگراد، بیشترین تاثیر را بر جوانه زنی داشته است. سرعت جوانه زنی و ضریب آلومتری در تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری نداشتند.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، گونه Limonium iranicum، سرعت جوانه زنی، ضریب آلومتری، دشت سجزی
  • معصومه قائدی، منصور تقوایی، سید رشید فلاح شمسی، علی نیازی صفحه 465
    تاغ یک درختچه دائمی سازگار با مناطق خشک است که به طور وسیعی در عملیات احیاء مناطق بیابانی و تثبیت شن مورد استفاده قرار می گیرد. جوانه زنی بذر یک مرحله بحرانی برای بقای گیاه می باشد. به منظور بررسی تاثیر عوامل نور، درجه حرارت و شوری بر جوانه زنی بذر سیاه تاغ، آزمایش جوانه زنی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل در چهار تکرار انجام شد. عوامل آزمایش اول شامل نور در2 سطح (نور و تاریکی) و حرارت در 6 سطح (5، 10، 15،20، 25 و30 درجه سانتیگراد) و در آزمایش دوم فاکتور شوری در 8 سطح (0، 2/0، 4/0، 6/0، 8/0، 1، 2/1و 4/1مول بر لیتر) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که محیط تاثیر معنی داری بر درصد جوانه زنی نداشت. درصد، سرعت جوانه زنی طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه به طور بسیار معنی داری تحت تاثیر درجه حرارت قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد و سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه با افزایش درجه حرارت از 5 به 25 درجه سانتیگراد افزایش ولی در دمای 30 درجه کاهش یافت. شوری (Nacl) تاثیر بسیار معنی داری بر درصد جوانه زنی داشت. با افزایش شوری سرعت جوانه زنی و طول گیاهچه کاهش یافت. بذر تاغ در مرحله جوانه زنی به شوری و درجه حرارت بالای 25 درجه سانتیگراد حساس می باشد.
    کلیدواژگان: سیاه تاغ (Haloxylon aphyllum L، )، نور، درجه حرارت، شوری، جوانه زنی
  • کبری شاهسوند، رضا توکل افشار، محمدرضا چایی چی صفحه 479
    این مطالعه با هدف ارزیابی اثر تیمار اسموپرایمینگ بر تحمل به تنش خشکی بر روی 4 گونه مرتعی علف گندمی (Agropyron desertorum) علف پشمکی (Bromus inermis)، چچم دائمی (Lolium prenne) و چاودار کوهی (Secale montanum) انجام گرفت. این مطالعه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در 3 تکرار و 3 مرحله آزمایش انجام شد. با استفاده از محلول پلی اتیلن گلیکول 6000 در سطوح 8-، 12- و 16- بار تنش خشکی در آزمایشگاه بر روی بذرهای پرایم شده در سطوح بهینه غلظت و زمان (بهترین غلظت برای همه بذور 8- بار و بهترین زمان برای علف گندمی و چچم 48 و برای علف پشمکی و چاودار 24 ساعت بود) و بذرهای پرایم نشده اعمال و درصد و سرعت جوانه زنی و طول و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه اندازه گیری و با شاهد مقایسه شد. اثرات متقابل برای گیاه و پرایم و همچنین خشکی، پرایم و گیاه و خشکی در سطح احتمال 01/0 معنی دار شد. هر چهار گیاه مرتعی بالاترین درصد و سرعت جوانه زنی را در سطح صفر (شاهد) و پایین ترین درصد و سرعت جوانه زنی را در سطح خشکی 16- بار داشتند. همچنین درصد و سرعت جوانه زنی هر چهار گیاه مرتعی در سطح پرایم شده بالاتر از سطح پرایم نشده مشاهده شد.
