فهرست مطالب

مجله مرتع
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدیه ابراهیمی* صفحه 262
    آزمایش گلدانی به منظور بررسی تاثیر اسیدهای آمینوپلی کربوکسیلیک EDTA و DTPA بر خصوصیات مورفولوژیک گونه Echinochloa crus galii (L.) Beave (جوانه زنی، زیست توده، طول ریشه و ساقه) طراحی شد. همچنین عامل تجمع (BCF)، عامل انتقال (TF) و شاخص تحمل (TI) برای تعیین کارآیی گیاه استخراجی گیاه اندازه گیری شد. نمونه های خاک با 71/0 گرم در لیتر سرب (PbNO3) مخلوط و بذرهای گیاه در خاک گلدان ها کاشته شدند. اسیدهای آمینوپلی کربوکسیلیک بعد از کاشت بذر به خاک اضافه شد. تیمارهای مورد استفاده شامل EDTA (5/1، 5، 10 میلی مول در کیلوگرم) و DTPA (5/1، 5، 10 میلی مول در کیلوگرم) بود و در تیمار شاهد (خاک غیرآلوده) EDTA و DTPA استفاده نشد. سرعت و درصد ظهور نهال، زیست توده، طول ریشه و ساقه از سطح خاک تا جوانه انتهایی گیاه به مدت زمان دو هفته محاسبه شد. سپس گونه گیاهی بعد از 60 روز برداشت و برای تعیین غلظت سرب در بافت های گیاهی به ریشه و اندام های هوایی تقسیم شد. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد که کاربرد EDTA و DTPA تاثیر معنی داری (05/0p<) بر خصوصیات مورفولوژیک و تجمع سرب در گیاه دارند. داده های به دست آمده نشان داد که حداکثر جوانه زنی، طول ریشه، ساقه و زیست توده مربوط به تیمار شاهد بود، اما حداکثر عامل تجمع و انتقال به ترتیب به تیمار EDTA5 و DTPA10 مربوط بود. علاوه بر این تاثیر EDTA و DTPA بر شاخص تحمل گیاه نشان داد که با افزایش غلظت اسیدهای آمینوپلی کربوکسیلیک شاخص تحمل کاهش یافت. به طورکلی نتایج نشان داد که گونه مورد بررسی قابلیت تحمل سرب را دارد و EDTA و DTPA پتانسیل افزایش جذب سرب در گونه گیاهی مورد مطالعه را داشته ولی باتوجه به تاثیرات بازدارنده این مواد بر رشد گیاه و خطر آبشویی آنها به آب های زیرزمینی باید از غلظت های کم این مواد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ویژگی های مورفولوژیک، اسیدهای آمینوپلی کربوکسیلیک، پاکسازی خاک، Echinochloa crus galii
  • محرم اشرفزاده، سیدحمزه حسینی کهنوج*، حسین آذرنیوند صفحه 272
    تحقیق حاضر با هدف مطالعه ارزش رجحانی برخی گونه های گیاهی برای بز نژاد ممسنی در مراتع شهرستان بوانات در شمال استان فارس انجام شد. ارزش رجحانی گونه های گیاهی منطقه برای سه کلاس سنی دام (یکساله، سه ساله و پنج ساله ماده) بوسیله روش زمان سنجی اندازه گیری شد. برای بررسی اثر سن دام، گونه گیاهی و اثر متقابل آنها بر روی ارزش رجحانی گونه ها، از آزمون تجزیه واریانس دوطرفه استفاده شد، به طوری که سن دام و گونه گیاهی به عنوان عامل مستقل و ارزش رجحانی به عنوان عامل وابسته به مدل وارد شدند. نتایج نشان داد که سن دام، گونه گیاهی و اثر متقابل آنها تاثیر معنی داری بر ارزش رجحانی گونه های گیاهی