فهرست مطالب

مرتع - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1389)

مجله مرتع
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بوم شناسی و مدیریت مرتع
  • خلیل آریا، رحمان اسدپور*، محمد امین سلطانی پور، رضا باقری صفحه 494

    این پژوهش در سال 1387 در استان هرمزگان، با هدف تعیین برخی ویژگی های بوم شناسی گونه پونه کوهی (Mentha mozaffarianii Z.Jamzad) انجام شد. پس از تهیه نقشه پراکنش رویشگاه های گونه در سطح استان با عملیات میدانی، به انتخاب سایت ها برای مطالعه اقدام شد. برای استخراج مشخصات اقلیمی سایت ها از آمار نزدیک ترین ایستگاه های هواشناسی استفاده شد. برای تعیین پارامترهای رویشی تعداد 20 ترانسکت 50 متری در جهت شیب سایت ها مستقر شد. سپس به فواصل هر 10 متر در امتداد ترانسکت ها، نقاط نمونه برداری در نظر گرفته شد. نزدیک ترین پایهM. mozaffarianii به این نقاط برای تعیین پارامترهای رویشی شامل: ارتفاع، قطر کوچک، قطر بزرگ تاج پوشش، تراکم و درصد پوشش تاجی گونه انتخاب شد. از عمق 30-0 سانتی متری خاک مناطق معرف هر سایت دو نمونه برداری شد. برای تجزیه واریانس داده ها از تجزیه واریانس یکطرفه و برای مقایسه میانگین ها از روش چند دامنه دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که این گونه در مناطق سیخوران، آب گرم گنو، دم تنگ، هماگ، بنگلایان یا سیاهو، گدار سرخ، کوه لهرو، کهنوج گنو، کوه بخون، تیدر بخون، سرچاهان، کوه تنگ زاغ از توابع شهرستان بندرعباس و حاجی آباد از ارتفاع 250 متر تا ارتفاع 2400 متر از سطح دریا در مناطق کوهستانی بر روی آبرفت های دانه درشت در بستر رودخانه ها پراکنده است. اقلیم محل پراکنش این گونه گیاهی در اغلب مناطق خشک بیابانی است. بافت خاک لومی و لومی شنی و شنی لومی با اسیدیته 10/8-27/7 و هدایت الکتریکی 45/4-01/1 دسی زیمنس بر متر است.

    کلیدواژگان: بوم شناسی، Mentha mozaffarianii، عوامل محیطی، استان هرمزگان
  • فرهاد آژیر، علی اشرف جعفری صفحه 502
    به منظور بررسی عملکرد و کیفیت علوفه، 11 اکوتیپ از گونه مرتعی F. ovina در دو شرایط دیم و آبی در ایستگاه خجیر تهران، با استفاده از طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار ارزیابی شد. نتایج تجزیه ساده دو محیط نشان داد، تفاوت بین 11 اکوتیپ F. ovina از نظر ویژگی های کربوهیدرات های محلول در آب، تاریخ گل دهی و گرده افشانی و عملکرد علوفه خشک معنی دار بود. اکوتیپ های 1779 و 1049 به ترتیب با عملکرد450 و 533 کیلوگرم در هکتار در شرایط آبی و اکوتیپ 599 با 218 کیلوگرم در هکتار در شرایط دیم عملکرد بیشتری داشتند. برای میانگین دو محیط، اکوتیپ های a1569 (گرگان) و b2213 (زنجان) به ترتیب با عملکرد 274 و 282 کیلوگرم در هکتار دارای کیفیت علوفه بهتری بودند و به عنوان اکوتیپ های مناسب برای اصلاح و احیاء مراتع و دیم زارهای کم بازده استان تهران پیشنهاد شدند. ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد، عملکرد علوفه با قدرت رویش بذر همبستگی مثبت معنی دار داشت. کربوهیدرات های محلول در آب با قابلیت هضم همبستگی مثبت و با درصد پروتئین خام همبستگی منفی و معنی دار داشت. رابطه بین قابلیت هضم و ترکیبات فیبری از قبیل درصد الیاف محلول در شوینده اسیدی (ADF) و فیبر خام منفی معنی دار بود.