    کلیدواژگان: Agropyron desertrum، Bromus inermis، Loliume prenne، Secale montanum، تنش خشکی و اسمو پرایمینگ
  • ساسان فرهنگیان کاشانی، علی اشرف جعفری صفحه 491
    به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف شوری بر جوانه زنی گونه های Medicago sativa و Onobrichis sativa آزمایشی در قالب فاکتوریل با پایه طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار با پنج سطح شوری (شامل غلظت های صفر، 100، 200، 300،400 میلی مولار) با استفاده از کلراید سدیم و کلسیم انجام شد. از هر گونه گیاهی دو ژنوتیپ انتخاب و به منظور بررسی خصوصیات جوانه زنی، برای هر گونه آزمایشی مستقل در شرایط آزمایشگاهی در دستگاه ژرمیناتور انجام شد. داده ها ثبت و ویژگی های سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه، طول ریشه چه، طول گیاهچه، نسبت ساقه چه به ریشه چهR) /(S، شاخص بنیه بذر و وزن خشک گیاهچه تعیین گردیدند. نتایج حاصل از مرحله جوانه زنی با اعمال تنش شوری نشان داد که تفاوت بین تیمارهای شوری در تمامی صفات، در سطح یک درصد معنی داری بود. همچنین بین میانگین اسپرس و یونجه از نظر وزن خشک گیاهچه، نسبت R/S و طول ریشه چه در سطح یک درصد اختلاف معنی دار وجود داشت. در بررسی اثرات متقابل گونه در شوری، هر دو گونه در غلظت های بالای تنش، کاهش معنی داری را برای صفات سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، طول گیاهچه و شاخص بنیه بذر نشان دادند. از طرفی اسپرس و یونجه بیشترین تفاوت را از لحاظ وزن خشک گیاهچه و نسبت ساقه چه به ریشه چه بین کلیه صفات نشان دادند. بیشترین درصد جوانه زنی یونجه در سطح شوری متوسط (100 میلی مولار) بدست آمد و بذرهای اسپرس در شرایط تنش شوری شدید (300 میلی مولار) درصد جوانه زنی بهتری نسبت به یونجه داشتند.
    کلیدواژگان: شوری، خصوصیات جوانه زنی، یونجه Medicago sativa و اسپرس Onobrichis sativa
  • مژگان سپهری، ناهید صالح راستین، قاسم حسینی سالکده، مجتبی خیام نکویی صفحه 508
    تنش های محیطی از جمله شوری، مهمترین عوامل محدودکننده رشد و عملکرد گیاهان زراعی در سراسر جهان هستند. اندوفیت های میکروبی که از مهمترین میکروارگانیسم های خاک محسوب می شوند، با ایجاد تغییرات ژنتیکی، فیزیولوژیکی و اکولوژیکی در گیاهان میزبان خود، عملکرد آنها را در واحد سطح افزایش می دهند و امکان توسعه کشت آنها را در خاک های شور، خشک یا اقلیم هایی با تنش های غیرزیستی و زیستی فراهم می آورند. قارچ اندوفیت Piriformospora indica دارای خاصیت شدید برانگیختگی رشد گیاه و افزایش مقاومت آن به تنش های محیطی، از جمله شوری، خشکی و بیماری های گیاهی می باشد. این پژوهش به بررسی توان قارچ اندوفیتPiriformospora indica در بهبود رشد و افزایش مقاومت گیاه جو (Hordeum vulgare L.) به تنش شوری می پردازد. بدین منظور، آزمایش گلخانه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تیمار شامل 2 سطح قارچ (تلقیح و عدم تلقیح) و 4 سطح شوری (mM NaCl300، 200،100 و0) انجام گرفت. نتایج حاصله نشان می دهد که قارچ P. indica سبب افزایش ماده زنده قسمت های هوایی و ریشه گیاهان تلقیح شده نسبت به گیاهان شاهد می شود. علاوه بر فعالیت تحریک-کنندگی رشد گیاه توسط قارچ P. indica، نتایج حاصل از این پژوهش بر نقش مؤثر این قارچ در بهبود رشد و عملکرد گیاه جو تحت شرایط تنش شوری دلالت دارد. بهره گیری از این قارچ به عنوان عامل محرک رشد گیاه در تولید کود بیولوژیک و امکان کاربرد گسترده آن برای انواع گیاهان زراعی، نقش مهمی در نیل به کشاورزی پایدار ایفا می نماید.