داشتند. گونه های Prangos ferulaceae و Poa pratensis دارای بیشترین ارزش رجحانی و خوشخوراکی (کلاس I) برای دام های جوان بودند. برای دام های بزرگسال گونه های Gundelia tournefortii، Acer cinerascens، Poa pratensis و Prangos ferulaceae بالاترین کلاس خوشخوراکی (I و II) را داشتند. ضمن اینکه گونه های Prangos ferulaceae، Acer cinerascens، Poa pratensis و Artemisia aucheri ارزش رجحانی مناسبی برای هر سه گروه دام داشتند. به طور کلی نتایج بیانگر وضعیت نامناسب ترکیب پوشش گیاهی مراتع این منطقه در فصل پاییز است و گونه هایی از قبیل کیکم (Ac-cinerascens)، درمنه کوهی (Ar-aucheri) و باقیمانده های گیاه جاشیر (Pr- ferulaceae) به صورت لاشبرگ می تواند نقش کلیدی در تامین نیازهای غذایی دام این منطقه داشته باشد.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، بز نژاد ممسنی، فصل پاییز، کلاس سنی
  • مهدخت الله مرادی، غلامعباس قنبریان* صفحه 282
    موسیر ایرانی (A.hirtifolium Boiss.) از جمله گونه های بومی مراتع ایران است که به سبب بهره برداری بیش از توان بوم-شناسی در معرض خطر انقراض قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، شناسایی ویژگی های رویشگاهی این گونه در استان فارس است. اطلاعات محیطی شامل موقعیت جغرافیایی، شرایط رویشگاهی، ویژگی های توپوگرافی و ترکیب گونه های گیاهی همراه نیز بررسی شد. برای بررسی خاک اطراف ریشه در عمق موثر نفوذ ریشه (12 تا 15 سانتی متر از سطح خاک) به تعداد شش پروفیل در رویشگاه ارسنجان و چهار پروفیل در رویشگاه سپیدان نمونه برداری شد. برای هر یک از نمونه های خاک، پارامتر های بافت، مواد آلی، اسیدیته، هدایت الکتریکی، درصد گچ، درصد آهک، میزان نیتروژن کل، فسفر، پتاسیم و میزان عناصر کم نیاز (Fe، Cu، Zn و Mn) اندازه گیری شد. مقایسه ویژگی های خاک بین دو سایت مورد بررسی، توسط آزمون t مستقل و تعیین مهمترین ویژگی های خاک رویشگاه با روش PCA انجام شد. نقشه پتانسیل رویشی گونه مذکور در محیط نرم افزار GIS و با استفاده از ایجاد یک کوئری مکانی تهیه شد. نتایج نشان داد که بین ویژگی های خاک در دو رویشگاه مورد بررسی تفاوت معنی داری در سطح یک درصد وجود ندارد و این گیاه در اقلیم نیمه خشک سرد تا خیلی مرطوب معتدل با میانگین دمای سالانه 9 تا 17درجه سانتی گراد، متوسط بارش سالانه 250 تا 700 میلی متر، دامنه ارتفاعی 2200 تا 2600 متر از سطح دریا، بر روی سازندهای زمین شناسی پابده-گورپی، گروه بنگستان و کواترنری و اغلب در زیراشکوب درختان بنه، کیکم و گلابی وحشی رویش دارد. همچنین فراوانی موسیر ایرانی (A.hirtifolium Boiss.) در رویشگاه های مورد بررسی بسیار کم ارزیابی می شود. در نتیجه اگر برای حفاظت و نگهداری از رویشگاه های طبیعی آن برنامه ریزی فوری صورت نگیرد، احتمال آسیب پذیری جدی و یا انقراض آن از عرصه های طبیعی فارس وجود خواهد داشت.
