فهرست مطالب

مرتع - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1393)

مجله مرتع
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد احمدی حسینی، محمدکاظم سوری*، نسرین فرهادی، رضا امید بیگی صفحه 1
    این تحقیق به منظور بررسی صفات مرفولوژیک در 12 نمونه شیرین بیان جمع آوری شده از پنج استان کرمانشاه، خراسان رضوی، خراسان شمالی، گلستان و فارس انجام شد. همچنین تاثیر اندازه ریشه در دو قطر کمتر از یک سانتی متر و بین یک تا دو سانتی متر بر میزان ماده خشک و عصاره محلول در آب نمونه های جمع آوری شده، بررسی شد. برای تعیین وزن عصاره خشک ریشه ها از روش مسراسیون استفاده شد، سپس درصد ماده خشک باقیمانده هر یک از نمونه ها که نشانگر میزان عصاره خشک محلول در آب است، محاسبه شد. تجزیه آماری داده های مربوطه در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. صفات مرفولوژیک مورد بررسی در مناطق مختلف تفاوت معنی داری نشان دادند (01/0p<). مقایسه مقادیر به دست آمده از وزن خشک ریشه های شیرین بیان (93/49-07/42%) در دو قطر مختلف اختلاف معنی داری نشان نداد (05/0p>)، ولی تفاوت عصاره محلول برای دو اندازه مختلف ریشه در مناطق مختلف معنی دار بود (01/0p<). بیشترین درصد عصاره آبی در مناطق دشمن زیاری (25/20%) و عراقی محله (19%) گزارش شد. مقدار ضریب همبستگی رابطه معنی داری بین صفات مرفولوژیک و میزان ماده خشک و عصاره محلول شیرین بیان نشان نداد (05/0p>)، ولی عوامل اقلیمی و خاکی بر میزان عصاره محلول در آب موثر بودند. تجزیه خوشه ایبرای صفات مرفولوژیک، اکوتیپ ها را به چهار گروه مجزا تقسیم کرد که نشان دهنده تاثیر عوامل محیطی و ژنتیکی بر تفاوت های مشاهده شده در گیاهان مناطق مختلف است. بهترین مناطق مورد بررسی از نظر درصد ماده خشک و عصاره محلول در آب، چهار منطقه دشمن زیاری، عراقی محله، کوه سرخ و ده سرخ بودند که می توان این مناطق را به عنوان اکوتیپ های برتر معرفی کرده و در روند اهلی سازی مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra L، )، عوامل محیطی، صفات مرفولوژیک، ماده خشک، عصاره محلول در آب
  • معصومه آقابابایی طاقانکی، اسماعیل اسدی*، پژمان طهماسبی، حمزه علی شیر مردی صفحه 13
    ذخیره بذور موجود در خاک بخش مهمی از تنوع گونه ای را شامل می شود که آگاهی از این منبع گونه ای و تغییرات آن می تواند در حفاظت، احیا و مدیریت اکوسیستم های مرتعی کاربرد داشته باشد. این تحقیق در نظر دارد تا قابلیت داده های بانک بذر خاک در تشریح جوامع گیاهی مراتع نیمه استپی کرسنک را بررسی کند. برای این منظور در زمستان 1390 مناطق کلیدی موجود در مراحل مختلف توالی (شخم و رها سازی شده 5-3 سال، 15-10 سال، بیشتر از 25 سال و شاهد) انتخاب و نمونه های خاک از دو عمق 5-0 و 10-5 سانتی متری به روش تصادفی-سیستماتیک برداشت و برای جوانه زنی بذور، به گلخانه منتقل شد. همچنین بررسی و ثبت پوشش گونه های گیاهی در خرداد ماه سال 1391 به روش تخمین انجام شد. با بهره گیری از تجزیه و تحلیل گونه های شاخص (ISA) به تعیین گونه های شاخص هر یک از مراحل توالی در بانک بذر و پوشش سطحی زمین پرداخته و برای تفکیک گروه گونه های هر یک از مراحل توالی از تجزیه تطبیقی قوس گیری شده (DCA) استفاده شد. نتایج نشان داد که تشابه بانک بذر با پوشش سطح زمین برای مراحل اولیه توالی 7/18 درصد و مراحل انتهایی توالی 26/9درصد است. نتایج تجزیه تطبیقی قوس گیری شده نشان داد که داده های پوشش گیاهی روزمینی برای هر یک از مراحل توالی منجر به شکل گیری گروه هایی با قابلیت تفکیک بالا نسبت به داده های بانک بذر خاک می شود و ترکیب پوشش گیاهی بانک بذر خاک به دلیل اینکه اغلب از گونه های مراحل اولیه توالی می باشند، کیفیت رویشگاه را با دقت قابل قبولی ارائه نداد و معرف پوشش گیاهی سرپا نمی باشد.
