فهرست مطالب

مرتع - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1394)

مجله مرتع
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حبیب یزدانشناس، محمد جعفری*، حسین آذرنیوند، حسین ارزانی صفحه 207
    این مطالعه به منظور بررسی توان بوم شناختی تولید و تعیین مناسب ترین فواصل زمانی برداشت صمغ کتیرا در گون سفید بر اساس ویژگی های خاک در منطقه تیران و کرون (غرب اصفهان) انجام شد. تمام منطقه مطالعاتی دارای توپوگرافی یکسان و دارای 3 تیپ گیاهی Scariolia orientalis-Astragalus gossypinus، Hordeum fragile-Astragalus gossypinus و Cousinia bachtiarica-Astragalus gossypinusاست. بدین ترتیب در هر تیپ گیاهی چهار ترانسکت200 متری با فاصله100 متر از همدیگر و اریب نسبت به شیب عمومی و جانبی منطقه قرار داده شد. صمغ گون های موجود در امتداد ترانسکت ها بهره برداری و مقدار صمغ هر پایه گون با توجه به سن تقریبی و مرتبه برداشت (سال) ثبت گردید. همچنین از ابتدا و انتهای هر ترانسکت از دو عمق مختلف خاک، نمونه گیری انجام و مهم ترین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک اندازه گیری شد. سپس مقدار صمغ تولیدی پایه های گون با استفاده از نرم افزار (StatPlus (2009 و اطلاعات مربوط به خاک سه تیپ گیاهی نیز با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج بررسی صمغ نشان داد که پتانسیل تولید صمغ در پایه های گون در تیپ گیاهی Sc. or- As. go بیش از دو تیپ دیگر است. این پایه ها پس از دو سال استراحت می توانند مورد بهره برداری قرار گیرند که عامل های عمق، ماده آلی، هدایت الکتریکی و پتاسیم خاک در این تیپ بالاترین مقادیر را داشت. اما پایه های موجود در تیپ گیاهی Ho. fr- As. go و Co.ba- As.go برای تولید صمغ و بازسازی گیاه به سه سال زمان لازم دارند، به همین ترتیب میزان آهک و گچ در این دو تیپ گیاهی بالاترین مقادیر را نشان داد.
    کلیدواژگان: توان بوم شناختی، صمغ کتیرا، ویژگی های خاک، تیران و کرون
  • حسین پیری صحراگرد*، محمدعلی زارع چاهوکی، حسین آذرنیوند صفحه 222
    این پژوهش با هدف ارزیابی توانایی روش رگرسیون لوجستیک در مشخص کردن شرایط محیطی موثر در حضور گونه های گیاهی و شناسایی مناطق مناسب برای استقرار این گونه ها انجام شد. بعد از مشخص کردن واحدهای همگن بوم شناختی در هر رویشگاه، با استفاده از نقشه های شیب، جهت، ارتفاع و زمین شناسی با مقیاس 1:25000، نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی - سیستماتیک از طریق پلات گذاری در امتداد 4 ترانسکت 200 و1000 متری به صورت عمود بر هم انجام شد. سطح پلات ها با توجه به نوع گونه های موجود، به روش سطح حداقل بین 2 تا 25 متر مربع و تعداد آن ها با توجه به تغییرات پوشش گیاهی و روش آماری 60 پلات تعیین شد. برای نمونه برداری از خاک نیز در هر رویشگاه، هشت پروفیل حفر و از دو عمق 30-0 و80-30 سانتی متری نمونه گرفته شد. نقشه های پیش بینی رویشگاه گونه های گیاهی با استفاده از مدل های پیش بینی حاصل و عوامل موجود در آن ها تهیه شد. بعد از تعیین آستانه بهینه حضور، میزان تطابق نقشه های طبقه بندی شده با نقشه های واقعی پوشش، با استفاده از ضریب کاپا و آماره واقعی عملکرد اندازه گیری شد. بر اساس مدل های حاصل، نوع سازند زمین شناسی، درصد سنگریزه، بافت خاک، اسیدیته و آهک بیشترین نقش را در پراکنش جوامع گیاهی مورد مطالعه دارند. بر اساس نتایج حاصل، میزان تطابق نقشه های پیش بینی حاصل از مدل ها با نقشه واقعی برای رویشگاه Amygdalus scoparia، عالی؛ برای رویشگاه های Scariola orientalis-Stipa barbata وPteropyrum olivieri- Stipa barbata، خوب و برای رویشگاه Artemisia aucheri–Astragalus glaucacanthus، متوسط ارزیابی شد. بر اساس این نتایچ، روش گرسیون لوجستیک برای رویشگاه گونه Amygdalus scoparia که دارای شرایط رویشگاهی منحصر به فردی است، مدل پیش بینی با دقت بالاتری را ارائه داد. برای سایر رویشگاه های مورد بررسی، به دلیل دامنه بوم شناختی گسترده آنها، دقت مدل های پیش بینی به دست آمده پایین تر بود.