    کلیدواژگان: Piriformospora indica، تنش شوری
  • مطالعات اقتصادی و اجتماعی
  • ناصر انصاری، سیدجعفر سیداخلاقی شال صفحه 519
    شیوه های نادرست و نامناسب بهره برداری از منابع طبیعی به ویژه در چند دهه اخیر موجب بروز لطمات شدیدی به عرصه های منابع طبیعی شده است. در این زمینه که چه عواملی باعث بروز این وضعیت شده، مطالعاتی از جنبه های مختلف صورت گرفته است. در این تحقیق که در سطح 11 استان اردبیل، گیلان، همدان، کرمانشاه، تهران، مرکزی، خوزستان، اصفهان، یزد، بوشهر و سیستان و بلوچستان که در نواحی مختلف رویشی کشور قرار دارند صورت گرفته، عوامل مختلف مؤثر در تخریب منابع طبیعی از دیدگاه بهره برداران منابع طبیعی و کارشناسان دست اندر کار از طریق تکمیل 2 نوع پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفته است. در مجموع 1847 پرسشنامه از بهره برداران و 504 پرسشنامه از کارشناسان تکمیل شده و پاسخ ها پس از استخراج و دسته بندی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. با توجه به اینکه نظرات برحسب درصد بیان و سپس رتبه بندی شده، به منظور مقایسه نظرات و دیدگاه های دو گروه پاسخگو، پاسخ های مرتبط با عوامل فنی و فیزیکی مؤثر در تخریب منابع طبیعی، برحسب رتبه داده شده توسط بهره برداران درسمت راست و رتبه مشخص شده توسط کارشناسان در مقابل آن قرار داده شده و رتبه های یکسان با خطوطی به هم متصل شده است. نتایج نشان می دهد که نسبت های داده شده به عوامل توسط بهره برداران و کارشناسان متفاوت بوده و لذا رتبه تعیین شده نیز یکسان نیست. جهت خطوط نیز از راست به چپ یا برعکس بوده و دارای شیب می باشد که جهت شیب نشان دهنده رتبه بالاتر داده شده توسط هر یک از دو گروه و شدت شیب، نشاندهنده عمق تفاوت دیدگاه هاست. در مجموع در 7/41% موارد کارشناسان رتبه بالاتری به عوامل داده اند (جهت شیب خط از چپ به راست). در 45% موارد بهره برداران رتبه بالاتری برای عوامل قایل شده اند (جهت شیب از راست به چپ)و در 3/13% موارد نظرات هر دو گروه در مورد تاثیر عوامل در تخریب منابع طبیعی یکسان بوده است (خط بدون شیب).
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، عوامل تخریب، مقایسه دیدگاه ها، بهره برداران، کارشناسان
  • هیدرولوژی مرتع
  • فرهاد نورمحمدی، سیدحمیدرضا صادقی، مجید صوفی، بنفشه یثربی صفحه 533
    فرسایش خاک ناشی از تخریب پوشش گیاهی و هدررفت متعاقب آب در حوزه های آبخیز ایران از موضوعات مهم مدیریت منابع طبیعی کشور محسوب می شود. از اینرو مطالعه منابع آب، فرسایش خاک و عوامل مؤثر بر آن ها و پیامدهای مربوطه از اهمیت زیادی برخوردار است. فرسایش آبکندی در ایران به دلیل شرایط مختلف حاکم بر نقاط متفاوت، گستره زیادی را به خود اختصاص داده و لذا مطالعه ویژگی های مختلف آن و خصوصا تولید رسوب ناشی از آن ها در آبخیزهای مرتعی به عنوان یکی از معمول ترین کاربری های اراضی در کشور بسیار مهم است. در این تحقیق با توجه به اهمیت فرسایش آبکندی در شهرستان دره شهر واقع در استان ایلام، رابطه بین رسوب دهی فرسایش آبکندی و خصوصیات مختلف زودیافت رواناب شامل دبی اوج، دبی ویژه، ارتفاع رواناب، زمان تمرکز حوزه زهکشی آبکند، حجم رواناب تولیدی و نسبت حجم رواناب بر دبی اوج مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور ابتدا مناطق مرتعی دارای فرسایش آبکندی تعیین و مجموعا 18 آبکند خطی، پنجه ای و جبهه ای شناسایی و سپس خصوصیات مرفولوژیکی مختلف هر آبکند در ابتدا و بعد از وقوع 5 رگبار منجر به تولید رواناب طی آبان تا دی 1384 برداشت گردید. سپس با استفاده از تجزیه و تحلیل عاملی و آنالیز رگرسیون اقدام به تعیین مؤثرترین خصوصیت رواناب در رسوب دهی فرسایش آبکندی گردید. نتایج تحقیق نشان داد که هیچ کدام از عوامل مختلف مورد بررسی با میزان تولید رسوب آبکندهای منطقه مورد مطالعه همبستگی معنی داری (239/0>) نداشته است.