    کلیدواژگان: توالی، بانک بذر خاک، پوشش گیاهی رو زمینی، تجزیه و تحلیل گونه های شاخص، کرسنک
  • افتخار بارانیان*، مهدی بصیری، حسین بشری، مصطفی ترکش صفحه 25
    انتخاب اندازه و شکل مناسب پلات در کارآیی و صحت نمونه گیری بسیار موثر است و باعث کاهش واریانس و زمان نمونه گیری و افزایش دقت می شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اندازه و شکل مناسب پلات برای ارزیابی پوشش گیاهی در مراتع نیمه استپی با تیپ گیاهیBromus tomentellus-Astragalus verus در استان اصفهان می باشد که در مجموع از تعداد 540 عدد پلات هایی با شکل های متفاوت (مربع، مستطیل و دایره) در دو اندازه یک و دو متر مربعی هر کدام در 3 تکرار در نمونه گیری از جوامع گیاهی با الگوی پراکنش تصادفی و طی روش سیستماتیک- تصادفی استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس داده های درصد پوشش تاجی در پلات های مختلف نشان داد که بین شکل های مختلف پلات تفاوت معنی داری ندارند، در حالی که بین اندازه های مختلف پلات تفاوت معنی داری وجود دارد و کفایت اندازه نمونه در پلات های بزرگتر با تعداد کمتری نسبت به بقیه پلات ها حاصل می شود. بر اساس نتایج به ترتیب پلات های مستطیلی 2 متر مربعی و یک متر مربعی با ضریب تغییرات 42/19و 02/23 بیشترین دقت در تعیین اندازه نمونه برای اندازه گیری تراکم و تاج پوشش داشتند. بدین ترتیب به منظور برآورد برخی از ویژگی های گیاهان در مراتع نیمه استپی منطقه مورد مطالعه با تیپ گیاهی یاد شده و با الگوی پراکنش تصادفی، پلات مستطیل شکل با اندازه دو مترمربع پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: اندازه نمونه، تاج پوشش گیاهی، اندازه و شکل پلات، الگوی پراکنش گیاهان، مراتع نیمه استپی
  • آذین زارعی*، علی گهرنژاد، پژمان طهماسبی، محمدعلی زارع چاهوکی صفحه 37
    استخراج شیب تغییرات محیطی پوشش گیاهی به منظور بررسی ارتباط بین متغیرهای محیطی و الگوهای موجود در پوشش گیاهی از اهداف مهم روش های رج بندی است که در شرایطی که ناهمگنی های محیطی افزایش می یابد و عدم قطعیت در ارتباط با متغیرهای محیطی وجود دارد، به خوبی صورت نمی گیرد. در این مطالعه با استفاده از رج بندی فازی به استخراج شیب تغییرات محیطی پوشش گیاهی در دو منطقه نهالکاری- قرق و شاهد در ناحیه کوه نمک استان قم پرداخته شد و کارآیی این روش با روش های معمول رج بندی شامل تحلیل تطبیقی متعارفی و تحلیل کاهشی مقایسه شد. برای تعیین خصوصیات خاک در دو منطقه نهالکاری- قرق (نهالکاری با گونه تاغ) و شاهد 12 پروفیل به صورت تصادفی سیستماتیک حفر شد و برخی خصوصیات خاک (گچ، هدایت الکتریکی، کلسیم، مجموع کلسیم و منیزم، کربنات، آهک، سدیم، اسیدیته، کلر و ماده آلی) اندازه گیری شد. در هر یک از روش ها رج بندی واحدهای نمونه برداری در طول گرادیان های محیطی مرتب شد. برای مقایسه روش های مورد مطالعه در این تحقیق، همبستگی بین محورهای استخراجی و پوشش گیاهی تعیین شد. نتایج نشان داد که روش تحلیل تطبیقی متعارفی با همبستگی 496/0 کمترین همبستگی و روش رج بندی فازی با همبستگی 618/0 بهتر از دو روش دیگر قادر به استخراج الگوی پراکنش واحدهای نمونه برداری در فضای رج بندی نسبت به فضای واقعی است.
