فهرست مطالب

مرتع - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1392)

مجله مرتع
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ولی الله رئوفی راد، عطا الله ابراهیمی، حسین ارزانی، زهرا شجاعی اسعدیه صفحه 190
    تحقیق حاظر با هدف معرفی شاخصی دقیق، قابل اعتماد و قابل کاربرد در همه جا برای تعیین خوشخوراکی گیاهان مرتعی انجام شد. بدین منظور، در ابتدا شاخص انتخاب، ترکیب و نسبت استفاده از گونه های گیاهی موجود در منطقه مورد مطالعه در رژیم غذایی دام های گوسفند نژاد لری بختیاری و بز نژاد افغانی به طور جداگانه با استفاده از روش فیلمبرداری و زمان سنجی اندازه گیری شد. در مرحله بعد، صفات ظاهری مهم گیاهان غالب در رژیم غذائی دام ها با استفاده از منابع موجود (پایگاه اطلاعات گیاهان ایالات متحده، پایگاه فلور گیاهان آوندی آلمان و فلور رنگی ایران) رتبه بندی شد. سپس با توجه به رتبه ای بودن صفات مورد بررسی، این صفات با استفاده از نرم افزار PC-ORD و به روش تجزیه مولفه های اصلی (PCA) رج بندی شد. در نهایت رابطه همبستگی بین شاخص انتخاب گونه های گیاهی توسط گوسفند و بز (متغیر وابسته) با مقادیر ویژه برداری حاصل از صفات ظاهری گیاهان بر روی محورهای PCA (متغیر مستقل) تعیین و تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که صفات آبدار بودن گیاه، موقعیت برگ، نسبت برگ به ساقه، پرپشتی شاخه ها و خاردار بودن گل آذین در خوشخوراکی گیاه برای بز تاثیر گذارند. همچنین علاوه بر صفات فوق، صفات خاردار بودن برگ، مقاومت برشی گیاه، خاردار بودن ساقه و ارتفاع در خوشخوراکی گیاه برای گوسفند تاثیر دارند. از آنجایی که صفات ظاهری گیاهان تا حدود زیادی در مناطق مختلف ثابت بوده و به راحتی قابل تشخیص می باشند، توصیه می شود از این صفات به عنوان شاخصی در تعیین خوشخوراکی گیاهان و رتبه بندی آنها به منظور مدیریت پایدار مراتع منطقه استفاده شود.
    کلیدواژگان: خوشخوراکی، صفات ظاهری، مراتع کرسنک، استان چهارمحال و بختیاری
  • دیاکو رسولی، براتعلی فاخری، سمیه فرهادوند، آزاد مینایی صفحه 202
    در این تحقیق اثر تیمارهای 20،10 و 30 میلی گرم دو فلز سنگین مس و نیکل بر جوانه زنی و رشد بذور گونه Sanguisorba minor L. بررسی شد. برای این منظور بذرهای این گونه گیاهی پس از ضدعفونی کردن به مدت 10 روز بر روی کاغذ صافی در معرض تیمارهای 10، 20 و 30 میلی گرم در لیتر سولفات مس و 10، 20 و 30 میلی گرم در لیتر کلرید نیکل قرار گرفت. آب مقطر نیز به عنوان تیمار شاهد انتخاب شد. از هر تیمار 4 تکرار و در هر تکرار 10 بذر وجود داشت. جوانه زنی بذرها هر روز بررسی و یادداشت شد و طول ریشه چه و طول ساقه چه برای اندازه گیری میزان رشد در آخرین روز آزمایش تعیین شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که غلظت های اعمال شده مس و نیکل بر همه مولفه های رشد اثر معنی دار (01/0p≤) داشت. در همه مولفه ها بیشترین رشد مربوط به تیمار شاهد بود. کمترین طول ریشه چه مربوط به مس 20 و 30، کمترین طول ساقه چه مربوط به نیکل 20، کمترین طول گیاه چه مربوط به مس 30، کمترین درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر و شاخص جوانه زنی مربوط به مربوط به مس 30 و نیکل 30 میلی گرم بر لیتر بود. نتایج بیانگر این بود که غلظت های مختلف مس و نیکل باعث کاهش معنی دار مولفه های رشد می شود.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، فلزات سنگین، مس، نیکل، Sanguisorba minor