    کلیدواژگان: Festuca ovina، عملکرد، کیفیت علوفه، کشت آبی و دیم، دیم زار، استان تهران
  • مریم ابراهیمی، محمد مهدوی، موسی اکبرلو، محمدحسن جوری صفحه 512
    به منظور بررسی تغییرات ویژگی های سلامت مرتع در منطقه چهار باغ سه سایت شامل؛ قرق، منطقه کلید و بحرانی انتخاب شد. برای تعیین سه ویژگی پایداری خاک و رویشگاه، عملکرد هیدرولوژیک و سلامت موجودات زنده اکوسیستم های مرتعی از شاخص های هفده گانه بوم شناسی استفاده شد. بعد از نمونه برداری از هر تیمار و امتیازدهی شاخص های تعیین شده در اوایل فصل بهره برداری رتبه هر یک از شاخص های سلامت مرتع مشخص شد. نتایج نشان داد با افزایش شدت چرای دام، شاخص ها و ویژگی های سلامت مرتع تغییر کرد، به طوری که هر سه ویژگی منطقه کلید با چرای مدیریت شده در مقایسه با سایت مرجع (قرق) از لحاظ سلامتی در طبقه سالم قرار گرفت و سایت بحرانی خصوصیات خاک در فواصل بین تاج پوشش گیاهان تخریب شده است، همچنین بر روی خصوصیات ساختاری گیاهان مانند ترکیب گیاهی تاثیر گذاشته و گیاهان چندساله منطقه مرجع حذف شدند به-طوریکه هر سه ویژگی اکوسیستم مرتع در مقایسه با منطقه مرجع از لحاظ سلامتی در طبقه در معرض خطر قرار گرفتند. نتایج نشان داد از میان شاخص های سلامت مرتع، شاخص های مربوط به ویژگی سلامت موجودات زنده بیشترین تاثیر و شاخص شیار، فرسایش بادی و خندق کمترین تاثیر را بر روی سلامت مرتع داشتند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم، سلامت مرتع، سایت، نیمه استپی، چهارباغ
  • کامبیز انصاری، علی گزانچیان، موسی صابری، علی بزرگمهر، وحید جاجرمی صفحه 520
    استفاده از گندمیان بومی فصل سرد در مراتع به دلیل سازگاری، حفاظت خاک، چرای دام و تولید علوفه اهمیت دارد. به هر حال، سبز شدن و استقرار گندمیان به عنوان یک مرحله حیاتی در امر احیاء و اصلاح مراتع به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک مهم است. به منظور تعیین مهمترین عوامل مؤثر بر سبز شدن و استقرار هفت گونه گندمیان فصل سرد، آزمایشی در منطقه سیساب استان خراسان شمالی در سال 85-1384 انجام شد. گندمیان های مورد مطالعه شامل: Agropyron elongatum، Agropyron pecteniforme، Bromus tomentellus، Bromus inermis، Festuca ovina، Dactylis glomerata وSecale montanum بودند. این آزمایش به صورت طرح بلوک کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. ویژگی های مورد بررسی درصد و سرعت سبز شدن و وضعیت استقرار گیاهچه از طریق اندازه گیری اجزای مختلف گیاهچه بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین گونه ها از نظر استقرار نهائی، سرعت سبز شدن و ویژگی های رشد گیاهچه اختلاف معنی دار وجود دارد (05/0>P). به طور متوسط بیشترین درصد استقرار به ترتیب به گونه های دانه درشت S. montanumو A. elongatum با حدود 25و 32 درصد و کمترین مقدار آن به گونه های دانه ریزF. ovina و D. glomerata با حدود 8/1 و یک درصد مربوط است. نتایج این آزمایش نشان داد که اندازه بذر می تواند در استقرار گندمیان مؤثر باشد و نوسانات رطوبتی، اندام هوایی را نسبت به بخش زیرزمینی بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سبز شدن، استقرار گیاهچه
  • محبوبه پورفتحی، رضا عرفانزاده، حسن قلیچ نیا صفحه 530
    در این پژوهش عوامل مؤثر بر پراکنش گونه درمنه معطر Artemisia fragrans در منطقه هلیچال آمل به مساحت تقریبی10000 هکتار مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه برداری تصادفی- سیستماتیک با تعیین سه توده معرف در سه طبقه ارتفاعی (1240-535، 2160-1240، 2160 متر به بالا) و استقرار180پلات یک متر مربعی در امتداد 18 ترانسکت صورت گرفت. در هر یک از پلات ها درصد تاج پوشش گونه های مختلف به روش چشمی تخمین زده شد و نمونه خاک از دو عمق 10-0 و 30-10 سانتی متری برای تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی برداشت شد. ویژگی های بافت، EC، pH، K، Ca و C/N از نمونه های خاک اندازه گیری شد. به منظور مطالعه بر روی گونه های همراه A. fragrans، از TWINSPAN (آنالیز دو طرفه گونه های شاخص) برای جداسازی گروه های اکولوژیک در نرم افزار PC-ORD استفاده شد. همچنین از نرم افزار CANOCO برای تحلیل تطبیقی داده ها و ارتباط عوامل خاکی و ارتفاع با پراکنش جوامع گیاهی استفاده شد. به منظور تحلیل رابطه عوامل خاکی و پوشش این گونه و همچنین مقایسه آنها در سه طبقه ارتفاعی از تجزیه واریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که از بین عوامل خاکی، pH و پتاسیم عمق 10-0 سانتی متر و همچنین ارتفاع از سطح دریا بر پراکنش مجموع گونه ها تاثیر معنی دار داشت، درحالی که pH و EC عمق سطحی خاک بر پراکنش A. fragrans مؤثر بود.