    کلیدواژگان: عدم قطعیت، رج بندی فازی، تحلیل کاهشی، تحلیل تطبیقی متعارفی، کوه نمک
  • مهشید سوری*، جواد معتمدی صفحه 51
    کمبود بارندگی بیشترین سهم را در کاهش عملکرد گیاهان مرتعی در مناطق خشک و نیمه خشک دارد. استفاده از پلیمرهای پلی اکریل آمید می تواند به عنوان راهکاری در این زمینه مطرح شود. این تحقیق به منظور مقایسه و بررسی کاربرد پلی اکریل آمید و کود دامی بر عملکرد گونه Festuca ovina در شرایط تنش خشکی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از طرح کرت های یکبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. بدین صورت که تنش خشکی در سه سطح به عنوان عامل اصلی و کاربرد نسبت های مختلف پلیمر در شش سطح به عنوان عامل فرعی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش مقادیر پلی اکریل آمید و کود دامی، مقدار ارتفاع و ارتفاع مجدد گونه F. ovina افزایش می یابد. در مورد ارتفاع گونه مورد بررسی بین تیمارهای T1، T2، و T3 با تیمار T6 اختلاف معنی دار 58، 50، و 24 درصدی وجود دارد. بین تیمار T4 نیز با تیمار T6 اختلاف وجود دارد، اما مقدار این اختلاف معنی دار نیست. در مورد ارتفاع مجدد گونه مورد مطالعه نیز کمترین مقدار در تیمار شاهد و بیشترین مقدار در تیمار T6 گزارش شده است. مقدار تولید و تولید مجدد این گونه در تیمارهای پلی اکریل آمید و کودهای دامی (T1 تا T5)، نسبت به تیمار شاهد افزایش یافته است. با توجه به نتایج مشخص می شود که علیرغم دو برابر شدن مقدار پلی اکریل آمید، تیمارهای T5 نسبت به تیمارهای T3، اختلاف معنی داری بین این تیمارها مشاهده نشد، اما بین تیمارهای T3 و T4 و همچنین بین تیمارهای T5 و T6 تفاوت معنی داری مشاهده می شود. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می شود که در شرایط تنش خشکی، علیرغم اینکه بهترین نتایج در مورد عوامل مورد بررسی با کاربرد تیمار T6(کاربرد 10 گرم پلیمر پلی اکریل آمید و 50 گرم کود دامی) به دست آمد، ولی چون اختلاف معنی داری با تیمار T4 نداشت، بنابراین از نظر اقتصادی، بخش اجرا به منظور بهبود ویژگی های گونه F. ovina در شرایط خشکی بهتر است که از تیمار)T4کاربرد 5 گرم پلیمر پلی اکریل آمید و 50 گرم کود دامی) استفاده کند.