  • محمدعلی زارع چاهوکی، حسین پیری صحراگرد، حسین آذرنیوند صفحه 212
    پژوهش حاضر به منظور پیش بینی پراکنش جفرافیایی گونه های گیاهی، یافتن عوامل محیطی مهم و بررسی دامنه تحمل این گونه ها نسبت به این عوامل در مراتع حوض سلطان استان قم انجام شد. با توجه به هدف، اطلاعات پوشش گیاهی و عوامل رویشگاهی از قبیل پستی و بلندی، اقلیم، زمین شناسی و خاک جمع آوری شد. نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی-سیستماتیک از طریق پلات گذاری در امتداد 4 ترانسکت 1000-200 متری انجام شد. سطح پلات ها با توجه به نوع گونه های موجود، به روش سطح حداقل بین 2 تا 25 متر مربع و تعداد آنها با توجه به تغییرات پوشش گیاهی و روش آماری 60 پلات تعیین شد. برای اندازه گیری خصوصیات خاک نیز در ابتدا و انتهای هر ترانسکت یک پروفیل حفر و از دو عمق 30-0 و80-30 سانتی متر نمونه خاک برداشت شد. نقشه متغیرهای محیطی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و زمین آمار تهیه شد. سپس نقشه های پیش بینی مربوط به پراکنش گونه ها با استفاده از روش مدل سازی آنتروپی حداکثر تهیه شد و میزان تطابق نقشه های پیش بینی با نقشه های واقعی با استفاده از ضریب کاپا و دقت مدل های حاصل با استفاده از AUC مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج این پژوهش، متغیرهای هدایت الکتریکی، رطوبت اشباع، آهک، اسیدیته و بافت خاک مهمترین ویژگی های هستند که باعث تفکیک رویشگاه های مورد مطالعه شده اند. همچنین میزان تطابق نقشه های پیش بینی با نقشه های واقعی برای گونه های Tamarix passerinoides و Seidlitzia rosmarinus در سطح متوسط (ضریب کاپای 41/0 و 54/0 درصد) و برای رویشگاه های Halocnemum strobilaceum و Artemisia sieberi، در سطح خیلی خوب (ضریب کاپای 74/0 و 7/0) ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: آنتروپی حداکثر، زمین آمار، Halocnemum strobilaceum، Tamarix passerinoides، Seidlitzia rosmarinus، Artemisia sieberi، سطح زیر منحنی، ضریب کاپا، مراتع حوض سلطان قم
  • احمد صادقی پور، نادیا کمالی، حامد جنیدی صفحه 222
    تحقیق حاضر به منظور بررسی تغییرات ماهانه و فصلی میزان تصاعد دی اکسید کربن از خاک در عملیات اصلاحی مکانیکی مرتع شامل کنتور فارو و پخش سیلاب در مراتع سرخه استان سمنان انجام شد. برای این منظور، سه منطقه شامل مرتع (شاهد)، منطقه احداث کنتور فارو و منطقه اجرای پخش سیلاب انتخاب شدند. در هر یک از مناطق، تصاعد کربن به روش تله قلیایی در اتاقک بسته ساکن به صورت ماهانه (در تاریخ پانزدهم هر ماه) به مدت یکسال اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن انجام شد. همچنین برای بررسی ارتباط عوامل دما و رطوبت خاک با تغییرات تصاعد کربن در هر منطقه از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد که در منطقه مورد مطالعه بیشترین میزان تصاعد کربن از خاک در آبان ماه و کمترین آن در بهمن ماه صورت گرفته است. همچنین بین میزان تصاعد در عملیات اصلاحی صورت گرفته با شاهد اختلاف معنی دار وجود دارد. بیشترین میزان تصاعد در عملیات اصلاحی پخش سیلاب، در آبان ماه (83/1 گرم کربن در متر مربع در روز) و کمترین آن در بهمن ماه (033/0 گرم بر متر مربع در روز)، در اراضی تحت عملیات کنتور فارو اتفاق افتاده است. از نظر توزیع فصلی، بیشترین مقدار تصاعد به ترتیب در تابستان، پاییز، بهار و زمستان مشاهده شد. همچنین بین تصاعد کربن در اراضی تحت عملیات کنتورفارو با رطوبت خاک همبستگی منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تله قلیایی، تصاعد کربن، کنتور فارو، پخش سیلاب، سرخه