    کلیدواژگان: ارتفاع، تحلیل تطبیقی داده ها، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک
  • محمد جنگجو، علی بزرگمهر، فریبا نوعدوست صفحه 540
    مطالعات بوم شناسی فردی منجر به فراهم آمدن اطلاعات پایه و اساسی در مورد گونه های مرتعی می شود که برای مدیریت صحیح و اصلاح مراتع ضروری است. هدف از این مطالعه، بررسی بوم شناسی گونه درمنه قرمز (A. turanica) در مراتع قشلاقی استان خراسان شمالی بود. پژوهش به صورت بازدیدهای صحرایی و اندازه گیری های آزمایشگاهی در سال های 88-1387 انجام شد. بر اساس نتایج، این گیاه در دامنه ارتفاعی 1000 تا 1500 متر از سطح دریا، اراضی دشتی و گاهی مناطق تپه ماهوری، و شیب های صفر تا 60 درصد رویش دارد. رویشگاه های درمنه قرمز، در محدوده بارندگی متوسط سالانه 200 تا 300 میلی متر و دمای 8 تا 16 درجه سانتی گراد قرار دارد. سازند زمین شناسی مارن، کنگلومرا و ماسه سنگ، خاک سیلتی لوم، قلیایی ضعیف با درجه شوری متوسط و فقیر از نظر ماده آلی و نیتروژن است. شروع رویش سالانه از اوایل فروردین، ظهور ساقه های گل دار ابتدای مردادماه، بذردهی ابتدای مهرماه است. ریزش بذرها در آذر و دی کامل می شود. کیفیت علوفه از ابتدا به انتهای فصل رشد کاهش می یابد. این تغییر به صورت کاهش میزان پروتئین و افزایش ADF، NDF و ماده خشک مشاهده می شود. در ماه های آذر و دی، مقدار انرژی متابولیسمی درمنه قرمز کمتر از حد بحرانی (Mj/kg 8) است، از این رو این گیاه به تنهایی نمی تواند جیره غذایی کاملی را برای دام در مراتع قشلاقی تامین کند. در مقابل، پروتئین بالا، خوشخوراکی بیشتر و مقاومت به خاک های شور از نقاط قوت گیاه درمنه قرمز نسبت به گونه های دیگر درمنه در استان خراسان شمالی است.
    کلیدواژگان: Artemisia turanica، درمنه قرمز، اقلیم، مرتع، کیفیت علوفه، فنولوژی
  • لیلا خلاصی اهوازی، محمد علی زارع چاهوکی، حسین آذرنیوند صفحه 552
    هدف از این تحقیق بررسی تغییرات تنوع گونه ای در ارتباط با عوامل محیطی و مقایسه شاخص های تنوع در سطح تیپ های پوشش گیاهی است. این بررسی در مراتع شرق سمنان به مساحت 74000 هکتار انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات پوشش-گیاهی در هر واحد، نمونه برداری در طول 3 ترانسکت 750 متری انجام شد. در طول هر ترانسکت 15 پلات با ابعادی که به روش حداقل سطح تعیین شد، به فاصله 50 متر قرار داده شد. در هر پلات نوع گونه های موجود و درصد پوشش گیاهی تعیین شد. همچنین در ابتدا و انتهای هر ترانسکت از عمق 20-0 و 80-20 سانتی متر نمونه خاک برداشت شد و خصوصیات خاک شامل بافت، درصد سنگریزه ، آهک، رطوبت قابل دسترس، گچ، اسیدیته و هدایت الکتریکی اندازه گیری شد. همچنین در منطقه نمونه برداری، شیب و ارتفاع از سطح دریا نیز تعیین شد. بعد از جمع آوری داده ها، شاخص های تنوع، غنای گونه ای و یکنواختی در سطح هر تیپ گیاهی محاسبه و با استفاده از تجزیه واریانس یکطرفه تحلیل شد. نتایج حاصل از محاسبه شاخص های غنا و تنوع به جز شاخص غنای منهینک نشان داد که تیپH. strobilaceum دارای کمترین مقدار با توزیع هندسی و تیپ Ar. aucheri-As. spp.-Br. tomentellus با توزیع لوگ نرمال دارای بیشترین مقدار تنوع و غناست. شاخص های یکنواختی کامارگو و سیمپسون تیپ H. strobilaceum را با بیشترین یکنواختی و تیپ S. rosmarinus را با کمترین یکنواختی معرفی کردند. همچنین نتایج نشان داد که املاح گچ، EC، بافت خاک، آهک و سنگریزه بیشترین تاثیر را بر تنوع گونه ای دارند.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، لوگ نرمال، توزیع هندسی، مراتع سمنان، عوامل محیطی
  • علیرضا شهریاری، سهیلا نوری، فاطمه آصالح، غلامرضا نوری، مجید زابلی صفحه 564
