فهرست مطالب

مرتع - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1390)

مجله مرتع
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بوم شناسی و مدیریت مرتع
  • مسعود خانی، غلام عباس قنبریان، احسان کمالی مسکونی صفحه 129
    تنوع زیستی موجود در اکوسیستم مرتع، به طور مستقیم تحت تاثیر ویژگی های رویشی و تنوع گونه های گیاهی آن قرار دارد که همواره متضمن پایداری این اکوسیستم در مقابل آشفتگی های محیطی و زیستی است. یکی از فشارهای مخرب بر عرصه مرتع که باعث کاهش تنوع و از بین رفتن عناصر گیاهی حساس می گردد، چرای مفرط دام است. چرای دام از هر نوع که باشد، با تغییر در فراوانی گونه های کلید و ضروری که ضامن بقا، پایداری و کارکرد صحیح اکوسیستم ها هستند، این اکوسیستم ها را تحت تاثیر قرار می دهد. به منظور بررسی اثر شدت های مختلف چرایی بر تنوع و غنای گونه ای در مراتع خشک شهرستان خنج استان فارس، سه مکان دارای مدیریت های چرایی متفاوت شامل چرای ضعیف، چرای متوسط و چرای شدید انتخاب و با استفاده از 90 پلات یک متر مربعی در طول 18 ترانسکت به نمونه برداری اقدام شد. در داخل هر پلات، فهرست گونه های موجود، درصد تاج پوشش و تعداد افراد هر گونه یادداشت شد. برای ارزیابی شاخص های تنوع و غنا، شاخص های غنای مارگالف و منهینگ و شاخصهای تنوع سیمپسون، شانون و هیلN1 محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS انجام شد و مقایسه شاخص های مختلف تنوع و غنا بین مناطق با شدت های چرایی مختلف توسط آزمون توکی صورت پذیرفت. نتایج حاصل از محاسبه شاخص غنای مارگالف نشان داد که بین منطقه چرای ضعیف و متوسط از نظر آماری اختلاف معنی داری وجود ندارد، ولی بین منطقه چرای شدید با متوسط و ضعیف اختلاف در سطح 5 درصد معنی دار وجود دارد. از طرف دیگر بین مناطق مختلف چرایی از نظر شاخص غنای منهینگ در سطح 5 درصد اختلاف معنی دار وجود ندارد. نتایج حاصل از محاسبه شاخص های تنوع، در هر سه شاخص سیمپسون، شانون و هیل N1 نشان دادند که بین منطقه چرای ضعیف و متوسط اختلاف معنی داری وجود ندارد، در حالی که بین منطقه چرای شدید با متوسط و ضعیف در سطح 5 درصد اختلاف آماری معنی داری وجود دارد. به طور کلی در مناطق خشک مانند منطقه مورد بررسی، چرای شدید دام باعث کاهش غنا و تنوع گونه ای می شود که به دلیل تاثیر منفی بر پایداری اکوسیستم باید مورد توجه مدیران مرتع قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، غنای گونه ای، شدت چرا، مراتع خشک، استان فارس
  • پژمان طهماسبی، عطاالله ابراهیمی، محسن فعال صفحه 137
    آگاهی از تولید گیاهان مرتعی اطلاعات مناسبی از چگونگی سلامت و کارکرد اکوسیستم های مرتعی را در اختیار مدیران این اکوسیستم ها قرار می دهد. تخمین تولید گیاهان مرتعی از طریق ویژگی های مورفولوژی موجب افزایش سرعت، کاهش زمان و افزایش تعداد نمونه می شود. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین تولید گونه هایStipa hohenackeriana Trin Rupr Boiss Bromus tomentellus، Astragalus effesus، Astragalus caragana، Astragalus cyclophylus وOnobrychis gaoba و ویژگی های مورفولوژیک آنها شامل قطر تاج، قطریقه، محیط یقه، قطر میانه گیاه، ارتفاع گیاه، تاج پوشش گیاه با بررسی طیف وسیعی از مدل های رگرسیونی در دو سطح گونه و سطح فرم رویشی است. به این منظور از هر گیاه 30 پایه به شکل تصادفی در منطقه استپی حاشیه زاینده رود انتخاب و ویژگی های بالا در آنها اندازه گیری شد. سه گروه مدل رگرسیونی شامل مدل هایی که تنها از یک ویژگی برای برآورد تولید استفاده می کردند (مدل تک بعدی)، مدل هایی که از تلفیق چند ویژگی استفاده می کردند (مدل های دو بعدی) و مدل های رگرسیونی چندگانه استفاده شد. پس از استخراج مدل های معنی دار، عملیات اعتبارسنجی برای انتخاب بهترین مدل، از بین مدل های معنی دار انجام شد. نتایج نشان داد که هر یک از ویژگی های بررسی شده با تولید گیاهان در ارتباط مستقیم است. با این وجود هر کدام از این ویژگی ها، نوع خاصی از ارتباط را با تولید داشته و در مدل های مختلفی می توانند برآورد مناسبی از تولید داشته باشند. قطر و محیط یقه و میانگین قطر تاج بهترین برآورد را در تولید گیاهان در قالب مدل های تک بعدی داشتند و ارتفاع به عنوان ضعیف ترین ویژگی شناسایی شد. همچنین استفاده ترکیبی از چندین ویژگی شامل: محیط یقه، قطر میانه گیاه به همراه ارتفاع که تقریبی از حجم گیاه هستند برآورد بهتری را از تولید در مقایسه با مدل هایی که تنها از یک ویژگی استفاده می کردند داشت. نتایج حاکی این موضوع است که: 1) تلفیق دو یا چند ویژگی در مدل های رگرسیونی باعث افزایش کارآیی تخمین تولید می شود، 2) تخمین تولید از ویژگی های مورفولوژیک در گونه های با ساختار قامتی راست مانند B. tomentellus امکان پذیر است، در صورتی که در گیاهان طوقه ای شکل مانند A. effusus برآورد مناسبی در مقایسه با گروه قبلی به دست نمی آید.