  • علیرضا طالبیان مسعودی، حمیدرضا میرداودی صفحه 230
    به منظور تعیین و مقایسه ارزش غذایی و رجحانی چهار گونه مرتعی شورپسند برای دام شاملAtriplex canescense، Atriplex leucoclada، Atriplex verruciferum و Comphorosma monspeliacumدر منطقه کویر میقان اراک در فصل چرا از این گونه ها نمونه برداری انجام شد. نمونه ها از نظر شاخص های کیفیت علوفه شامل ماده خشک، پروتئین خام، الیاف خام، الیاف محلول در پاک کننده خنثی (NDF)، الیاف محلول در پاک کننده اسیدی (ADF)، عصاره اتری، خاکستر و مقدار کلسیم و فسفر مورد تجزیه شیمیایی قرار گرفتند. همچنین ارزش رجحانی آنها برای دام با استفاده از روش کافه تریا (وزنی) تعیین شد. نتایج به دست آمده نشان دهنده وجود اختلافات معنی دار در ترکیب شیمیایی گونه های مورد بررسی بود (01/0p<). میانگین مصرف روزانه علوفه این گیاهان توسط گوسفندان به شکل معنی داری تفاوت داشت و از 720/0 کیلوگرم (برای گونه Atriplex verruciferum) تا 223/0 کیلوگرم (برای گونه Comphorosma monspeliacum) متغیر بود. همچنین تفاوت معنی داری بین ارزش رحجانی و شاخص خوشخوراکی نسبی گونه ها وجود داشت (01/0p<). گونه Atriplex verruciferum با شاخص خوشخوراکی نسبی 06/97 درصد، خوشخوراک ترین و گونه Comphorosma monspeliacum با شاخص خوشخوراکی نسبی 02/31 درصد، کمترین مقدار خوشخوراکی را در میان گیاهان مورد بررسی داشت. گونه های Atriplex leucoclada وAtriplex canescense به ترتیب با شاخص خوشخوراکی نسبی 24/88 و 91/76 درصد در بین این دو گونه قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ارزش غذایی، ارزش رجحانی، Atriplex canescense، Atriplex verruciferum، Atriplex leucoclada، کویر میقان اراک
  • لیدا عندلیبی، رضا جعفری، حسین بشری صفحه 238
    در این تحقیق با استفاده از یک تصویر ماهواره ای سنجنده TM سال 2009 در مراتع شهرستان بوئین میاندشت استان اصفهان امکان کاربرد «شاخص نشت» (Leakiness Index، LI) در ارزیابی عملکرد مراتع مناطق نیمه استپی بررسی شد. ارزش عددی شاخص مورد محاسبه در چشماندازهای با عملکرد بسیار بالا و پایین به ترتیب بین اعداد صفر و یک متغیر است. در این مطالعه ابتدا حوزه مورد مطالعه به 16 زیرحوزه با استفاده از نقشه DEM مستخرج از نقشه توپوگرافی 1:25000 تقسیم و سپس شاخص نشت بر اساس شاخص گیاهی PD54 در محیط نرم افزار LI V.4 برای هر زیرحوزه محاسبه شد. نتایج نشان داد که میزان شاخص نشت برای زیرحوزه ها بین 04/0 و 2/0 متغیر بوده و برای کل منطقه نیز 08/0 بدست آمد که نشان دهنده عملکرد خوب مراتع حوزه مطالعاتی می باشد. بررسی آماری نشان داد که همبستگی بین شاخص نشت و شاخص گیاهی PD54 معنی دار می باشد (01/0 =α). ارزیابی بهنگام مراتع با استفاده از شاخص نشت با کارآیی بالا در تجزیه و تحلیل عملکرد مراتع کوهستانی، این توانایی را دارد که مدیران مراتع را از بروز تغییرات مثبت و منفی در مراتع آگاه نموده تا بتوانند روش مدیریتی مناسب را بر طبق آن برگزینند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد مرتع، مدل رقومی ارتفاع، سنجش از دور، شاخص نشت
  • رضا مرادی، مصطفی ترکش، محمدرضا وهابی، مهدی بصیری صفحه 248