    تنش خشکی یکی از مهمترین مشکلات مؤثر در رشد گیاهان در مناطق خشک و نیمه خشک جهان، مانند ایران است. با کاربرد پلیمرهای سوپرجاذب، می توان آب حاصل از بارندگی های پراکنده این مناطق را حفظ کرد و با بهبود شرایط فیزیکی خاک، تنش های رطوبتی را کاهش داد. همچنین با توجه به خشکسالی های اخیر، رشد روزافزون جمعیت و صنعتی شدن، امروزه استفاده مجدد از پساب به عنوان یکی از منابع پایدار در کشاورزی حائز اهمیت است. در این تحقیق، تاثیر توام پساب تصفیه شده شهری و پلیمر سوپر جاذب Superab A200بر رشد و عملکرد گونه قره داغ (N. schoberi) تحت شرایط گلخانه ای بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در این بررسی از تیمارهای؛ بافت خاک در دو سطح (شنی و رسی)، سوپر جاذب در سه سطح (0، 4، 8)، آبیاری در دو سطح (پساب وآب معمولی) و دوره آبیاری در دو سطح (5 و 15 روز یکبار) استفاده شد. نتایج نشان داد که تعداد پایه مستقر شده گیاه، ارتفاع و طول ریشه، وزن تر و خشک گیاه تحت تاثیر مقادیر مختلف سوپر جاذب و پساب قرار گرفتند. باتوجه به نتایج آزمایش، مصرف پلیمر در خاک و به ویژه خاک های شنی می تواند با افزایش ظرفیت نگهداری رطوبت خاک باعث موفقیت برنامه های آبیاری در مناطق خشک و نیمه-خشک شود. از این رو با توجه به مشکل تامین آب برای گونه های گیاهی این مناطق، این روش می تواند نقش قابل توجهی در پایداری گیاهان، کاهش هزینه های آبیاری و کود دهی و احیاء بیولوژیک مناطق بیابانی داشته باشد
    کلیدواژگان: آبیاری، پساب، بافت خاک، پلیمر سوپر جاذب، Nitraria schoberi
  • مجید محمداسمعیلی، قهرمان قوردویی میلان صفحه 574
    به منظور بررسی اثر برش بر روی گونه مرتعی Panicum antidotale آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی گنبد کاووس انجام شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 11 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار تیمار برش، برش مکرر (هر هفته یکبار)، برش متوسط (هر2 هفته یکبار)، برش کم (هر 4 هفته یکبار) و تیمار شاهد (برش فقط در پایان آزمایش) بودند. قسمت های هوایی گیاهان طی برنامه ریزی منظم از ارتفاع 7 سانتی متری بالای سطح خاک گلدان ها قطع شدند. این آزمایش از تاریخ شروع تا برداشت نهایی گیاهان 15 هفته طول کشید. نتایج نشان داد که تنش ناشی از برش در تیمارهای مختلف بر روی میزان ماده خشک کل، بخش هوایی و زیر زمینی (ریشه و ریزوم)، تعداد ساقه های هوایی و تعداد کل ریزم اثر معنی دار ندارد. از این رو این گونه به عنوان یک گونه با تحمل زیاد در برابر عامل برش معرفی می شود.
    کلیدواژگان: برش، تحمل، Panicum antidotale، ریزوم، ماده خشک
  • مهرناز وکیلی، سید رمضان موسوی، مریم شکری، نصرت الله صفاییان، رضا شاملو صفحه 580
    به منظور بررسی روند تغییرات کاربری اراضی و پوشش گیاهی منطقه جنوب نکا، داده های رقومی سنجنده MSS ماهواره لندست 2 مربوط به30 جولای 1977 میلادی و سنجنده ETM+ ماهواره لندست 7 مربوط به 13 جولای 2003 میلادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تصحیحات و پردازش های لازم از جمله تصحیحات هندسی، ترکیب رنگی کاذب، نسبت گیری طیفی، شاخص گیاهی و آنالیز تجزیه مولفه های اصلی بر روی تصاویر اعمال و بر اساس نتایج حاصل از عامل مطلوبیت (O.I.F) باندهای 5 و 7 و شاخص NDVI به عنوان بهترین مجموعه باندی انتخاب شدند. به منظور تهیه نقشه مقدماتی برای عملیات زمینی، طبقه بندی نظارت نشده بر روی تصاویر ETM+ انجام شد. سپس طبقه بندی نظارت شده به روش حداکثر احتمال برای هر دو تصویر اعمال شد. برای تهیه نقشه واقعیت زمینی برای ارزیابی صحت نتایج طبقه بندی، نمونه برداری به روش تصادفی-منظم با شبکه هایی به فواصل 500×500 متر طراحی و در 291 نقطه به کمک دستگاه GPS انجام شد و نوع کاربری در محل نمونه ها مشخص گردید. با توجه به طبقه بندی انجام شده برای سال 1977 و 2003، شش کاربری شامل؛ اراضی جنگلی، اراضی کشاورزی، اراضی کشت دیم، اراضی بدون پوشش، اراضی شهری و اراضی تخریب شده در نظر گرفته شد. در طول این سالها مساحت اراضی جنگلی، کشاورزی، کشت دیم و اراضی بدون پوشش، کاهش و مساحت اراضی تخریب شده و منطقه شهری با بیشترین رشد (25 درصد) افزایش یافته است. صحت کلی و ضریب کاپا به ترتیب برای تصاویر MSS، 96/85 و 80 درصد و برای تصاویر ETM+، 36/86 و 83 درصد است.