    کلیدواژگان: استان ایلام، پوشش گیاهی، دره شهر، رسوب دهی، رواناب، فرسایش آبکندی
|
  • M. Morovati Sharifabad, H. Arzani, N. Baghestani, S. A. Javadi Page 333
    Canopy cover data are important for range management decisions and there are different methods of estimation. Introducing a method with adequate speed and precision and low cost is important in range management studies and researches. According to development of new technologies in photography soft- wares and hard-wares, it can provide an opportunity to study in a large scale at a short time and low cost. If its accuracy be fine, then it could be used in monitoring projects. This study carried out for study of accuracy and efficacy of vertical photos prepared with digital camera and application of existing soft-wares in estimations of canopy cover percentage of shrublands in Yazd province. Three sites representing Yazd shrublands were selected: 1- Nir rangelands with Artemisia aucheri as dominant species, 2- Shirkooh rangeland with Artemisia sieberi as dominant species and 3- Chahafzal rangeland with Seidlitzia rosmarinus as predominate species. Sampling was carried out in these three sites after determining sample size with drawing method and plot size according to the canopy of dominant species. Photography was performed in suitable height using a camera in the centre of plot and makes sure the photo include the whole area of plot. Simultaneously, canopy cover percent was measured directly with meter tap. Canopy cover percentage also was determined by prepared digital photos after inserting them to computer and using Arc View soft-ware. The percentage of canopy cover by species, in photography and direct methods were compared using SPSS soft-ware and using Paired T-test. There were not significant differences between canopy cover percentages estimated by two methods at %5 level. According to the results Photography with existing soft-ware could be used for determining canopy cover percentage in shrub lands of Yazd province.
  • M. Rezashateri, A. Sepehry Page 345
    Desert grasslands are characterized by microtopography that appears to be the result of a long-term accumulation of soil around grass tussocks. Microtopography (or micro roughness) describes variations in soil surface elevation (mm or cm) for a scale of a few meters of horizontal distance and it can contain the depression or mound of the soil surface. If the microtopographgy is flattened, microcatchments are lost and water runoff transports sediments and organic materials off site. Factors that affect this fine-scale patchiness are hypothesized to be the precursor of coarse scale changes leading to desertification. Livestock have the most effect on soil microtopography and this effect will decrease with the increase of distance from critical point. Present research has considered studying microtopography fluctuations of soil surface (maximum depth between two consecutive vegetation patches) along grazing gradient and its comparison with enclosure in salt grasslands of Incheh Boroun, aimed at investigation on stability state of ecosystem. To accomplish this goal, height fluctuations of soil surface were measured through running transects away from the critical point. Grazing zones were defined using dung count method along transects. Results obtained show that depth of micro depressions around critical point is more than the depth of microdepressions in the zone of constant grazing as well as enclosure site. It seems that reduction of vegetation cover and the expansion of bare soil have happened as the result of intense and long term grazing in the area. Micromounds of soil surface have also been flattened because of livestock trampling. The continuation of intensive grazing has exacerbated the effect of erosive factors such as water or wind that cause soil surface to be eroded and microdepressions to appear on the soil surface. The rate of depression has increased or decreased in different regions of the area proportional to rate of grazing; therefore, we can state that elevation of surface microdepressions can be considered as an indicator of utilization of the ecosystem and its stability state.