  • فاطمه عالیشاه ارات بنی، حسین ارزانی، سیدزین العابدین حسینی، ساسان بابایی کفاکی، خسرو میرآخورلو صفحه 147
    به منظور بررسی قابلیت داده های سنجنده LISS III ماهواره IRS در تفکیک اراضی مرتعی و تهیه نقشه کاربری اراضی، داده-های رقومی این سنجنده مربوط به 3 می 2007 میلادی از حوزه آبخیز سرخ آباد در استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت. با بررسی کیفی داده ها هیچگونه خطای رادیومتری در داده ها مشاهده نشد. تطابق هندسی با استفاده از تصویر تصحیح شده PAN و به روش تصویر به تصویر با استفاده از 15 نقطه و دقت 5/0 پیکسل انجام شد. پردازش های مختلف مانند ایجاد تصاویر رنگی کاذب، نسبت گیری طیفی، تجزیه مؤلفه های اصلی و شاخص گیاهی بر روی باندهای اولیه با هدف بارزسازی تصویر انجام شد. طبقه بندی تصویر به منظور جداسازی پدیده ها به روش پیکسل پایه از نوع نظارت شده با دو الگوریتم حداکثر احتمال و حداقل -فاصله از میانگین انجام شد. به منظور ارزیابی صحت نتایج طبقه بندی، از اطلاعات جمع آوری شده از کاربری های موجود در منطقه به روش ماتریس خطا استفاده شد. نتایج نشان داد که تفکیک و طبقه بندی پدیده ها با دقت 53/88 درصد انجام شده است. همچنین مقایسه دقت دو الگوریتم طبقه بندی نشان داد که الگوریتم حداکثر احتمال با دقت کل 05/87 درصد در مقایسه با الگوریتم حداقل فاصله از میانگین با دقت کل 56/82 درصد نتیجه بهتری را در پی داشت. در نهایت با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت داده های سنجنده LISS-III در منطقه مورد مطالعه قابلیت لازم را برای تهیه نقشه کاربری اراضی دارد.
  • رضا عرفانزاده، سیدحمزه حسینی کهنوج صفحه 155
    در تحقیق حاضر تاثیر چرای دام و مراحل توالی بر روی تراکم بذور خاک و تشابه آن با پوشش سطحی بررسی شد. مطالعه در یک شوره زار مرتعی واقع در سواحل شمال غربی کشور بلژیک که قسمت هایی چراشده و قسمتهایی قرق و همچنین دارای مناطقی از مراحل ابتدایی توالی و مناطقی از مراحل انتهایی توالی (کلیماکس) وجود داشتند، انجام شد. سه منطقه کلیدی پس از پیمایش صحرایی انتخاب شد؛ یکی از مناطق در مراحل اولیه توالی و دو منطقه دیگر در مرحله کلیماکس قرار داشتند. مناطق مرحله کلیماکس شامل منطقه چرا شده و قرق بود. ده پلات چهار متر مربعی در مرتع مرحله ابتدایی و 80 پلات در مراتع کلیماکس (50 پلات در مراتع چرا شده و 30 پلات در قرق) مستقر شدند. نمونه های خاک از پلات ها از دو عمق 5-0 و 10-5 سانتی متری در اسفندماه برداشت و برای جوانه زنی بذور آنها به گلخانه انتقال یافتند. همچنین پوشش سطحی زمین در داخل همه پلات ها در تیر ماه تعیین شد. تشابه پوشش سطحی زمین و بانک بذر خاک محاسبه شد. نتایج حاصل، تاثیر معنی داری از چرا بر روی بانک بذر خاک نشان نداد. نتایج نشان داد که تراکم بذور و تشابه آن با پوشش سطحی در پلات های مراحل اولیه توالی بیشتر از مراحل انتهایی بود. مطالعه ترکیب بذور نشان داد که بانک بذر خاک در هر دو مرحله توالی اغلب از گونه های گیاهی هستند که در مراحل ابتدایی توالی ظاهر می شوند. این در حالی بود که حضور آنها از پوشش سطح در مراحل انتهایی توالی تقریبا حذف شده بود. نظر به اهمیت بانک بذر خاک در احیاء مراتع تخریب یافته و حفظ تنوع ژنتیکی، بر توجه به آن در مطالعات مختلف در کشور ایران تاکید شد.