    کلیدواژگان: بررسی تغییرات، کاربری اراضی، پوشش گیاهی، تصاویر MSS، تصاویر ETM+، طبقه بندی، نکا
  • اکوفیزیولوژی
  • علی آریاپور، احمد ترک نژاد صفحه 588
    اثرات تثبیت نیتروژن و تنش خشکی در گونه های مختلف یونجه های یکساله به جهت عملکرد تولید و حاصلخیزی خاک متفاوت است. در این تحقیق 6 گونه یونجه یکساله شامل: Medicago orbicularis، M. polymorpha،M. radiate M. littoralis، M. rigidula و M. truncatula که توانایی خوبی در سازگاری با اقلیم، تولید علوفه و افزایش حاصلخیزی خاک دارند، انتخاب شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. در تنش خشکی 4 سطح مختلف ظرفیت مزرعه ای به ترتیب 100، 75، 50 و 25 درصد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که مقدار تثبیت نیتروژن توسط گونه های مختلف متفاوت است. حداقل تثبیت نیتروژن به میزان 45/68 کیلوگرم در هکتار توسط یونجه هلالی بود، در حالی که بیشترین میزان تثبیت نیتروژن توسط یونجه سربریده برابر 27/132 کیلوگرم در هکتار شد. با توجه به پتانسیل تولید بیولوژیک نیتروژن توسط یونجه های یکساله، این موضوع از دیدگاه اقتصادی قابل اهمیت است. یونجه های سربریده و ساحلی بیشترین میزان تثبیت نیتروژن را داشتند، بنابراین می توان آنها را در مناطق مستعد در سیستم تناوب غلات و بقولات قرار داد. کمترین اثر تنش خشکی بر وزن خشک اندام هوایی مربوط به یونجه لخت به میزان 1891 کیلوگرم در هکتار بود. حداکثر ارتفاع بوته معادل 71/40 سانتی متر به یونجه ساحلی تعلق داشت. حداکثر وزن خشک ریشه به میزان 8/798 کیلوگرم در هکتار مربوط به یونجه لخت شد. بیشترین نسبت وزن خشک اندام های هوایی به ریشه معادل 68/4 مربوط به یونجه تکمه ای بود، بنابراین گونه یونجه لخت، گونه مناسبی برای کشت در شرایطی است که تنش آبی وجود دارد.
    کلیدواژگان: یونجه های یکساله، تثبیت نیتروژن، تنش خشکی، عملکرد
  • اقتصادی و اجتماعی
  • شعبانعلی فمی، الهام فهام*، رجبعلی فتاحی، پگاه مریدالسادات، راحیل ملکی پور صفحه 598

    در سال های اخیر، طرح های مرتعداری نقش مهمی را در جلوگیری از تخریب مراتع و بهبود وضعیت آنها ایفا کرده اند. بخش اصلی طرح های مرتعداری دخالت و مشارکت افرادی است که از آن بهره برداری می کنند که بدون توجه به آنها، این رویکرد از کارایی لازم در مدیریت مراتع برخوردار نخواهد بود. بر این اساس، هدف از مطالعه حاضر، بررسی عوامل موثر بر‎ مشارکت مرتعداران در طرح های مرتعداری در مراتع تفرش بود. این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بود که جامعه آماری آن 95 مجری (مرتعدار) را شامل شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه‎گیری تصادفی- سیستماتیک، 55 مرتعدار تعیین شد. نتایج نشان داد که رابطه معنی داری بین متغیر میزان مشارکت در طرح های مرتعداری و متغیرهای رضایت و آگاهی از طرح، انگیزه مشارکت، بهره گیری از رسانه های جمعی، درک نسبت به اثربخشی روش های ترویجی، تعداد واحد دامی تحت تملک، مالکیت اراضی زراعی دیم و گوسفند و بز موجود در مرتع، تعداد دام مجاز برای ورود به محدوده طرح و تعداد ماه های نگهداری دام در روستا وجود داشت. بین میانگین میزان مشارکت مرتعداران از نظر نوع واگذاری طرح های مرتعداری نیز تفاوت معنی داری وجود داشت. نتیجه گیری کلی این پژوهش، بیانگر از آن است که مقوله مشارکت باید در طراحی و اجرای طرح های مرتعداری مورد توجه ویژه قرار گیرد تا اثربخشی این طرح ها تضمین شود.