    به منظور بررسی و تحلیل الگوی پراکنش دو گونه مرتعی Astragalus verus و Bromus tomentellus یک مکان مطالعاتی در مراتع فریدون شهر استان اصفهان انتخاب شد. در این مکان، چهار محدوده (تکرار) با ابعاد100×50 متر برای نمونه برداری انتخاب شد. نمونه برداری به روش تصادفی- سیستماتیک در امتداد 5 ترانسکت 100 متری انجام شد. در امتداد هر ترانسکت، 15 نقطه به طور تصادفی انتخاب و فواصل مورد نظر اندازه گیری شد. با استقرار کوادرات های 2 متر مربعی در هر نقطه تصادفی، تعداد پایه های A.verus وB. tomentellus داخل کوادرات ها نیز شمارش شد. الگوی پراکنش بر اساس سه روش شاخص های فاصله ای (هاپکینز، پیلو، جانسون و زیمر، ابرهارت، هولگیت، هینز، مربعT)، شاخص های کوادراتی (گرین، موریستا، کپه ای لیود، پراکنش، موریسیتا استاندارد) و آنالیز نقطه ای (نزدیک ترین همسایه) تعیین شد. در آنالیز پراکنش نقطه ای به دلیل عدم امکان اندازه گیری مختصات کلیه پایه ها در مکان مرتعی، منطقه معرفی به مساحت 225 مترمربع (15×15 متر) انتخاب و مختصات مکانی پایه های A. verusوB. tomentellus ثبت شد. نتایج نشان داد که پراکنش گونه های هدف از نوع الگوی تصادفی بوده که ناشی از همگنی محیط و الگوی رفتار انتخابی گیاهان می باشد. به دلیل در نظر گرفتن مختصات کلیه پایه های گیاهی، روش آنالیز نقطه ای پراکنش، نتایج همگن و دقیق تری را ارائه داد. از بین شاخص های فاصله ای، شاخص های هاپکینز و پیلو (به ترتیب با مقدار محاسبه شده 501/0 و 984/0) نتایج مناسب تر و نزدیک تری به واقعیت ارائه کردند. در بین 12 شاخص الگوی پراکنش، شاخص مربع T و گرین (به ترتیب با خطای استاندارد 00091/0 و 0028/0) بالاترین دقت را داشته و به استثنای شاخص گرین، شاخص های فاصله ای از دقت بالاتری نسبت به شاخص های کوادراتی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: الگوی پراکنش، شاخص فاصله ای، شاخص کوادراتی، آنالیز نقطه ای، فریدون شهر، استان اصفهان
|
  • V. Raufirad, A. Ebrahimi, H. Arzani, Z. Shojaei Asadeiye Page 190
    This study aimed to introduce an accurate, reliable and applicable indicator for determining angeland species palatability. The species composition in the study area and in the diets of Lori- Bakhtiary sheep and Afhan goats as well as the species selection indices were measured using chronometric and filming method. A comprehensive literature review was conducted to identify the most important plant morphological traits affecting the livestock diet selction. The studied plants were ranked based on the selected attributes and principle component analysis (PCA) method was used to explore the plants studied attributes in relation with the species selection indices. The correlations between species selection indices and eigenvalues of PCA axis were determined. According to the results, some physical plant characteristics such as leaf water content, leaves position, leaf-stem ratio and spine density of leaves and branches were identified as some important factors affecting plants selection by goat. In addition to these traits, the presence of awns, clipping resistance, stem trichome and plant height were also effective in selecting plants by sheep. External plant attributes can be used for determining and ranking of plants palatability because these features are relatively constant in different regions and can be determined for a certain plant composition in a range site.