  • H. A. Khedri Gharibvand, G. A. Dianati Tilaki, H. Sohrabi, M. Mesdaghi, M. Sardari Page 357

    In this research, habitat of Camphorosma monspeliaca was studied ecologically. This species has spread into an area of more than 3500 ha within Doto-Tangsayad in Chaharmahal and Bakhtiari Province. After identification of the stands of this species and selecting stands with and without this species; vegetation cover and environmental factors such as topography, physical and chemical properties of soil were studied Random-Systematic sampling method was considered with plots which that area was determined by minimal area method. Plant species was recorded along five transect per stand. In the present study quantities parameters of C. monspeliaca were analyzed using SPSS software. A matrix of plant stands and environmental factors was prepared and data were analyzed by the Principal Component Analysis (PCA) using PC- ORD software. Result indicated that Camphorosma monspeliaca species has scattered more along the second axis that plant stands were in southern aspect and had more density and cover percentage. From the results obtained on three topography position, slope aspect has significant difference on distribution of this species. In general, the most important effective environmental factors in vegetation distribution pattern were elevation, sodium, organic matter, sand, calcium carbonate and magnesium.

  • M. Jafari, M. Ebrahimi, H. Azarnivand, A. Madahi Page 371

    In order to valuation effects of rangeland improvemental practices on some parameters of soil and vegetation cover were studied (2005) in the rangelands of sirjan. In the study 4 improvemental practices include: enclosure, goorab (digging the land for water harvesting), alfalfa planting and Wheat grass planting were selected and next to every site that improvemental practices were done in it, sites were selected as controlled ones that were adjacent two by two. Vegetation cover sampling was done with 50 plots of 1m2 in every site by random systematic method and soil sampling after excavation and sampling from the depth of 0-30 and 30-60 cm of the soil were done. Vegetation cover and soil data was analyzed by means of software SPSS by using of paired t test and variance analysis (RCBD). Obtained results showed that improvemental practices done have had significant effect on increasing of canopy percentage, yield, vegetation density of I and II class and decreasing of III class vegetation (1% Level). The investigation of studied soil specification with t test showed that nutritive elements of nitrogen, phosphor, potassium and organic matter had significant difference between every treatment site and its controlled site (5% level). The results of variance Analysis of variation (ANOVA) about soil parameters in 2 depths investigated showed significant difference in OM/N/P/K and Ca% among 4 sites. In the total results of study showed that 4 improvemental practices done have had positive effect on vegetation cover and soil specification in the rangelands of sirjan region.

  • M. Mahdavi, H. Arzani, M. H. Jouri Page 385
    Study of rangeland analysis can make to able an expert to judge the degradation of management activities and ecological changes of rangeland. In order to survey of range condition of sagebrush rangeland using the rangeland health method, the steppic rangeland of Roushour was selected. Habitat vigour for each area and survey regions were determined by using of rangeland health’s instructions which have 17 indicators to determining of regions health. Structural condition of three traits of rangeland health (soil and habitat sustain, hydrologic function and vigour of living things) was visionally determined. Non-parametric test for two independent samples was employed to compare between indicators and rangeland health’s traits of each survey region. The results have shown that each of three traits of rangeland health in the survey region is in the critical class because of overgrazing and lack of range readiness. Hence, it shows that range traits are lower than threshold which shows unhealthy condition of rangeland. This method is not a monitoring approach which uses to surveying of rangeland as same time and spatial. Then, if a ranger wants to appoint a temperary management’s decision, he can use this model to rangeland survey.