    کلیدواژگان: توالی گیاهی، بانک بذر خاک، چرای دام، شوره زار، پوشش گیاهی، مرتع
  • میثم علیزاده، محمد مهدوی، میثم علیزاده، محمد مهدوی، بهروز ملک پور صفحه 163
    افزایش بی نظمی در اکوسیستم های طبیعی از طریق افزایش در مقدار دی اکسید کربن از زمان انقلاب صنعتی شدت یافته است. خاک از عمده ترین منابع ذخیره کربن است و در توازن جهانی کربن و ترسیب مجدد آن نقش به سزایی دارد. با توجه به وسعت زیاد مناطق استپی در کشور، توجه به سهم و میزان ترسیب کربن آن قابل تامل است. به منظور برآورد ترسیب کربن خاک، مراتع استپی رودشور ساوه در سه تیمار قرق بلند مدت و میان مدت و مرتع تحت چرا انتخاب شد. نمونه برداری خاک در عمق 30-0 سانتی متری از پای گیاهان و در حدفاصل آنها انجام شد. در هر منطقه، به تعداد 60 نمونه خاک و در مجموع 180 نمونه برداشت شد. نمونه ها در هوای آزاد خشک شد و از الک 2 میلی متری در آزمایشگاه عبور داده شد. اندازه گیری کربن آلی خاک با روش والکی- بلاک انجام شد. نتایج نشان داد میزان کربن آلی خاک در پای گیاهان با کربن موجود در حدفاصل گیاهان در هر منطقه به طور جداگانه اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد داشت. همچنین نتایج نشان داد مقدار کربن آلی خاک در پای گیاه بیشتر از حدفاصل گیاه در تیمار قرق بود، در حالی که این نتیجه در مرتع چرا شده معکوس بود. از نظر میانگین ترسیب کربن کل، قرق میان مدت با متوسط 45/22 تن در هکتار، تفاوت آماری معنی داری با قرق بلند مدت به میزان 76/17 تن در هکتار و سایت چرا شده به میزان50/18 تن در هکتار داشته است.
    کلیدواژگان: کربن آلی خاک، ترسیب کربن، مراتع استپی، قرق، رودشور ساوه
  • نجمه فاریابی، منصور مصداقی، رضا باقری صفحه 171
    اعمال مدیریت صحیح و کارآمد اکوسیستم های مرتعی مستلزم داشتن اطلاعات کافی از میزان شدت چرا و تاثیر آن بر تنوع و غنای گونه ای مراتع است. این مطالعه به منظور مقایسه تنوع و غنای گونه ای سه منطقه مرجع، کلید و بحرانی در بخشی از مراتع پارک ملی خبر و مناطق همجوار با مساحتی معادل 6000 هکتار انجام شد. در این تحقیق، تنوع گیاهی با استفاده از شاخص شانون در نرم افزار Statistical methodology و غنای گونه ای با استفاده از نرم افزار RAREFRAC.BAS بررسی شد. به این ترتیب که در 120 پلات 5/0×1 متری برای شمارش تعداد گونه و همچنین تعداد 120 پلات دیگر با ابعاد 5/1×2 متر برای تعیین درصد تاج پوشش گیاهی به روش سیستماتیک- تصادفی، در سه منطقه انتخاب شده مرجع، کلید و بحرانی بررسی شد. امید ریاضی غنای گونه ای مناطق مرجع، کلید و بحرانی به ترتیب برابر با 32، 24 و 14 تعیین شد. در نتیجه غنای گونه ای از رابطه مرجع>کلید> بحرانی پیروی می کند. میانگین ضرایب به دست آمده از شاخص شانون در منطقه مرجع برابر با 9662/1، در منطقه کلید برابر با 826/1 و در منطقه بحرانی برابر با 052/1 شد، در نتیجه تنوع گیاهی در مناطق مرجع و کلید دارای تفاوت معنی داری در سطح 5 درصد نیست، در حالی که منطقه بحرانی با هر یک از مناطق مرجع و کلید از نظر تنوع گونه ای تفاوت معنی دار دارد. در منطقه بحرانی به دلیل چرای مفرط و خارج از فصل، تنوع گونه ای به شدت کاهش یافته و از میزان خوشخوراکی گیاهان کاسته شده است.
    کلیدواژگان: تنوع گیاهی، غنای گونه ای، امید ریاضی، شاخص شانون، فرم رویشی
  • فهیمه معظم، آقا فخر میرلوحی، مهدی بصیری صفحه 181
    گون مرتعی Astragalus cyclophyllus گیاهی است چندساله، از خانواده بقولات که برای تعلیف دام بسیار خوشخوراک بوده و زنبور عسل از شهد گلهای آن به خوبی استفاده می کند. این پژوهش به منظور بررسی خصوصیات کروموزومی گون مرتعی و تهیه کاریوتیپ آن اجرا شد. به همین منظور سه توده گون مرتعی از مناطق مختلف استان اصفهان جمع آوری و مطالعات سیتوژنتیک بر روی آنها انجام شد. مطالعات سیتوژنتیک شامل جوانه دار کردن بذور، پیش تیمار، تثبیت، هیدرولیز، رنگ آمیزی کروموزوم ها و تهیه نمونه بود که منجر به تهیه کاریوتیپ و آیدیوگرام توده ها شد. نتایج شمارش کروموزومی نشان داد که توده های گون مرتعی تتراپلوئید و دارای 32 کروموزوم بود که با مطالعات قبلی در مورد گونه های دیگر این جنس مطابقت داشت. بر اساس نتایج مشخصات کاریوتیپ و دسته بندی کاریوتیپ ها به روش استبینز، توده گون مرتعی منطقه حنا و دره حوض در دسته کاریوتیپی A2 و توده گون مرتعی منطقه روستای سیبک در دسته کاریوتیپی A1 که از تقارن کاریوتیپی بیشتری برخوردار است، جای گرفتند. با بررسی ویژگی های ضریب تغییرات طول کروموزوم، درصد کل فرم، طول نسبی کوتاهترین کروموزوم، اندیس نامتقارن بودن درون کروموزومی، اندیس نامتقارن بودن بین کروموزومی و دامنه طول نسبی مشخص شد که توده گون مرتعی حنا دارای تقارن درون کروموزومی بیشتر و توده گون مرتعی روستای سیبک دارای تقارن بین کروموزومی بیشتری است. بر این اساس می توان نتیجه گیری کرد که توده های گون، تنوع کروموزومی قابل توجهی دارند.