    کلیدواژگان: F، ovina، تنش خشکی، پلیمر پلی اکریل آمید، کود دامی
  • احمد عبدل زاده، هادی شمس، پویان مهربان جوبنی* صفحه 61
    گیاه سیاه ناو (Puccinellia distance (jacq.) parl) گیاهی چندساله و مرتعی از گندمیان است که به صورت طبیعی در زمین های غرقاب با شوری نسبتا بالا رشد می کند. در این پژوهش رشد گیاه P. distans به صورت غرقاب شده با دو نوع آب شور طبیعی شامل رواناب دشت آق قلا و آب خلیج گرگان بررسی شد. طرح آزمایش به صورت کاملا تصادفی بود و گیاهان در محلول های غذایی هوگلند تهیه شده از این آب به صورت کامل 2 و 4 بار رقیق شده کشت شدند. از آب شرب شهر گرگان به عنوان شاهد استفاده شد. گیاهان بعد از 75 روز برداشت و صفات رشد و غلظت عناصر سدیم، پتاسیم، کلسیم و آهن اندازه گیری شد. بالاترین میزان رشد گیاهان در رواناب دشت آق قلا چهار بار رقیق شده با 4/92 گرم وزن تر کل و 60 گرم وزن خشک کل مشاهده شد. میزان انباشته شدن یون سدیم در گیاهان آبیاری شده با آب شرب گرگان کم (3/11 میلی گرم در گرم وزن خشک) و در رواناب دشت آق قلا و آب خلیج گرگان به صورت کامل (به ترتیب 7/36 و 3/34 میلی گرم در گرم وزن خشک) بیشتر بود. تیمارهای آب شور به صورت کامل سبب کاهش معنی دار غلظت پتاسیم گیاهان نسبت به تیمار آب شرب گرگان شد. رقیق نمودن آب سبب افزایش پتاسیم تا 9/38 میلی گرم در گرم وزن خشک اندام هوایی شد. همراه با رقیق نمودن تیمارهای آب شور کامل، غلظت آهن (حدود 20 برابر در رواناب دشت آق قلا و 7 برابر در آب خلیج گرگان) و کلسیم (حدود 5/1 برابر در رواناب دشت آق قلا و 1/1 برابر در آب خلیج گرگان) در اندام هوایی گیاه به صورت معنی داری زیاد شد. این نتایج نشان داد که کاهش رشد این گیاه تحت شوری به سمیت یونی و کاهش میزان پتاسیم، کلسیم و آهن ارتباط دارد. همچنین داده های این تحقیق بیانگر آن است که گیاه پوکسینلیا می تواند در سواحل و محل جمع شدن رواناب دشت آق قلا با شوری نسبتا بالا کشت شود.
    کلیدواژگان: Puccinellia distance، شوری، رواناب دشت آق قلا، آب خلیج گرگان
  • الهه علی بابایی عمران، مهدی قربانی*، محمدرضا مروی مهاجر، محمد عواطفی همت صفحه 71
    همیاری در بین گله داران در جوامع روستایی ایران نقش کلیدی را در مدیریت محصولات دامی ایفا می کند. هدف از انجام این تحقیق، شناخت و تحلیل سنت های محلی در تولید و مدیریت فرآورده های شیر دام گوسفندی در روستای کدیر از توابع کجور استان مازندران است. روش مطالعه در این تحقیق بر مبنای روش های پیمایشی است که برای جمع آوری اطلاعات از روش های کیفی شامل مشاهده مستقیم و مشاهده مشارکتی، مصاحبه سازمان یافته با گروه های هدف و تکمیل پرسش نامه باز استفاده شده است. نتایج این تحقیق شامل تحلیل دانش بومی گله داران در مدیریت دام در جنگل و شناخت ابعاد مختلف دانش بومی در فرآوری و تقسیم مشتقات شیری در قالب تعاونی سنتی «عیارزنی» است. بر اساس نتایج این تحقیق می توان بیان کرد گله داران در روستای مورد مطالعه، برای مدیریت دام و فرآوری شیر آنها، سازمان اجتماعی را بر اساس آداب و رسوم محلی شکل داده اند. این سازمان نوعی سرمایه اجتماعی برای بهره برداران محسوب می شود. تقویت انسجام و سرمایه اجتماعی شکل گرفته در شبکه اجتماعی گله داران نقش مهمی را در پایداری اقتصاد معیشتی ساکنین این منطقه ایفا می کند. همچنین وجود همیاری در بین شبکه اجتماعی گله داران سبب نهادینه شدن عرف ها و باورهای فرهنگی در این منطقه شده است.