    کلیدواژگان: مدل پیش بینی، آستانه بهینه، رگرسیون لوجستیک، روش حساسیت و اختصاصیت برابر، ضریب کاپا
  • زید احمدی*، عبدالناصر اترک چالی صفحه 235
    برای مدیریت مناسب مراتع، آگاهی از ترکیبات شیمیایی گونه های مرتعی که متاثر از عوامل مختلف است، ضروری می باشد. هدف این تحقیق بررسی اثر نوع گونه و مراحل مختلف فنولوژی بر روی مقادیر ترکیبات شیمیایی پنج گونه مرتعی بود. گونه ها شامل سه گونه گندمی (Poa alpine، Dactylis glomerata و Bromus persicus) و گونه بوته ای (Onobrychis cornota) و گونه فورب (Thymus vulgari) می باشند. نمونه ها از مراتع ییلاقی رامیان جمع آوری، سپس خشک و در مرحله بعد آسیاب و در آزمایشگاه تجزیه شد. نتایج نشان داد که پروتئین خام، دیواره سلولی منهای همی سلولز، انرژی متابولیسمی و هضم پذیری ماده خشک در مراحل مختلف فنولوژی دارای اختلاف معنی داری بوده و همچنین این ترکیبات در گونه های مختلف دارای اختلاف معنی دار بودند. برای همه گونه با رشد و رسیدن به مرحله بذردهی مقدار پروتئین خام، انرژی متابولیسمی و هضم پذیری ماده خشک کاهش و مقدار دیواره سلولی منهای همی سلولز، افزایش یافت. در بین گونه ها، Onobrychis cornota دارای حداکثر مقدار پروتئین خام (3/ 24)، انرژی متابولیسمی (1/ 10) و هضم پذیری ماده خشک (0/ 69) و گونه Dactylis glomerata دارای حداقل پروتئین خام (2/ 13)، انرژی متابولیسمی (4/ 9) و هضم پذیری ماده خشک (4/ 62) بود.
    کلیدواژگان: ترکیبات شیمیایی، مراحل رویشی، مراتع ییلاقی، CP، DMD، ME، ADF
  • مصطفی فیروزروز، رضا عرفانزاده*، مهدی قربانی، ساره راسخی صفحه 244
    با توجه به اهمیت مراتع در حفظ اکوسیستم طبیعی، بررسی عوامل موثر در حفظ و توسعه مراتع در راستای دستیابی به اهداف توسعه پایدار بسیار حائز اهمیت می باشد. چراکه کمبود سطح ذخایر و منابع طبیعی برای بهره برداری، زمینه افزایش و تشدید درگیری و کاهش مشارکت در بین بهره برداران را فراهم آورده و زمینه ساز تخریب عرصه های طبیعی می گردد. از طرفی در دهه اخیر، ابعاد اجتماعی- انسانی در تصدی گری منابع طبیعی به ویژه چگونگی ساختار شبکه های اجتماعی در دستیابی به مدیریت مشارکتی موفق مورد تاکید بوده است. در این مطالعه با هدف شناخت چالش ها و موانع برنامه ریزی و اجرای مدیریت مشارکتی موفق مراتع، به تحلیل شبکه های اعتماد و مشارکت در بین ذینفعان روستای