    کلیدواژگان: متافاز، کاریوتیپ، عدد کروموزومی، Astragalus cyclophyllus
  • اکوفیزیولوژی
  • مجتبی اخوان ارمکی، حسین آذرنیوند، محمدحسن عصاره، علی اشرف جعفری، علی طویلی صفحه 191
    جوانه زنی یکی از مهمترین مراحل رشد است که نیاز اولیه و اساسی برای داشتن تراکم مناسب گیاه در مزرعه محسوب می شود. هدف این تحقیق، ارزیابی واکنش ژنوتیپهای مختلف بومی و اصلاح شده ژنوتیپ های گونه Bromus inermis به تنش رطوبتی در مرحله جوانه زنی و تعیین پارامتر و پتانسیل مناسب برای گزینش ارقام متحمل به خشکی بود. تیمارها شامل چهار ژنوتیپ B. inermis (البرز 303، مازندران 3151، فیروزکوه 3966 و اصفهان 200060) و چهار سطح پتانسیل آب (صفر، 3-، 6- و 9- بار) به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی انجام شد. بذرها در داخل پتری دیش و در ژرمیناتور تحت شرایط کنترل شده جوانه زدند. در این پژوهش، ویژگی های درصد و سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه، ریشه چه و گیاهچه، نسبت ریشه به ساقه، وزن خشک و تر گیاهچه و شاخص بنیه بذر اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی، به جز نسبت وزن خشک به وزن تر گیاهچه سایر صفات به طور قابل توجهی کاهش یافتند. این کاهش در تمامی صفات مورد ارزیابی در تغییر پتانسیل از 3- به 6- بار حداکثر بود. به طور کلی در میان ژنوتیپ های مورد آزمایش، ژنوتیپ اصفهان (200060) در پتانسیل های مورد مطالعه جوانه زنی مناسبی را نشان داد و از این نظر بر سایر ژنوتیپ ها برتری معنی داری داشت. از پارامترهای مورد ارزیابی، طول گیاهچه و شاخص بنیه بذر بیشترین واکنش را به تغییر پتانسیل آب نشان دادند. در بین سطوح تنش خشکی، پتانسیل های 6- و 9- بار بهترین سطوح برای ارزیابی مقاومت به خشکی بودند.
    کلیدواژگان: بذر، Bromus inermis، تنش خشکی، ژنوتیپ
  • کاظم ساعدی، فرهنگ قصریانی، رضا عزیزی نژاد صفحه 197
    تولید اطلاعات پایه و شناخت عناصر اصلی اکوسیستم مرتعی نیاز اساسی هر نوع مدیریتی در این عرصه هاست. این پژوهش جزو اولین تلاش هایی است که برای تعیین میزان آسیب پذیری یا مقاومت گونه های کلیدی در برابر چرای دام در منطقه سارال کردستان انجام شده است. برای سنجش اثرات قطع (چرای شبیه سازی شده) بر روی گونه مهم مرتعی Bromus tomentellus، قبل از آغاز فصل رویشی سال 1386 اقدام به محصور کردن قطعه ای نیم هکتاری مرتع در سامان زردوان سارال شد. در این قرق تحقیقاتی 160 پایه از گونه ذکرشده به صورت کاملا تصادفی انتخاب شد و هر 10 پایه به تیمارهای قطع تولید از طریق چشمی به میزان های صفر، 25، 50 و 75 درصد اختصاص داده شد. تیمارهای قطع در سه تکرار و با فاصله یک ماه صورت گرفت و برای محاسبه درصد دقیق تولید برداشت شده، پس از خشک کردن در هوای آزاد توزین شدند. به همین منظور، تولید تمامی پایه ها (بجز کنترل ها) در آخر فصل رویشی برداشت شدند. به مدت چهار سال و هر ساله اقدام به اندازه گیری یا برآورد چشمی ویژگی-های بنیه و شادابی، مرگ و میر، ارتفاع، تولید و تعداد ساقه زایشی در تمامی پایه ها شد. با استفاده از طرح آماری کرت های خرد شده در زمان، تجزیه داده ها انجام شد. طی این چهار سال، هیچ مورد مرگ و میری در میان 160 پایه انتخابی دیده نشد. در تمامی این ویژگی ها، تیمار قطع سبک از تمامی تیمارها و حتی از تیمار کنترل با اختلاف زیاد (01/0≤ P) پیشی گرفته است. در تمامی سال ها، ارتفاع در برداشت سبک بیش از کنترل بود و فقط در سال های اول و آخر تیمار هم طبقه داشت. به طور کلی و با توجه به تغییرات مدیریتی و محیطی مؤثر بر این گونه مرتعی، می توان بیان کرد که چرای دام تا کمتر از 40 تا 50 درصد از وزن رویش سالانه حتی در سال های خشک سالی هم ضامن بقای گونه B. tomentellus در منطقه سارال کردستان خواهد بود، اما برداشت گیاه تا مرز 75 درصد هم در سال های عادی ظاهرا به گیاه آسیبی نمی رساند.