    کلیدواژگان: موسیر ایرانی، رویشگاه، انقراض، استان فارس
  • الهام امیدزاده اردلی، محمدعلی زارع چاهوکی*، حسین ارزانی، پژمان طهماسبی، حجت الله خدری غریب وند صفحه 292
    تنوع گونه ای بخش عمده ای از تنوع زیستی و یکی از مهمترین پارامترهای نشان دهنده تغییرات در اکوسیستم هاست. اندازه گیری تنوع گونه ای برای حفاظت، ارزیابی و پایش پوشش گیاهی و اتخاذ راهکارهای مناسب مدیریتی ضروری است. تاکنون برای اندازه گیری و ارزیابی تنوع گونه ای از روش های ساده با ترانسکت و با پلات تک مقیاسی و روش های آشیانه ای با پلات چندمقیاسی استفاده شده است. در این مطالعه برای اندازه گیری و مقایسه شاخص های تنوع گونه ای، جدیدترین نسخه پلات ویتاکر تعدیل شده، نسخه ویتاکر تعدیل شده فشرده و پلاتC، اولین بار در ایران استفاده شدند. مرتع کرسنک شهرکرد با دو شدت چرای سبک و متوسط و دو جهت دامنه غربی و شرقی در چهار تیمار سبک-شرقی، سبک-غربی، سنگین-شرقی و سنگین-غربی انتخاب شد. در هر تیمار، هر سه پلات با سه تکرار، به صورت تصادفی-سیستماتیک مستقر شدند. پس از جمع-آوری داده های پوشش، در هر جهت؛ شاخص های تنوع (شانون-وینر و سیمپسون)، غنا (منهینیک و مارگالف) و یکنواختی (هیل) با استفاده از نرم افزار Past محاسبه شد. مقایسه تنوع گونه ای با استفاده از تجزیه واریانس یکطرفه انجام شد. نتایج نشان داد بین مقادیر شاخص های تنوع، غنا و یکنواختی در هر سه پلات تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0p>). به طور کلی با توجه به عدم تفاوت معنی دار هر سه پلات در برآورد شاخص های تنوع گونه ای؛ می توان گفت توانایی پلات ها در برآورد شاخص ها تقریبا یکسان است. علاوه بر این، ارزش عددی شاخص ها در برخی موارد نمی تواند معیار قانع کننده ای برای تعیین پلات مناسب باشد. برای دستیابی به پلات چندمقیاسی مناسب، تحقیقات آینده می توانند کارآیی پلات ها را از نظر دقت، صحت و زمان نمونه برداری مورد مطالعه قرار دهند.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، پلات های چندمقیاسی، ویتاکر تعدیل شده فشرده، پلاتC، مرتع کرسنک
  • مهدی انجام، غلامعلی حشمتی، عادل سپهری، حمید نیک نهاد قرماخر، عیسی جعفری فوتمی* صفحه 304
    به منظور بررسی اثر عوامل کوهسری بر روی پوشش گیاهی در برشی عرضی از رشته کوه البزر، در راستایی به طول 19 کیلومتر (در منطقه هزارجریب شهرستان بهشهر، از سرخ گریوه تا بادله کوه) به نمونه برداری اقدام شد. در این امتداد، بر روی خطوط تراز به فاصله ارتفاعی 100 متر، نمونه برداری از پوشش گیاهی و خاک منطقه انجام شد. برای نمونه برداری از پوشش گیاهی دو ترانسکت به طول 100 متر در جهت شرق و غرب و در آنها حضور و عدم حضور گیاهان در فاصله نیم متر از یکدیگر بر روی ترانسکت ثبت شد. در این تحقیق برای درک بهتر ارتباطات از روش های طبقه بندی شامل تجزیه خوشه ایو تجزیه چندمتغیره شامل CCA و DCA استفاده شد. با توجه به اینکه ویژگی های اکولوژیک گیاهان، مصداقی برای اثر کوهسری مورد انتظار بود، پوشش گیاهی معیاری مناسب جهت تعیین عوامل کوهسری تشخیص داده شد. مهمترین عوامل تاثیر گذار بر استقرار پوشش گیاهی شامل توپوگرافی، اقلیم و خاک نیز با استفاده از PCA مورد بررسی قرار گرفتند. بر این اساس عامل ارتفاع مهمترین عامل تشخیص داده شد. ارتباط بین جوامع گیاهی مستقر در محدوده مورد مطالعه و عوامل محیطی تاثیرگذار بر آن نیز به وسیله CCA مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که استقرار گیاهان اجتماع Acantholimon- Acanthophyllum تحت تاثیر ارتفاع است، پوشش گیاهی زیراجتماع Fagus-Carpinus تا حد زیادی به جهت دامنه و همبستگی مثبت آن با مقدار پتاسیم خاک، وابسته است. زیراجتماع Carpinus-poa به دلیل در معرض نور خورشید قرار گرفتن دارای بالاترین میانگین دما بود، از این رو گیاهان این زیراجتماع با خشکی نسبی، نور و حرارت به نسبت بالای آن سازگاری پیدا کرده اند.