    کلیدواژگان: مشارکت، مرتعدار، طرح های مرتعداری، روش های ترویجی
|
  • K. Arya, R. Asadpoor, M. A. Soltanipoor, R. Bagheri Page 494

    Mentha mozaffarianii Z.Jamzad is traditionally used from ancient times for diarrhea, stomachache, meteorism, and headache and as coolness. This study was carried out to determine some ecological characteristics of Mentha mozaffarianii Z.Jamzad in Hormozgan Province. The study sites were selected based on our field observations and also the spatial distribution of major habitats of the species in study area. The climatic factors were obtained from the nearest climatology station to selected sites. The growth parameters of the species were studied using 20 transects, each 50 m in length. Every 10 m along each transect, we selected the nearest individual and measured plant height, plant diameters (the largest and the smallest), and also plant cover. In addition, we took two soil samples (depth of 0-30 cm) from each studied sites and determined physico-chemical properties of the soil in the lab. One-way ANOVA followed by Duncan multiple comparison tests (=0.05) was used to test for the significant differences between studied sites. Results showed that this species is mainly distributed in river beds of mountainous areas which ranged in elevation from 250 to 2400 m a.s.l. and have a moderate and dry desert climate regime. Also, the main soil types in major habitats of this species were loam, loamy-sand and sandy-loam ranged in PH from 7.27 to 8.10 and EC from 1.01 to 4.45 ds/m.

  • F. Azhir, A.A. Jafari Page 502
    In order to assess forage quantity and quality of various populations of Festuca ovina L. under irrigated and non-irrigated conditions, seeds of 11 populations were sown using a completely randomized blocks design with three replicates during 2006 - 2007. The results showed significant differences for many traits in various populations of this species. The population of 1779 and 1049 (with an average yield of 450 and 533 Kg/ha, respectively) and the population of 2213b and 599 (with an average yield of 211 and 218 Kg/ha, respectively) had the higher yield under irrigated and non-irrigated treatments, respectively. In addition, population of 1569a (Gorgan) and 2213b (Zanjan) had the highest forage quality under two treatments and therefore suggested for sowing practices in dry farming areas of Tehran province. Correlations between different traits showed that: dry matter yield was positively related to seedling emergence rate and water soluble carbohydrates positively correlated with digestibility and negatively with crude protein of foraged produced by different populations. Consequently, the relationships among digestibility and fiber components (ADF) were negatively significant.
  • M. Ebrahimi, M. Mahdavi, M. Akbarlou, M.H. Jouri Page 512
    This study aimed to investigate the effect of grazing intensity on ecological indicators, using qualitative rangeland health model in Chaharbagh semi steppe rangelands. Three functional attributes (soil and site stability, hydrologic function and biotic integrity) of rangeland health were evaluated using 17 ecological indicators in health model. According to results, Increasing in grazing intensity resulted in changes of ecological indicators. Also three functional attributes of rangeland health in key area were evaluated in healthy category in compression to reference area. Degradation occured in critical area because of grazing intensity between basal areas (inter patches). Grazing intensity also affected plant structure characteristics and elimniate perennial species. Results showed that three functional attributes of rangeland health was at risk in critical area in comparison with reference area. In rangeland health assessment of studied sites, the most sensitive indicator was biotic indexes and the least sensitive indicators were rill erosion, gully and wind.
  • K. Ansari, A. Gazanchian, M. Sabri, A. Bozorgmehr, V. Jajarmi Page 520
    The importance of native cool-season grasses in rangeland ecosystems is due to high adaptability of these species and also their roles in soil conservation, livestock grazing and forage production. For such species, study of seedling emergence and establishment, as critical phases of plant growth, is essential for rangeland improvement and recovery practices, in particular in arid and semi-arid regions. The main objective of this research was to evaluate seedling emergence and establishment of seven cool - season grasses under field conditions in Sisab site located at Northern Khorasan. The field seed sowing experiment was carried out using a completely randomized block design with four replicates. For each species, the emergence rate and status of seedling establishment were assessed during one growing season. ANOVA analysis showed a significant differences between various species for seedling emergence, growth and establishment rates (p<0.05).The highest seedling emergence rates on all sites, were recorded for large-seeded grasses such as Agropyron elongatum and Secale montanum, (25 and32%, respectively) while the lowest rates were recorded for small-seeded grasses such as Festuca ovina, Dactylis glomerata (1 and 1/8%, respectively). Our findings suggest that seed size might be as the most effective factor on the seedling emergence and establishment of such grasses.