    کلیدواژگان: بوم شناسی فرهنگی، دانش بومی، عیار زنی، نهاد اجتماعی، روستای کدیر
  • منصوره کارگر*، زینب جعفریان، زینب بحرینی، جابر قربان علی نژاد صفحه 85
    از آنجا که تخریب لکه های گیاهی می تواند شاخصی برای تشخیص نزول وضعیت مرتع باشد و تعیین پتانسیل و عملکرد مرتع از طریق بررسی لکه های اکولوژیک امکان پذیر است، مطالعه و بررسی لکه ها ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق ویژگی های ساختاری لکه های اکولوژیک و 11 شاخص سطح خاک در دو منطقه قرق و خارج قرق مراتع دونا در حوزه آبخیز سیاه بیشه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تحقق این هدف، خصوصیات ساختاری شامل طول و عرض لکه ها، تعداد آنها و درصد طول قطعه و 11 شاخص سطح خاک بر روی 3 ترانسکت 100 متری در هر یک از مناطق قرق و خارج از قرق تعیین شد. نتایج نشان داد که ویژگی ساختاری لکه های اکولوژیک در دو منطقه قرق و خارج قرق دارای تفاوت معنی داری است (05/0P<). نتایج حاصل از مقایسه شاخص های سطح خاک نشان داد که در بین شاخص ها، شاخص پایداری به رطوبت با 6/7 درصد بیشترین مقدار را در منطقه قرق دارد. همچنین نتایج مقایسه شاخص های سطح خاک بیانگر این مطلب بود که بین نوع و شدت فرسایش، پوشش سطح خاک، طوقه گیاهان چند ساله و ناهمواری سطحی اختلاف معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: لکه های اکولوژیک، قرق، چرای دام، شاخص های سطح خاک، مراتع دونا
  • سیده خدیجه مهدوی، مائده یوسفیان*، سیدعلی حسینی، علی ساور علیا صفحه 95

    تحقیق حاضر به بررسی رابطه بین ویژگی های خاک و سطح سفره آب زیرزمینی با پراکنش گونه. Halostachys caspica pall در مراتع شور و قلیا و نیمه خشک منطقه گمیشان استان گلستان پرداخته است، به طوری که منطقه به سه محدوده متراکم، نیمه متراکم و عدم حضور تقسیم شد. در هر محدوده، سه ترانسکت 100 متری به صورت تصادفی مستقر شد. سپس به طور سیستماتیک در ابتدا، وسط و انتهای ترانسکت ها در محدوده ریشه دوانی گونه مورد مطالعه، به حفر پروفیل و نمونه برداری از دو عمق 30-0 و 60-30 سانتی متر اقدام شد. همچنین با حفر چاهک هایی، سطح سفره آب زیرزمینی نیز در سه محدوده اندازه گیری شد. مقایسه ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک و سطح سفره آب زیرزمینی در سه محدوده متراکم، نیمه متراکم و عدم حضور با استفاده از تجزیه واریانس یکطرفه و آزمون دانکن و همچنین اثر متقابل عمق و رویشگاه (محدوده) با استفاده از آزمون GLM بررسی شد. نتایج نشان داد که سه محدوده متراکم، کم تراکم و عدم حضور از لحاظ میزان درصد شن، هدایت الکتریکی، اسیدیته، آهک، ماده آلی و نسبت جذب سدیم خاک با یکدیگر تفاوت معنی داری در سطح یک درصد داشته اند. همچنین کلیه ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک (بجز آهک) در دو عمق با یکدیگر اختلاف معنی-داری در سطح یک درصد داشته اند. با بررسی اثر متقابل عمق و رویشگاه نتایج نشان داد که کلیه ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک با یکدیگر اثر متقابل معنی داری در سطح احتمال یک درصد را دارا بوده اند. نتایج نشان داد که سطح سفره آب زیرزمینی بین سه محدوده دارای تفاوت معنی دار در سطح یک درصد بوده است، به طوری که سطح سفره آب زیرزمینی در منطقه متراکم بیشتر از دو منطقه نیمه متراکم و عدم حضور بوده است. نتایج در مجموع بیانگر آن بود که درصد حضور گونه H. caspica با افزایش درصد شن، هدایت الکتریکی، اسیدیته، آهک، ماده آلی، فسفر، پتاسیم، نسبت جذب سدیم خاک و همچنین سطح سفره آب زیرزمینی، افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: خاک شور و قلیا، _ Halostachys caspica pall، ماده آلی، سفره آب زیرزمینی، گمیشان
|
  • M. Ahmadi Hosseini, M. K. Souri *, N. Farhadi, R. Omidbaigi Page 1
    This study aimed to evaluates the morphological characteristics of Licorice (Glycyrrhiza glabra L.) samples, collected from 12 regions located in 5 provinces including Khorasane razavi, North Khorasan, Kermanshah, Fars and Golestan. The effects of root sizes (less than 1 and 1 to 2 cm) on dry matter and water soluble extract contents in collected samples were examined. The Maceration method was used to determine roots dry extracts. The residue of dry matter percent of each sample as an indicator of water soluble extract content were then calculated. Statistical analysis of the data was conducted using a completely randomized design. Morphological characteristics of samples collected from various areas varied significantly (p<0.01). Licorice roots dry weight of collected samples (42.07-49.93%) didnt vary significantly in two diameters (p>0.05), but the differences of water soluble extracts for the two root sizes were significant (p<0.01). The highest percent of water soluble extracts was recorded in Doshman ziari (20.25%) and Araghi mahale (19%) samples. The correlation coefficients did not show significant relationship between morphological characteristics and dry matter weight and water soluble extracts (p>0.05), but the water soluble extract contents of collected samples were affected by climatic and edaphic conditions of these areas. The collected samples were then classified into four groups using cluster analysis of samples based on their morphological characteristics. This classification can be interpreted by the genetic and environmental variation of plants and areas. According to the results, Doshman ziari, Araghi mahale, Koh sorkh and Deh sorkh were the most appropriate areas in terms of dry matter percent and water soluble extracts of Licorice samples. These areas had the best ecotypes and their samples can be tested in the plant domestication studies.