    کلیدواژگان: اثرات کوهسری، جوامع گیاهی، طبقه بندی، رج بندی، مراتع ییلاقی البرز
  • سمیرا حسین جعفری*، محمدرضا طاطیان، رضا تمرتاش، علی اکبر کریمیان صفحه 316
    با توجه به تاثیر نوع دام چرا کننده بر تغییرات پوشش گیاهی و اهمیت شناخت خصوصیات پوشش گیاهی در اداره صحیح اکوسیستم های مرتعی، تحقیق حاضر به مقایسه برخی شاخص های گیاهی و فرم های رویشی مختلف در دو سایت چرایی حیات وحش و دام اهلی در مراتع دشتی کالمند-بهادران استان یزد پرداخته است. به این منظور پس از تعیین منطقه رویشی در دو بخش برای مطالعه متغیرهای پوشش گیاهی از روش تصادفی سیستماتیک استفاده شد. در داخل هر یک از مناطق مورد بررسی، 10 ترانسکت 100 متری به طور تصادفی و تعداد 3 پلات 2 متر مربعی بر روی هر ترانسکت، در مجموع 30 پلات به صورت سیستماتیک قرار گرفت. در داخل هر پلات و در امتداد هر ترانسکت، کلاس خوشخوراکی گونه های گیاهی موجود، فرم رویشی، درصد پوشش، تعداد، فراوانی، بیوماس انداز گیری شد. نتایج نشان داد که درصد پوشش گونه غالب Artemisia sieberi، گیاهان کلاس II و بوته ای ها در سطح یک درصد و گندمیان در سطح 5 درصد در سایت چرایی دام اهلی افزایش معنی داری داشته است. بیوماس کل گونه غالب (gr22/135)، درصد پوشش گیاهان کلاس III (6%) و پهن برگان علفی (3%) در سایت چرایی حیات وحش افزایش معنی داری را نشان داد، در حالی که مقدار این پارامترها در منطقه چرایی دام اهلی به ترتیب gr19/69، 4% و 9/0% بود (01/0p <). تولید و تراکم پهن برگان از قبیل Stachys inflata و Scorzonera sp. (01/0p <) و تولید گندمیان مانند Stipa barbata و Boissiera squarrosa (05/0p <) و تراکم آنها (01/0p <) در منطقه تحت چرای آهو به صورت معنی داری بیشتر از منطقه تحت چرای دام اهلی بود، بنابراین برای مدیریت پوشش گیاهی در چنین مناطقی در صورتی که شرایط پرورش دام های وحشی فراهم شود، شاید بتوان مدیریت بهتری در خصوص پوشش گیاهی اعمال کرد.
    کلیدواژگان: شاخص گیاهی، فرم های رویشی، حیات وحش، دام اهلی، کالمند، بهادران، یزد
  • سمیراکرامتی جبهدار، فرزاد میرزایی آقجه قشلاق*، اردوان قربانی، بهرام فتحی آچاچلویی، بهمن نویدشاد صفحه 330
    هدف این پژوهش تعیین و مقایسه غلظت عناصر معدنی در شیر میش های در حال چرا در مراتع ارتفاعات شمال و جنوب شرقی سبلان بود. بدین منظور مراتع واقع در طبقه های ارتفاعی 2100-1800، 2700-2300 و 3700-3200 متری در دامنه جنوب شرقی سبلان و 1800-1300، 2500-1800 و 3200-2500 متری در دامنه شمال سبلان به ترتیب به عنوان سایت های ارتفاعی اول، دوم و سوم انتخاب شدند. سپس خاک، مخلوط گیاهان مرتعی (با استفاده از پلات یک مترمربعی) و شیر میش های چراکننده در این مراتع جهت اندازه گیری میزان مواد معدنی آنها جمع آوری شد. غلظت عناصر معدنی کلسیم، فسفر، پتاسیم، منیزیم، سدیم، روی، مس، منگنز و آهن در نمونه های آماده شده به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی و فلم فتومتر اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SAS9.1و با رویه مدل عمومی خطی در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که در شیر گوسفندان چرا کننده در طبقه ارتفاعی 1800-1300 متری مراتع جنوب شرقی سبلان، میانگین