  • الیاس ظهرابی، علیرضا اطمینان، هوشمند صفری، علی اشرف جعفری صفحه 209
    به منظور بررسی عملکرد علوفه و پایداری عملکرد یازده اکسشن از گونه Elymus hispidus آزمایشی در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار در دو محیط آبیاری نرمال (بدون تنش) و دیم (تنش) در ایستگاه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه واقع در شهرستان اسلام آباد غرب به مدت دو سال انجام شد. منشاء جمع آوری اکسشن ها مراتع سبلان واقع در استان اردبیل بود. بر اساس نتایج تجزیه واریانس تنوع معنی داری (01/0> p) در بین اکسشن های مورد بررسی و همچنین محیط های مورد مطالعه مشاهده شد. اثر متقابل اکسشن× محیط نیز در سطح 1 درصد معنی دار شد گروهبندی حاصل از آزمون دانکن (05/0> p) و تجزیه خوشه ای، اکسشن های 5-890، 6-890 و 7-890 را به عنوان اکسشن های برتر در یک گروه قرار داد. بر اساس تجزیه AMMI، اولین مؤلفه اصلی اثر متقابل 92/97 درصد از واریانس اثر متقابل را نشان داد و در سطح یک درصد معنی دار شد، که بر اساس این مؤلفه، اکسشن های 6-890، 15-890، 5-890، 9-890، 11-890 و 13-890 بیشترین پایداری و اکسشن 7-890 کمترین پایداری را داشت. با توجه به پارامترهای پایداری ضریب تغییرات محیطی، اکووالانس ریک، واریانس پایداری، ضریب تشخیص و ضریب رگرسیون، اکسشن های 5-890، 6-890، 11-890 و 13-890 بیشترین پایداری و اکسشن 7-890 کمترین میزان پایداری را نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده اکسشن های 5-890 و 6-890 از نظر میانگین عملکرد علوفه خشک و پایداری عملکرد مطلوب بودند و قابل معرفی برای برنامه های اصلاحی در شرایط آب و هوایی استان کرمانشاه است.
  • نجمه نصیری، قربانعلی نعمت زاده، احسان شکری صفحه 219
    به دست آوردن اطلاعات از گیاهان مقاوم به شوری لازمه مدیریت اکوسیستم های مناطق خشک و نیمه خشک است. Aeluropus littoralis با نام فارسی بونی از خویشاوندان وحشی و بومی گندم است که از مدت ها پیش، از نظر ارزش مرتعداری و ویژگی های فیزیولوژیک مورد توجه بوده است. بیشتر گونه های این جنس شورپسند بوده که در خاک های شور می تواند چراگاه مناسب ایجاد کند. بررسی های متعددی در مورد اثر شوری بر روی جوانه زنی گیاهان هالوفیت صورت گرفته، اما اغلب این پژوهش-ها تنها تاثیر نمک را بر روی جوانه زنی و رشد گیاه بررسی کرده اند و تاکنون تحقیقی در رابطه با تاثیر پوشینه بذور و شناسایی ترکیبات آن بر روی جوانه زنی در سطوح مختلف شوری صورت نگرفته است. از این رو به منظور درک مکانیسم طبیعی جوانه زنی در این گیاه و نیز تاثیر پوشش بذر بر میزان جوانه زنی در سطوح مختلف شوری، آزمایشی در شرایط شوری ناشی از کلرورسدیم برای بذور با پوشینه و بدون پوشینه (لخت)، در قالب آزمایش فاکتوریل کاملا تصادفی در 3 تکرار صورت گرفت. در این آزمایش شوری در شش سطح (50، 100، 150، 200، 300 و 400 میلی مولار) و عامل نوع بذر در 2 سطح (با پوشینه و بدون پوشینه) اعمال شد. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش تنش شوری در بذرهای با پوشینه و بدون پوشینه پارامترهای جوانه زنی کاهش پیدا می کند و این کاهش در بذرهای بدون پوشینه بیشتر از بذرهای با پوشینه بود. اثر متقابل شوری در پوشینه نیز در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شد. پیش بینی های اولیه حاکی از وجود ماده ای مؤثر و تاثیر آن بر میزان جوانه زنی در پوشینه بذور بود، بنابراین به منظور شناسایی ترکیبات مؤثر بر میزان جوانه زنی، عصاره متانولی از پوشینه بذور تهیه شد. نتایج تجزیه GC-MS نشان داد که ماده آلوجیبریک اسید که یکی از مشتقات فیتوهورمون GA3 است در پوشینه بذرها وجو دارد، ازاین رو این ماده به عنوان یک عامل مهم در تفاوت جوانه زنی در بذرهای با پوشینه و لخت در غلظت های مختلف شوری در نظر گرفته شد.