  • R. Bagheri, M. Mohseni Saravi, M. R. Chaichi Page 398
    Study on grazing effects is essential in order to finding the correct management strategies and suitable stocking rate of rangeland ecosystems. This research was carried out in order to determine grazing intensity effects on some soil chemical properties in Khabr region of Kerman province for two years. Natural sites under three grazing pressures (heavy, moderate and none grazed) with same ecological factors were selected based on distance from water resources and nomad tents. Sampling was conducted under split plot blocked designs in two horizons (0-15 and 15-30 centimetre) and three temporal stages (before, middle and after grazing) using metal cylinder with 4 centimetre diameter. Soil chemical properties (PH, EC, organic matter, nitrogen content, available phosphor and potassium content) were analyzed. The results showed PH and total nitrogen contents decreased significantly on middle than before and after grazing. Organic matter was maximum on before grazing. Available phosphor content decreased 6 and 7/853 mg/kg on middle and after than before grazing, respectively. Total nitrogen, Available potassium, Available phosphorus and organic matter contents contrasting to PH decreased with increasing depth. There were not any differences in phosphor and PH contents of sites. Maximum contents of organic matters and potassium were, respectively, 1/23 % and 254/95 mg/kg in moderate grazing site, that differed to other sites. Decreasing rate of nitrogen as 18/84% was seen in heavy grazed than non-grazed site, while there wasn’t significantly difference between moderate and non-grazed sites. The result showed moderate grazing immolated soil chemical properties specially potassium and organic matter contents than heavy and non-grazed sites. Therefore, the moderate grazing strategy for rehabitation of Artemisia herba-alba degraded habitat is recommended.
  • D. Askarizadeh, G. A. Heshmati, M. Mahdavi Page 413
    Knowledge of rangelands ecosystems’ components are necessary element to sustain managing of these ecosystem. Animal is an element of theses system which has different diet and distinguish of nature and philosophy of it is so needful to optimum management. There are many factors for animal’s diet selection that it is different under area and climate condition, kind of animal and vegetation. In order to determine of sheep’s diet selection, upland rangeland of the northern Alborz was selected. First, confine of grazing area was limited and then three vegetation types and floristic list were determined. Rangeland condition, and plant composition, rangeland trend are determined by range value method and trend balance method, respectively. Diet selection of sheep is determined by direct visional method with bite-count method. Bite rate was 100 for each sheep that it uses for counting of species palatability. Results are showed that although condition categories of all types were same, climate and floristic condition are performed high role to diet selection of sheep. Sheep has preferred more bush and bushy tree against of palatable species such as grasses under fogy condition. And it has also preferred to use forbs and grasses under warm and sunny condition.
  • V. Abdollahi, G. A. Dianati Tilaki, J. Farzadmehr, H. Sohrabi Page 428

    One of the most important aspects in rangeland management science is palatability and plant selection while grazing which plays an important role in determining condition, capacity and rangeland tendency. On the one hand, palatability is relative and the collection of present plant species in a field is studied with a certain type of livestock. So far, no written results have been reported about the seasonal changes in camels grazing tendency. Considering lack of enough information about camel food in different seasons and importance of determining palatable species in correct utilize of rangeland, it's really necessary to do this research. In this regard, this research is preformed in Sarchah Ammary, a desert region located in South west of Birjand, to recognize palatable plant species from domestic point of view and expanding their growing in the region. For this purpose in study area in three different periods (spring, autumn and summer), feeding minutes method was used and plant selection was studied with regard to 5 camels. In this technique, an animal was closely followed for 30 min during feeding. Data were analyzed by helping SPSS 11.5 software. The results showed that among the available plant species Seidlitzia rosmarinus was remarkably the most utilized specie during all season. Also, Tamarix ramosissima in spring was the second specie that chosen by the livestock and in autumn it has been eaten remarkably by livestock and other species was rarely eaten in three seasons. Comparing palatability in different seasons shows that there is no seasonal difference in plant species selection by camel.

  • G. A. Heshmati, S. Rastgar Page 444
    Getting aware of soil attributes of one kind of vegetation is very important. Assessment of important attributes of soil and vegetation can help us aware of rangeland potential and help us to determine the situation of it. In this research we start to assessment of soil surface according to the two-way effects of vegetation and soil surface attributes by the way of soil surface classification of rangeland (SSCC (. The result of this research is the qualities comparison of soil and vegetation landscape in east and west aspects of loss topographic of Ghareghir and Maravetappe. In this research the length and width of ecological patches by the forms of lichen, lichen– Grass, forb, shrub and bare soil with litter measured. Also we measured the 11 soil surface parameters on three, 50 meters transects in east and west aspects of the two mentioned regions. These 11 parameters are belonging to 3 major attributes of soil: Stability, infiltration and nutrients. Stability, infiltration and nutrients indices of Shrub, forbs and lichen– Grass showed significant differences in both aspects of Ghareghir and Maravetappe (p<0.05). In Maravetappe especially in west aspect these indices were more but in Ghareghir the most important east landscapes were forbs and lichen – Grass and in west landscapes shrub and lichen – Grass had more importance.