تاکر واقع در شهرستان نور، استان مازندران پرداخته شد. در این تحقیق با استفاده از روش تحلیل شبکه در محیط نرم افزار UCINET سه شاخص مهم میزان تراکم، مرکزیت کل شبکه و میزان دوسویگی در سطح کلان و شاخص مرکز-پیرامون در سطح میانی شبکه موردبررسی قرار گرفت. نتایج ضمن تعیین کنشگران مرکزی و حاشیه ای، نشان از آن داشت که شبکه ذینفعان بر اساس پیوند های اعتماد و مشارکت به ترتیب از میزان متوسط تا زیاد پایداری و از میزان متوسط تا ضعیف انسجام برخوردار بودند. لذا می توان بیان نمود با به کارگیری روش تحلیل شبکه اجتماعی به عنوان رویکردی نوین، می توان مدیریت مشارکتی مرتع را ساماندهی نمود و سامانه اطلاعاتی مدیریت مشارکتی مراتع را از طریق سنجش معیارها و شاخص های اجتماعی مرتبط با مدیریت مرتع تهیه نمود.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، مدیریت مشارکتی مرتع، ذینفعان محلی، UCINET، روستای تاکر
  • سیده محدثه احسانی*، غلامعلی حشمتی، رضا تمرتاش صفحه 255
    جهت دستیابی به توسعه پایدار و همچنین حفاظت از اکوسیستم های طبیعی و تنوع زیستی آن ها لازم است نقش عوامل اکولوژیکی و تاثیر آن ها بر تنوع گونه های گیاهی موردبررسی و مطالعه قرار گیرد. در تحقیق حاضر، هدف بررسی مهم ترین عوامل بر تغییرات تنوع گیاهی در مراتع ییلاقی ولویه کیاسر مازندران بود. ابتدا اطلاعات مربوط به پوشش گیاهی و خاک با روش تصادفی - سیستماتیک و تجزیه وتحلیل عملکرد چشم انداز (LFA) از ارتفاع 1600 تا 2200 در دو جهت شمال و جنوب ثبت شد. بعد از جمع آوری اطلاعات برای تعیین تنوع گیاهی از شاخص-های آنتروپی شانون، سیمپسون و جنی و سیمپسون و جهت تعیین غنا از شمارش تعداد گونه در واحد سطح استفاده شد. سپس از نرم افزار Canoco برای تعیین گروه های عمده بوم شناختی و موثرترین عوامل پستی و بلندی و شاخص های تجزیه وتحلیل عملکرد چشم انداز بر تغییرات تنوع گونه ای استفاده شد. نتایج نشان داد که در جهت شمال منطقه پارامتر های ارتفاع و پایداری خاک و در جهت جنوب منطقه فاکتور های ارتفاع، نفوذپذیری خاک و بافت خاک بیشترین تاثیر را در تغییرات تنوع گونه گیاهی منطقه داشته اند. همچنین گروه اکولوژیک Secale montanium-Festuca ovina با تعداد گونه 116 و گروه اکولوژیک Lolium perene- Medicago sativa با تعداد گونه 119، به ترتیب بیشترین غنای گونه ای را در جهت شمال و جنوب دارا می باشند.