  • اقتصادی و اجتماعی
  • حمید امیر نژاد صفحه 229
    خروج دام از جنگل های استان مازندران همواره از دغدغه های اساسی سیاستگزاران منابع طبیعی در استان و کشور بوده است. چرای بی رویه دام در مناطق جنگلی استان، منجر به تخریب منابع طبیعی و کاهش چشمگیر پوشش جنگلی شده است. این مطالعه به کمک رویکرد توابع کیفی مانند مدل رگرسیونی لوجیت، به بررسی میزان اثر عوامل اقتصادی- اجتماعی مانند درآمد سالانه، تعداد شغل، بعد خانوار، تجربه دامداری، متغیر حفظ منابع طبیعی، مشارکت در طرح های مرتعداری، میزان رعایت دوره قرق مراتع و میزان تحصیلات دامداران برای خروج دام از جنگل های استان در سال 1388 می پردازد. نتایج نشان داد که بیشترین کشش در میان متغیرهای مؤثر به تجربه دامداری مربوط بوده است، به طوری که با افزایش یک درصدی به تجربه دامداران، احتمال تمایل خروج دام از جنگل های شمال 9/38 درصد افزایش می یابد. براساس آماره اثر نهایی، با افزایش هر سال به تجربه دامداران، احتمال خروج دام از جنگل، 029درصد واحد افزایش خواهد یافت. همچنین، با افزایش هر هزار ریال به درآمد ماهیانه بهره برداران، احتمال خروج دام از جنگل ها نیز 00018/0 1 واحد افزایش خواهد یافت. با توجه به نتایج، با افزایش هر سال به سال های تحصیل دامداران، احتمال خروج دام، 21 درصد واحد افزایش می یابد. با افزایش هر فرد به تعداد افراد خانوار، احتمال رعایت طرح خروج از جنگل به میزان 49 درصد واحد کاهش می یابد. همچنین، متغیرهای حفظ منابع طبیعی، تمایل به مشارکت در طرح های مرتعداری، میزان رعایت دوره قرق مراتع نیز اثر مثبت و معنی داری بر تمایل دامداران به خروج از جنگل داشته اند.
|
  • M. Khani, G. Ghanbarian, E. Kamali Maskooni Page 129
    Biodiversity of rangeland ecosystems directly affects plant species diversity and vegetationcharacteristics, which contributed to ecosystem stability against environmental and biological disturbances. Heavy livestock grazing is a destructive factor lead to elimination sensitive species and reduction of biological diversity. Grazing, affects the rangeland ecosystems by changing the frequency of key plant species which guarantee stability and ecosystem performances. This study has been conducted to investigate the effect of three different grazing intensities on the diversity and richness of plant species in the arid rangelands of Khonj area in Fars Province. Three sites include light, moderate and heavy grazing intensity were selected and sampling was performed using 90 plots (1 m2) along 18 transects. The list of species, canopy coverage and number of individuals per species were recorded for each sampling unit. To evaluating diversity and richness of plant species, Margalef and Menhing richness indices, and Simpson, Shannon and Hill N1 diversity indices were calculated. SPSS software was applied for data analysis and comparison of different indices of diversity and richness among study sites was performed by Tukey test. The results of Margalef richness index showed that there was no significant difference between light and moderate grazing sites, statistically Nevertheless, heavy grazing intensity had significantly different in comparison to light and moderate grazing ones. On theother hand, no significant difference observed among Menhing richness index of diff erent grazing categories (p<0.05). Results of calculations of diversity indices, for all of three Simpson, Shannon and Hill N1 showed that there were not significant difference (p<0.05) between light and moderate grazing intensities. However sever grazing sites were significantly different from two other ones. In general, in arid rangelands such as the studied sites, heavy grazing contributes to reduction in richness and diversity of plant species and affects the ecosystem stability and should be noticed by range managers.
  • P. Tahmaseb, A. Ebrahimi, M. Faal Page 137
    Knowledge in range plant production provides appropriate information in rangelands function andhealth for ecosystem managers. Estimation of range plant production using morphological characteristics increases efficiency of sampling and required time. This study carried out in order to investigate the relationships between plant production and some morphological characteristics (canopy diameter, plant mean diameter, plant height, canopy cover basal area and primeter) of six plant species Stipa henckeriana, Bromus tomentellus, Astragalus effeusus, Astragalus caragana, Astragalus cyclophylus and Onobrychis gaoba considering numerous statistical models which executed in two levels of the plant species and life form. To do so, 30 individuals were randomly chosen in a steppicrangeland in the neighborhood of Zayanderood dam and then above characteristics were measured for each plant species separately. Three groups of statistical models including using only one characteristic (one dimensional model), those using several characteristics (two dimensional models) and multiple regressions were employed. Then selected significant models were validated in order to find best models. The results showed that there were significant relationships between plant production and each characteristic. Basal diameter, basal perimeter and mean canopy cover predicted more appropriately plant production and, conversely, the height as an independent variable did not have significant relationship with production. Furthermore, using two or more morphological characteristics in regression models increased plant production predictions ability compared to those models with one morphological characteristic. The results confirmed that 1) considering two or more characteristics as independent variables may enhance estimation efficiency of plant production 2) estimation of plant production in the normal morphological form is more accurate than in rosette plant such as A. effusus.
  • F. Alishah Aratboni, H. Arzani, S.Z. Hosseini, S. Babaie Kafaki, K. Mirakhorlou Page 147
    To investigate capability of IRS LISS III data for rangelands separation and land usemapping, images of Sorkh Abad area, Mazandaran province related to May 3rd 2007 wereanalyzed. There was not any radiometric noise in the images. Multispectral images were georeferenced to panchromatic band using fifteen control points (accuracy: 0.5 pixel). For image enhancement different image processing techniques such as false color composite (FCC), image ratio, principal component analysis (PCA) and vegetation index were carried out. Pixel base supervised classification was done by maximum likelihood and minimum distance algorithms. Accuracy assessment of maps was done based on ground truth map and error matrix. According to the results accuracy of land use map was 88.53%. Also accuracy of maximum likelihood algorithm (87.05%) was higher than minimum distance algorithm (82.56%). Finally it can be revealed that Liss III images have good potential for land use mapping in the study area.