    Keywords: Glycyrrhiza glabra, environmental parameters, morphological characters, dry matter, water soluble extract
  • M. Aghababaye, E. Asadi *, P. Tahmasebi, H.A. Shirmardi Page 13
    Soil seed pool is an important source for plant diversity. Evaluating the soil seed bank condition and monitor its changes has high value for conservation, restoration, and management of rangeland ecosystems. This study aimed to investigate the similarity between above ground vegetation and soil seed bank in order to evaluate the possible potential of seed bank for recovering degraded vegetation communities in the semi-steppe rangelands in Karsanak located in Chaharmahal and Bakhtiari province. Three abandoned dry farming fields with different time laps after the last cultivation (3-5, 15-10 and >25 years) and an uncultivated site as control were selected. A systematic random sampling method was used to collect soil samples from two depths 0-5 and 5-10 cm of soil surface in 5 plots established along the transects in winter 2012 and transported to green house for seed germination test. Above ground vegetation of the plots was also studied in the next growth season. Indicator Species Analysis (ISA) was used to determine the indicator plant species in each succession stages. Detrended Corespondance Analaysis (DCA) was used for separating the species groups of the each succession stages. The results showed that the similarity between soil seed bank and above ground vegetation in the abandoned dry farming fields with 3-5 and >25 years after the last cultivation were 18.7% and 9.26% respectively. Results of DCA analysis and ISA analysis revealed that classification of plant communities on the basis of the above ground vegetation data set is more applicable than on the basis of soil seed bank. The majority of soil seed bank belong to the species of early stage of succession, hence soil seed bank is not an appropriate criteria for evaluating above ground vegetation in the abandoned dry farming fields.
    Keywords: Succession, soil seed bank, above ground vegetation, indicator species analysis, Karsanak
  • E. Baranian *, M. Bassiri, H. Bashari, M. Tarkesh Page 25
    Applying appropriate sampling methods ensure the efficiency and accuracy of from inventory and monitoring results in rangelands. Vegetation type, spatial vegetation pattern and plant size affect selection of proper plot shape and size in vegetation measurements. It enhances the measurements accuracy and reduces observed variance among measured samples and save sampling time. This study aimed to determine proper plot size and shape for vegetation study in semi-steppe rangelands dominated by Bromus tomentellus- Astragalus verus in Isfahan province. Square, rectangular and circle plots with size of one and two square meters were compared in measuring vegetation cover in a dominated random vegetation pattern. A systematic random sampling method was used and variance analysis of measured attributes was conducted. According to the results, there were significant differences between various plot sizes (P< 0.01) but plot shapes didnt differ significantly. Evaluating variation coefficient of vegetation cover in plots with different size revealed that 2 m2 plot was more efficient and accurate than 1 m2 plot size. Rectangular plots in vegetation cover measurements produced data with lower coefficient of variant than other plot shapes. Overall, 2 m2 rectangular plots is suggested as an appropriate plot size and shapes in vegetation cover measurements of rangeland with similar vegetation patterns in semi-arid rangelands.