عناصر کلسیم (49/619)، فسفر (41/607)، پتاسیم (29/1399)، منیزیم (01/165) (میلی-گرم در کیلوگرم)، مس (9/1312)، روی (10920) و منگنز (6/732) (میکروگرم در کیلوگرم) به طور معنی داری بیشتر بود (05/0>p). در ارتفاع 3200-2500 متری مراتع دامنه شمال سبلان نیز کلسیم (57/937)، فسفر (55/320)، سدیم (75/924)، منیزیم (05/100) (میلی گرم در کیلوگرم)، آهن (24041)، مس (7/2384) و منگنز (79/1355) (میکروگرم در کیلوگرم) به طور معنی داری بیشتر بود (05/0>p). مقایسه غلظت عناصر معدنی در شیر میش های چراکننده در دو دامنه شمال و جنوب شرقی سبلان نیز نشان داد که غلظت اغلب عناصر مورد مطالعه بجز کلسیم، مس و منگنز در شیر میش های چراکننده در مراتع جنوب شرقی سبلان به طور معنی داری بیشتر بود (05/0>p). در حالت کلی نتایج نشان داد که ارتفاع و جهت مرتع با تاثیر بر میزان عناصر معدنی خاک و گیاهان مرتعی می تواند بر وضعیت عناصر معدنی شیر میش های چراکننده در مراتع سبلان تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: علوفه مرتعی، مواد معدنی، شیر، گوسفند، ارتفاع از سطح دریا، سبلان، استان اردبیل
  • الهام منوچهری، حسین بشری*، مهدی بصیری، مصطفی سعیدفر صفحه 344
    این تحقیق با هدف بررسی و مقایسه کارآیی برخی از روش های تعیین وضعیت مرتع شامل روش های چهار فاکتوری، چهارفاکتوری تعدیل شده، فرکانس، مقایسه با مرجع، استرالیایی و استرالیایی تعدیل شده در 7 سایت واقع در دو مکان مرتعی از رویشگاه نیمه استپی استان اصفهان انجام شد. ابتدا با توجه به وضعیت پوشش گیاهی و خاک سایت های مورد مطالعه و نظر سه نفر کارشناس خبره، تعداد 4 وضعیت شاهد (عالی، خوب، متوسط و ضعیف) شناسایی و در هر سایت با استفاده از روش سیستماتیک-تصادفی تعداد 30 پلات یک متر مربعی قرار داده شد و داده های مورد نیاز برای استفاده از روش های مختلف ارزیابی مراتع از جمله میزان تولید گیاهان، درصد پوشش تاجی، داده های مربوط به وضعیت خاک سطحی و فراوانی گونه های گیاهی اندازه گیری شد. وضعیت مرتع در تمامی این سایت ها با استفاده از 6 روش مورد ارزیابی، تعیین شد. برای مقایسه روش ها، وضعیت های بدست آمده از روش های مختلف با وضعیت های شاهد مقایسه و میزان تشابه نتایج در روش های مختلف نیز بررسی شد. روش هایی که اختلاف کمتری را با روش شاهد نشان دادند و همچنین نتایج ارزیابی آنها از تشابه بیشتری با سایر روش ها برخوردار بود، به عنوان روش های برتر انتخاب شدند. با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و در نظر گرفتن معیارهای صحت روش، زمان اجرا، عینی بودن، راحتی کار، مناسب بودن دامنه امتیاز و تعداد پارامترها، روش های مورد مطالعه در نرم افزار Expert choice مقایسه شد. نتایج نشان داد که روش چهار فاکتوری، استرالیایی تعدیل شده و فرکانس روش های مناسبی برای بررسی وضعیت مراتع در رویشگاه های نیمه استپی است. همچنین روش فرکانس بهترین روش به لحاظ زمان اجرا، عینی بودن، راحتی کار و تعداد پارامترهای مورد ارزیابی است. همچنین روش استرالیایی تعدیل شده به لحاظ صحت روش و مناسب بودن دامنه امتیازات مناسبترین روش تشخیص داده شد. نداشتن روش مبنا برای ارزیابی روش های تعیین وضعیت مرتع از جمله مشکلات مطالعات از این نوع است.