    کلیدواژگان: پستی وبلندی، تنوع گیاهی، تجزیه وتحلیل عملکرد چشم انداز، ولویه کیاسر
  • معصومه احمدی بنی، حمید نیک نهاد قرماخر*، مشهدقلی مارامایی، مژگان سادات عظیمی صفحه 268
    وتیورگراس (Chrysopogon zizanioides) گونه گیاهی غیربومی چندمنظوره ای است که از سال1387 به صورت آزمایشی در چند کرت تحقیقاتی در ایستگاه کچیک در مراوه تپه استان گلستان کشت گردیده است. از آنجاکه گونه های گیاهی غیربومی می توانند بر محیط کشت تاثیر داشته باشند، قبل از کشت وسیع، مطالعه آثار آن ها بر خصوصیات خاک ضروری است. بدین منظور از دو تیمار تحت کشت وتیورگراس و شاهد، پنج نمونه خاک از عمق های صفر تا 15 و 15 تا 30 سانتیمتری (مجموعا 20 نمونه خاک) برداشت شد. برخی خصوصیات فیزیکی خاک شامل بافت، جرم مخصوص ظاهری، تخلخل، رطوبت اشباع، پایداری خاکدانه ها، و ویژگی های شیمیایی آن شامل هدایت الکتریکی، اسیدیته، کربنیک، ازت کل، آهک، فسفر قابل جذب، سدیم تبادلی، پتاسیم تبادلی، کلسیم تبادلی و منیزیم تبادلی تعیین گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با آنالیز واریانس فاکتوریل انجام شد. پس از گذشت شش سال، وتیورگراس بر پایداری خاکدانه ها و مقدار آهک خاک اثر منفی معنی داری داشته است، اما باعث افزایش معنی دار مقدار کربن آلی، فسفر قابل جذب، سدیم و پتاسیم تبادلی خاک شده است. با توجه به کاهش معنی دار پایداری خاکدانه ها (05/0p<)، علیرغم افزایش معنی دار (05/0p>) عناصر حاصلخیزکننده خاک (کربن، فسفر و پتاسیم) درنتیجه کاشت وتیورگراس، در خصوص کاشت این گیاه در مراتع منطقه موردمطالعه می بایست با احتیاط برخورد نمود. مطالعه اثرات این گیاه بر پوشش گیاهی منطقه موردمطالعه نیز توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: وتیورگراس، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، ایستگاه کچیک
  • عزت الله مرادی*، غلامعلی حشمتی، فاطمه قلیش لی، سیده زهره میردیلمی صفحه 281

    طرح های مرتعداری از ابزارهای اصلی مدیریت و بهره برداری مراتع ایران است. در این تحقیق، هدف تعیین مهمترین دلایل موفقیت و عدم موفقیت طرح های مرتعداری استان گلستان است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از پرسشنامه و نظرسنجی از کارشناسان ناظر طرح مرتعداری، از آنالیزهای چند متغیره و همبستگی در محیط های نرم افزاری PC-ORD 5 و SPSS 16 استفاده شد. نتایج نشان داد، مهمترین دلایل عدم موفقیت طرح های مرتعداری؛ مشاعی بودن سامان های عرفی، عدم برخورد قاطع و قانونی با متخلفین و بازدارنده نبودن مجازات، عدم وجود تفاوت بین مرتعداران متعهد و متخلف، عدم اخذ نظر بهره برداران در زمان تهیه طرح و اقتصادی نبودن پروژه های پیشنهادی (هر یک به میزان 24 درصد)، پروژه های پیشنهادی نامناسب و عدم تمایز بین متخلفین آگاه و حرفه ای (هر یک با میزان همبستگی بالای 23 درصد) می باشند. عوامل فوق با عدم احساس مالکیت، عدم پایبندی در اجرای قوانین بازدارنده، برنامه ریزی و سیاست گذاری نامناسب جهت معرفی پروژه های متناسب با شرایط اقتصادی و اکولوژیکی منطقه و برخورد دستوری از بالا به پائین به میزان بالای 70 درصد همبستگی قوی و معنی داری دارند. مهمترین دلایل موفقیت اجرای طرح های مرتعداری، بیمه نمودن مرتعدار، پرداخت حق نظارت مناسب به ناظرین و تفاوت قائل شدن بین افراد متخلف (تقریبا 34 درصد)، اقتصادی نمودن طرح های مرتعداری و منظور نمودن پروژه های زودبازده (32 درصد) است. مهمترین دلایل موفقیت اجرای طرح های مرتعداری، با عوامل برخورد جدی و مستمر با دامداران متخلف (81 درصد)، واگذاری طرح به کارشناسان با تجربه (70 درصد) و تهیه طرح با مشورت مرتعدار و بهره بردار (52 درصد) بیشترین میزان همبستگی دارد.