  • R. Erfanzadeh, S.H. Hosseini Kahnuj Page 155
    The effect of grazing and succession stages on seed bank density and similarity between seed bank and above ground vegetation was investigated. The study was conducted in a salt marsh that contained both old and newly created and both grazed and ungrazed habitats. Two old salt marshes were selected to study the effect of grazing on seed bank. One of them was intensively grazed and the other one has never or only recently been grazed. Ten plots of 4m² were used in the new salt marsh and 80 plots (50 in grazed and 30 in ungrazed) in the old salt marshes. Soil samples were collected at two different depths (0-5, 5-10cm) in spring 2006. The soil samples were placedin thegreenhouse to allow viable seeds to germinate. Germination experiments lasted 6 months and all seedlings were identified and removed after identification. Above-ground vegetation composition was determined during the growing season in all plots of selected sites. Results indicated that no significant effect of grazing on seed bank.. According to results seed density and composition had more similarity o vegetation characteristics in early successional stages compared to higher stages. Seed density in soil seed bank was mostly composed of new colonizers during the succession stages while they disappear or decreased intensively and in late succession stage many species were disappeared. In conclusion, the importance of seed banks for conservation of species diversity in degrading rangelands was emphasized.
  • M. Alizadeh, M. Mahdavi, M.H. Jouri, S. K. Mahdavi, B. Malekpour Page 163
    Increasing disorder in natural ecosystems has increased from growing the amount of carbon dioxide since the industrial revolution until now. Soil, is one of the main sources of stored carbon in hemisphere, and has an important role for balancing and sequestration of carbon dioxide. Considering the vast steppic areas of Iran, studying of carbon sequestration rate is important in these ecosystems. The steppic rangelands of Rudshur were selected as study area. Three treatments including long-term exclosure, medium-term exclosure, and grazed area were selected. Soil sampling was carried out from 0-30 cm depth of plant baseline and inter-distance between plants. Sixty soil samples were collected in each site. Soil samples were air dried and sieved (2 mm).. Measuring of inorganic carbon was done using Walkley-Black method. The results showed that the amount of carbon sequestration in plants vicinity and plants parts had significant differences (P<0.05). The results indicated that inorganic carbon around plants was more than bare soil area between plants in exclosures but it was reverse in the grazed sites. The average carbon sequestration in the medium-term exclosure was 22.45 ton/ha and it had significant differences with long-term exclosure (17.76 ton/ha) and grazed area (18.5 ton/ha) sites.
  • N. Faryabi, M. Mesdaghi, R. Bagheri Page 171
    Proper and efficient management of range ecosystems requires adequate knowledge on grazing intensity and its effects on plant diversity. To compare the plant diversity at reference (RA), key (KA) and, critical (CA) areas of Khabr National Park and vicinities, this study was conducted on an area of 6000 hectares. Plant diversity was determined by using Shannon Index and species richness was determined by rarefaction method. To count species number in 3 locations of RA, KA, and CA, 120 plots of 1 by 0.5 m, and to estimate canopy cover, 120 plots of 2 by 1.5 were used by systematic-random sampling. Expected species richness were 32, 24, and 14 for these areas to provide inequalities of RA > KA > CA. The mean coefficients of Shannon Index was 1.97 in RA, 1.83 in KA, and 1.05 in CA, so diversities of RA and KA were not significant (p>0.05) and both of these areas were significantly different from CA (p<0.05). The species richness in CA was declined considerably due to overgrazing and improper seasonal grazing. Also the proportion of unpalatable species was increased in this area.
  • F. Moazam, A. Mirlohi, M. Bassiri Page 181
    Astragalus cyclophyllus, is a perennial plant of leguminosae family which is very palatable forgrazing animals and valuable for apiculture. In the present study the chromosome characteristics and Karyotype of three accessions of Astragalus cyclophyllus were studied. The analysis of distinct mitotic, metaphasic chromosomes involved seed germination, pretreatment of tissue samples, fixation of cellular and chromosomal structures, hydrolyzation of samples, and chromosome staining. Samples were observed icroscopically for chromosome number and morphology which led to the preparation of Karyotype and ideogram of the accessions. The results of the chromosome count showed that all the A. cyclophyllus accessions were tetraploid with 32 chromosomes. This was in agreement with previous report on other Astragalus species containing 32 chromosomes in a tetraploid state. According to the Karyotypic characteristics and Karyotype classificationsfollowing Stebbins method, Hana and Dare Hoze accessions were classified in 2A class and the Sibak accession was classified in 1A class indicating more Karyotypic symmetry. By examining the chromosome length's variation coefficient parameters, the total form percentage, relative length of the shortest chromosome, intra-chromosomal asymmetry index, inter-chromosomal asymmetry index, and the difference of the relative length range, it was specified that the Hana accession had more inter-chromosome symmetry while the Sibak accession had more inter-chromosome symmetry. It is therefore concluded that accessions of this species contain considerable choromosomal variations.
  • M. Akhavan Armaki, H. Azarnivand, M.H. Asareh, A.A. Jafari, A. Tavili Page 191
    Seed germination is one of the important stages of growth which is a basic requirement for determining optimum plant density in rangeland and farm. This property is affected by many biotic and abiotic factors including ability of genotypes to tolerate water stress imposed by environmental factors. The current research was conducted in germinator to find the behaviour of some Bromus inermis genotypes in relation to water stress at germination and initial growth stages. A split plot design based on randomized completely block design was performed. Genotypes included Alborz 303, Mazandaran 3151, Firouzkouh 3966 and Esfahan 200060. Water stress levels were -3,-6, -9 bars and distilled water. Properties of germination percentage, root & shoot lengths, seedling length, rootlet length to shoot length rate, seedling dry weight, seedling fresh weight, dry to fresh weight rate sprouting rate and seed vigor index were determined during the study. Results indicated that all of the properties, except dry weight to fresh weight ratio of seedling, were decreased due to increase of stress levels. The most decreased ratio was related to change of stress level from -3 to - 6 bar. Among different genotypes, Esfahan 200060 showed the highest germination percentage and had a meaningful preference to other genotypes. From assessed parameters, seedling length and seed index standard showed the most possible reaction to changing water potential. In this study, the best levels to assess resistance to drought were the -6 and -9 bars potentials.