    Keywords: Vegetation cover, sampling, plot size, shape, random spatial pattern, Central Zagross Rangelands
  • A. Zarei *, A. Goharnejad, P. Tahmasebi, M.A. Zare Chahouki Page 37
    Ordination methods assist mangers to explore the relationships between environmental variables and vegetation patterns along various environmental and management gradients. The ordination results have some limitation when there is high heterogeneity and uncertainty about environmental variables. Fuzzy ordination was used in the current study to explore the relationships between vegetation changes and environmental gradients in two sites (Planted- exclosure and control site) located in Kohe Namak- Ghom. The effectiveness of this ordination method to obtain the vegetation patterns was also compared with CCA & RDA. Some Soil properties data (Caso4, EC, Ca, Ca+Mg, Caco3, pH, Cl and OM) were collected from both sites and various ordination techniques were used to analyze the data. The correlation between ordination plot axis and vegetation cover was used as a basis for comparing the effectiveness of different analysis techniques. According to the results, the correlation between ordination plot axis and vegetation cover in CCA and Fuzzy ordination methods were 0.496 and 0.618 respectively. It can be concluded that Fuzzy method is a more appropriate technique for exploring the relationships of vegetation and soil properties than other studied techniques in the study area.
    Keywords: Uncertainly, Fuzzy ordination, RDA, Un, grazed area
  • M. Souri *, J. Motamedi Page 51
    Rangeland production mainly depends on rainfall in arid and semi-arid areas. Using polyacrylamide polymers can reduce water shortage stress in some extent. The present study was carried out to investigate and compare the influence of polyacrylamide and animal manure on the performance of F. ovina species under drought stress. The effects of three levels of water stress as the main factor and six levels of polymers & manure as the secondary factor on F. ovina production were studied and analyzed. The used six levels of polymer & manure treatment were T1: Control, T2: 0Gr. Polyacrylamide, 50Gr. Manure, T3: 5Gr. Polyacrylamide, 0Gr. Manure, T4: 5Gr. Polyacrylamide, 50Gr. Manure, T5: 10Gr. Polyacrylamide, 0Gr. Manure, and T6: 10Gr. Polyacrylamide, 50Gr. Manure. The collected data was analyzed using a split plot layout within a randomized complete block design with three replications. According to the results, T1, T2 and T3 in compare with T6 had significant different effects on the species height. The application of T4 and T6 had relatively the same effects on the species height and did not differ significantly. The lowest and highest heights of the species were recorded using T0 and T6 respectively. The Production and the regrowth yield of the species in T1 to T5 levels were increased compared with T0. According to the results, despite the doubling the amount of polyacrylamide in T5 compared with T3, the species production and its regrowth yield did not increased significantly. The differences between T3 and T4 levels and also between T5 and T6 levels were significant. Overall, using polyacrylamide polymer and manure improved F. ovina performances. The best performance of the species obtained via using 10g of polyacrylamide polymer and 50g of animal manure in laboratory conditions. Moreover, the obtained results confirmed that using a combination of polyacrylamide polymer and animal manure had more positive effects on the performance of F. ovina than using higher amount of polyacrylamide polymer alone.
    Keywords: Festuca ovina, Drought stress, Polyacrylamide polymer, Animal manure
  • A. Abdolzadeh, H. Shams, P. Mehraban * Page 61
    Puccinellia distans is a perennial grass, which is well adopted naturally in the areas with waterlogged and relatively high salinity. In this research, the growth rates of Puccinellia distans, irrigated with natural water collected from Agh-ghala and Gorgan golf were evaluated using a completely randomized design. The plants were cultivated in Hoagland nutrient solution collected from natural and the two water dilution levels (diluted two and four times in compared with natural collected waters). Gorgan city tap water was used as a control treatment. The plants were harvested after 75 days and the growth rates of the species and Na+, K+, calcium and iron concentration in the plants were measured. The highest growth rate of the species was observed in four times diluted Agh-ghala run off treatment. The total fresh weight and total dry weight of this treatment were 92.4 g and 60 g respectively. The accumulated Na+ content in control treatment was less than other treatments significantly. The accumulated Na+ in the plants irrigated with tap water, Agh-ghala and Gorgan golf were 11.3, 36.7 and 34.3 mg g-1 dry weight respectively. The Potassium concentrations in the plants irrigated with natural saline water collected from the two areas were less than the control treatment (Gorgan tap water) significantly. The potassium concentrations in the plants tissues were increased up to 38.9 mg g-1 dry weight using diluted saline water. Dilution of saline water also leads to increase the iron (20 and 7 folds in Agh-ghala run off and Gorgan golf water treatments) and calcium concentrations (1.5 and 1.1 folds in Agh-ghala run off and Gorgan golf water treatments) in the above ground of the species significantly. According to the results, the growth rates of this species were decreased when the plants irrigated with saline because of ion toxicity and decreasing the potassium, calcium and iron contents in the above ground biomass of the species. This study indicated that this species has capability to be used in the restoration projects of areas with saline and wet soils.