    Keywords: Plants palatability, External plant traits Karsanak Rangelands, Chaharmahal, V, Bakhtiari
  • D. Rasouli *, B. Fakheri, S. Farhadvand, A. Minai Page 202
    In this research the effects of seed treatment with 10, 20 and 30 milligrams per a liter of copper and nickel (two heavy metals) solution on seed germination and growth of Sanguisorba minor L. were studied. Sterilized seeds of the species were placed on filter paper soaked in solution of 10, 20 and 30 mg per liter of copper sulfate and nickel chloride for 10 days. Distilled water was also used as control treatment. The seeds germination of all the treatments with 4 replications (10 seeds in each replication) were studied and recorded every day during the 10 days, and the root and stem lengths of radicle and plumule of all the species were measured in the last day of the experiment as an indicator of growth rate. The results of ANOVA indicated that the seedling growths of the species were decreased significantly in all the copper and nickel treatments (p≤0.05). In other words the highest seedlings growths were observed in the control treatment. The least root and stem lengths were detected for the treatments of 20 mg/lit and 30 mg/lit copper solution, and 20 mg/lit nickel solution respectively. The minimum size of the species seedlings were detected under the treatments of 30 mg/lit copper solution. The lowest germination rate and speed, and seed vigor index were observed in the treatments of 30 mg/lit copper and 30 mg/lit nickel solution. This study indicated that the copper and nickel solution decrease the species growth significantly.
    Keywords: Copper, Germination, Heavy metals, Nickel, Sanguisorba minor
  • M.A. Zare Chahouki *, H. Piry Sahragard, H. Azarnivand Page 212
    The objectives of this study were to estimate geographical distribution of some halophyte plant species, identifying the most important environmental factors affecting the species distribution and understanding tolerance range of the species to some edaphic factors in Hoze soltan rangelands of Qom province. Vegetation, topography, temperature, rainfall, geology and soil characteristics of the study area were studied. Homogeneous units were identified and 4 parallel 200 to 1000 meters transects were established in each unite and vegetation attributes were measured in 60 quadrates. Appropriate quadrate size was determined for each vegetation type (2- 50 square meters) using the minimal area method. Soil samples were collected from 0-30 and 30-80 cm in start and end points of each transect. GIS and Geostatistics methods were used to map the environmental variables. The species distribution models were produced using the species presence data and Maximum Entropy Method (Maxent). The Kappa coefficient index and the area under curve (AUC) were used to evaluate the accuracy of the distribution maps. According to the results, electrical conductivity, moisture saturation percentage, lime content, soil texture and acidity were identified as the most determinant factors for distribution of the plant species in the study area. The agreements (Compliance) of actual and predicted maps for Tamarix passerinoides and Seidlitzia rosmarinus species was moderate but it was acceptable for Halocnemum strobilaceum and Artemisia sieberi.
    Keywords: Maxent, Geostatistics, Halocnemum strobilaceum, Tamarix passerinoides, Seidlitzia rosmarinus, Artemisia sieberi, Area Under Curve, Kappa coefficient, Hoze Soltan rangelands of Qom province
  • A. Sadeghipour *, N. Kamali, H. Joneidi Page 222
    The current research was conducted to investigate monthly and seasonal variations of the carbon dioxide emission from soil in the areas under contour furrow and flood spreading practices in Sorkheh region of Semnan province. The rangeland with no management practices was also considered as the control site. In each area, carbon emission was measured monthly (in 15th day of each month), in a closed chamber using alkali traps over a year. Analysis of variance was used to analyze the data and comparisons were made using Duncan's multiple range test. The relationships of soil moisture, temperature and carbon emission of the sample sites were explored usingPearson correlation coefficient. According to the results the maximum and minium amount of carbon emissions from soil sample sites were recorded in November and February respectivly. The amounts of carbon emission at control site with treated sites were siginificantly different. The maximum amount of carbon emission was observed in flood spreading site in October (1.83 g C/m2/day) and its minimum in contour furrow in February (0.033 g C/m2/day). Seasonaly, the highest emissions was observed in summer and its amounts were decreased in autumn, winter and spring respectively. A negative correlation was also found between carbon emission and soil moisture in contour furrow sites.