    کلیدواژگان: وضعیت مرتع، ارزیابی سلسله مراتبی، فرکانس، روش چهار فاکتوری، روش استرالیایی، اصفهان
|
  • M. Ebrahimi* Page 262
    Pot experiment was carried out to investigate the effects of two aminopolycarboxylic acids: EDTA and DTPA on morphological characters of Echinochloa crus galii (L.) Beave (germination, biomass, root and shoot lengths). The bioconcentration factor (BCF), چ translocation factor (TF) and tolerance index (TI) were also calculated to determine the Lead phytoextraction efficiency. The soil samples spiked with 0. 71 gli-1 Pb (PbNO3) and seeds of the plant were buried evenly throughout the pots. Aminopolycarboxylic acids were added to the soil after sowing. The treatments comprised the following dosages EDTA (1. 5, 5, 10 mmolkg-1) and DTPA (1. 5, 5, 10 mmolkg-1) and control pots (C: uncontaminated soil) were not treated with EDTA and DTPA. After two weeks, germination rate and percentage, biomass, root and shoot lengths of the plants were measured from the soil surface to the terminal bud after 60 days. Plants species were harvested and preliminarily dissected in root and shoot to recognize the concentration of Pb in plant tissues. According to the results, EDTA and DTPA application had significant (p <0. 05) effects on morphological characters and accumulation of Pb in the plant. Data showed that maximum germination, root and shoot length and biomass was achieved by control treatment, but the maximum bioconcentration factors (BCF) and translocation factor (TF) were observed for 5EDTA and 10DTPA treatments respectively. The effects of EDTA and DTPA on TI (Tolerance Index) showed that the index decreased with increasing doses of both aminopolycarboxylic acids. The results indicated that E. crus galii can tolerate Pb concentration, and EDTA and DTPA had potential to promote the uptake of Pb for the species, but with respect to inhibitory effects of EDTA and DTPA on plant growth and their environmental leaching risks to the ground waters, low dose should be used.
    Keywords: Morphological characters, Aminopolycarboxylic acids, Soil remediation, Echinochloa crus galii
  • M. Ashrafzadeh, S.H. Hosseini Kahnuj*, Hossein Azarnivand Page 272
    This study was conducted to evaluate the preference value of plant species for goats of Mamasani breed in rangelands of Bavanat city in the northern of Fars province. In this regard, by timing method (chronometer) preference value of plant species was measured for three age classes of livestock (one, three and five years old). In order to evaluate the effects of livestock age, plant species and their interactions on preference value of plant species Tow Way ANOVA test was applied, so the animal age and plant species were the independent factors and preference value was the dependent factor of the model’s input. Also One Way ANOVA test was used to examine the effect of interactions between age and plant species on preference value. The results showed that the age of the animal, plant species and their interactions have significant effects on preference values of plant species. For young animals species of Prangos ferulaceae and Poa pratensis had the highest pereference value and first class of palatability and for older animal species of Gundelia tournefortii, Acer cinerascens, Prangos ferulaceae and Poa pratensis had higher classes of palatability (I and II). Also the species of Prangos ferulaceae, Acer cinerascens, Poa pratensis and Artemisia aucheri had suitable preference values for all three age classes of the animals. In general, these results indicates poor statues in vegetation composition of the experimental field in autumn, and species such as Acer cinerascens and Artemisia aucheri and litter of species such as Prangos ferulaceae would have a key role in providing food for animals of this region.
    Keywords: Preference value, Goats of Mamasani breed, Autumn, Age class
  • M. Allahmoradi, G.H., Ghanbarian*, F. Ghasemi Page 282
    Persian shallot (Allium hirtifolium Boiss.), one of Iran's endemic medicinal rangeland species, is endangered to extinction due to over utilization. The purpose of this research is investigation and modelling of habitat and ecological characteristics of Persian shallot in Fars province of Iran. Sampling was conducted from aerial plant parts and soil of effective root zone (12 to 15 Cm from soil surface), 6 samples from Arsenjan site and 4 from Sepidan. The environmental information such as geographic position, habitat conditions, topographic features and accompanying plants species were deliberated. Each soil sample after air drying was passed through a 2 mm sieveand then prepared to determining soil texture, organic matter, pH, EC, gypsum, lime, N, P, K, and micro elements (Mn, Zn, Cu and Fe). The comparing of soil characteristics among 2 sites was done through independent T test and determining the most important soil properties in relation to the plant was done through PCA. The map of regions which have potential of shallot production was made through GIS software and by creating a spatial query. The results showed that this plant is growing in cold semi-arid to very humid moderate climates with average annual temperature of 9 to 17º C, average annual precipitation of 250 to 700 millimeters, altitude ranges from 2200 to 2600 meters above sea level, the geological formations includes Pabde- Gurpi, Bangestan and Quaternary and often in understory of Pistacia khinjuk, Acer monspessolanum and Pyrus syriaica woodlands. In addition, the density and frequency of Persian shallot stands is assessed sorely rare in study habitats. Generally, in case of lacking emergency planning to protecting and conserving its habitats, there is the probability of extinction in Fars province.