    Keywords: Puccinellia distans, Salinity, Agh, ghala run off, Gorgan golf water
  • E. Alibabaei Omran, M. Ghorbani *, M.R. Maravi Mohadjer, M. Avatefi Hemmat Page 71
    Mutual help among pastoralists plays a key role in herding of rural communities in Iran. This research aimed to evaluates the role of local traditions in dairy products in Kodir village, located in Kojur district of Mazandaran province. Qualitative methods such as direct and cooperative observation, organized interview and open questionnaire were used to evaluate the role of indigenous knowledge in livestock management in forest. The impacts of this sort of knowledge toward processing and dividing of dairy products in the form of “Ayar Zani” cooperative were also assessed. According to the results, pastoralists have been implemented a social organization for dairy production and management based on their local traditions and customs. This organization is a kind of social capital for utilizers. Improvement of social cohesion and social capital in pastoralists is achieved by social network which is required for economical sustainability in the study area. Also mutual help in the network have been stabilized their cultural traditions and believes.
    Keywords: Cultural ecology, Indigenous knowledge, Ayar Zani, Social institution, Kodir village
  • M. Kargar *, Z. Jafarian, Z. Bahreiny, J. G.H. Alinezhad Page 85
    Since the destruction of the plant patches is an indicator of rangeland degradation, the functionality of rangeland ecosystems can be assessed by evaluating the ecological condition of patches. This study aimed to evaluate the structural and functional characteristics of rangeland in grazed and un-grazed sites in Donna rangelands, located in Siah Bisheh watershed. Three transects with 100 meters length were established in each area randomly and the number of patches, total patches area, patch area index, landscape organization index and inter patch length mean and 11 soil surface indicators were then measured. According to the results, the structural characteristics of patches in grazed an un-grazed sites varied significantly (P<0.05). The slake test indicated that the ungrazed sites had highest soil resistance to water (6/7%). The results indicated that the types and severity of erosion levels, soil cover, perennial plant species basal cover and soil roughness did not vary significantly in grazed and ungrazed sites.
    Keywords: Vegetation dynamics, exclosure, overgrazing, soil surface indicators, rangelands of Dona
  • K. Mahdavi, M. Yousefian *, A. Hoseini, A. Savar Olia Page 95

    This research investigated the relationship between soil factors and under ground water level with distribution of Halostachys caspica pall. in saline, alkaline and semi-arid rangelands of Gomishan in Golestan Province. So that this region divided into three regions high dense, semi dense and without precence. In each region, 3 transects (100m) provided randomly. Then soil profiles were holed on onset, midle and the end of the transect in 0-30 and 30-60 cm systematically. Also under ground water level determined by digging some holes in three regions. Soil physicochemical factors and under ground water level compared in three regions high dense, semi dense and without precence by One-Way Anova and Duncan test. Also contrastive effect of depth and three regions analyzed by GLM test. The result indicated that there was a significant relationship on 1% level between three regions of high dense, semi dense and without precence of H. caspica in terms of sand, EC, pH, CaCo3, OM and SAR. Also there was a significant relationship on 1% level between soil physicochemical factors (exept CaCo3) in two depth. The result showed that all the soil physicochemical factors have significant contrastive effect on 1% level. Also the result showed that there was a significant relationship on 1% level between under ground water level in three regions. So that under ground water level in high dense region was more than the other two regions. On the whole the result showed that distribution of H. caspica would be more by increasing of sand percentage, EC, pH, CaCo3, OM, SAR and under ground water level.

    Keywords: Saline, Alkaline Soil, Halostachys caspica pall, Organic Matter, Under Ground Water, Gomishan