    کلیدواژگان: طرح های مرتعداری، موفقیت، مالکیت، استان گلستان، ناظرین طرح های مرتعداری
  • حامد جنیدی*، آیدین فرجی، بهرام قلی نژاد صفحه 292
    گونه خوشک (Daphne mucronata) به عنوان یکی از گونه های درختچه ای مهم و با پراکنش وسیع در مراتع مشجر استان کردستان است و تعیین و تشخیص دقیق اثر عوامل بوم شناختی بر ویژگی های زیستی این گونه کمک موثری به مدیران کشور در حفظ و توسعه و جلوگیری از تخریب رویشگا ه های این گونه با ارزش خواهد نمود. به همین دلیل به منظور بررسی مهم ترین عوامل بوم شناختی موثر بر پراکنش این گونه در استان، مناطق مطالعاتی در استان کردستان شامل دزلی، نران و گردنه مروارید با حداکثر غالبیت گونه خوشک انتخاب شد. نمونه برداری از گونه گیاهی خوشک در هر منطقه به روش تصادفی سیستماتیک در پلات های 15×15 مترمربعی و نمونه گیری زیراشکوب با استفاده از پلات 1×1 متر مربعی انجام شد. در هر پلات تراکم، طول، عرض و ارتفاع هر پایه خوشک و درصد پوشش تاجی گونه های همراه تعیین شد. نمونه گیری از خاک در هر پلات سه نمونه و در عمق 50 سانتیمتری در پای گیاه و بین پایه ها انجام گرفت. ویژگی های خاک شامل، درصد رس، سیلت، شن، گچ، آهک، هدایت الکتریکی، اسیدیته، فسفر، کلسیم، منیزیم، درصد سنگ و سنگریزه، نیتروژن، کربن و پتاسیم اندازه گیری شد. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات خاک و پوشش گیاهی از روش های آماری تجزیه واریانس، به منظور تعیین اثر عوامل محیطی بر تراکم و حجم تاج پوشش خوشک از رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که عوامل کربن آلی، پتاسیم، اسیدیته، منیزیم، فسفر، کلسیم، آهک، ازت، رس، شن، متوسط بارش سالیانه، تراکم و حجم تاج پوشش در بین رویشگاه های مختلف دارای اختلاف معنی دار در سطح یک درصد بودند و عامل سیلت در سطح پنج درصد معنی دار بود، ولی فاکتورهای گچ و هدایت الکتریکی در بین رویشگاه ها تفاوت معنی داری نداشتند. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که مقدار آهک خاک (5/ 32 -5/ 9 درصد)، 59 درصد از تغییرات تراکم (نوسان تراکم 1600-400 پایه در هکتار) خوشک در رویشگاه های این گونه را توجیه می کند. همچنین حجم تاج پوشش خوشک در رویشگاه های موردمطالعه متاثر از مقدار ازت خاک (با ضریب همبستگی 58/ 0) می باشد. تجزیه واریانس روی جهت های جغرافیایی نیز نشان داد که تراکم خوشک در جهت های شمالی بیشترین مقدار بوده و حجم تاج پوشش در جهت غربی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: عوامل بوم شناختی، Daphne mucronata، کردستان، تراکم
|
  • H.Yazdanshenas, M. Jafari*, H. Azarnivand, H. Arzani Page 207
    The objective of the present study was to assess the ecological potential of Tragacanth Gum production and harvesting based on soil characteristics of Tiran and Karvan rangelands in Isfahan province. Scariolia orientalis-Astragalus gossypinus, Hordeum fragile-Astragalus gossypinus and Cousinia bachtiarica-Astragalus gossypinus vegetation types with relatively homogenious topography conditions were selected, and four transects with 100 meters distance were esatbished obliquely to the general and the lateral slope of the site in each vegetation type. The produced Tragacanth Gum from studied Astragalus individuals along the transects were measured based on their ages ad harvesting stages. Soil samples from two depths of soil surface were collected from the start and end point of each transect and their physical and chemical characteristics were measured. STAT Plus(2009) and SPSS software were used to analyze the data. According to the results, the potential of gum production in Sc. or-As. go vegetation type was more than the two other vegetation types. Soil depth, organic matter, electrical conductivity and soil potassium content in Sc. or-As. go vegetation type were also higher then the two other types. Tragacanth Gum can be harvested from the utilized species after a two years resting period. The estmiated required time for collecting Tragacanth from the utilized species in Ho. fr-As. go and Co.ba-As.go vegetation types was three years. Soil lime and gypsum content in these two vegetation types were more than Sc. or-As. go vegetation type.