  • A. Naderi Fasarani, M. Bassiri, B. Roshan Nazar, A. Tavili Page 456
    Sejzi plain located in east of Isfehan is one of the arid plains under intensitive desertification processes. Limonium iranicum, a native drought and salinity tolerant plant, is distributed sparsely in this desert. According to mentioned plant tolerance against unsuitable environmental conditions, we decided to investigate the treatments which can improve its seeds germination in order to use this plant in combating desertification projects in Sejzi plain. The treatments included pre-soaking (for 48 hours), prechilling (in 0-5°C), CS[NH2]2 (0.2%) and KNO3 (0.2%). Germination tests were carried out for 21 days in germinator with 30°C and 12 hours light period in four replications for each treatment. Germination and initial growth properties included germination percentage, rate of germination, length of coleoptile and radicle, and alometric index. Pregermination treatments showed that prechilling with 7 days at 0- 5°C resulted in the highest germination. Germination rates and alometric index of pregermination treatments had no significant differences.
  • M. Ghaedi, M. Taghvaei, S.R. Fallah Shamsi, A. Niazi Page 465
    Haloxylon aphyllum is a perennial shrub, adapted plant to arid area. It is as forage and employed to sand fixation and desert reclamation. Seed germination is a critical stage of species survival. To investigate the effect of light, temperature and salinity on seed germination a factorial experimental plan was performed in a complete randomized block design with four replications, light with two levels (light and darkness), temperature with 6 levels (5, 10, 15, 20, 25, 30 ˚c) and salinity with 8 levels (0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8, 1, 1.2, 1.4 Mol/lit). No significant differences were observed between light and darkness respect to seed germination. Results showed that temperature regimes highly significantly effects on the germination percentage, germination rate, seedling dry weight and seedling length. The germination percentage, seedling dry weight and seedling length, increased with increase temperature levels from 5 to 25˚c but decreased at 30˚c. Salinity had high significant effect on the germination percentage, germination rate and seedling length. With an increase in salinity, there is a decrease in germination percentage, germination rate and seedling length. The germination stage of Haloxylon aphyllum seed sensitive to salinity and temperature of above 25˚c.
  • K. Shahsavand, R. Tavakol Afshari, M. R. Chaichi Page 479
    This study was done on four range species of Agropyron desertroum, Bromus inermis, Lolium prenne, Secale montanum in order to evaluate the effect of the grooming of osmopriming on the tolerance against dry stress in the seeds of the plants. This study was done in the face of the factorial experiments in the form of the complete random block in 3 repeats and 3 steps of the experiment. By the use of the solution of the polyethylene glycol (PEG) in the levels of -8, -12, -16 bar, the load of dry stress was calculated on the primed seeds (The best level of the prime was -8 bar for all of the seeds and the best time was 48 hours for Agropyron desertroum and Lolium prenne, and the best time was 24 hours for Bromus inermis and Secale montanum) and the non-primed seeds and the percent and the speed of the germination and the length and the dry- weight of the rootlet and the plumule and then was compared with the control. The mutual effects for the plants and the prime and also the dryness, the prime and the plant and dryness in the level of the probability of 0.01 were meaningful. Each of the above-mentioned pastoral plants had the highest percent and the speed of the germination in the level of zero (control) and the lows percent and the speed of the germination in the dry level in -16. Also, the percent and the speed of the germination of each plant were observed in the primed level higher than the non-primed level.