    Keywords: Persian shallot, Habitat, Geographic information system, Fars province
  • E. Omidzadeh Ardali, M.A. Zare Chahouki*, H. Arzani, P. Tahmasebi, H. Khedri Gharibvand Page 292
    Studying the species diversity as a main part of biodiversity has great importance to detect changes in the ecosystems. Species diversity can be measured using transect and single-scale plot, nested methods and multi-scale plots. Modified Whittaker plot, Intensive modified Whittaker plot and a new C plot (introduced in this study) were used to measure species diversity in Karsank rangelands in Shahrekord province. The vegetation data was collected from sites with east and west aspects, and light and moderate grazing intensities. In each treatment (a combination of aspects with grazing intensities) three kinds of the studied plots were established with three replications using systematic random sampling. After collecting vegetation data, indices of diversity, richness and evenness of species were calculated using the Past software. Comparisons of species diversity obtained by different plots in different treatments were performed using ANOVA in SPSS software and graphs were plotted using Excel program. The results showed that diversity, richness and evenness indices obtained by various plots did not differ significantly (α= 5%), hence it can be concluded that their performances are relatively similar. Moreover, the numerical values of indices cannot be a convincing criterion for determining the suitable plot. Therefore their precision & accuracy in measuring plant diversity indices and the measurements speed can also be investigated to select appropriate plot in future studies.
    Keywords: Species diversity, Multi, scale plots, Intensive modified Whittaker plot, C plot, Karsanak rangeland
  • M. Anjam, G.H. Heshmati, A. Sepehri, H. Niknahad, I. Jafari Footami* Page 304
    This study aimed to investigate the orographic effects on vegetation status in east part of Alborz Mountain range. Soil and vegetation samples were collected along 19 km north-south of this mountain range from Sorkh Gerive to Badeleh kooh in Hezarjerib area. Two transects with 100 meters lengths in west-east direction (Perpendicular to the dominant slope) were established in each site, located with 100 meter elevation from sea level intervals, and plant species presence and absence were recorded in every 50 cm along the established transects. Classification and multivariate analysis (such as cluster analysis, CCA and PCA) were used to explore the relationships between vegetation, soil and elevation from sea level. According to the results, plant communities reflect the ecological status of the studied sites mainly determined by orographic effects in this area. According to PCA analysis, elevation was the most important variables, explaining vegetation changes in the area. The CCA results revealed that Acantholimon-Acanthophyllum community was mainly affected by elevation. Fagus Carpinus community depends mainly on aspect and had also a positive correlation with potassium content in top soil layer. As Carpinus-Poa sub-community was dominant in slopes received high sun exposure and had the highest mean temperature, therefore it can be concluded that this sub community is well adapted with relatively dry, sunny and warm habitat in this type of ecosystem.
    Keywords: Orographic influences, Plant communities, Classification, Ordination, Mazandaran province
  • S. Hossein Jafari*, M.R. Tatian, R. Tamartash, A.A. Karimian Page 316
    Range managers need to consider the impacts of herbivores on vegetation characteristics for achieving a sound management for rangelands. This study compared some plant indices and life forms between two range sites under livestock and wildlife grazing in Kalmand-Bahadoran plain in Yazd province. Systematic random sampling was used to collect vegetation data in these range sites. Ten transects of 100 meters length were established in each site randomly, and 3 plots of 2 2 were placed on each transect systematically. Frequency and biomass of plant species as well as plant life forms and canopy cover percentages were measured in each plot and palatability of each plant emprically was recorded. According to the results, the percentage cover of Artemisia sieberi, frequancy of the species with moderate palatability (Class II) and shrub species were increased significantly (α 0.01) in livestock grazed site. Grass species were also increased in this site significantly (α=0.05). Total biomass of the dominant species and percentage cover of the plants with low palatability (Class III) and forbs were increased significantly in the sites under wildlife grazing. In range site grazed by wildlife, the production and density of forb species such as Stachys inflata and Scorzonera sp. were increased significantly (α=0.01) compared with livestock grazed site. The Stipa barbata and Boissiera squarrosa production and density were also significantly higher in wildlife grazed site. Therefore it can be concluded that wildlife grazing improve vegetation condition with their positive impacts on rangelands vegetation.