  • M. Pourfathi, R. Erfanzadeh, H. Ghelichnia Page 530
    The distribution of Artemisia fragrans was studied in 10000 ha of Halichal Amol rangelands. Six key areas within three different altitudes (534-1240, 1240-2160, 2160<) were selected. In each selected area, three transects were established and canopy cover of all species were estimated in 180 plots along the transects. Soil was also sampled in the cores adjacent to the roots of species in two different depths: 0-10 and 10-30 cm. Soil texture, pH, EC, Ca, K and C/N of all soil samples were measured in the laboratory. TWINSPAN was used to separate the ecological groups, then, CANOCO and PC-ORD programs were used to perform Canonical Correspondence Analysis and Detrended Correspondence Analysis. Finally, ANOVA and post-hoc tests were used to compare A. fragrans cover and edaphic factors in the studied sites. The results showed that the most important factors affecting pattern and distribution of plant communities were altitude, pH and K in upper layer of soil. The cover percentage of A. fragrans was variable along the altitudinal gradient and its variability was related to EC and pH of upper soil layer.
  • M. Jankju, A. Bozorgmehr, F. Noedoost Page 540
    Autecological studies provide information necessary for ecologically sound rangeland management and improvement. This research was aimed to study autecology of Artemisia turanica Krasch. in the winter rangelands of the Northern Khorasan Province. The study was conducted via field visits and laboratory measurements accordingly. A. turanica grows on flat or rolling plains, 1000-1500 meters a.s.l., and 0-60% slopes. The average annual rainfall and temperature in its natural habitats are between 200-300 mm and 8-16 ºC isolines, respectively. Geological formations were marl, conglomerate, and sandstone. Soils were silty loam, weak alkaline, medium saline, and poor in N and organic carbon. A. turanica started its yearly growth at late March, flowering in late July and seeding in late September; seed shedding is completed by December and January. The highest forage quality was in the early stage of growth, but it reduced to the lowest level by the seeding stage. Forage quality decreased from the beginning towards the end of growth season i.e. a decrease in crude protein but increases in the ADF, NDF and dry matter percentages. During the grazing season, November-January, metabolic energy in the A. turanica textures was lower than the critical level (8 Mj/kg); therefore this species may not provide a full diet for the grazing livestocks, in the winter rangelands. However, higher palatability and crude protein contents, plus adaptations to the saline soils are advantages of A. turanica as compared with the other Artemisia species in the study area.
  • L. Khalasi Ahwazi, M.A. Zare Chahouki, H. Azarnivand Page 552
    This research aimed to investigate changes in plant diversity as affected by environmental factors in an area of 74,000 ha of East Semnan rangelands. Vegetation in each site was studied using 15 quadrates (with appropriate size) located along 3 transects, each 750m in length. In each quadrate, all species were recorded and their vegetation cover estimated separately. In order to determine soil properties, soil samples were taken at the beginning and at the end of each transect from two depths of 0-20 cm and 20-80 cm. Finally, physiographic parameters such as slope and elevation were recorded for studied sites. For data analysis, species richness and evenness were calculated using different diversity indices and the differences between various vegetation types were tested using one-way ANOVA followed by a multiple comparison test. The results for all calculated diversity indices and richness, except for the Manhinak index, showed that vegetation type of Artemisia aucheri- Astragalus spp-Bromus tomentellus is the most diverse type whereas the vegetation type of Halocnemum strobilaceum is the less diverse one. Based on Kamargo and Simpson indices, vegetation type of Halocnemum strobilaceum had the largest evenness index while the vegetation type of Sidlitzia rosmarinus had the lowest evenness index. In addition, the results showed that species diversity in various vegetation types was mainly affected by soil properties such as soil texture, EC and also the gypsum, lime and gravel content of the soil.
  • A. Shahriari, S. Noori, F. Asaleh, G.R. Noori, M.Zaboli Page 564
    Drought stress is one of the most important factors controlling plant growth in arid and semi arid regions. Super absorbent polymers has introduced for absorbing seasonal rain to decrease moisture stress. As a result of over population and industrialization, water shortage is pronounced in dry or semi arid areas; hence use of waste water for some crops is being important. This study aimed to evaluate the multiple effects of municipal wastewater and super absorbent polymer on Nitraria schoberi growth under greenhouse conditions. In this study factorial complete randomized design with four replications was used. The treatments used included: two types of soils (clay and sandy), three level of super absorbent (0, 4, and 8), irrigation at two levels (wastewater and Tap water) and two irrigation regimes (5 and 15 days). The results indicated that the number of established seedlings, plant height and root length, plant dry weight were affected by different quantities of super absorbent and wastewater. According to results, application of polymers significantly increased water holding capacity especially in sandy soils. Therefore using polymer can increase the success chance of seedling establishment in rehabilitation projects.