  • S. Farhangian Kashani, A. A. Jafari Page 491
    This research was conducted to determine the salinity effects on seed germination characteristics in two species of Medicago sativa and Onobrychis sativa. For each species two genotypes were used by using a factorial experimental design including five salinity levels of 0,100, 200, 300 and 400 Mm NaCl and CaCl2 treatments. The treated seeds were assessed in laboratory conditions. Data were recorded and analyzed for percentage and speed of germination, length of root and shoot, seedling length; shoot to root ratio (S/R), vigour index and seedling dry weight. The results showed significant differences among salinity treatments for all of traits and between two species for speed of germination, length of root and shoot, seedling length under higher levels of salinity stresses. Species by salinity interaction effects were significant for speed of germination, length of root and shoot, seedling length and vigour index, indicating of different response of species for higher level of salinity stress. The higher variation between two species was obtained for seedling dry weight and R/S ratios. The higher values for germination percent were obtain in Lucerne in 100 Mm salinity. In sever stress (300 Mm), the sainfoin had higher values for germination percent.
  • M. Sepahri, N. Saleh Rastin, G. Hossieni Salkedeh, M. Khayam Nekouie Page 508
    Abiotic stresses including salinity are the major limiting factors of growth and crop production worldwide. Microbial endophytes as the most important soil microorganisms, by modifying plants at genetical, physiological and ecological levels increase their yield per area unit and provide the possibility of crop production in saline and arid soils or climates with biotic and abiotic stresses. The endophytic fungus, Piriformospora indica has a pronounced growth-promoting activity and also increases plant resistance to environmental stresses including salinity, drought and plant pathogens. This research deals with the potential of P. indica to improve growth of barley (Hordeum vulgare L.) and increase its resistance to salt stress. The obtained results show that P. indica increases the biomass of aerial parts and root of inoculated plant in compared to the controls. In addition to plant growth promoting activity of P.indica, the obtained results of this research approved the effective role of this fungus to improve growth and yield of barley under salt stress conditions. Application of this fungus as a plant growth promoting agent in production of biological fertilizers and its wide utilization for crop plants plays an important role to reach the sustainable agriculture.
  • N. Ansari, S. J. Seiyed Akhlaghi Page 519
    Many damages caused by exploiters in Iran natural resources due to incorrect and unsuitable utilization, especially in recent decade. In this research by using two questionnaires(natural resources exploiters questionnaire and involved experts in natural resources management questionnaire), effective factors on natural resources degradation have collected in 11 provinces, including: Ardabil, Gillan, Kermanshah, Hammadan, Tehran, Markazi, Khozestan, Esfehan, Yazd, Boushahr and Sistan and Balochestan. Totally 1847 completed exploiter questionnaires and 504 completed expert questionnaires, collected. Answers and opinions classified and analyzed. In order to comparison of two groups opinion, depend on their grade, arranged in two right and left columns and similar grades were lined to each others. Results showed that every group had different opinion about importance and grade of natural resources degradation factors. So, their ideas were compared and showed in a graph. Line direction from left to right and reverse indicate the difference between grade of two group opinions and line slope intensity, indicate the dept of difference of opinions between of two groups. Experts had given higher grades to some factors in their answers than exploiters and reverse. For example in 41.7% of answers, experts had given higher grades to factors and 45%, exploiters had given the higher grade. In 13%, opinions of two groups are the same about natural resources degradation factors.
  • F. Noormohammadi, S.H.R. Sadeghi, M. Soufi, B.Yasrebi Page 533
    Soil erosion resulted from degradation of vegetation cover and consequent water loss in Iran watersheds is one of the important managerial issues in the country. Studying water resources, soil erosion and effective factors is then very important. Gully erosion also extends in many parts of Iran and its study particularly in view point of sediment yield is therefore a vital task for watershed managers. The present study was taken place in Darehshahr city in Ilam province, Iran, in order to investigate the relationship between sediment yield from gully erosion and runoff parameters viz. runoff peak, specific discharge, runoff depth, time of concentration, runoff volume, and volume to discharge ratio and runoff velocity. For this purpose, 18 axial, frontal and degitated gullies were precisely selected and their morphometric variations were surveyed at the beginning and the end of 5 storm runoff events during November 2005 to January 2006. The important affecting factors were then determined with the help of factor and regression analyses. The results of the study verified non-significant (r<0.239) effects of study runoff factors in sediment yield by gully erosion.