    Keywords: Ecological Potential, Tragacanth gum, Soil factors
  • H. Piry Sahragard*, M.A. Zare Chahouki, H. Azarnivand Page 222
    This study was conducted to evaluate the ability of logistic regression to specify the environmental condition affecting the presence of selected plant species, and identifying suitable areas for the establishment of these species. Some sites with relatively homogeneous ecological conditions were identified by overlaying slope, aspect, elevation and geology maps (1: 25000 scales). Vegetation sampling was carried out using random- systematic method, and 60 plots were established along four transects with 200-1000 meters length in each site. The appropriate plot sizes were determined from 2 to 25 m2 using Minimal Area Method. Soil samples were collected from eight soil profiles in each site from 0-30 cm and 30-80 cm depths from soil surface. Predictive maps of plant species habitats were produced using Logistic regression method. Optimal environmental condition of selected plant species were determined and predictive performance of the produced potential maps were assessed using kappa coefficient and the True skill Static. According to the results, geological formation, percent gravel, soil texture, acidity and lime contents were identified as the most important factors controlling distribution of plant communities in the study area. The accuracy of produced predictive maps for Amygdalus scoparia was very good, for Scariola orientalis- Stipa barbata and Pteropyrum olivieri- Stipa barbata were good and for Artemisia aucheri- Astragalus glaucacanthus vegetation habitats was moderate. The results showed that the logistic regression models, provides high accuracy predictive model for Amygdalus scoparia habitat due to its exclusive habitat conditions. The accuracies of the produced maps for other vegetation habitats were lower than Amygdalus scoparia because they had more wider ecological spectrum.
    Keywords: Prediction model, optimal threshold, Logistic regression method, equal sensitivity, specificity, kappa
  • Z. Ahmadi*, A.N. Atrakchai Page 235
    For good management in rangeland, information of Chemical composite is essential which is influenced by various factors. The main objective of this research was investigation on effects of species and phenological stages on values of chemical composite of five rangeland species. Species were three grasses (Bromus persicus and Dactylis glomerata, Poa alpine), two forbs (Thymus vulgari, Onobrychis cornota). Samples were collected from highland rangelands of Ramiyan. They were dried, grained and analyzed in Laboratory. The results showed that chemical composite values including crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD) and metabolizable energy (ME) were significantly differed among phenological stages (P<0.01). For all species CP, DMD, and Me decreased and ADF increased with plant growth development. Considering chemical composite values among five species, Onobrychis cornota had highest chemical composite. Among species, Onobrychis cornuta the maximum amount of crude protein (24.3), metabolizable energy (10.1) and dry matter digestibility (69.0) and, Dactylis glomerata has a minimum crude protein (13.2), energy metabolism (9.7) and dry matter digestibility (62.4), respectively.
    Keywords: chemical composite, phenological stages, highland rangeland, CP, DMD, ME, ADF
  • M. Firuzruz, R. Erfanzadeh*, M. Ghorbani, S. Rasekhi Page 244
    Regarding to the importance of rangelands in ecosystem maintenance, investigating the effective factors for rangeland conservation and development toward sustainability is vital. Pressure on natural resources for utilization purposes are resulted in increasing environmental degradation and conflicts as well as decreasing local stakeholder's participation. In recent decades, social aspects in natural resources governance especially application of social networks for facilitating successful participatory management are emphasized. In this research with the aim of recognizing challenges and handicaps of planning and implementation of successful rangeland participatory management, analysis of trust and collaboration networks among stakeholders of Takor village, Noor, Mazandaran Province was investigated. In this study, Social Network Analysis using UCINET Software was used to evaluate three important indicators including density, whole network centrality, and reciprocity at macro scale and core-periphery at median scale. According to the results, core and marginal actors which indicate stakeholder's network based on trust and collaboration links have middle to high sustainability and middle to low cohesion. Therefore, it is recommended to apply Social Network Analysis as a new approach for rangeland participatory management and create rangeland co-management information system, using monitoring and evaluation of indices and indicators.