    Keywords: Plant index, Life forms, Wildlife, Livestock, Kalmand, Bahadoran, Yazd
  • S. Karamati Jabehdar, F. Mirzaei Aghjehgheshlagh*, A. Ghorbani, B. Fathi Achachlouei, B. Navidshad Page 330
    The aim of this study was to determine and compare the mineral concentration in the milk of grazing ewes in rangelands of northern and southeastern Sabalan. For this purpose, three range sites in 1800-2100, 2300-2700 and 3200-3700 meter from sea level in the rangeland of south-eastern Sabalan and 1300-1800, 1800-25800 and 2500 3200 m elevations in northern Sabalan were selected as the study site. Soil samples were collected and plant biomass in a 1 m2 were measured and grazed sheep milk grazed in these sites were collected for the measurement of mineral concentrations. The minerals concentrations of Calcium, Phosphorus, Potassium, Magnesium, Sodium, Zinc, Copper, Manganese and Iron in collected samples were measured by atomic absorption spectrophotometer and flame photometer. Data was analyzed in a completely randomized design using SAS9.1 software and the General Linear Model procedure was used for statistical analysis. The results showed that Ca (619.49 mg/kg), P (607.41 mg/kg), K (1399.29 mg/kg), Mg (165.01 mg/kg), Cu (1312.9 μg/kg), Zn (10920 μg/kg) and Mn (732.6 μg/kg) in grazing sheep milk in the site of 1300-1800 m of south-eastern Sabalan were significantly higher (P<0.05). Ca (937.57 mg/kg), P (320.55 mg/kg), Na 924.75 mg/kg), Mg (100.05 mg/kg), Fe (24041 μg/kg), Cu (2384.7 μg/kg) and Mn 1355.79 μg/kg) in grazing sheep milk at 2500-3200m elevation of northern Sabalan were significantly higher (P<0.05). According to the results, of most elements except calcium, copper and manganese in milk of grazed sheep in rangelands of south-eastern Sabalan were significantly higher (P<0.05) than the sheep grazed on northern slopes.. In general, the results showed that the ecological conditions such as altitude and aspect of rangelands has great influence on mineral concentration of sheep milk in Sabalan through their effets on the soil and plant minerals.
    Keywords: Rangeland Forages, Minerals, Milk, Sheep, Elevation, Sabalan, Ardabil Province
  • E. Manoochehri, H. Bashari*, M. Bassiri, M. Saeedfar Page 344
    This study aimed to evaluate and compare the accuracy and efficiency of some range condition assessment methods including “Four factors”, “Adjusted four factors”, “Frequency”, “Reference” (proposed by Saeedfar 2002), “Australian” (ABCD), and “Adjusted Australian” in eight range sites located in two range places in Isfahan Semi- Steppe rangelands. The vegetation and soil properties of all the studied range sites were observed and their conditions classes (excellent, good, moderate and poor) were evaluated visually by 3 experts as control sites to compare with condition classes obtained by each method. A systematic random sampling method was used to collect the data in each site using 30 plots with size of one square meter each. Plant production, vegetation cover, soil surface condition and plant frequencies in all sites were assessed to utilize in the six range condition assessment methods. If majority of the methods determined one particular condition classes similarly, then it was concluded that these methods had good performances. In the next step, four criteria including accuracy, speed & ease of use, objectivity, and appropriateness of score range for determination of range condition for all methods were selected and the methods were then compared using Analytical Hierarchical Process (AHP). Expert choice software was used to perform AHP. The results indicated that in semi-steppe rangelands “Four factors” “Adjusted Australian” and “Frequency” methods have acceptable accuracy. AHP also determined that the “Frequency” was the best method in terms of objectiveness, speed and ease of use. Also the “Adjusted Australian” method had good performance in terms of accuracy and appropriateness of score range. The lack of objectivity to determine range site condition classes as control is among the limitations of this type of study.
    Keywords: Range condition, Analytical Hierarchical Process, Frequency, “Four Factors” method, Australian (ABCD) method, Isfahan