    Keywords: Alkali trap, Carbon emission, Contour furrow, Flood spreading, Sorkhe
  • A.R. Talebian Masoudi, H.R. Mirdavoodi Page 230
    This study aimed to compare the nutritional and preference values of four halophyte species (Atriplex canescense, Atriplex leucoclada, Atriplex verruciferum and Comphorosma monspeliacum (in rangelands around Mighan playa-Arak. The plant samples were collected in autumn and their dry matter contents, crude protein, crude fiber, natural detergent fiber, acid detergent fiber, ether extract, ash, Ca and P contents were measured. The species preferences values for sheep were studied using Cafeteria method. According to the results, forage quality of the species were significantly different (p<0.01). The average daily intake of forage by sheep (p<0.01) varied significantly ranging from 0.72 (Atriplex verruciferum) to 0.22 (Comphorosma monspeliacum (kg/day. Relative palatability index (RPI) were significantly different among the species (p<0.01). According to the results, the relative preference value index of Atriplex verruciferum, Atriplex canescense, Atriplex leucoclada and Comphorosma monspeliacum for sheep were 97.06, 88.24, 76.91 and 31.02 respectively. Thus among the studied species, Atriplex verruciferum and Comphorosma monspeliacum had highest and lowest preference value for sheep.
    Keywords: Nutritional values, Preference values, Atriplex canescense, Atriplex leucoclada, Atriplex verruciferum, Comphorosma monspeliacum, Mighan playa, Arak
  • L. Andalibi *, R. Jafari, H. Bashari Page 238
    In this study the performance of the Leakiness Index (LI) for assessing rangeland landscape function has been analyzed using TM 2009 satellite image in semi-steppe rangelands of Boin- Miandasht town, Isfahan province. LI values range from 0 to 1 which indicate non-leaky and leaky landscapes, respectively. In this research, the study area was divided into 16 sub-catchments using DEM map extracted from a 1:25000 topographic map and LI index was then calculated based on the PD54 vegetation index in LI V.4 software environment for each sub-catchment. Results showed that LI value for the whole area was 0.08 which indicates that rangeland functionality in this area is high. LI index varied across the sub-catchments from about 0.04 to more than 0.2 in the region. According to the regression analysis results, the relationships between LI and PD54 index were significant at 99% confidence level. As a result, high performance of LI index in mountainous rangelands of the study area would mean that this index has capability for rangeland function analysis and it can provide useful information for land managers in rehabilitation practices in broad-scale rangeland landscapes.
    Keywords: Rangeland function assessment, DEM, remote sensing, leakiness index
  • R. Moradi *, M. Tarkesh, M.R. Vahabi, M. Bassiri Page 248
    This study aimed to investigate the spatial pattern of two rangeland species; Astragalus verus and Bromus tomentellus in Fereydunshahr-Isfahan. Four range sites (100 × 50 meters) were selected. In each range site, five 100 meters transects were established and the distance of the species from 15 points along the transects were recorded randomly. The number of plants in each species were counted in 2 meters square plots placed in each of the random points along the transects. Spatial patterns of the studied species were determined using distance indices (Hopkines, Pielou, Johnson and Zimer, Eberhart, Holgate, Hines and T square Index); quadratic indices(Green's index, Morisita, Lyoid patchiness, dispersion and standardized Morisita index) and point pattern analysis (nearest neighbor). Because it was not possible to measure all individual of these two plant species coordinates in each site, an area with size of 225 (15 m ×15m) was selected as reference site and spatial coordinates of all A. verus and B. tomentellus were recorded. Results showed that the distribution of both studied species had a random pattern due to relative ecological homogeneous sites and plants behavior. Point pattern analysis had more accuracy than distance and quadratic indices because it considered all perennial species coordination. Among distance indices, Hapkines and Pielou indices offered more appropriate and accurate results. Out of 12 distribution pattern indices, the T square and green indices had the highest precision; and distance indices (except Green's index) had more precision than quadratic indices for detection of spatial pattern of the species.
    Keywords: Spatial pattern, Distance indices, Quadrate indices, Point analysis, Fereydunshahr, Rangeland species, Isfahan