    Keywords: Social Network Analysis, rangeland co, management, local stakeholders, UCINET, Takor
  • M. Ehsani *, G.A. Heshmati, R. Tamartash Page 255
    Evaluating plant diversity in various ecological conditions is required to develop appropriate conservation plans and enhance natural ecosystem conditions. This study aimed to identify the most influential factors on variations of plant diversity in Valuyeh of Kiyasar summer rangeland in Mazandaran province. Random-systematic sampling approach was used to collect vegetation and soil data along with LFA indices from the sites located 1600 to 2200 meters from sea level with north and south aspect. The plant diversity was determined using entropy Shanon, Sympson, Jini and Sympson indices and plant richness were determined by counting plant species. Multivariate analysis was used to identify the major ecological groups and explore the effects of topographical features and LFA indices on plant diversity in the study area. According to the results, the elevation from sea level and soil stability parameters in the sites located in north aspect, and elevation from sea level, soil infiltration and soil texture in the sites located in south aspect were identified as the most influential factors on plant diversity in this region. Secale montanium-Festuca ovina ecological group with 116 species and Lolium perene- Medicago sativa ecological groups with 119 species had the highest species richness in north and south aspect sites, respectively.
    Keywords: Topographical, Plant diversity, LFA, Valuyeh of Kiyasar
  • E. Moradi*, G. Heshmati, F. Ghilishli, S. Z. Mirdeilami Page 281

    Range management plans are as one of the best tools to rangeland management and utilization. This study aimed to identify the success and failure causes of range management plans in Golestan province. Questionnaire method was used to collect data from supervising experts in range management plans. Multivariate analysis and Spearman rank correlation were used to data analysis at PC-ORD 5 and SPSS 16 softwares. Common traditional use of rangelands, lack of penalties for uncommitted users, not distinguish between committed and uncommitted utilizers, preparation of the plans without attention to utilizers viewpoint and preparing plans without economic justification were identified as the most important failure reasons of these plans (each of them 24 percent correlation with others). Undesirable plans and lack of distinguish between professional offenders were among other important failure reasons of the plans (each of these 23 percent correlation). These mentioned factors have high and significant correlation (above 70 percent) with lack of ownership, lack of disincentive laws, unsuitable proposed projects in economic and ecological issues and up-down policy making. Insurance of range managers, financial supports of plans supervisors, distinguish between committed and uncommitted utilizers (approximately 34 percent) and proposing plans with economy justification, and utilizing of short return were identified as the most important success factors of these plans (32 percent). The identified success factors had 81 percent correlation with offending range managers, 70 percent correlation with give the plans to the experienced experts and 52 percent correlation with preparing the plans with participating of utilizers.

    Keywords: range management plans, success, property, Golestan Province, supervisors of range management plans
  • H. Joneidi *, A. Faraji, B. Gholinejad Page 292
    In order to identify the most important ecological factors affecting distribution of Daphne mucronata, some sites dominated with this species, including Dezli, Naran and Morvarid saddle were selected in Kurdistan province. Systematic random sampling method was used to collect vegetation data. Coverage percentage, density, height and diameter of each plant individual was studied using nested quadrates (15 × 15 square-meters plots to collect D. mucronata data and 1 m2 plots to study understory species) Three soil samples were collected at depth of 50 cm in each 15× 15 plot from below (understory) and between (interspace) shrub canopies. Clay, silt, sand, gypsum, lime, electrical conductivity, pH, phosophorus, calcium, magnesium, percentage of stones, nitrogen, carbon and potassium contents of soil samples were measured in laboratory. Analysis of variance and multivariate regression technique were used to analyze the data. According to the results, soil organic carbon, potassium, pH, magnesium, phosphorus, calcium, lime, nitrogen, clay, sand, average annual rainfall, canopy cover and plant density were different significantly in the identified habitats (α= 1%). Soil silt contents were different in various identified habitats (α =5%) but no significant difference were observed in soil gypsum and electrical conductivity of the identified habitats. Results indicated that D. mucronata preferred northern and western directions and its highest density and cover percentage were found in these directions. According to the regression analysis, 59 percent of the variation in Daphne densities (from 400 to 1600 individuals per a hectare) could be justified by lime percentage (ranged from 9.5 to 32.5 in different habitats). A positive correlation between Daphne vegetation cover with soil nitrogen content was found (r= 0.58).
    Keywords: Ecological factors, Daphne mucronata, Kurdistan, Density