  • K. Saedi, F. Ghasriani, R. Azizinezhad Page 197
    This study aimed to determine vulnerability or persistence of Bromus tomentellus in response to grazing in Saral rangeland. To assess the effects of clipping (simulated grazing) on B. tomentellus, a 0.5 ha exclosure was established before 2007 growing season in Zardawan site. 160 plants were selected randomly inside of the exclosure in which 10 replications were allocated to each treatment.Clipping treatments included control, 25, 50 and 75 percent of annual growth. Clippings were conducted every month during three months of grazing season. Plant materials were air dried and weighted. At the end of growing season, the remaining above ground plant production were clipped except in control treatment and weighted to calculate the intensity of grazing. Vigor, mortality, plant maximum height, yield, and reproductive shoot number were observed or measured during 4 years of experiment. No mortality was observed among 60selected bunches. An in time Split plot design was employed to analysis the data. In quantitative characteristics Light removal of plant material significantly was higher than other treatments.(P ≤ 0.01). Generally it can be concluded that 40 to 50 percent of annual yield removal is safe for persistence and health of B. tomentellus in Saral and other areas with similar climate and soil conditions.
  • E. Zohrabi, A. Etminan, H. Safari, A. Jafari Page 209
    To investigate the forage yield and yield stability of 11 accessions of Elymus hispidus, a field experiment was laid out in a complete randomized block design with three replications, under two conditions (normal irrigation and dryland farming). The experiment was carried out in two years at the Islam Abad e Gharb research station, Kermanshah, Iran. The collection origin of accessions was Sabalan rangelands in Ardabil Province. Results showed highly significant differences (P<0.01) among the accessions and treatments. In addition, the accession×environment interaction effect was significant (P<0.01) for forage yield. Duncan’s Multiple Range Test (p<0.05) revealed that 890-5, 890-6 and 890-7 were superior accessions and cluster analysis classified them into thesame group. AMMI analysis showed that the first significant interaction principal component, explained 97.92% of the total interaction variance. Considering these results, the accessions 890-6, 890-15, 890-5, 890-9, 890-11, and 890-13 showed the highest stability. Stability analysis according to the coefficient of environmental variations(CVi), Wrick’s equivalence(Wi 2), stability variance(δi 2), coefficients of determination(r2) and regression coefficient(b) revealed that 890-5, 890-6, 890-11 and 890-13 had the highest stability among all accessions while 890-7 had the lowest stability. These results demonstrated that accessions 890-5 and 890-6, which had the best, forage yield and yield stability, were suitable for using in future breeding programs in Kermanshahclimate.
  • N. Nasiri, G. Nematzadeh, E. Shokri Page 219
    Salinity resistant plants are important biotic components of arid and semi arid ecosystems.Aeluropus littoralis is recognized a valuable rangeland plant. Most species of genus Aeluropus are considered halophyte species. Several studies have been done to investigate effects of salinity on halophyte seed germination but there is limited literatures on effect of seed glume compounds on germination at different levels of salinity. Therefore, to understand the mechanism of germination in Aeluropus littoralis and also to find the effect of seed coat on germination rate at different concentrations of salinity, an experiment was done in complete randomized factorial design with three replications. For this purpose, six salinity levels (50, 100, 150, 200, 300 and 400 mM) and two seed coat conditions (with glume and without glume) were applied. The results showed thatincrease salinity levels leads to decrease in germination properties in both seed coatconditions.Seed without glumewas affected more than glume ones. The salinity-glume intraction was also significant at 5 % probability. The result of chemical analysis of methanol extract of glumes through GC-MS, revealed the existence of allogibberelic acid,a derivative of GA3 phytohormon in glumes. This compound was considered as an important factor for germination differences between glume-containing and without glume seeds under different salt treatments.
  • H. Amirnejad Page 229
    Livestock exodus from Mazandaran forests is always a problem for natural resources decision makers in province and the country. Irregular grazing in forest lands of Mazandaran province has been resulted in deterioration of many of natural resources including forest lands. This study, with the aid of quality function approach such as Logit Regression Model investigated the effect of social-economic factors in livestock exodus from the Forest in Mazandaran province in 2009. Therefore, variables such as annual’s income of rancher, number of jobs, scale of family, experience of ranching, preservationimportance of natural resources, age of ranchers, participation in rangeland management projects, importance of preserving period and education of rancher were investigated. Results showed that variable of ranching experience had most elasticity in which by one percent increase in this variable, probability of livestock exodus will be increased to 0.389 percent. According to marginal effect statistic, with increasing one year to rancher experiences, probability of livestock exodus will be increased up to 0.029 units. Also with increasing every 1000 Rials in monthly income, exodus probability will be increased up to 0.00018 units. According to the results, by addition of every year to the education level, probability of livestock exodus will be increased to 0.021 units. On the other hand, by addition of every individual to the scale of family, exodus probability will be decreased about 0.049 units. Also variables of preservation importance of natural resources, participation in rangeland management projects and level of respecting of preserving period of rangelands positively and significantly will affect the willingness of rancher to exodus from the forest.