  • M. Mohammad-Esmaeili, G. Ghordoie-Milan Page 574
    This study aimed to evaluate effects of clipping on some growth characteristics of Panicum antidotale. A completely randomized design with 4 treatments including once a week (frequent), every two weeks (moderate), every four weeks (low) and control (unclipped) was carried out in 11 replicates. Shoots were clipped at a height of 7 cm in all treatments. The result showed no significant effects of clipping treatments on total biomass, above-ground and below ground biomass and also number of shoots and roots. Therefore, this species can be considered as tolerant to clipping.
  • M. Vakili, R. Mousavi, M. Shokri, N. Safaian, R. Shamlu Page 580
    For detecting the trend of land use and vegetation changes in southern part of Neka, two sets of Landsat data including MSS (1977) and ETM+ (2003) were analized. Different image processing and enhancement techniques such as re-sampling, color composite, band-rationing and PCA were used. NDVI and bands 5 and 7 were selected as the best band set with use of optimum index factor (OIF). To produce a base map for field surveying, unsupervised classification was done on the ETM+ images. Then, supervised classification was done on both ETM+ and MSS images, using maximum likelihood classifier. Stratified random sampling (500×500 m2) was designed and type of land use was recorded in 291 points. Six different land use classes including: forest, agricultural area, dry land, urban area, bare land and degraded area were distinguished. According to the results forest, agricultural and bare lands areas were decreased urban area and degraded area were increased and during these years. The size of urban areas had the most changes (25%) in this period. Overall accuracy and Kappa for MSS images are 85.96% and 80% and for ETM+ images are 86.36% and 83%, respectively.
  • A. Ariapour, A. Torknezhad Page 588
    Nitrogen fixation and drought stress effects is different in species of annual medics according to productivity and soil fertility. Chosen for experiment are six species of annual medics such as: Medicago orbicularis, M. polymorpha, M. radiate, M. littoralis, M. rigidula and M. truncatula which can survive in different climates, produce sufficient forage, and fertilize the soil effectively. The experimental designed as a factorial employing Randomized Complete Block (RCB) with four replications. Nutrition source irrigated with nutrition solution that was without nitrogen and in quartz culture. Plants inseminated with Sinorhizobiam meliloti. Drought stress was conducted with four levels of field capacity, 100, 75, 50 and 25% respectively. The results showed that there is significant difference in the diverse species by reason nitrogen fixation. Minimum amount of nitrogen fixation was 68/45 Kg/ha by Medicago radiata and the most was by M. truncatula 132/27 Kg/ha. So enough potential of nitrogen biological production by annual medics that is important based on economic view point. Annual medics can have effectiveness utility in rain feed cereal production system which affect on rangeland and agriculture land to sustainable system. Species such as M. littoralis and M. truncatula have maximum of nitrogen fixation and can used those in suitable area and Ley-Farming systems. The least effect of drought stress on shot dry weight was for M. rigidula amount 1891 Kg/ha. The most plant height was for M. littoralis 40/71 centimeter. The most root dry weight was for M. rigidula amount 798/8 Kg/ha. The most ratio of shot dry weight to root dry weight was for M. orbicularis amount 4/68. Thus, M. rigidula is the best species for cultivation in drought stress situation.
  • H. S. Fami, E. Faham, R. Fatehee, P. Moridsadat, R. Malekipoor Page 598

    In the recent years, range management plans have played an important role in preventing rangeland degradation and improving their conditions. The principal essence of any range management plan is to involve those people who exploit the range resources, without which range management efficiency will be negligible. Accordingly, this study aimed to investigate factors influencing participation of pastoralists in range management plans in Tafresh County rangelands. This study designed as a correlation-descriptive research. A sample of 55 out of 95 pastoralists in the study area were selected, using “systematic random sampling” method. The findings revealed that the extent of satisfaction of plan, stakeholders awareness, motivation for participation, extent of mass media use, effectiveness of extension methods, livestock ownership, ownership of rain-fed land, ownership of sheep and goats, number of livestock permit number, and the periods that livestock is maintained in village had positive significant correlation with the extent of participation in range management plans. In addition, extents of participation of pastoralists groups were significantly different in terms of types of plans. In conclusion, people participation should be taken into account in all stages of designing and implementing range management plans, hence the effectiveness of these plans can be guaranteed.